Jump to content

jedi.Yannis

Core Members
 • Content Count

  1,254
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

254 Πολύ καλή

3 Followers

About jedi.Yannis

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Παιχνίδια ρόλων, μαγειρική, ταινίες, έρευνα
 • Τοποθεσία
  Τροιζηνία/ Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 39 παρ 2, μετά το "ββ", δεν περιορίζεται στα προ 8-8-2013 τοπογραφικά όταν πρόκειται για έκδοση Ο.Α. ή δικαιοπραξίες. Αλλά γιατί έγινε νέο τοπογραφικό και δεν εφαρμόστηκε το παλιό στο έδαφος; Τα συμβόλαια γενικά κουβαλάνε το παλιό. Εκτός αν κάνεις αλλαγή ώστε να τροποποιήσεις όρια για κάποιο λόγο, οπότε βάζεις το νεό.
 2. Στις κατεδαφίσεις υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας που παίρνεις, ανάλογα την μέθοδο που θα ακολουθήσεις. ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: οικ. 31245/93 Συστάσεις για κατεδαφίσεις κτιρίων (ΦΕΚ 451/Β/24-6-93) δες αυτό και θα πρέπει στο ΦΑΥ ΣΑΥ σου να λάβεις υπόψη ότι χρειάζεται (κίνδυνοι, μέτρα, προφυλάξεις, τυπικές απαιτήσεις κλπ). δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι νεότερο. Η δομή του ΦΑΥ ΣΑΥ είναι η ίδια που χρησιμοποιείς γενικά.
 3. Οι εργασίες του άρθρου 30 δεν εμποδίζονται από τις αυθαιρεσίες, καθώς δεν απαιτούν διοικητική πράξη, η οποία θέλει προαπαιτούμενο την νομιμότητα. Ούτε στο άρθρο 30 λέει ότι τις εργασίες αυτές τις κάνεις μόνο σε νόμιμα κτίρια. Χαρακτηριστικό είναι τα καταλύμματα ζώων έως 3τμ. Αν έχεις μια αυθαιρεσία, δεν σου λέει κανείς να μην κάνεις το σπιτάκι του σκύλου σου. Στο ΙΚΑ γενικά έχεις υποχρέωση να δηλώσεις ότι εργασία θα προσλάβεις μεμονωμένους εργάτες και δηλώνει ο εργάτης πόσες μέρες δούλεψε και για πόσα και του κολλάς τα ανάλογα ένσημα. Αν πάρεις εργολάβο και έχει αυτός δικούς του μαστόρους, τους κολλάει αυτός ΙΚΑ και εσύ φυλλάς την απόδειξη στα χαρτιά σου. Γίνονται και αλχημείες όπου για να αποφύγει ο εργολάβος το ΙΚΑ και την πρόσληψη, σου ζητάει να κολλήσεις εσύ στους εργάτες του και το αντιμετωπίζεις σαν να τους προσέλαβες εσύ. Ικριώματα ή άλλα μέτρα ασφαλείας, εφαρμόζονται όποτε υπάρχει κίνδυνος. Αν κάτσεις να κάνεις κατασκευή όπου θα είναι δεμένος ο μάστορας και αυτή θα στηρίζεται στην στέγη, ή όπου αλλού βρεις στέρεο / κρίκους/ χαλκάδες κλπ, οκ. Αλλά βάλε τον εργάτη / συνεργείο να σου υπογράψουν ότι θα λάβουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να σου κόψουν και κάποια μικρή απόδειξη για τις εργασίες. Αν αναλάβεις ευθύνη οποιαδήποτε ή εσύ ή ο ιδιοκτήτης, σίγουρα δέστε τους ή αλλιώς βάλε σκαλωσιές. Ο ιδιοκτήτης ειδικά μπορεί να μπλέξει, άμα τους αφήσει λάσκα και γίνει κάτι. Ικριώματα χρειάζονται αν θα πρέπει να βρεθεί άνθρωπος σε αυτά. Αν δεν χρειάζεται δεν βάζεις. Έχω δει σε δώμα (γίνεται και στην στέγη, αν δεν έχει πολύ κλίση), να είναι δεμένος ο εργάτης και να κινείται με κρίκο που να τρέχει σε σκοινί, όταν είναι στην άκρη.
 4. Σίγουρα ισχύει για όλο το υπόλοιπο διαμέρισμα οπότε δεν είναι άκυρη. Οι ηλιακοί, βάσει μιας ΚΥΑ του 2008, δεν θέλουν οικοδομική άδεια, αλλά δεν μπαίνουν σε κλιμακοστάσια. Επειδή είναι κοινόχρηστο το κλιμακοστάσιο, μπορεί να του πουν οι υπόλοιποι να βάλει τον ηλιακό στην ταράτσα. Από την άλλη, στον τελευταίο νόμο, αλλάξανε το θέμα των συνενέσεων και από 51%, το κάνανε ένας εκ των δυνιδιοκτητών. Για το θέμα του προστίμου / αυθαιρέτου το πολύ πολύ να μεταφέρει την δήλωση στον 4495/17. Για το θέμα του κοινόχρηστου, ανάλογα και το καταστατικό της πολυκατοικίας, μπορεί να του πουν να τον βάλει αλλού.... δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά είναι άσχετο με την τακτοποίηση.
