Jump to content

geoste

Core Members
 • Content Count

  545
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

geoste last won the day on September 4 2017

geoste had the most liked content!

Community Reputation

188 Καλή

1 Follower

About geoste

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Πολλά και διάφορα αλλά κυρίως γυμναστική και ειδικότερα bodypump
 • Τοποθεσία
  Ρόδος
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

2,047 profile views
 1. Τυγχάνει να είμαι πολιτικός μηχανικός και καθηγητής ταυτόχρονα με δηλωμένους τους ΚΑΔ και των 2 δραστηριοτήτων στην ΔΟΥ. Από το Τμήμα/Γραφείο Μηχανικών & ΕΔΕ του ΕΦΚΑ θα ζητήσεις μία βεβαίωση για εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ του άρθρου 39 του ν. 2084/1992 (χορηγείται για μη εμπορικές δραστηριότητες που καλύπτονται από τον τέως ΟΑΕΕ και δεν καλύπτονται από το τέως ΕΤΑΑ). Την βεβαίωση αυτήν την προσκομίζεις στο αρμόδιο Τμήμα Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ και απογράφεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Με το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα δεν πλήρωνες εισφορές στον ΟΑΕΕ (μόνο τις προβλεπόμενες εισφορές στο ΕΤΑΑ). Με το υφιστάμενο σύστημα οι εισφορές είναι ανάλογες του εισοδήματος, οπότε δεν παίζει ρόλο αν είσαι μόνο αυτοαπασχολούμενος ή ταυτόχρονα αυτοαπασχολούμενος και ελεύθερος επαγγελματίας.
 2. Αν ήμουν στη θέση σου θα επέλεγα ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο προσφέρει την πληρέστερη κατάρτιση στο αντικείμενο του Αγρονόμου-Τοπογράφου και θα απέφευγα τα μαθήματα που ανήκουν στο αντικείμενο άλλων ειδικοτήτων. Έτσι αποκτάται ένα συμπαγές υπόβαθρο Αγρονόμου-Τοπογράφου Μηχανικού το οποίο θέτει τις βάσεις για έναν εξειδικευμένο επαγγελματία. Γι αυτούς τους λόγους καταστρώνω το ακόλουθο πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με τον τελευταίο οδηγό σπουδών της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ: - Κύρια Εμβάθυνση: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ (καλύπτονται οι απαιτήσεις και των 2 ροών) - Δευτερεύουσα Εμβάθυνση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - 2 μαθήματα παραπάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα για την απονομή διπλώματος (σύνολο 63 μαθήματα) 1ο Εξάμηνο 1) Γραμμική Άλγεβρα και Αναλυτική Γεωμετρία 2) Μαθηματική Ανάλυση 3) Εισαγωγή στην Πληροφορική 4) Γενική Γεωλογία 5) Παραστατική & Προοπτική Γεωμετρία 6) Τεχνικές & Τοπογραφικές Σχεδιάσεις 7) Φυσική Γεωγραφία & Περιβάλλον 2ο Εξάμηνο 1) Διαφορικές Εξισώσεις 2) Θεωρία Πιθανοτήτων & Στατιστική 3) Γεωδαισία Ι 4) Φυσική Ι 5) Χαρτογραφία Ι 6) Προγραμματιστικές Τεχνικές 7) Προβολική Γεωμετρία 3ο Εξάμηνο 1) Αριθμητική Ανάλυση 2) Διαφορική Γεωμετρία 3) Φυσική ΙΙ 4) Βάσεις Δεδομένων 5) Γεωδαισία ΙΙ 6) Τεχνική Μηχανική 4ο Εξάμηνο 1) Αρχές Γεωπληροφορικής & Σ.Γ.