Μετάβαση στο περιεχόμενο

Vasilis.Sp

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Vasilis.Sp

  1. Όπως λέει και ο τίτλος, θα ήθελα να πάρω μια ιδέα για το κόστος μιας μελέτης για τη θέρμανση υφιστάμενου κτηρίου. Απαιτήσεις, μόνωση, απώλειες κλπ. Σκέφτομαι τη μετάβαση από υγραέριο σε αντλία θερμότητας και θα ήθελα μια μελέτη που θα με κατευθύνει στο τι πραγματικά χρειάζομαι. Συνολικό εμβαδόν κτηρίου 250 τ.μ Σας ευχαριστώ
  2. Έπειτα από αρκετά τηλεφωνά βρήκα κάποιον άνθρωπο που ασχολείται με την εγκατάσταση η/ζ και των αυτοματισμών τους και θα έρθει από κοντά να κάνει μια εκτίμηση και να μου δώσει μια προσφορά για να αναλάβει την δουλειά αυτή. Θα επανέρθω όταν εχω νεότερα και αφού γίνει (εύχομαι) η εγκατάσταση. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
  3. Δυστυχώς δεν έχω βρει κάποιον που να μου έχει πει ότι γίνεται να λειτουργήσει ο αυτοματισμός και θα γίνει με τον τάδε τρόπο. Ο ηλεκτρολόγος είπε ότι δεν γίνεται με αυτοματισμό (λόγω μονοφασικού η/ζ και τριφασικής εγκατάστασης) αλλά γίνεται με χειροκίνητο τρόπο, πράγμα που το γνωρίζω και εγώ καθώς είχα ήδη προβλέψει να εγκατασταθεί μεταγωγικός διακόπτης στον κεντρικό πίνακα. Ο μηχανολόγος στον οποίο απευθύνθηκα μου απάντησε ότι "μάλλον" δεν γίνεται αυτό που ζητάω (πλήρης αυτοματισμός). Για αυτό λοιπόν προσπαθώ να πάρω κάποια γνώμη ή κατεύθυνση μέσα από αυτόν τον χώρο. Επαναλαμβάνω ότι την εγκατάταση θα την αναλάβει κάποιος επαγγελματίας του χώρου, όχι εγώ, αλλά θέλω να γνωρίζω τι ακριβώς θα κάνει.
  4. Έχω απευθυνθεί σε επαγγελματίες, ηλεκτρολόγους και μηχανικούς αλλά δεν μου έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Ρωτάω εδώ για να πάρω μια κατεύθυνση έτσι ώστε αργότερα να αναζητήσω κάποιον επαγγελματία που θα αναλάβει την εργασία.
  5. Επανέρχομαι και ζητάω εκ νέου τη βοήθειά σας, ή έστω τη γνώμη σας στο παραπάνω θέμα. Μετά από έρευνα κατέληξα στην γεννήτρια και την αγόρασα. Πήρα μονοφασική γεννήτρια με σκοπό να τη συνδέσω στις 3 φάσεις της οικίας (με γέφυρες) ώστε να εξυπηρετείται όλη η οικία. Αντιμετωπίζω όμως πρόβλημα με τον πίνακα αυτόματης μεταγωγής. Από ότι καταλαβαίνω, ο πίνακας μεταγωγής (ΠΜ) παρεμβάλεται μεταξύ της παροχής από το δίκτυο (ρολόι ΔΕΗ) και του κεντρικού πίνακα της οικίας. Όταν "αντηληφθεί" διακοπή, εκκινεί το η/ζ και κάνει τη μεταγωγή και τροφοδοτεί την οικία από το η/ζ. Μόλις επανέλθει το ρεύμα, διακόπτει τη λειτουργία του η/ζ και κάνει παλι μεταγωγή στο δίκτυο. Βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν ο ΠΜ παρεμβάλλεται μεταξύ παροχής και κεντρικού πίνακα οικίας ή αν απλά συνδέεται στις φάσεις μετά τον κεντρικό πίνακα της οικίας. Αυτό θα ήθελα κάποιος που γνωρίζει να μου το ξεκαθαρίσει. Το ότι παρεμβάλλεται το συμπέρανα από το εγχειρίδιο εγκατάστασης που παραθέτω μαζί με το ποστ αυτό. Έχουμε τα παρακάτω δεδομένα λοιπόν.... Μονοφασικό η/ζ και τριφασική ηλ. εγκατάσταση οικίας με αποκλειστικά μονοφασικές καταναλώσεις. Έχω την επιλογή τοποθέτησης μονοφασικού ή τριφασικού πίνακα μεταγωγής . Τι πίνακα χρειάζομαι για να λειτουργήσει σωστά ο αυτοματισμός? Τι συνδεσμολογία θα πρέπει να γίνει? Η δική μου σκέψη (να σημειωθεί ότι δεν είμαι γνώστης) είναι να τοποθετηθεί τριφασικός πίνακας μεταγωγής. Στην είσοδο δικτύου του ΠΜ θα συνδεθούν οι 3 φάσεις από τη ΔΕΗ, στην είσοδο η/ζ του ΠΜ θα συνδεθεί η μονή φάση του η/ζ, αλλα θα γεφυρωθεί και στις άλλες 2, και στην έξοδο τροφοδοσίας του ΠΜ θα συνδεθούν οι 3 φάσεις που καταλήγουν στον κεντρικό πίνακα της οικίας. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν η γεφύρωση που προτείνω θα δώσει την κατάλληλη τάση στον ΠΜ ώστε να τον "ξεγελάσει" και να λειτουργήσει όπως πρέπει ή αν η τάση αυτή θα κάψει τον πίνακα μεταγωγής. Παραθέτω το .pdf απο το εγχειρίδιο εγκατάστασης του πίνακα αυτόματης μεταγωγής. ATS 3000 rpm Manual 2021 ENG.pdf
