Μετάβαση στο περιεχόμενο

amichanos

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη
  1. Δεν είναι μόνο ότι τα χιλιοστά συμμετοχής στις κοινόχρηστες δαπάνες είναι λάθος. Είναι και το γεγονός ότι ο κατασκευαστής δεν έχει κάνει ποτέ συνέλευση παρόλο που το ζητάμε από καιρό διότι λέει αυτός έχει την πλειοψηφία και αποφασίζει χωρίς συνέλευση. Έτσι έχει δώσει εντολή στο γραφείο διαχείρισης να μην συμπεριλαμβάνει τα άδεια διαμερίσματά του (σύνολο 5) ούτε στο πάγιο της θέρμανσης ούτε στο αποθεματικό, παρόλο που ο κανονισμός λέει ότι συμμετέχουν. Σημειωτέον ότι το γραφείο διαχείρισης μου είπε ότι στην επαρχιακή πόλη που μένω όλοι οι κατασκευαστές κάνουν το ίδιο και κανείς δεν διαμαρτύρεται. Χθες που είδα το διαχειριστή μου είπε ότι ο πρόβλημα ποιος θα πληρώσει πόσα δεν το έχει ο κατασκευαστής, που δεν σκοτίζεται γι' αυτό, αλλά το γραφείο διαχείρισης που θα έχει έλλειμμα. Του απάντησα ότι σαν γραφείο διαχείρισης έχει κάποιες υποχρεώσεις και πρέπει να καλέσει συνέλευση, αλλά μου είπε ότι δεν θα έχει νόημα αφού ο ιδιοκτήτης των 10 εκ των 12 διαμερισμάτων έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται συνέλευση διότι έχει την πλειοψηφία και δεν θα έλθει. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο εν λόγω κατασκευαστής έχει χτίσει πάρα πολλές πολυκατοικίες στην πόλη αυτή και κομπάζει (ακόμη και σε μένα) ότι έχει χρήμα μέχρι και για τα δισέγγονα. Δεν έχει πουλήσει διότι λόγω της κατάστασης δεν θέλει να πουλήσει. Μάλιστα εικάζω ότι έχει μετανιώσει για τα δύο δυάρια (στο 2ο και 3ο όροφο) που πούλησε, και του μπήκαμε σφήνα ανάμεσα στα τριάρια... Έχω μπλέξει... και να σκεφτείτε ότι έχουμε την ίδια ηλικία και με γνώριζε από το Γυμνάσιο και θα περίμενα μια πιο ανθρώπινη και συναδελφική συμπεριφορά. Συγνώμη που σας κούρασα με τα προσωπικά μου. Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας και για το χρόνο που διαθέσατε να μου απαντήσετε.
  2. Ευχαριστώ πολύ, stapa, Πολύ κατατοπιστικό το site που μου δώσατε. Όταν προτίθεται κάποιος ν' αγοράσει δυάρι, επειδή δε μπορεί ν' αγοράσει μεγαλύτερο, βλέπει μόνο τα δυάρια και συνήθως δεν ζητάει να εξερευνήσει τα τριάρια και τα τεσσάρια, για να διαπιστώσει αν και πού υπάρχουν δήθεν "ημιυπαίθριοι" ώστε να πάρει δρόμο από μια αμαρτωλή πολυκατοικία. Του αρκεί ότι το δικό του δεν έχει δήθεν "ημιυπαίθριο" χώρο. Άλλωστε, όταν ο κλεισμένος ημιυπαίθριος δεν είναι ένα επί πλέον υπνοδωμάτιο στον ακάλυπτο, πράγμα που είναι το συνηθέστερο, αλλά ενιαίο τμήμα του σαλονιού επί της προσόψεως, τότε σε μένα είναι δυσδιάκριτος και χρειάζεται μετροταινία.
