Μετάβαση στο περιεχόμενο

nismo

Members
  • Περιεχόμενα

    42
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από nismo

  1. Συμφωνώ με τον atsimeri. Έχω πολλές φορές λύσει δίκτυα που έχουν μετρηθεί με Promark L1 και ενώ έχουν πολύ καλή εσωτερική ακρίβεια, όταν μπαίνουν οι εξωτρικές δεσμεύσεις από τα τριγωνομετρικά της ΓΥΣ, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα προβλήμτα με τις συντεταγμένες των τριγωνομετρικών.

  2. Fixed λύση σημαίνει ότι ο δέκτης έχει επιλύσει την αβεβαιότητα των αρχικών κύκλων. Στα περισσότερα όργανα παρέχεται στο χρήστη η δυνατότητα να ρυθμίσει το επί τοις εκατό στατιστικό σφάλμα της παραπάνω διαδικασίας. Εάν όμως ο δέκτης τροφοδοτείται με "άθλιο" σήμα που διαπερνά δέντρα κλπ, τότε αυξάνεται η πιθανότητα ο δέκτης να υπολογίσει Fixed λύση η οποία είναι λανθασμένη - συνήθως κατά ένα ή δύο κύκλους (περίπου 0.5m στο χώρο). Το τελευταίο συμβαίνει ιδίως εάν έχει επιλεγεί χαλαρός αλγόριθμος στην μηχανή RTK.

  3. Μόνο το HEPOS είναι Δίκτυο - συμπεριλαμβανομένου και της Κρήτης. Τώρα υπάρχουν και μεμονωμένοι σταθμοί από διάφορες εταιρείες που πιθανά να εξυπηρετούν, ανάλογα του δέκτη Rover που χρησιμοποιείται και της εκάστοτε τοποθεσίας.

  4. magellan αφού το λέει και το όνομά σου...-:) γιατί δεν παίρνεις το Magellan Promark3 με 2500 που είναι το πιο δοκιμασμένο φορητό επαγγελματικό GPS από όλες τις πλευρές και κάνει και RTK με αναβάθμιση? Κοίτα λίγο στο forum θα δεις ότι έχει πολύ καλές κριτικές. Το συγκρίνουν ακόμα και με τα διπλόσυχνα.

  5. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία σχέση που να συνδέει αυτά τα μεγέθη από μόνα τους. Maik, να μερικοί από τους παράγοντες που υπεισέρχοντα:

    1) dB κεραίας πομπού

    2) dB κεραίας δέκτη

    3) πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται

    4) Διαμόρφωση που χρησιμοποιείται

    5) Ευκρίνεια σήματος πομπού

    6) Ευαισθησία δέκτη

    ...και πολλοί άλλοι.

     

    Κάτι που πρέπει να ξέρει το Forum.

    Εάν ένας πομπός UHF που λειτουργεί σε συνδιασμό με συγκεκριμένο δέκτη UHF και με συγκεκριμένες κεραίες με ισχύ πχ 1W, έχει δραστική εμβέλεια 7km, τότε εάν στον ίδιο πομπό αυξηθεί η ισχύ εκπομπής στα 2W, η εμβέλεια θα γίνει 9-10km και όχι 14....

  6. Πήρα και εγώ προσφορές.... χε χε χε. Ακούστε λοιπόν τιμούλες...

     

    1) Σύστημα δύο δεκτών Promark3 με λογισμικό Gnss Solutions (έχει και το μετασχηματισμό του HEPOS σε ΕΓΣΑ) για επιλύσεις στο γραφείο 4500.

     

    2) Ένας δέκτης Promark3 RTK για σύνδεση με HEPOS 3300. Έχει και το Gnss Solutions.

     

    3) Σύστημα δύο δεκτών Promark3 RTK (ίδιο με το παραπάνω, αλλά κάνει και RTK) 6250. Με το HEPOS συνδέονται μέσω κινητών και οι δύο δέκτες για RTK.

     

    4) Η αναβάθμιση σε L1+L2 του Promark3 γίνεται αγοράζοντας μια έξυπνη κεραία Promark 500 συν την κατάληλη έκδοση του λογισμικού πεδίου Fast Survey που μπαίνει σε όλα τα Promark3. Κόστος 8800. Το Promark 500 έχει το εσωτερικό GSM για σύνδεση με το HEPOS. Προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει ήδη κάποιο Promark3 για να αναβαθμιστεί.

