Jump to content
 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  1465 ειδήσεις in this category

  1. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Toν Ιούλιο θα φτάσει στην Ελλάδα ο δεύτερος μετροπόντικας, ο οποίος θα αναλάβει την εκσκαφική δραστηριότητα για τη διάνοιξη της σήραγγας στη γραμμή 4 του μετρό «Άλσος Βεΐκου-Γουδή», σύμφωνα τα όσα ανέφερε ο Απόστολος Τυρογαλάς, Site Engineer στην Αττικό Μετρό. Την παρουσίαση είχε την ευκαιρία να συναντήσει το Build στο πλαίσιο του WTC 2023, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής. Ο συγκεκριμένος μετροπόντικας είναι ο ένας από τους δύο που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, καθότι ο πρώτος έχει ήδη συναρμολογηθεί και εγκατασταθεί στον δεύτερο σταθμό από τον οποίο ξεκινούν οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας, αυτό της Κατεχάκη.
   Θυμίζουμε ότι και τα δύο μηχανήματα TBM (Tunnel Boring Machine = Mηχάνημα διάνοιξης σηράγγων) είναι καινούργια, κατασκευασμένα από τη γερμανική εταιρεία Herrenknecht. Σύμφωνα με τα στελέχη της Αττικό Μετρό, η ολοκλήρωση του έργου κατασκευής της νέας γραμμής είναι προγραμματισμένη σε χρονικό διάστημα 8 ετών από σήμερα. Στο τέλος του μήνα που διανύουμε, θα ξεκινήσει και η διάνοιξη της σήραγγας από τον σταθμό της Κατεχάκη. Το συνολικό μήκος της γραμμής ανέρχεται στα 12,8 χιλιόμετρα και πρόκειται να δημιουργηθούν 15 υπόγειοι σταθμοί, με το συνολικό κόστος του έργου να ανέρχεται στα 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
   Πώς εξελίσσονται οι εργασίες για τη γραμμή 4
   Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πρόδρομων εργασιών, ήδη έχουν ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή στο φρέαρ της Βεΐκου, Κολωνακίου, Ακαδημίας, Δικαστήρια και στο Γαλάτσι. Στο φρέαρ της Κατεχάκη, στο ΓΝΑ, στη Βεϊκου, στην ΕΥΔΑΠ, στη Νήαρ Ηστ, στη Φορμίωνος καθώς και στους σταθμούς Δικαστήρια και Ακαδημία, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνταν. Στην τελική φάση της ολοκλήρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αρχαιολογικές έρευνες στους σταθμούς στο Άλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι, στα Ιλίσια και στο Γουδί. Αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στους σταθμούς Εξαρχείων, Ελικώνος, Κυψέλης, Καισαριανής, Ζωγράφου καθώς και στην Βιβλιοθήκη επί της οδού Ακαδημίας. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η εκπόνηση των γεωτεχνικών μελετών, οι τελικές μελέτες για τους σταθμούς και τα φρέατα του έργου. Επιπλέον, τα έργα αντιστήριξης και η εκσκαφή στο φρέαρ της Κατεχάκη καθώς και τα πρώτα 12 μέτρα του αρχικού θαλάμου εκκίνησης με συμβατικά μηχανικά μέσα έχουν ολοκληρωθεί, όπως έχει συμβεί και με την κατασκευή πασσάλων αντιστήριξης στο σταθμό Κολωνάκι. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αντιστήριξης στα φρέατα ΕΥΔΑΠ, ΓΝΑ και Βεΐκου.
   Έως το τέλος του 2023 ο ανάδοχος για την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον
   Σε ερώτημα του Build προς τα στελέχη της Αττικό Μετρό αναφορικά με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επέκταση της γραμμής 2 προς το Ίλιον, ανέφεραν ότι ολοκληρώθηκε ήδη η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όπως επισήμαναν, εντός του 2023 θα ακολουθήσει η υποβολή και η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών και της τεχνικής επάρκειας των υποψήφιων αναδόχων για την κατασκευή του έργου. Στόχος της Αττικό Μετρό είναι να ξεκινήσει η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου εντός του 2024, με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης να ανέρχεται στα 5 έτη. Να θυμίσουμε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, οι Τέρνα, Ιντρακάτ καθώς και οι κοινοπραξίες Άβαξ-Ghella-Alstom και Άκτωρ-Μυτιληναίος. Το κόστος με το ΦΠΑ είναι 682 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 550 εκατ. ευρώ). Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Αττικό Μετρό.
   Read more...

   87 • 0

  2. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Σημαντικό βήμα για την ταχεία διεκπεραίωση του απαραίτητου πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε σημαντικά και κρίσιμα δημόσια κτίρια αποτελεί η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου που προχωρά άμεσα.
   Η συγκρότηση του Μητρώου βασίζεται στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠ342 (ΦΕΚΒ/2943/4-5-2023) και υλοποιείται με ταχείες διαδικασίες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
   Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του ΟΑΣΠ. Την υλοποίηση, τεχνική διαχείριση και συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου ανέλαβε και υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο στις αρχές Ιουλίου και η έναρξη εγγραφών θα ανακοινωθεί από το ΤΕΕ προς τους μηχανικούς το επόμενο διάστημα.
   Παράλληλα, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο Μητρώο ως Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Eπάρκειας.
   Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο έργο για την πραγματοποίηση προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια με στόχο την αντισεισμική θωράκιση της χώρας παίρνει σάρκα και οστά. Ένα έργο κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Για την ασφάλεια των πολιτών.  Ένα έργο που για πρώτη φορά υλοποιείται στοχευμένα, με συντονισμό, συνεργασία και μεθοδικότητα. Με ολοκληρωμένο πλαίσιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου που διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα του ΤΕΕ και του ΟΑΣΠ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί στην αποτελεσματική διαχείριση φυσικών καταστροφών απαιτείται συλλογική, ενεργή, δράση. Και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που συμβάλλουν καθοριστικά στην Πρόληψη και την Μείωση των επιπτώσεων.»
   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε μεταξύ άλλων:
   «Για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, καταρχήν, αλλά και των κρίσιμων κτιρίων και υποδομών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση. Και αυτό συμβαίνει με την υποστήριξη του ΤΕΕ και τη συμμετοχή χιλιάδων μηχανικών που έχουν την εμπειρία και τα επαγγελματικά εφόδια να συνδράμουν το Κράτος σε αυτό το απαραίτητο βήμα για την ασφάλεια των πολιτών και την ανθεκτικότητα της Πολιτείας. Είναι μια σταθερή διεκδίκηση του ΤΕΕ για δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος θα μας δώσει μια πολύ καλή εικόνα για το επίπεδο ασφάλειας των δημοσίων κτιρίων, θα δώσει πλήρη εικόνα στην Πολιτεία για τις ανάγκες τυχόν παρεμβάσεων, και ελπίζω ότι θα δημιουργήσει στην κοινωνία και στην οικονομία μια κουλτούρα τακτικού, περιοδικού ελέγχου όλων των κτιρίων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα καθιερωθεί και θα μακροημερεύσει τα επόμενα χρόνια. Πρώτος στόχος είναι, με τη συνδρομή των Ελλήνων Μηχανικών, να ελεγχθούν όλα τα κρίσιμα δημόσια κτίρια μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.»
   Ποια κτίρια θα ελεγχθούν
   Το ΤΕΕ, βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτιρίων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, μέσω των Ελεγκτών Μηχανικών. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.
   Προθεσμίες 
   Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), υποχρεούνται, εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της σχετικής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του ΟΑΣΠ, να καταχωρήσουν σε αυτήν τα στοιχεία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς και κρίσιμες λειτουργίες, όπως αυτά περιγράφονται στην Ενότητα Α της Ταυτότητας του Κτιρίου του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου του Ο.Α.Σ.Π. (5η έκδοση, 2020), τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπροσώπου της οικείας Υπηρεσίας ή Φορέα που στεγάζεται στο ελεγχόμενο κτίριο και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου φορέα συντήρησης, το έτος κατασκευής του ελεγχόμενου κτιρίου, καθώς και αρχείο με τον πολεοδομικό φάκελο του κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια και μελέτες αδείας, δηλώσεις τακτοποίησης κ.λπ.).
   Διαδικασία εγγραφής  
   Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ (αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται: [α] πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή
   [β] αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή
   [γ] συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή
   [δ] συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.
   Οι Ελεγκτές εγγράφονται στο Μητρώο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους και λαμβάνουν αύξοντα αριθμό Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Για την εγγραφή τους στο Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, με χρήση των προσωπικών κωδικών που χορηγούνται από το ΤΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: α) Ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, e-mail κ.λπ.)
   β) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)
   γ) Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
   δ) Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού με δικαιούχο τον μηχανικό (ΙΒΑΝ)
   ε) Διεύθυνση επαγγελματικής έδρας, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διατηρώντας έδρα σε περισσότερες από μια περιοχές, υποχρεούται να δηλώσει σε ποια από αυτές επιθυμεί να διενεργεί ελέγχους.
   στ) πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω), ή αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών, ή συναφή τίτλο σπουδών διδακτορικού επιπέδου, ή συναφή μετα-διπλωματικό τίτλο σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.
   ζ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία υπευθύνως δηλώνει ότι:
   ζα. δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα, όπως και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, καταπίεση, δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
   ζβ. θα ενημερώνει εντός δέκα (10) ημερών το ΤΕΕ σε περίπτωση που δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις συμμετοχής του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου,
   ζγ. η συμμετοχή του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου παρέχει αυτοδίκαια το δικαίωμα γνωστοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του για τους σκοπούς του ελέγχου,
   ζδ. αποδέχεται τη χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τους ελέγχους που έχει προβεί, με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.
   η) Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας
   Η ιδιότητα του Ελεγκτή αποκτάται με την εγγραφή του στο Μητρώο. Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων μηχανικού εγγεγραμμένου στο Μητρώο, ο Ελεγκτής υποχρεούται να δηλώσει ηλεκτρονικά στο ΤΕΕ τη σχετική μεταβολή, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Για την έναρξη του Μητρώου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του προέδρου του Τ.Ε.Ε., κατά την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος. Στην ΚΥΑ ΥΠ342 (ΦΕΚΒ/2943/4-5-2023) περιλαμβάνεται αναλυτική περιγραφή σχετικά με:
   –          Διαδικασία επιλογής και ορισμού Ελεγκτών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου
   –          Διαδικασία και περιεχόμενο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου
   –          Αποζημίωση των Ελεγκτών
   καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια (διαγραφές ελεγκτών, χρηματοδότηση δράσης κλπ)
   Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτώνται προοδευτικά στην ειδική ιστοσελίδα του ΤΕΕ: https://web.tee.gr/mmpe/
   Read more...

   246 • 0

  3. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου (17:00) εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το τελευταίο από τα επτά έργα του πρώτου κύκλου των αρδευτικών που κατασκευάζονται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 210,2 εκατομμυρίων ευρώ (με ΦΠΑ), η προκήρυξη για το οποίο δημοσιεύθηκε χθες από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ).
   Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 132,92 εκατ. ευρώ), παρατάθηκε έως την Παρασκευή 16 Ιουνίου (15:00), από τη Δευτέρα 22 Μαΐου, που προβλεπόταν αρχικά. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 23 Ιουνίου, την ίδια ώρα.
   Αρδευτικό δίκτυο 282,5 χιλιομέτρων στην Ξάνθη με «έξυπνα» συστήματα
   Το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», αφορά αφενός την κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της, αφετέρου την κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού στην περιοχή Α2, μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας), ενώ παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.
   Το δίκτυο άρδευσης (διανομής) που προβλέπεται να κατασκευαστεί ανέρχεται σε 282.490 χιλιόμετρα, ενώ προβλέπεται επίσης να εφαρμοστούν έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας, τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών).
   Για το κατασκευαστικό κόστος του έργου έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ανέρχεται σε 25 χρόνια.
   Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει:
   να εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου (υποστηρικτικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής κ.λπ.), λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους, και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου, να κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου, όπως αυτό θα προσδιορισθεί στη Σύμβαση Σύμπραξης, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ, την ασφάλιση των εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης, και να επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Σύμπραξης στο τέλος της Συμβατικής Περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας. Με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD)
   Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ως αναθέτουσα αρχή υποστηρίζει κοινοπραξία συμβούλων αποτελούμενη από την εταιρεία «MAZARS ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο και επικεφαλής της κοινοπραξίας τη δικηγορική εταιρία «ΜΑΧΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως νομικό σύμβουλο, την εταιρεία «ΝΑΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΑΕ» ως τεχνικό σύμβουλο, την εταιρεία Παρασκευόπουλος Γεώργιος ΕΠΕ Σύμβουλοι Περιβάλλοντος ως περιβαλλοντικό και κοινωνικό ειδικό.
   Η EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) υποστηρίζει το έργο των Συμβούλων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προετοιμασίας ΣΔΙΤ της Ελλάδας, σε συνέχεια Συμφωνίας Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
   Read more...