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση. Δε νομίζω ότι κανένας κατασκευαστής θα έδινε τα κλειδιά των απούλητων διαμερισμάτων του για να τα εξετάζει ο κάθε υποψήφιος αγοραστής εάν έχουν κλειστούς ή ανοικτούς ημιυπαίθριους, χρησιμοποιώντας μάλιστα και μετροταινία, αφού μεγάλο μέρος του ημιυπαίθριου είχε ενσωματωθεί στα σαλόνια και δεν φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού. Εάν ζητούσε να κάνει τέτοιο έλεγχο, απλά δεν θα αγόραζε διότι κανένας κατασκευαστής δεν θα του πωλούσε. Σε κάθε περίπτωση, οι μη-μηχανικοί αγοραστές δεν έχουν ιδέα περί αυτών. Ο πίνακας κατανομής δαπανών δεν συμπεριελάμβανε χιλιοστά της θέρμανσης, αλλά παρέπεμπε σε μελλοντική μελέτη μηχανολόγου. Όσο για τα λοιπά, εγώ έκανα την ένστασή μου μπροστά στη συμβολαιογράφο, και μου είπε ότι δεν μπορεί να συμπεριλάβει παράνομους χώρους στη Σύσταση. Όταν ο κατασκευαστής τους "ταχτοποίησε", επανήλθα και είπα και στον ίδιο και στη συμβολαιογράφο ότι πρέπει ν' αλλάξει η Σύσταση Οριζοντίου Ιδιοκτησίας. Η μεν συμβολαιογράφος μου είπε ότι είχα δίκαιο και πρέπει να γίνει η αλλαγή, και το είπε ενώπιόν του όταν έκανα την εξόφληση, ο δε κατασκευαστής σφύριξε αδιάφορα. Το μόνο που θα μπορούσα να κάνω ήταν να μην αγοράσω και να ψάχνω μέχρι δευτέρας παρουσίας για διαμέρισμα σε πολυκατοικία που δεν είχε ημιυπαίθριους. Ας πούμε όμως ότι κι εγώ παρανόμησα. Είναι λόγος αυτός για να διαιωνίζεται εσαεί η παρανομία και η εκμετάλλευση; Επίσης, υπήρχε κι ένας άλλος λόγος για να μην αγόραζα, αν ήθελα να μην αμαρτήσω. Με το να πληρώσω τον κατασκευαστή €150.000 και να υπογράψω ότι του έδωσα €100.000 (αντικειμενική αξία) έγινα συνεργός στο να τσεπώσει μαύρα €50.000, και με τις ευλογίες της Πολιτείας. Όταν του είπα ότι θα ήθελα όλο το τίμημα να φαίνεται στο συμβόλαιο, μου είπε ωμά "δεν σου πουλάω". Βλέπετε, λοιπόν, ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σ' ένα φαύλο κύκλο παρανομίας;
  4. Ενώ δεν υπάρχει νόμος για τη συμμετοχή των κλεισμένων ημιυπαίθριων στις κοινόχρηστες δαπάνες, εκτός από το νόμο της κοινής λογικής και του δικαίου, δεν υπάρχει και νόμος για τη μη συμμετοχή τους. Εξάλλου, η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας που εκλαμβάνει τους ημιυπαίθριους ως ανοικτούς χώρους, ενώ ήταν κλεισμένοι εξ' αρχής, είναι άκυρος. Δηλαδή ο κατασκευαστής ξεγέλασε και την Πολιτεία, και το συμβολαιογράφο και τους συνιδιοκτήτες που δεν έχουν ημιυπαίθριους. Στην αντιπαράθεσή μου με τον κατασκευαστή, μου είπε να τον πάω στα δικαστήρια. Εγώ, όμως (συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός), έφτιαξα άλλον πίνακα με τα πραγματικά τετραγωνικά και τον κατέθεσα στο διαχειριστή (γραφείο) λέγοντας ότι θα πληρώνω από δω και πέρα βάσει αυτού του πίνακα. Εκείνο που δεν μπορώ να κάνω, διότι δεν έχω τις γνώσεις, είναι ν' αλλάξω και τον πίνακα συμμετοχής στο πετρέλαιο (αυτόνομη θέρμανση με ωρομέτρηση) στον οποίο επίσης δεν έχει συμπεριλάβει τα σώματα που έβαλε στους κλειστούς ημιυπαίθριους. Εκεί θα πληρώνω στο περίπου. Ας με πάει ο κατασκευαστής στα δικαστήρια. Θα τολμήσει; Γιατί να τρέχω εγώ και να πληρώνω δικηγόρους; Πώς σας φαίνεται η ενέργειά μου; Θα έχω κάποιες αρνητικές συνέπειες; Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
