Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  1165 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στο τελικό στάδιο πριν από την υπογραφή της βρίσκεται η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με την οποία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρεμβαίνει στο πρόβλημα των υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές αγοράς των πρώτων υλών, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον κατασκευαστικό κλάδο και σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζει τη ροή εκτέλεσης των έργων υποδομής.
   Η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, θα αφορά το σύνολο των Δημοσίων Έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και ουσιαστικά θα λειτουργεί πυροσβεστικά, απορροφώντας τις υπερβάλλουσες, πέραν του επιχειρηματικού ρίσκου, ανατιμήσεις των τιμών των οικοδομικών υλικών.
   Ανά τρίμηνο
   Σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, η εκτίναξη του κόστους στις υποδομές ποσοστιαία είναι τουλάχιστον 15%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Υπουργική Απόφαση θα κινείται στην περιοχή του (έως) 10%. Όπως επισημαίνεται από τα στελέχη των κατασκευών, το ζητούμενο, πέρα από το ύψος της παρέμβασης που δρομολογείται, είναι η «άσκηση» αυτή (της εξέτασης των τιμών) να επαναλαμβάνεται κάθε τρίμηνο, μέχρι να θεσμοθετηθεί η μόνιμη λύση η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία, ιδιαίτερα αν η άνοδος των τιμών των υλικών συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
   Ειδικότερα η ΥΑ αναμένεται έως το τέλος του έτους, πιθανότατα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
   Με την Απόφαση θα καθορίζονται συντελεστές αναθεώρησης για έναν σημαντικό αριθμό εργασιών που προσεγγίζει τις 500 και στις οποίες περιλαμβάνονται υλικά των οποίων η υπερβολική αύξηση στην τιμή τους είναι διαπιστωμένη για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, και συγκεκριμένα για τα υλικά χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, άσφαλτο, ξυλεία, PVC και πολυαιθυλένιο. Θα αφορά όλο το εύρος των κατηγοριών των δημοσίων έργων (οδικά, κτηριακά, λιμενικά, κ.λπ.).
   Γνωμοδότηση της ΕΑΑΔ
   ΗΣΥ Βάσει πληροφοριών, η ΥΑ έχει σταλεί στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και στο υπουργείο Υποδομών αναμένουν τη γνωμοδότησή της προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την υπογραφή της και την άμεση εφαρμογή της. Ο καθορισμός συντελεστών αναθεώρησης αφορά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021.
   Οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών είναι συνέπεια της πανδημίας και παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας σημαντικά στρατηγικούς τομείς της αγοράς, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος.
   Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έρχονται σε μία περίοδο που το αρμόδιο υπουργείο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί σταδιακά έργα προϋπολογισμού 13 δισ. ευρώ, σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για κτηριακά έργα του Δημοσίου και σε εξέλιξη είναι η μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού, που εκτός από κτηριακά περιλαμβάνει και υποδομές.
   Είναι προφανές ότι το κόστος των έργων που ξεκινούν ή θα ξεκινήσουν θα είναι αυξημένο, χωρίς πάντως κανείς, στην παρούσα φάση, να μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές ύψος της επίδρασης. Θα εξαρτηθεί και από αν οι αυξήσεις των τιμών των υλικών θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και το 2022, κάτι που όλες οι πλευρές (Δημόσιο και κατασκευαστές) απεύχονται.
   Το κόστος για το Δημόσιο
   Αναφορικά με το κόστος για το Δημόσιο από την παρέμβαση που επιχειρείται με την ΥΑ είναι επίσης αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια. Υποδομές εκτός από το αρμόδιο υπουργείο εκτελούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Και πιθανότατα εκεί εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μικρότερα έργα εκτελούνται από τις μικρότερες εταιρείες (πολλές τοπικές ανά την Ελλάδα), οι οποίες συνήθως έχουν περιορισμένη ρευστότητα.
   Ο κατασκευαστικός κλάδος, στο μεταξύ, μόλις βγαίνει από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με το κλίμα, πάντως, να έχει αλλάξει, στην προοπτική της εκτέλεσης και πάλι μεσαίων και μεγάλων έργων που έχουν ωριμάσει από το υπουργείο Υποδομών (μεταξύ άλλων, αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η νέα Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης κ.ά.).
   Μάλιστα, στην αγορά γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων σε σύγκριση ακόμα και με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ή της περιόδου 2004 - 2009 που ξεκίνησαν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.
   Γεγονός είναι επίσης ότι τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και μαζί με το ΕΣΠΑ περί τα 70 δισ. ευρώ, σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί σε κάθε είδους κατασκευές, έχουν κινητοποιήσει τον κλάδο.
   Επιπλέον, η δυνατότητα μόχλευσης με ιδιωτικούς πόρους αυξάνει τις πιθανότητες για το πέρασμα σε μια αναπτυξιακή πορεία ικανή, ενδεχομένως, να φέρει πίσω και μια φουρνιά αξιόλογων μηχανικών που αναζήτησαν δουλειά στο εξωτερικό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
   Η οριστική ρύθμιση
   Για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος, στο αμέσως επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων που έφερε το υπουργείο Υποδομών με τον Ν.4782/21, για τις δημόσιες συμβάσεις, και συγκεκριμένα με το άρθρο 84, το θέμα των αυξομειώσεων των τιμών των υλικών αλλά και της τιμολόγησης των εργασιών των τεχνικών έργων θα αντιμετωπιστεί μέσω της ίδρυσης της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών όπου προβλέπεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
   Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία κατά το δυνατό να τυποποιηθεί αποτυπώνοντας με ρεαλιστικό τρόπο στις τιμές των εργασιών των δημοσίων έργων τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Με λίγα λόγια, οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση τα όσα ισχύουν στην αγορά σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, θα εξορθολογιστεί το κοστολόγιο μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών έργων. 
   «Βόμβα» στην ανάπτυξη των κατασκευών
   Η συνεχής αύξηση των τιμών άρχισε να επιδρά στις εργασίες ήδη από τις αρχές του 2021, απειλώντας το εγχείρημα της δυναμικής ανάπτυξης των κατασκευών. Τον κίνδυνο αναγνώρισε άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη να σχολιάζει μιλώντας στη «Ν» ότι «έχουμε πάντα ανοιχτά τα αυτιά μας στην αγορά και ακούμε τις ανησυχίες της, προσπαθώντας πάντα να δίνουμε άμεσες λύσεις που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση των έργων, έχοντας ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
   Επιβεβαίωσε ότι «σύντομα θα ανακοινώσουμε συντελεστές αναθεώρησης για εργασίες που επηρεάζονται άμεσα από τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση των τιμών των υλικών που δημιουργεί ανασφάλεια στον κατασκευαστικό κλάδο για την εξέλιξη των έργων». Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα του υπουργείου Υποδομών να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των νέων μηχανικών, «οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν στραφεί στο εξωτερικό αναζητώντας θέσεις εργασίας». «Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε αλλά και να διασφαλίσουμε την κατασκευή των έργων χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.
   Αρωγή από τον ιδιωτικό τομέα
   Με την αρωγή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα εταιρειών συμβούλων επί των τεχνικών έργων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υποδομών το πρόγραμμα έργων που έχει σχεδιάσει.
   Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω του όγκου των έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης και εντάσσεται στην προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι οι ανθρώπινοι πόροι του υπουργείου δεν επαρκούν.
   Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή 3 συμβούλων είναι στο τελικό στάδιο, με τη σχετική σύμβαση να βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
   Οι οικονομικοί φορείς που θα συμμετέχουν στη Συμφωνία Πλαίσιο είναι: 1. ΣΑΛΦΩ και Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Διαχείρισης και Τεχνικών Έργων. 2. PLANET Α.Ε. Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. 3. HILL International N.V. - ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ - CONCEPT Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ - LDK Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ - TREK Αναπτυξιακών Υποδομών και Υπηρεσιών ΑΕ - Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ Μελετών και Συμβούλων.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός της Συμφωνίας Πλαίσιο με το δικαίωμα προαίρεσης από πλευράς αναθέτουσας αρχής ανέρχεται στο ποσό των 46,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και η διάρκεια της σύμβασης είναι 48 μήνες. Το αντικείμενο της Συμφωνίας Πλαίσιο συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης (τεχνικής και διοικητικής) προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον σχεδιασμό, την προετοιμασία των διαγωνισμών των νέων έργων και την επίβλεψη της κατασκευής τους.
   Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει τις παρακάτω ομάδες υπηρεσιών: 1. Προεργασία - Ιεράρχηση και υποβοήθηση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Νέων Έργων. 2. Υποστήριξη στη δημοπράτηση, ανάθεση και παρακολούθηση της εκπόνησης Μελετών. 3. Υποστήριξη στην εξασφάλιση και διαχείριση της χρηματοδότησης. 4. Υποστήριξη στη δημοπράτηση και ανάθεση Συμβάσεων Δημοσίων Έργων, Παραχώρησης και ΣΔΙΤ. 5. Υποβοήθηση στην επίβλεψη έργων. 6. Υποβολή Εκθέσεων Παρακολούθησης της Εκτέλεσης του Προγράμματος στο επίπεδο της Γ.Γ. Υποδομών.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε αποκατάσταση τμημάτων της Εγνατίας και της οδού Βενιζέλου προχωρά η Αττικό Μετρό με βάση τον σχεδιασμό για την απόδοση εργοταξίων του Μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου η πόλη να ανακτήσει και πάλι τους χαμένους χώρους.
   Πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της ανάπλασης του πεζοδρομίου της οδού Εγνατίας στη συμβολή με την οδό Αγίας Σοφίας. Με στόχο τα Χριστούγεννα υπολογίζεται μετά από 14 χρόνια να έχουν δοθεί τα πεζοδρόμια και ο άξονας μέχρι την πλατεία.
   Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να ανοίξει και ένα τμήμα της οδού Βενιζέλου από τη συμβολή με την οδό Ερμού και μέχρι τη συμβολή με την Εγνατία. Είναι τμήμα που παρέμενε κλειστό από πέρυσι τον Ιούλιο λόγω έργων στο σταθμό Βενιζέλου.
   Η επιδομή επίσης έχει ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος της γραμμής εκτός από ένα σημείο. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και πλεόν το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου που θα κρίνει τη λειτουργία του συνόλου της γραμμής.
   H πρόοδος στους σταθμούς μέχρι τον Οκτώβριο
   Σταθμός Ν.Σ.Σ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επένδυσης του αντλιοστασίου με κεραμικά πλακίδια, καθώς επίσης και η εγκατάσταση της τροχιάς ανάρτησης εξοπλισμού (monorail). Επίσης, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του εξοπλισμού παροχής ισχύος έλξης (τεχνικός χώρος 3.9) εκτός του μετασχηματιστή. Βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες, ορθομαρμαρώσεων στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και εργασίες εγκατάστασης σχαρών καλωδίων και κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης και πυρόσβεσης σε όλα τα επίπεδα.
   Σταθμός ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:
   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διάτρησης για την τοποθέτηση των αγκυρίων του μεταλλικού πλαισίου ανάρτησης των θυρών αποβαθρών. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης επιφανείας στο νότιο τμήμα του σταθμού. Επίσης, εκτελέσθηκαν εργασίες εγκατάστασης των δικτύων αποχέτευσης και πυρόσβεσης, καθώς και προπαρασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης τροχιών ανάρτησης εξοπλισμού (monorails) και βάσεων εξοπλισμού του υποσταθμού φωτισμού και βοηθητικής ισχύος.
   Σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ:
   Σε εξέλιξη βρίσκεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων με παράλληλη αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα. Στη νότια πρόσβαση βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες τοποθέτησης ικριωμάτων, κατασκευής ξυλοτύπου και τοποθέτησης οπλισμού για τη σκυροδέτηση της πλάκας οροφής. Στη βόρεια πρόσβαση του σταθμού βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής των πασσάλων προσωρινής αντιστήριξης.
   Σταθμός ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ:
   Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες κατασκευής τοιχοποιΐας στο επίπεδο της αποβάθρας, χρωματισμών σε όλα τα επίπεδα, προπαρασκευαστικές εργασίες για το κλείσιμο των προσωρινών ανοιγμάτων των πλακών στο νότιο τμήμα, καθώς και εργασίες αποκατάστασης επιφανείας οδού σε όλο το νότιο τμήμα του σταθμού.
   Σταθμός ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ (Σταθμός & Διασταύρωση):
   Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των βάσεων του εξοπλισμού του υποσταθμού φωτισμού και βοηθητικής ισχύος, η εγκατάσταση του Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης, καθώς και η εγκατάσταση των πινάκων του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίου (BACS). Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες τοποθέτησης εσωτερικών υποσκελετών ανάρτησης επενδύσεων θυρών αποβαθρών, καθώς και εργασίες συνδέσεων των πινάκων του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίου. Στη διασταύρωση τροχιογραμμών, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες τοποθέτησης της μεταλλικής δοκού διαχωρισμού των σηράγγων.
   Σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:
   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής μεταλλικής κάλυψης και προστασίας των ανελκυστήρων στο επίπεδο της οδού, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες τοποθέτησης εσωτερικών υποσκελετών ανάρτησης επενδύσεων θυρών αποβαθρών, καθώς και εργασίες κατασκευής του διαχωριστικού τοιχίου μεταξύ του σταθμού και του Α.Π.Θ. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες συνδέσεων των πινάκων του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίου (BACS), καθώς και ηλεκτρολογικές συνδέσεις για την έναρξη των ανεξάρτητων δοκιμών (SAT) των ανελκυστήρων.
   Σταθμός ΠΑΠΑΦΗ:
   Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου, χρωματισμών στο φυλάκιο του Παπαφείου Ιδρύματος, εργασίες υδραυλικών συνδέσεων και εγκατάστασης των μονάδων ανεμιστήρα στοιχείου (FCU) στους τεχνικούς χώρους εξοπλισμού συσσωρευτών και αδιάλειπτης παροχής ισχύος, καθώς και της αντλίας θερμότητας και του ψύκτη νερού.
   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης του Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης του υποσταθμού φωτισμού και βοηθητικής ισχύος, καθώς και των κλιματιστικών μονάδων Κλειστού Βρόγχου (CCU).
   Σταθμός ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες συνδέσεων των πινάκων του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίου (BACS). Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης του Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης του υποσταθμού φωτισμού και βοηθητικής ισχύος και οι συνδέσεις μεταξύ πίνακα Μέσης Τάσης και μετασχηματιστών, με τα ακροκιβώτιά τους.
   Σταθμός ΦΛΕΜΙΝΓΚ:
   Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες τοποθέτησης στηριγμάτων υπερυψωμένων δαπέδων στα επίπεδα -1 και -2, εργασίες συνδέσεων των πινάκων του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίου (BACS) και εργασίες εγκατάστασης και υδραυλικές συνδέσεις ψύκτη νερού, αντλίας θερμότητας και των μονάδων ανεμιστήρα στοιχείου (FCU) στους τεχνικούς χώρους, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης του Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης του υποσταθμού φωτισμού και βοηθητικής ισχύος και οι συνδέσεις μεταξύ πίνακα Μέσης Τάσης και μετασχηματιστών, με τα ακροκιβώτιά τους.
   Σταθμός ΑΝΑΛΗΨΗ:
   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης της περίφραξης του νοσοκομείου και οι εργασίες χρωματισμών του φυλακίου, στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Εντός του σταθμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πατημάτων και ριχτιών του κεντρικού κλιμακοστασίου και των προσβάσεων, και τοποθετήθηκε η μεταλλική σκάλα στον χώρο του υποσταθμού Δ.Ε.Η.
   Στο επίπεδο οδού, εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης επιφανείας και κατασκευής φρεατίων συλλογής ομβρίων στο ανατολικό τμήμα της οδού Δελφών, ενώ ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των μετασχηματιστών στον υποσταθμό φωτισμού και παροχής βοηθητικής ισχύος και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες εγκατάστασης του συστήματος ελέγχου πρόσβασης και ανίχνευσης μη εξουσιοδοτημένης εισόδου.
   Σταθμός 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ:
   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης των περιμετρικών μεταλλικών γωνιών έδρασης των υπερυψωμένων δαπέδων στους τεχνικούς χώρους σηματοδότησης – τηλεπικοινωνιών – εξοπλισμού αδιάλειπτης παροχής ισχύος – πινάκων θυρών αποβαθρών – υποσταθμού παροχής βοηθητικής ισχύος – αίθουσας σταθμάρχη και εκδοτηρίου εισιτηρίων.
   Επίσης, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των κλιματιστικών μονάδων Κλειστού Βρόγχου (CCU), του πίνακα Μέσης Τάσης και του φορτιστή συσσωρευτών, στον υποσταθμό φωτισμού και βοηθητικής ισχύος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ολοκλήρωσης εγκατάστασης των μετασχηματιστών, καθώς και των πινάκων του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτηρίου (BACS).
   Σταθμός ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης εσωτερικών υποσκελετών ανάρτησης επενδύσεων θυρών αποβαθρών.
   Σταθμός ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ:
   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης των κλιματιστικών μονάδων ανεμιστήρα στοιχείου (FCU) των τεχνικών χώρων συσσωρευτών και αδιάλειπτης παροχής ισχύος. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες εγκατάστασης του δικτύου αποστράγγισης των κλιματιστικών μονάδων Κλειστού Βρόγχου (CCU).