   74 • 0

  4. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Θετικές προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο, με όχημα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέπει η Edison Investment Research σε έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ομίλου ΑΒΑΞ. Οι τέσσερις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, κυριαρχούν καταγράφοντας πάνω από τα μισά έσοδα του κλάδου και ανεκτέλεστο ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Το 2022 οι κατασκευές της χώρας ανέκαμψαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη 29,6%.
   Για τα δύο επόμενα χρόνια, προβλέπεται πως τα έσοδα από τις κατασκευές θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ ετησίως, με έμφαση στα έργα παραχωρήσεων και τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, η αξία της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς ανέρχεται περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ, με το 30% αυτής να αφορά σε κατοικίες, ενώ το υπόλοιπο 70% αφορά σε έργα υποδομών. Παρόλα αυτά, η αγορά των κατασκευών παραμένει στο 1/3 της προ κρίσης αξίας της, γεγονός που καθρεφτίζει την μεγάλη καθίζηση που επέφερε στον κλάδο το μεγάλο επενδυτικό κενό της δεκαετούς ύφεσης.
   Δεξαμενή έργων 43,4 δισ. ευρώ με την ενέργεια στο προσκήνιο
   Ώθηση στον κλάδο δίνουν οι πόροι ύψους 31 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ξεκίνησε στα μέσα του 2021 και υποστηρίχθηκε από την Ε.Ε. με επιχορηγήσεις και δάνεια. Σύμφωνα με την έκθεση, το πακέτο τόνωσης αναμένεται να προσθέσει περίπου 2–3% στο εθνικό ΑΕΠ έως το 2026. Όπως σημειώνεται, «ενώ οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες στοχεύουν κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν κι άλλα προγράμματα υποδομής, καθώς και να προσελκύσουν πρόσθετες πηγές ιδιωτικής χρηματοδότησης».
   Σύμφωνα με την PWC, τον Οκτώβριο του 2020 η Ελλάδα είχε ένα pipeline 118 έργων υποδομής, που είναι είτε σε εξέλιξη είτε σε φάση προετοιμασίας, αλλά μη χρηματοδοτούμενα, αξίας 43,4 δισ. ευρώ. Εκτός από την ενέργεια, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του συνόλου, τομείς προτεραιότητας είναι οι μεταφορές σε ποσοστό περίπου 35%, συμπεριλαμβανομένων έργων οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, λιμανιών και αεροδρομίων, αλλά και διαχείρισης απορριμμάτων. Δεδομένης της μεγάλης αυτής δεξαμενής, ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι την πενταετία ως το 2019, ολοκληρώθηκαν 40 έργα υποδομής συνολικής αξίας 8,9 δισ. ευρώ.
   Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ
   Σύμφωνα με την έκθεση της Edison, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ για έργα υποδομής με χρηματοδότηση και από τον ιδιωτικό τομέα. Τον Νοέμβριο του 2022, στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της χώρας υπήρχαν 57 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, 14 έργα αξίας 0,8 δισ. ευρώ είχαν ήδη υπογραφεί και 43 έργα αξίας 6,4 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Η μεγάλη πλειοψηφία, σε ποσοστό 83% αφορούσε παραχώρηση, μέσης διάρκειας 27–30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της φάσης κατασκευής. Επτά έργα αξίας 1,5 δισ. ευρώ ήταν στον τομέα των μεταφορών. Εξετάζονται επίσης έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς.
   ΑΒΑΞ: Θετικές επενδυτικές προοπτικές βλέπει η Edison
   Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Όμιλος ΑΒΑΞ με ένα ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο ύψους 2,2 δισ. ευρώ και συμμετοχή στα μεγαλύτερο εν εξελίξει έργα της χώρας, όπως η Γραμμή 4 του μετρό, εκτιμάται από την Edison ότι έχει μπροστά του σημαντικές προοπτικές. Όπως σημειώνεται, η εταιρεία έχει μπει στο 2023 με θετικούς οιωνούς λόγω της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και της σημαντικής μείωσης του δανεισμού.
   Παράλληλα, η διαφαινόμενη αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές της χώρας, καθώς και η ανεξάρτητη αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων στα 130 εκατ. ευρώ (0,90 ευρώ/μετοχή) όταν η λογιστική του αξία πρόσφατα υπολογίστηκε στα 295 εκατ. ευρώ (2,05 ευρώ/μετοχή), οι εκτιμήσεις για την πορεία της μετοχής διαγράφονται θετικές. Πρόκειται για ένα υγιές χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με εξασφαλισμένες ταμειακές ροές, ενώ παράλληλα διεκδικεί νέες σημαντικές συμβάσεις παραχώρησης με εσωτερικούς συντελεστές απόδοσης (IRR) της τάξεως του 12–13%.
   Ουσιαστικά, ο διεθνής οίκος ανοίγει επισήμως την πόρτα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τον Όμιλο ΑΒΑΞ και τις μετοχές του. Ιδιαίτερα θετική αναφορά γίνεται στο «συνεπές ιστορικό μείωσης του χρέους του Ομίλου», που τα τελευταία δύο χρόνια κορυφώθηκε με την απόφαση αποεπένδυσης από τις ΑΠΕ και τη Volterra. Μέσω της σύστασης της 100% θυγατρικής της ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, στόχος είναι ο κλάδος των κατασκευών να σταθεί σε ένα επίπεδο χρέους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
   Read more...

   418 • 0

  5. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Δύο ακόμη περιοχές της Εύβοιας θα αποκτήσουν υποδομές υδατοδρομίων με την υπογραφή των σχετικών ΚΥΑ ίδρυσης υδατοδρομίων στους Λιμένες Αλιβερίου και Λουτρών Αιδηψού. Ειδικότερα, χορηγούνται άδειες στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Ανώνυμη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «Ο.Λ.Ν.Ε. Α.Ε.», προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων εγκαταστάσεων υδατοδρομίου, στις περιοχές του Λιμένα  Αλιβερίου και του Λιμένα Λουτρών Αιδηψού. 
   Υπενθυμίζεται ότι άδειες ίδρυσης έχουν χορηγηθεί, επίσης, στα υδατοδρόμια Ίου, Βόλου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας, Κυλλήνης και Κύμης, ενώ συνολικά, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζονται άλλα 20 αιτήματα χορήγησης αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων, καθώς υποβλήθηκαν νέες αιτήσεις που αφορούν στη δημιουργία υποδομών υδατοδρομίων σε Μυτιλήνη, Ρόδο, Αγαθονήσι, Κάσο, Τήλο και Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου.  
   Επιπλέον, έχουν χορηγηθεί Βεβαιώσεις Αποδοχής Τεχνικού Φακέλου, που επιτρέπουν την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, στη Σκόπελο, την Αλόννησο, τη Σκύρο και στην Τήνο, ενώ εξετάζεται ο σχετικός φάκελος που αφορά στο υδατοδρόμιο Πάτμου.  
   Με αφορμή τη χορήγηση Αδειών ίδρυσης Υδατοδρομίων στους λιμένες Αλιβερίου και Λουτρών Αιδηψού, ο Υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε: «Η Εύβοια αποκτά ένα σημαντικό δίκτυο υποδομών υδατοδρομίων που θα επιτρέψουν στο μέλλον την αεροπορική σύνδεση με πολλά σημεία του νησιού, καλύπτοντας τη γεωγραφική της έκταση. Παράλληλα, με την ανάπτυξη ανάλογων υποδομών στις Σποράδες, που έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε να καταστεί η Εύβοια ένας προορισμός με σημαντική αεροπορική κάλυψη, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα στην ποιότητα των μεταφορικών υπηρεσιών, με άμεσα οφέλη τόσο για την περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των κατοίκων σε άλλες περιοχές της χώρας.» 
   Read more...

   179 • 0

  6. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Στον ορισμό του ΤΕΕ ως φορέα υλοποίησης των έργων αναβάθμισης των υποδομών ασφαλείας των 10 μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων, με τη χρήση «έξυπνων» συστημάτων ΙοΤ, που εντάσσονται στη δράση 16959 του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
   Με το έργο αυτό επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών προληπτικής συντήρησης σηράγγων σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως το Ίντερνετ των πραγμάτων (IοT).
   Οι πληροφορίες που σχετίζονται την κατάσταση των σηράγγων θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται με ειδικούς αλγορίθμους, που υπολογίζουν την αντοχή τους και θα είναι διαθέσιμες σε εξειδικευμένους μηχανικούς, που θα είναι αρμόδιοι για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και την πρόληψη πιθανών προβλημάτων.
   Β. Βεγ. 
   Read more...

   220 • 0

  7. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Με την νέα σύνδεση η κυκλοφορία από ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό προς τον 6ο Προβλήτα και αντίστροφα θα διεξάγεται μέσω οδογέφυρας απρόσκοπτα, χωρίς να παρεμβάλλονται ισόπεδοι κόμβοι και σηματοδότες.  Έτσι, θα αποσυμφορηθεί η περιοχή της Δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, καθώς ο φόρτος των οχημάτων μεταφορών προς το Λιμένα θα εκτρέπεται νωρίτερα, από την περιοχή της συμβολής της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης με τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.  Επιπλέον θα επιτευχθεί η άμεση αποφόρτιση του τοπικού οδικού δικτύου από τις κινήσεις βαρέων φορτηγών και η αποκατάσταση της τοπικής κυκλοφορίας της οδού Καλοχωρίου με τον ΠΑΘΕ, στην κατεύθυνση προς Αθήνα, και αντίστροφα καθώς και τη σύνδεση του 6ου Προβλήτα με το Καλοχώρι και αντίστροφα.
   Τεχνικά χαρακτηριστικά
   Το έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης του ΠΑΘΕ και της Εγνατίας Οδού με τον 6ο προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο περιοχής Καλοχωρίου, μήκους περίπου 3,5 χλμ. Παράλληλα αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου στην βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου αποκαθιστώντας την σύνδεσή του με τον 6ο Προβλήτα και τον ΠΑΘΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή 6 μεγάλων τεχνικών (γεφυρών) συνολικού μήκους 1.374μ. καθώς και έργα οδοποιίας για την υλοποίηση των προσβάσεων στην οδογέφυρα και την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας του τοπικού οδικού δικτύου της βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου.
   Read more...

   325 • 1

  8. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Την υπαγωγή του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
   Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης.
   Το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη, το Κτίριο Μεταγωγών, Γενική και Ψυχιατρική Κλινική, Σχολικό Συγκρότημα, Βιβλιοθήκη, Χώρους Λατρείας κ.α.
   Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται στα 617 εκ. ευρώ με χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου 50 εκ. ευρώ, ή, εναλλακτικά, στα 700 εκ. ευρώ, χωρίς συμβολή του Δημοσίου.
   Η πρόταση υπαγωγής του έργου στον ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ προετοιμάστηκε από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΤΑΙΠΕΔ. Εντός των επόμενων μηνών πρόκειται να εκκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου.
   Read more...