  5. Γεια σας, Θα ήθελα τη συμβουλή σας για ένα ζήτημα που με απασχολεί έντονα. Το θέμα της συμμετοχής των κλειστών ημιυπαίθριων στις κοινόχρηστες δαπάνες της πολυκατοικίας δεν αφορά μόνο εμένα προσωπικά αλλά χιλιάδες νομοταγείς ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην πολυκατοικία μας υπάρχουν 12 διαμερίσματα, εκ των οποίων μόνο τα 3 μικρότερα (50 τετρ. μέτρων) δεν βαρύνονται με ημιυπαίθριες αμαρτίες. Ένα εξ' αυτών είναι και το δικό μου. Τα υπόλοιπα 9, που ανήκουν όλα στον κατασκευαστή και τα ενοικιάζει, έχουν ημιυπαίθριους και υποστέγιους από 20 έως 50 τετραγωνικά μέτρα το καθένα. Μαθαίνω ότι είναι "τακτοποιημένοι". Όμως τα διαμερίσματα αυτά συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες της πολυκατοικίας μόνο με τα μειωμένα τετραγωνικά τους που δεν συμπεριλαμβάνουν τους ημιυπαίθριους. Το αποτέλεσμα είναι εμείς με τα 50 τετρ. διαμερισματάκια να βάζουμε πλάτη για να πληρώνουν λιγότερα κοινόχρηστα τα διαμερίσματα των 85 και 110 τετραγωνικών που εμφανίζονται στον πίνακα κατανομής χιλιοστών ως 63 τετραγωνικά! Αυτό είναι άδικο! Μίλησα με δικηγόρο και μου απάντησε ότι οι ημιυπαίθριοι είναι τακτοποιημένοι μόνο για 40 χρόνια. Άλλη μεγάλη υποκρισία αυτή! Δηλαδή σε 40 χρόνια θα τους γκρεμίσουν; Του απάντησα, ας γίνει σωστός πίνακας κατανομής κοινοχρήστων δαπανών με τα πραγματικά χρήσιμα τετραγωνικά του κάθε διαμερίσματος επίσης για 40 χρόνια! (Μέχρι τότε, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει...). Μου απάντησε ότι πρέπει να μιλήσω με τον κατασκευαστή, πράγμα που έκανα. Ο κατασκευαστής μου είπε ότι θ' αλλάξει τον πίνακα, μόνο αν λάβει εντολή "άνωθεν" με σχετικό νόμο. Τελεία και παύλα. Του απάντησα: μήπως υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι οι ημιυπαίθριοι - κανονικά δωμάτια πλέον - δεν συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες; Πιστεύω πως το θέμα αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν συμμετείχαν σε παράνομη μετατροπή ημιυπαίθριων χώρων σε κανονικά δωμάτια, κάτι που επιβάρυνε φοβερά το περιβάλλον. Επιπλέον στέρησε τους ιδιοκτήτες από πρόσβαση στην ταράτσα και τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, αφού οι ταράτσες καλύφθηκαν με τους λεγόμενους "υποστέγιους", που είναι κανονικά δωμάτια των διαμερισμάτων του τελευταίου ορόφου (μεζονέτες). Πρόκειται για πολεοδομικό και ενεργειακό έγκλημα. Αναρωτιέμαι γιατί οι παρανομούντες πολίτες αυτής της χώρας να βρίσκονται πάντα κερδισμένοι, ενώ οι νομοταγείς πάντα ζημιώνονται και στενάζουν κάτω από την αδικία; Ευχαριστώ
  6. Σας ευχαριστώ όλους για την αδελφοσύνη που μου δείξατε και για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Απλά επιβεβαιώσατε αυτό που ένιωθα μέσα μου, δηλαδή να μην προχωρήσω σε αυτή την αγορά, παρόλο που οι όροι είναι ευνοϊκοί και μου αρέσει το διαμερισματάκι. Αναρωτιέμαι αυτή η συμβολαιογράφος που έχει αποκρύψει τους κλεισμένους ημιυπαίθριους από καμιά δεκαριά συμβόλαια τι μυαλό κουβαλάει και πώς κοιμάται ήσυχη; Στο τηλέφωνο έδειξε να μην καταλαβαίνει τι λέω κι πως ό,τι έχει κάνει είναι νόμιμο! Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια επαρχιακή πόλη όπου όλοι γνωρίζονται συναμεταξύ τους!