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Τουλάχιστον από το 2001 οπότε θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί παραμένει μακέτα το έργο των δίδυμων σηράγγων στο Σκαραμαγκά, όπως και ο ανισόπεδος κόμβος Σκαραμαγκά και η σύνδεσή του με την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας που είναι γνωστή και ως Λεωφ. Καβάλας. Ωστόσο, το έργο, που έχει ήδη στοιχίσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις, με τις μελέτες που ήταν ελλιπείς αλλά και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι, τα χρόνια πέρασαν και το έργο που θα μπορούσε να αναβαθμίσει ριζικά τα κυκλοφοριακά δεδομένα της Δυτικής Αττικής και να περιορίσει τον κυκλοφοριακό όγκο της Εθνικής Οδού παρέμεινε στοιχειωμένο.
   Σήμερα το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των κόμβο Σκαραμαγκά, όπως και στη σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Έτσι, με απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, το έργο, που έχει -με βάση παλαιότερα δεδομένα-προϋπολογιστεί σε 55 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται ως εθνικού επιπέδου, ενώ εντάχθηκε στον προγραμματικό σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου. Αποκτάει, έτσι, προτεραιότητα, μιας και η χρηματοδότησή του θα προέλθει από πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής.
   «Θα ολοκληρώσουμε το έργο της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, γιατί κάποια στιγμή ο δρόμος σταματάει στη μέση του πουθενά. Επιπλέον, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στον Σκαραμαγκά, που δεν υπάρχει και δημιουργεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε εκείνη την περιοχή, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των Ναυπηγείων και θα αναβαθμίσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στο Σχιστού. Επίσης, θα αναβαθμίσουμε και την Εθνική Οδού Αθηνών – Κορίνθου στην ευρύτερη περιοχή» είχε αναφέρει, πρόσφατα, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.
   Τι σχεδιάζεται
   Η σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου και η ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά» είναι ζωτικής σημασίας για τη Δυτική Αττική, και τη Δυτική Αθήνα. Με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Σχιστού και την Λεωφόρο Αθηνών
   Αυτό δεδομένου ότι στο οδικό δίκτυο της περιοχής των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά υπάρχει διαρκής και αυξημένη κίνηση οχημάτων μεταφοράς υλικών όσο και προσωπικού. Ως αποτελέσματα καθίσταται αναγκαία η αναβάθμιση των οδικών υποδομών της περιοχής, ενόψει μάλιστα και της κατασκευής της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης της νήσου Σαλαμίνας μέσω της Λεωφόρου Σχιστού - Σκαραμαγκά.
   Εκτιμάται ακόμη ότι η κυκλοφοριακή αναβάθμιση του ανισόπεδου κόμβου Σκαραμαγκά, θα βελτιώσει θεαματικά την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό. Τι περιλαμβάνει όμως, το έργο της σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και την ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά;
   -Την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω στο τελευταίο τμήμα της μήκους 1,4 χλμ. μέχρι την Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου με την κατασκευή του ανισόπεδου ημικόμβου Σκαραμαγκά.
   -Την αναβάθμιση του υφιστάμενου Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Σχιστού με την κατασκευή ενός ακόμη υπερυψωμένου κλάδου με νέα γέφυρα υπεράνω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου.
   -Την αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Αθηνών -Κορίνθου στο τμήμα της μεταξύ του ημικόμβου Σκαραμαγκά και του αυτοκινητοδρόμου Σχιστού με αύξηση και αναδιαμόρφωση των λωρίδων κυκλοφορίας αυτής.
   -Την κατασκευή του νέου ανισόπεδου κόμβου Ναυπηγείων στην Λεωφόρο Σχιστού ανάντη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είναι αναγκαίος για την κατάργηση του ισόπεδου σηματοδοτημένου κόμβου στη διασταύρωση με την Λεωφόρο Σχιστού και του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά καθώς και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κυκλοφοριακών απαιτήσεων του οδικού δικτύου της περιοχής.
   Στο πλαίσιο της κατασκευής του συγκεκριμένου ανισόπεδου κόμβου, αλλά και της αναβάθμισης του αυτοκινητοδρόμου Σχιστού προβλέπεται και αναδιαμόρφωση της Λεωφόρου Σχιστού στο μεταξύ των δύο αυτών κόμβων τμήμα αυτής.
   ---
   Φώτο και σχετικό άρθρο εδώ: 
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην κατασκευή του πρώτου δικτύου, αποκλειστικά μη-πόσιμου νερού, προχωρά η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, στα πλαίσια του προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T., μέσω του οποίου θα «ζωντανέψει» το ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο στο Χαλάνδρι. Η διαδρομή του υπόγειου δικτύου μη-πόσιμου νερού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο οριστικοποιήθηκε ήδη.
   Μετά από 60 χρόνια εκτός λειτουργίας, το πολύτιμο νερό που κυλάει μέσα στο Αδριάνειο ξαναγίνεται προσβάσιμο στους κατοίκους του Χαλανδρίου για ποτιστικές και άλλες ανάγκες.
   Το δίκτυο αξιοποιεί εκ νέου τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες νερού που έρεαν στο εγκαταλειμμένο ρωμαϊκό υδραγωγείο. Το νερό αυτό, προερχόμενο από υδρομάστευση του υδροφόρου ορίζοντα τοπικά στο Χαλάνδρι, επαναχρησιμοποιείται με μία λογική κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πολύτιμου πόσιμου νερού και ενέργειας.
   Αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη και έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων. Το ένα τμήμα του αφορά την περιοχή του Συνοικισμού. Ξεκινώντας από το φρεάτιο 102  του Αδριάνειου και την δεξαμενή στην οδό Ελ Αλαμέιν, ξεδιπλώνεται από την μια κατά μήκος της Ρεματιάς έως την οδό Γυφτοπούλου και από την άλλη μέχρι την Ριζάρειο Σχολή.

