Jump to content

jedi.Yannis

Core Members
 • Content Count

  1,228
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

248 Πολύ καλή

3 Followers

About jedi.Yannis

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Παιχνίδια ρόλων, μαγειρική, ταινίες, έρευνα
 • Τοποθεσία
  Τροιζηνία/ Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Έχουν βγει οι εγκύκλιοι που αναφέρονται στα αρθ. 20 και 21 του ΝΟΚ; 20: ποιες κατασκευές δεν θέλουν άδεια / αρχιτεκτονικό έλεγχο 21: διαδικασία και διάρκεια προσωρινών κατασκευών οι λυόμενες και οι προσωρινές κατασκευές. Μέχρι να βγει η ΥΑ του αρθ.21 (αν δεν έχει βγει ακόμα), μπορούν να κατασκευάζονται οι λυόμενες κατασκευές;
 2. Κάπου είχα δει σε εγκύκλιο (δεν θυμάμαι ποια), ότι αυτές οι βεβαιώσεις δεν προβλέπεται να έχουν τυποποιημένο κείμενο, (όπως συνηθίζουν να ζητούν δήμοι και διάφορες υπηρεσίες), καθώς οι περιπτώσεις ποικίλουν. Υπογράφεις λοιπόν κάτι που να μπορείς να υπογράψεις, και πετάς το μπαλάκι στις υπηρεσίες να βολευτούν με αυτό που έγραψες. Ιδανικά, το κάνεις και σαν λίστα, ποιες διατάξεις συγκεκριμένα εφαρμόζονται και τις απαριθμείς, ώστε αν ξεχάσεις κάποια, να μην βεβαιώσεις ότι εφαρμόζεται. Άσε τους άλλους να σου ζητήσουν τι να ελέγξεις συγκεκριμένα.....δεν θα κάνουμε και τις πυθείες τώρα.
 3. Η υποχρέωση για τουαλέτες γενικά εξετάζεται ανά όροφο, σε όλα τα κτίρια (ίσως εκτός κατοικιών - αν και νομίζω με την ΥΑ Γ1-9900/1974 απαιτείται και σε αυτά ανά όροφο) Η απαίτηση για τουαλέτα ΑΜΕΑ δεν νομίζω να εξαιρείται από αυτό τον κανόνα. Νομίζω ότι αν δεν μπορούν να βρεθούν ΑΜΕΑ στον όροφο, δεν λαμβάνεις υπόψη την επιφάνειά του. 1) Τι θα κάνει το ΑΜΕΑ με το καροτσάκι στον όροφο; Θα κατέβει την σκάλα; 2) Τι θα έκανες αν είχες 3 ορόφους από 33τμ; Θα έβαζες και ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ; Σωστή η διάταξη για τα ΑΜΕΑ, αλλά η αναδρομική εφαρμογή νόμων είναι κακή, αν όχι λάθος. Μήπως θα έπρεπε σιγά σιγά, να δώσει μια γραμμή πώς θα εξυπηρετούμε τα ΑΜΕΑ, συνολικά ως πολιτεία και όχι να μας λέει να κόψουμε το σβέρκο μας, σε πολύ παλιά κτίρια να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα;
 4. Όταν είχα ρωτήσει σε ΥΔΟΜ, μου είχαν πει το ίδιο για την απαίτηση θέσης στάθμευσης (επειδή δεν κάνω προσθήκη ή αλλαγή χρήσης ή νέο κτίριο - οι τρεις περιπτώσεις που έχει εφαρμογή ο ν.960), αλλά δεν είχαν υπόψη την εγκύκλιο του υπουργείου, ότι είναι ΕΕΔΜΚ και όχι άδεια και ζητάγανε άδεια. Δεν ξέρω γιατί διαφωνούσαν με το υπουργείο. Κράτησα το κομμάτι της απάντησης που αφορούσε αυτό που ρώτησα, και για τα υπόλοιπα χρησιμοποίησα την εγκ. του υπουργείου. Λογικά αν διαφωνούν με το υπουργείο, θα του κάνουν κάποιο υπόμνημα και αν το αποδεχθεί το υπουργείο θα μας δώσουν νέα εγκύκλιο.
 5. Περάσανε μήνες Καταλαβαίνω ότι περιγράφεις πυλωτή +2 όροφοι (η μεζονέτα σου). Νομίζω ότι αφού η σκάλα σου θα είναι 3μ, <7,5 και δεν μετράει στο ΣΔ, μπορείς να βγάλεις άδεια, από αυτή τη σκοπιά. Εκτός αν έκανες σκάλα σε συνέχεια της άλλης από κάτω (με οπή στην πλάκα);
 6. Έχει μεταφερθεί κάτι αντίστοιχο ως διάταξη στον ν.4495/17;
