Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Vagg93

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Vagg93's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Collaborator Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Εν τέλει υπάρχει κάποια οριστική απάντηση για το αν είναι υποχρεωτικός ο Τ.Α. σε μικρά οικοδομικά έργα; Στο Ν3850/2010 άρθρο 12 παρ. 4 λέει απλά πως για επιχειρήσεις κατ. Β μπορείς να ορίσεις Τ.Α. ο οποίος δουλεύει για την επιχείρησή σου και απλά έχει τα απαιτούμενα προσόντα και πως δεν χρειάζεται να ορίσεις κάποιον εξωτερικό συνεργάτη ως Τ.Α. Σαν επιχείρηση εννοώ την κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει την εργολαβία της ανέγερσης μιας μονοκατοικίας. Είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου να δηλωθεί Τ.Α. για το έργο;
  2. Λοιπόν η ΚΑΔ με την οποία είμαι δηλωμένος είναι η υπ'αριθμόν 4521 η οποία αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με περιγραφή "Κατασκευή κτιρίων και τεχνικών έργων πολιτικού μηχανικού,επικαλύψεων και πλαισίων αυτοκινητόδρομων, οδών, αεροδρομίων, και αθλητικών εγκαταστάσεων,υδραυλικών και λιμενικών έργων", με ΚΠΚ 131 και είμαι δηλωμένος με κωδικό 222000 και περιγραφή ειδικότητας "Πολιτικοί μηχανικοί". Αύριο θα κάνω μια επίσκεψη στο ΤΣΜΕΔΕ και ένα τηλέφωνο στο λογιστήριο για να λυθεί το μπέρδεμα.
  3. Όπως φαίνεται στα συνημμένα screenshot που έχω ανεβάσει πρωτύτερα, είμαι δηλωμένος σαν πολιτικός μηχανικός αλλά μάλλον με άλλο ΚΑΔ που αφορά με κάποιο τρόπο το πρώην ΙΚΑ και όχι το πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Προφανώς αυτό δεν είναι νομότυπο/τυπικό/σωστό και θα αλλαχτεί (ευελπιστώ) με τροποποίηση της σύμβασης. Αυτό που κυρίως με απασχολούσε ωστόσο, ήταν αν τυχόν θα προέκυπταν απλήρωτες εισφορές από εμένα ή τον εργοδότη μου προς τον ΕΦΚΑ λόγω της ιδιότητας του μηχανικού που έχω. Από τα λεγόμενα σας συμπεραίνω πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
  4. @Bolshevikos Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Οπότε με την τωρινή κατάσταση που έχω περιγράψει, ούτε εγώ ούτε ο εργοδότης μου έχουμε κάποια υποχρέωση/οφειλή προς το ΤΣΜΕΔΕ και μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι υπό το συγκεκριμένο καθεστώς μέχρι να αποφασίσω είτε να ανοίξω βιβλία είτε να δηλώσω ότι εργάζομαι ως μισθωτός μηχανικός όπως αυτό ορίζεται από το ΤΣΜΕΔΕ σωστά;
  5. Καλησπέρα σας και πάλι. Θα σας απασχολήσω ξανά με μια τελευταία ερώτηση. Από τις απαντήσεις κατάλαβα ότι πλέον η εγγραφή στο ΤΕΕ δεν συνεπάγεται αυτομάτως και εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Αν εγώ μετά την εγγραφή μου στο ΤΕΕ, χωρίς να έχω ανοίξει βιβλία στην εφορία σαν ΕΕ μηχανικός ή χωρίς να έχω δηλώσει ότι εργάζομαι σαν μισθωτός μηχανικός, πάω και πιάσω δουλειά π.χ. σαν σουβλατζής, θα έχω κάποια δουλειά με το ΤΣΜΕΔΕ; Απ' ότι καταλαβαίνω όχι. Το ίδιο δεν ισχύει αν δουλεύω μεν σαν μισθωτός μηχανικός αλλά είμαι δηλωμένος με τρόπο που δεν εμπλέκεται το ΤΣΜΕΔΕ; Επηρεάζει αυτό επίσης την 5ετία όπου έχω μειωμένες εισφορές; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ευελπιστώ πως δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε ξανά με αυτό το θέμα!
