Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  1409 ειδήσεις in this category

  1. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Η κοινοπραξία των εταιρειών Τέρνα, Μυτιληναίος και Ακτωρ αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό.
   Το επόμενο βήμα για το νέο ποδοσφαιρικό «σπίτι» του Παναθηναϊκού και το μεγαλύτερο έργο στην Ιστορία του Δήμου της Αθήνας ύψους 123 εκατ. ευρώ, έγινε το πρωί της Πέμπτης (2/2), όταν σε συνεδρίασή της η επιτροπή διαγωνισμού της δημοτικής αρχής, άνοιξε τους φακέλους των προσφορών που είχαν κατατεθεί από τους υποψήφιους αναδόχους στις 27 Ιανουαρίου.
    Μαζί με την κοινοπραξία των τριών μεγάλων ελληνικών εταιριών, υπήρχε κι ακόμη μία συμμετοχή η οποία όμως θα ακυρωθεί, καθότι δεν παρουσίασε την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 2 εκατ. ευρώ, που είχε ζητηθεί εξαρχής από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, όταν έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού.
   Η ακύρωση της δευτερης συμμετοχής και η επικύρωση της ανάθεσης του έργου στην κοινοπραξία των εταιριών «ΑΚΤΩΡ», «ΤΕΡΝΑ» και «Μυτιληναίος» θα γίνει και τυπικά (βάσει πρωτοκόλλου) στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής τη Δευτέρα (5/2) κι ακολούθως θα ανακοινωθεί η κοινοπραξία ως ο προσωρινός ανάδοχος του έργου.
   Θα ακολουθήσει ο έλεγχος όλης της διαδικασίας και των τεχνικών προδιαγραφών, μαζί με τη σύνταξη της απαιτούμενης σύμβασης, με στόχο αυτή να υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι και να γίνει το συγκεκριμένο σχήμα, ο οριστικός ανάδοχος για την ανέγερση του ποδοσφαιρικού γηπέδου. 
   Από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση -Ιούνιο ή Ιούλιο όπως προβλέπουν από τη δημοτική αρχή της Αθήνας- το έργο θα πρέπει να αποπερατωθεί μέσα σε 36 μήνες, ήτοι 3 χρόνια. 
   Από εκεί και πέρα, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων και η δημοπράτηση των απαιτούμενων περιφερειακών έργων, πέριξ του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
   Read more...

   212 • 0

  2. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Με μια μεγάλη εργολαβία, που θα αφορά 30 γέφυρες του οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα συντήρησης γεφυρών που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών.
   Στόχος του προγράμματος, συνολικού ύψους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, είναι να συντηρηθούν περίπου 200 γέφυρες του οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε αρκετές από τις οποίες δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες βαριάς συντήρησης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και οδεύουν σήμερα προς το τέλος της θεωρητικής ζωής τους. Στη γήρανση των τεχνικών στοιχείων των γεφυρών έρχονται να προστεθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
   Προβλέπεται πως θα προχωρήσουν εργασίες ανά περιφέρεια ή σε ομάδες περιφερειών μέσω ξεχωριστών διαγωνισμών. Ο σχεδιασμός του προγράμματος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και στο υπουργείο ετοιμάζουν πρόταση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλο χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΤΕπ «βάζει πλάτη» και στο πανελλαδικό πρόγραμμα επεμβάσεων στο οδικό δίκτυο, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας.
   Την ίδια ώρα, άγνωστη είναι η τύχη του διαγωνισμού για τις «Έξυπνες Γέφυρες», μέσω του οποίου θα γινόταν ο έλεγχος της κατάστασης εκατοντάδων γεφυρών στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και η παρακολούθησή τους σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικών αισθητήρων και ασύρματων συσκευών, ώστε να εντοπίζονται προβλήματα και να πραγματοποιούνται εγκαίρως τυχόν επισκευές.
   Read more...

   158 • 0

  3. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, παρέλαβε μία (1) προσφορά για την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση τμήματος του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής, όπου διεξήχθησαν τα ιππικά αγωνίσματα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
   Προσφορά υπέβαλε το εξής επενδυτικό σχήμα:
   • APLEKTON HOLDINGS CO. LIMITED
   Το προς αξιοποίηση ακίνητο έχει έκταση 589,5 στρεμμάτων και περιλαμβάνει κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου, στην περιοχή Μερέντα, σε απόσταση 43 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και 13 χιλιομέτρων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
   Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που έχει εκπονηθεί, ορίζεται περιοχή με υποχρεωτική τη χρήση αθλητικής ιππασίας, ενώ στο υπόλοιπο ακίνητο επιτρέπονται αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις με συμπληρωματικό χαρακτήρα προς τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.
   Read more...

