Μετάβαση στο περιεχόμενο

zoika

Members
  • Περιεχόμενα

    0
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

zoika's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. +1! νομίζω θα ήταν εξαίρετη ιδέα για τους μη αρχιτέκτονες...
  2. νομίζω καταλαβαίνω τι εννοεί ο georgios_m - έβλεπα σήμερα το βίντεο που πρότεινε ο gktpgeue για τη σουζάνα και το δημήτρη αντωνακάκη. Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι τα κτίρια που σχεδίαζαν, αν και συχνά αυστηρά είχαν άποψη και σίγουρα καλύτερη διαρρύθμιση από το μέσο σημερινό διαμέρισμα. Παρόμοια κτίρια της δεκαετίας του 70 και του 80 έχω δει αρκετά στην πόλη μου (μιλάω για το εξωτερικό του κτιρίου πάντα) και ομολογώ ότι με το πέρας του χρόνου η φθορά τα κάνει να μοιάζουν παρακμιακά και λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Συνήθως βασίζονται σε έντονες χρωματικές αντιθέσεις που δουλεύουν καλά στο μάτι μόνο αν καλοσυντηρούνται, πχ γκρι μπετονί με κόκκινο κάγκελο pilotis. Τώρα εντάξει, υπάρχει κι η περίοδος της αντιπαροχής, όπου σε δρόμο 4 μέτρων θα σηκώσουμε 8όροφες εκατέρωθεν μην και χάσουμε ένα εκαστοστό ξερωγω. έμενα σε ένα τέτοιο στη θεσσαλονίκη όπου οι χαμηλοί όροφοι δεν έβλεπαν ήλιο ποτέ. (κι ήταν και χάλια αισθητικά, ναι)
  3. μάλιστα. ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τη συζήτηση. για να έρθω ξανά στο θέμα "η μοίρα του μηχανικού": Ταξιτζής με παίρνει κούρσα από κέντρο Θεσσαλονίκης προς αεροδρόμιο την προηγούμενη εβδομάδα, μου έπιασε κουβέντα και του είπα ότι είμαι ηλμηχ με ειδίκευση στην ενέργεια. Με το που το ακούει αυτό προσπαθεί να πάρει στη διάρκεια της κούρσας τζάμπα προκοστολόγηση για εγκατάσταση φωτοβολταικών όπου ήθελε να βγάλει off-grid (!) το εξοχικό του στην χαλκιδική που ειναι 110τμ χρησιμοποιώντας 1 (ολογράφως: ΕΝΑ) πάνελ 1χ1 (!!!), και χωρίς να δώσει άλλα δεδομένα, ούτε μέγιστες καταναλώσεις, ούτε τίποτα. Το τι θα γίνεται τη νυχτα που δεν εχει ηλιο δεν το είχε σκεφτεί, και ξίνισε όταν του είπα για μπαταρία. Κλασσική περίπτωση ανθρώπου που πάει να το παίξει ξύπνιος. Νομίζω κατάφερα να τον αποτρέψω, αλλά δεν υπάρχει ελπίδα καμία απολύτως... υ.γ. Όντως, για πολλά πράγματα φταίει η ελλιπής μας εκπαίδευση. Ε δε γινεται να στα μάθει όλα η εκπαίδευση, αποδέξου ότι δεν ξέρεις κάποια πράγματα και δώσε μια ρημάδα αμοιβή μηχανικού, να τα βάλετε κάτω να σου πει αν σε συμφέρει ή όχι.
  4. σε αυτό έχεις δίκιο - εσφαλμένα ταυτίζουμε το υλικό με την αισθητικώς απαίσια χρήση του. τα εμβληματικά κτίρια μπορεί να είναι εντυπωσιακά, αλλά τελείως άλλη κλίμακα και ύφος από τις (πολυ-)κατοικίες και την αισθηση γειτονιάς που αποζητας σε μια πόλη. το εμφανές σκυρόδεμα είναι μια κάπως μπρουταλιστική, βιομηχανική αντίληψη αισθητικής, που δεν πιστευω οτι θα ταιριαζε οργανικά στις πόλεις μας (όχι αυτές που έχουμε, αυτές που θα θέλαμε να έχουμε). Εμένα η αρχική μου ερώτηση είναι η εξής: έγινε μια φορά ένα σφάλμα κατά συρροή, κι έχουν γίνει οι πολεις μας ζούγκλες από μπετό. όταν παρέλθει ο χρόνος ζωής του οπλισμένου σκυροδέματος, τι γινεται; προσπαθούμε να συντηρήσουμε τους υπάρχοντες φέροντες οργανισμούς - κλουβιά ώστε να είναι λειτουργικοί και ασφαλείς; υπάρχει έστω ως σκέψη η απαλλοτρίωση παλαιών οικοδομών και η ανέγερση άλλων κατοικιών; πώς θα σχεδιάζαμε την πολυκατοικία του σήμερα ώστε να μην είναι αίσχος; και νεόδμητες μονοκατοικίες και πολυκατοικίες που βλέπω, δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες - απλώς είναι καινούργιες. @Σχολιο 3: Το μπετό ανακυκλώνεται εσαεί ή χάνει κάποιες από τις επιθυμητές ιδιότητές του; Βασικά έχω αρχίσει να σκέφτομαι πώς θα θελα να ναι το σπίτι μου. από budget αυτή τη στιγμή είμαι μόνο για διαμέρισμα, αλλά βλέποντας τι ανήφορο εχεί πάρει η αγορά και τι παμπάλαια χρέπια κυκλοφορούν εκεί έξω, λέω, μήπως με συμφέρει να χτίσω για λίγα παραπάνω λεφτά και να το κάνω όπως το θελω; ε μετά μπήκα εδώ, είδα τι ανήφορο έχουν πάρει τα υλικά, ε ας περιμένουμε καναδυό χρόνια
  5. χαίρετε. είναι το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ, οι συζητήσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες (κι έμαθα και τι πάει να πει παιπάλη!) με αφορμή τον [email protected] και την απέχθειά του για το μπετό (κι εγώ δεν είμαι μεγάλη φαν, κυριως για αισθητικούς λόγους), αναλογίζομαι: τι γίνεται με όλα τα κτίρια που χτίστηκαν μεταπολεμικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία κατά γενική ομολογία έχουν ελλείψεις στην κατασκευή κι έχουν ήδη διανύσει 50-60-70 χρόνια ζωής; επιτρέπεται μια κατοικία να είναι φτιαγμένη από κάτι άλλο πλην οπλισμένου σκυροδέματος (για λόγους αντισεισμικής προστασίας);
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.