Μετάβαση στο περιεχόμενο

AKISKOYR

Members
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από AKISKOYR

  1. για ολική ανακαίνιση θέλω να δω περίπου τάξη μεγέθους του κόστους εργασιων.

    ειναι κατάστημα 35τμ με πατάρι 20τμ που θα γίνει κατοικία.

    μπαζα καθαιρεσεις   1000
    ηλεκτρολογικα   1000
    υδραυλικα   3000
    fan coil   2000
    μπανιο υδ.υγ+ εργατικα 2000
    κουζινα 2,5μ 1500
    δαπεδα 35τ.μ.κατω, 20τμ.πανω 5000
    σκαλα μεταλλικη 3000
    τζαμι παταριου 2000
    καγκελα σκαλας+ παταριου 1300
    πορτα (1) εξωτερικη 1500
    παραθυρα (2) εξ.παραθυρα 2600
    κτισιμο 20τμ 1000
    σοβατισμα μερεμετια 20τμ 1000
    βαψιμο 150τμ 3500
    απροβλεπτα   1600
         
        33000

     

  2. Με αλλα λογια αν φαινεται η κπνοδοχοσ στην υπαρχουσα Ο.Α δεν κανεις τιποτε ,αλλα απως το κατασκευαζεις. Αν δεν φαινεται στις οψεις , τομες στην Ο.Α. (και ειναι πριν τον 9/11) εκει πιστευω οτι κανεις μια τακτοποιηση και κανες τις εσωτερικες εργασιες κατασκευης του ενεργειακου τζακιου.

  3. Να το θέσω αλλιώς αν η άδεια είχε βγει (κατά ΓΟΚ)  με Δ=3+0,10Η  και δεν είχε τοποθετηθεί το κτήριο σωστά, δηλαδή σε απόσταση < Δ , έχει το οικόπεδο περίσσια δόμησης ,κάλυψης αν και η κάλυψη είναι αδιάφορη, κάνω τακτοποίηση , και ζητώ προσθήκη αλλά να πάω στο νόμιμο περίγραμμα του ήδη υπάρχοντος κτηρίου δηλαδή να τραβηχτώ στην προσθήκη στην απόσταση Δ-δ  επιτρέπεται βάσει του άρθρου 23 § 1δ και 4 όπως αυτά τροποποιηθήκανε με τους  4258/14 και 4546/18

  4. Σε ισόγεια οικία η οποία αρχικά το έτος 1980 οικοδομήθηκε χωρίς άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή  (περιοχή όμως που εντάχθηκε μεταγενέστερα στο σχέδιο 1991) πλην όμως   έχει εξαιρεθεί οριστικά  της κατεδάφισης (1337/83) , με απόφαση Νομάρχη , αρα είναι νομίμως υφιστάμενο, αλλά δεν είχε νόμιμο περίγραμμα  (λόγω απόστασης Δ) το οποίο αποκρύφθηκε από την Πολεοδομική υπηρεσία  . Το έτος 2003 εκδόθηκε άδεια προσθήκης ορόφου και μάλιστα  με προοπτική ορόφου από στατικής απόψεως .  Η άδεια της προσθήκης του 2003 εκδόθηκε με το άρθρο 14 του ΓΟΚ (χαμηλά κτήρια) . Η πραγματική απόσταση του υπάρχοντος διώροφου κτηρίου από τα πλάγια όρια υπολείπεται της απόστασης των 2,50 μ . Γίνεται τακτοποίηση με τον 4495/17 , με  παράβαση ως προς τα πλαγιά όρια (απόσταση δ γιατί το οικόπεδο είναι γωνιακό ) με απόσταση δ=2,50+0,05*Η=2,50+0,05*11=3,05Μ.  Σήμερα ο ιδιοκτήτης επιθυμεί προσθήκη ορόφου στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής   . Με την ΝΕΑ  προσθήκη δεν παραβιάζονται τα πολεοδομικά μεγέθη δόμησης , κάλυψης , ούτε τα νέα Δ-δ. Η προθήκη του δευτέρου , υπερ του ισογείου ορόφου , θα γίνει κατά ΝΟΚ , ακολουθώντας πάντα το νέο πλέον νόμιμο περίγραμμα  του υπάρχοντος κτηρίου που από την πράξη της τακτοποίησης έχει πλέον  απόσταση  Δ-δ κατά ΝΟΚ (δ) . Επίσης προς ενημέρωση αναφέρεται και η χρήση του άρθρου 23 παράγραφοι 1δ  και 3 του ΝΟΚ  όπως αυτά ισχύουν σήμερα . Το ερώτημα τελικά διατυπώνεται ως εξής : Είναι σύννομη η προσθήκη αυτή ??? .

  5. On 6/4/2020 at 3:34 ΜΜ, AKISKOYREMENOS said:

    Σκέπτομαι  :

    1 . Εφόσον  με το συνημμένο που σας στέλνω  μήπως μπορώ να κάνω αδειοδότηση   (αυτή την φορά το στέλνω) , επειδή . Η τακτοποίηση ισχύει πριν 28/7/11 (ενώ η κατασκευή εγεινε  τον 9/11 )

     3. Είχε επιβληθεί στον πελάτη μου  πρόστιμο το 2013 το οποίο εξελίχθηκε με τις επαυξήσεις στο ποσό  των 5000 ευρώ . Το 2018 του είπα να το πληρώσει και να το καθαιρέσει , για να μην του έλθει ο κούκος αηδόνι . Πράγμα που έκανε .

    2.Γνωρίζω  εκ των προτέρων ότι για  κινητό  προστέγασμα (τέντα , η κατασκευή ήτανε με ανοιγοκλινομενες συρόμενες περσίδες) δεν χρειάζεται άδεια. Επειδή όμως με απόφαση δικαστηρίου πρωτόδικα έχω την αποκλειστική χρήση , (αλλά ο δικηγόρος έπρεπε να κάνει έφεση , πράγμα το οποίο δεν εγεινε και έτσι χάθηκε η απόφαση αυτή ) , πόσο άλλο  την ιδιοχρησία , μια και δεν μπορεί κάνεις άλλος να έχει πρόσβαση  στην επιφάνεια αυτή (ακάλυπτος χώρος οροφής ισογείου, δώμα ισογείου σε τετραώροφη οικοδομή που βλέπει στον ακάλυπτο χώρο και δεν έχει κάνεις άλλος πρόσβαση σε αυτόν ) , μήπως    με το άρθρο 94 , 95 μπορώ αφού πληρώσω μέσω 4495, σαν κατασκευή μετα την 28/7/11  (που τα έχω ειδε πληρώσει) σε συνδυασμό με το άρθρο 98 § 9 όπως αυτό τροποποιήθηκε , να εκδώσω άδεια , όταν είμαι σύννομος κατά ΝΟΚ  . Τώρα , όσο και αν φαίνεται περίεργο , (υπήρχε ένα ιδιωτικό προσύμφωνο καταστατικού το οποίο αναφέρει < ότι για οποιαδήποτε μεταβολή σε κοινοχρήστους και κοινότητος χώρους οι αποφάσεις θα παίρνονται από ‘κοινού ή δια αποφάσεως της πλειοψηφίας τούτων και  ότι σύσταση θα γίνει αργότερα > (οικοδομή του 1985 με νόμιμη  Ο.Α ) .  Στην πολυκατοικία δεν υπάρχει σύσταση , αλλά έχω με επικυρωμένες υπεύθυνες δηλώσεις το 65% , ποσό άλλο το 51% . Δεν θέλω να μπλέξω όμως τον πελάτη μου με δικαστήρια.