   233 • 0

  4. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Δίκτυο Μετρό που θα διαθέτει πάνω από 110 σταθμούς στην Αθήνα σχεδιάζεται με 35 νέους σταθμούς σε 9 επεκτάσεις. Μετά από μία δεκαετία όπου τα έργα Μετρό είχαν συμπυκνωθεί γύρω από την επέκταση της γραμμής 3 στον Πειραιά και την προσπάθεια για την έναρξη υλοποίησης της γραμμής 4, νέοι στόχοι φαίνεται να τίθενται για τα επόμενα χρόνια. Στόχος η διασυνδεσιμότητα με άλλα μέσα, η επέκταση του δικτύου και η δημιουργία νέων πόλων ανάπτυξης στην πρωτεύουσα.
   Τους τελευταίους 12 μήνες ακούσαμε να εξαγγέλονται μία σειρά από νέα έργα Μετρό, που με την προτεραιοποίηση τους θα κάνουν την Αθήνα πιο πόλη πιο φιλική στον πολίτη και τον επισκέπτη της.
   Υπολογίζεται πως μετα την ολοκλήρωση της επέκτασης της γραμμής 3 αλλά και τους 15 νέους σταθμούς της γραμμής 4 το Αθηναϊκό δίκτυο θα φτάσει περίπου τους 86 σταθμούς. Με τις νέες επεκτάσεις που είναι σε φάση υλοποίησης ή σχεδιασμού η Αθήνα βάζει πλέον στόχο να ξεπεράσει κατά πολύ τους 100 σταθμούς.
   Πιο συγκεκριμένα στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Αττικό Μετρό έχουν μπει 9 επεκτάσεις με 35 νέους σταθμούς. Με τις επεκτάσεις αυτές ολοκληρώνονται οι γραμμές 2 και 4 ενώ δημιουργείται και μια νέα 5η γραμμή (που προς το παρόν είναι κλάδος της γραμμής 4). Έμφαση πλέον δίνεται στην εξάπλωση του Μετρό σε βορρά και νότο και στην ουσία καλύπτονται σχεδόν όλοι οι Δήμοι στο μητροπολιτικό συγκρότημα.
   Οι 9 νέες επεκτάσεις
   Οι 9 επεκτάσεις που είναι τρέχουν είναι χωρισμένες σε αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες ωρίμανσης και σε αυτές που είναι πιο μελλοντικές. Πιο αναλυτικά οι επεκτάσεις που ωριμάζουν αυτή την εποχή και είναι προτεραιοποιημένες είναι:
   -η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον με 3 σταθμούς
   -η επέκταση της γραμμής 2 προς Γλυφάδα με 3 σταθμούς
   -η επέκταση της γραμμής 4 προς δυτικά προς Πετρούπολη με 6 σταθμούς
   -ο νέος κλάδος της γραμμής 1 Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το Μετρό με 4 σταθμούς
   -ο κλάδος της γραμμής 4 (ή η νέα γραμμή 5) από τον Ευαγγελισμό μέχρι την ΠΥΡΚΑΛ με 3 σταθμούς.
   Σε δεύτερο στάδιο έχουμε και αυτά τα έργα:
   -η επέκταση της γραμμής 4 προς Μαρούσι-Λυκόβρυση με 10 σταθμούς στα βόρεια
   -η υπογειοποίηση της γραμμής 1 στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς με ακόμα 1 σταθμό
   -η περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το Μενίδι με 3 σταθμούς
   -η επέκταση της γραμμής 1 από την Κηφισιά μέχρι την Ε.Ο. στον κόμβο Βαρυμπόμπης με 2 σταθμούς.
   Αναλυτικά το Δίκτυο Μετρό που θα διαθέτει πάνω από 110 σταθμούς στην Αθήνα σχεδιάζεται με 35 νέους σταθμούς σε 9 επεκτάσεις είναι:
   Η γραμμή 2 πάει Ίλιον και Γλυφάδα
   Στο στόχαστρο του υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό μπήκε ως πρώτη προτεραιότητα η βόρειο-δυτική επέκταση από την Ανθούπολη (Περιστέρι) να φτάσει στον σταθμό Άγιος Νικόλαος στο Ίλιον.
   Οι 3 σταθμοί ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες στις αστικές συγκοινωνίες και την σύνδεση του δικτύου Μετρό στις πολυπληθείς περιοχές της Πετρούπολης, του Ιλίου και του Καματερού. Η προκήρυξη του διαγωνισμού βγήκε στον αέρα στις αρχές του μήνα. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
   Στα νότια ωριμάζει το έργο για την τελική επέκταση του μέσου μέχρι το κέντρο της Γλυφάδας με τρεις σταθμούς: ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ, ΓΡ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ. Ο τερματικός σταθμός χωροθετείται στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το 2000 όταν λειτούργησαν τα πρώτα τμήματα των γραμμών 2 και 3, ο στόχος ήταν το 2006 το μέσο να έχει επεκταθεί μέχρι τη Γλυφάδα.
   Αυτό δεν επετεύχθη και τώρα και έχοντας στο νου την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, η επέκταση της γραμμής 2 μοιάζει να είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας. Το έργο χρειάζεται μελετητική και χρηματοδοτική ωρίμανση.
   Οι επεκτάσεις της γραμμής 4
   Από πέρυσι τον Ιούνιο το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι το Γουδή με 15 σταθμούς είναι υπό κατασκευή και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Στον σχεδιασμό της Αττικό Μετρό πλέον περνούν και οι επεκτάσεις προς Πετρούπολη, Λυκόβρυση και ΠΥΡΚΑΛ.