   163 • 0

  9. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ο Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΟΑΣΠ και τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών, κ. Άρης Χατζηδάκης γράφει στο Εργοληπτικόν Βήμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υποδομές στην Ευρώπη και ειδικά οι γέφυρες που στη χώρα μας φθάνουν τις 17.000
   Τα προβλήματα που προέρχονται από την γήρανση των υποδομών και των κτηρίων της Ευρώπης, γίνονται όλο και πιο φανερά και κρίσιμα. Οι πρόσφατες καταρρεύσεις γεφυρών μας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Συνειδητοποιούμε ότι καθόμαστε πάνω σε μια βόμβα ζητημάτων ασφαλείας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί.
   Η δεκαετής, πλέον, πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε σε όλη την Ευρώπη συνοδεύτηκε κατά κανόνα από γενικευμένη περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, κυρίως στις δαπάνες συντήρησης και αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών.
   Η οικονομική αυτή συγκυρία συμπίπτει, δυστυχώς, με την συμπλήρωση 40-60 χρόνων από την εποχή της δημιουργίας των βασικών υποδομών της Ευρώπης στις δεκαετίες ‘60-‘80. Αυτό σημαίνει ότι βασικές υποδομές, κυρίως μεταφορικές αλλά και υδραυλικές, αρχίζουν να εξαντλούν την τεχνικά προσδοκώμενη διάρκεια ζωής τους.
   Άρα, τα φαινόμενα των αστοχιών και των δυστυχημάτων που αρχίζουν να συμβαίνουν όλο και συχνότερα είναι τεχνικά αναμενόμενα και προφανώς απαιτείται ένα ευρύ πρόγραμμα συντήρησης αλλά και αναβάθμισης των υποδομών μας. Οι γέφυρες αποτελούν ασφαλώς το πιο κρίσιμο στοιχείο του οδικού δικτύου.
   Δεν είναι μόνο το θέμα της γήρανσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει σοβαρή εξέλιξη και στην επιστημονική μας γνώση που πρέπει να ενσωματωθεί σε αυτές, και, κυρίως ο πολλαπλασιασμός των φορτίων κυκλοφορίας και των ταχυτήτων με τα οποία είχαν υπολογιστεί σε σχέση με τα σημερινά. Σε χώρες με σεισμικότητα σαν την Ελλάδα, οι σχετικές γνώσεις και τα επίπεδα ασφαλείας των σημερινών κατασκευών δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα της εποχής του σχεδιασμού και κατασκευής των υποδομών αυτών.
   Ασφαλώς, το πρόβλημα αφορά όλες τις αναπτυγμένες χώρες που δημιούργησαν τις υποδομές τους στον 20ο αιώνα. ΗAmerican Society of Civil Engineers στοδελτίο του 2021 για την κατάσταση των υποδομών των Ηνωμένων Πολιτειών που εκδίδει περιοδικά αναφέρει για τις γέφυρες.
   Ένα ευρύ πρόγραμμα συντήρησης των υποδομών εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και το ποσοστό των επικίνδυνων γεφυρών μειώνεται συνεχώς. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Bidenνέο τεράστιο επενδυτικό πακέτο για τις υποδομές. Ωστόσο οι ανάγκες είναι τόσο πολλές που θα χρειαστούν δεκαετίες για να καλυφθούν όπως φαίνεται από το κείμενο της ASCE.
   Οι συστάσεις της ASCEπρος την πολιτεία,που μας αφορούν επίσης, είναι:
   Αύξηση της χρηματοδότησης σε αποκαταστάσεις γεφυρών σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης και του δικτύου. Προτεραιότητα στην συντήρηση των γεφυρών που είναι σε μέτρια κατάσταση γιατί έτσι θα προληφθεί η παραπέρα χειροτέρευση και η συντήρηση θα κοστίσει πολύ λιγότερο. Διερεύνηση καθιέρωσης νέων φόρων για την συντήρηση του δικτύου και υιοθέτηση διαχειριστικών τεχνικών που λαμβάνουν υπ’ όψιν όλο τον χρόνο ζωής των υποδομών.(LCCA) Προτεραιότητα στις κρίσιμες γέφυρες δηλαδή αυτές που έχουν τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο. Συνέχιση της έρευνας για καινοτόμες πρακτικές παρακολούθησης, αποτίμησης και για τα υλικά και τεχνικές συντήρησης. Και η Ευρώπη προφανώς αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα
   Στην Γαλλία, η Υπουργός Μεταφορών εκτιμά ότι το ένα τρίτο από τις 12.000 γέφυρες της χώρας θέλει συντήρηση. Στο 7% των περιπτώσεων η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη για κατάρρευσηώστε χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, και προτείνεται ο περιορισμός των φορτίων σε αυτές.
   Στην Γερμανία,ενώ μόνο 12,5% των γεφυρών θεωρούνται σε κακή κατάσταση, επίσης μόνο 12,5% θεωρούνται ότι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Οι υπόλοιπες είναι σαφές ότι δεν σχεδιάστηκαν για τα σημερινά φορτία.
   Στην Ιταλία,εκτιμούν ότι περίπου 300 γέφυρες αντιμετωπίζουν κίνδυνο αστοχίας και υπάρχει στον τεχνικό κόσμο συναίσθηση της εξάντλησης του ορίου ζωής βασικών υποδομών.Από το 2013 είχαμε 9 καταρρεύσεις γεφυρών με ευτυχώς 2 μόνο θύματα.
   Παρ’ όλο που οι αστοχίες γεφυρών δεν ήταν άγνωστες, η κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα στις 14/8/2018,με τα 43 θύματα, έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τον πιο τραγικό τρόπο.
   Τις αιτίες για την τραγωδία στη Γένοβα, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά από την κατάρρευση της οδογέφυρας, αναζητά σε άρθρο του στο «Spiegel Online», ο οικονομολόγος Τόμας Φρίσκε.
   «Σπανίως έγινε τόσο δραματική εξοικονόμηση πόρων για την ανακαίνιση δημόσιων έργων όσο τελευταία στην Ευρωζώνη – και πουθενά αλλού τόσο πολύ όσο στην Ιταλία. Και αυτό πρέπει να καταχωρηθεί στη λίστα των πιθανών αιτιών της τραγωδίας στη Γένοβα» γράφει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.
   Με την ίδια έννοια και για το δυστύχημα στα Τέμπη μπορεί να αναζητήσει τις ρίζες του στην αναγκαστική διάσπαση και υποβάθμιση του ΟΣΕ.
    Ήδη στις αρχές του 2000 οι κυβερνήσεις όλων των χωρών που αργότερα υπέστησαν την κρίση δαπανούσαν το 4 με 5% του ΑΕΠ τους για επενδύσεις στο μέλλον – είτε στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία. Ακόμα και στην Ιταλία το ποσοστό τότε ήταν 3%.
   Το ρήγμα επήλθε, όταν μετά το 2008 και εν μέσω χρηματοπιστωτικού πανικού ξαφνικά γίνονταν παντού περικοπές – αφενός για να σωθούν με τα χρήματα οι τράπεζες και αφετέρου για να ισοφαριστούν φορολογικά ελλείμματα λόγω κρίσης. Γιατί χωρίς αίμα και δάκρυα, αυτό έλεγε το δόγμα, οι χρηματαγορές δεν θα δώσουν πλέον χρήματα.
   Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε ένα κείμενο συζήτησης πάνω στην Κατάσταση της Συντήρησης των Υποδομών. Στο κείμενο αυτό, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη καταγράφεται μια συνολική υποχώρηση κατά 38% της δαπάνης για συντήρηση μεταξύ 2006 και 2012. Στην Ιταλία είχαμε 45% μείωση μεταξύ 2008 -2009.
   Οι υποδομές αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή ανάπτυξη της Ευρώπης και για τον σκοπό αυτό έχουν χαρακτηριστεί σαν Διευρωπαϊκά δίκτυα. Υπενθυμίζω για να υπάρχει συναίσθηση των μεγεθών ότι το εκτεταμένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο περιλαμβάνει 136.706 χλμ αυτοκινητόδρομων και 138.072 χλμ σιδηροδρομικών γραμμών.
   Σύμφωνα με την έρευνα αυτή,η αναβολή της συντήρησης των οδικών υποδομών για τρία χρόνια μπορεί να επιφέρει αύξηση του κόστους αυτού κατά τρείς έως έξι φορές. Σοβαρό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος καταγραφής των δεδομένων των υποδομών, υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα σχεδιασμού και διαχείρισης, ανομοιομορφία στην αποτίμηση της κατάστασης τους. Υπάρχει σαφής χειροτέρευση της κατάστασης συντήρησης όταν από το εθνικό πάμε προς το τοπικό επίπεδο διαχείρισης.  Συνήθως το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σε καλύτερη κατάσταση και επίπεδο διαχείρισης. Τα στοιχεία του OECD επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη αύξησης των δαπανών για συντήρηση.
   Η FIEC έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, έχει οργανώσει ημερίδες στο Ευρωκοινοβούλιο για την συντήρηση των γεφυρών. Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκών επενδύσεων στην συντήρηση και η ανάγκη εξασφάλισης νέων μορφών μακρόχρονης χρηματοδότησης. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου. Είναι επείγον να αναπτύξουμε έναν κοινό Ευρωπαϊκό κανονισμό Επιθεωρήσεων και βαθμονόμησης των υποδομών βασισμένο στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέσα. Ο Κανονισμός του ΔΔ θα έπρεπε να θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις συντήρησης στα κράτη μέλη.
   Η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών των ανεπτυγμένων χωρών G20 που έγινε τον Ιούλιο του 2021 στην Βενετία εξέδωσε μια διακήρυξη για την ανάγκη συντήρησης των Υποδομών. Καλεί  τις αναπτυγμένες χώρες να δούν τις δαπάνες για την συντήρηση όχι μόνον σαν ένα κόστος για την διατήρηση τους σε καλή κατάσταση αλλά σαν επένδυση.     
   “G20 Policy Agenda on Infrastructure Maintenance”  …….. to look at spending on infrastructure maintenance not just as the cost of keeping assets in good order, but rather as an investment yielding significant benefits both in the short and long-term.
   Και η World Bankσε μελέτη της εκτιμά ότι οι άμεσες οικονομικές απώλειες που οφείλονται σε αστοχίες στοδίκτυο μεταφορών των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών ανέρχονται σε 107 δισ. δολάρια τον χρόνο.
   “Well Maintained: Economic Benefits from more Reliable and Resilient Infrastructure” effectively documents how good and timely maintenance boosts prosperity, enabling growth and well-being of people, firms and economic systems as a whole.Investing in higher resiliency of infrastructure is a cost-effective and robust policy choice.
   Η ευρύτερη οικονομική διάσταση των επενδύσεων στην συντήρηση των υποδομών αναγνωρίζεται, λοιπόν, διεθνώς αλλά οι επενδύσεις σε αυτές παραμένουν πολύ μικρές. Άρα, υπάρχει ένα ευρωπαϊκών διαστάσεων πρόβλημα και απαιτείται μια ευρωπαϊκών διαστάσεων πολιτική αντιμετώπισης του. Προς το παρόν υπάρχουν  πλήθος επεξεργασιών σε επίπεδο ερευνητικών προγραμμάτων για την αποτίμηση της τρωτότητας των υποδομών.
   Αναφέρω ενδεικτικά την μελέτη του JRC«RESEARCH AND INNOVATION IN BRIDGE MAINTENANCE, INSPECTION AND MONITORING» του 2019 που απαριθμεί την έρευνα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Από την μελέτη αυτή είναι και η παρακάτω εικόνα που μας δείχνει τα μέσα του κοντινού μέλλοντος με τα οποία θα γίνεται η παρακολούθηση της δομικής κατάστασης μιας γέφυρας (Structural Health Monitoring).
   Θα ήθελα, ακόμα, να αναφέρω έρευνες σαν την SYNER-Gκαι την Bridge Data base που έγιναν αποκλειστικά από Έλληνες επιστήμονες βασισμένες πάνω στην μεθοδολογία σύνταξης καμπυλών τρωτότητας, που δίνουν την πιθανότητα να υπερβεί το δόμημα μια δεδομένη στάθμη βλάβης σε συγκεκριμένη σεισμική ένταση.
   Επομένως, υπάρχουν επεξεργασίες και σοβαρά επιστημονικά μέσα, έστω και χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή έγκριση. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η χρηματοδότηση και δυστυχώς δεν έχει ληφθεί υπ’ όψη σοβαρά στις προτεραιότητες της τρέχουσας και επόμενης προγραμματικής περιόδου. Τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία της Κοινότητας, απλώς αγνοούν το πρόβλημα.
   Σε σχέση με τις καταρρεύσεις γεφυρών που έγιναν πρόσφατα στον ελληνικό χώρο θα αναφέρω μόνο την περίπτωση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στην περιοχή Πλατανιά Χανίων, για να ξεχωρίσω τα μνημεία ως μια ιδιαίτερη προτεραιότητα.
   Η εντυπωσιακή τρίτοξη με ανοίγματα 20 μέτρων λίθινη γέφυρα κατασκευασμένη το 1908 από την Κρητική Πολιτεία κατέρρευσε από υποσκαφή των δυτικών βάθρων της στην δεύτερη από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2019. Μέχρι τότε εξυπηρετούσε την κυκλοφορία της επαρχιακής οδού από Χανιά σε Αλικιανό.
   Η εντυπωσιακή γέφυρα του Κερίτη πριν την κατάρρευση. Η εντυπωσιακή γέφυρα του Κερίτη μετά την κατάρρευση. Τέτοιες ιστορικές γέφυρες που είναι ακόμα κρίσιμα στοιχεία του σημερινού μας δικτύου είναι πολλές. Είναι φανερό ότι θα έπρεπε να έχουν την απόλυτη προτεραιότητα για συντήρηση γιατί ως μνημεία απαιτούν συνήθως μεγάλους χρόνους εγκρίσεων. Η μελέτη της γέφυρας του Κερίτη εκπονείται ήδη μέσω προγραμματικής σύμβασης συναρμοδίων φορέων. Αξίζει να αναφέρουμε την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου να εκπονήσει μελέτες για τρείς ιστορικές γέφυρες του Νομού εκ των οποίων η ιστορική γέφυρα του Σήμα φέρει ακόμα όλη την σύγχρονη κυκλοφορία προς την Επαρχία Αμαρίου.
    