    3. Το 1985 με την κατασκευή του κτηρίου στην ίδια επιφάνεια είχε κατασκευαστεί τέντα , κινητό προστέγασμα  , με υλικό από πανί και κάθετες κοίλες διατομές στο τέρμα του δώματος  και στηρίγματα πάνω στον τοίχο του διαμερίσματος του ιδιοκτήτη που είχε την ιδιοχρησία του δώματος. Στις 9/11/2011 αντικαταστάθηκε αυτή με άλλη  (κατόπιν εκδόσεως αδείας μικρής κλίμακας προς αντικατάσταση της παλαιάς φθαρμένης η οποία είχε 26 χρόνια ζωή και από την πολυκαιρινά  είχε  χαλάσει )  ποιο σύγχρονη , με επικάλυψη με υλικό από πλαστικές ανοιγοκλινομενες συρόμενες περσίδες  , και κάθετα στηρίγματα  από λεπτότοιχες κολώνες αλουμίνιου, εκεί που υπήρχανε τα παλαιά  και μάλιστα κατόπιν στατικής μελέτης. Η άδεια αυτή δεν έχει ανακληθεί ποτέ.

    4. Σύννομη ενέργεια που σκέπτομαι είναι : ότι αφού η άδεια μικρής κλίμακας (που ήταν αναγκαία το 11) δεν ανακλήθηκε ποτέ να μπει σε ισχύ , να κατασκευασθεί σήμερα η τέντα , αφού γίνει ένταξη στον Ν.4495 άρθρο 94,95 του Ν 4495, σαν κατασκευή μετα την 28/7/11, σε συνδυασμό με το συνημμένο που σας στέλνω. Τέλος ερωτώ πως μπορώ να βρω άκρη με το : Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απωλέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.» Ειδε  συνημμένο.   

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 28η.7.2011

     

    Άρθρο 94

    Κυρώσεις αυθαίρετων κατασκευών μετά την 28η.7.2011

    1. Οι αυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιούνται μετά την 28η.7.2011 κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, καθώς και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, υπό την επιφύλαξη της διάκρισης του άρθρου 81 (πολεοδομικές παραβάσεις). Κατεδαφίζονται, επίσης, και επιβάλλονται κατά τις διατάξεις του παρόντος πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, καθώς και ποινικές κυρώσεις οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την ανωτέρω ημερομηνία, αλλά δεν έχουν υπαχθεί, για οποιονδήποτε λόγο, σε διατάξεις νόμων περί αναστολής επιβολής κυρώσεων.

    2. Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων υπολογίζονται ως εξής:

    α) το πρόστιμο ανέγερσης είναι ίσο με την αξία του αυθαιρέτου (Αα) επί το συντελεστή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (Σπ). Η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως το γινόμενο της επιφάνειάς του, πολλαπλασιαζόμενης επί την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) της περιοχής του ακινήτου, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών ή όπου δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικών αξιών στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του παρόντος.

    Ο συντελεστής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ορίζεται σε:

    αα) 1,20: για αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή εντός περιοχών Natura, δασών, ρεμάτων, αιγιαλού-παραλίας και αρχαιολογικού χώρου ζώνης Α,

    ββ) 1,00: για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων.

    Για κάθε αυθαίρετη κατασκευή, εγκατάσταση ή εργασία που λόγω της φύσης της δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου, η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται αναλυτικά με τιμές προϋπολογισμού κατά το Παράρτημα Β΄ του παρόντος και, αν δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή στο Παράρτημα, με τιμές αγοράς. Ομοίως, με αναλυτικό προϋπολογισμό αντιμετωπίζονται ειδικές πρόχειρες κατασκευές, όπως θερμοκήπια, στέγαστρα βιομηχανικών κτιρίων, καθώς και στέγαστρα σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.

    Το ελάχιστο ύψος του προστίμου ανέγερσης είναι διακόσια πενήντα (250) ευρώ.

    β) Το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται από το χρόνο σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας του αυθαιρέτου και για κάθε συνεχόμενο χρόνο, μέχρι την κατεδάφιση ή την νομιμοποίησή του.

    Το ελάχιστο ύψος του προστίμου διατήρησης είναι εκατό (100) ευρώ.

    3. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω:

    [Αρχή Τροποποίησης] «α) Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση - αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο προκειμένου να ορίσει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, ως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 75, 74 και 45 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, για τις οποίες η διαδικασία οικειοθελούς κατεδάφισης/ απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. - ΑΝΤΙΚ. ΤΗΣ ΠΕΡ. Α ΤΗΣ ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 94 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 45 ΤΟΥ Ν. 4546/18, ΦΕΚ-101 Α/12-6-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    [Αρχή Τροποποίησης] (Με το άρθρο 119 του Ν. 4623/19, ΦΕΚ-134 Α/9-8-19, ορίζεται ότι : “Η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται στην περίπτωση α’της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 (Α’167) αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου 2019”).[Τέλος Τροποποίησης]

    [Αρχή Τροποποίησης] (Με το άρθρο 240 του Ν. 4635/19, ΦΕΚ-167 Α/30-10-19, ορίζεται ότι : “Όλες οι διοικητικές κυρώσεις για τις υφιστάμενες κατασκευές κατά μήκος της Λεωφόρου Δημοκρατίας, στον Δήμο Αίγινας, αναστέλλονται μέχρι και τις 31.12.2019. Η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών της περίπτωσης α' της παραγράφου 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 (Α' 167) παρατείνεται μέχρι 31.12.2019”).[Τέλος Τροποποίησης]

    [Αρχή Τροποποίησης] (Με την παρ. 6 του άρθρου 54ου της ΠΝΠ 30/30-3-20, ΦΕΚ-75 Α/30-3-20, ορίζεται ότι : “6. Η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται στην περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 και η προθεσμία των τεσσάρων (4) μηνών του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του ιδίου άρθρου αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020”).[Τέλος Τροποποίησης]

    β) Αν ο ιδιοκτήτης προβεί σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και πρόστιμο διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια και λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ’ ύψους μέχρι δύο (2) μέτρα και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης.

    [Αρχή Τροποποίησης] «γ) Τα αναφερόμενα στις άνω παραγράφους α΄ και β΄ ισχύουν και για εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συνταχθεί μεταξύ 28.7.2011 και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προβούν σε κατεδάφιση μέχρι τις [Αρχή Τροποποίησης] «8.11.2019» - ΑΝΤΙΚ. ΩΣ ΑΝΩ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ “” ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 9 ΤΟΥ ΑΡΘ. 65 ΤΟΥ Ν. 4602/19, ΦΕΚ-45 Α/9-3-19 [Τέλος Τροποποίησης], μετά από έκδοση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών του άρθρου 28 παράγραφος ε΄. Οι ιδιοκτήτες που θα προβούν στην κατεδάφιση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ενημερώνουν την αρμόδια ΥΔΟΜ, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία για τη διαπίστωση της εν λόγω κατεδάφισης. Μετά τη διαπίστωση εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολής όλων των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και ποινικών διώξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107 του παρόντος νόμου.» - ΠΡΟΣΘ. ΠΕΡ. Γ ΣΤΗΝ ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 94 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 45 ΤΟΥ Ν. 4546/18, ΦΕΚ-101 Α/12-6-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    [Αρχή Τροποποίησης] «Στις περιπτώσεις α΄ και γ΄ το αρμόδιο για τη διαπίστωση της κατεδάφισης όργανο συντάσσει και εκδίδει πρωτόκολλο συμμόρφωσης, με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση της κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το πρωτόκολλο συμμόρφωσης κοινοποιείται με επιμέλεια του αρμόδιου για τη διαπίστωση της κατεδάφισης οργάνου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης για να εφαρμοστεί η διαδικασία διαγραφής των προστίμων της παρ. 3 του άρθρου 107.

