Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιάννης Ντέφας

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Νομικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Γιάννης Ντέφας's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • Dedicated Rare
  • Collaborator Rare
  • First Post Rare
  • Reacting Well Rare

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. αγαπητέ, καλημέρα. Σε επόμενη ανάρτησή σας γράψατε ότι αναμένατε την απάντηση του Υπουργείου. Αν και έχουν περάσει χρόνια, μήπως τελικά έχετε πρόχειρη αυτή την απάντηση; Με απασχολεί ακριβώς το ίδιο ζήτημα.
  2. Το ζητούμενο είναι να απαντηθεί το ερώτημα με την απάντηση ότι δεν είναι τυφλό και ως εκ τούτου μη οικοδομήσιμο, αφού η πρόσβαση μέσω του γεφυροχετου εξισώνεται με πρόσοψη σε αγροτικό δρόμο. Αναζητώ σχετικό προηγούμενο.
  3. Αγαπητοί καλημέρα. Πελάτης μου θέλει να αγοράσει αγρό 6.000,00 τ.μ. (νόμιμα κατατμηθέν τμήμα κληροτεμαχίου), ο οποίος συνορεύει γύρωθεν με ιδιοκτησίες και από τη μία πλευρά με αποστραγγιστικό χάνδακα και πέραν αυτού με αγροτικό δρόμο (αναγνωρισμένος, από τη διανομή). Σε έλεγχο για τη δυνατότητα έκδοσης άδειας δόμησης, ο πωλητής μου χορήγησε βεβαίωση του οικείου ΤΟΕΒ για την ύπαρξη νόμιμου γεφυροχετού, που εξασφαλίζει πρόσβαση του αγρού στον παρακείμενο αγροτικό δρόμο. Ο τοπογράφος που συνέταξε το τοπογραφικό, αγνοώντας την ύπαρξη του εγγράφου του ΤΟΕΒ, αποτύπωσε κανονικά τον αποστραγγιστικό χάνδακα και βεβαιώνει ότι ο αγρός είναι άρτιος αλλά μη οικοδομήσιμος. Υπάρχει δυνατότητα έκδοσης άδειας; Έχει αντιμετωπίσει κανείς το ζήτημα; Επισυνάπτω απόσπασμα του τοπογραφικού του αγρού, το έγγραφο του ΤΟΕΒ και φωτογραφία του γεφυροχετού.
  4. Ν.4495/2017 Αρθρο 83 Απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού σε δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις 1. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που συντάσσεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού. Η ως άνω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του μηχανικού απαιτείται και για την μεταγραφή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης επί αναγνωριστικής αγωγής της κυριότητας του ακινήτου και για τη μεταγραφή των πρακτικών δικαστικού ή εξωδικαστικού συμβιβασμού με τα οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα επί του ακινήτου. Θεωρώ ότι βάσει του γράμματος του νόμου, σε αναγνώριση του δικαιώματος δουλείας διόδου (με την αγωγή ζητούσα αναγνώριση του δικαιώματος που αποκτήθηκε με χρησικτησία) ΔΕΝ απαιτείται ούτε ΗΤ ούτε βεβαίωση μηχανικού για αυθαίρετα. Θα επιχειρήσω τη μεταγραφή του πρακτικού συμβιβασμού χωρίς τα ως άνω συνημμένα και θα δω τι θα μου απαντήσει η Υποθηκοφύλακας. Διατηρώ επιφύλαξη για την ερμηνεία που μπορεί να έχουν δώσει από τη νομική υπηρεσία του Κτηματολογίου στις ως άνω διατάξεις και για το αν η οδηγία είναι να ζητάνε όντως ΗΤ και βεβαίωση μηχανικού. Τέλος, ναι το γεωτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (μόνο με την αναγνώριση της δουλείας διόδου, αφού άλλως ως περίκλειστο και στερούμενο πρόσοψης σε δρόμο είναι μη οικοδομήσιμο). Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον.
  5. Η δουλεία διόδου αποκτήθηκε με πρακτικό συμβιβασμού του Ειρηνοδικείου επί αγωγής του εντολέα μου (ημερομηνία 2015), το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν μεταγράφηκε στα βιβλία μεταγραφών του οικείου Υποθ/κείου. Όταν έγινε ο συμβιβασμός δεν υπήρχε η νομοθεσία για την ΗΤ, ούτε καν για τα πιστοποιητικά τακτοποίησης, από όσο θυμάμαι. Σήμερα που ο πελάτης μου θημήθηκε να το πάει για μεταγραφή πρέπει να επισυναφθεί και ΗΤ. Και ναι, οι εκ προσυμφώνου αγοραστές δεν είναι γραμμένοι πουθενά, η κυριότητα φέρεται να ανήκει στους 2 αρχικούς κυρίους γηπέδου του οποίου ακριβώς η λωρίδα διόδου αποτελεί τμήμα. Επί του δουλεύοντος γηπέδου, έχουν ανεγερθεί από εκ προσυμφώνων αγοραστές τουλάχιστον 5 κτίσματα (κατοικίες), τα οποία πιθανολογώ σφοδρά ότι είναι όλα αυθαίρετα. Το αν έχουν τακτοποιηθεί πολεοδομικά ή όχι και αν θα υπάρξει συνεργασία των ιδιοκτητών είναι ζήτημα που προφανώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσω. Η δίοδος δεν ζητήθηκε σήμερα, όπως προείπα, αναγνωρίστηκε με πρακτικό συμβιβασμού προ δεκαετίας, όταν και ο δικός μου εντολέας αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το ακίνητό του και διαπίστωσε ότι δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο. Μέχρι τότε το εκμίσθωνε σε τρίτους για γεωργική χρήση και η πρόσβαση γινόταν από όμορα ακίνητα, χωρίς να υπάρχει αναγνωρισμένςο αγροτικός δρόμος.
  6. καλησπέρα σας. Είμαι δικηγόρος. Το ερώτημά μου είναι αν η Ηλεκτρονική Ταυτότητα για την παραχώρηση δουλείας διόδου αφορά αποκλειστικά και μόνο στο εδαφικό τμήμα που συνιστά τη δουλεία ή πρέπει να αναφέρεται σε όλο το δουλεύον ακίνητο. Ο πελάτης μου έχει αποκτήσει δουλεία διόδου από γειτονικό ακίνητο, στο οποίο έχουν ανεγερθεί αρκετά κτίσματα αυθαίρετα από πολλούς αγοραστές με προσύμφωνα. Αν πρέπει να εκδοθεί ΗΤ για όλα αυτά τα κτίσματα, πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Μέχρι στιγμής ούτε ο μηχανικός ούτε ο Υποθηκοφύλακας (που ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή) μου έχουν δώσει απάντηση. Αν κάποιος το έχει αντιμετωπίσει και μπορεί να μας διαφωτίσει θα μας βοηθούσε πολύ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.