   Η ιστορική γέφυρα του Σήμα, από μελέτη του γραφείου μας, με τις επεμβάσεις ενίσχυσης που εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων Στην χώρα μας σε επίπεδο θεωρητικής και τεχνικής προετοιμασίας έχει γίνει  αρκετή δουλειά. Το ΤΕΕ έχει οργανώσει πλήθος ημερίδων για τα θέματα αυτά.Ο ΟΑΣΠ από το 2002 έχει εκδώσει Οδηγίες επιθεώρησης και σεισμικής αποτίμησης των γεφυρών. Το ΥΠΟΜΕΔΙ εξέδωσε επίσης το 2009 λεπτομερή εγχειρίδια Αυτοψίας και Αξιολόγησης των γεφυρών. Τα εγχειρίδια αυτά επικαιροποιήθηκαν το 2021. Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και συντήρησης και συσσωρευμένη τεχνογνωσία. Το πρόγραμμα ΑσΠροΓε που εκπονήθηκε από τα Πολυτεχνεία της χώρας, αφορούσε την συμπεριφορά και την αντισεισμική προστασία μεγάλων γεφυρών.
   Η ΕΡΓΟΣΕ προχωρά επίσης στην ενόργανη παρακολούθηση των γεφυρών του δικτύου της. Επίσης αρκετές συντηρήσεις έχουν γίνει σε υπάρχουσες γέφυρες και υπάρχουν μελέτες έτοιμες προς εφαρμογή.
   Προφανώς η κλίμακα των αναγκών απαιτεί πολύ πιο οργανωμένη αντιμετώπιση και είμαστε ακόμα μακριά ακόμα και από την απλή καταγραφή των ελληνικών γεφυρών, που ο αριθμός τους εκτιμάται σε 17.000 περίπου. Η δημιουργία μητρώου υποδομών της χώρας θα συμβάλει στην καταγραφή και γνώση του υπάρχοντος δυναμικού για να μην ξεκινάμε κάθε φορά να βρούμε ποιος έχει την ευθύνη και την ιδιοκτησία μιας υποδομής. Η σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διοίκησης και ο συντονισμός τους μέσω κοινής μεθοδολογίας και ενιαίας βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων είναι προϋπόθεση για να μην χαθεί το όλο εγχείρημα στους διαδρόμους της γραφειοκρατίας.
   Είναι προφανές ότι θα προκύψει ανάγκη όχι μόνο συντήρησης αλλά και αναβάθμισης της λειτουργικότητας και της ασφάλειας πολλών γεφυρών του δικτύου. Θεωρώ επιτακτικό να μην αγνοηθεί στην προσπάθεια αυτή και η αισθητική αναβάθμιση των γεφυρών μας κυρίως αυτών που είναι μέσα στον αστικό ιστό. Είναι δομήματα μεγάλης κλίμακας που σφραγίζουν το αστικό τοπίο, αλλά και την ύπαιθρο. Η αισθητική του μπετόν λησμονήθηκε πλήρως στα έργα μας. Πριν μερικά χρόνια η EAMCοργάνωσε στο Ρέθυμνο μια ημερίδα που έθεσε το θέμα με εισηγητή τον Enzo Siviero. Σαν ένα παράδειγμα από το ενδιαφέρον υλικό που παρουσιάστηκε δείχνω εδώ την προσθήκη πλαϊνής πεζογέφυρας με ταυτόχρονη απελευθέρωση του λειτουργικού πλάτους της γέφυρας.
   Πέρα από την αναγκαία οργανωτική και διαχειριστική προσπάθεια, την ενιαία διοικητική δομή, τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παρακολούθησης και αποτίμησης των υποδομών, είναι φανερό ότι θα χρειαστεί η διάθεση σημαντικών πόρων είτε από κοινοτικούς πόρους, είτε από εθνικούς είτε από άλλες μικτές μεθόδους χρηματοδότησης.
   Το θέμα της σεισμικής αναβάθμισης των υφισταμένων κατασκευών (κτηρίων και υποδομών) είναι μείζων για όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Υπάρχει ήδη αρκετή κινητικότητα στην Ιταλία, Κύπρο,Πορτογαλία κλπ. Υπάρχουν αρκετές έρευνες από το  JRC, ερευνητικό κέντρο της ΕΕ, που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης της δομικής ασφάλειας των υφισταμένων κατασκευών, όχι μόνο από την κοινωνική και ανθρώπινη πλευρά αλλά και από καθαρά οικονομική.
   Από την στιγμή που ο υπάρχον δομικός πλούτος είναι αδύνατο οικονομικά να αντικατασταθεί οι πολιτικές μας θα πρέπει να στρέφονται στην αειφόρα διαχείριση του.Η εξασφάλιση της δομικής  αειφορίας είναι προϋπόθεση για την ευρύτερη αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει αειφόραπολιτική για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δομικού πλούτου, χωρίς να εξασφαλίζεται η δομική ασφάλεια των κατασκευών.  Άρα, όλες οι δράσεις που στοχεύουν στα παραπάνω είναι απόλυτα συμβατές με τις βασικές πολιτικές της Κοινότητας όπως το Green Deal, το Renovate Europe και το New Bauhausκ αι τα κονδύλια που είναι απαραίτητα θα έπρεπε να διεκδικηθούν και μέσω των προγραμμάτων αυτών.
   Θα πρέπει να επεξεργαστούμε μια πολιτική για την σεισμική αναβάθμιση του δομικού πλούτου της χώρας παράλληλα με την ευρύτερη αειφορική περιβαλλοντική αναβάθμιση προσεγγίζοντας με ολιστικό τρόπο το πρόβλημα της βελτίωσης των επιδόσεων του δομημένου περιβάλλοντος. Η πολιτική αυτή απαιτεί συλλογική προσπάθεια και διακλαδική προσέγγιση.
   πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_134 της ΠΕΣΕΔΕ
   Read more...

   386 • 0

  10. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Πέντε νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 820 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων,
   Πρόκειται για τις επενδύσεις:
   •Το επενδυτικό σχέδιο «Hull Logistics Park»της εταιρείας «ΣΤΡΙΜ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ Α.Ε.» που αφορά στη δημιουργία υπερσύγχρονου συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας και διακομετακομιστικού εμπορίου, στον Ασπρόπυργο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 244.164.841 ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.
   •Το επενδυτικό σχέδιο «Εκσυγχρονισμός, Ενεργειακή Αναβάθμιση και Επέκταση Βιομηχανικής Μονάδας της Ravago Hellas Μ.Α.Β.Ε.Ε.» της εταιρείας «Ravago Hellas Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Δομικών και Μονωτικών Υλικών», που αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής πρώτων υλών σε πρωτογενή μορφή μονωτικών υλικών και στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας και της παραγωγικής διαδικασίας, στη περιοχή της Λαυρεωτικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 72.657.472 ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν από την υλοποίησή του 62,5 νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.
   •Το επενδυτικό σχέδιο «Cretan Tale» της εταιρείας «Blue Frontier Mονοπροσωπη Α.Ε.»που αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία παραθεριστικού τουριστικού καταλύματος και τουρισμού αναψυχής, που θα περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα πέντε παραθεριστικών τουριστικών οικιστικών συγκροτημάτων και δύο ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και μαρίνα με τις απαραίτητες υποδομές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 235.825.150 ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν από την υλοποίησή του 225 νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.
   •Το επενδυτικό σχέδιο «SANTORINI VALVIS VOLCANIC SPA» της εταιρείας «ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΗ Α.Ε.» που αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων κλασσικού τύπου και τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών στο νησί της Σαντορίνης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 67.500.000 ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν από την υλοποίησή του 75 νέεςΕτήσιες Μονάδες Εργασίας.
   •Το επενδυτικό σχέδιο «Ίδρυση και Λειτουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος» της εταιρείας «ΣΚΑΡΛΕΤ ΜΠΗΤΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία σύγχρονου και πολυτελούς συγκροτήματος μικτής τουριστικής εκμετάλλευσης στη θέση Πετροθάλασσα του Δήμου Ερμιονίδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 202.990.000  ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν από την υλοποίησή του 214 νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.
   Read more...