    Μετά την εκτέλεση της κατεδάφισης σε αυθαίρετες κατασκευές των περιπτώσεων α΄ έως δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4559/2018 (Α΄ 142) και των υποπεριπτώσεων αα΄ και ββ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 10ης Αυγούστου 2018 (Α΄ 149), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196), στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί πυρόπληκτες με την Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8706/Α325/3.8.2018 κ.υ.α. (Β΄ 3255) διαγράφονται τα πρόστιμα της παραγράφου 1. Για το σκοπό αυτόν το αρμόδιο για την εκτέλεση της κατεδάφισης όργανο συντάσσει διαπιστωτική πράξη, την οποία κοινοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης για να εφαρμοστεί η διαδικασία διαγραφής των προστίμων της παραγράφου 3 του άρθρου 107.». - ΠΡΟΣΘ. ΕΔΑΦΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡ. Γ ΤΗΣ ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 94 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΑΡΘ. 13 ΤΟΥ Ν. 4585/18, ΦΕΚ-216 Α/24-12-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    4. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 οι κυρώσεις είναι μόνο διοικητικές και ειδικότερα:

    [Αρχή Τροποποίησης] «α) το πρόστιμο ανέγερσης των περιπτώσεων α΄ έως δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 81 ανέρχεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της αξίας τους.» - ΑΝΤΙΚ. ΤΗΣ ΠΕΡ. Α ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 94 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4Α ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13 ΤΟΥ Ν. 4585/18, ΦΕΚ-216 Α/24-12-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    β) για την περίπτωση γ΄, εφόσον πρόκειται για χώρο με χρήση κατοικία, το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται στο πέντε τοις εκατό (5%) της αξίας του.

    Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο ανέγερσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

    γ) το πρόστιμο διατήρησης των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 81 ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του προστίμου ανέγερσης για κάθε έτος διατήρησης. Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο διατήρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του ελαχίστου προστίμου ανέγερσης ετησίως,

    δ) το πρόστιμο ανέγερσης για τις πολεοδομικές παραβάσεις των περιπτώσεων ε΄, στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 81, ανέρχεται σε χίλια (1000) ευρώ ανά περίπτωση πολεοδομικής παράβασης. Το πρόστιμο διατήρησης των ανωτέρω περιπτώσεων ανέρχεται στο είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης ετησίως, με δυνατότητα εφ’ άπαξ καταβολής ποσού διπλάσιου του προστίμου ανέγερσης για την οριστική διατήρησή τους.

    Αν ο υπόχρεος συμμορφωθεί με τις πολεοδομικές διατάξεις και αποκαταστήσει την πολεοδομική παράβαση με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή εκδώσει την προβλεπόμενη οικοδομική άδεια όπου επιτρέπεται, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από τη διαπίστωσή της δεν επιβάλλεται πρόστιμο διατήρησης και το πρόστιμο ανέγερσης περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ.

    [Αρχή Τροποποίησης] «Ειδικά για πολεοδομικές παραβάσεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 81, που αφορούν εργασίες οι οποίες εκτελούνται στα πλαίσια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» (κ.υ.α. 171563/131/21.2.2018) (Β΄ 756), δεν επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, εφόσον η προβλεπόμενη έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας εκδοθεί έως τις 31.1.2019.» - ΠΡΟΣΘ. ΕΔΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡ. Δ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 94 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4Β ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13 ΤΟΥ Ν. 4585/18, ΦΕΚ-216 Α/24-12-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    [Αρχή Τροποποίησης] (Με την παρ. 6 του άρθρου 54ου της ΠΝΠ 30/30-3-20, ΦΕΚ-75 Α/30-3-20, ορίζεται ότι : “6. Η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται στην περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 και η προθεσμία των τεσσάρων (4) μηνών του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του ιδίου άρθρου αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020”).[Τέλος Τροποποίησης]

    5. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.

    6. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης που βρίσκεται σε ισχύ, με μεταβολή του περιγράμματος της οικοδομής ή του συντελεστή δόμησης ή του συντελεστή όγκου, εφόσον έχει προηγηθεί η γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 28.

    7. Οι αυθαίρετες κατασκευές και οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε ακίνητα της παραγράφου 1 κατεδαφίζονται και απομακρύνονται ως εξής:

    [Αρχή Τροποποίησης] «α) Άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτου:

    Για τα κτίσματα που εντοπίζονται είτε από το τοπικό παρατηρητήριο είτε από αστυνομικό όργανο, κατά την ώρα που κατασκευάζονται αυθαίρετα (επ’ αυτοφώρω) και δεν υπάρχει έγκυρη πινακίδα του έργου, καθώς και για τα αυθαίρετα κτίσματα που εντοπίζονται μετά την πάροδο της προθεσμίας της παραγράφου 1 του άρθρου 102, συντάσσεται, μέσα σε προθεσμία τριών (3) ημερών, πρωτόκολλο κατεδάφισης από το Τοπικό Παρατηρητήριο, το οποίο καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αυθαιρέτων, αποστέλλεται στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο και κοινοποιείται στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη.» - ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡ. Α ΤΗΣ ΠΑΡ. 7 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 94 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 9 ΤΟΥ ΑΡΘ. 65 ΤΟΥ Ν. 4602/19, ΦΕΚ-45 Α/9-3-19 [Τέλος Τροποποίησης]

    Αν εντός δέκα (10) ημερών ο φερόμενος ιδιοκτήτης δεν προσκομίσει στοιχεία νομιμότητας της κατασκευής ή δεν προσκομίσει εντός διμήνου άδεια νομιμοποίησης της αυθαίρετης κατασκευής, ο διευθυντής του αρμόδιου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου συντάσσει πρακτικό κατεδάφισης και το αυθαίρετο κατεδαφίζεται.

    Αν κατά την αυτοψία βρεθούν εργαζόμενοινα εκτελούν οποιαδήποτε εργασία κατασκευής αυθαίρετου ή άλλης παράνομης επέμβασης, ασκείται ποινική δίωξη για αυθαίρετες κατασκευές, στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας και γίνεται σχετική αναγγελία στον ασφαλιστικό τους φορέα. Αν βρεθούν μηχανικά μέσα, όπως οχήματα και δομικά μηχανήματα, ή άλλα υλικά, όπως ξυλότυπος και μεταλλότυπος, κατάσχονται και εκποιούνται μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο. Το τίμημα, που προκύπτει από την εκποίηση κατατίθεται στην Περιφέρεια, η οποία λειτουργεί ως μεσεγγυούχος και ευθύνεται για τη φύλαξη των κατασχεμένων υλικών.

    β) Κατεδάφιση αυθαιρέτων με διαδικασία:

    Η κατεδάφιση αυθαιρέτων ενεργείται ύστερα από απόφαση του διευθυντή του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου, που εκδίδεται μετά την οριστική απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων του άρθρου 17 επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή της άπρακτης παρόδου άσκησής της, αντίστοιχα.

    Σε κάθε Περιφερειακό Παρατηρητήριο τηρείται μητρώο, στο οποίο εγγράφονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν αποφάσεις κατεδάφισης. Το μητρώο αυτό διαβιβάζεται στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

    Σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης λόγω της άρνησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων να συνάψουν τις σχετικές συμβάσεις, το Περιφερειακό Παρατηρητήριο ενημερώνει πάραυτα τον αρμόδιο Περιφερειάρχη για την εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 (Α΄42). Με απόφαση του διευθυντή του αρμόδιου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος επιβάλλεται και πρόστιμο ύψους από έξι χιλιάδες (6.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στις ανωτέρω επιχειρήσεις. Οι Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να παράσχουν τη συνδρομή τους για την πραγματοποίηση της κατεδάφισης, εφόσον τους ζητηθεί. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και οι λοιπές κρατικές αρχές, όπως οι κτηματικές υπηρεσίες και οι Ο.Τ.Α., κυρίως με τη διάθεση στοιχείων, μηχανικών μέσων και προσωπικού.