 5. Χωρίς άδεια πάνε οι κατασκευές που έχουν γίνει καθ' υπέρβαση της παλιάς άδειας (έστω και του ολόκληρου οικοπέδου προ κατάτμισης). Η συμβολαιογραφική πράξη από μόνη της δεν είναι πολεοδομική παράβαση. Αν προκύψουν με συμβόλαιο δύο οικόπεδα (με τα κτίριά τους) που δεν επιτρέπεται από τους όρους δόμησης να υπάρχουν, τότε είναι παράνομη η κατάτμηση. Ως αυθαίρετες ορίζονται οι κατασκευές/ χρήσεις που εγκαθίστανται χωρίς Ο.Α. (την ώρα που γίνονται). Ιδανικά, όταν πρόκειται για δημιουργίες (κατατμίσεις, συνενώσεις κλπ) γηπέδων με προϋφιστάμενα κτίσματα, ως προβλέψουν οι συμβολαιογράφοι να ζητάνε βεβαίωση όρων δόμησης για το επιτρεπτό της πράξης τους και να μην φορτώνουν σε μας τα δικά τους λάθη. Ή ας μεριμνήσει η πολιτεία κάτι τέτοιο που τυπικά έχει την γνώση και των δύο κόσμων. Για τις έξτρα κατασκευές, συμφωνώ μαζί σου @smartos11 απλά για τα μεγέθη των συντελεστών των προστίμων, θέλει λίγο σκέψη. Έχεις τα επιτρεπόμενα μεγέθη των νέων οικοπέδων, τα εγκεκριμένα κτίσματα προ κατάτμισης (εγώ θα τα χρησιμοποιούσα ως επιτρεπόμενα μεγέθη, μόνο για τον υπολογισμό του προστίμου και θα τα διαφοροποιούσα από επιτρεπόμενα γενικά για έκδοση άδειας - στην λογική των "επιτρεπόμενων" μεγεθών για κτίσματα προ 1955 και μη άρτια γήπεδα).
 6. Εγώ έχω (και) άλλη απορία.... Αν η ΥΔΟΜ μεταβιβάζει στην αρμόδια υπηρεσία το φάκελο για την παρέκλιση, γιατί στα δικαιολογητικά είναι η γνωμοδότηση του σχετικού φορέα; Και γιατί να ολοκληρωθεί η μελέτη, πριν ζητήσουμε παρέκλιση;
 7. Θα καταργήσεις την "αγροτική" αποθήκη και θα την κάνεις αποθήκη της βιοτεχνίας / βιομηχανίας - βοηθητικό κτίσμα και θα πας με αυτούς τους όρους δόμησης. Τώρα αν ο ιδιοκτήτης βάλει μέσα μια σκάλα και 2 σακιά ελιές όποτε μαζεύει, δεν θα σου πει κανείς τίποτα....
 8. Τα υπόλοιπα του μονωτικού υλικού, ως υλικό χρησιμοποιούνται και σε συσκευασίες. Μπορείς να τα ρίξεις σε μπλε κάδο αν είναι καθαρά. Οι συσκευασίες επίσης το ίδιο.
 9. ΜΠΕ ανάλογα με την κλίμακα του έργου θες ή δεν θές και αν δεν χρειάζεται ανεβάζεις υπ.δηλ ότι δεν θέλει. Για το τοπογραφικό δεν ξέρω γιατί σου το βγάζει 2 φορές, δεν μου έχει τύχει (εκτός αν υπάρχει διάκριση στο τοπογραφικό άδειας και το τοπογραφικό με ΕΓΣΑ και κατά συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλεις εκπόνηση τοπογραφικού με ΕΓΣΑ;;;;) Ότι και να είναι, κάνε το προβλεπόμενο τοπογραφικό και ανεβάζεις το αρχείο σου σε όλες τις θέσεις.
 10. Και πλέον φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση και για τα ΑΕΚΚ, συνεννοείσαι και συνεργάζεσαι με τους ΟΤΑ, όταν δεν υπάρχει διαχειριστής.
 11. Αν δεν προσθέτεις δόμηση, μπορείς να πας με κατηγορία 3. Μου είχε τύχει σε μια άδεια μάντρας.
 12. Εγώ είχα υποβάλλει αίτηση 28 Φεβρουαρίου, αλλά μετά από λίγο έσκασε ο Κορονοϊός και ούτε φωνή ούτε ακρόαση....θα κοιτάξω να δω τι κάνουν σε κανά μήνα να σπάσουν λίγο τα μέτρα;
 13. Με 18% ύφεση, δεν θα έχουν ούτε σε 3 χρόνια. Αν κουμπώσουν και την έξτρα λιτότητα του χρόνου......
 14. ΙΚΑ σε περίπτωση που πάρεις μαστόρους και τους πληρώσεις αυτεπιστασία. Αν πάρεις εργολάβο με τιμολόγια, αυτός έχει ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) και οι εργάτες του, πληρώνονται από αυτόν και τους βάζει αυτός ΙΚΑ.
 15. Νομίζω τσεκάρεις αν υπάρχει ΠΔ με συγκεκριμένους όρους δόμησης. Αυτό γιατί τα όρια των ιστορικών τόπων έχουν "ξεχειλώσει" για παράδειγμα, όταν το ΠΔ που έδινε όρους δόμησης είχε άλλα όρια. Οι κατά τόπους εφορείες μπορούν να διευρύνουν τις ζώνες προστασίας τους, αλλά δεν έχουν αρμοδιότητα να τροποποιήσουν τα ΠΔ. Όπως διατυπώνεται ο νόμος, θες ζώνες προστασίας με ΠΔ όρων δόμησης, όχι γενικά ζώνες προστασίας. Αλλά ναι, μπαίνουν και οι ιστορικοί τόποι κλπ...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.