   301 • 0

  11. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ισχυρό «ατού» αλλά και μεγάλη πρόκληση φαίνεται να αποτελεί για τους 5 κορυφαίους εγχώριους ομίλους του τομέα κατασκευών – υποδομών, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ), ΑΒΑΞ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, το ανεκτέλεστο «μαμούθ» που ήδη έχουν συσσωρεύσει και αγγίζει, βάσει όσων προκύπτουν από τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη (τέλος 2022) και τις οικονομικές εκθέσεις, τα επίπεδα των 12 -13 δισ. ευρώ.
   Το συνολικό αυτό χαρτοφυλάκιο (με τις ανεκτέλεστες συμβάσεις και τις προς υπογραφή άμεσα) αναμένεται να «αυγατίσει» προσεχώς κατά τουλάχιστον 3 - 4 δισ. ευρώ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα καθώς έρχονται νέες υπογραφές, αναθέσεις και νέοι διαγωνισμοί (εκκρεμούν διαδικασίες σε έργα μερικών δισ. ευρώ συνολικά, δημόσια – ιδιωτικά, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις κ.α.).
   Άλλωστε, σε αυτό το «πακέτο» θα προστεθεί μελλοντικά και το κατασκευαστικό αντικείμενο του ΒΟΑΚ, όπου χτες υποβλήθηκαν 3 προσφορές από τους ισχυρούς επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα έγραψε το insider.gr πριν κιόλας το Πάσχα για τις 3 προσφορές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μόνη, ΑΒΑΞ με ξένους – Γάλλους και συμμαχία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος). Δηλαδή, μαζί με τα άλλα projects που «τρέχουν» και έρχονται, το συνολικό ανεκτέλεστο θα διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα παρά το γεγονός ότι σταδιακά θα εκτελούνται εργασίες και θα παραδίδονται έργα.
   Πρόκληση για τον κλάδο πως το τεράστιο ανεκτέλεστο θα... υλοποιηθεί
   Αυτό, λοιπόν, που αποτελεί πρόκληση για τον κατασκευαστικό κλάδο είναι πώς το τεράστιο ανεκτέλεστο θα... υλοποιηθεί και μάλιστα με όρους που θα αφήσουν κερδοφορία στα κορυφαία γκρουπ που κατά βάση έρχονται, κάποια εξ αυτών, από ζημιογόνες χρήσεις πριν αρχίσουν σταδιακά να «γυρίζουν το παιχνίδι» ή να μειώνουν τη χασούρα της κατασκευής.
   Με άλλα λόγια, αν δεν επιλυθούν σημαντικά ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού για τα εργοτάξια αλλά και σε επίπεδο στελεχών – μηχανικών, η άνοδος του κόστους υλικών και των επιτοκίων (σχεδόν 60 % - 70%, λένε οι επιχειρηματίες, ανέβηκαν οικοδομικά υλικά κ.α.), το θέμα με τις εγγυητικές των τραπεζών κ.α., τότε τίθεται ένα ερωτηματικό κατά πόσο το γιγαντιαίο ανεκτέλεστο καταλήγει να είναι «ευλογία ή κατάρα».
   Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, πληθωρισμού, ακριβών καυσίμων και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, έλλειψης «χεριών» και… εγγυητικών το υψηλό ανεκτέλεστο μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόβλημα για τις εταιρείες. Οι οποίες, είτε έχουν «χτίσει» χαρτοφυλάκια που θυμίζουν άλλες εποχές, είτε τελευταία έχουν ενισχύσει το ανεκτέλεστό τους με μπαράζ νέων έργων φτάνοντας σε επίπεδα που δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν πριν από μερικά χρόνια.
   Μπαράζ διαγωνισμών
   Προφανώς, σε αυτό παίζουν ρόλο και οι μαζικοί διαγωνισμοί που «βγαίνουν» και πάλι την τελευταία 3ετία – 4ετία (ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, μίλησε για πρόγραμμα 14-25 δισ. ευρώ εκ των οποίων ήδη συμβασιοποιήθηκαν τα 5,5 δισ.), ενώ προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, κυρίως δε το Ταμείο Ανάκαμψης, «υπόσχονται» νέους διαγωνισμούς και αντικείμενο για τα επόμενα έτη. Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι η δεκαετία που διανύουμε θεωρείται υπό μία έννοια ως «χρυσή» για τον κλάδο των υποδομών με projects 35-40 δισ. ευρώ αθροιστικά.
   Πλην όμως, με την υφιστάμενη κατάσταση, το τρέχον πρόγραμμα παραγωγής έργων και τις αυξημένες ανάγκες ιδιωτικών κεφαλαίων (πακτωλός ΣΔΙΤ πολλών δις ευρώ, συν παραχωρήσεις, διαγωνισμοί όπως ΒΟΑΚ, Αττική Οδός κ.α.), πρέπει τα γκρουπ να έχουν τεχνική ισχύ στο… «φουλ» και υψηλότατη επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας.
   Κινήσεις ενίσχυσης και εξυγίανσης
   Προφανώς, βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ούτε είναι στην ίδια κατάσταση οι όμιλοι, τόσο ως προς την τεχνική όσο και σε σχέση με την χρηματοοικονομική επάρκεια. Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ήδη γίνει αρκετές κινήσεις ενίσχυσης – εξυγίανσης σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας αλλά και σε σχέση με την ισχύ των ομίλων. Και αυτό αφορά σχεδόν όλα τα γκρουπ (π.χ. η ΑΒΑΞ πώλησε συμμετοχές μειώνοντας δανεισμό και ενισχύοντας κεφάλαια, ΑΚΤΩΡ και Intrakat πέρα από τις ΑΜΚ προωθούν και το μεταξύ τους deal κ.α.), ενώ δεν λείπουν οι διεργασίες και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με την πώληση της Ενεργειακής) ή Μυτιληναίο (με αποσχίσεις κλάδων) και προσπάθεια εισόδου σε νέους τομείς (ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις).
   Τα βασικά ζητήματα
   Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και υποστήριξη από το τραπεζικό σύστημα (χρηματοδότηση εκεί που είναι αναγκαίο και έκδοση εγγυητικών επιστολών) είναι δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να μην «εκτροχιαστεί» το μεγάλο πρόγραμμα υποδομών. Κάτι που αναγνωρίζουν και σε κυβερνητικό επίπεδο.
   Όπως ανέφερε προ ημερών ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γ. Καραγιάννης, μιλώντας σε εκπροσώπους των media, για την υλοποίηση των έργων χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων (μηχανικοί και εργάτες). Εκτιμάται ότι λείπουν περί τις 200 χιλ. εργαζόμενοι. Πρόσθεσε επίσης, πως το θέμα των εγγυητικών απασχολεί το υπουργείο Υποδομών και για την αντιμετώπισή του βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί κατασκευαστές, όπως πρόσφατα έκανε ο CEO της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, αναδεικνύουν το θέμα των εγγυητικών και της πρόσβασης σε τραπεζικά κεφάλαια καθώς, υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα γίνουν όλα τα έργα.
   Το στοίχημα και η ανάγκη συνεργασίας – συστράτευσης
   Προφανώς, το επόμενο στοίχημα επικεντρώνεται πλέον στην προσπάθεια της υλοποίησης των έργων Υποδομών, συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ, που έχουν προωθηθεί την τελευταία τετραετία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, από το πρόγραμμα των 15 δισ. ευρώ της τετραετίας 2019 -2023, έχουν δημοπρατηθεί έργα 14 δισ. Από αυτά για τα 5,5 δισ. ευρώ έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις εκτέλεσής τους. Ο ίδιος τόνισε πως είναι αναγκαία η συνεργασία δημοσίου και τεχνικών εταιρειών για την υλοποίηση των έργων, ενώ εκτίμησε πως η κατασκευαστική αγορά θα ανταποκριθεί.
   Προοπτικές κερδοφορίας
   Το υψηλό ανεκτέλεστο σημαίνει, εκτός από προοπτικές για το μέλλον, κεφάλαια για εγγυητικές, ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, ενώ σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των έργων που προωθούνται δεν είναι δημόσια αλλά ΣΔΙΤ (ή Παραχωρήσεις), άρα θέλουν ίδιες δυνάμεις. Πάντως, πέρα από τις κινήσεις ενίσχυσης που ήδη έχουν γίνει, ένα θετικό για τους κατασκευαστές είναι ότι πλέον τα νέα έργα «υπόσχονται» ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, αφού δεν παρατηρούνται μεγάλες εκπτώσεις (π.χ. σε δημόσια). Επίσης, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επιχειρεί να συνδράμει στο θέμα της αύξησης του κόστους με αναθεωρήσεις, οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι είναι «εδώ» όσον αφορά στην χρηματοδότηση, κυκλοφορία και έσοδα στις οδικές παραχωρήσεις ανακάμπτουν και μάλιστα με ισχυρό ρυθμό. Επίσης, από την κυβέρνηση εξετάζονται, κατά πληροφορίες, τρόποι (νομοθετήματα) για να στελεχωθούν τα εργοτάξια με «ξένα χέρια», δηλαδή εργάτες από τρίτες χώρες.
   Πάντως, ο ευρύτερος κλάδος φαίνεται ότι έχει... ανοδική τάση. Πρόσφατα, ο υφυπουργός Υποδομών παρέπεμψε σε μελέτη του ΙΟΒΕ επισημαίνοντας ότι «η ετήσια αξία παραγωγής των δραστηριοτήτων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, θα φτάσει δηλαδή στα επίπεδα του 2004, ενώ το 2015 ήταν στα μισά, ενώ παράλληλα ως το 2025 και πάλι, αναμένεται οι κατασκευές να φτάσουν στο 8% του ΑΕΠ από 4% που ήταν το 2020». Το θέμα είναι πως το πολλά υποσχόμενο, όντως, ανεκτέλεστο – «γίγας» της Big 5 των κατασκευών – υποδομών αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για ομίλους και μετόχους σε ένα περιβάλλον προκλήσεων και δυσκολιών. Τα στελέχη των ομίλων προϊδεάζουν για μια καλή περίοδος προσεχώς, δίχως, όμως, να παραγνωρίζουν τις παθογένειες και τα προβλήματα.
   Read more...

   203 • 0

  12. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Με τρία επενδυτικά σχήματα θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για το έργο του οδικού άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ).
   Πιο συγκεκριμένα, τα σχήματα που ρίχνονται στη "μάχη" για το μεγάλο αυτό οδικό έργο μήκους 157 χλμ είναι οι: ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AVAX-Egis-Meridiam. 
   Η τριχοτόμηση του έργου είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται από την προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιήθηκε από την παρούσα καθώς κρίθηκε ως η ασφαλέστερη επιλογή για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο – μαμούθ άνω των 2,5 δισ. και συνολικού μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων. 
   Ήδη στο σπονδυλωτό σχεδιασμό για τη δημιουργία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έχει συμβασιοποιηθεί το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη μήκους 22,5 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού €290 εκατ. που θα κατασκευαστεί ως ΣΔΙΤ από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Intrakat. 
   Παράλληλα, έχει συμβασιοποιηθεί το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος 14,5 χλμ., προϋπολογισμού €169 εκατ. το οποίο θα υλοποιηθεί ως δημόσιο έργο (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κρατικό προϋπολογισμό) με ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.
   Read more...

   228 • 0

  13. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά μικτά έσοδα για τη Lamda από την πώληση των 170 διαμερισμάτων του κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’ του Ελληνικού), υπολογίζονται σε 625 εκατ. ευρώ. 
   Στην επόμενη φάση πέρασε χθες μια από τις εμβληματικές αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού, ο οικιστικός πύργος, Riviera Tower, με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του, μεταξύ Lamda και Bouygues Batiment International – Intrakat.
   Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό κτηριακό έργο κατοικιών που έχει δρομολογηθεί στη χώρα μας, ενώ θα αποτελέσει το ψηλότερο «πράσινο» πολυώροφο κτήριο στη Μεσόγειο, (200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας) με το κόστος του να εκτιμάται σε περίπου 360 με 370 εκατ. ευρώ.
   Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά μικτά έσοδα για τη Lamda από την πώληση των 170 διαμερισμάτων του κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’ του Ελληνικού), υπολογίζονται σε 625 εκατ. ευρώ.
   Βάσει στοιχείων της Lamda έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 133 διαμερίσματα (78% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται σε περίπου 75 εκατ. (αφορά την καταβολή 20% του τιμήματος).
   Επιπλέον, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 22 διαμερίσματα (13% του συνόλου), με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 22 διαμερίσματα καθώς και για τα υπόλοιπα 15 διαμερίσματα (για τα οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές) αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023.
   Σύμφωνα επίσης με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Lamda ο Riviera Tower, που έχει σχεδιαστεί από το φημισμένο διεθνώς αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, θα «ανέβει» στο επίπεδο του ισογείου (λόμπι) το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι ορατοί οι πρώτοι όροφοι.
   Η κοινοπραξία Bouygues – Intrakat αρχικά επελέγη για την προετοιμασία και τις πρόδρομες εργασίες αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου υπό την ιδιότητα του Early Works Contractor (EWC).
   Χθες υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του από τον διευθύνων σύμβουλο της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, τον αντιπρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου και τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της Bouygues, Christophe Petit.
   Η Bouygues είναι κορυφαία παγκοσμίως κατασκευαστική εταιρεία με  εμπειρία σε μελέτη και κατασκευή ψηλών κτηρίων πολυτελών κατοικιών.
   Read more...