   Ως προτεραιότητα φαίνεται να περνά η επέκταση από το Άλσος Βεϊκου στην Πετρούπολη με 6 σταθμούς: ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΠΕΥΚΑΚΙΑ, ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΙΛΙΟΝ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Θα καλύψεις σημαντικές περιοχές της βόρειο-δυτικής Αθήνας και θα συνδέσει τη γραμμή 4 με τη γραμμή 1 στα Πευκάκια και με τον Προαστιακό στον Πύργο Βασιλίσσης. Οι πρώτες μελέτες είναι σε εξέλιξη.
   Σε σειρά υλοποίησης όμως φαίνεται ότι περνάει και ο νέος κλάδος από τον Ευαγγελισμό μέχρι το υπό σχεδιασμό Κυβερνητικό Πάρκο στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ. Η επέκταση περιλαμβάνει τους σταθμούς Παγκράτι, Βύρωνας, ΠΥΡΚΑΛ και εξετάζεται και η σύνδεση με την γραμμή 2. Ουσιαστικά μιλάμε για μια νέα γραμμή με κάποιους κοινούς σταθμούς με τη γραμμή 4, όμως το τελικό οκ, θα δώσει και τον τελικό σχεδιασμό γύρω από αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα γραμμή Μετρό.
   Η μεγαλύτερη όμως επέκταση είναι αυτή που θα καλύψει την Κηφισίας η οποία μοιάζει όλο και πιο συχνά με πάρκινγκ αυτοκινήτων.  Οι  τοπογραφικές μελέτες για την επέκταση της γραμμής 4 προς βόρεια. Μέσω Κηφισίας θα φτάσει Μαρούσι και από εκεί μέσω Πεύκης και Λυκόβρυσης θα φτάσει κοντά στην Εθνική Οδό. Οι σταθμοί που προβλέπονται είναι οι: ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΦΑΡΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΗ, ΣΙΔΕΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ΟΤΕ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΕΥΚΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ.
   Πρόκειται για μία μεγάλη επέκταση με 10 νέους σταθμούς που θα ολοκληρώσουν την σύνδεση των βορείων προαστίων με το δίκτυο Μετρό της πόλης.
   Για πρώτη φορά θα συνδεθούν περιοχές όπως η Πεύκη και η Λυκόβρυση και το μετρό θα “ακουμπήσει” την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας όπου θα γίνει ένα μεγάλο hub για όσους θα έχουν πορεία προς την πόλη.
   Τα τρία αυτά έργα προς το παρόν χρειάζονται ωρίμανση. Αν οι μελέτες τρέξουν είναι project που θα τα δούμε να εξελίσσονται σταδιακά την επόμενη εικοσαετία.
   Γραμμή 1: Το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, η υπογειοποίηση και η επέκταση μέχρι Βαρυμπόμπη
   Στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό όμως υπάρχουν ακόμα τρία έργα όπως φαίνεται από τον νέο χάρτη της Αττικό Μετρό.
   Το πρώτο είναι η υπογειοποίηση της γραμμής 1 από Φάληρο μέχρι Πειραιά. Είναι ένα μεγάλο αίτημα του Δήμου Πειραιά για να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή σύνδεση με το λιμάνι και τις γύρω περιοχές. Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται και η προσθήκη ενός σταθμού με την ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ. Οι μελέτες χρειάζονται επικαιροποίηση για το έργο που έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
   Ο δεύτερος στόχος είναι το Μετρό να φτάσει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μία δέσμευση της ελληνικής πολιτειας προς το ΙΣΝ, ένα πάγιο αίτημα από την έναρξη κατασκευής του συγκροτήματος που σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης για κατοίκους αλλά και επισκέπτες.
   Σε αυτή την περίπτωση έχει προκριθεί ένας νέος κλάδος της γραμμής 1 με εκκίνηση τον σταθμό ΘΗΣΕΙΟ και μέσω της οδού Θησέως προγραμματίζεται να φτάσει στο ΚΠΙΣΝ. Οι σταθμοί που έχουν περιληφθεί είναι οι: ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ, ΔΑΒΑΚΗ, ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ και ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.  Οι μελέτες είναι υπό εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν το έργο ίσως μπορέσει να μπει σε σειρά υλοποίησης μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.
   Τέλος μια ακόμα επέκταση που εξετάζεται είναι η βόρεια επέκταση της γραμμής 1 από την Κηφισιά μέχρι τη Βαρυμπόμπη στον κόμβο της Εθνικής Οδού. Είναι μια επέκταση μεγάλης σημασίας καθώς θεωρείται ότι μπορεί να “ανακουφίσει” κυκλοφοριακά τον Κηφισό και να δώσει πρόσβαση στο δίκτυο Μετρό στις αναπτυσσόμενες αστικά περιοχές στα βόρεια της Αθήνας. Περιλαμβάνονται δύο σταθμοι: ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ και ΚΟΜΒΟΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ.
   Δίκτυο Μετρό που θα διαθέτει πάνω από 110 σταθμούς στην Αθήνα σχεδιάζεται με 35 νέους σταθμούς σε 9 επεκτάσεις: Δείτε το νέο χάρτη με όλους τους νέους σταθμούς – Πατήστε στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση.
   Δίκτυο Μέσων Σταθερής Τροχιάς Αθήνας. Πηγή: Κωνσταντίνος Σαμψάκης-Μπακόπουλος
   Read more...

