Μετάβαση στο περιεχόμενο

TargaFlorio

Members
  • Περιεχόμενα

    30
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από TargaFlorio

  1. Σ'ευχαριστώ συνάδελφε. Εδώ και ώρα, κοιτάζω το στέλεχος της άδειας Πολεοδομίας, σφραγισμένο κ υπογεγραμμένο κατόπιν αυτοψίας "Τελικός έλεγχος οικοδομής μετά την αποπεράτωσιν"....Υπέρβαση εν τω γεννάσθαι και...με τη βούλα....

  2. Καλημέρα συνάδελφοι. Σε μία πολυκατοικία εντός σχεδίου, με οικοδ. άδεια '77 το υπόγειό της κατασκευάστηκε μεγαλύτερο, κάτω από το πεζοδρόμιο (εντός κοινόχρηστου χώρου δηλαδή) για δημιουργία "cour anglaise" εξα'ιτίας και των ισογείων καταστημάτων (καθόλο τον όγκο του όμως. Πρακτικά αυξήθηκε το μήκος του υπογείου)  Αφ'ενός δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια αύξησης εξωτερικών διαστάσεων (περί μεταβολών ως 2% του εμβαδού) και αφ'ετέρου δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αν έχω καταλάβει σωστά,  όλο το ακίνητο δεν μπορεί να υπαχθεί στο 4178 λόγω του άρθ. 2 παρ2;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  3. Αντιμετωπίζω μία παρόμοια περίπτωση. Περατωμένη οικοδομή εκτός του πρώτου ορόφου. Στην πολεοδομία μού είπαν ότι αιτούμαι άδειας συνέχισης εργασιών με ισχύ επ'αόριστον και -στην περίπτωσή μου- και αλλαγή επιβλέποντος. Η υπόλοιπη οικοδομή είχε περάσει από αυτοψία πολ/μίας για την ηλεκτροδότηση. Ο μηχανικός της πολεοδομίας είπε ότι θα περάσει ομοίως και ο εν λόγω όροφος μόλις τελειώσει για να ηλεκτροδοτηθεί. Μέχρι στιγμής αυτά έμαθα. Εννοείται ότι πρέπει να ρυθμιστεί οτιδήποτε με 4014 πριν την επικείμενη αυτοψία.

  4. Έχω ρωτήσει στο ΤΕΕ 2 φορές για αυτή τη λεπτομέρεια και μου έχουν πει ότι είναι στη δική μας επιλογή (ιδιοκτήτη+μηχανικού) αν θα το πάμε όλο με το 4014 ή θα το χωρίσουμε σε τμήματα (κάποια με 4014 και κάποια με άδεια-επειδή υπάρχει υπόλοιπο Σ.Δ.). Το ρώτησα με έμφαση διότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλω να "αναλωθούν" τ.μ. για αποθήκες που έγιναν καταστήματα, τη στιγμή που μπορώ να προσθέσω 1-2 διαμερίσματα με νέα άδεια. Η υπάλληλος του ΤΕΕ εμφανίστηκε σίγουρη και με παρέμπεμψε στα σχετικά ερωτήματα του ΥΠΕΚΑ.

    Η ανησυχία μου είναι για το "ειδικό βάρος" των ερωτημάτων-απαντήσεων αυτών όσο και των προφορικών απαντήσεων των υπαλλήλων του ΤΕΕ.

    Διότι, αν θα πάω να βγάλω άδεια προσθήκης καθ'ύψος και εκεί ζητηθεί να αφαιρέσω τα τ.μ. των αποθηκών, αυτό θα αδικήσει και εμένα ως μηχανικό αλλά και τον ιδιοκτήτη που ήδη από τώρα θα τα έχει πληρώσει.