   564 • 1

  14. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Δημοσιεύτηκε από τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη η διαπιστωτική πράξη της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Πρότυπων Προτάσεων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4903/2022, μέσω της οποίας υποβάλλονται οι πρότυπες προτάσεις, καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο και αλληλογραφία μεταξύ του προτείνοντος και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προτύπων.
   Πλέον, είναι προσβάσιμη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), η «ηλεκτρονική πλατφόρμα», μέσω της οποίας υποβάλλονται οι πρότυπες προτάσεις, καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο και αλληλογραφία μεταξύ του προτείνοντος και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προτύπων Προτάσεων.
   Η Διεύθυνση Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αρμόδια μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη και τήρηση του ΕΣΗΔΗΣ – Δημόσια Έργα.
   Στο ΕΣΗΔΗΣ – Δημόσια Έργα δημιουργήθηκε λειτουργικότητα που αφορά στο σχεδιασμό και τη δημοσιοποίηση προσκλήσεων για την υποβολή πρότυπων προτάσεων από οικονομικούς φορείς.
   Read more...

   199 • 0

  15. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Στα 11 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το ανεκτέλεστο των πέντε μεγάλων το 2022 κατασκευαστικών Ομίλων της χώρας, γνωστοί και ως BIG 5 επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που θέλουν αυτό το ποσό να δύναται υπό προϋποθέσεις, να φτάσει το 2024 ακόμα και τα 15 δισ.ευρώ. Το ποσό αυτό επιβεβαιώνει την μεγάλη άνοδο του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας καθώς αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 2021 το ανεκτέλεστο βρισκόταν στα 9,38 δισ. ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι προστέθηκαν επιπλέον 1,62 δισ. ευρώ σε ανεκτέλεστα έργα.
   Ουσιαστικά τα έργα τα οποία προστέθηκαν είναι περισσότερα του ανωτέρω ποσού. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι “ανεκτέλεστο” είναι εκείνο το ποσό που υπολογίζεται από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις των Ομίλων και αφορά στις εργασιές που απομένουν. Για παράδειγμα αν ένα υπογεγραμμένο έργο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ έχει φτάσει στο 70% των εκτελεσθεισών και πληρωμένων εργασιών, τότε το ανεκτέλεστό του είναι 30 εκατ. ευρώ.
   Το ίδιο ισχύει αν η συμμετοχή ενός Ομίλου σε ένα έργο δεν είναι κατά 100% αλλά με κάποιο ποσοστό. Το ανεκτέλεστο νοείται εκείνο το ποσό από το υπόλοιπο των έργων κατά το ποσοστό με το οποίο συμμετέχει. Θα πρέπει επίσης να βάλουμε στο τραπέζι τα μεγάλα ποσά για έργα που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο πλέον περνά στην ώριμη φάση του με αρκετά έργα να είναι προ των πυλών υλοποίησης.
   Πως διαμορφώθηκε το ανεκτέλεστο του 2022
   Για το 2022 ξεκίνησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους μεγάλους Ομίλους, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσαν αποτελέσματα για όλο το έτος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
   Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει ανεκτέλεστο 2,9 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 2,9 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΑΒΑΞ με 2,22 δισ. ευρώ, η Μytilineos με 1,66 δισ. ευρώ και ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 1,32 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε τα παραπάνω ποσά τότε το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ.
   Τα 11 δισ. ευρώ αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το σύνολο των μεγάλων εταιρειών με πτυχίο 7ης τάξης. Ακόμα πιο σημαντικό από το ανεκτέλεστο είναι οι προοπτικές που έχουν ανοιχθεί στο πεδίο των έργων για τους 5 μεγάλους Ομίλους. Σύμφωνα με τα διάφορα έργα (δημόσια, παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ, ιδιωτικά, εκτός Ελλάδας) τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε διαγωνιστική διαδικασία, ενδέχεται το 2024 να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
   Δεν περιλαμβάνει τα σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δισ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη, τα μεγάλα κτιριακά έργα που θα ξεκινήσουν στο Ελληνικό. Τέλος, δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες μάχες που θα δοθούν για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, την παραχώρηση του ΒΟΑΚ.
   Παράλληλα έχουμε και πάνω από 25 έργα-ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, όπως οι ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θράκη, Θεσσαλία, για το κτίριο της ΓΓ Υποδομών, για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα, το Φράγμα Χαβρία, την Πολιτεία Καινοτομίας, τα 17 σχολεία στην Κ. Μακεδονία κ.ά.
   Που βρίσκονται σήμερα οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι
   Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ανακοινώσει πως το ανεκτέλεστο του Ομίλου με τις συμβάσεις που αναμένεται να υπογραφούν (Εγνατία, Καζίνο Ελληνικού, Λ.Κύμης κ.α.) εκτινάσσεται στα 5,3 δισ. ευρώ που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για οποιοδήποτε κατασκευαστικό Όμιλο της χώρας.
   Μέσα στο 2022 ανέλαβε από κοινού με τη Μυτιληναίος τα σιδηροδρομικά έργα Κιάτο-Αίγιο και Αίγιο-Ρίο συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2023 υπέγραψε επίσης για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη ως leader του σχήματος με ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
   Επίσης συμμετέχει σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων έργων ΣΔΙΤ που είναι στον αέρα αυτή την εποχή ενώ διεκδικεί την παραχώρηση του ΒΟΑΚ, την νέα σύμβαση για την Αττική Οδό, αναμένεται να κατέβει στην επέκταση του Μετρό προς Ίλιον κ.α.
   Ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει αναδειχθεί στον δεύτερο ισχυρότερο πόλο με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ, φτάνει συνδυαστικά τα 4,2 δισ. ευρώ και ήδη στο πρώτο τετράμηνο έχει υπογράψει αρκετά νέα έργα , μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή της σε δύο μεγάλες οδικές ΣΔΙΤ για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη και τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη ενώ ξεκινά και ο Riviera Tower στο Ελληνικό.
   Μέσα στο 2023 έχει ήδη μειοδοτήσει σε σειρά από μεγάλα έργα με σημαντικό τερα αυτά για τις φοιτητικές εστίες στην Κρήτη και το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών στην Πειραιώς. Με γνώμονα τον χρόνο (αν δηλαδή γίνει εφικτό να υπογραφούν και άλλα έργα που έχει μειοδοτήσει) η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα μπορούσε φέτος να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.
   Ο Όμιλος ΑΒΑΞ επίσης έγραψε μια μαγική χρονιά με 2,9 δισ. ευρώ και δείχνει να μπορεί να ανεβάσει έτι περαιτέρω καθώς διεκδικεί την παραχώρηση του ΒΟΑΚ και αναμένεται να κατέβει και στην επέκταση του Μετρό προς Ίλιον αλλά και σε μικρότερα έργα.
   Μέσα στο 2022 στα έργα-σημαίες υπέγραψε μαζί με την Mytilineos για το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και τα σιδηροδρομικό έργο Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.
   Ο Όμιλος πλέον ΜYTILINEOS μετά την απόσχιση των κλάδων των έργων και των παραχωρήσεων-ΣΔΙΤ, επίσης εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει ψηλά καθώς ήδη από τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα από τις συμβάσεις που αναμένονται το ποσό σκαρφαλώνει στα 2,95 δισ.ευρώ. Ήδη έχει υπογράψει για την παράκαμψη Χαλκίδας, έργα σε Ηνωμένο Βασίλειο, το Θριάσιο Ι, επένδυση στην Αυστραλία κ.α. Να θυμίσουμε πως έχει μειοδοτήσει με τη Rover Maritime στο έργο του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ.
   Μέσα στο 2022 μαζί με την ΤΕΡΝΑ ανέλαβε τα δύο σιδηροδρομικά έργα Κιάτο-Αίγιο και Αίγιο-Ρίο και μαζί με την ΑΒΑΞ το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
   Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την αποχώρηση της ΑΚΤΩΡ, αλλάζει φυσιογνωμία. Επικεντρώνεται στα μεγάλα έργα παραχώρησης μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, στις real estate επενδύσεις μέσω της REDS και στα περιβαλλοντικά έργα μέσω της Ηλέκτωρ. Μέσα στο 2023 θα προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις για τη Μαρίνα Αλίμου, τις Γούρνες (το λεγόμενο Μικρό Ελληνικό), διεκδικεί επίσης τον ΒΟΑΚ (Χανιά-Χερσόνησο) και συμμετέχει και σε αρκετά έργα-ΣΔΙΤ.
   Οι μεγάλες προκλήσεις
   Αυτό που συζητείται ευρέως στον κατασκευαστικό κλάδο είναι πως αυτό το γιγαντιαίο ανεκτέλεστο θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές. Ένα από τα μεγάλυτερα θέματα που απασχολεί τον κλάδο είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού σε όλα τα επίπεδα που ήδη παρατηρείται, πόσω δε μάλλον όταν όλα τα παραπάνω έργα θα χρειαστεί να τρέχουν σχεδόν παράλληλα.
   Εξίσου σημαντική πρόκληση είναι η πορεία της παγκόσμιας αναταραχής στη διαθεσιμότητα και ακρίβεια πολλών οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών υλικών και των καυσίμων που κινούνται σε υψηλό επίπεδο. Οι ελλείψεις υλικών και η ενεργειακή κρίση δείχνουν να έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά παραμένουν ένα σημαντικό ζήτημα, ιδιαίτερα σε έργα με πιεστικά χρονοδιαγράμματα.
   Πρόβλημα θεωρείται και η τραπεζική χρηματοδότηση καθώς οι αναφορές για τις δυσκολίες πρόσβασης είναι πολλές στον κατασκευαστικό κλάδο. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα θεωρείται η έκδοση εγγυητικών επιστολών και φυσικά η χρηματοδότηση έργων, αν και έχουν γίνει βήματα προόδου.
   Read more...