   2167 • 0

  5. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απόψεις του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα για τα θέματα του ξηροθερμικού χαρακτήρα των περιοχών της ανατολικής Κρήτης, την έλλειψη βροχοπτώσεων τη φετινή χρονιά και την αναγκαιότητα πρόληψης που πρέπει να στηριχθεί σε οργανωμένες πολιτικές πρόληψης απέναντι στα φαινόμενα ξηροθερμικότητας. Αν και η χρονιά δεν θα κριθεί τον Ιανουάριο, αλλά τον επόμενο μήνα, είναι βέβαιο, πως οι προδιαγραφές του φετινού χειμώνα μαρτυρούν μια δύσκολη εξέλιξη εφ’ όσον συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο.
   Τις καιρικές εξελίξεις της φετινής χειμερινής περιόδου αναμένουν και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για να αποφασίσουν πώς θα δράσουν εν όψει της θερινής περιόδου διαχείρισης του νερού. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τότε θα είναι σημαντικό να έχουμε 2- 3 εκ. κυβικά μέτρα νερό επιπλέον στο φράγμα Αποσελέμη για να υπάρχει η ελπίδα να μην αποφασιστούν μειώσεις στην τροφοδοσία των πόλεων κατά το καλοκαίρι.
   «Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη έχει χωρητικότητα 25,3 εκατομμύρια κυβικά κι έχει αυτή τη στιγμή 12 εκατομμύρια, έχει δηλαδή 47% πληρότητα», εξηγεί ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων Βαγγέλης Μαμαγκάκης.
   Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «για την πλήρωση του φράγματος τη φετινή χειμερινή περίοδο έχουν μπει στο φράγμα 200 χιλιάδες κυβικά τον Οκτώβριο που είχε βρέξει. Αυτό σημαίνει πως όταν δεν έχουν μπει οι ποσότητες που πρέπει και ημερησίως δαπανώνται 40.000 κυβικά υπάρχει ζήτημα. Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό που περιμένουμε να κάνουμε περίπου μέσα Φλεβάρη -τότε θα κάνουμε το ταμείο- και θα γίνει εξέταση των αποθεμάτων και εάν τα πράγματα όπως είναι τώρα, θα γίνει η μείωση. Μια οριζόντια μείωση στις παροχές των τριών ΔΕΥΑ (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου) για ένα 30-40% των ποσοτήτων που θα λαμβάνουν», αναφέρει.
   Ο κ. Μαμαγκάκης διευκρινίζει πως αυτό δεν θα αποτελέσει μια μονομερή κίνηση και απόφαση από την πλευρά του ΟΑΚ, αλλά θα υπάρχει συνεργασία με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως επιλογές δεν υπάρχουν, όταν το νερό δεν επαρκεί. Στην πραγματικότητα, βέβαια, όταν οι μεγάλες πλημμυρικές βροχοπτώσεις τροφοδοτούν το φράγμα με 1-2 εκ. κυβικά νερό, γίνεται κατανοητό πως οι βροχές που θα πέσουν στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο Οροπέδιο Καθαρού, και γενικά οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που θα έχουμε στη Δίκτη τον φετινό χειμώνα, θα είναι κρίσιμες και θα καθορίσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το καλοκαίρι.
   «Πολύ μεγάλη σημασία παίζει το οροπέδιο Λασιθίου. Τα νερά που κατεβάζουμε από τη σήραγγα στον Ταμιευτήρα, εάν χιονίσει εκεί είναι πολλά. Το ίδιο συμβαίνει κι αν βρέξει ραγδαία. Αν καταγράψουμε δηλαδή νερά της τάξεως των 7-8 εκατομμυρίων κυβικών, που θα μας οδηγήσουν στα 20 εκατομμύρια στο φράγμα, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά», σημειώνει ο κ. Μαμαγκάκης.
   Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Φλεβάρη (2022) προκάλεσαν την υπερχείλιση του Φράγματος Αποσελέμη, με τεράστιες ποσότητες νερού τότε στον ταμιευτήρα να «εξασφαλίζουν» – όπως ομολογούσαν όλες οι εκτιμήσεις, την υδροδότηση των δήμων Χερσονήσου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου για τα επόμενα δυόμιση χρόνια! Υπερβολικά αισιόδοξη ήταν η πρόβλεψη, αλλά ουσιαστικά δείχνει και την πραγματική διάσταση, που έχει η σταθερή παρουσία βροχοπτώσεων.
   Ήταν τότε η τέταρτη υπερχείλιση του φράγματος από το 2019. Από το 2016 μέχρι σήμερα, το Φράγμα Αποσελέμη έχει υδροδοτήσει με περισσότερα από 65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τους τρεις Δήμους. Παράλληλα σημειώνεται πως οι συνολικές υπερχειλίσεις ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
   ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
   Read more...

   281 • 0

  6. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Έγκριση εκατόν πενήντα τεσσάρων (154) αναθεωρημένων Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα Δημόσια Έργα και Μελέτες.
   Σας ενημερώνουμε ότι με την αρ. πρωτ. 367126/22-11-2022 (ΦΕΚ 6366/Β’/15-12-22) απόφαση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών εγκρίθηκαν εκατόν πενήντα τέσσερις (154) αναθεωρημένες Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) υποχρεωτικής εφαρμογής σε όλα τα Δημόσια Έργα και Μελέτες.
   Οι ανωτέρω εκατόν πενήντα τέσσερις (154) Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) αποτελούν την 2η αναθεωρημένη έκδοση και αντικαθιστούν την 1η έκδοση αντίστοιχων ΕΤΕΠ που με την αρ. πρωτ. ΔΙΠΑΔ/οικ.273/17.07.2012 (Β’ 2221) Απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εγκρίθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα Δημόσια Έργα. Οι 154 ΕΤΕΠ αποτελούν μέρος των τετρακοσίων σαράντα (440) Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) που έγιναν υποχρεωτικής εφαρμογής με την προαναφερόμενη απόφαση.
   Η ισχύς της απόφασης εφαρμογής τους αρχίζει μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή από 16-3-2023.
   Οι εκατόν πενήντα τέσσερις (154) αναθεωρημένες Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) που οι τίτλοι τους παρατίθενται στο παράρτημα Α, εκτός του προαναφερθέντος ΦΕΚ είναι διαθέσιμες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 6Ψ0Ω465ΧΘΞ-ΡΨΕ) και για την εύκολη χρήση τους είναι αναρτημένες στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματεία Υποδομών στον σύνδεσμο:
   https://www.ggde.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7582.
   2023ΥΠΕΧΩΔΕ-38931 Έγκριση εκατόν πενήντα τεσσάρων (154) αναθεωρημένων Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών ΕΤΕΠ.pdf
   Read more...