   Το άλλο τμήμα του δικτύου, με εκκίνηση το φρεάτιο 85 του Αδριάνειου στην διασταύρωση της οδού Κόδρου και Εθνική Αντιστάσεως, διατρέχει την δεύτερη μέχρι το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας. Και στα δύο τμήματα υπάρχουν διακλαδώσεις, ενώ εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό επέκτασης του δικτύου μη-πόσιμου νερού σε δεύτερη φάση και στο Χαλάνδρι και κατά μήκος του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο σύνολο του, που διαπερνάει 8 δήμους της Αττικής.

   Κοινότητα νερού
   Συμπληρωματικά, στα πλαίσια του Cultural H.ID.RA.N.T., προγραμματίζεται η δημιουργία ενός δικτύου διανομής μη-πόσιμου νερού με υδροφόρες του Δήμου Χαλανδρίου σε κατοίκους του που δεν κατοικούν κοντά στο υπόγειο δίκτυο.
   Επιπλέον  το   τελευταίο   αποτελεί   την   πρώτη,   υποδομιακή   φάση, συγκρότησης μίας κοινότητας πολιτών για τη λήψη αποφάσεων ως προς την αξιοποίηση του νερού του υδραγωγείου, που θα αποτελείται από τους χρήστες του δικτύου, είτε συνδέονται απευθείας είτε μέσω υδροφόρων με αυτό.
   Οι κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να συνδεθούν στο δίκτυο μη-πόσιμου νερού μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στέλνοντας email είτε απευθείας στο πρόγραμμα στη διεύθυνση [email protected] είτε στο πρωτόκολλο του Δήμου Χαλανδρίου απευθυνόμενοι «προς το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. για σύνδεση με το Δίκτυο Μη-Πόσιμου Νερού».
   Σημ.: Στη φωτό απεικονίζεται  δεξαμενή που σχεδίασε το 12ο Δημοτικό Χαλανδρίου, στα περσινά συμμετοχικά εργαστήρια.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην Dimand καταλήγει το κτήριο που στέγαζε το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων καθώς η εταιρεία του Δ. Ανδριόπουλου κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο τίμημα (άνω των 25 εκατ. ευρώ), στον σχετικό διαγωνισμό που "έτρεχε" τον τελευταίο μήνα. 
   To κτήριο ανήκει στην Folli Follie και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που δεν έχει δεσμευτεί. 
   Τα σχέδια της Dimand 
   Μεικτή χρήση θα έχει το ακίνητο του Μινιόν κατά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης που σκοπεύει να υλοποιήσει η Dimand, όπως ανέφεραν πηγές κοντά στην εταιρεία στο Capital.gr. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον σχεδιασμό της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων εντάσσεται η δημιουργία χώρων γραφείων καθώς και εμπορικών χώρων. Το ακίνητο που έχει έκταση 16.000 τ.μ. απαιτεί επένδυση επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 2.000 ευρώ επένδυσης ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι διαδικασίες που αφορούν στην έναρξη των απαιτούμενων μελετών στο ακίνητο θα ξεκινήσουν άμεσα από τα στελέχη της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. 
   Βάσει διαδικασίας εκκρεμούν ορισμένα ακόμα βήματα προς υλοποίηση κατά το προσεχές χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου στην πλειοδότρια εταιρεία. Αυτό συνεπάγεται την έγκριση των ομολογιούχων, των τραπεζών και του διοικητικού συμβουλίου της FolliFollie. Στη συνέχεια ο πωλών θα καλέσει τον πλειοδότη για το ενδεχόμενο υποβολής μίας καλύτερης προσφοράς. 
   Τον Δεκέμβριο η μεταβίβαση του ακινήτου στην πλειοδότρια και οι τελικές υπογραφές
   Σε ό,τι αφορά την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων για τη μεταβίβαση του ακινήτου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
   Σημειώνεται πως στη διαδικασία συμμετείχε και η Brown, μέσω επενδυτικών κεφαλαίων που την εκπροσωπούσαν, δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντός της για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. 
   Στη διαδικασία, παρά το αρχικό ενδιαφέρον από πέντε υποψήφιους επενδυτές, συμμετείχαν εν τέλει τέσσερα υποψήφια επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν προσφορές. Ανοιχτή είναι η πόρτα για τη συμμετοχή και της EBRD στο σχήμα, κάτι που υλοποιήθηκε στην περίπτωση του Πύργου του Πειραιά με τη σύμπραξη Dimand– EBRD.
   Το ιστορικό Μινιόν 
   Το Μινιόν που κάποτε ήταν η καρδιά του ελληνικού λιανεμπορίου, στην περιοχή της Ομόνοιας, στέγασε για περισσότερα από 50 χρόνια ένα πολυκατάστημα στο οποίο κάθε χρονιά συνέρρεε πλήθος κόσμου και το οποίο στα χρόνια της ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους.
   Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1980 όταν μετά από εμπρησμό άρπαξε φωτιά αλλά "αναστήθηκε" σε σύντομο χρονικό διάστημα.
   Μετά την πυρκαγιά χορηγήθηκαν δάνεια και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε καθώς η επιχείρηση δεν μπόρεσε ξανά να παρουσιάσει κέρδη.
   Το 1998 χρεωκόπησε και το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία φιλοδοξούσε να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.
   Η Elmec Sports εξαγοράστηκε από την Folli Follie και το Μινιόν πέρασε στα χέρια της δεύτερης. 
   Από το 1998 και έπειτα ανακοινώθηκαν πολλές φορές διάφορα σχέδια αξιοποίησης του τα οποία όμως δεν προχώρησαν.
   Ειδικότερα πριν από χρόνια υπήρξε συμφωνία, η οποία τελικώς ναυάγησε, ανάμεσα στο Δημόσιο και την Folli Follie για την μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
   Στη συνέχεια οι φήμες ήθελαν την διοίκηση της Folli Follie να εξετάζει την επαναλειτουργία του Μινιόν ως πολυκατάστημα, ωστόσο, όπως υποστήριζαν οι ιδιοκτήτες του, οι συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική οικονομία, δεν αφήνουν περιθώρια για νέες -τέτοιου τύπου- επενδύσεις.
   Mετά ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie και ως εκ τούτου, οι όποιες εργασίες για την "επιστροφή" του Μινιόν μπήκαν στον πάγο.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Τεράστιο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές και για το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ».
   Σύμφωνα με πληφορίες εφτά φάκελοι κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της α' φάσης του σχετικού διαγωνισμού που διενεργεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης της Σύμβασης Σύμπραξης, ο ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών και Κιλκίς, καθώς και την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.

      Σύμφωνα με ανακοίνωση ο βασικός σκοπός του έργου είναι:

      α) ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,

      β) η συγκέντρωση των υπηρεσιών, και

      γ) η αποκατάσταση της στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτίρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.
   Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποτελεί μέρος του συνολικού έργου ΣΔΙΤ των 12 δικαστικών μεγάρων ανά την επικράτεια, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από €300 εκατ., το οποίο ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

   Οι άλλοι δύο διαγωνισμοί, αφορούν στα εξής:
   1. Την ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και την Ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και η συντήρηση και διαχείριση τους μέσω ΣΔΙΤ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και η ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση του. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατομμύρια ευρώ.
   2. Την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου και την ανακατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και η συντήρηση και διαχείριση τους μέσω ΣΔΙΤ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή τριών Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα καθώς και η ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση τους. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.
   Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ελκυστική για μια σειρά από λόγους, όπως η δυνατότητα χορήγησης digital nomads visa, τα φορολογικά κίνητρα, η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια, θεωρείται από τους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα. Η ελληνική πρωτεύουσα με βαθμολογία 71,23 στην κλίμακα του 100, κατατάσσεται στην 48η θέση ανάμεσα στους 80 προορισμούς παγκοσμίως, που πληρούν τα κριτήρια, τα οποία αναζητούν οι ψηφιακοί νομάδες.
   Βαθμολογία 71,23 στην κλίμακα του 100 αποδίδει στην Αθήνα η μελέτη “Cities Best Facilitating Remote Work”Η Ελλάδα προπορεύεται άλλων ευρωπαϊκών προορισμών, όπως το Παρίσι, το οποίο με βαθμολογία 68.30 βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 61η θέση ή η Ρώμη, που με σκορ 66,37 κατατάσσεται 20 θέσεις χαμηλότερα από την Αθήνα, στην 68η θέση. Η Αθήνα συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία και σε σχέση με διεθνείς προορισμούς για digital nomads, όπως το Χονγκ Κονγκ (60η θέση) ή η Νέα Υόρκη (75η παγκοσμίως).

   Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύει η έρευνα “Cities Best Facilitating Remote Work” της WorkMotion, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα ανέρχεται σταδιακά στις προτιμήσεις των πολιτών τρίτων χωρών, που ζουν στην Ελλάδα, δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Η εν λόγω μελέτη κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την πρόοδο που έχουν κάνει για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, αξιολογώντας μια σειρά από παραμέτρους.