  5. Έχουν γραφτεί εδώ τόσο ωραίες και τόσο χρήσιμες απόψεις! Αν το υπουργείο άνοιγε αυτό εδώ το thread πριν το σχέδιο νόμου και λάμβανε υπόψιν όλα αυτά που γράφουμε -που έχουν βγει απ'την πράξη- τα πράγματα θα γίνονταν πολύ καλύτερα. Το ότι το σχέδιο νόμου συντάχθηκε σε συννενόηση με το ΤΕΕ δεν είναι η πανάκεια. Αν όποιος νομοθετεί δεν έχει βρεθεί ποτέ στην από εδώ μεριά του πάγκου θα συντάσει συνεχώς ανεφάρμοστα και ημιτελή κείμενα. Δεν χρειαζόταν παρά να διαβάσει όσα γράφονται εδώ. Τουλάχιστον σκιαγραφούν τα...κακώς κείμενα του θέματος. Το ότι η άδεια θα βγαίνει σε 2 μέρες εμένα μου ακούστηκε πολύ...marketing. Δεν χάλασε ο κόσμος αν βγει σε 2 ή σε 10 μέρες. Να μπει επιτέλους ο μηχανικός στη θέση που πρέπει. Στην κορυφή της πυραμίδας. Ναι, να είναι υπεύθυνος. Αλλά τι γίνεται με την υπόλοιπη πυραμίδα? Με τα υπόλοιπα? Το ΙΚΑ? Τα συνεργεία και την πιστοποίησή τους? Η λέξη "υπεύθυνος" είναι η λέξη για το "αυτός που κάνει κουμάντο", ο καπετάνιος. Στο πλοίο ο καπετάνιος κάνει κουμάντο, όχι ο ιδιοκτήτης, ούτε ο επιβάτης που πλερώνει το εισητήριο. Όταν ο μηχανικός δει παγωνιά, ε, δεν θα σοβατίσουμε κύριε ιδιοκτήτη! Όταν αργήσει η βαρέλα με το μπετό και είναι Ιούλιος, ε, να πάει πίσω. Στην Ελλάδα τον μηχανικό τον είχαμε να είναι υπεύθυνος ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ αν γίνει ζημιά. Όχι κύριε! Οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα είναι έτομοι να αναλάβουν το πολλαπλάσιο κόστος όταν τα πράγματα γίνονται σωστά-όπως ορίζει ο μηχανικός? Η'..."τι σε νοιάζει εσένα αφού δικό μου είναι/εγώ πληρώνω?"...Υπάρχει μεγάλο κενό στο θέμα των συνεργείων. Να πιστοποιηθούν, να είναι συγκεκριμένος ο ρόλος και οι ευθύνες τους. Ωραία, εγώ είμαι υπεύθυνος -μελετητής ή επιβλέπων- αλλά αυτός είναι στον 5ο, έξω στη σκαλωσιά και κλείνει την τρύπα που είχε αφήσει για να στηρίξει τη σκαλωσιά του. Η αποκλειστική ευθύνη έπρεπε τώρα ειδικά να συνοδευόταν από κατοχυρωμένες ελάχιστες αμοιβές, σωστά διαβαθμισμένες. Έχει και τα καλά του αλλά ξεκίνησε να δημιουργείται ερήμην τόσων πολύτιμων,εφαρμόσιμων,ζωτικών και καλόπιστων κριτικών.

  6. και μέσα στο πρόβλημά μας, έρχεται και η ανακοίνωση του Υπουργείου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών (υπάρχει σχετικό thread με πολύ ωραίες απόψεις) σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη θα έχει αποκλειστικά ο μηχανικός. Έλα ρε γαμ...νε και βάλε ευθύνες στα συνεργεία ντε! Κάθεται ο μηχανικός και βλέπει στον ύπνο του ρωγμές. Και -σύμφωνα με τον τραγικό,ηλίθιο κανόνα της οικοδομής ο ένας τα ρίχνει στον άλλο. Λες και θα τους κρεμάσεις! Εδώ, τον καφέ που πίνουνε χύνουνε στο μάρμαρο και κανείς ξαφνικά δεν πίνει καφέ! Ρίχνουνε την γόπα στη λάσπη για τα μάρμαρα και όταν βγαίνει η μαυρίλα στο Ναξιώτικο, ξαφνικά κανείς δεν καπνίζει στην οικοδομή:evil:

    Τέλοσπάντων, οι δύο μέρες για να βγει η άδεια μας μάραναν...