   564 • 0

  7. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Το κτήριο, στη διασταύρωση των τροχιογραμμών, στο Σταθμό «Σιντριβάνι», προορίζεται να λειτουργήσει ως σύγχρονος μουσειακός χώρος έκθεσης και αποθήκευσης για τις αποσπασμένες αρχαιότητες των ανασκαφών του Μετρό.
   Στον επανασχεδιασμό και τη μετατροπή του κτηρίου, εμβαδού άνω των 6.000 τ.μ., σε Μουσείο, στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (Crossover), στο Σταθμό «Σιντριβάνι» του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
   Το Μουσείο στο κτήριο του Crossover, το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των υποδομών του Μετρό, έχει ως κύριο άξονα αφήγησης την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης, κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της. Θα λειτουργεί αυτόνομα και, συγχρόνως, παράλληλα με το Μουσείο, το οποίο διαμορφώνεται για να λειτουργήσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με αρχαιότητες από τις ανασκαφές του Μετρό.
   Έκθεση αρχαιοτήτων εντός των τειχών. Τρισδιάστατη απεικόνιση Το κτήριο, στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (Crossover), στο Σταθμό «Σιντριβάνι», προορίζεται να λειτουργήσει ως σύγχρονος μουσειακός χώρος έκθεσης και αποθήκευσης για τις αποσπασμένες αρχαιότητες και για ένα μέρος από τα 300.000 κινητά ευρήματα των ανασκαφών του Μετρό. Η εγκριθείσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προωθημένη αρχιτεκτονική προμελέτη, περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις και προσθήκες για το κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του.
   Τρισδιάστατη απεικόνιση εκεθεσιακού χώρου Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το κτήριο στο “Σταθμό Συντριβάνι” αποτελεί το ένα από τα δύο Μουσεία, που πρόκειται να φιλοξενήσουν τις αρχαιότητες, που προέρχονται από τις ανασκαφές του Μετρό. Το Μουσείο, στο Crossover, αναδεικνύει την πολεοδομική εξέλιξη στο παλίμψηστο της Θεσσαλονίκης, και συλλειτουργεί ως σύνολο με το Μουσείο, που προετοιμάζεται στο κτήριο του στρατωνισμού, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Το κτήριο στο Σταθμό “Σιντριβάνι” αποτελεί τον ιδανικό χώρο για την ανάδειξη των αποσπασμένων αρχαιοτήτων από το σύνολο των ανασκαφών. Πρόκειται για πολύτιμο υλικό -τεκμήριο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης- καθώς προσφέρει τη δυνατότητα προσέγγισής της, μέσα από τις υποδομές της αρχαίας πόλης, τα δημόσια δίκτυα, την τεχνολογία των κατασκευών και την οικοδομική της ιστορία. Η έκθεση έχει ως στόχο να διευκολύνει την ανάγνωση των ευρημάτων, ώστε μέσω αυτών, του εποπτικού υλικού και των διαδραστικών μέσων ο επισκέπτης να γνωρίσει τα νέα σημαντικά δεδομένα για την οικοδομική ιστορία 23 αιώνων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η πόλη αποκτά μέσα από την πρωτότυπη αυτή έκθεση ένα μουσειακό χώρο εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας και μελέτης, αλλά και πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Ευχαριστώ τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και τους αρχιτέκτονες μελετητές Πάνο Τζώνο και Ματούλα Σκαλτσά για την πρωτότυπη και πρωτοποριακή προσέγγισή τους».