   Χορήγηση βίζας
   Ανάμεσα στις 80 χώρες που πληρούν τα κριτήρια, τα οποία αναζητούν οι ψηφιακοί νομάδες, μόλις οι 16 έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα της χορήγησης digital nomad’s visa, που θεωρείται σημαντικό δέλεαρ για τους ψηφιακούς νομάδες, αφού ρυθμίζει τους όρους εργασίας των εξ αποστάσεως εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους στη χώρα μετεγκατάστασης.
   Η Ελλάδα συγκεντρώνει πολύ ικανοποιητική βαθμολογία σε μια σειρά από τομείς, που κάνουν ένα περιβάλλον ελκυστικό για τους digital nomads, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το κόστος στέγασης, η πολιτική σταθερότητα, το επίπεδο ασφάλειας και η ποιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος,
   Ως προς τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η χώρα βαθμολογείται με 60,51 - στην κλίμακα του 100 - ενώ συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία και συγκεκριμένα 86,06 στο κόστος στέγασης. Επίσης, αξιολογείται θετικά σε τομείς, όπως η πολιτική σταθερότητα (71,90), η ασφάλεια (85,59), οι ίσες ευκαιρίες προς τις μειονότητες (94,35) και το φύλο (95,41), η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (83,24). Επίσης, η Αθήνα έχει πολύ καλή επίδοση όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας (83,94).


   Πρώτη η Μελβούρνη
   Η Μελβούρνη είναι η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη στον δείκτη, με καλή βαθμολογία για τους παράγοντες συμμόρφωσης στην απασχόληση, την ευτυχία των πολιτών και την ύπαρξη digital nomads visa. Το Μόντρεαλ και το Σίδνεϋ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
   Στο “top 10” των χωρών, που διαθέτουν το καλύτερο περιβάλλον για τους ψηφιακούς νομάδες, την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Γουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) και ακολουθούν Πράγα, Τορόντο, Ταλίν (Εσθονία), Ζάγκρεμπ, Σιγκαπούρη και Δουβλίνο στη 10η θέση.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην αξιοποίηση των λιμανιών λαμβάνοντας τις πρώτες δεσμευτικές προσφορές μέσα στο πρώτο μισό του νέου έτους προσανατολίζεται το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης που έδωσε στη δημοσιότητα.
   Όπως αναφέρει το ταμείο οι Οργανισμοί Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμένων έως το 2062. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των 10 Οργανισμών Λιμένων Α.Ε καθώς και το δικαίωμα να υποπαραχωρεί λιμενικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις στην περιοχή αρμοδιότητας των 10 Οργανισμών Λιμένων Α.Ε.
   Ετοιμάζεται η πρόσκληση για το λιμάνι του Βόλου
   Την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου προετοιμάζει το ταμείο εξετάζοντας την δυνατότητα αξιοποίησης ορισμένων από τους μικρούς λιμένες ή και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Στην παρούσα φάση η διερεύνηση αυτή αφορά στην μαρίνα για Mega-Yacht και στην μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.
   Το νέο έτος «ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός της Αλεξανδρούπολης
   Το α’ τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον διαγωνισμό να προχωρά μετά από εμπλοκή στην επόμενη φάση. Η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που προχωρούν στην β ‘ φάση του σχετικού διαγωνισμού έγινε στις αρχές του 2021 όμως ο διαγωνισμός «πάγωσε» εξαιτίας προσφυγής για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων περίπου 195 στρεμμάτων που ανήκαν σε ιδιώτες. 
   Υπενθυμίζεται ότι στη Β΄ φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα παρακάτω σχήματα: 
   1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, 
   2) Κοινοπραξία CAMERON S.A. - GOLDAIR CARGO A.E. - BOLLORE AFRICA LOGISTICS, 
   3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS - EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 
   4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.
   Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για Καβάλα - Ηγουμενίτσα
   Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΛΚ (Οργανισμός Λιμένος Καβάλας). Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ οι προεπιλεγέντες επενδυτές έχουν λάβει το πρώτο Σχέδιο της Σύμβασης Υπο-παραχώρησης προς αξιολόγηση. Η προβλεπόμενη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 
   Ο ΟΛΚ είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των τεσσάρων λιμανιών στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας: του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας “Απόστολος Παύλος”, του Εμπορικού Λιμένα "Φίλιππος Β’” στη Νέα Καρβάλη, του Λιμένα Ελευθερών και του Λιμένα Κεραμωτής. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών του ΟΛΚ και βρίσκεται σε διαδικασία υπό - παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιμενικών δραστηριοτήτων του εμπορικού λιμένα “Φίλιππος Β”. 
   Μέσα στο α’ τρίμηνο του νέου έτους εκτιμάται ότι θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στην α’ φάση το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει εννέα επενδυτικά σχήματα.
   Επιλέγονται οι υποψήφιοι για το λιμάνι Ηρακλείου
   Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα συμμετέχουν στην β’ φάση του διαγωνισμού παραχώρησης για τη χρήση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έως το 2062. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τοποθετείται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Vinci και Suez αναμέσα στους ενδιαφερόμενους για σύμπραξη με το Δημόσιο στο μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων. Προχωρούν ήδη τα πρώτα οκτώ έργα με κόστος κατασκευής 642 εκατ. ευρώ. Οι γαλλικοί όμιλοι Vinci και Suez περιλαμβάνονται στους ενδιαφερόμενους για το μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων και δικτύων άρδευσης / ύδρευσης με ΣΔΙΤ, ύψους άνω των 1,6 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Vinci έχει πολυετή παρουσία στην Ελλάδα μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και της Ολυμπίας Οδού, αλλά και η Suez, που συγχωνεύεται με τη Veolia, είναι μέτοχος της ΕΥΑΘ. Επιπλέον συμμετέχει σε μια από τις τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν το πρώτο φράγμα με ΣΔΙΤ, το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική.
   Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για την προώθηση των έργων υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, συναντήθηκε με τον Σύμβουλο για Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ιταλία κ. Jean-Pascal FAYOLLE και την κα Ευσταθία Αντιόχου Υπεύθυνη Μελετών της Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση «μεταφέρθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλικής Πρεσβείας για το Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων από τη δεκαετία του 1960, το οποίο περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν με Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». 
   Το πρόγραμμα των 21 αρδευτικών έργων έχει κατασκευαστικό κόστος γύρω στα 1,63 δισ. ευρώ αλλά αν προστεθεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια καθώς και οι πληρωμές διαθεσιμότητας που θα λαμβάνουν οι ανάδοχοι, τότε ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Το πρώτο πακέτο οκτώ αρδευτικών έργων σε επτά Περιφερειακές Ενότητες, που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, έχει συνολικό κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 642 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται στο 1,6 δισ. αν συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης για την επόμενη 25ετία. Τα οκτώ έργα πρόκειται να συμβάλουν στην άρδευση 455 χιλιάδων στρεμμάτων και να ωφελήσουν περισσότερους από 36.000 αγρότες.
   Σοβαρό ρόλο στην προώθηση των έργων θα έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που αναλαμβάνει να συμβάλλει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και στην παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης δύο αρδευτικών έργων, στον Ταυρωπό και το Μιναγιώτικο. Τα έργα που εντάσσονται στο πρώτο πακέτο είναι:
   Έργα μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης 203 εκατ. ευρώ (507,5 εκατ. ευρώ εφ’ όσον συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια) Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο 26,4 εκατ. ευρώ (66 εκατ. ευρώ) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο 23 εκατ. ευρώ (57,5 εκατ. ευρώ) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης Ταυρωπού 129 εκατ. ευρω (322,5 εκατ. ευρώ) Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης 27,5 εκατ. ευρώ (68,7 εκατ. ευρώ) Φράγμα και Δίκτυο Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης 28 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ) Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης 117 εκατ. ευρώ (292,5 εκατ. ευρώ) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας 88 εκατ. ευρώ (220 εκατ. ευρώ)