  6. Δεν βρίσκω κάποια τιμή για αυτό που αναφέρετε. Η γεννήτρια είναι αυτή https://ks-power.de/en/ks-diesel-generators/ks-8200hdes-1-3-atsr-3-2/#more-3818 . Η μόνη αναφορά που βρίσκω στο εγχειρίδιο είναι ότι για την καλή λειτουργία της γεννήτριας, δεν θα πρέπει να λειτουργεί για μεγάλα διαστήματα με φορτία μεγαλύτερα από το 80% της ονομαστικής τιμής (πράγμα που ισχύει για όλες τις γεννήτριες που κοίταξα). Επίσης τα 1700w μπορεί να γίνουν και 2500-3000 για κάποιο διάστημα, εφόσον ενεργοποιηθούν και δυο αντλίες βρόχινων υδάτων σε φρεάτιο (συνήθως η μία ενεργοποιείται). Οπότε θέλω να έχω διαθέσιμη την επιπλεόν ισχύ. Θα το εκτιμούσα αν μου δείχνατε κάποιο παράδειγμα για την τιμή στην οποία αναφέρεστε την οποία λογικά θα πρέπει να αναγράφει κάπου ο κατασκευαστής. Είναι πολύ σημαντική παράμετρος... Σας ευχαριστώ
  7. Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Όπως σωστά είπατε, στην κατοικία δεν υπάρχει ανάγκη για τριφασική συσκευή. Οπότε ο τρόπος σκέψης μου δεν είναι λάθος ως προς την κατανομή των φορτίων ανά φάση.
  8. Έχω ρωτήσει 2 ηλεκτρολόγους και η απάντηση ήταν να γίνει τριφασική σύνδεση, μόλις τους είπα τι αναφέρει ο κατασκευαστής της γεννήτριας μου απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Να σημειωθεί ότι και στις 2-3 γεννήτριες που κατέληξα, οι κατασκευαστές πρακτικά αναφέρουν την ίδια οδηγία ως προς την τριφασική σύνδεση. Με άλλα λόγια, ΔΕΝ εμπιστεύομαι τους ηλεκτρολόγους να κάνουν την ΕΠΙΛΟΓΗ τρόπου σύνδεσης, τους εμπιστεύομαι να κάνουν τις συνδέσεις. Αν έχετε να μου προτείνετε κάποιον ηλεκτρολόγο που να έχει ειδίκευση σε γεννήτριες, παρακαλώ προωθήστε μου τα στοιχεία του.
  9. Καλησπέρα σας, σκοπεύω να εγκαταστήσω μια γεννήτρια "έκτακτης ανάγκης" για τις διακοπές ρεύματος που συμβαίνουν όλο και συχνότερα (φωτιές, χιόνια, κλπ). Έχω καταλήξει σε μια γεννήτρια πετρελαίου η οποία προσφέρει επιλογή μονοφασικής ή τριφασικής σύνδεσης που θα συνοδεύεται από πίνακα αυτόματης μεταγωγής. Η κατοικία έχει τριφασική εγκατάσταση. Την εγκατάσταση θα κάνει επαγγελματίας ηλεκτρολόγος. Κατά την κατασκευή της οικίας είχα ζητήσει από τον ηλεκτρολόγο να αφήσει "αναμονή" για γεννήτρια, συνεπώς υπάρχει έτοιμη η καλωδίωση. Αυτό που με προβληματίζει είναι ο τρόπος σύνδεσης της γεννήτριας στον πίνακα της οικίας. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο εγκατάστασης του κατασκευαστή της γεννήτριας, κατά την τριφασική σύνδεση, το φορτίο θα πρέπει να διανέμεται ισορροπημένα και στις τρεις φάσεις, με το μέγιστο ποσοστό ανισορροπίας μεταξύ φάσεων να μην ξεπερνά το 20%. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να καταστραφεί η γεννήτρια. Στην περίπτωση της οικίας, η κάθε φάση είναι (περίπου) μοιρασμένη ανά όροφο (υπόγειο,ισόγειο,όροφος). Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αν γίνει τριφασική σύνδεση θα πρέπει, όποτε λειτουργεί η γεννήτρια, να υπάρχει ίδιο φορτίο στον κάθε όροφο (φορτίο= ενεργοποιημένες συσκευές) ώστε να υπάρχει ισοκατανομή φορτίου. Αυτό είναι μάλλον αδύνατο. Οπότε η λύση που μένει είναι η γεννήτρια να λειτουργεί ως μονοφασική και να δίνει ρευμα και στις 3 φάσεις του σπιτιού. Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος και εξηγήστε μου αν θέλετε τι δεν καταλαβαίνω. Η γεννήτρια παράγει 5Κw μονοφασικά και 6kw τριφασικά και έχει επιλογή λειτουργίας. Οι ανάγκες της οικίας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος (ψυγεία, καταψύκτης, λέβητες θέρμανσης, κλπ) είναι 1700w.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.