Μετάβαση στο περιεχόμενο

akaliak

Members
  • Περιεχόμενα

    1.185
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    4

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από akaliak

  1. 4 hours ago, antloukidis said:

    Μάλλον δεν έχετε καταλάβει τι είναι το FCU.

    Είτε βάλετε splitάκια είτε VRV είτε ΑΘ θα έχετε μηχανήματα μέσα στο σπίτι που είναι τα FCU, που είναι ο μοναδικός τρόπος να έχετε ψύξη.

      Αυτά μπορούν να είναι και κρυφά σε ψευδοροφές ή έπιπλα ή εμφανή.

    Η φθηνότερη λύση σε εγκατάσταση και συντήρηση είναι τα FCU με ΑΘ χωρίς κανένα απολύτως μειονέκτημα απόδοσης ή εμφάνισης

    Εδώ έχω μία παρατήρηση να κάνω:

    Οι α/θ νερού (π.χ. daikin altherma) που έχουν καλό sCOP στη θέρμανση, δεν έχουν τόσο καλό sEER στην ψύξη (τουλάχιστον σύμφωνα με τις παραμέτρους των ΚΕΝΑΚ/ΤΟΤΕΕ), οπότε στη προσπάθεια να βγάλουμε ένα κτίριο Α ή Α+, προτιμάμε για την ψύξη ένα σύστημα απευθείας εκτόνωσης, όπως VRV/VRF, που πετυχαίνει πολύ καλύτερο sEER.

     

    Βέβαια την λύση εδώ μας την δίνουν τα VRF της  Mitsubishi, που συνδυάζουν νερό για την ενδοδαπέδια (με την προσθήκη hydrobox/ecodun) και φρεον για την ψύξη, με ένα μηχάνημα.

     

    Υ.Γ. Είχα πολλά χρόνια να γράψω στο forum...

    • Like 1
    • Upvote 1
  2. 1 ώρα πριν, Ilias_lemp said:

    Antloukidis ορθώς αναφέρεται οτι δεν φταίει μόνο η έλλειψη μόνωσης καθώς το δίκτυο διανομής νομίζω ότι δεν είναι ιδανικό και ή αλλαγή σώματος είναι ημίμετρο.Το δίκτυο έχει ως εξής:  Αντλία θερμότητας σε σειρά με δοχείο αδρανείας 200L με Φ32 -->Έξοδος δοχείου με Φ32 στην κεντρική σωλήνα Φ40-->Υοnos PICO 30 1/8--> Διακλάδωση με Φ25 για το ισόγειο και Φ40 για τους πάνω ορόφους η οποία καταλήγει στον 1ο και συνεχίζει με Φ25 στον 2ο.Το σύστημα θέρμανσης είναι μονοσωλήνιο με τρείς/τέσσερις γραμμές ανά όροφο.

    Ο πληρωτής πίεσης είναι ρυθμισμένος στα 2bar και η αντλία σε λειτουργία έχει περίπου 1.6bar .O κυκλοφορητής είναι ρυθμισμένος  στα 5 μέτρα μανομετρικό αλλά η κατανάλωση του είναι στα 20W  (πρόβλημα  ταχύτητα ροής?) .

    Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει το δίκτυο χωρίς πολλά μερεμέτια (π.χ σωλήνα μεταξύ δοχείου και κεντρικής στήλης) ?Δυστυχώς ο μηχανικός που έκανε την εγκατάσταση νίπτει τας χείρας του.

    Δοκίμασε να ρυθμίσεις τον κυκλοφορητή στα 6 ή 7 μέτρα.

  3. On 20/11/2020 at 9:24 ΠΜ, mos said:

    Σε τμήμα κτιρίου (διαμέρισμα) με ατομικό σύστημα θέρμανσης (λέβητας φ.α.), κατά τον έλεγχο υπερδιαστασιολόγησης του συστ. θέρμανσης ποιες επιφάνειες συμμετέχουν στον υπολογισμό της παράπλευρης επιφάνειας Α; 

    Στους επίτοιχους λέβητες φ. αερίου δεν χρειάζεται να κάνεις έλεγχο υπερδιαστασιολόγησης, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. έχεις ένα μηχάνημα 50 KW σε διαράκι :-)).