 7. Κάνω παραλληλισμό διαφορετικών τύπων άδειας για την ίδια εργασία. Συγνώμη αν δεν ήμουν σαφής. Η περιτοίχισή μου θέλει κατηγορία 3, ως εργασία σε παραδοσιακό οικισμό. Και η απορία μου είναι γιατί (κατά την ΥΔΟΜ) οι περιτοιχίσεις εντός παραδοσιακών οικισμών θέλουν στατικά και εκτός όχι. Ο τύπος της αδειοδότησης δεν θα έπρεπε να παίζει ρόλο σε αυτό. Σε γενικές γραμμές όμως μου έχεις ήδη απαντήσει / βοηθήσει, με το "Στατικά για περίφραξη ή περιτοίχιση δεν απαιτούνταν ποτέ. " Ευχαριστώ.
 8. Τα παραπάνω (όψεις και μία τομή) τα έχω κάνει γιατί πέρασα ΣΑ και Εφορεία Νεωτέρων. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι για το ίδιο έργο στο διπλανό δήμο, στα 500μ. δεν απαιτούνται στατικά, ενώ εκεί απαιτούνται. Η δικαιολογία της ΥΔΟΜ ήταν ότι εφόσον θέλει άδεια στον ένα και όχι στον άλλο (παραδοσιακός και μη), θέλει στατικά στον ένα και όχι στον άλλο. Και για το τοπογραφικό, δεν διαφωνούμε στις προδιαγραφές. Αυτό που είχε γίνει το 2016, για το συμβόλαιο, έχει τις σημερινές προδιαγραφές. Απλά η ΥΔΟΜ θέλει να το βάλει στο έργο, ενώ δεν γίνεται σήμερα τοπογράφιση. Αυτό μου κάνει εντύπωση. Αν είχε βγει σύνταξη δηλαδή ο συνάδελφος, τι θα κάναμε; Νέο τοπογραφικό; Η εγκύκλιος που λες αναφέρει προδιαγραφές μελετών, όχι τι απαιτείται σε κάθε εργασία. Επιπλέον, τότε που βγήκε η εγκύκλιος, δεν υπήρχε η έννοια της ΕΕΜΚ και δεν υπήρχαν και εργασίες που γίνονται χωρίς άδεια (αρθ.30). Λογικό είναι να μην υπάρχουν οδηγίες για αυτές τις εργασίες.
 9. Καλημέρα. Έχω άδεια για περιτοίχιση ύψους 70εκ και είναι κατηγορία 3, γιατί είναι σε παραδοσιακό οικισμό. Σαν τοπογραφικό, έχω τοπογραφικό συμβολαίου που τα έχει όλα όμως, καθώς είναι του 2016 (και δεν έχει αλλάξει κάτι, σύμφωνα με την βεβαίωση όρων δόμησης που πήρα). Παρόλα αυτά, στην ΥΔΟΜ μου ζητάνε να βρω τον τοπογράφο και να καταθέσω αμοιβές για τοπογραφικό που έγινε πριν από 4 χρόνια. Παλιά όταν μια εργασία είχε γίνει παλιότερα, δεν κατέθετες αμοιβές εκ νέου για αυτή. Έχει αλλάξει κάτι; Επίσης μου ζητάνε και στατικά (τομή της μάντρας). Αν ήταν λίγο πιο μέσα, θα ήταν απλό πεζούλι του αρθ. 30. Ίδια εργασία. Από τι εξαρτάται τι μελέτες θέλουμε; Από τον τύπο της άδειας ή από τις εργασίες που πραγματοποιούμε; Στην ίδια λογική θα μπορούσαν να ζητάνε αποχέτευση και ενεργητική πυροπροστασία για παράδειγμα, σε μια πέργκολα. Είναι υπερβολικοί στην ΥΔΟΜ, ή κάτι μου διαφεύγει;
 10. Θα πας με αποπεράτωση με το αρθ.107, (κατά παρέκλιση κάθε διάταξης), έγκριση εργασιών. Δεν σου δίνει όμως επαύξηση όγκου. Για τις απαιτήσεις σε εγκαταστάσεις, ΚΕΝΑΚ, κλπ ουσιαστικά έχεις ένα αυθαίρετο. Δεν είναι κάπου σαφές αν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και λογικό μου φαίνεται, καθώς δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν για κάθε περίπτωση τον βαθμό αποπεράτωσης προ ρύθμισης. Θα χρειαστείς ΙΚΑ για τις υπολοιπόμενες εργασίες (όσες κάνουν εργάτες χωρίς τιμολόγια - μη στεγασμένα). Ως μελέτες θα πρέπει να περιγράψεις τις εργασίες, που θα γίνουν και αυτές που έχουν γίνει (λογικά τα θες όλα: Αρχιτεκτονικά, ΚΕΝΑΚ, κλπ, και ότι δεν βγαίνει λόγω των όσων έχουν ήδη γίνει, τεκμηριώνεις ανάλογα και συνεχίζεις κατά παρέκλιση κάθε απάιτησης που δεν μπορείς να πληρείς).