Π. 2) Γεωδαισία ΙΙΙ 3) Φωτοερμηνεία - Τηλεπισκόπηση 4) Χαρτογραφία ΙΙ 5) Οδοποιία Ι 6) Γεωτεχνική Μηχανική 7) Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις Ι 8 ) Ξένη Γλώσσα 5ο Εξάμηνο 1) Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση 2) Γεωδαισία IV 3) Θεωρία Σφαλμάτων & Συνορθώσεις Ι 4) Φωτογραμμετρία Ι 5) Γεωγραφία & Ανάλυση του Χώρου 6) Μηχανική Ρευστών 7) Σχεδιασμός Συγκοινωνιακών Έργων - Οικονομικά Στοιχεία 8 ) Κοινωνιολογία του Χώρου 6ο Εξάμηνο 1) Γεωδαισία V 2) Φωτογραμμετρία ΙΙ 3) Εφαρμοσμένη Υδραυλική 4) Τεχνική Υδρολογία 5) Θεωρία Σφαλμάτων & Συνορθώσεις ΙΙ 6) Θεματική Χαρτογραφία 7) Γεωδαιτική αστρονομία 7ο Εξάμηνο 1) Κτηματολόγιο 2) Ψηφιακή Τηλεπισκόπηση 3) Πολεοδομία 4) Υδραυλικά Έργα 5) Φωτογραμμετρία ΙΙΙ 6) Ψηφιακή Χαρτογραφία 8ο Εξάμηνο 1) Χωροταξία 2) Σχεδιασμός Κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα 3) Αστική Γεωγραφία 4) Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών 5) Εισαγωγή στην Πολεοδομία & Οικιστικά Δίκτυα 6) Γεωφυσικές Διασκοπήσεις - Βαρυτημετρία 7) Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις ΙΙ 9ο Εξάμηνο 1) Διοίκηση & Οργάνωση Επιχειρήσεων 2) Στοιχεία Δικαίου & Τεχνικής Νομοθεσίας 3) Θαλάσσια Γεωδαισία 4) Δορυφορική Γεωδαισία & Πλοήγηση 5) Εισαγωγή στο Γήινο Πεδίο Βαρύτητας 6) Οικονομική Γεωγραφία 7) Τεχνική Γεωδαισία 10ο Εξάμηνο Διπλωματική Εργασία
 3. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Ενημερωτικά διάβασε την εγκύκλιο 6/2017 του ΕΦΚΑ. Απλά για να σιγουρευτείς ότι σε ασφαλίζει ως μηχανικό μπορείς να κάνεις τα ακόλουθα: 1. Να μεταφορτώσεις το έντυπο αναγγελίας πρόσληψης μισθωτού και τα άλλα σχετικά έντυπα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. 2. Αν δεν έχεις κωδικούς για το πληροφοριακό σύστημα του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορείς να αποκτήσεις από εδώ, επιλέγοντας τον σύνδεσμο "πιστοποίηση ασφαλισμένου (μέσω κωδικών TAXISNET)". Με αυτούς τους κωδικούς μπορείς να παρακολουθείς τις εισφορές που καταθέτει ο εργοδότης σου. Από το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ μπορείς να δεις τις εισφορές για κύρια σύνταξη. Από το πληροφοριακό σύστημα του ΕΤΕΑΕΠ μπορείς να παρακολουθήσεις τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή. Τόσο για το σύστημα του ΕΦΚΑ όσο και για το σύστημα του ΕΤΕΑΕΠ χρησιμοποιείς τους κωδικούς του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
 4. Αν θες να είσαι τυπικός πρέπει να βάλεις την ημερομηνία μετατροπής της πυλωτής σε διαμέρισμα βάσει εγγράφου δημόσιας αρχής. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο τέτοιο έγγραφο τότε δηλώνεται η περίοδος παλαιότητας 2004-2011. Δεν παίζει όμως σημαντικό ρόλο για το πρόστιμο, εφόσον έχει τακτοποιηθεί με το νόμο 3843/2010. Δήλωσε σε 1 φύλλο καταγραφής την πυλωτή και στο πεδίο "Τύπος αυθαιρεσίας" διάλεξε "Περαιωμ. Ν 3775/09 & Ν 3843/10 (άρθ. 88 παρ. 1β, ββ)" (όχι "Ρύθμιση"). Το πρόστιμο για όλες τις αυθαιρεσίες αυτής της μορφής, ανεξαρτήτως επιφάνειας και παλαιότητας, είναι 100 ευρώ αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις των περιπτώσεων αα) και ββ). Η υποχρέωση να δηλωθούν στην κατηγορία 5 έχει καταργηθεί με το άρθρο 34 παρ. 31α του Ν 4546/2018.
 5. Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ν. 4495/2017, στις διατάξεις των άρθρων 96 μέχρι 125 υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις για τις οποίες ο φέρων οργανισμός της αυθαίρετης κατασκευής έχει εκτελεστεί ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης έχει εγκατασταθεί πριν από τις 28.7.2011. Εφόσον η οικοδομή είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη, μπορεί να υπαχθεί στο νόμο μόνο το τμήμα εκείνης που είχε υλοποιηθεί μέχρι την 28 η Ιουλίου 2011. Αν έχει κατασκευαστεί τμήμα αυτής μετά από αυτήν την ημερομηνία τότε δε μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου και είναι κατεδαφιστέο.