    Κατά την κατεδάφιση του αυθαιρέτου μπορεί να παρίστανται αστυνομικά όργανα για την πρόληψη και καταστολή άδικων πράξεων. Αν η προσπέλαση στο αυθαίρετο εμποδίζεται για οποιοδήποτε λόγο, ζητείται η συνδρομή της Εισαγγελικής Αρχής. Αν απαιτείται απομάκρυνση των ενοίκων, αυτή γίνεται από αστυνομικά όργανα, η δε εκκένωση του αυθαιρέτου γίνεται από το συνεργείο κατεδάφισης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να εκκενώσουν μόνοι τους το αυθαίρετο κτίσμα πριν από την κατεδάφιση, εφόσον όμως η εκκένωση με πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου δεν παρεμβάλλει εμπόδια στην κατεδάφιση.

    Για τον τρόπο κατεδάφισης και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, για τα υλικά κατεδάφισης, καθώς και για τη φύλαξη ή φθορά των παραρτημάτων και κινητών πραγμάτων του αυθαιρέτου δεν δημιουργείται καμιά ευθύνη του Δημοσίου, των οργάνων του ή των προστη-θέντων προσώπων. Για τις κατεδαφίσεις συντάσσεται από τον επικεφαλής του συνεργείου σχετικό πρακτικό στο οποίο αναφέρονται και οι διαστάσεις του κτίσματος που κατεδαφίστηκε.

    Ο κύριος του κτίσματος, το οποίο κρίνεται κατεδαφι-στέο, βαρύνεται με τη δαπάνη κατεδάφισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου. Το ποσό της ανωτέρω δαπάνης καταλογίζεται με απόφαση του Διευθυντή του αρμόδιου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου, βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται κριτήρια για τον προγραμματισμό και την ιεράρχηση των κατεδαφίσεων.

    8. Ποινικές κυρώσεις:

    α) Οι ιδιοκτήτες ή εντολείς κατασκευής ή εγκατάστασης αυθαιρέτων κατασκευών ή αλλαγών χρήσεως αντίστοιχα και οι εργολάβοι κατασκευής του τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Κατά την επιμέτρηση της ποινής του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται υποχρεωτικά και αναλογικά υπόψη η αξία της αυθαίρετης κατασκευής και ο βαθμός υποβάθμισης του φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται και οι μηχανικοί που εκπόνησαν τις μελέτες ή έχουν την επίβλεψη του έργου, αν διαπιστωθεί ότι οι μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την εκπόνησή τους ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης ή αν διαπιστωθεί ότι οι εργασίες δόμησης δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης. Για απλές υπερβάσεις άδειας κατασκευής μπορεί να επιβληθεί ποινή ελαττωμένη σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα.

    β) Για την εκτέλεση εργασιών δόμησης, χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση αυτής, στα ρέματα, στους βιότοπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, στους αρχαιολογικούς χώρους και σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις οι εντολείς ή ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και οι μηχανικοί αυτών τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

     

    Άρθρο 95

    Τρόπος καταβολής και απόδοσης προστίμων

    1. Τα πρόστιμα βεβαιώνονται με απόφαση του Προϊσταμένου του Τοπικού Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ή από την απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής, και αποστέλλονται στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.

    2. Υπάλληλος που παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, τιμωρείται με παρακράτηση αποδοχών από τρεις (3) έως έξι (6) μήνες. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο προϊστάμενος που παραλείπει να ασκήσει την πειθαρχική δίωξη κατά του ευθυνόμενου υπαλλήλου.

    3. Τα πρόστιμα ανέγερσης των αυθαιρέτων καταβάλλονται από τον υπόχρεο σε τριάντα (30) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα πρόστιμα διατήρησης σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέσα στον επόμενο μήνα από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.

    4. Αν το οφειλόμενο πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο εντός του πρώτου μηνός από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία, παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του ποσού αυτού.

    5. Από τα ανωτέρω επιβαλλόμενα πρόστιμα, ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αποδίδεται στην Περιφέρεια όπου ανήκουν τα αυθαίρετα για δράσεις που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του παρατηρητηρίου, ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αποδίδεται στον οικείο δήμο και ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου του άρθρου 76.

    6. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο απόδοσης των προστίμων στις περιφέρειες, τους δήμους και το «Πράσινο Ταμείο».

     

     

    Άρθρο 98

    Ρυθμίσεις του ν.δ. 1024/1971 και του ν. 3741/1929

    1. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 1024/ 1971 (Α΄ 232) εφαρμόζονται και επί γηπέδων, που κείνται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών και ανήκουν σε έναν ή πλείονες ιδιοκτήτες, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 28.7.2011 οικοδομήματα νομίμως ανεγερθέντα ή αυθαίρετα, υπαγόμενα στις διατάξεις του παρόντος, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 89 του παρόντος. Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών επί των ανωτέρω γηπέδων και η μεταγραφή αυτών στα βιβλία μεταγραφών ή η καταχώριση στα κτηματολογικά γραφεία. Υπό τις ίδιες ανωτέρω προϋποθέσεις θεωρούνται εξ υπαρχής έγκυρες και ισχυρές συστάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών, οι οποίες έχουν συσταθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν κηρυχθεί άκυρες με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Η ανέγερση των οικοδομών μέχρι τις 28.7.2011 αποδεικνύεται από αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή και βεβαιώνεται από το μηχανικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

    2. Συνιδιοκτήτες τουλάχιστο κατά 65% του γηπέδου επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυτοτελή οικοδομήματα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, μπορούν να ζητήσουν με αγωγή τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών, σύμφωνα την έννοια του άρθρου 1 της παρ. 1 του ν.δ. 1024/1971 (Α΄ 232). Προς τούτο, καταθέτουν για τη σύνταξη σχετικής πράξης:

    α) τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου επί του οποίου αποτυπώνεται το περίγραμμα των υφιστάμενων οικοδομημάτων,

    β) σχέδιο της σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών και κανονισμού σχέσης συνιδιοκτητών με περιγραφή των ιδιοκτησιών που θα δημιουργηθούν,

    γ) σχέδιο διανομής των διηρημένων ιδιοκτησιών, στο οποίο προβλέπεται η περιερχόμενη σε όλους τους συνιδιοκτήτες διηρημένη ιδιοκτησία,

    δ) κάτοψη των υφισταμένων οικοδομημάτων,

    ε) πίνακα κατανομής των ποσοστών εξ αδιαιρέτου του κοινού γηπέδου στις χωριστές ιδιοκτησίες που θα δημιουργηθούν, με μνεία της αναλογίας των κοινοχρήστων δαπανών που θα βαρύνει κάθε χωριστή ιδιοκτησία,

    στ) έκθεση σχετικά με την αξία κάθε ιδιοκτησίας που θα περιέλθει στους συγκυρίους, συνολικά και για κάθε συγκύριο χωριστά,

    ζ) πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και βαρών του ακινήτου.

    Η αγωγή εγείρεται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της τοποθεσίας του γηπέδου και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν. 1562/1985 (Α΄150).