   263 • 0

  16. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Με μια συμμετοχή, αυτή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX  διεξήχθη η υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό-ΣΔΙΤ για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας  Υποδομών στην Οδό Πειραιώς εχθές 27 Απριλίου.
   Ο πρώτος κύκλος του διαλόγου της Β` φάση πραγματοποιήθηκε 24 Οκτωβρίου 2022 και 25.10.22 με δια ζώσης συνεδρίες, η υποβολή των παραδοτέων έγινε 3-4.11.22 και στις 22.12.22 το Πρακτικό Πέρατος Διαλόγους διαβιβάστηκε στην Αναθέτουσα Αρχή.
   Σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν τέσσερα σχήματα που προκρίθηκαν στη Β`φάση του διαγωνισμού  ΑΒΑΞ Α.Ε.,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.,  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ INTRAKAT A.E. – REDEX A.E.,  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – DIMAND A.E. αλλά τελικά είχαμε την κάθοδο μόνο του σχήματος της  ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
   Το μεγάλο κτιριακό έργο υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η ΒΙ`φάση του διαγωνισμού που μόλις ολοκληρώθηκε, είναι η διαδικασία προώθησης του έργου με τον λεγόμενο “ανταγωνιστικό διάλογο”. Με αυτήν καθορίστηκε επακριβώς το τεχνικό αντικείμενο.
   Ένα μεγάλο έργο
   Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Σε αυτόν συμμετείχαν συνολικά 6 σχήματα, τέσσερα εκ των οποίων πέρασαν στην Β.Ι φάση του διαγωνισμού.
   Σύμφωνα με την προκήρυξη, το νέο έργο με προϋπολογισμό με ΦΠΑ 139,59 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,57 εκατ. ευρώ)  χωροθετείται διοικητικά στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου.
   Το αντικείμενο της προς ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και 1 πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.
   Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
   Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων.
   Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, ΜΕΣΩ Σ.Δ.Ι.Τ.».
   Διάρκεια 30 ετών
   Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια), εκ των οποίων οι πρώτοι 36 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Το έργο θα κατασκευαστεί βάσει του σχεδίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έλαβε χώρα το 2020.
   Για τις ανάγκες υλοποίησης του Διαγωνισμού έχουν συναφθεί από τις 02-04-2021 και 02-04-2021 συμβάσεις τεχνικού και νομικού συμβούλου αντίστοιχα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, για την υποβοήθησή της σε τεχνικά, νομικά και χρηματοοικονομικά θέματα μέχρι και την ολοκλήρωση του συνόλου της διαγωνιστικής διαδικασίας (Α΄ Φάση και Β΄ Φάση του Διαγωνισμού).
   Τα οφέλη του έργου
   Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται:
   • Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων από τη λειτουργία και τη συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων της Γ.Γ.Υ.
   • Εξοικονόμηση πόρων από τον καθαρισμό και τη φύλαξη των υφιστάμενων κτιρίων της Γ.Γ.Υ.
   • Εξοικονόμηση δαπανών τηλεπικοινωνιακών τελών με τη χρήση προηγμένων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών («syzefxis»)
   • Κατάργηση των εξόδων επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών (υπηρεσιακά οχήματα, μεταβάσεις κ.λπ.)
   • Χαμηλότερο κόστος εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
   • Ενιαία, εύρυθμη λειτουργία μεταξύ των Υπηρεσιών της Γ.Γ.Υ. / ΥΠ.Υ.ΜΕ.
   Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει θα υλοποιήσει τη μελέτη, χρηματοδότηση,κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του περιβάλλοντος χώρου.
   Η Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών (Δ21) είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής υπηρεσιών για τα έργα Κτηριακών Υποδομών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
   Read more...

   521 • 2

  17. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την επένδυση από το 2016 και έχουμε θέσει τον στόχο το Banyan Tree Varko Bay να λειτουργήσει τη θερινή σεζόν του 2026, ξεκινώντας τα έργα υποδομής από αυτή τη χρονιά. Το κομμάτι που επενδύουμε είναι ένας κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας, στην ηπειρωτική χώρα, προσφέροντας όμως την εμπειρία ενός ελληνικού νησιού».
   Τάδε έφη χθές ο κ. Leon Van Der Heiden, Ολλανδός ο ίδιος, εταίρος μαζί με τη σύζυγό του κ. Marie- José Vander Steen της επενδυτικής εταιρείας RND Investments, της εταιρείας με εμπειρία στο χώρο του real estate (κυρίως στον τομέα της φοιτητικής κατοικίας) στο Βέλγιο που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την επένδυση των 182 εκατ. ευρώ για το νέο υπερπολυτελές θέρετρο ‘’Varko Bay’’ στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας της Δυτικής Ελλάδας.
   Και οι δύο, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του νέου project, δήλωσαν λάτρεις της Ελλάδας, όπου ήρθαν το 2015 για διακοπές στην Κέρκυρα, αποφάσισαν να αγοράσουν αρχικά εξοχικό, αλλά η συνέχεια τους έφερε τελικά στην Αιτωλοακαρνανία για κάτι εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο φιλόδοξο αν ληφθεί υπόψη ότι θέλουν να βάλουν στον ευρωπαϊκό χάρτη του τουρισμού πολυτελείας μία περιοχή στη Δυτική Ελλάδα εκτός των γνωστών, δημοφιλών νησιών του Ιονίου.

   Το θέρετρο, θα αποτελείται από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 «επώνυμες»- branded κατοικίες, δεδομένου ότι έχουν υπογραφεί ολοκληρωμένες συμφωνίες διαχείρισης με το υπερπολυτελές brand Banyan Tree. Θα διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.
   Η αδειοδοτική διαδικασία
   Σε σχέση με την αδειοδοτική διαδικασία μόλις προ ημέρων, στις 12 Απριλίου εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Οι μελέτες του έργου (αρχιτεκτονικές, δομικές, γεωτεχνικές, τοπίου) έχουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβάνοντας την πιστοποίηση του έργου κατά τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα LEED® Gold.
   Ερωτηθείς χθες σχετικά με την ελληνική γραφειοκρατία για ένα project που ξεκίνα εκ του μηδενός, μέσω της εταιρείας Ειδικού Σκοπού RND Investments Greece, ο κ. Van Der Heiden ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας πήρε περίπου δύο χρόνια να συγκεντρώσουμε τις πρώτες 5 ιδιοκτησίες από το 2016 και μετά και η τελική έκταση προέκυψε από τη συνένωση 11- 12 οικοπέδων από συνολικά 14 ιδιοκτήτες που ήταν στην αρχή. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική γραφειοκρατία, ωστόσο πρέπει να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι, έχουμε τώρα στα χέρια μας το Π.Δ. που τελειώνει τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να κάνει κανείς μία τόσο μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα. Παράλληλα είχαμε σημαντική στήριξη από τη δημοτική αρχή όσο και από την κυβέρνηση».

   Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 181 στρεμμάτων όπου προβλέπεται μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο και θα απασχολούνται περισσότερα από 250 άτομα κατά την λειτουργία του θέρετρου.
   Σε ερώτηση για το αν θα πουληθεί το project όταν ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2026 ο κ. Van der Heiden ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν είμαστε ξενοδόχοι, είναι η πρώτη επένδυση σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη το έργο, θα πρέπει να πρώτα να έχουμε κάνει κάποια βήματα και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια».
   Η πρόσβαση
   «Δε χρειάζεται κανείς να βρίσκεται σε νησί για να έχει την εμπειρία ενός νησιού. Το συγκεκριμένο σημείο έχει πολύ εύκολη πρόσβαση και θεωρούμε ότι η περιοχή έχει τα πάντα για να αναπτυχθεί ως πολυτελής προορισμός- άλλωστε κι εμείς ως επισκέπτες ήρθαμε την πρώτη φορά», δήλωσε η Vander Steen.
   Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι επενδυτές, η τοποθεσία του έργου καθιστά ιδιαίτερα εύκολη την πρόσβαση στην ενδοχώρα, ενώ «ως χερσόνησος με εκτεταμένη ακτογραμμή διαθέτει πανοραμική θέα που παραπέμπει σε νησί, με παρθένο τοπίο, απόμερες παραλίες, σε κοντινή απόσταση από τα νησιά του Ιονίου, την Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, και τον Σκορπιό. Το Βαρκό απέχει μόλις 25 λεπτά οδικώς από το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου που εξυπηρετείται από έναν σημαντικό αριθμό αεροπορικών εταιρειών με συνδέσεις προς και από δεκάδες προορισμούς σε πολυάριθμες χώρες του εξωτερικού, ενώ το θέρετρο θα διαθέτει τη δική του μαρίνα, με δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών έως 40 μέτρων. Επιπρόσθετα, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η μαρίνα της Λευκάδας-μία από τις πιο σύγχρονες της Ελλάδας, ενώ σχεδιάζονται οι μαρίνες στην Πάλαιρο και το Νυδρί».
   Το έργο υπογράφουν οι Elastic Architects με παρουσία σε Λονδίνο, Τορόντο και Αθήνα και όπως ανέφερε η επικεφαλής Ρία Βογιατζή «έγινε η επιλογή Ελλήνων αρχιτεκτόνων για ένα διεθνές έργο. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση είχε να κάνει με μία γλυπτική διάθεση, χρησιμοποιούμε την πέτρα του τοπίου, υπάρχουν φυτεμένα δώματα, υπόσκαφα κτίρια και παράλληλα ο σχεδιασμός στην αρχιτεκτονική είναι βασισμένος στην απλότητα, τη δωρικότητα και τη συμμετρία. Αυτό το έργο είναι το πρώτο Gold Leed Campus Resort στην Ευρώπη».

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόνιτσας κ. Γιώργος Αποστολάκης ανέφερε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση για την περιοχή μας και τον ελληνικό τουρισμό. Το τουριστικό θέρετρο υπηρετεί και το δικό μας στόχο ως δημοτική αρχή για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι οι επενδυτές εστιάζουν στη βιωσιμότητα και την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος. Η επένδυση υπηρετεί και τον στόχο για υψηλότερο προφίλ τουρισμού. Ως δημοτική αρχή θα είμαστε στο πλευρό των επενδυτών».
   Η συνεργασία με την Banyan Tree
   Το θέρετρο και το προαιρετικό πρόγραμμα μίσθωσης των κατοικιών θα είναι υπό τη διαχείριση του πολυτελούς brand της Banyan Tree, αποτελώντας το πρώτο υπογεγραμμένο project αυτού του είδους στην Ευρώπη για τον όμιλο. Η Banyan Tree, συνεχίζει να αυξάνει το παγκόσμιο αποτύπωμά της με περισσότερα από 50 νέα ξενοδοχεία και θέρετρα υπό σχεδιασμό και κατασκευή, επιπλέον των άνω των 60, εν λειτουργία, ξενοδοχείων σε 17 χώρες. Ο όμιλος από το 2016 έχει προχωρήσει σε στρατηγική μακροπρόθεσμη συνεργασία με τον ξενοδοχειακό κολοσσό της Accor για την ανάπτυξη και διαχείριση των ξενοδοχείων Banyan Tree σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο κρατήσεων και πωλήσεων της Accor, καθώς και το πρόγραμμα πιστότητας ALL – Accor Live Limitless.
   Read more...

   462 • 0

  18. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής οι περιβαλλοντικοί του όροι για την κατασκευή του νέου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών.
   Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου  που θα κατασκευαστεί στην Πειραιώς 166, στο ύψος του Ταύρου θα ανέρχεται στα 52.578,17 τμ (20.583,61τμ εντός Σ.Δ. και  7.998,64τμ εκτός συντελεστή). Ο σταθμός αυτοκινήτων, ο οποίος αναπτύσσεται στα υπόγεια επίπεδα (Β) και (Γ), θα έχει συνολική δυνατότητα στάθμευσης για 332 θέσεις (141 στο Β υπόγειο και 191 στο Γ).
   Το κτηριακό σύνολο θα αποτελείται από δύο κτηριακούς όγκους που δημιουργούνται από έναν διαγώνιο άξονα κίνησης, με καμπυλωμένα όρια, ο οποίος διατρέχει όλο το πλάτος του οικοδομικού τετραγώνου. 
   Στο κτηριακό σύνολο θα στεγάζονται οι ακόλουθες χρήσεις:
   Γραφεία Δ/νσης Γ.Δ.Π.Μ.Α. Δ23-Κ.Ε.Δ.Ε. Γραφεία Πολιτικής Ηγεσίας Υπουργείου Αρχεία-Αποθήκες Εστιατόριο Μουσείο Τεχνολογίας Συνεδριακό κέντρο Αμφιθέατρο Κυλικείο-Αναψυκτήριο & χώρος υποδοχής πληροφόρησης εκδηλώσεων Εμπορικές χρήσεις Παιδικός σταθμός Χώροι στάθμευσης Δεξαμενές Όμβριων, Διαχείρισης υδάτων & Γεωθερμία, κ.λ.π. Το κτήριο ακολουθεί τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού (ενίσχυση φυσικού φωτισμού και παθητικού δροσισμού). Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η δημιουργία εξωτερικού βιοκλιματικού μανδύα από τρεις επιδερμίδες από υαλοπετάσματα, πετάσματα αναρρίχησης φυτών και ρυθμιζόμενες κατακόρυφες περσίδες αλουμινίου, χρήση φυτεμένων δωμάτων, χρήση ψυχρών υλικών, κ.λ.π). 