  7. Το καταλαβαίνω ότι δεν νομιμοποιούνται, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχω κοροϊδέψει την εφορία... Επιπλέον, νομίζω ότι αν η εφορία εισπράξει φόρο για τη μεταβίβαση ημιυπαίθριων θα είναι μια έμμεση επιβεβαίωση ότι τουλάχιστον δεν θα κατεδαφιστούν.
  8. Γεια σας, Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στο φόρουμ αυτό που το ανακάλυψα πρόσφατα και το βρήκα πολύ χρήσιμο και φιλικό. Σκέπτομαι να αγοράσω ένα διαμέρισμα σε επαρχία και λόγω πρώτης κατοικίας απαλλάσσομαι από το φόρο. Η συμβολαιογράφος μου εδώ στην Αθήνα είπε ότι οι ημιυπαίθριοι, ας είναι παράνομα κλεισμένοι, πληρώνουν φόρο. Ρώτησα την πωλήτρια να μου πει πόσα τετραγωνικά είναι οι ημιυπαίθριοι διότι ήθελα να υπολογίσω τι φόρο θα πληρώσω και άρχισε να τσιρίζει. "Πρόσεξε μη μας μπλέξεις", μου είπε. "Δε θα πεις τίποτα για ημιυπαίθριους στη εφορία. Κανένας από όσους έχουν αγοράσει σε τούτη την πολυκατοικία δεν πλήρωσε φόρο για ημιυπαίθριους." "Μα εγώ θέλω να πληρώσω για να είμαι νόμιμη", της είπα. "Πρόσεξε μη μου κάνεις κανένα κακό", ήταν η απάντηση. "Πόσο είναι ο ημιυπαίθριος;", τη ρωτάω. "Χμμ, κάπου 11, 12 τετραγωνικά μου λέει." "Τέλος πάντων θέλω να μου στείλετε τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας για να δω μόνη μου τον ημιυπαίθριο." Τότε μου έδωσε το τηλέφωνο της συμβολαιογράφου στην επαρχιακή αυτή πόλη που είχε κάνει όλα τα συμβόλαια πωλήσεων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας αυτής. Αυτή η συμβολαιογράφος μου λέει ότι σε κανένα συμβόλαιο δεν πληρώθηκε φόρος μεταβίβασης για ημιυπαίθριο, ούτε αναφέρθηκε ποτέ στην Εφορία ότι υπάρχουν ημιυπαίθριοι. Σημειώστε ότι στη μικρή αυτή πόλη γνωρίζονται όλοι συναμεταξύ τους, εφορία και κατασκευαστές. Ρώτησα τότε να μου πει πόσο είναι το νόμιμο και πόσος είναι ο ημιυπαίθριος. Μου απαντάει: 52,95 τετραγωνικά είναι το νόμιμο που θα παρουσιαστεί στην εφορία, και 6,64 μ2 ο ένας ημιυπαίθριος, ενώ ο άλλος είναι 15,40 μ2. Σύνολο 6,64+15,40=22,04 μ2 ημιυπαίθριος, δηλαδή 41,62% του νόμιμου χώρου! Κατόπιν τούτου τράπηκα σε φυγή. Θα ήθελα να γνωρίζω τι συνέπειες θα έχω αν υποτεθεί ότι προχωρήσω στην αγορά, κρύβοντας, όπως απαιτεί η ιδιοκτήτρια και η συμβολαιογράφος της, τους ημιυπαίθριους από την Εφορία; Και ποια θα είναι η πιθανή τύχη αυτών των ημιυπαίθριων σε έξι μήνες αφού δε μπορούν πια να νομιμοποιηθούν σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ; Θα κατεδαφιστούν άραγε; Θα χρεώνονται με μηνιαίο πρόστιμο συντήρησης; Τι με συμβουλεύετε να κάνω με την εν λόγω αγορά; Από ό,τι κατάλαβα, κανένας από τους υπόλοιπους αγοραστές δεν είχε τέτοιους ενδοιασμούς και ανησυχίες. Αγόρασαν τα διαμερίσματά τους με τους ημιυπαίθριους και κοιμούνται ήσυχοι. Εγώ όμως το ψυρρίζω το πράγμα και δεν θέλω επιπλοκές και παρανομίες. Σας ευχαριστώ Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, achille.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.