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του υπερσύγχρονου  ποδηλατοδρομίου  θα προέλθει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 7,7 εκατ. ευρώ.  και στόχος είναι να ξεκινήσει το 2022 και να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
   Η εγκατάσταση θα είναι χωρητικότητας 1.500 ατόμων και θα υλοποιηθεί σε ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων, που παραχώρησε ο  δήμος του Βόλου  κοντά στο Πανθεσσαλικό.
   Το νέο ποδηλατοδρόμιο αναμένεται να φιλοξενεί ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες.
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   21 αρδευτικά έργα ύψους 4 δις ευρώ που αλλάζουν τον «χάρτη» στην αγροτική παραγωγή μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0»- Καλύπτουν 1,3 εκατ. στρέμματα -Παρουσιάσθηκαν τα πρώτα οκτώ έργα
   Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
   Σε εκδήλωση στην Αθήνα ο κ. Λιβανός και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης παρουσίασαν τα πρώτα 8 από συνολικά 21 αρδευτικά έργα, συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δις ευρώ, τα οποία θα καλύψουν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια. 
   Πρόκειται για το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα το οποίο θα γίνει μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αποτελεί, όπως σημείωσε, ένεση ανάπτυξης για ολόκληρες περιοχές αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μας. Κι αυτό γιατί μέσω της καλύτερης άρδευσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη παραγωγή και αυξάνεται η αποδοτικότητα των καλλιεργειών.
   Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό όχι μόνο για την παρουσία του αλλά και για την έμπρακτη στήριξή του και για τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος και η Κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο.
   «Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές,  αντίστοιχης σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη με αυτό των αεροδρομίων και των εθνικών οδών», τόνισε κατά την ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ, προσθέτοντας ότι το αρδευτικό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, καθώς τα αρδευτικά δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη νερού και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού».
   Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λιβανός και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν, καθώς το νερό συνιστά έναν πολύτιμο φυσικό πόρο.
   «Με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», θεμελιώνουμε την αγροτική ανάπτυξη δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές και ταυτόχρονα μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 
   Με αυτά τα σημαντικά έργα υποδομής εκκινούμε μια δυναμική αναπτυξιακή δραστηριότητα θέτοντας στο επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη. Δημιουργούμε, έτσι, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αναπτύξει τις απαραίτητες συνέργειες με άλλους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εστίαση, και να αποτελέσει κινητήριο μοχλό προόδου και εξέλιξης. Καθιστούμε τον αγροτικό τομέα κεντρικό πυλώνα για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου» σημείωσε ο κ. Λιβανός.
   Ανέδειξε, δε, τη σημασία που έχουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής για τη χώρα μας και την αγροτική οικονομία, λόγω της  άνισης κατανομής των υδατικών πόρων, της  γεωμορφολογίας και του νησιωτικού συμπλέγματος.
   Σήμερα, στη χώρα μας η γεωργία αποτελεί τον κύριο καταναλωτή νερού, καθώς το 80% των υδατικών πόρων χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα η μέση ετήσια αρδευτική ζήτηση φτάνει το 600 m3/στρέμμα. Ταυτόχρονα, πάνω από το 90% των επιφανειακών απορροών των υδάτων καταλήγει στη θάλασσα.
   Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» εμφορείται από όλα τα δομικά χαρακτηριστικά και τα αξιολογικά στοιχεία ενός απόλυτου στρατηγικού σχεδίου: οραματισμό, τεκμηρίωση και αξιοπιστία, θεσμική θωράκιση, μακροπρόθεσμους στόχους, ρεαλισμό, εφαρμογή και επικαιροποίηση, οδικό χάρτη για την υλοποίηση και εκτελεσιμότητα και τέλος σαφή οικονομική αποτύπωση.
   Τα μεγέθη και οι αριθμοί άλλωστε είναι αποκαλυπτικοί. Πρόκειται για 21 έργα συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δις. € (1.628.839.015 €).  Η μέση διάρκεια λειτουργίας τους υπολογίζεται στα 25 έτη, με το συνολικό κόστος (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας να ξεπερνά τα 4 δισ. € (4.072.097.538 €).
   Τα έργα καλύπτουν το σύνολο της περιφέρειας, με τα αρδευόμενα στρέμματα να φτάνουν  συνολικά τα 1.352.565. 
   Όπως είπε ο κ. Λιβανός τα 21 έργα έχουν χωριστεί σε τρία πακέτα, το πρώτο εξ αυτών παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει οκτώ (8) από αυτά.  
   Συγκεκριμένα τα 8 αυτά έργα είναι:
   1) Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης)  Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 203.000.000€  Αρδευόμενα  στρέμματα:  50.000  στρεμ.  ΠΑΡΟΥΣΑ  ΦΑΣΗ  /  200.000  στρεμ.  ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ  Ωφελούμενοι αγρότες 5.000 / 20.000 ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ  2) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού   Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 114.000.000€  Αρδευόμενα στρέμματα: 115.000 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 5.750   3) Λιμνοδεξαμενή  Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)  Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 18.518.362€  Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 840.000  Αρδευόμενα στρέμματα: 4.125 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 500  4)  Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)  Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.044.385€  Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 1.705.000  Αρδευόμενα στρέμματα: 10.450 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 1.050  5)  Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)  Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000€  Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 11.000.000  Αρδευόμενα στρέμματα: 35.000 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 3.500  6)  Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού  και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας)  Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.397.000€  Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 2.500.000  Αρδευόμενα στρέμματα: 10.000 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 1.000   7) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας , Αρδευτικό δίκτυο  και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο  Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 23.005.200€  Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 3.760.000  Αρδευόμενα στρέμματα: 6.000 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 600  8) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας  Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 88.066.645€  Αρδευόμενα στρέμματα: 74.650 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 3.730 Σημειώνεται ότι για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του τεράστιου αυτού προγράμματος, έχει εργαστεί και εργάζεται μια ομάδα ανθρώπων, την οποία ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε θερμά. Ειδικότερα, ευχαρίστησε τους  πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πίστεψαν σε αυτό το πρόγραμμα και εργάστηκαν για την κατάρτισή του. 
   Επίσης, τον (νυν) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον (νυν) Υπουργό Εσωτερικό Μάκη Βορίδη και τον (νυν) Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου καθώς και τους υπουργούς Αναπληρωτές Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Νικ. Παπαθανάση. 
   Σε παρέμβασή του ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεόδωρος  Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα  «Ύδωρ 2.0» το οποίο χαρακτήρισε μεταρρυθμιστικό, καθώς αλλάζει ο τρόπος άρδευσης στην Ελλάδα.  Σημείωσε ότι θα κινητοποιηθούν μέσω του προγράμματος πολλά κεφάλαια και ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μεγάλη έμφαση στα ΣΔΙΤ. Όπως τόνισε, το στοίχημα για τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο και η επιτυχία του προγράμματος είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τον αγροτικό κόσμο αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
   Ο υπουργός Αναπληρωτής Ανάπτυξης κ. Νίκος  Παπαθανάσης  είπε ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά αλλαγής προς ένα παραγωγικό μοντέλο και πράσινο μέλλον και τόνισε ότι τα ΣΔΙΤ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Περιέγραψε τον τρόπο μέσα από τον οποίο ένα έργο μπορεί να ενταχθεί στα ΣΔΙΤ  και ανέφερε τα οφέλη που υπάρχουν μέσω από τον συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής. Μεταξύ άλλων ανέφερε τη διασφάλιση του χρόνου και της ποιότητας κατασκευής των έργων.  Στόχος, είπε ο κ. Παπαθανάσης, μέσω των συγκεκριμένων έργων είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αντιστρέψουμε το brain drain.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σοβαρό προβληματισμό στους κατασκευαστικούς Ομίλους - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - έχει προκαλέσει η αύξηση των πρώτων υλών, όπου ήδη 4 στις 10 εταιρείες έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν ή να σταματήσουν τα έργα τους καθώς το κόστος τους έχει εκτοξευθεί πάνω από 22%. 
   Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευών (FIEC) και με βάση έρευνα που έγινε από την Εθνική Συνομοσπονδία Κατασκευών της Ισπανίας (CNC), η εκρηκτική άνοδο των πρώτων υλών, έχει αναγκάσει 4 στις 10 εταιρείες (ποσοστό 39,5%) να σταματήσουν τα έργα που εκτελούν, ενώ προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των εν εξελίξει έργων και έτσι να αποφύγει κύμα ακυρώσεων ή παύσης λειτουργίας των εργοταξίων.
   Σύμφωνα με την έρευνα η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών μεγάλων έργων καθώς έχει αυξήσει το συνολικό κόστος τους κατά 22,2%. 
   Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα υλικά που έχουν γίνει πιο ακριβά τους τελευταίους τρεις μήνες είναι το ξύλο (125%), η πέτρα (68%) και ο χαλκός (63%). Το 75,6% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις ή καθυστερήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες στην παράδοση βασικών υλικών όπως ξύλο, χάλυβα ή αλουμίνιο.
   Η μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη υλικών κατά τη διάρκεια των εργασιών έχει προκαλέσει σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων χωρίς να επηρεαστεί η προθεσμία. Ποσοστό 21,8% των εταιρειών της έρευνας έχει επιλέξει τη διακοπή των εργασιών, ενώ 12,3% έχει καθυστερήσει μεταξύ άλλων τις προθεσμίες ολοκλήρωσης του έργου.
   Η κατασκευαστική ένωση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός συστήματος αυτόματης εξισορρόπησης που καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση του επιπλέον κόστους λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές τιμών μετά το άνοιγμα των προσφορών, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, επιδιώκοντας να παρέχει σταθερότητα στη σύμβαση.
   Η CNC έχει εξετάσει διάφορα μοντέλα που διευκολύνουν την υποβολή αξιώσεων από τους κατασκευαστές προς το Δημόσιο ή τον φορέα υλοποίησης του έργου. Έτσι η κάθε εταιρεία που επηρεάζεται από την μεγάλη αύξηση της τιμής των πρώτων υλών μπορεί να ζητήσει την παράταση της διάρκειας, την τροποποίηση της σύμβασης ή την αποζημίωση για αθέτηση της συμβατικής οικονομικής υποχρέωσης.
   Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας (CNC), Pedro Fernández Alén, η αύξηση των πρώτων υλών είναι μία από τις κύριες απειλές για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Υπάρχει κίνδυνος απορρόφησης, καθώς η καθυστέρηση στη διαχείριση και εκτέλεσή των έργων, μαζί με αυτή την αύξηση των τιμών και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
   Στην Ελλάδα το θέμα της αύξησης των οικοδομικών απασχολεί πλέον το σύνολο των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και των μεγάλων εταιρειών real estate. Λόγω της ανόδου των τιμών υλικών το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 20% με 30% που μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 200 με 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό  μέτρο με τις τελευταίες ανατιμήσεις  η τιμή  πώλησης  ανά  τ.μ. θα ανέλθει στα 1300 ευρώ το τ.μ.
   Αλλά και στην περίπτωση ενός γραφειακού χώρου με πιστοποίηση Leed το κόστος έχει εκτιναχθεί στα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν πριν τις αυξήσεις το κόστος έφτανε τα 1.150 ευρώ το τετραγωνικό.
   Στο θέμα των αυξήσεων στα υλικά αναφέθηκε προ ημερών και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος έθεσε ευθέως και επισήμως το θέμα της αναθεώρησης των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων αναφέροντας ότι: "Πρέπει να λύσουμε άμεσα ένα θέμα που ήδη έχουμε μπροστά μας και είναι επικίνδυνο. Με τη συσσώρευση των αυξήσεων στα υλικά έχει αλλάξει το κοστολόγιο των έργων. Ας μην μπω σε ποσοστιαία παραδείγματα ανά υλικό, γνωρίζουμε τι γίνεται…. Πρέπει τώρα να δώσουμε λύσεις. Να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών με βάση το οποίο υπολογίζει τον προϋπολογισμό στα έργα, και στο τέλος της ημέρας πληρώνονται οι εταιρείες που κάνουν τα έργα. Όχι μόνο για τα νέα έργα… Αν δεν γίνει αυτό και για τα υφιστάμενα έργα, αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, φοβάμαι πως θα οδηγηθούν εταιρείες να κλείσουν στο τέλος, λόγω υπέρογκου κόστους που δεν αποζημιώνεται και εν τέλει τα έργα δεν θα γίνουν".
   Η κατάσταση πάντως δεν φαίνεται να εξομαλύνεται καθώς το Σεπτέμβριο οι τιμές των υλικών κατέγραψαν και νέα αύξηση 5,1%, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών.
   Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (24,8%), Σίδηρο οπλισμού (17%), Σωλήνες χαλκού (15,7%), Αγωγούς χάλκινους (14,3%), Θερμαντικά σώματα (8,7%), Τούβλα (6,1%), Πλαστικούς σωλήνες (5,8%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (5,2%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5,2%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (4,1%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (3,6%), Κουφώματα αλουμινίου (3,1%), Γκαραζόπορτες (2,9%), Ντουλάπες ξύλινες (2,8%), Πόρτες εσωτερικές (2,5%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,5%), Ξυλεία οικοδομών (2,2%), Τσιμέντο (2%), Παράθυρα ξύλινα (1,9%), Μαρμαρόπλακες (1,9%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (1,3%).
   Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 5,1% τον Σεπτέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ένταξη κι άλλων νησιών στις δράσεις του GR-Eco Islands.
   Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του energypress, με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου να βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις τόσο με δημάρχους νησιών, όσο και με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.
   Πηγές θέλουν την κ. Σδούκου που έτρεξε το project της Χάλκης και έχει αναλάβει συνολικά την πρωτοβουλία GR Eco – Islands, να επιδιώκει την κατάρτιση κριτηρίων ώστε να προσέλθουν οι τοπικές αρχές των νησιών και να απολαύσουν της κοινοτικής χρηματοδότησης για την μετεξέλιξη τους σε «πράσινα», έξυπνα και ενεργειακά αυτόνομα. Το μοντέλο της Χάλκης θα είναι ο πιλότος για τα έργα που θα αναπτυχθούν.
   Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων θα προέλθει από το νέο ΕΣΠΑ με πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξουν και πόροι 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Ήδη, ως γνωστόν, έχει συσταθεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών (βλέπε εδώ σχετικό δημοσίευμα του energypress) που προβλέπει τη δυνατότητα διεκδίκησης έως και 25 εκατ. αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών της περιόδου 2013-2020 για τη συγχρηματοδότηση έως και 60 % της απεξάρτησης του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών από ανθρακούχες εκπομπές. 
   Το υπουργείο σχεδιάζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να βγει στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ στα υποψήφια νησιά, κατά τις πληροφορίες, συγκαταλέγονται: Σύμη, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρκιοί, Μαράθι, Κάσος, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος,  Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηράκλεια, Αντίπαρος, Σχοινούσα,  Ίος, Σίκινος, Κουφονήσι, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος και Κέα.
   Κριτήρια
   Στα κριτήρια για την επιλογή των νησιών περιλαμβάνονται:
   Στον τομέα της Ενέργειας, ο βασικός στόχος είναι η επίτευξη Ενεργειακής και Κλιματικής Ουδετερότητας. Αυτή θα επιτευχθεί με τη μέγιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών, μέσω υβριδικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγή υδρογόνου, την αύξηση της ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα αλλά και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας όπως είναι ο τουριστικός κ.α.
   Στον ίδιο άξονα, αποτελεί προτεραιότητα ο εξηλεκτρισμός στις Μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών, κάτι που συνοδεύεται από την ανάγκη ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.
   Στο τομέα της συνδεσιμότητας των νησιών, και σε άμεση σχέση με τα παραπάνω, είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη νέων και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων λιμενικών και άλλων υποδομών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του στόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου που εξυπηρετούν ενδονησιωτικά.
   Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας εντάσσονται τα θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, και ο τομέας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπου ζητούμενο είναι η διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε επαρκές και καλής ποιότητας νερό, συμπεριλαμβανόμενης της ανάπτυξης φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων αφαλάτωσης.
   Στον Τομέα του Τουρισμού οι παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν συμπληρωματικό και αθροιστικό χαρακτήρα. Τόσο οι παρεμβάσεις για πράσινη ενέργεια και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, όσο και οι παρεμβάσεις στην βιώσιμη κινητικότητα, αναμένεται να μεταβάλλουν την εικόνα των νησιών, προσδίδοντάς του ένα «πράσινο» profile και ενισχύοντας έτσι την ελκυστικότητά τους προς αυτούς που θέλουν να τα επισκεφτούν.
   Επιπλέον τομείς παρέμβασης αφορούν στα εξής:
   ·      διατήρηση και αξιοποίηση της διακριτής περιφερειακής/τοπικής πολιτιστικής κουλτούρας
   ·      προώθηση περιφερειακών/τοπικών προϊόντων διατροφής και ανάπτυξη/διαφοροποίηση της αγροτικής δραστηριότητας
   ·      διαφύλαξη του ιδιαίτερου φυσικού κεφαλαίου της βιοποικιλότητας των νησιών μας.
   ·      προώθηση εξαιρετικά γρήγορης ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών υποδομών καθώς και η ανάπτυξη δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
   Πόροι Υλοποίησης
   Η πρωτοβουλία GR - eco islands κινητοποιεί πόρους από όλα τα Ταμεία, Προγράμματα και γενικότερα πηγές χρηματοδότησης όπως ΕΣΠΑ 2021-2027 (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ+, Ταμείο Συνοχής, ΤΔΜ, ΕΤΘΑΥ), Πυλώνες 2 και 3 Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο αγροτικής ανάπτυξης) ΤΑΑ/RRF.
   Έχει ήδη προβλεφθεί στα σχέδια των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 (συμπληρωματικά με τους πόρους του ΤΔΜ) ως αρχική συνεισφορά ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ συνολικά από το Τομεακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», καθώς και από τα Περιφερειακά Προγράμματα Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
   Προβλέπεται επιπλέον η αξιοποίηση περίπου 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, διασφαλίζοντας τη χρηματοδοτική επάρκεια που θα είναι αναγκαία για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε ευρεία ομάδα ελληνικών νησιών.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων και την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής παρουσιάστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ειδικότερα έγινε μια πρώτη παρουσίαση του Master Plan που διαμορφώθηκε από τους μελετητές, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους τις σχετικές μελέτες του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Αστεροσκοπείου και του ΕΚΠΑ, οι οποίες παραδόθηκαν στον Περιφερειάρχη στη βάση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί.
   Η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί και σε επόμενη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ. 

