Μετάβαση στο περιεχόμενο

TargaFlorio

Members
  • Περιεχόμενα

    30
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by TargaFlorio

  1. Σ'ευχαριστώ συνάδελφε. Εδώ και ώρα, κοιτάζω το στέλεχος της άδειας Πολεοδομίας, σφραγισμένο κ υπογεγραμμένο κατόπιν αυτοψίας "Τελικός έλεγχος οικοδομής μετά την αποπεράτωσιν"....Υπέρβαση εν τω γεννάσθαι και...με τη βούλα....
  2. Καλημέρα συνάδελφοι. Σε μία πολυκατοικία εντός σχεδίου, με οικοδ. άδεια '77 το υπόγειό της κατασκευάστηκε μεγαλύτερο, κάτω από το πεζοδρόμιο (εντός κοινόχρηστου χώρου δηλαδή) για δημιουργία "cour anglaise" εξα'ιτίας και των ισογείων καταστημάτων (καθόλο τον όγκο του όμως. Πρακτικά αυξήθηκε το μήκος του υπογείου) Αφ'ενός δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια αύξησης εξωτερικών διαστάσεων (περί μεταβολών ως 2% του εμβαδού) και αφ'ετέρου δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αν έχω καταλάβει σωστά, όλο το ακίνητο δεν μπορεί να υπαχθεί στο 4178 λόγω του άρθ. 2 παρ2;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  3. Αντιμετωπίζω μία παρόμοια περίπτωση. Περατωμένη οικοδομή εκτός του πρώτου ορόφου. Στην πολεοδομία μού είπαν ότι αιτούμαι άδειας συνέχισης εργασιών με ισχύ επ'αόριστον και -στην περίπτωσή μου- και αλλαγή επιβλέποντος. Η υπόλοιπη οικοδομή είχε περάσει από αυτοψία πολ/μίας για την ηλεκτροδότηση. Ο μηχανικός της πολεοδομίας είπε ότι θα περάσει ομοίως και ο εν λόγω όροφος μόλις τελειώσει για να ηλεκτροδοτηθεί. Μέχρι στιγμής αυτά έμαθα. Εννοείται ότι πρέπει να ρυθμιστεί οτιδήποτε με 4014 πριν την επικείμενη αυτοψία.
  4. Έχω ρωτήσει στο ΤΕΕ 2 φορές για αυτή τη λεπτομέρεια και μου έχουν πει ότι είναι στη δική μας επιλογή (ιδιοκτήτη+μηχανικού) αν θα το πάμε όλο με το 4014 ή θα το χωρίσουμε σε τμήματα (κάποια με 4014 και κάποια με άδεια-επειδή υπάρχει υπόλοιπο Σ.Δ.). Το ρώτησα με έμφαση διότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλω να "αναλωθούν" τ.μ. για αποθήκες που έγιναν καταστήματα, τη στιγμή που μπορώ να προσθέσω 1-2 διαμερίσματα με νέα άδεια. Η υπάλληλος του ΤΕΕ εμφανίστηκε σίγουρη και με παρέμπεμψε στα σχετικά ερωτήματα του ΥΠΕΚΑ. Η ανησυχία μου είναι για το "ειδικό βάρος" των ερωτημάτων-απαντήσεων αυτών όσο και των προφορικών απαντήσεων των υπαλλήλων του ΤΕΕ. Διότι, αν θα πάω να βγάλω άδεια προσθήκης καθ'ύψος και εκεί ζητηθεί να αφαιρέσω τα τ.μ. των αποθηκών, αυτό θα αδικήσει και εμένα ως μηχανικό αλλά και τον ιδιοκτήτη που ήδη από τώρα θα τα έχει πληρώσει.
  5. Κι εγώ την ίδια απορία έχω Faethon11. Υπάρχει σύγχυση με την έννοια "αλλαγή χρήσης".