    Στο θέμα μας τώρα: Πες ότι είσαι στην αρχή. Τελείωσες τα σοβατίσματα. Σπατουλάρανε. Όταν έχουν σπατουλάρει βλέπεις τον τοίχο χαρακτηριστικά λείο. Μετά ασταρώνουνε και βλέπεις στον τοίχο αυτήν μικροϋφή-όψη των "νερών". Σκέφτομαι λοιπόν μήπως η όψη ξεκινάει από το αστάρι που πρώτο αυτό καλύπτει τη λεία σπατουλαριστή επιφάνεια και μετά έρχεται και το χρώμα. Όσο το σκέφτομαι βέβαια καταλαβαίνω ότι εκ φύσεως των υλικών θα υπάρχει μια δοαφορά. Διότι, ακόμα και αν βλέπεις λεία την μόλις σπατουλαρισμένη επιφάνεια (πριν ακόμα ασταρώσεις), δεν είναι το ίδιο με το ακρυλικό-ελαστικό υλικό πλήρωσης των αρμών. Ίσως είναι η φύση της παρετίνης που ξεκινά από σκόνη και αναμειγνύεται με νερό. Έχει κάποιο κόκκο αυτό το υλικό. Ενώ το επισκευαστικό (μάλλον για να είναι και ελαστικό) είναι σαν οδοντόκρεμα, είναι ομοιογενές. Δεν ξέρω τι θα γινότανε αν έβαζες το επισκευαστικό σου αλλά δεν γέμιζες μέχρι την επιφάνεια τη ρωγμή. Αν άφηνες 1-2mm έξω για να σπατουλάρεις με παρετίνη. Θα είχες τότε την ελαστικότητα εντός του σοβά και στο επίπεδο-σχεδόν- του χρώματος θα είχες το ίδιο υλικό σε όλο τον τοίχο. Τώρα που έχεις παιδευτεί, ίσως δεν σε βοηθάω με τα "αν" και τα "ίσως".

    Τι άλλο να πω... Να έσκαβες (ωχ, βαρύ ακούστηκε αυτό) τουλάχιστον τους εσωτερικούς τοίχους που θα κοιταχτούν πιο πολύ και να σοβατίσεις τοπικά με έτοιμο σοβά, ινόπλισέ τον κιόλας. Για το έξω μη παιδεύεσαι. Ιεράρχησέ τα. Και μέσα στο σπίτι δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται. Μην ξεχνάς ότι εσύ το βλέπεις διότι ξέρεις πού είναι.

    Πάντως, 2-3 φορές που αντιμετώπισα πρόβλημα κατανομής ευθυνών μεταξύ διαφορετικών μαστόρων, τους έφερα ενώπιος ενωπίω. Τους έβαλα μαζί και τους ρώτησα ποιος φταίει. Να δεις πόσο τα μασάνε τότε. Ξέρουν τι μ...κίες έχουν κάνει. Δεν κατάλαβα σε τελική ανάλυση γιατί πρέπει να σπας το κεφάλι σου εσύ. Πήγαινέ τους ταυτόχρονα να το δουν και να το καμαρώσουν.

  7. Οι γραμμούλες είναι εσωτερικές ή σε εξωτερικό τοίχο? Αν είναι στο εσωτερικό, φαντάζομαι οι τοίχοι θα είναι σπατουλαριστοί. Το υπόστρωμά δείχνει τόσο τραχύ? Να προτείνω να το ξαναανοίξεις σε πιο μεγάλο πλάτος και βάθος και να το επισκευάσεις με έτοιμο σοβά μίας στρώσης (όπως αυτόν που "σοβατίζουμε" τσιμεντοσανίδα)?? Ανησυχώ μήπως δεν κολλήσει ο παλιός με τον νέο. Η υφή νομίζω θα ταιριάξει πάντως. Και η κόλλα πλακιδίων καλή ιδέα μου φαίνεται, το έχω κάνει σε μερεμέτια κλιμακοστασίου που δεν σπατουλάραμε. Φαίνεται διαφορετικό πάντως, αλλά σε σένα δεν ξέρω αν είναι σπατουλαριστό ή όχι. Αν είναι σπατουλαριστό, δοκίμασε και κάτι άλλο,τοπικά πρώτα. Όπως λοιπόν το'χεις βάψει πάρε γυαλόχαρτο Νο150 και τρίψε την γραμμή και 1cm εκατέρωθεν. Ίσως καμουφλάρει το ακριβές σημείο της επισκευής. Επίσης, πήγαινε και παρατήρησέ το από το πλάι. Έχει μεγάλη σημασία ο στόκος που έβαλες να μην είναι ούτε πιο μέσα ούτε να εξέχει.Πρέπει να είναι περασιά ακριβώς. Στο βάψιμο, πολλές λεπτομέρειες προδίδονται επειδή σκιάζουν ή σκιάζονται. Να τολμήσω να προτείνω να βάψεις ευρύτερη επιφάνεια με ρολλό? Το βρίσκω πιο ακίνδυνο από επαναεπεμβάσεις. Και εννοείται ότι αναλογίζομαι το ποιος πληρώνει αυτά τα μεροκάματα/μερεμέτια. Πάντως, ευτυχώς το φαινόμενο είναι περιορισμένο. Αλήθεια, ο σοβατζής τι λέει?