 6. Αυτή είναι τροπολογία του ΓΟΚ85 που περιλαμβάνεται στην παρ. 5 του άρθρου 7 του Ν. 2831/2000.
 7. Διάβασε την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 89. Το εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο αποκτάται μέσω μιας δικαιοπραξίας (π.χ. συμβολαιογραφική πράξη, βεβαίωση ενημέρωσης κτηματολογίου λόγω ανέγερσης οικοδομής, δικαστική απόφαση, παραχωρητήριο συμβόλαιο κλπ.). Χωρίς δικαιοπραξία δεν υφίσταται νομίμως εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο. Η βεβαίωση μηχανικού δεν αποτελεί δικαιοπραξία. Η γνώμη μου είναι πως δεν μπορεί να υπαχθεί το ακίνητο στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 διότι δεν υφίσταται νομίμως εμπράγματο δικαίωμα σε οικόπεδο με οικοδομή αλλά σε αδόμητο οικόπεδο. Ίσως όμως να κάνω λάθος.
 8. Για το τμήμα του κτιρίου που προϋφίσταται του 1955, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αιτηθεί από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. την έκδοση βεβαίωσης προϋφισταμένου κτίσματος. Απαιτείται αποδεικτικό παλαιότητας (αν υπάρχει), τοπογραφικό διάγραμμα, αρχιτεκτονική αποτύπωση (κάτοψη-όψεις-τομές), τεχνική έκθεση με πλήρη φωτογραφική αποτύπωση και ενδεχομένως βεβαίωση στατικής επάρκειας από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό. Εφόσον έχεις αυτή τη βεβαίωση δηλώνεις στο σύστημα ότι υπάρχει οικοδομική άδεια στο οικόπεδο και ως αριθμό άδειας δηλώνεις τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης. Ο χρόνος εγκατάστασης των αυθαιρέτων κατασκευών δεν έχει καμία σχέση με το προϋφιστάμενο τμήμα του κτιρίου, καθώς μπορεί να έγινε σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο χρόνο. Η κατηγορία αυθαιρέτου προκύπτει από τη σύγκριση των υπερβάσεων με τους όρους δόμησης που ίσχυαν στην περιοχή όταν εγκαταστάθηκε η αυθαιρεσία (ή εναλλακτικά με αυτούς που ισχύουν σήμερα).
 9. Η δική μου άποψη είναι πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου κτίσματος (ρύθμιση, νομιμοποίηση ή κατεδάφιση), γιατί κάθε οριζόντια ιδιοκτησία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο, αλλά σε διαφορετική δήλωση. Επειδή όμως ο αδόμητος, κατά οικοδομική άδεια και συμβόλαιο, χώρος του οικοπέδου είναι κοινόχρηστος τότε πρέπει να υπάρχει συναίνεση των συνιδιοκτητών (όπως αναλύθηκε προηγουμένως). Επειδή κάθε οριζόντια ιδιοκτησία έχει συνιδιοκτησία και στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής, κατά οικοδομική άδεια και συμβόλαιο, τότε πρέπει να ληφθούν υπόψη και τυχόν αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής. Οι αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους τακτοποιούνται εντελώς ανεξάρτητα από εκείνες στην καθαρή επιφάνεια μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας.