  6. Με όλους αυτούς τους συντελεστές, θα μπορούσαν να βάλουν και την αμοιβή μας ως επαρκές ποσοστό επί του προστίμου. Νομίζω είναι δίκαιο.
  7. Έχουν γραφτεί εδώ τόσο ωραίες και τόσο χρήσιμες απόψεις! Αν το υπουργείο άνοιγε αυτό εδώ το thread πριν το σχέδιο νόμου και λάμβανε υπόψιν όλα αυτά που γράφουμε -που έχουν βγει απ'την πράξη- τα πράγματα θα γίνονταν πολύ καλύτερα. Το ότι το σχέδιο νόμου συντάχθηκε σε συννενόηση με το ΤΕΕ δεν είναι η πανάκεια. Αν όποιος νομοθετεί δεν έχει βρεθεί ποτέ στην από εδώ μεριά του πάγκου θα συντάσει συνεχώς ανεφάρμοστα και ημιτελή κείμενα. Δεν χρειαζόταν παρά να διαβάσει όσα γράφονται εδώ. Τουλάχιστον σκιαγραφούν τα...κακώς κείμενα του θέματος. Το ότι η άδεια θα βγαίνει σε 2 μέρες εμένα μου ακούστηκε πολύ...marketing. Δεν χάλασε ο κόσμος αν βγει σε 2 ή σε 10 μέρες. Να μπει επιτέλους ο μηχανικός στη θέση που πρέπει. Στην κορυφή της πυραμίδας. Ναι, να είναι υπεύθυνος. Αλλά τι γίνεται με την υπόλοιπη πυραμίδα? Με τα υπόλοιπα? Το ΙΚΑ? Τα συνεργεία και την πιστοποίησή τους? Η λέξη "υπεύθυνος" είναι η λέξη για το "αυτός που κάνει κουμάντο", ο καπετάνιος. Στο πλοίο ο καπετάνιος κάνει κουμάντο, όχι ο ιδιοκτήτης, ούτε ο επιβάτης που πλερώνει το εισητήριο. Όταν ο μηχανικός δει παγωνιά, ε, δεν θα σοβατίσουμε κύριε ιδιοκτήτη! Όταν αργήσει η βαρέλα με το μπετό και είναι Ιούλιος, ε, να πάει πίσω. Στην Ελλάδα τον μηχανικό τον είχαμε να είναι υπεύθυνος ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ αν γίνει ζημιά. Όχι κύριε! Οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα είναι έτομοι να αναλάβουν το πολλαπλάσιο κόστος όταν τα πράγματα γίνονται σωστά-όπως ορίζει ο μηχανικός? Η'..."τι σε νοιάζει εσένα αφού δικό μου είναι/εγώ πληρώνω?"...Υπάρχει μεγάλο κενό στο θέμα των συνεργείων. Να πιστοποιηθούν, να είναι συγκεκριμένος ο ρόλος και οι ευθύνες τους. Ωραία, εγώ είμαι υπεύθυνος -μελετητής ή επιβλέπων- αλλά αυτός είναι στον 5ο, έξω στη σκαλωσιά και κλείνει την τρύπα που είχε αφήσει για να στηρίξει τη σκαλωσιά του. Η αποκλειστική ευθύνη έπρεπε τώρα ειδικά να συνοδευόταν από κατοχυρωμένες ελάχιστες αμοιβές, σωστά διαβαθμισμένες. Έχει και τα καλά του αλλά ξεκίνησε να δημιουργείται ερήμην τόσων πολύτιμων,εφαρμόσιμων,ζωτικών και καλόπιστων κριτικών.