    3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπορεί να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 1024/1971 (Α΄232) επί γηπέδων κειμένων εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών, ανεξαρτήτως αν έχουν ανεγερθεί οικοδομήματα μέχρι τις 28.7.2011, εφόσον επιτρέπεται η διάσπαση όγκου του κτιρίου. Με το προεδρικό διάταγμα μπορεί να καθορίζονται:

    α) οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις, καθώς και οι περιπτώσεις ειδικών περιοχών στις οποίες δεν εφαρμόζεται η παρούσα διάταξη

    β) η απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας περίφραξης ή κατασκευής στο όριο των τμημάτων αποκλειστικής χρήσης, καθώς και η καταγραφή των επιτρεπόμενων κατασκευών και οικοδομικών εργασιών,

    γ) η μείωση του συντελεστή δόμησης αναλόγως της απόστασης των τμημάτων των κτιρίων που δημιουργούνται από τη διάσπαση,

    δ) οι όροι δόμησης των ακινήτων που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, αν υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.

    [Αρχή Τροποποίησης] «4. Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99 κ.επ. ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυριών. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες μπορούν να αποπληρώνουν τις ορισθείσες δόσεις των αναλογούντων προστίμων αυτοβούλως, σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους, ύστερα από σχετική έγγραφη ή ηλεκτρονική δήλωσή τους.» - ΑΝΤΙΚ. ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 98 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 34Α ΤΟΥ ΑΡΘ. 34 ΤΟΥ Ν. 4546/18, ΦΕΚ-101 Α/12-6-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις:

    [Αρχή Τροποποίησης] «α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής ή

    β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής.» - ΑΝΤΙΚ. ΤΩΝ ΠΕΡ. Α ΚΑΙ Β ΤΗΣ ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 98 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 34Β ΤΟΥ ΑΡΘ. 34 ΤΟΥ Ν. 4546/18, ΦΕΚ-101 Α/12-6-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    6. Για την υπαγωγή των ανωτέρω περιπτώσεων στις ρυθμίσεις του παρόντος, απαιτείται, κατά περίπτωση, επιπλέον των υπόλοιπων δικαιολογητικών που ορίζονται στο άρθρο 99:

    α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας ότι η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί -καταλάβει κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο από τον χρόνο ανέγερσης κατασκευής της όλης οικοδομής,

    β) βεβαίωση μηχανικού ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

    [Αρχή Τροποποίησης] «7. Μετά την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις με στοιχεία α και β της παραγράφου 5, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία του. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.» - ΑΝΤΙΚ. ΤΗΣ ΠΑΡ. 7 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 98 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 34Γ ΤΟΥ ΑΡΘ. 34 ΤΟΥ Ν. 4546/18, ΦΕΚ-101 Α/12-6-18 [Τέλος Τροποποίησης]

    8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών. Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτη-του χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

    [Αρχή Τροποποίησης] «9. Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.» - ΑΝΤΙΚ. ΤΗΣ ΠΑΡ.9 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 98 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 8 ΤΟΥ ΑΡΘ. 51 ΤΟΥ Ν. 4643/19, ΦΕΚ-193 Α/3-12-19 [Τέλος Τροποποίησης]

     

  6. On 1/4/2020 at 9:43 ΜΜ, georgegaleos said:

     

    μάλλον ξέχασες την επισύναψη 😀

    Σκέπτομαι  :

    1 . Εφόσον  με το συνημμένο που σας στέλνω  μήπως μπορώ να κάνω αδειοδότηση   (αυτή την φορά το στέλνω) , επειδή . Η τακτοποίηση ισχύει πριν 28/7/11 (ενώ η κατασκευή εγεινε  τον 9/11 )

     3. Είχε επιβληθεί στον πελάτη μου  πρόστιμο το 2013 το οποίο εξελίχθηκε με τις επαυξήσεις στο ποσό  των 5000 ευρώ . Το 2018 του είπα να το πληρώσει και να το καθαιρέσει , για να μην του έλθει ο κούκος αηδόνι . Πράγμα που έκανε .

    2.Γνωρίζω  εκ των προτέρων ότι για  κινητό  προστέγασμα (τέντα , η κατασκευή ήτανε με ανοιγοκλινομενες συρόμενες περσίδες) δεν χρειάζεται άδεια. Επειδή όμως με απόφαση δικαστηρίου πρωτόδικα έχω την αποκλειστική χρήση , (αλλά ο δικηγόρος έπρεπε να κάνει έφεση , πράγμα το οποίο δεν εγεινε και έτσι χάθηκε η απόφαση αυτή ) , πόσο άλλο  την ιδιοχρησία , μια και δεν μπορεί κάνεις άλλος να έχει πρόσβαση  στην επιφάνεια αυτή (ακάλυπτος χώρος οροφής ισογείου, δώμα ισογείου σε τετραώροφη οικοδομή που βλέπει στον ακάλυπτο χώρο και δεν έχει κάνεις άλλος πρόσβαση σε αυτόν ) , μήπως    με το άρθρο 94 , 95 μπορώ αφού πληρώσω μέσω 4495, σαν κατασκευή μετα την 28/7/11  (που τα έχω ειδε πληρώσει) σε συνδυασμό με το άρθρο 98 § 9 όπως αυτό τροποποιήθηκε , να εκδώσω άδεια , όταν είμαι σύννομος κατά ΝΟΚ  . Τώρα , όσο και αν φαίνεται περίεργο , (υπήρχε ένα ιδιωτικό προσύμφωνο καταστατικού το οποίο αναφέρει < ότι για οποιαδήποτε μεταβολή σε κοινοχρήστους και κοινότητος χώρους οι αποφάσεις θα παίρνονται από ‘κοινού ή δια αποφάσεως της πλειοψηφίας τούτων και  ότι σύσταση θα γίνει αργότερα > (οικοδομή του 1985 με νόμιμη  Ο.Α ) .  Στην πολυκατοικία δεν υπάρχει σύσταση , αλλά έχω με επικυρωμένες υπεύθυνες δηλώσεις το 65% , ποσό άλλο το 51% . Δεν θέλω να μπλέξω όμως τον πελάτη μου με δικαστήρια.

    3. Το 1985 με την κατασκευή του κτηρίου στην ίδια επιφάνεια είχε κατασκευαστεί τέντα , κινητό προστέγασμα  , με υλικό από πανί και κάθετες κοίλες διατομές στο τέρμα του δώματος  και στηρίγματα πάνω στον τοίχο του διαμερίσματος του ιδιοκτήτη που είχε την ιδιοχρησία του δώματος. Στις 9/11/2011 αντικαταστάθηκε αυτή με άλλη  (κατόπιν εκδόσεως αδείας μικρής κλίμακας προς αντικατάσταση της παλαιάς φθαρμένης η οποία είχε 26 χρόνια ζωή και από την πολυκαιρινά  είχε  χαλάσει )  ποιο σύγχρονη , με επικάλυψη με υλικό από πλαστικές ανοιγοκλινομενες συρόμενες περσίδες  , και κάθετα στηρίγματα  από λεπτότοιχες κολώνες αλουμίνιου, εκεί που υπήρχανε τα παλαιά  και μάλιστα κατόπιν στατικής μελέτης. Η άδεια αυτή δεν έχει ανακληθεί ποτέ.

    4. Σύννομη ενέργεια που σκέπτομαι είναι : ότι αφού η άδεια μικρής κλίμακας (που ήταν αναγκαία το 11) δεν ανακλήθηκε ποτέ να μπει σε ισχύ , να κατασκευασθεί σήμερα η τέντα , αφού γίνει ένταξη στον Ν.4495 άρθρο 94,95 του Ν 4495, σαν κατασκευή μετα την 28/7/11, σε συνδυασμό με το συνημμένο που σας στέλνω. Τέλος ερωτώ πως μπορώ να βρω άκρη με το : Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απωλέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.» Ειδε  συνημμένο.   