    Οι συνήθεις επίτοιχοι λέβητες φ. αερίου 23-24KW έχουν αναλογική λειτουργία και δουλεύουν από 5-7KW μέχρι το μέγιστο της ισχύος τους, ανάλογα με το θερμικό φορτίο που καλούνται να καλύψουν, οπότε εμπίπτουν σε λέβητες κάτω των 20KW που δεν κάνεις έλεγχο υπερδιαστασιολόγησης.

    Ειδικά αν έχεις ένα νέο επίτοιχο συμπύκνωσης με αντιστάθμιση και θερμοστάστη open therm, είναι κρίμα να τον "χαντακώσεις με υπερδιαστασιολόγηση", αφού μιλάμε για πλήρως προσαρμοζόμενο σύστημα στις ανάγκες θέρμανσης με βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τα συστήματα του παρεθλόντος στα οποία αναφέρεται ο έλεγχος υπερδιαστασιολόγησης.

     

     

  4. 20 ώρες πριν, stag94 said:

    Καλησπέρα είμαι νέα μηχανικός και κάνω την πρώτη μου άδεια Η/Μ. Μου ζητείται λοιπόν και εμένα μία μελέτη θέρμανσης /κλιματισμού με fan coils. Ακολούθησα λοιπόν τις συμβουλές που δώσατε και στο προηγούμενο θέμα. Έκανα τη μελέτη των fan coils χωρίς να βάλω στοιχείο στο μπάνιο. Μετά έκανα έξοδο σε δισωλήνιο, και πέρασα στο δισωλήνιο fcu όπου είχα βάλει και πριν και στο μπάνιο πέρασα ένα θερμαντικό σώμα. Έβαλα θερμοκρασία προσ./επιστ. 45/40.

    1)Ωστόσο στο υπολογιστικό στο δισωλήνιο έχει μόνο ένα fcu η βιβλιοθήκη. Οπότε δεν είναι το ίδιο με αυτό που έχω περάσει στο υπολογιστικό των fan coils. Αυτό δεν μας πειράζει; Όχι δεν πειράζει. Ουσιαστικά το κάνεις για να υπολογίσεις το σώμα. Τα fan coils τα έχεις υπολογίσει από την ψύξη.

    2)Πέρασα ίδιες σωληνώσεις, ίδιο κυκλοφορητή και ίδιο ασφαλιστικό. Όμως δεν είχε το υπολογιστικό του δισωλήνιου και των fan coils ίδιες αντλίες θερμότητας. Οπότε έβαλα διαφορετικές αλλά ίδιας ισχύος, είναι αυτό οκ;   Ουσιαστικά χρειάζεται να ξέρεις μόνο την ισχύ. Συνήθως τα ψυκτικά φορτία είναι μεγαλύτερα από τις θερμικές απώλειες, όπότε διαστασιολογείς βάση ψυκτικών φορτίων. Μην κολλάς με τις επιλογές που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη της 4Μ, θα επιλέξεις Α.Θ. από το εμπόριο κατά την κατασκευή.

    3)Η σύνδεση της διάταξης για ΖΝΧ από την ανλία δεν πρέπει να φαίνεται στη μελέτη θέρμανσης; Υπολογίζεις τα φορτία για ΖΝΧ και μπορείς να δείξεις την θέση του boiler (ή όποια διάταξη ΖΝΧ διαθέτει η Α.Θ.).

    5) Τα κατακόρυφα διαγράμματα χρειάζονται; Διότι σε μία μελέτη θέρμανσης συναδέλφου που έχω δεν βλέπω να τα δείχνει πουθενά. Ναι, χρειάζονται πάντα.

    4)Για το υπολογιστικό τευχος της μελέτης θέρμανσης βάζω το τεύχος των θερμικών απωλειών και το τεύχος που έβγαλα από το δισωλήνιο και για τη μελέτη κλιματισμού βάζω το τεύχος των ψυκτικών φορτιίων και των fan coils, σωστά; Κάπως έτσι, αλλά επειδή στην πράξη θα βάλεις τα fan coils της ψύξης, γνώμη μου είναι και στην θέρμανση να δειξεις τα ίδια, συν το σώμα στο μπάνιο. Το πιθανότερο είναι να καλύπτουν με το παραπανω τις θερμικές απώλειες.

