Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χριστίνα 1

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Ο λογιστής μου είπε ότι δεν γνωρίζει κι ότι είναι θέμα συμβολαιογράφου. Τηλεφώνησα στην εφορία και μου είπαν ότι ο αχρεωστήτως καταβληθέν φόρος (κληρονομίας) επιστρέφεται ή συμψηφίζεται, εφόσον γίνει αποδεκτή η διορθωτική δήλωση φόρου κληρονομίας και αναλόγως το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει απ' την πρότερη δήλωση φόρου. Στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο ΚΦΔ Άρθρο 42, αναφέρεται ότι η προθεσμία επιστροφής είναι όση και η προθεσμία παραγραφής. Θυμάμαι ότι η προθεσμία παραγραφής είναι 10 έτη, άρα έχω ελπίδες. Σάς ευχαριστώ πολύ και τους δύο.
  2. Κατά αρχήν ευχαριστώ για την απάντηση και για τις χρήσιμες συμβουλές! Σχετικά με την συμβολαιογράφο, την ρώτησα και δεν είναι σίγουρη για το τι ακριβώς γίνεται. Όσον αφορά την οικονομική ζημιά, υπάρχει οικονομική ζημιά επειδή αφενός (όπως έγραψα πριν) ο φόρος που μάς βγήκε είναι μεγαλύτερος από τον σωστό (λόγω μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας), αφετέρου όταν κάνουμε τη νέα διορθωτική δήλωση εγώ και οι αδερφές μου, θα πρέπει να πληρώσουμε στην εφορία 103 € η καθεμία μας (είμαστε τρεις αδερφές). Έχεις δίκαιο για τα σκαριφήματα, όμως να προσθέσω ότι τα όρια οικισμών υπάρχουν και στον Χάρτη Τιμών Ζώνης.
  3. (Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33) Καλησπέρα σας. Είμαι ιδιώτης και αντιμετωπίζω το εξής θέμα. Έχω ένα τοπογραφικό (3 ετών) για ένα οικόπεδο (σε νησί), στο οποίο ο μηχανικός δήλωσε ότι είναι εντός οικισμού, ενώ το οικόπεδο είναι εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός οικισμού. Όταν έγινε το τοπογραφικό, κάναμε διορθωτική δήλωση φόρου κληρονομίας, επειδή στην προηγούμενη δήλωση φόρου το οικόπεδο αυτό είχε δηλωθεί ως αγροτεμάχιο (επειδή η Αποδοχή κληρονομίας έγινε χωρίς τοπογραφικά). Ο φόρος για την Αποδοχή κληρονομίας ήταν αρκετά μεγάλος, επειδή η κληρονομιά ήταν εξωτική και ακόμα δεν έχω καταφέρει να τον πληρώσω, όντας άνεργη. Επειδή εγώ και οι υπόλοιποι συγκληρονόμοι σκοπεύαμε να το πουλήσουμε σε έναν συνορίτη, κάναμε το τοπογραφικό με σκοπό να κάνουμε διορθωτική αποδοχή κληρονομιάς και μετά να κάνουμε το συμβόλαιο πώλησης. Ο συνορίτης ανακάλυψε το λάθος τού μηχανικού (σχετικά με τα όρια τού οικισμού) και επικοινώνησε μαζί του, κι ο μηχανικός είπε ότι θα διορθώσει το τοπογραφικό. Αντιλαμβάνομαι ότι, αφού το διορθώσει, θα πρέπει να ξανακάνω διορθωτική δήλωση φόρου κληρονομίας στην εφορία και μετά να κάνω και διορθωτική δήλωση στο κτηματολόγιο, (τού οποίου η προθεσμία δηλώσεων έκλεισε τέλος Ιουλίου). Εγώ (κι οι αδερφές μου), φορολογηθήκαμε για μία κληρονομιά με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από την πραγματική, διότι το οικόπεδο αυτό δεν είναι όλο εντός οικισμού, συνεπώς η αντικειμενική του αξία είναι μικρότερη. Το ερώτημα είναι το εξής: Όταν θα κάνουμε τη διορθωτική δήλωση φόρου στην εφορία, ο επιπλέον φόρος που μάς επιβλήθηκε θα μάς επιστραφεί? Ο μηχανικός στο τοπογραφικό αναφέρει ότι "είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα ως προς το εμβαδόν και τις διαστάσεις", όμως πιθανολογώ ότι αυτό δεν ισχύει κι ότι δεν θα αναφέρεται στο διορθωμένο τοπογραφικό. Η έκταση είναι 853 τ.μ. και η πρόσοψη είναι 9,5 μ. Ως ιδιώτης που είμαι, υπάρχει πιθανότητα ο τοπογράφος να μάς αποζημιώσει χρηματικά για το λάθος αυτό? Σάς ευχαριστώ εκ των προτέρων!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.