  7. Επειδή σας έχω  ενοχλήσει  για το αίτημα μου , για το οποίο  δεν δικαιώθηκα ποτέ , από καμμιά υπηρεσία ,  απευθύνθηκα κατόπιν και σε πρωτοβάθμια όργανα της διοίκησης και τελικά σήμερα βλέπω ότι δικαιώθηκα . Σας επιστώ την προσοχή σας στο ακόλουθο  και περιμένω την απάντηση σας  στο έξεις ερώτημα :

    Είχε  κάνει μια τέντα , πελάτης μου, σε αντικατάσταση παλαιάς το έτος 2011, , σήμερα έχουμε 2020. Μετα από πολλές  προσπάθειες , αιτήσεις σε αρμοδίους φορείς , όλες οι απαντήσεις ήταν απορριπτικές προκειμένου να γίνει η νομιμοποίηση , όχι τακτοποίηση. Σήμερα διαβάζοντας το συνημμένο που σας επισυνάπτω  διαπιστώνω ότι το αίτημα μου ήταν δίκαιο  . θα ήθελα να γνωρίζω αν μπορώ αν μπορώ να εκδώσω άδεια μικρής κλίμακας ,εκατοστής   τέντας , κινητού προστεγάσματος , η όπως εσείς  την  ονομάσετέ  , βάσει της τροποποίησης του άρθρου 98 § 9 του  Ν . 4495/17 όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον 4643/19  . Επίσης  ενημερώνω ότι η εκατοστής  της τέντας λόγω του ιστορικού της , η οποία σήμερα είναι καθαιρεμένη (2008) με αυτόβουλη ενέργεια του πελάτου μου ,  θα γίνει βάσει  του άρθρου 94 του Ν4495/17 και όπως αυτό τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με εγκυκλίους (ΔΑΟΚΑ  /2/31-5-2019 ) και υπουργικές αποφάσεις (60696/19 αρθρο3 §8 , άρθρο 5 §ε και 60696 άρθρο 6 §1). Εννοείται για να κάνω  νομιμοποίηση θα πάω με τα άρθρα 94,95 του Ν.4495/17. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω  αν υπάρχει  κάποια εξειδίκευση διαδικασίας , απόφαση υπουργού περιβάλλοντος του άρθρου 98 § 9 του  Ν . 4495/17 όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον 4643/19  , μήπως γνωρίζει κάποιος συνάδελφος. Γνωρίζω  εκ των προτέρων ότι για  κινητό  προστέγασμα (τέντα) δεν χρειάζεται άδεια. Επειδή όμως με απόφαση δικαστηρίου έχω την ιδιοχρησία μια και δεν μπορεί κάνεις άλλος να έχει πρόσβαση  καθώς επίσης ότι με το άρθρο 94,95 μπορώ αφού πληρώσω μέσω 4495 μπορώ να εκδώσω άδεια , όταν είμαι σύννομος ,  για  τον λόγο αυτό    και κάνω την ερώτηση . Στην πολυκατοικία δεν υπάρχει σύσταση αλλά έχω με επικυρωμένες υπεύθυνες δηλώσεις το 65% , ποσό άλλο το 51% . Δεν θέλω να μπλέξω όμως τον πελάτη μου με δικαστήρια.

  8. Πελατης μου είχε  κάνει μια τέντα, σε αντικατάσταση παλαιάς το έτος 2011, , σήμερα έχουμε 2020.

    Μετά από πολλές  προσπάθειες , αιτήσεις σε αρμοδίους φορείς , όλες οι απαντήσεις ήταν απορριπτικές προκειμένου να γίνει η νομιμοποίηση , όχι τακτοποίηση.

    θα ήθελα να γνωρίζω αν μπορώ αν μπορώ να εκδώσω άδεια μικρής κλίμακας , τέντας , κινητού προστεγάσματος, βάσει της τροποποίησης του άρθρου 98 § 9 του  Ν . 4495/17 όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον 4643/19  . Επίσης  ενημερώνω ότι η   της τέντας λόγω του ιστορικού της , η οποία σήμερα είναι καθαιρεμένη (2008) με αυτόβουλη ενέργεια του πελάτου μου ,  θα γίνει βάσει  του άρθρου 94 του Ν4495/17 και όπως αυτό τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με εγκυκλίους (ΔΑΟΚΑ  /2/31-5-2019 ) και υπουργικές αποφάσεις (60696/19 αρθρο3 §8 , άρθρο 5 §ε και 60696 άρθρο 6 §1). Εννοείται για να κάνω  νομιμοποίηση θα πάω με τα άρθρα 94,95 του Ν.4495/17.

    Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω  αν υπάρχει  κάποια εξειδίκευση διαδικασίας , απόφαση υπουργού περιβάλλοντος του άρθρου 98 § 9 του  Ν . 4495/17 όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον 4643/19  , μήπως γνωρίζει κάποιος συνάδελφος.

  9. Υπάρχει οικία η οποία κατασκευάσθηκε το έτος 1980 αυθαίρετα. Το έτος 1991 εξαιρέθηκε οριστικα της κατεδάφισης με απόφαση  Νομάρχη. Το ίδιο έτος 1991 γίνεται η ενταξη της περιοχης στο σχεδιο πόλεως. Έρχεται ο ιδιοκτήτης το 2003 και εκδίδει προσθήκη ορόφου με τα χαμηλά κτήρια και με προοπτική τρίτου ορόφου (από άποψη στατικότητας) .Το σημερινό πραγματοποιούμενο ύψος είναι 7,00μ. Σε όλη την προηγουμένη διαδικασία η απόσταση του κτηρίου (ισόγειο και όροφος) υπολείπεται των 2,50μ κατά 20 εκατοστά. . Η απόσταση Δ  που χρειάζομαι για την κατασκευή δευτέρου υπερ του ισογείου ορόφου είναι 4.00μ .Το ύψος της περιοχής με επιτρέπει ,κάλυψη και δόμηση δεν έχω πρόβλημα  . Το ερώτημα μου είναι μπορώ να εντάξω την οικοδομή στον Ν.4495 με παράβαση ως προς τα πλαγιά όρια (4,00-2,30=1,70) και κατόπιν να κατασκευάσω την προσθήκη ορόφου στο πλέον σήμερα διαμορφωμένο νόμιμο περίγραμμα του κτηρίου κρατώντας δηλαδή την απόσταση Δ=4,00μ

  10. Υπάρχει μια κατασκευή (πέργκολα) που κατασκευάστηκε μετά την 28.7.2011 . Αρα δεν μπορεί να ενταχθεί στον 4178, το πρόστιμο όμως θα βγει με τον  (4014) 4178. Έτσι και υπολογίσθηκε μετά από έκθεση αυτοψίας. Το ερώτημα μου είναι :

    Μπορώ ,  να κάνω χρήση του άρθρου 23 παράγραφο 1α  και την εγκύκλιο ΓΓΧΑΠ /οικ925/24-2-2004 καθώς επίσης και του άρθρου 25 §5στ και στην περίπτωση πέργολας , (που δεν επαυξάνει τα στοιχεία δόμησης ) να εκδώσω άδεια με το   ΦΕΚ Β Αρ. Φύλλου 2605 15/10/2013  με αρ. Οικ 55174 και ημερομηνία ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ : ΒΛΛΗ0-ΤΑΗ) 4-10-13 περί έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, αφού εξασφαλίσω  κατά την §6 την σχετική συναίνεση των συνιδιοκτητών σε ισόγειο δώμα  πενταόροφης πολυκατοικίας . Δηλαδή να πληρώσω το παράβολο του νόμου  4178 της παραγράφου 10 του άρθρου 11   . Η αρμόδια πολεοδομία μου  απαντά ότι μπορώ, αλλά μόνο με έκδοση αδείας δόμησης. Αλλά μου απαντά επίσης ότι θέλω δικαστική απόφαση για την συναίνεση και όχι την σχετικά συναίνεση όπως ορίζεται με την παράγραφο 6 του ΦΕΚ Β Αρ. Φύλλου 2605 15/10/2013  με αρ. Οικ 55174 .               