   Τρισδιάστατη απεικόνιση έκθεσης Decumanus Maximus Οι προς έκθεση αρχαιότητες επιλέγονται για να αφηγηθούν  την  ιστορία της πόλης και των ανασκαφών του μεγάλου έργου. Η κεντρική ιδέα της έκθεσης εστιάζει στην πολυκεντρική οργάνωση, που στοιχειοθετεί την οικοδομική και τεχνολογική ιστορία της πόλης, και συγχρόνως αναβιώνει τη φυσιογνωμία της. Οι αρχαιότητες διαχωρίζονται στα ευρήματα των εκτός των τειχών περιοχών και σε αυτά εντός των τειχών της πόλης. Οι αρχαιότητες από ανασκαφές των εντός των τειχών σταθμών οργανώνονται στις ενότητες: Υποδομές της πόλης,
   Τρισδιάστατη απεικόνιση έκθεσης Decumanus Maximus Οικοδομώντας την πόλη στον χρόνο, Λουτρά, Βιοτεχνικές Δραστηριότητες στην πόλη. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει το τμήμα του decumanus maximus, το οποίο προέρχεται από την ανασκαφή του σταθμού «Αγία Σοφία», και το οποίο δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί μετά τις μεταβολές, το 2018, στο κέλυφος του σταθμού, καθώς και το ψηφιδωτό της λουτρικής εγκατάστασης, που αποκαλύφθηκε σε υποκείμενα -της φάσης επανατοποθέτησης- στρώματα στο σταθμό «Βενιζέλου». Οι αρχαιότητες από τις ανασκαφές των εκτός των τειχών σταθμών του Μετρό αποτελούν μια ενότητα, όπου παρουσιάζονται διαφορετικές ταφικές κατασκευές εστιάζοντας το ενδιαφέρον στο κατασκευαστικό μέρος και όχι στο χρηστικό περιεχόμενο.
   Τρισδιάστατη απεικόνιση έκθεσης Decumanus Maximus Σύμφωνα με τη κτηριολογική μελέτη, το Μουσείο στον Σταθμό «Συντριβάνι» αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα συνολικής επιφάνειας 6.370 τ.μ. Για την εξυπηρέτηση της μουσειακής χρήσης (υποδοχή, αναψυκτήριο), αλλά και για τη σύνδεση του κτηρίου με την πόλη δημιουργούνται υπέργειοι χώροι. To τμήμα της εισόδου λειτουργεί ως τοπόσημο, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο επί της Εγνατίας οδού και σε άμεση γειτνίαση με το Πανεπιστήμιο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις τρεις υπόγειες στάθμες του κτίσματος φιλοξενούνται οι εκθεσιακοί χώροι, οι αποθήκες των αρχαιολογικών ευρημάτων, οι λοιποί λειτουργικοί χώροι και τα μηχανοστάσια. Τα επίπεδα -1 και -2 λειτουργούν, κυρίως, ως εκθεσιακοί χώροι για τις αρχαιότητες που αποσπάστηκαν από τις ανασκαφές, για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και προβολές. Στο επίπεδο -3 εγκαθίστανται μουσειακές αποθήκες για τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, τμήμα των οποίων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό. Στο ίδιο επίπεδο προβλέπεται και η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων συνοδευτικών λειτουργιών.
   Read more...