  8. και μέσα στο πρόβλημά μας, έρχεται και η ανακοίνωση του Υπουργείου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών (υπάρχει σχετικό thread με πολύ ωραίες απόψεις) σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη θα έχει αποκλειστικά ο μηχανικός. Έλα ρε γαμ...νε και βάλε ευθύνες στα συνεργεία ντε! Κάθεται ο μηχανικός και βλέπει στον ύπνο του ρωγμές. Και -σύμφωνα με τον τραγικό,ηλίθιο κανόνα της οικοδομής ο ένας τα ρίχνει στον άλλο. Λες και θα τους κρεμάσεις! Εδώ, τον καφέ που πίνουνε χύνουνε στο μάρμαρο και κανείς ξαφνικά δεν πίνει καφέ! Ρίχνουνε την γόπα στη λάσπη για τα μάρμαρα και όταν βγαίνει η μαυρίλα στο Ναξιώτικο, ξαφνικά κανείς δεν καπνίζει στην οικοδομή Τέλοσπάντων, οι δύο μέρες για να βγει η άδεια μας μάραναν... Στο θέμα μας τώρα: Πες ότι είσαι στην αρχή. Τελείωσες τα σοβατίσματα. Σπατουλάρανε. Όταν έχουν σπατουλάρει βλέπεις τον τοίχο χαρακτηριστικά λείο. Μετά ασταρώνουνε και βλέπεις στον τοίχο αυτήν μικροϋφή-όψη των "νερών". Σκέφτομαι λοιπόν μήπως η όψη ξεκινάει από το αστάρι που πρώτο αυτό καλύπτει τη λεία σπατουλαριστή επιφάνεια και μετά έρχεται και το χρώμα. Όσο το σκέφτομαι βέβαια καταλαβαίνω ότι εκ φύσεως των υλικών θα υπάρχει μια δοαφορά. Διότι, ακόμα και αν βλέπεις λεία την μόλις σπατουλαρισμένη επιφάνεια (πριν ακόμα ασταρώσεις), δεν είναι το ίδιο με το ακρυλικό-ελαστικό υλικό πλήρωσης των αρμών. Ίσως είναι η φύση της παρετίνης που ξεκινά από σκόνη και αναμειγνύεται με νερό. Έχει κάποιο κόκκο αυτό το υλικό. Ενώ το επισκευαστικό (μάλλον για να είναι και ελαστικό) είναι σαν οδοντόκρεμα, είναι ομοιογενές. Δεν ξέρω τι θα γινότανε αν έβαζες το επισκευαστικό σου αλλά δεν γέμιζες μέχρι την επιφάνεια τη ρωγμή. Αν άφηνες 1-2mm έξω για να σπατουλάρεις με παρετίνη. Θα είχες τότε την ελαστικότητα εντός του σοβά και στο επίπεδο-σχεδόν- του χρώματος θα είχες το ίδιο υλικό σε όλο τον τοίχο. Τώρα που έχεις παιδευτεί, ίσως δεν σε βοηθάω με τα "αν" και τα "ίσως". Τι άλλο να πω... Να έσκαβες (ωχ, βαρύ ακούστηκε αυτό) τουλάχιστον τους εσωτερικούς τοίχους που θα κοιταχτούν πιο πολύ και να σοβατίσεις τοπικά με έτοιμο σοβά, ινόπλισέ τον κιόλας. Για το έξω μη παιδεύεσαι. Ιεράρχησέ τα. Και μέσα στο σπίτι δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται. Μην ξεχνάς ότι εσύ το βλέπεις διότι ξέρεις πού είναι. Πάντως, 2-3 φορές που αντιμετώπισα πρόβλημα κατανομής ευθυνών μεταξύ διαφορετικών μαστόρων, τους έφερα ενώπιος ενωπίω. Τους έβαλα μαζί και τους ρώτησα ποιος φταίει. Να δεις πόσο τα μασάνε τότε. Ξέρουν τι μ...κίες έχουν κάνει. Δεν κατάλαβα σε τελική ανάλυση γιατί πρέπει να σπας το κεφάλι σου εσύ. Πήγαινέ τους ταυτόχρονα να το δουν και να το καμαρώσουν.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.