     

  11. Κατοικία κατασκευάστηκε τον  Νοέμβριο του 2012 . Αρα μετα  τον 4014. Εκ΄ των προτέρων σας ενημερώνω ότι το  αυθαίρετο κατασκευάστηκε πάνω σε μια παλαιά αυθαίρετη  αποθήκη, (προ του 2004), με κάλυψη 24  τ.μ. κάλυψη σήμερα εχει 31 τ.μ. κάλυψη και 62 τ.μ.  δόμηση (2οροφο) . Η αποθήκη (έγινε απόπειρα να γίνει κατοικία) αλλά ο ιδιοκτήτης άφησε ύψος 2,20μ καθαρο. Ο πάνω όροφος  εχει ύψος από 2,70 ως 3,10 μ.υ. Έγινε έκθεση  (κατόπιν καταγγελίας) αυθαιρέτου και έγινε υπολογισμούς προστίμου αυθαιρέτου 62*550(τ. Ζ) *30%=10230 € .

    Η γνώμη μου είναι :

    Α)το πρόστιμο θα πρέπει σύμφωνα με τον 4014/4178  αρθρο27 §1,α , να είναι 31*550*0,5*0,30(ισόγειο 2,20)  +31*550*0,30 =7762,5ευρω.   Η

    31*550*0,5*0,15(ισόγειο 2,20) {αν βάλω τα 24 πριμ το 2004 ακόμα λιγότερο}  +31*550*0,30 =6393,8 γιατί  κατά σατανική σύμπτωση είναι σωστά τοποθετημένο ,προς έκδοση οικοδομικής αδείας (σύμφωνα με το 26§2 του 4014……..   την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.1577/1985 εφόσον καταβληθεί το παράβολο της περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 24.

    Β)Επειδή στο έντυπο της εκτίμησης αυθαιρέτου (εικόνα 1) μου στείλανε (η ΥΔΟΜ) ότι  είναι σε ισχύ ο Ν. 2300/98 άρθρο 23 § 6 (30% έκπτωση)

    Γ) Επειδή τέλος πρόκειται να εκδοθεί οικοδομική άδεια

    Θα παρακαλούσα να μου πείτε τι πρόστιμο ανέγερσης θα πληρώσω .

    Εγώ πιστεύω τα 6393,80*0,70=4475,66 η και λιγότερο  και θα βγάλω άδεια νομιμοποίησης βάσει ????????????  της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.1577/1985

  12. ΠΡΟΣ  core mempers. Την αρτιότητα την εχω (και για τα 10 και για τα 8 .Την οικοδομησημότητα πιστεύω και αυτήν την εχω γιατί οπως λες "οπως ήταν ο αγρος" πριν την ΓΥΠ... Το πρόβλημα μου (ερώτημα είναι) χάνω η οχι ?? χάνεις την ιδιότητα του   "πριν..." οπωσ ορθά γράφεις. Τώρα πιστεύω κατά την ταπεινή μου  γνώμη  τα 10 στρέμματα είναι άστοχο.(ΖΟΕ)  Δεν εχει καμία σχέση. Τα τέσσερα έχουν σχέση και οι παρεκκλίσεις. Χιλια ευχαριστω που ασχοληθηκες με το θεμα μου

  13. Εχω ένα αγροτεμάχιο (γήπεδο)  το οποίο ευρίσκεται με φάτσα σε εθνικού δρόμο .Το αγροτεμάχιο αυτό προέρχεται από διανομή και είναι σε γη  ΑΓΡΟΤΙΚΗ υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Είναι φάτσα σε εθνική οδοί και είναι από την διανομή 18 στρέμματα. Σήμερα πρέπει να το χωρίσω σε 8 στρέμματα και 10 στρέμματα . Το κάθε νέο τεμάχιο πληροί τους όρους δόμησης κατά κανόνα του Π.Δ του 85 (εκτός σχεδίου) .Βάσει του άρθρου 51 του 4178/13 παράγραφο 11.α. Το άρθρο αυτό αναφέρεται  για έκδοση  αδείας δόμησης ,αλλά συν όλα τα αλλά λέει ‘. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση  Γ.Π.Σ. ή Ζ.Ο.Ε. χορηγείται σύμφωνα  με τις  χρήσεις  γης  και  του  όρους  δόμησης που ίσχυαν  πριν την  έκδοση  αυτών  και  μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές  και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός  αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω’. Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο πληροί τους όρους  (προσθετικά) .Αρα η δική μου άποψη από την στιγμή που μου δίνεται η δυνατότητα της έκδοσης αδείας δόμησης με ‘του  όρους  δόμησης που ίσχυαν  πριν την  έκδοση  αυτών  ‘ μπορώ να το το κατατμήσω με το  Π.Δ του 85, να το μοιραστώ . Θα ήθελα την άποψη σας..

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ.

  14. Εχω ένα αγροτεμάχιο (γήπεδο)  το οποίο ευρίσκεται με φάτσα σε εθνικού δρόμο .Το αγροτεμάχιο αυτό προέρχεται από διανομή και είναι σε γη  ΑΓΡΟΤΙΚΗ υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Είναι φάτσα σε εθνική οδοί και είναι από την διανομή 18 στρέμματα. Σήμερα πρέπει να το χωρίσω σε 8 στρέμματα και 10 στρέμματα . Το κάθε νέο τεμάχιο πληροί τους όρους δόμησης κατά κανόνα του Π.Δ του 85 (εκτός σχεδίου) .Βάσει του άρθρου 51 του 4178/13 παράγραφο 11.α. Το άρθρο αυτό αναφέρεται  για έκδοση  αδείας δόμησης ,αλλά συν όλα τα αλλά λέει ‘. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση  Γ.Π.Σ. ή Ζ.Ο.Ε. χορηγείται σύμφωνα  με τις  χρήσεις  γης  και  του  όρους  δόμησης που ίσχυαν  πριν την  έκδοση  αυτών  και  μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές  και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός  αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω’. Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο πληροί τους όρους  (προσθετικά) .Αρα η δική μου άποψη από την στιγμή που μου δίνεται η δυνατότητα της έκδοσης αδείας δόμησης με ‘του  όρους  δόμησης που ίσχυαν  πριν την  έκδοση  αυτών  ‘ μπορώ να το το κατατμήσω με το  Π.Δ του 85, να το μοιραστώ . Θα ήθελα την άποψη σας..

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ.

  15. Στους κλειστούς ημ.χ (αυτοί που φαίνονται στην Ο.Α) αλλά κλείστηκαν μετα και μετράνε στην δόμηση θα υπολογίσω και τους τοίχου πλήρωσης στον υπολογισμό των τ.μ. . Γιατι αυτο δεν γινότανε (η προσμέτρηση των τοίχων) ούτε στον 3843 ούτε στον 4014.[/size]

     

    μεταφέρθηκε στη παρούσα κατηγορία

    yian

  16. Θα ήθελα την γνώμη σας

     

    1Η  ΕΡΩΤΗΣΗ

    Εχοντας υπόψιν :

     

            Α)      NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067  Νέος Οικοδομικός Κανονισμός

          81.      Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

    [διευκρίνιση σε συνδυασμό μ ε το άρθρο 11 παρ. 6ιε και με το άρθρο 19 παρ. 2ζ]

    Ο χώρος της σοφίτας μπορεί να είναι ανοιχτός ή κλειστός. Έχει μέσο ελεύθερο ύψος κάτω από την επιφάνεια της στέγης μικρότερο του 2,20 μ. και συνολικό εμβαδόν έως και το μισό του χώρου της υποκείμενης κάτοψης. Δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία, δηλαδή δεν προσεγγίζεται από εξωτερική κλίμακα. Αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας και σε περίπτωση διαφορετικών ιδιοκτησιών στον ίδιο όροφο, κάθε σοφίτα τοποθετείται μέσα στα όρια της υποκείμενης ανεξάρτητης ιδιοκτησίας και δεν εκτείνεται στην όμορη.