 10. Αν δεν έχουν μεταφορτωθεί στο σύστημα όλα τα δικαιολογητικά μέσα σε 12 μήνες από την πληρωμή του παραβόλου, εκτός από τη μελέτη στατικής επάρκειας (εφόσον απαιτείται), τότε η δήλωση τυπικά είναι άκυρη. Δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο αλλά τεκμαίρεται. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται αναστολή ή απαλλαγή επιβολής κυρώσεων στις αυθαίρετες κατασκευές που αναφέρονται στη συγκεκριμένη δήλωση. Επίσης δεν έχει ισχύ η βεβαίωση μηχανικού, που εκδίδεται κατόπιν υποβολής της συγκεκριμένης δήλωσης, εφόσον αυτή εκδοθεί μετά τη συμπλήρωση του 12μηνου. Αν εκοδθεί προηγουμένως και η συμπλήρωση του 12μηνου γίνει πριν την παρέλευση 2 μηνών από την έκδοσή της, τότε η ισχύς της λήγει με τη συμπλήρωση του 12μηνου από την πληρωμή του παραβόλου. Ακόμη η συγκεκριμένη δήλωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση διοικητικής πράξης πολεοδομικού χαρακτήρα καθώς δεν έχει ισχύ (οικοδομική άδεια, αναθεώρηση/ενημέρωση οικοδομικής άδειας, έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας κλπ.). Το πρόβλημα διορθώνεται με την υποβολή νέας δήλωσης για το ίδιο ακίνητο. Στη νέα δήλωση μεταφορτώνονται τα αποδεικτικά πληρωμής του προστίμου της προηγούμενης δήλωσης που δεν έχει πλέον ισχύ. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να πληρωθεί ξανά το παράβολο. Επειδή είναι σφάλμα του μηχανικού η μη τήρηση της προβλεπόμενης προθεσμίας, έχει και την υποχρέωση υποβολής της νέας δήλωσης και πληρωμής του νέου παραβόλου με δικούς του πόρους. Να προσθέσω ότι τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και γι αυτό δεν είμαι απόλυτος.
 11. Τροποποίηση της συμβολαιογραφικής δήλωσης δέσμευσης των θέσεων στάθμευσης και ενημέρωση της οικοδομικής άδειας.
 12. Αν το κτίριο στην πραγματικότητα είναι όπως περιγράφεται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας τότε δεν έχεις αυθαίρετες κατασκευές αλλά μόνο οικοδομική άδεια που εκδόθηκε λόγω αναληθών στοιχείων και η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί. Στην περίπτωση αυτή (χωρίς αυθαιρεσίες) πρέπει να γίνει πρώτα έλεγχος αν με τους όρους δόμησης της περιοχής όταν εκδόθηκε η οικοδομική άδεια τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική γεωμετρία του οικοπέδου. Αν τηρούνται τότε μπορεί να γίνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας χωρίς υποβολή δήλωσης ένταξης στο Ν. 4495/2017 (σπάνια περίπτωση αλλά το έχεις ήδη ελέγξει και δε συμβαίνει), λόγω μεταβολής του διαγράμματος κάλυψης. Αν δεν τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις ή/και υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες τότε πρώτα γίνεται ρύθμιση των αυθαιρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική γεωμετρία του οικοπέδου και στη συνέχεια γίνεται αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας λόγω μεταβολής του διαγράμματος κάλυψης και ενδεχομένως της αρχιτεκτονικής μελέτης. Από την στιγμή που το οικόπεδο είναι στην πραγματικότητα άρτιο και οικοδομήσιμο, δεν έχει γίνει μεταγενέστερη κατάτμηση του οικοπέδου χωρίς έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας και η οικοδομική άδεια δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί τότε δηλώνεται ότι υπάρχει οικοδομική άδεια στο οικόπεδο.
 13. Μπορείς να δηλώσεις 50 τ.μ. με μειωτικό συντελεστή 0,30 και τα υπόλοιπα 20 τ.μ. χωρίς μειωτικό συντελεστή σε 1 φύλλο καταγραφής, όπως αναφέρεις στο 1).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.