  6. Georgegaleos καλή χρονιά! Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και δεσμεύομαι να συνεισφέρω και εγώ στο φόρουμ! Επίσης ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ήταν πολύ κατατοπιστική! Έχω 2 ακόμα ερωτήσεις ωστόσο. 1) Όταν έγινε η πρόσληψή μου, έπρεπε να προβώ εγώ σε κάποια ενέργεια, ή όλα γίνονται μέσω του λογιστηρίου και του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ; 2)Όπως έγραψα στο παραπάνω σχόλιό μου, ανακάλυψα μέσω της αναγγελίας πρόσληψής μου πως ασφαλίζομαι στο ΙΚΑ (αν δεν έχω καταλάβει κάτι λάθος). Έχω επισυνάψει αποσπάσματα από την αναγγελία πρόσληψής μου όπου φαίνεται ότι είμαι δηλωμένος στην κατηγορία "πολιτικοί μηχανικοί" με κωδικό 222000 και όπου ως κύριος φορέας ασφάλισης φαίνεται το ΙΚΑ. Είναι σωστό αυτό ή έχει γίνει κάποιο λάθος από το λογιστήριο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  7. Καλημέρα, καλή χρονιά! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Παρ' όλα αυτά εγώ δεν προσπαθούσα να επικοινωνήσω με κάποιο τοπικό παράρτημα του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά με τα κεντρικά στην Αθήνα, τα οποία απ' όσο γνωρίζω συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Μετά από 3 εβδομάδες και 10-15 τηλέφωνα καθημερινά, είχα πιάσει γραμμή με κάποιον υπάλληλο στο πρωτόκολλο, ο οποίος ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος για κάθε ερώτηση και πως δεν μπορούσε να με συνδέσει με κανένα αρμόδιο τμήμα. Παρεμπιπτόντως βρήκα την αναγγελία πρόσληψής μου στην εταιρία, στην οποία ναι μεν είμαι δηλωμένος σαν πολιτικός μηχανικός, αλλά ως φορέα ασφάλισης εμφανίζεται το ΙΚΑ και όχι το ΤΣΜΕΔΕ.
  8. Καλησπέρα σε όλους του συναδέλφους και καλή χρονιά! Αυτή είναι η πρώτη μου ανάρτηση σε αυτό το φόρουμ και δυστυχώς είναι μια ανάρτηση από ανάγκη καθώς δεν μπορώ να βγάλω άκρη από αλλού. Η περίπτωσή μου έχει ως εξής: Είμαι νέος πολιτικός μηχανικός και σχετικά πρόσφατα έγινα μέλος του ΤΕΕ. Μετά την επιτυχία μου στις εξετάσεις, το ΤΕΕ μου απέστειλε ταχυδρομικά τη βεβαίωση για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και λίγο καιρό αργότερα ευτύχησα να βρω δουλειά. Στην εργασία μου είμαι μισθωτός και με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας που υπέγραψα. Το λογιστικό γραφείο που συνεργάζεται με την εταιρία όπου εργάζομαι ζήτησε τη βεβαίωση εγγραφής στο ΤΕΕ (ουσιαστικά τον ΑΜ) και αντίγραφο του πτυχίου μου για να με δηλώσει σαν μηχανικό. Ως εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα είναι πως μετά την εγγραφή μου στο ΤΕΕ λόγω δικής μου ολιγωρίας (και κυρίως λόγω απροθυμίας να μπλέξω με δημόσιες υπηρεσίες) δεν έκανα κάποια ενέργεια σχετικά με το ΤΣΜΕΔΕ. Ούτε και μετά την πρόσληψή μου. Αργότερα προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω τηλεφώνου και μέσω email με το ΤΣΜΕΔΕ για να ρωτήσω ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω. Τζίφος. Μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω μαζί τους και στην ουσία δεν ξέρω τι γίνεται με τις εισφορές μου. Εν κατακλείδι η ερώτησή μου είναι η εξής: Έπρεπε (πρέπει) να ακολουθήσω κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για να πληρώνονται οι εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ ή αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα (το ΤΕΕ ενημερώνει το ΤΣΜΕΔΕ ότι είμαι μηχανικός->ο εργοδότης μου πληρώνει τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ); Και τι γινόταν στο μεσοδιάστημα που δεν εργαζόμουν (περίπου μήνας) μετά την εγγραφή μου; Έχω ακούσει ότι το ΤΣΜΕΔΕ στέλνει ειδοποιητήρια για τις πληρωμές των εισφορών. Εγώ δεν έχω λάβει κάτι τέτοιο. Φοβάμαι πως κάποια μέρα θα σκάσει κάνα μπουγιουρντί με απλήρωτες εισφορές και θα τραβάω τα μαλλιά μου. Μπορεί κάποιος σας παρακαλώ να με κατατοπίσει σχετικά με το θέμα; Πραγματικά έχω απελπιστεί.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.