  8. harristheo, έβαψες μόνο κατά μήκος των επισκευασμένων ρωγμών ή όλο το τμήμα του τοίχου? Έτριψες επαρκώς το υλικό πλήρωσης του αρμού ή εξέχει σε όλο το μήκος και προδίδει την "αμαρτωλή" γραμμή? Βάφοντας τοπικά, έχω στο μυαλό μου ότι πρέπει να προσομοιάσω το αρχικό βάψιμο του τοίχου. Αυτό σημαίνει ότι το ρολλάκι πρέπει να είναι "μαλλιαρό" (θυμίσου το ρολό όταν έβαφαν οι μπογιατζήδες), σκέψου ότι οι μπογιατζήδες έβαφαν από πάνω μέχρι κάτω τον τοίχο (πιθανόν οι ρωγμούλες σου να είναι οριζόντιες οπότε διαφέρει λίγο η "γεωμετρία" εναπόθεσης του χρώματος στον τοίχο) και επίσης σκέψου ότι οι μπογιατζήδες να είχαν αραιώσει το χρώμα λίγο παραπάνω ενώ εσύ -σίγουρα-όχι. Δώσε λίγο χρόνο ακόμα, παρ'όλη τη ζέστη να στεγνώσει και να αφομοιωθεί στη ματιά σου και σε καμμιά βδομάδα πέρασε ένα χέρι ακόμα. Εγώ έτσι σκέφτηκα και έπραξα σε παρόμοια περίπτωση. Και αν ακόμα το εντοπίζεις (αυτό είναι μερικώς αναπόφευκτο αφού ξέρεις τι κοιτάς) να θυμάσαι ότι μια επισκευασμένη ρωγμή είναι σίγουρα καλύτερη από μία ρωγμή που μόλις εντόπισες.

  9. Χρειάζεσαι σίγουρα και από ηλεκτρολόγο και υδραυλικό.

     

    Ωστόσο, δεν έχω καταλάβει τη λογική του 20% επί του ΕΚΚΟ, όσον αφορά στο ΙΚΑ. Αναφέρεται κάπου αυτό το ποσοστό ως στάνταρ? Πώς μπορώ να το τεκμηριώσω?

  10. προσωπικά, θεωρώ την ταμπέλα "απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία" πολύ πιο σημαντική από αυτήν που αναφέρει τον αριθμό άδειας. Στις οικοδομές που προορίζονται προς πώληση έχω καταντήσει να κάνω τον πορτιέρη ή έστω θυρωρό. Ειδικά όταν τελειώσουν τα σοβατίσματα, το παίζουν όλοι θαρραλέοι και παλικάρια. Ανοίγουν μόνοι τους το πλέγμα της περίφραξης και ανηφορίζουν να δουν και να χαζέψουν τη θέα από το μπαλκόνι. Να κατεβάζει ο μπογιατζής το 3μετρο μαδέρι στη σκάλα και ο φιλοπερίεργος να ανεβαίνει με το κεφάλι κάτω-χαζεύοντας την γυαλάδα των μαρμάρων. Ένας μεσήλικας ήθελε να ανέβει να δει. Πέντε κυβικά άμμο μπροστά στην είσοδο, θα έβγαζε φτερά να πετάξει από πάνω? Ε, λοιπόν μη εξοικειωμένος με το άθλημα, βυθίστηκε και έπεσε στα μαλακά βέβαια... Τα΄θελε ο κ... του. Και πού να δεις τις γυναίκες με τα τακούνια να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες μετά τα σοβατίσματα, που είναι γεμάτες μπάζα και είναι σαν... ράμπες. Το απαγορεύω λοιπόν. Τους διώχνω και ας κακιώνουν. Υπάρχουν και οι κακές προθέσεις συνάδελφοι. Κάνει ο άλλος ότι σκόνταψε και σε χορεύει μετά για μέτρα σφάλειας. Έχω φτιάξει και οικοδομή στην οποία πλήρωνα επί 4-5 μήνες άδεια για όλο το πεζοδρόμιο (2.5*10) για να κάνω πιο ήσυχος τη δουλειά μου. Συγγνώμη αν έγραψα πολλά. Απλά βλέπω ότι στην οικοδομή κάποια απλά και μικρά πράγματα σώζουν ζωές και ψυχές...

    Η ταμπέλα που δείχνει ο συνάδελφος με τα μέτρα σφαλείας είναι η πιο σημαντική. Τοποθέτησέ την σε παρακαλώ στο εργοτάξιό σου την ΠΡΩΤΗ μέρα και βγάλτην την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ. Καλή τύχη.