    Ζητάω συγνώμη εκ των προτέρων εάν κάποια ερώτηση μου είναι πολύ απλοϊκή αλλά είμαι σε φάση που τα μαθαίνω όλα αυτά και δεν έχω εμπειρία ούτε βοήθεια.

     

    • Thanks 1
  5. Συνάδελφοι!

    Παρακολουθεί κανείς το Smart Buildings?

    Δεν βλέπω αντιδράσεις... Οι 2 πρώτες ενότητες είνα τραγικές!! Αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων χωρίς καμία ουσιαστική πληροφορία... Ήμαρτον...

     

  6. Παρακολουθώ το smart buildings...

    Πιο ξύλινη γλώσσα δεν έχω ακούσει... σαν προεκλογική ομιλία πολιτικού...

    Επί της ουσίας τίποτα...

  7. On 23/11/2018 at 5:59 ΜΜ, dib said:

     

    #akis73 θεωρώ ότι είναι σχετικό αυτό που λές .. γιατί αν το υπόγειο (ανέξάρτητα αν είναι ΜΘΧ ή ΘΖ) είναι αποκλειστικής χρήσης απο το ισόγειο (που πιστεύω οτι είναι) και όχι κοινόχρηστο, τότε μελετάται και αυτός ο χώρος και προσμετράται στη συνολική επιφάνεια και λαμβάνεται αυτό σαν κριτήριο αλλαγής κατηγορίας !

    Ανεξάρτητα αν η ΘΖ είναι < 250τμ.

    Συμφωνώ.

  8. Η εξωτερική θερμομόνωση στους τοίχους όπου υπάρχει το διάκενο δεν προσφέρει σε αυτούς  καμία θερμομονωτική προστασία.

    Γνώμη μου είναι να γίνει πλήρωση του διακένου και εγκατάσταση ανοιγόμενων κουφωμάτων αν είναι εφικτό ή επάλληλων.

     

  9. Διαφωνώ με την μη ενεργοποίηση της αντιστάθμισης.

    Επίσης συμφωνώ με την εγκατάσταση του θερμοστάτη της συσκευής, καθότι συνήθως η επικοινωνία με την συσκευή γίνεται με ειδικό πρωτόκολλο (π.χ. opetherm), ώστε να συνεργάζεται σωστά με την συσκευή τόσο στο θέμα της αντιστάθμισης, όσο και στην αναλογική λειτουργία της ισχύος (πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας), κάτι που δεν συμβαίνει με την εγκατάσταση απλού on/off θερμοστάτη. Επίσης οι μαμά θερμοστάτες είναι συνήθως και χρονοπρογραμματιζόμενοι.

     

     

  10. Νομίζω ότι αν στην αρχή στο buildingcert σχετίσεις το νέο ΠΕΑ με το παλιό, τότε το νέο ΠΕΑ εκδίδεται με τις καταναλώσεις του ΚΑ του παλιού. Για τσέκαρέ το,  γιατί εγώ προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ.

  11. 1 ώρα πριν, dib said:

    Ναι ... αν και δεν επιρεάζουν την ενεργειακή κατάταξη της ΘΖ

    To είχαμε συζητήσει και πιο παλιά.

    Δεν επηρεάζουν τον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας. καθότι (όπως φαίνεται και στον τύπο 2.25, σελ. 51, ΤΟΤΕΕ-2) δεν εισέρχονται πουθενά συντελεστές σκιάσεων στον μειωτικό συντελεστή b.

    Όμως, στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης, το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ λαμβάνει υπόψη του και τους συντελεστές σκιάσεων δομικών στοιχείων ΜΘΧ (μην με ρωτήσεις πως, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο) και αυτό φαίνεται κάνοντας αλλαγές στους συντελεστές σκίασης ΜΘΧ και παρατηρώντας μικρές αλλαγές στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτηρίου.