   Ο επικεφαλής του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Αστεροσκοπείου καθηγητής Χ. Κοντοές και η ομάδα του παρουσίασαν τα ευρήματα που προέκυψαν από τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν στις πληγείσες περιοχές και πρότειναν μέτρα αντιμετώπισης.
   Ο μελετητής κ. Ραμπαούνης και η ομάδα του παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του masterplan, το οποίο συνοπτικά περιλαμβάνει:
   * Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής, την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος.
   * Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων.
   * Προϋπολογισμό των μελετών και προεκτίμηση κόστους των απαιτούμενων έργων.
   Στο σχέδιο αποτυπώνονται αναλυτικά οι κίνδυνοι καθώς και οι κοστολογημένες παρεμβάσεις, που είναι αναγκαίες για τα έργα άμεσης (Α προτεραιότητας) και μεσοπρόθεσμης παρέμβασης (Β προτεραιότητας).
   Ειδικότερα για την Α Φάση απαιτούνται 35 εκ. ευρώ (για μελέτες και έργα) ενώ για τη Β Φάση απαιτούνται  κατ' εκτίμηση 283 εκ. ευρώ, (για μελέτες και έργα).
   Επισημαίνεται πως με εντολή του Περιφερειάρχη, το Γενικό Σχέδιο έχει ήδη προωθηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς προς ενημέρωσήτους.

   By steve aris, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σήμερα το πρωί κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή της σχολικής αίθουσας στην οποία στεγάζεται το δεύτερο τμήμα της ΣΤ Τάξης του 4ου δημοτικού σχολείου στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
   Την ώρα που συνέβη το περιστατικό, τα παιδιά κανονικά είχαν μάθημα. Ωστόσο σήμερα τα τμήματα της ΣΤ τάξης του σχολείου επρόκειτο να πάνε εκδρομή.
   Λίγο πριν την αναχώρηση, η καθηγήτρια παρατήρησε μια περίεργη ρωγμή στην οροφή και ως εκ τούτου άφησε τα παιδιά να βγουν έξω 5 λεπτά νωρίτερα. Λίγες στιγμές αργότερα, όλη η ψευδοροφή έπεσε.
   Πληροφορίες αναφέρουν πως στην οροφή εκτελέστηκαν το περασμένο καλοκαίρι εργασίες μόνωσης από ιδιωτικό συνεργείο.
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στο καζίνο Ελληνικού νέος θα είναι ο σχεδιασμός του κτιρίου. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά στην περίπτωση του καζίνο στο Ελληνικό πραγματικά το έργο μπαίνει σε ράγες υλοποίησης. Μετά από μια ολιγόμηνη καθυστέρηση που προκάλεσε η έξοδος της Mohegan από το σχήμα που πήρε τον διαγωνισμο, η υπόθεση της υλοποίησης του καζίνο παίρνει σάρκα και οστά.
   Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πλέον το πράσινο φως από την ΕΕΕΠ καθώς κατέχοντας το 100% πλέον της συμμετοχής είναι μονοκράτορας του έργου. Τώρα τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην πραγματικότητα των έργων είναι η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της.
   Αυτό που βέβαια παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η επόμενη ημέρα του έργου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα θελήσει να συμμαχήσει με εταιρεία διαχείρισης καζίνο και οι πληροφορίες κλείνουν σε συγκεκριμένα ονόματα. Το νέο επενδυτικό σχήμα θα είναι αυτό που θα τρέξει το μεγάλο αυτό έργο.
   Φεύγουν οι …Καρυάτιδες
   Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το κατασκευαστικό πρόσημο του έργου καθώς την πόρτα εξόδου με την Mohegan παίρνει και το περίφημο κτιριακό συγκρότημα. Το σχήμα του κτιρίου που είχε εμπνευστεί από τις Καρυάτιδες η αρχιτεκτονική ομάδα δεν θα είναι αυτό που τελικά θα υλοποιηθεί.
   Να θυμίσουμε πως το σχέδιο είχε αμφιλεγόμενες κριτικές καθώς υπήρχε μέρος του τεχνικού κόσμου και ιδιαίτερα των αρχιτεκτόνων που υποστήριζαν πως το κτίσμα παρέπεμπε περισσότερο σε Ντουμπάϊ παρά στο μεσογειακό χαρακτήρα της Αθήνας.
   Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα υπάρξει νέος σχεδιασμός ο οποίος θα ακολουθεί τις επιταγές ενός βιοκλιματικού κτιρίου που θα ενσωματώνεται με το γενικότερο πνεύμα της περιοχής όπως θα διαμορφωθεί. Σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται ότι το σχέδιο του νέου κτιριακού συγκροτήματος θα είναι …εξωτικό ή με σχήμα που θα παραπέμπει σε κάτι ιδιαίτερο.
   Η κατασκευή του έργου
   Μέχρι το τέλος του 2021 εκτιμάται πως η σύμβαση θα έχει υπογραφεί και πως θα έχουμε το νέο επενδυτικό σχήμα. Αν αυτό ισχύσει τοτε η χρονιά ορόσημο για το έργο θα είναι το 2022. Θα χρειαστεί να περιμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών και την έκδοση της οικοδομικής άδειας η οποία θα δώσει και το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών.
   Το ύψος της επένδυσης παραμένει φυσικά σύμφωνα με την προσφορά και θα αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Θα είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές κτιριακό έργο της χώρας και βέβαια το μεγαλύτερο από τα project της επένδυσης του Ελληνικού. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι η κατά 100% κατασκευάστρια του έργου.
   Πηγές κοντά στο θέμα επισημαίνουν στο ypodomes.com πως η γενική εκτίμηση είναι πως το έργο θα χρειαστεί περίπου 36 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Ουσιαστικά η έναρξη λειτουργίας του θα είναι εφικτή περίπου στο τέλος της πρώτης φάσης των έργων στο Ελληνικό.
   Θα αποτελεί έναν από τους 3 Πύργους του παραλιακού μετώπου του Ελληνικού, μαζί με τον Marina Tower και τον πύργο κατοικιών. Η νέα εικόνα του κτιρίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της επένδυσης.
   Για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένα ακόμα μεγάλο κτιριακό έργο που προσθέτει στην ατζέντα της και την φέρνει πιο κοντά στο στόχο των έργων 4,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει ότι θα διαθέτει μέσα στους επόμενους μήνες.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό λιμάνι της χώρας και στην καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά δεσπόζει εδώ και χρόνια το ιστορικό κτίριο του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου, ονομαζόμενο και «Πύργος του Πειραιά», το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.
   Ο Πύργος του Πειραιά με ύψος 84 μέτρα είναι το ψηλότερο κτίριο στο λιμάνι του Πειραιά και το δεύτερο ψηλότερο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο της Αθήνας. H συνολική επιφάνεια του έργου είναι 34.600 τ.μ. και ο αρχικός του σχεδιασμός που πραγματοποιήθηκε από τους αρχιτέκτονες Ιωάννη Βικέλα, Γεράσιμο Μολφέση και Αλέξανδρο Λοΐζο, ολοκληρώθηκε το 1975. Ωστόσο το εσωτερικό του δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ εκτός από τους τρεις πρώτους ορόφους. Το 2020 ο Δήμος του Πειραιά ήρθε σε συμφωνία με κοινοπραξία επενδυτών για τη μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε γραφεία, χώρους λιανικού εμπορίου και εστιατόρια, καθώς και για την αναβάθμιση της πρόσοψης του κτιρίου. Η κοινοπραξία αποτελείται από την Dimand SA μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και την Prodea Investments και κατόπιν διαγωνισμού το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA του Ηλία Παπαγεωργίου και Χριστίνας Παπαλεξανδρή, με έδρα την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, κέρδισε το πρώτο βραβείο για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά.
   Πρόσφατα ο Ηλίας Παπαγεωργίου των PILA Studio έδωσε το «παρών» στην αρχιτεκτονική εκδήλωση Material Matters vol.2: Aluminium, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek, και έδειξε την πορεία της μελέτης για την αναμόρφωση της όψης στον Πύργο του Πειραιά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
   «Μας ενδιαφέρε πολύ το ζήτημα της κατασκευής που έχει εξεζητηθεί και προφανώς το ενεργειακό αποτύπωμα του έργου. Κεντρική ιδέα λοιπόν του σχεδιασμού της πρόσοψης αποτελεί αυτό το δυναμικό pattern που δημιουργεί την αίσθηση της κίνησης, αποτελείται από οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία τα οποία έχουν μια μικρή μετακίνηση 40 εκατοστά από όροφο σε όροφο και έτσι δίνουν την εντύπωση ότι τυλίγουν τον όγκο του κτιρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για οριζόντιες και κατακόρυφες περσίδες που προσαρμόζουν και εντύνουν κάποιες από τις καταπληκτικές θεάσεις που προσφέρει το κτίριο στην γύρω περιοχή, στο λιμάνι αλλά και στην πόλη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Ηλίας Παπαγεωργίου.