    • Upvote 1
  11. αυτά είναι συστήματα!.... 1)πανεύκολο στη χρήση (για μηχανικούς με μικρή εξοικείωση στους η/υ), 2)πολύ ωραία και απέριττα γραφικά, 3)παρέχει και τη σχετική βιβλιοθήκη, 3)βγάζει και το "τεύχος" pdf (θα'θελα να λέει και το βάρος για να κάνω προϋπολογισμό και να ελέγχω τους μαντράδες), 4) οπλισμός κατά παραγγελία στα δικά μου μόνο μέτρα, 5) κατασκευή βιομηχανικού επιπέδου χωρίς "πρωτοβουλίες" και τις 7 τριετίες των σιδεράδων..., 6)κάθομαι στο γραφείο μου, σχεδιάζω και παραγγέλνω, 7) σωστή και τυποποιημένη κατασκευή (ούτε 6αράκια στις γωνίες, ούτε γάντζους ό,τι περισσέψει). στην επόμενη οικοδομή θα το δοκιμάσω. Τουλάχιστον στο έργο θα παραλάβω σωστό οπλισμό και όχι τις απόψεις των σιδεράδων8-)

  12. γνώρισα κάποτε έναν ιδιώτη που είχε αντίστοιχο πρόβλημα με τους γείτονές του. Έφτιαξε λοιπόν ένα έγγραφο-ιδιωτικό-αποδεικτικό που εξηγούσε τι θα κάνει, για πόσο καιρό και ανέφερε επίσης και ένα ποσό που τους έδωσε ως εγγύηση αν τελικά θα τους προξενούσε ζημιά. Φυσικά δεν τα πήρε όλα πίσω, αλλά αυτά είναι τα απρόβλεπτα... Το ποσό ήταν 400ευρώ.

  13. αν και απαντώ σχετικά αργά σε σχέση με το πρόβλημα του συνάδελφου (και συμφωνώ απόλυτα με την ψυχοφθορά της κατάστασης), λέω τα εξής: σε όλες τις οικοδομές που έχω κατασκευάσει, αμέσως μετά την κατεδάφιση σοβάτιζα τα διπλανά. Μην το κοιτάς στενά-νομικά. Είναι πολύ καλό, σχεδόν αφοπλιστικό να τους προλαβαίνεις και με ύφος ακέραιου και ευσυνείδητου μηχανικού να τονίζεις στους γ@μ... τους γείτονες ότι εσένα δεν σε απασχολεί απαραίτητα τίνος υποχρέωση είναι (και καλά...). Αυτή η περίπτωση με το σοβάτισμα των γειτονικών σε βρίσκει στην πολλή αρχή της οικοδομής και είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις πρόθεση και διάθεση για το σωστό και ωραίο.

     

    Θα στο πω και με άλλους τρόπους.

    1) είναι δική σου ευθύνη να προστατεύσεις την ιδιοκτησία του άλλου όσο κακοφτιαγμένη ή παράνομη κι αν είναι. Σκέψου την περίπτωση θεμελίωσης με ντουλάπια, πασσάλους κλπ. Δεν εξετάζει ο νόμος αν έιναι παράνομο το διπλανό. Πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου.

    2) σίγουρα θα βάλει νερά το διπλανό, είτε από βροχή είτε όταν θα βρέχεις τις πλάκες όταν θα ρίξεις μπετά. Οπότε, σοβάτισέ το. Και ωραίος βγαίνεις από την αρχή και εξασφαλίζεσαι από τις μετέπειτα υγρασίες. Σίγουρα κατανοώ ότι είναι μια 4όροφη. Και αν θέλεις να σοβατίσεις από πριν, θα θες σκαλωσιές. Τα γειτονικά τα έχουν αυτά. Το οικονομικό αντισταθμίζεται αν σκεφτείς ότι σοβατίζεις του γείτονα αλλά δεν σοβατίζεις το δικό σου μέχρι την ταράτσα του.

     

    Σου έχω και ένα καλό όμως! Αν δεν σε αφήνει να βάλεις σκαλωσιές στην ταράτσα του για να σοβατίσεις ή να εξέχουν τα ελατάκια από πάνω του κλπ. πας και κάνεις εισαγγελική παραγγελία, του την θυροκολείς για να την δει και όλη η γειτονιά και είναι υποχρεωμένος να σε αφήσει να κάνεις ό,τι ακριβώς κρίνεις ότι απαιτείται. Γι'αυτό σου λέω. Δείξε ένα καλό πρόσωπο στο καλημέρα, σε βλέπει όλη γειτονιά ότι είσαι κύριος και "μόλις θαρθει την Κυριακή...καλώς τα παιδιά! Καλώς τα 3-0" ....

    • Like 1
    • Upvote 2
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.