Μετάβαση στο περιεχόμενο

basidim

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by basidim

  1. Φυσικά και έχω πάει σε οικοδομή. Στα υποστηλώματα, στα σποτάκια κλπ όπως επίσης και σε προκατασκευασμένα κτίρια, πριν πέσει το μπετόν, τοποθετώ σπιράλ για την όδευση των καλωδίων αργότερα, για να μην χρησιμοποιηθούν τα πλακέ καλώδια και δεν είναι στη συνέχεια δυνατή η αντικατάστασή τους. Και το έχω σαν αρχή να μην οδεύουν καλώδια απ' το πάτωμα και γενικά όπου δεν είναι εμφανής η όδευσή τους. Ο κάθε μελετητής δίνει τις δικές του λύσεις, ανάλογα πάντα με το πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα και φυσικά την εμπειρία του. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα που άνοιξα. Ο προβληματισμός μου είναι στο εξής: Οι διάφορες ΤΟΤΕΕ καθορίζουν μεταξύ άλλων και τον τρόπο εγκατάστασης των σωλήνων (για τους υδραυλικούς) και των καλωδίων (για τους ηλεκτρολόγους). Στην πράξη τα περισσότερα συνεργεία για να εξοικονομήσουν χρόνο, τα περνάνε όλα απ' το πάτωμα. Πότε πιστεύετε ότι αυτό δεν επιτρέπεται; Και αν επιτρέπεται πως πρέπει να γίνεται; Πρέπει ίσως να υπάρχει και κάποιο είδος σήμανσης;
  2. Τα 30cm που σου λέω είναι στάνταρ σε δομημένη καλωδίωση, ειδικά αν στα ισχυρά υπάρχουν και ενισχυμένες γραμμές. Μην ξεχνάμε ότι πλέον οι οικίες έχουν απαίτηση δικτύου H/Y και όχι απλά ασύρματη σύνδεση στο Internet. Για το Π εννοώ ότι το καλώδιο θα κατεβαίνει στο πάτωμα, θα οδεύει εκεί οριζόντια και θα ανεβαίνει ξανά στον τοίχο. Θα σχηματίζεται Π. Άντε να αλλάξεις καλώδιο π.χ. UTP ή FTP ή Coaxial. Θα έχει σπάσει σε πολλά σημεία.
  3. Θεωρώ ότι σε κάθε διαμέρισμα (οικία ή επαγγελματική στέγη), από το δάπεδο οδεύουν τα ασθενή μόνο αν υπάρχει ψευδοπάτωμα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πιστεύω ότι θα πρέπει να οδεύουν είτε από ψευδοροφή είτε στους τοίχους, κάτω από τα ισχυρά και σε απόσταση 30cm τουλάχιστον. Αυτό γιατί στα ασθενή περιλαμβάνονται και τα καλώδια δικτύων Η/Υ που θα πρέπει να εγκαθίστανται μαζί με τα καλώδια τηλεφώνου, τηλεόρασης κλπ σε κάθε δωμάτιο. Αν τα ασθενή οδεύουν από το δάπεδο, ίσως κατά το πέρασμα να φθαρούν, αφού η όδευση θα είναι σχήματος Π και όχι ευθεία. Φθορά στα ασθενή σημαίνει πρόβλημα στο σήμα.
  4. Θεωρώ ότι η όδευση καλωδίων από το πάτωμα δεν είναι και ότι καλύτερο, θα μπορούσα μάλιστα να πω ανεπίτρεπτο. Όπως λέει και ο leontas είναι αυτονόητο κυρίως από θέμα ασφάλειας. Οι οδεύσεις των καλωδίων στους τοίχους είναι αντιληπτές από τη θέση των κουτιών διακλάδωσης. Στο δάπεδο δεν μπορείς να αντιληφθείς που και αν υπάρχει καλώδιο. (Γενικά τα μαστόρια θεωρώ ότι κάνουν ότι τους βολεύει γιατί δεν υπάρχει επίβλεψη από τον μηχανολόγο και ενημέρωση του τελικού χρήστη.)
  5. Θεωρώ σημαντική τόσο την όδευση αλλά και τη σήμανση, όχι μόνο για θέμα ασφάλειας (π.χ. τοποθέτηση γυψοσανίδων κλπ) αλλά και σχετικά με μελλοντική συντήρηση, επισκευή ή αντικατάσταση. Στη Λάρισα πάντως αλλά και γενικά στη Θεσσαλία είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό, αφού δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ οι μελέτες ή οι μελέτες είναι φασόν.
  6. Εννοώ να μην εγκατασταθεί απλά μια σωλήνα π.χ. πράσινη ύδρευσης κλπ που χρησιμοποιείται γενικά, αλλά πρώτα σπιράλ και μέσα σε αυτό πλαστική σωλήνα (όπως στο σύστημα θέρμανσης) για να μπορεί να βγει σε περίπτωση προβλήματος.
  7. Σε πολλά κτίρια η όδευση σωληνώσεων ύδρευσης κτιρίων και καλωδίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται στο δάπεδο και από πάνω τοποθετούνται πλακάκια, μάρμαρα κλπ. Οι ΤΟΤΕΕ αναφέρουν ότι οι σωληνώσεις και τα καλώδια πρέπει να είναι επισκέψιμα και μελλοντική συντήρηση κλπ; Συνεπώς, θεωρώ ότι για να είναι αυτό νόμιμο, θα πρέπει για την ύδρευση να γίνεται εγκατάσταση σωληνώσεων όπως στο μονοσωλήνιο και για τις καλωδιώσεις να απαγορεύεται από πλευράς ασφάλειας. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τα παραπάνω;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.