   O Πύργος του Πειραιά σύντομα θα ομορφύνει

   Ετσι θα γίνει ο Πύργος του Πειραιά.
   «Το κτίριο έχει έναν αρκετά ιδιαίτερο σκελετό. Σχεδιασμένο από τον Αρίσταρχο Οικονόμου έχει μια ιδιωματική επίλυση όσον αφορά το αντισεισμικό του performace, το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο, αλλά και οι όψεις έχουν μια ιδιαιτερότητα. Οπως, για παράδειγμα, κολώνες που βρίσκονται στα όρια του Πύργου, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σύγχρονο για ένα τέτοιο κτίριο. Μας ενδιέφερε όμως, στον σχεδιασμό, κάπως να παίξουμε με τα οριζόντια και κάθετα χαρακτηριστικά του Πύργου κι έτσι η κίνηση αυτή των περσίδων θεωρούμε ότι μοιάζει σαν ένα πέπλο που κάπως τυλίγει ότι κινείται γύρω από το κτίριο. Οι περσίδες αυτές κοιτώντας από κάτω προς τα πάνω, πέρα από τη μετατόπιση παρουσιάζουν και μια ελαφριά στροφή, ξεκινώντας από τις 0° στον τρίτο όροφο - το λεγόμενο podium που θα έχει και εμπορικές χρήσεις - μέχρι και τον τελευταίο όροφο όπου η στροφή τους είναι περίπου 60°. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα από τις διαφορετικές πλευρές που κοιτάει κάποιος το κτίριο εκείνο να παρουσιάζεται διαφορετικό. Σε κάποιες πλευρές πολύ συμπαγές ή ενιαίο και σε άλλες πιο διάφανο… Οι περσίδες ουσιαστικά ανοίγουν τις γωνίες του όγκου του κτιρίου και ανεβαίνοντας προς τα πάνω τονίζεται ακόμα περισσότερο η όμορφη θέα προς το λιμάνι αλλά και την υπόλοιπη Αθήνα, δημιουργώντας έτσι πιο ευχάριστους χώρους εργασίας στο εσωτερικό, καθώς η πλειοψηφία των χρήσεων θα είναι γραφεία», περιέγραψε στη συνέχεια ο ίδιος.

   Ετσι θα είναι ο Πύργος στην τελική του μορφή
   Παράλληλα, οι περσίδες ως το κατεξοχήν σύστημα σκίασης ενός κτιρίου συμβάλλουν στο βέλτιστο ενεργειακό μοντέλο και μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες θερμικής άνεσης στους εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως μπορεί να μειωθεί κατά 20% η ανάγκη για ψύξη στο εσωτερικό του κτιρίου.
   Φωτογραφίες: Η μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά
   Πλέον το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Μάλιστα αν έχετε περάσει πρόσφατα από τον Πειραιά θα έχει παρατηρήσει πως η παλιά όψη έχει πλέον αποξυλωθεί. Και πέρα από τις περσίδες άλλο χαρακτηριστικό της νέας όψης που θα έχει ο Πύργος του Πειραιά είναι η πανελοποίηση.

   O Πύργος του Πειραιά συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον, οι εργασίες προχωρούν και μόλις πριν λίγες εβδομάδες η παλιά όψη αποξυλώθηκε.

   Φωτογραφία: Instagram pireaspiraeus

   To έργο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης/Φωτογραφία: Instagram pireaspiraeus
   «Τα πανέλα φτιάχνονται εξολοκλήρου στο εργοστάσιο, έρχονται στο εργοτάξιο και ουσιαστικά αναρτώνται στον Πύργο. Η οριζόντια και η κάθετη περσίδα έρχονται ξεχωριστά και ουσιαστικά συναρμολογούνται λίγο πριν αναρτηθούν στον Πύργο.
   Υπάρχουν λοιπόν μέσα στην τυποποίηση των πανέλων διάφορες κατηγορίες. Είναι σχεδόν όλα πανομοιότυπα αλλά κάποια έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Το σύνολό τους είναι περίπου 2.000 πανέλα και 5.000 περσίδες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Παπαγεωργίου.
   Σε 1,5 χρόνο θα είναι έτοιμος ο Πύργος του Πειραιά
   Οπως όλα δείχνουν σε περίπου 1 - 1,5 χρόνο ο Πύργος του Πειραιά θα έχει νέα όψη. Στόχος είναι να αποκτήσει τη «ζωή» που ποτέ δεν είχε και πέρα από «τοπόσημο» να γίνει «σημείο αναφοράς» με την αίγλη για την οποία το προόριζε ο αρχικός του σχεδιασμός. Αυτό επιθυμεί και ο Ηλίας Παπαγεωργίου με την ομάδα του.