  7. Δίκιο έχεις Θεοχάρη. Την ΕΓΣΑ87 την έχουμε κατά κάποιο τρόπο παντευτεί. Αλλά ευελπιστώ να μην πάρουμε και τη σύνταξη με αυτήν. Πρέπει σταδιακά να πάμε στην νέα προβολή TM07 και μάλιστα να βάλουμε και ταχύτητες. Αυτό θα είναι εφικτό μόλις τρέξει το HEPOS 4-5 χρόνια και υπολογιστούν με ακρίβεια οι τανυστές μετακίνησης για πολλά σημεία ανά τη χώρα.

    Φαντάσου ότι η Κρήτη φεύγει 4-5 cm το χρόνο σε σχέση με πχ τις Σέρρες. Οπότε ακόμα και οι διορθωτικές παράμετροι του επίσιμου μετασχηματισμού θα έχουν ηλικιωθεί αρκετά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

     

    Φαντάζεστε συνάδερφοι.....ταχύτητες στα τριγωνομετρικά....

     

    ΠΧ. Τριγωνομετρικό Κρύα Βρύση:

    Χ(2012)= 376879.764+0.012m/έτος

    Y(2012)=2176453.654-0.031m/έτος

     

    strudel7878, τα δικαστήρια θα έχουν τότε πολύ δουλειά. :smile:

  8. Strudel78 μπορείς να πεις σε ποιό 1:50.000 φύλλο χάρτη παρατήρησες αυτή την απόκλιση? Καλό θα ήταν να πεις και σε ποιο τμήμα του 50αριού το έχεις δει. Μήπως η περιοχή αυτή είναι σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο? Γενικά το ΑΠΘ ανακοινώνει ότι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις είναι περί τα 25cm και αυτές εμφανίζονται σε ορεινούς ογκούς (πχ Πίνδος).

     

    ΠΡΕΠΕΙ να απαλλαχθούμε από την ΕΓΣΑ87.... το ταχύτερο δυνατό.

     

    Να πιέσει ο σύλλογος να μεταβούμε στην HTRS07/TM07, να εκσυγχρονιστούμε. Ούτε μετασχηματισμοί, ούτε μετατροπες με την ΕΓΣΑ87 των 5-10 cm ακρίβειας πλέον από το ένα τριγωνμετρικό στο διπλανό.

     

    Να πληρώσει το κράτος για νέο τριγωνισμό όλων των I, II, III, IV σε σχέση με τα 0ης του HEPOS. Πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι στην Ελλάδα όλα ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ... βλ σεισμούς, ρήγματα, ελληνικό τόξο, μέχρι και ηφαίστειο έχουμε :smile:

  9. Είδατε συνάδερφοι, τελικά δεν απέχουν πολύ οι απόψεις σας. Οι διατυπώσεις είναι αυτές που ανεβάζουν τους τόνους. Αυτά τα κακά εχει ο γραπτός λόγος... Εάν ήμασταν για κανένα ουζάκι δίπλα στο κύμα και κάναμε αυτή την κουβέντα σίγουρα θα ήταν όλα διαφορετικά. :smile:

  10. Στο μέτρο που μου αναλογεί, έχω περιγράψει τη σχετική ιδιότητα του ProMark500 στο προ-προηγούμενο post μου.

     

    Επειδή όμως πολύ φοβάμαι ότι αγγίζω ευαίσθητες χορδές, πράγμα που δε θέλω, θα σε συμβούλευα να απευθύνεις την εύλογη ερώτησή σου (ήταν και δική μου) στους αντιπροσώπους. Εγώ έτσι έκανα. Είδα και πείστηκα.

  11. O καθένας μπορεί να αμφιβάλει όσο θέλει, ελεύθερη χώρα είμαστε. Εγώ απλά επεσήμανα κάποια χαρακτηριστικά που δεν είναι λόγια πωλητών... αλλά ενσωματώνονται σε ολόκληρες σειρές προιόντων δύο καταξιωμένων εταιρειών (Trimble και Magellan) οι οποίες τυγχάνει να αναπτύσσουν οι ίδιες τις GNSS μητρικές που χρησιμοποιούν.

     

    Vorsprung durch Technik (Πρόοδος μέσω της τεχνολογίας) αφού έχουμε και Audi fans στην παρέα... χε χε.

     

    Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι όλοι οι δέκτες της αγοράς ίδιοι, υπάρχουν τεχνολογικές διαφορές και μάλιστα σημαντικές που κάνουν τη διαφορά στο πεδίο σήμερα αλλά και στο προσεχές μέλλον.

     

    Τώρα ποια εταιρεία θα προτιμήσει κάποιος και για ποιούς λόγους, είναι απλά στη δική του απόφαση.