   Πεζογέφυρα πάνω από την Πειραιώς 
   Η πεζογέφυρα θα έχει άνοιγμα 16.00 μ πάνω από την οδό Πειραιώς και συνολικό μήκος κατασκευής 29.35μ. Το ύψος που θα αναπτύσσεται πάνω από το οδόστρωμα θα είναι 5.35μ, ενώ το συνολικό ύψος της κατασκευής θα φτάνει τα 9.75μ. Οι πλευρικές κατασκευές των πυρήνων κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων θα γίνουν από οπλισμένο σκυρόδεμα.

   Η εν λόγω έγκριση αποτελούσε και την σημαντικότερη διαδικασία της β φάσης του διαλόγου του διαγωνισμού στην οποία καθορίστηκε επακριβώς το τεχνικό αντικείμενο. 
   Πλέον αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τα τέσσερα σχήματα που προκρίθηκαν στη Β`φάση του διαγωνισμού και είναι οι:
   1. ΑΒΑΞ Α.Ε.,
   2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.,
   3. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ INTRAKAT A.E. – REDEX A.E.,
   4. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – DIMAND A.E.
   Read more...

   205 • 0

  19. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ισχυρή μείωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα ξενοδοχειακών ακινήτων καταγράφεται το 2022 σε κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές του κόσμου.
   Σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου 2023 που ανακοίνωσε η STR (πάροχος premium συγκριτικών δεδομένων και πληροφορίες για τους παγκόσμια αγορά του κλάδου φιλοξενίας) απογοητευτική είναι η εικόνα σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική. Ειδικότερα, στην Ευρώπη τα υπό κατασκευή δωμάτια μειώθηκαν κατά 18,2% στα 184.851, ο τελικός προγραμματισμός κατέγραψε μείωση 15,9% στα 133.580 δωμάτια, ο σχεδιασμός υποχώρησε 5,4% στα 156.095 δωμάτια ενώ το σύνολο υπό κατασκευή μειώθηκε 13,7% στις 474.526 συμβάσεις.
   Επί ευρωπαϊκού εδάφους η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο «πρωταγωνιστούν» σε σύνολο υπό κατασκευή δωματίων σε όλη την Ηπειρο με 34.030 και 29.160 αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ κατέχουν την πλειονότητα των δωματίων σε κατασκευή στην περιοχή. Μετά τις ΗΠΑ ακολουθούν το Μεξικό (10.803), ο Καναδάς (5.899) και η Βραζιλία (5.549) με τον μεγαλύτερο αριθμό δωματίων υπό κατασκευή. 
   Κατά το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφεται μείωση 4,5% στα υπό κατασκευή δωμάτια στα 197.844, πτώση 19,6% στον τελικό προγραμματισμό σε 278.383 δωμάτια και μείωση 1,2% στο σύνολο των κατασκευών με 753.825 συμβάσεις. Αντίθετα στο σχεδιασμό η Αμερική σημειώνει ισχυρή άνοδο κατά 32,2% στα 277.598 δωμάτια.  
   Στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού καταγράφεται μείωση 0,8% στις κατασκευές με 476.993 δωμάτια, μεγάλη μείωση 29,6% στον τελικό προγραμματισμό στα 105.435 δωμάτια αλλά και στα υπό κατασκευή δωμάτια με μείωση 4,4%. Αντίθετα ο προγραμματισμός ενισχύεται 1,9% στα 322.507. Μεταξύ των χωρών της περιοχής, η Κίνα έχει τα περισσότερα δωμάτια υπό κατασκευή (299.458), ακολουθούμενη από το Βιετνάμ (36.358). Τέλος, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής σημειώνεται πτώση 5,8% στα υπό κατασκευή δωμάτια στα 119.505. Αντίθετα άνοδος 20,4% καταγράφει ο τελικός προγραμματισμός στα 45.529 δωμάτια και 21,2% στον σχεδιασμό σε 84.116 δωμάτια. Υψηλότερα κατά 6,4% κινούνται οι συνολικές κατασκευές με 249.150 συμβάσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του αγωγού υπό κατασκευή της περιοχής επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία (42.033) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (22.324) πρωταγωνιστούν στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
   Read more...

   135 • 0

  20. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Το έργο «Έξυπνες γέφυρες» εντάσσεται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και αφορά στην υλοποίηση έξυπνων υποδομών για την προληπτική συντήρηση των γεφυρών του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.
   Περιλαμβάνει συνολικά 250 γέφυρες εκ των οποίων εκατό πενήντα (150) επιλεγμένες οδικές και εκατό (100) επιλεγμένες σιδηροδρομικές γέφυρες της ηπειρωτικής χώρας.
   Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των εβδομήντα οχτώ εκατομμυρίων εφτακοσίων τριάντα εφτά χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (78.737.500,00 €) μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 97.634.500,00€).
   Η πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΑΑ Ελλάδα 2.0, ΣΑΤΑ TA771 (Κωδ. Έργου: 2023ΤΑ77100000).
   Το μεγαλύτερο ποσοστό των γεφυρών της χώρας κατασκευάστηκε στις δεκαετίες ’50 έως ’80 και οδεύει σήμερα προς το τέλος της θεωρητικής ζωής του. Η απουσία μέτρων συντήρησης, η γήρανση των τεχνικών, τα μικρά φορτία σχεδιασμού σε συνδυασμό με την μη ελεγχόμενη διέλευση ολοένα και μεγαλύτερου βάρους οχημάτων, τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην μείωση της αντοχής των γεφυρών και καθιστούν πολλές από αυτές «οιονεί-επικίνδυνες».
   Περιγραφή
   Το αντικείμενο του Έργου αποτελεί μια καινοτόμα λύση που στοχεύει στην άμεση, αυτόματη και αδιάλειπτη αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας γεφυρών κυρίως υπό φορτία κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός συστήματος IoT: το δίκτυο «Έξυπνων Γεφυρών» ή Smart Bridges Network ή SBN.
   Η παρούσα Σύμβαση βασίζεται στη δικτύωση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring ή RTSHM) σε εκατό πενήντα (150) επιλεγμένες οδικές και εκατό (100) επιλεγμένες σιδηροδρομικές γέφυρες της ηπειρωτικής χώρας (Πίνακες 2α και 2β), τα οποία θα καταγράφουν την απόκριση των τεχνικών σε οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα (κινητά φορτία, τυχηματικά φορτία, κ.λπ.) και θα αποστέλλουν τις μετρήσεις στην κεντρική ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα του SBN. Η εφαρμογή εξειδικευμένων μεθοδολογιών ενόργανης δομικής παρακολούθησης προς άμεση αποτίμηση τεχνικών είναι σύμφωνη με πρακτικές πολλών προηγμένων χωρών και αποτελεί παγκοσμίως την πιο αποδεκτή μέθοδο εκτίμησης ενδεχομένων υποβαθμίσεων της δομικής υγείας σε βάθος χρόνου.
   Τα συστήματα RTSHM θα αποτελούνται από καταγραφικούς σταθμούς με σύστημα αδιάλειπτης επικοινωνίας με την ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα, αισθητήρες μέτρησης ανηγμένης παραμόρφωσης τεχνολογίας οπτικών ινών, επιταχυνσιογράφους και περιβαλλοντικούς αισθητήρες. Οι αισθητήρες μέτρησης ανηγμένης παραμόρφωσης θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν επίσης ως συστήματα εκτίμησης του μεικτού βάρους των διερχόμενων τρένων (Weigh in Motion ή WiM systems) ώστε να είναι εφικτή η αξιολόγηση της απόκρισης του τεχνικού σε σχέση με το επιβαλλόμενο κάθε φορά φορτίο, συμβάλλοντας έτσι σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο παρακολούθησης (integrated monitoring).
   Η Διακήρυξη του ηλεκτρονικού ανοικτού (διεθνούς) διαγωνισμού για το Έργο «Έξυπνες Γέφυρες»:
   https://web.tee.gr/wp-content/uploads/Promitheies/diagwnismoi/ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-ΚΗΜΔΗΣ-8.pdf
   Read more...

   305 • 0

  21. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Έναν νέο διαγωνισμό για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου μέσω ΣΔΙΤ, αξίας άνω των 187 εκατ. ευρώ (πληρωμές διαθεσιμότητας και κατασκευαστικό κόστος) προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Πρόσφατα μόλις, εγκρίθηκε η διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας».
   Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων. Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά το μέγιστο σε 25 έτη. Ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (α’ φάση) πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 22 Μαΐου 2023.
   Το αντικείμενο της σύμβασης
   Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εντάξει το έργο στο «ΥΔΩΡ 2.0» το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και μετριασμού των επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
   Ειδικότερα, το αντικείμενο της παρούσας Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση, φύλαξη, ασφάλιση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στην γεωγραφική αρμοδιότητα των εξής περιοχών:
   1) Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, Δήμο Φαρσάλων: α) Δημοτική Ενότητα Ενιπέα (Κοινότητα Σταυρού, Κοινότητα Πολυνερίου, Κοινότητα Κατωχωρίου, Κοινότητα Μεγάλου Ευυδρίου -Οικοσμός Ελληνικό) β) Δημοτική Ενότητα Φαρσάλων (Κοινότητα Βρυσιών).
   2) Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμο Παλαμά, Δημοτική Ενότητα Φύλλου (Κοινότητα Ορφανών-τα Ορφανά, Κοινότητα Φύλλου, Κοινότητα Λεύκης).
   Το έργο αφορά την βελτίωση, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγγειοβελτιωτικών υποδομών με την κατασκευή έντεκα (11) συλλογικών αρδευτικών δικτύων στα αγροκτήματα Ορφανών, Φύλλου, Υπερείων, Πολυνερίου – Ελληνικού, Βρυσιάς και Κατωχωρίου, που θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650. στρ. (καθαρή έκταση περί τα 67.800 στρ.), κάνοντας χρήση νερού προερχόμενου από υφιστάμενες γεωτρήσεις δημοτικές και ιδιοκτησίας των ΤΟΕΒ, συνολικής δυναμικότητας 14.345 m3 /h.
   Συνοπτικά ο ΙΦΣ: α) Θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου όπως αυτό θα προσδιορισθεί στην Σύμβαση Σύμπραξης, β) θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου γ) θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ, δ) θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση στο τέλος της Συμβατικής Περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.
   Εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης Σύμπραξης
   Η Αναθέτουσα Αρχή, μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα καταβάλει στον Ι.Φ.Σ. πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί καταρχάς σε καθαρά παρούσα αξία στο κατ' ανώτατο ποσό των 107.200.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον Ι.Φ.Σ. θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του Διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί επακριβώς στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών κατά το ΙΙ Στάδιο της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού.
   Το συνολικό ενδεικτικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 80,1 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της εκτέλεσης του Έργου, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
   Το οριστικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο θα καθορισθεί από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάθεση του Έργου. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα πραγματοποιηθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
   Οι ισχυροί διεκδικητές
   Σε σχέση με άλλα έργα που προωθεί, μέσω ΣΔΙΤ, το εν λόγω υπουργείο, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, οι ισχυρές κοινοπραξίες των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης, Μυτιληναίος – Intrakat – Μεσόγειος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ προχωρούν στην επόμενη φάση, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου, δύο μεγάλων διαγωνισμών για την κατασκευή φραγμάτων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας κοντά στα 270 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς που αφορούν στο έργο «Κατασκευή Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ», ύψους περίπου 142 εκατ. ευρώ, καθώς και στην «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των Δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού», εκτιμώμενου ύψους 128,75 εκατ. ευρώ.
   Και για τους δύο διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν το 2022, η αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε πρόσφατα τη συμμετοχή στον Διάλογο των τριών προεπιλεγέντων κοινοπραξιών που είχαν δώσει το παρών στην α’ φάση (υποβολή φακέλου ενδιαφέροντος – συμμετοχής). Λογικά, περαιτέρω ωρίμανση των εξελίξεων αναμένεται μετά τις εκλογές και εντός του καλοκαιριού. Μένει δε να φανεί αν οι ίδιες κοινοπραξίες «χτυπήσουν» και το νέο διαγωνισμό στη Θεσσαλία.
   Read more...

   176 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.