   «Με τη νέα πρόσοψη επικεντρωνόμαστε στην ενοποίηση του κτιρίου με την πόλη όχι μόνο οπτικά αλλά και ως προς την απόδοσή του. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δομή με υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση που μειώνει δραστικά τις ενεργειακές απαιτήσεις».
   Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχιτεκτονικό γραφείο Pila Studio έχει ήδη τιμηθεί με τον Έπαινο Καλύτερης Μελέτης για τον Πύργο του Πειραιά, στο πλαίσιο των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 που διοργανώθηκαν τον Ιούλιο, όπως κάθε χρόνο από τον φορέα DOMa , με σκοπό την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σύσσωμοι οι BIG 5 πέρασαν στην Β`φάση του μεγάλου κτιριακού-ΣΔΙΥ στο Πανεπιστήμιο Θράκης.  Χρειάστηκε  να περάσει σχεδόν 1,5 έτος μέχρι να πάει ο μεγάλος αυτός διαγωνισμός ένα βήμα μπρος.  Στο τρίτο μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης περάσαν πέντε σχημάτων: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
   Το έργο έχει τίτλο «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Όπως σας είχε ενημερώσει στο παρελθόν το ypodomes.com, το κόστος του έργου ανέρχεται σε 107,3εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ 133,05εκατ.ευρώ).
   Πρόκειται για ένα μεγάλο σύμπλεγμα κτιριακών έργων που περιλαμβάνει: φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ένα ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2020.
   Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες.  Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει 2 φάσεις: Την Α’ φάση όπου ολοκληρώθηκε η προεπιλογή. Στη Β’ φάση, ξεκίνησε η φάση Β.1  όπου πραγματοποιείται ανταγωνιστικός διάλογος που θα οριστικοποιήσει το τεχνικό αντικείμενο του έργου. Τελικό στάδιο είναι το Β.ΙΙ όπου θα έχουμε την υποβολή των προσφορών.
   Που θα γίνουν έργα
   Το Πανεπιστήμιο Θράκης “απλώνεται” σε 4 πόλεις και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται να δημιουργηθούν ταυτόχρονα υποδομές σε διαφορετικές περιοχές. Το αντικείμενο των έργων αυτού του μεγάλου κτιριακού ΣΔΙΤ περιλαμβάνει αναλυτικά ανά πόλη:
   Αλεξανδρούπολη: 4 κτίρια φοιτητικών εστιών (12.194,34 τ.μ. για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (3.776,75 τ.μ. για 1500 άτομα) και πανεπιστημιακές κατοικίες (12 χώροι τουλάχιστον 4 ατόμων, 1.440,00 τ.μ.).
   Κομοτηνή: 2 κτίρια φοιτητικών εστιών (9.667,36 τ.μ. εσωτερική επιφάνεια και 3.551,8 τ.μ. υπαίθριοι χώροι για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας (660 τ.μ. για 28 άτομα), πανεπιστημιακές κατοικίες (24 κατοικίες με τμήματα των 4 κατοικιών, 2.880 τ.μ.).
   Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης/Αναγνωστήριο– Πολύ λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων (1 κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, 6.000 τ.μ., 17.000 τ.μ. συνολικό εμβαδόν χώρων).
   Ξάνθη: Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας (1 κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ., και 5.000 τ.μ. υπαίθριοι χώροι).
   Μεγάλη η προστιθέμενη αξία του έργου
   Ένα έργο με το μέγεθος αυτό, στην περιοχή της Θράκης, θα έχει πολλή μεγάλη επίδραση στην οικονομία της περιοχής. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν κατασκευαστικές εργασίες σε τρεις πόλεις ταυτόχρονα, θα αναζωογονήσει τον κατασκευαστικό κλάδο και θα δώσει απασχόληση σε πολλές εταιρείες της περιοχής. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι θα είναι το μεγαλύτερο κτιριακό σύμπλεγμα έργων μέσω της ΣΔΙΤ στη Θρακή εδώ και πολλά χρόνια.
   Με το έργο θα λυθούν σημαντικά προβλήματα όπως η στέγαση φοιτητών αλλά και καθηγητών, η λειτουργία μίας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης η οποία θα είναι στην πραγματικότητα ένας πολυ-λειτουργικός χώρος ενώ το ερευνητικό κέντρο θα ωθήσει την ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και θα προσελκύσει εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
   Το έργο μετά τη λήξη της σύμβασης  θα επιστρέψει το έργο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο με καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το «κουβάρι» των… εξελίξεων για 3+1 λιμάνια αλλά και της στρατηγικής για ένα επιπλέον αναμένεται να ξετυλίξει στο αμέσως προσεχές διάστημα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου. Ψηλά στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται ο διεργασίες για τα λιμάνια της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας για τα οποία ήδη οι διαγωνισμοί είναι σε προχωρημένο στάδιο, δηλαδή για Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα, η συνέχιση της διαδικασίες του διαγωνισμού για τον λιμένα Ηρακλείου στην Κρήτη αλλά και τα νέα πλάνα για την αξιοποίηση ενός λιμένα στην Κεντρική Ελλάδα, αυτού στον Βόλο.
   Ξεκινώντας… ανάποδα, δηλαδή από την περίπτωση του Βόλου, πηγές που παρακολουθούν τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των λιμένων που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στο χαρτοφυλάκιό του αναφέρουν ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ) μεταφέρεται, σχεδόν με… βεβαιότητα, για το 2022, δίχως να είναι απολύτως σαφές το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Πάντως, κάποιες πηγές «δείχνουν» για τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς και αφού έχει ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο στα υπόλοιπα μέτωπα ή κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες.
   Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, συνεχίζοντας τις επαφές γνωριμίας και ενεργού επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ, η Διοίκηση του Ταμείου, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο, κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Δημήτρη Πολίτη, επισκέφτηκε τον Βόλο. Με αφορμή αυτό, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει διατεθειμένο να περιμένει τις εξελίξεις πρώτα στους άλλους διαγωνισμούς ώστε να μην «πέσει» και άλλος ένας μαζί με τους υπόλοιπος, επιβαρύνοντας τους υποψήφιους επενδυτές. Αλλωστε, στο ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να είναι σε φάση επανασχεδιασμού της στρατηγικής, να δούνε «τι σηκώνει και θέλει η αγορά», να αναδείξουν τα θετικά σημεία κάθε περίπτωσης, εν προκειμένω του ΟΛΒ, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα asset που είναι σε κομβικό μέρος της χώρας.
   Εξάλλου, όπως σημειώνεται, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδίαζε τη δημιουργία εγκατάστασης στην έκταση, όπως είχε παλιότερα αποκαλύψει το insider, αλλά στην πορεία ο σχεδιασμός άλλαξε. Οπότε, φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα και για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τους επενδυτές που θα εστιάσουν στα υπόλοιπα λιμάνια και θα έχουν… ξεκάθαρη εικόνα για τους «νικητές» πριν ασχοληθούν με τον Βόλο. Να σημειωθεί ότι στον Βόλο αλλά και γενικότερα στη Θεσσαλία εκκρεμούν αποφάσεις υπουργείων και φορέων για προώθηση έργων και αναπτύξεων όπως ο σιδηρόδρομος, οδικά έργα, εμπορευματικά κέντρα κ.α. που θα εξυπηρετήσουν και τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τον επικείμενο διαγωνισμό. Κατά συνέπεια, το Ταμείο, μη θέλοντας να ρίξει άλλον έναν διαγωνισμό στο «πακέτο με τα λιμάνια», μεταβάλει τη στρατηγική του για τον Βόλο και μεταφέρει τις εξελίξεις για τη διάθεση του 67% των μετοχών του λιμένα στο 2022. Μέχρι τότε πάντως, αναμένονται διεργασίες στα υπόλοιπα 3+1 λιμάνια.
   Οσον αφορά στην Καβάλα (ΟΛΚ), οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές εντός του 2021. Για τον διαγωνισμό που σχετίζεται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) κατά τις ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα έχουμε μάλλον δεσμευτικές προσφορές τέλη 2021 ή ίσως και αρχές 2022, ενώ για την Ηγουμενίτσα (ΟΛΗ) μάλλον αναμένεται ανάλογο χρονοδιάγραμμα. Γίνεται δηλαδή αντιληπτό, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, ότι αναφορικά με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία. Οπότε, αναμένεται ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας στις αρχές 2022.
   Να σημειωθεί ότι πλέον η αξιοποίηση των λιμανιών σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα έχει πάρει ευρύτερο οικονομικό και γεωστρατηγικό «χρώμα» καθώς προωθούνται από την κυβέρνηση πλήθος έργων και επενδύσεων σε οδικούς άξονες, σιδηρόδρομο, logistics κ.α., οι οποίες αναδεικνύουν τον ρόλο των λιμανιών αυτών ως εμπορευματικούς κόμβους που θα μεταφέρουν εμπορεύματα, οχήματα, ανθρώπους προς όλη την χώρα, τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αρα, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια αξιοποίηση περιφερειακού λιμανιού (παραχώρηση ή πώληση μεριδίου) αλλά για διαγωνισμούς με ευρύτερη και πολυδιάστατη σημασία. 

   Οσον αφορά στον διαγωνισμό για το λιμάνι Ηρακλείου (Κρήτης), ήδη γίνεται η αξιολόγηση του Φακέλου Ά, των νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στον Νοέμβριο ή εντός του προσεχούς διμήνου το Ταμείο και οι σύμβουλοί του θα αποφανθούν ποιοι επενδυτές πληρούν του όρους για να συνεχίσουν. Οπότε, αναμένονται οι συνήθεις βελτιωμένες προτάσεις από τους «μνηστήρες» από το 2022.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ισχυρό πλήγμα από τους αυστηρούς περιορισμούς των lockdown διεθνώς δέχθηκε ο κλάδος της φιλοξενίας και ιδιαίτερα τα πολυτελή ξενοδοχεία, όμως καθώς οι πλούσιοι πελάτες τους επιστρέφουν όπως φαίνεται το ίδιο συμβαίνει και με τους επενδυτές. Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά πολυτελή ξενοδοχειακά ακίνητα βρίσκονται πλέον στο ίδιο επίπεδο με το μέσο όρο της δεκαετίας σύμφωνα με στοιχεία της JLL, ενώ η ευρύτερη αγορά υποχωρεί κατά 40%.  Σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ενδιαφέρον για τα πολυτελή ξενοδοχεία ήταν «ανθεκτικό» –αν και αρκετοί εξ αυτών τηρούσαν στάση αναμονής κατά το πρώτο κύμα.

   Από τον Μάρτιο του 2020, έχουν υπογραφεί 14 συμφωνίες πολυτελών ξενοδοχείων στην Ευρώπη, συνολικής αξίας €3 δισ. Αυτές περιλαμβάνουν το Ritz στο Λονδίνο, το Hotel Bauer Palazzo Venice στην Βενετία και το Hοtel Beau-Rivage στη Γενεύη. «Οι επενδύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία δεν είχαν «παγώσει» εντελώς», λέει η Gwenola Donet, επικεφαλής του τμήματος Hotels & Hospitality Strategic Advisory της JLL για την περιοχή ΕΜΕΑ.

   Τα πολυτελή ταξίδια συνεισέφεραν το 21% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό της Ευρώπης το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία καταναλωτικών δεδομένων Statista - και τώρα ο κλάδος πρόκειται να ανακάμψει ακόμη περισσότερο από λόγω και των εμβολιασμών που χτίζουν ένα τοίχος ανοσίας διεθνώς. Σύμφωνα με την Donet, «τα πολυτελή ταξίδια βρίσκονται πλέον σε ταχύτερο δρόμο ανάκαμψης από τον ευρύτερο ξενοδοχειακό κλάδο».  Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ανάλυσης HotStats, ο δείκτης που μετρά το μικτό κέρδος ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.
   Αύξηση εσόδων στα lux ξενοδοχεία
   Ειδικότερα, στην αγορά του Λονδίνου, Μιλάνου, Παρισιού και Ρώμης τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) που αφορούν σε ξενοδοχεία πολυτελείας (lux) βελτιώνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα καταλύματα του κλάδου. Γενικότερα, οι επενδυτές που εστιάζουν στον ξενοδοχειακό κλάδο αναμένουν ότι ο δείκτης RevPAR θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 σε τρία έως τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα Global Hotels Investment Sentiment Survey της JLL. Ένας άλλος λόγος για το γεγονός ότι παραμένουν στο «στόχαστρο» των επενδυτών ως «ελκυστικά» τα πολυτελή ξενοδοχεία είναι η μεγαλύτερη κινητικότητα των πελατών τους, λέει η Jessica Jahns, επικεφαλής του τμήματος Hotels & Hospitality Research της JLL για την περιοχή ΕΜΕΑ. «Οι πλούσιοι αισθάνονται πιο άνετα να κάνουν κράτηση για διακοπές ακόμη και την τελευταία στιγμή ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει η Jahns συμπληρώνοντας ότι «οι εξαιρετικά πλούσιοι τουρίστες μπόρεσαν επίσης να παρακάμψουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης ναυλώνοντας ιδιωτικά τζετ».

   Η αύξηση του πληθωρισμού

   Τους επόμενους μήνες, τα πολυτελή ξενοδοχεία θα μπορούσαν να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους αντιστάθμισης έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού, προβλέπει η JLL. Η εταιρεία επενδύσεων και φιλοξενίας με έδρα τη Μέση Ανατολή, Range Developments, προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στα πολυτελή θέρετρα πέντε αστέρων στην Καραϊβική ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού. «Ο πληθωρισμός, παράλληλα με τη γεωπολιτική, ανησυχία είναι ένας ακόμη παράγοντας για τους επενδυτές που αναζητούν ασφαλή ‘καταφύγια’ για τη διατήρηση του πλούτου τους», λέει η Donet.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε διαδικασία εκκίνησης μπαίνει ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 291 εκατ ευρώ που αφορά την υδροδότηση της Αθήνας. 
   Ο διαγωνισμός με τίτλο "Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των Παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της πρωτεούσης μέσω ΣΔΙΤ", περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).
   Επιπλέον, θα κατασκευαστούν έργα για τη διασφάλιση της καλής λειτουργικής κατάστασης του ΕΥΣ. 
   Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.
   Στο διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχει για πρώτη φορά και η ΕΥΔΑΠ καθώς η αλλαγή του καταστατικού της, της επιτρέπει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ. 
   Όπως μάλιστα επισημαίνει στην εξαμηνιαία κατάσταση της η Εταιρεία, στην πρόσφατη τροπολογία που πέρασε το καλοκαίρι για την ανανέωση μέχρι το 2040 του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ανανεώθηκε και η σύμβασης για το ΕΥΣ. 
   Ειδικότερα όπως αναφέρεται στη τροπολογία, "με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της "Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ" και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ
   Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της
   Πρωτεύουσας για τρία έτη. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ".
   Η διάρκεια της ΣΔΙΤ υπολογίζεται σε 20 χρόνια, ενώ ο ανάδοχος εκτιμάται ότι θα βγει μέσα στο 2022.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.