 11. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα σου πάρει να ξεμπλέξεις αυτό το μπέρδεμα. Και είναι και το θέμα της πιθανής λήξης του νόμου. Αν συνεχίζει να είναι δικό του το ακίνητο και απλά εκρεμεί η διόρθωση της ΠΕ, πριν από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, μήπως "καπάρωνες" ημερομηνία με αρχική υποβολή και παράβολο και δηλώνοντας "προς έκδοση οικοδομικής άδειας" πάρεις προθεσμία για να τελειώσεις 2 χρόνια + όσο χρόνο σου πάρει η διαδικασία..... (αν ήταν δικό του, θα μπορούσε να βγάλει ΟΑ νομιμοποίησης για κάτι από όλα;)
 12. Καλησπέρα. Έχουν ρωτήσει 2-3 συνάδελφοι για ενημέρωση φακέλου παλιάς άδειας του 62 και του 65, αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση, και έχω και εγώ παρόμοια απορία. Έχω ανεβάσει όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία στα πλαίσια της ΕΕΔΜΚ, καθώς και όλα τα νέα σχέδια. Έχω λοιπόν και την παλιά άδεια και τα νέα στοιχεία από την ΕΕΔΜΚ, σε ένα μέρος. Χρειάζεται να κάνω και ενημέρωση, η οποία στην ουσία είναι να ανεβάσω τα ίδια αρχεία και σε 2η πράξη (ενημέρωση ΟΑ) ή απλά να ζητάω συσχετισμό, χωρίς να τα ανεβάσω; Από την στιγμή που με το e-adeies σε κάθε πράξη καλείς τις προηγούμενες, είναι ήδη όλα σε ένα μέρος.
 13. Θα πρέπει για όσο διάστημα συνεχίζουν να προσέρχονται πολίτες με σχετικά υψηλό ρυθμό, να μην λήγουν οι προθεσμίες. Τραγικότερο όλων το παράδειγμα των αυθαιρετονόμων, όπου από την ημέρα που βγήκαν μέχρι σήμερα, ο ρυθμός είναι ο ίδιος και όμως έχουμε συνέχεια 3μηνες προθεσμίες. Υπάρχουν ένα σωρό εργαλεία, κίνητρα και αντικίνητρα, ώστε να μην χρειάζονται οι προθεσμίες σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Οι προθεσμίες εκτός από άγχος, πανικό και λάθη, συνήθως δεν προσφέρουν κάτι άλλο. Είναι αφελές τουλάχιστον να τις χρησιμοποιούμε με αυτό τον τρόπο.
 14. Αρχικά είχαμε κάνει αίτηση για ΚΥΕ και αναφέραμε στο "και καλά" διάγραμμα ροής και την κάτοψη, ότι δεν παραλαμβάνονται, παράγονται ή παραδίδονται τρόφιμα ή άλλα συναφή των ΚΥΕ από την επιχείρηση. Στο τέλος ήρθαν από το υγειονομικό και τους είπαμε ότι η ΚΥΕ της υπόθεσης θα είναι το εκάστοτε κέτερινγκ και αυτοί θα έχουν τα δική τους άδεια, ροές κλπ. Το υγειονομικό συμφώνησε ότι δεν ήμασταν ΚΥΕ (και έλεγξε μόνο τον αριθμό τουαλετών, λόγω συνάθροισης κοινού), και συνεχίσαμε με τον λογιστή, χωρίς το δήμο. Το αρχικό σκάλωμα στο δήμο ήταν ότι στο δήμο είχαν δωθεί οδηγίες για τα ΚΥΕ, και βγάλανε το συμπέρασμα ότι επειδή πήγαμε σε αυτούς, είμασταν ΚΥΕ. Δεν είχαν διαβάσει ποτέ το νόμο (ούτε άκουγαν όταν τους τον διάβαζα). Είχαν μόνο αποστηθίσει τα δικαιολογητικά για τις ΚΥΕ. Σε κάθε περίπτωση, ξεκινάς με την εξής ερώτηση: "Ξεκινάω επιχείρηση που ΔΕΝ είναι ΚΥΕ. Τι να φέρω;"
 15. Τα υλικά συσκευασίας δεν περιλαμβάνονται στα ΑΕΚΚ. Οι συσκευασίες έχουν δική τους νομοθεσία. Αλλά όντως έχεις μικροποσότητες από φύρα υλικών.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.