  12. Γεια και χαρά,

    Έχω κάνα δυο απορίες

    Nismo έγραψε:

    1) Διατηρεί τη fixed λύση ακόμη και σε μεγάλες διακοπές λήψης του σήματος από το κινητό τηλέφωνο

     

    ->

    Αυτό ισχύει για μερικά δευτερόλεπτα και σαν ενημέρωση το υποστηρίζουν σχεδόν όλες οι μητρικές GPS της αγοράς

    Nismo έγραψε:

    3) Χρησιμοποιεί και τους GLONASS/EGNOS δορυφόρους για βελτίωση της σταθερότητας της HEPOS RTK λειτουργίας σε δύσκολο περιβάλλον.

    Αρχικά μιας το HEPOS δεν υποστηρίζει τους GLONASS & SBAS αυτό μάλλον δεν ισχύει για την περίπτωση HEPOS.

     

    -> και

    Σχετικά με την άποψη μου για τα διπλόσυχνα θα σας πω ένα τρόπο να κερδίσετε 15 χιλιάδες Ευρώ χωρίς να βγείτε από το γραφείο σας.

    Αγοράστε ένα να κάνετε την δουλεία σας 10-15 Κ (αντί για 25-30) και σε 2-3 χρόνια που θα αλλάξουν πάλι τεχνολογικά αγοράζετε πάλι ένα με 10χιλιαρικα (τόσο θα κάνουν σε 2-3 χρόνια)

     

    Οπότε έχεις 2 συστήματα και ανανεωμένο εξοπλισμό.

     

     

    Newtopo, απάντηση στις απορίες σου:

    -----------------------------------

    1) Πρέπει να δοκιμάσεις R8 GNSS και ProMark 500 για να δεις και μόνος σου την πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους άλλους δέκτες στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Τα τουλάχιστον 30sec δε συγκρίνονται με τα μόλις λίγα sec που γνωρίζεις από υπόλοιπους δέκτες όπως λες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και το ότι η ακρίβεια του dm διατηρείτε και στη συνέχεια εάν παράγονται λύσεις επιπέδου float. Μελέτησε τις σχετικές πατέντες των εταιρειών (Signal Prediction, H-Star και BLADE-Technology) και θα δεις τις σχετικές τεκμηριώσεις.

     

    3) Ο ProMark500 χρησιμοποιεί τα σήματα και από τους SBAS & GLONASS σε RTK rover που είναι συνδεδεμένο με το HEPOS, χωρίς βέβαια να τα διαφορίζει. Φυσικά και θα ήταν ακόμα πιο ωφέλημο να μετέδιδε τις σχετικές διορθώσεις το HEPOS. Όμως ακόμα και η απλή ranging πληροφορία από τους extra 7-8 δορυφόρους SBAS & GLONASS δίνει σαφές πλεονέκτημα στο να διατηρείται ο εγκλοβισμός στους GPS δορυφόρους κάτω από τα δέντρα, κατά τη λειτουργία RTK Rover με το HEPOS.

     

    Είναι καλό να υπάρχει διαφοροποίηση και τεχνολογική ανωτερότητα-καινοτομία από τις ιστορικές κατασκευάστριες εταιρείες. Το γεγονός ότι αυτές ξεχωρίζουν παρουσιάζοντας ουσιώδεις καινοτομίες θα πιέσει και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν. Αυτό τελικά είναι ώφελος για εμάς τους αγοράστες.

  13. Σκέφτομαι να αγοράσω 2πλόσυχνο gps και είμαι μεταξύ Promark500 (στα 31000 με ΦΠΑ ) και του Topcon G3 στα 36000 περίπου ή του Hiper Pro στα 24000 (όλα με δυνατότητες RTK και Glonass για τριγωνισμούς-αποτυπώσεις- χαράξεις). Έχει κανείς άποψη για το τι συμφέρει (χρόνο και χρήμα υποστήριξη-service κλπ).

    Με δεδομένο ότι Galileo και L5 δεν έχουμε ακόμη τι θα προτείνατε?

     

    Έχουμε όμως HEPOS και το Promark500 έχει καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά δικτυακού RTK, (βλέπε BLADE technology) και είναι πολύ ελαφρύτερο. 1) Διατηρεί τη fixed λύση ακόμη και σε μεγάλες διακοπές λήψης του σήματος από το κινητό τηλέφωνο, 2) Οι float λύσεις που δίνει είναι ακρίβειας <1-2dm, 3) Χρησιμοποιεί και τους GLONASS/EGNOS δορυφόρους για βελτίωση της σταθερότητας της HEPOS RTK λειτουργίας σε δύσκολο περιβάλλον.