    Δεν υποκαθιστά τη λειτουργία των χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας του κτιρίου στην οποία ανήκει .(ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ????)

    Επιτρέπονται ανοίγματα στη στέγη που ακολουθούν τη στερεομετρία της, όσο και ανοίγματα στους τυχόν τοίχους που συμμετέχουν σε αυτήν, για τον φωτισμό και αερισμό του χώρου.

     Β)   ΕΓΚΥΚΛΙΟ 3    αριθμ’πρωτ 54373/1/10/2013  και      NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067 το παράρτημα  Α τετραγωνίδια  5. 

    άρθρο 18, §6:

    "Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλους τους χώρους σε υπόγειες στάθμες, εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν.4067/2012 (ΦΕΚ.79/Α΄), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%."

    Πατάρια σοφίτες κ.λπ. μειωτικο συντελεστή,  (πάντα με άδεια) ανεξαρτήτου της χρήσης έτσι εγώ καταλαβαίνω.

     

      Θα ήθελα να ρωτήσω στην σοφίτα   της τομής που σας παραθέτω θα υπολογιστεί με μειωτικό  συντελεστή (τετραγωνίδια 5) , ανεξάρτητου χρήσης????  Στην δόμηση για να βρω το ποσοστό υπερδόμηση γνωρίζω ότι θα προμετρηθεί.

    ΤΕΛΟΣ 1ης ερώτησης

    2Η  ΕΡΩΤΗΣΗ

    Οι ημιυπαιθριοι  (κατοικία) (το πρόστιμο) αν χώροι κυρίας χρήσεως  με τον 4178 ??. Μπορώ να τους δηλώσω σαν βοηθητικούς (αφού ήταν στην κάλυψη) αλλά με αλλαγή χρήσης σε κυρία. (με αναλυτικό κατηγορία 3 πιστεύω ότι δεν μπορώ αφού στον 4178 δεν αναφέρεται). Αν όμως τον είχα δηλώσει στον 4014 /2011 η στον 3843/2010 (υποθετικά πάντα) θα μπορούσα με αναλυτικο να τον επαναφέρω αφού είχα εξοφλήσει το πρόσημο????  Πιστεύω πως ναι.

    ΤΕΛΟΣ 2ης ερώτησης

     

     

     

    Αναρτήστε τα θέματα και τα ερωτήματά σας, στη σωστή θεματική κατηγορία. Το θέμα σας μεταφέρθηκε στην παρούσα.

    yian

  17. To συμβόλαιο δεν γράφει τίποτε το ιδιαίτερο. Δεν αναφέρει πουθενά για την χρήση της πλάκας αυτής. Πιστεύω παραμένει κοινόκτητο. Αλλά την χρήση την εχω μόνο εγώ την διέλευση. Έκανε ο δικηγόρος του πελάτη μου  ασφαλιστικά τα οποία τα κέρδισε. Άφησε όμως να παρέλθει ενας μήνας χωρίς να κάνει αγωγή για κατοχύρωση, να τελεσιδικήσουν τα ασφαλιστικά.  Έτσι τουλάχιστον λέει η Νομική υπηρεσία του Δήμου. Αρα λέει τα ασφαλιστικά δεν υφίστανται. Ο δικηγόρος του πελάτου μου το αμφισβητεί αυτό και δεν θέλω να τον μπλέξω σε νέα δικαστήρια.

  18. Bλεπω  σε κοινόκτητο χώρο πολυκατοικίας. Δηλαδή στην οροφή ισογείου καταστήματος (5οροφη οικοδομή) που προήλθε από οπισθοχώρηση και βλέπω στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.(ειδε σχηματικά τομή) .Ειμαι ιδιοκτήτης των τριών διαμερισμάτων του 1ου ορόφου. Δηλαδή μονο εγώ εχω πρόσβαση στον χώρο αυτόν. Παραμένει όμως κοινόκτητος.

    Από την σύσταση της οικοδομής εχω το 63% της συναίνεσης. Στο διαμέρισμα μου που εχει πρόσβαση στον χώρο αυτόν θέλω να κατασκευάσω  τέντα ,κινητό προστέγασμα ,σεβόμενος το αρθρ 18 του κτηριοδομικού και βάσει του άρθρου 16  § 4 του  ΝΟΚ η  βάσει της (νέας) άδειας μικρής κλίμακας στην κατηγορία 27 ‘τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων’ όχι φωτοβολταικων. Εχοντας το 63% της συνένεσης της ιδιοκτησίας παρόλο που είναι κοινοκτητη ιδιοκτησία αλλά την χρήση την εχω μόνο εγώ ,μπορώ να εκδώσω άδεια??? Θα ήθελα την γνώμη σας. σχεδιο.pdf

     

     

  19. Θα ηθελα να ξερω αν καπου στο 90 θεσπιστηκε η αμοιβη περιβαλλοντος χωρου (Εγκ 57/90) για νεες οικ.αδειες, οχι για προσθήκες .Το ερώτημα μου είναι : Ότι περιβαλλοντας χώρος ειχε κατασκευαστει πριν το 90 και δεν αντίκειται με τον μέχρι πρότινος ΓΟΚ όχι ΝΟΚ αφού είχε εκδοθει οικοδομική αδεία προσθήκης το 96 και νομιμοποίησης το 2004 ο περιβάλλον χώρος είναι αδειοτουμενος( εννοω νόμιμος ) αφού η αρχική αδεία είχε εκδοθεί το 83 που δεν προβλέπονταν μελέτη περιβάλλοντα χώρου άλλα κατασκευάστηκε όπως σε όλα τα οικόπεδα , γήπεδα της εποχής εκείνης , βασιζόμενα πάντα στην οικοδομική αδεία. Δηλαδη δεν ειχε μελετη αλλα κατασκευαζοτανε.

  20. Πιστεύω ότι σοφίτες μπορούν να τακτοποιηθούν και καθ' υπέρβαση του εγκεκριμένου ύψους, (Σε περιπτώσεις πάνω από 2,00 μέτρα ύψος στέγης) αλλά με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι ενήμερος ότι παρανομεί και να αναλάβει το ρίσκο στην περίπτωση που ο φάκελος του θα είναι μέσα στο 10% των φακέλων που θα ελεγθεί.

     

    Που το στηρίζεις οτι μπορουν να τακτοποιηθουν οι σοφιτες με μεγαλυτερο υψος απο το νομιμο;

  21. ..Πρέπει να το υπολογίσω μέσω του συστήματος αμοιβών του ΤΕΕ (με τη διαδικασία που έχετε ήδη αναφέρει ..ως ποσοστό επι καινουργιου κτιριού κλπ)..
    To εκανες με ΤΕΕ και ποσο σου βγηκε;

    Αν η αμοιβη σου ειναι μικρο ποσο (200-300) τοτε γιαμενα κοψε ΑΠΥ χωρις ΦΕΜ.

  22. Έχω εκδώσει μια αδεία την 25/8/2007 . Η κατασκευή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα .Δεν έχει περάσει η τετραετία. Θα κάνω αναθεώρηση άδειας ως προς την δόμηση γιατί ο ιδιοκτήτης θέλει νά κατασκευαστούν αλλά 36 τμ. Η αναθεώρηση θα πάει με συντελεστές προσθήκης η όχι? Γνωρίζει σίγουρα κάποιας?

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.