     

  12. Στο παρακάτω link θα βρεις όλα  τα απαράιτητα στοιχεία:

    http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak

     

    Ξεκίνα το διάβασμα και για όποιες απορίες θα υπάρξουν μπορείς να απευθυνθείς στα αντίστοιχα θέματα του forum...

     

  13. 22 ώρες πριν, janus said:

    Καλησπέρα παιδιά,

    Πάω να ανεβάσω στο buildingcert ένα πεα για ενα διαμερισμα με θερμανση φυσικού αερίου. Οταν ανοίγω την σελίδα 2 για το δω μου σπαει την καταναλωση σε ενα μεγαλο μερος με φα και σε ενα μικρο σε ηλεκτρική. Έχει συμβεί σε κανέναν άλλο αυτό? Τι μπορώ να κάνω?

    Η ηλεκτρική κατανάλωση στη θέρμανση αφορά τα βοηθητικά της συστήματα (κυκλοφορητής κλπ.)

    • Upvote 1
  14. Αν θα έχεις και φούρνο αερίου (συσκευή τύπου Α) και εφόσον αυτός είναι μέχρι 11KW, τότε υπαρχει απαίτηση ο χωρος εγκατάστασης να είναι μεγαλύτερος από 20m3 και να υπάρχει τουλάχιστον ένα παράθυρο προς εξωτερικό χώρο.

     

  15. Δυστυχώς κάπου υπάρχει ένας νόμος που γράφει περί "απλών η/μ μελετών" (ή κάπως έτσι τέλος πάντων), στις οποίες έχουν δικάιωμα υπογραφής όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί και σε αυτή την κατηγορία κατατάσσει και τις μελέτες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των κατοικιών...

    Σε κάποιες μελέτες αδειών έβλεπες υπογραφή της μελέτης ηλεκτρολογικών π.χ. από πολιτικό μηχανικό.

    Ευτυχώς τις ΥΔΕ μπορούν να τις υπογράφουν μόνο μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ναυπηγοί μηχανικοί και αδειούχοι ηλεκτροτεχνίτες.

     

    Υ.Γ. Άλλο η μελέτη ηλεκτρολογικών για την έκδοση άδειας στην πολοεδομία (Υ.ΔΟΜ. πλέον) και άλλο ο εσωτερικός έλεγχος της εγκατάτασης και η σύνταξη της ΥΔΕ που απαιτείται από τον ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση με το δίκτυο.

  16. Πόλεμος κατά των ΑΠΕ μόνο στην Ελλάδα υπάρχει, τη στιγμή που στις σκανδιναβικές χώρες παράγουν το 50%+ (μερικές 60-70%) της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Μία επίσκεψη στο Άαρχους της Δανίας είναι απαραίτητη σε όλους...

    Υ.Γ. Αν τελικά η Πολιτεία, με δημοψήφισμα ή μη, αποφασίσει στροφή προς την ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα, απλά να το ξέρουμε να μην επενδύουμε τζάμπα και βερεσέ σε γνώσεις γύρω από τις ΑΠΕ...

     

    • Like 1
    • Upvote 2
  17. Συνάδελφε πρόσεξε, δεν μιλάει για κατανάλωση αλλά για απαίτηση. Δηλαδή φορτίο. Στην περίπτωση του ΖΝΧ αυτό που καθορίζει τις ανάγκες στις κατοικίες π.χ. είναι ο αριθμός δωματίων που είναι ίδιος και στο εξεταζόμενο κτήριο και στο ΚΑ. Δεν είναι ίδιες όμως οι ανάγκες για θέρμανση ή ψύξη λόγω μονώσεων κλπ. στο ΚΑ (διαφορετικές θερμικές απώλειες και ψυκτικά φορτία).

    Από εκεί και πέρα η ενεργειακή κατανάλωση που θα έχουμε για να καλύψουμε την ενεργειακή απαίτηση, εξαρτάται από τους επι μέρους β.α. των συστημάτων παραγωγής, διανομής. εκπομπής κλπ.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.