     

    Τεχνολογικά πολύ προηγμένο είναι και το R8 GNSS της Trimble. 1) Έχει και αυτό εξομάλυνση των διακοπών λήψης των διορθώσεων (βλ. Signal Prediction), 2) Δίνει float λύσεις 1-2 dm (βλέπε H-Star), 3) Διαθέτει ενσωματωμένο NTRIP Caster, 4) Διαθέτει 220 κανάλια.

     

    Δεν ξέρω άλλους δέκτες στην αγορά με αυτά τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά για δικτυακή λύση. Ίσως το καινούργιο Leica 1200+ ?

  14. Θεοχάρη, o Theoharis ζήτησε ένα χάρτη και αυτός είναι ο μόνος που ξέρω. Είναι βέβαια όπως λες απλά για εποπτεία... για να δεις ποιά είναι η "δυσμενής" διεύθυνση μιας βάσης ή για να δεις πόσο πυκνές ή αραιές είναι οι καμπύλες. Φυσικά δεν είναι κατάλληλος για εξαγωγή αριθμητικών δεδομένων της απόκλισης μιας και η κλίμακά του είναι... όλη η χώρα σε μια Α4...

    Το EGM96 είναι σαφώς αραιότερο (κάθε 15') στα nodes του από το σύγχρονο EGM08. Το τελευταίο σίγουρα θα παρέχει ρεαλιστικότερα ΔΝ.

    Να δούμε πότε θα αποκτήσουμε και εμείς το δικό μας ελληνικό μοντέλο γεωειδούς που θα έχει απόλυτα Ν στο HTRS07 με ακρίβεια <5cm.... Οψόμεθα συνάδερφε Θεοχάρη.

  15. grtopo πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις, καθώς δεν μπόρεσα να έρθω στην ημερίδα για το hepos (επαρχία γαρ).

    Η απόκλιση των τριγωνομετρικών μεταξύ τους είναι γνωστό φαινόμενο, και πρακτικά οι επαγγελματίες που τα χρησιμοποιούμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, έχουμε εντοπίσει αυτά που έχουν μεγάλο σφάλμα. Αλλά και σύμφωνα με αυτά που γράφεις, είναι πράγματι απαραίτητη η νέα συνόρθωση στα υπόλοιπα τριγωνομετρικά, ώστε να είναι πλήρως συμβατά με το hepos.

    Πάντως, είναι σαφές ότι κάποιες τοπογραφικές εργασίες δεν μπορούν να τεκμηριωθούν σε καμία περίπτωση με το hepos. Και εξηγούμαι: Στις πράξεις εφαρμογής αλλά και στις εφαρμογές σχεδίου πόλεως (όπου υπάρχουν πάρα πολλές) κατά τις οποίες έχουν οριστεί συντεταγμένες Οικοδομικών Τετραγώνων, πρέπει αναγκαστικά να εξαρτηθείς από τα συγκεκριμένα τριγωνομετρικά και σημεία πύκνωσης δικτύου που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη. Δηλαδή, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος προκειμένου να χαράξει μια οικοδομική γραμμή, θα χρησιμοποιήσει το hepos, και αν τα όμορα ή απένατι κτήρια ρυμοτομούνται, να το θεωρήσει ως σωστό! (και δεν αναφέρομαι στην ακρίβεια μετατροπής ΕΓΣΑ -->ΕΜΠ3 κλπ, αλλά στην διαφορά των τριγωμετρικών και hepos).

     

    Συνάδερφε είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς το HEPOS σε τέτοιες περιπτώσεις μόνον όμως εάν προηγηθεί localization (τοπικός μετασχηματισμός) του δέκτη σου πάνω στα συγκεκριμένα τριγωνομετρικά/στάσεις της μελέτης. Επεδίωξε να περικλύεται η περιοχή σου από τα σημεία του localization. Αξιολόγησε τα υπόλοιπα που προκύπτουν από το μετασχηματισμό στα σημεία του localization, όσο μικρότερα, τόσο μεγαλύτερη η συνάφεια που αυτά έχουν. Minimum σημεία εξάρτησης...4, ώστε να προκύπτουν υπόλοιπα Η και V.

  16. Σχετικός χάρτης με τις αποκλήσεις του ομαλοποιημένου γεωειδούς σε σχέση με το datum ΕΓΣΑ87 (GRS80 ellipsoid) βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου Ανώτερης Γεωδαισίας ΤΑΤΜ ΕΜΠ της δεκαετίας 80 & 90.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.