   232 • 3

  8. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Με την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό από την Lamda Development δημιουργώντας μία νέα πράσινη βιώσιμη πόλη, δεκάδες είναι τα επιμέρους έργα οικιστικής και τουριστικής ανάπλασης σε υφιστάμενα ή νέα κτήρια και εγκαταστάσεις που μεταμορφώνουν τις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας και του Πειραιά. Μετά την πολυετή κρίση κατά την οποία είχε «παγώσει» η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει και πάλι να ανθίζει ο κλάδος της κατασκευής, με διάφορες αναπτύξεις σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και στο σύνολο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αναφέρει η Ναταλία Στράφτη, Deputy CEO Grivalia Hospitality. Η επένδυση σε βιώσιμες και αειφόρες πρακτικές αποτελεί βασικό άξονα για την ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα και την προστασία της ταυτότητας κάθε περιοχής.  Έτσι, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των έργων, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων, η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν βασικά στοιχεία των σύγχρονων τουριστικών αναπτύξεων και συμβαδίζουν πλήρως με τις ανάγκες των ταξιδιωτών που πλέον έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα, προσθέτει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.
   Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Grivalia Hospitality, ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στον τομέα της υπερπολυτελούς φιλοξενίας στην Ελλάδα, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών ακινήτων σε εξαιρετικούς προορισμούς της χώρας, πάντοτε με σεβασμό απέναντι στο φυσικό τοπίο, στην ιστορία και στην πολιτισμική κληρονομιά κάθε τόπου, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές αρχιτεκτονικής, κατασκευής, βιωσιμότητας και σχεδιασμού και στοχεύοντας στην προσέλκυση κορυφαίων ξενοδοχειακών αλυσίδων που έχουν τις ίδιες αρχές με εκείνες της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε έργο αποκτά τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της περιοχής όπου βρίσκεται.
   Το 2022 η Grivalia Hospitality ολοκλήρωσε την πρώτη της επένδυση στη Θεσσαλονίκη με την αναβίωση του θρυλικού «Όλυμπος Νάουσα»- μία σύμπραξη μεταξύ της Grivalia Hospitality και της TOR Hotel Group - το οποίο επέστρεψε έπειτα από 28 χρόνια ως boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων υπό την ονομασία ON Residence. Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό για τον κλάδο του πολυτελούς τουρισμού της της Βορείου Ελλάδας, με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία.
   Το 2023 αναμένεται να είναι μία χρονιά ορόσημο για την εταιρία καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση και η έναρξη λειτουργίας τριών σημαντικών έργων της.  Στο επίκεντρο του σχεδιασμού της βρίσκεται η ανάπτυξη στα Αστέρια Γλυφάδας, που αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε κορυφαίο προορισμό πολυτελούς φιλοξενίας διεθνώς. Ο χώρος των Αστεριών Γλυφάδας αναδιαμορφώνεται και θα λάμψει ξανά, ως ένα υπερπολυτελές urban resort υπό το brand name One&Only Aesthesis.
   Πρόκειται για ένα έργο που δίνει προτεραιότητα σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον καθώς από τα 280 στρέμματα της έκτασης, η οικοδομήσιμη επιφάνεια περιορίζεται σε λιγότερα από 25.000 τ.μ., ποσοστό που ανέρχεται σε μόλις 1% της έκτασης.  Η ανάπτυξη θα φέρει δύο από τις πιο σημαντικές και αυστηρές πιστοποιήσεις για αειφόρες κτιριακές εγκαταστάσεις παγκοσμίως, τις πιστοποιήσεις Sustainable SITES Initiative και LEED.  Η συνολική επένδυση για το εν λόγω project ξεπερνάει  τα 120 εκατ. ευρώ, και με τη σφραγίδα της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας One & Only, το One&Only Aesthesis αναμένεται να θέσει νέα υψηλά standards, ανεβάζοντας την Αττική και ολόκληρη την χώρα ακόμη πιο ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
   Την ίδια στιγμή, προχωρά και επίσης αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023 η τουριστική επένδυση της εταιρείας στην Πάρο, με το υπό κατασκευή έργο Avantmar, ένα boutique ξενοδοχείο 38 κλειδιών στην παραλία Πιπέρι της Νάουσας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα διεθνούς φήμης signature restaurant. Τέλος, στον σχεδιασμό της Grivalia Hospitality περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη ενός ultra-luxury glamping project στη Βούλα, μοναδικής αισθητικής και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας, ενώ εκεί θα δημιουργηθεί και το πρώτο private members club των Νότιων Προαστίων, με αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, εστιατόρια και άλλες παροχές. Η Grivalia Hospitality, έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο να εστιάσει στο niche market του υπερπολυτελούς τουρισμού στην Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στα χαρακτηριστικά αειφορίας και βιωσιμότητας των έργων της, και πέρα από τα σχεδιαζόμενα έργα του 2023 το επενδυτικό της pipeline για την επόμενη τριετία αγγίζει τα 400 εκατ.ευρώ.  
   Τα έργα της Dimand
   Το 2022 αποτέλεσε άλλη μια χρονιά ορόσημο για την DIMAND Real Estate Development.  Η εταιρεία ανακατασκευάζει εμβληματικά κτήρια σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, αλλά και της Βορείου Ελλάδος, τα οποία συμβάλλουν στην αναγέννηση των γειτονιών και ευρύτερα των περιοχών, αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων και επίσης βοηθούν στην οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς. Αποσκοπώντας στον θετικό της αντίκτυπο στους τρεις πυλώνες της αειφορίας (περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία), η εταιρεία επιδιώκει να πιστοποιεί την πλειοψηφία των έργων που αναπτύσσει κατά το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο πράσινων κτιρίων, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Το σύστημα αξιολόγησης LEED έχει αναπτυχθεί από τον φορέα U.S. Green Building Council (USGBC) και η διαχείρισή του πραγματοποιείται από το Green Business Certification Inc. (GBCI). Παράλληλα, η DIMAND, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, έχει ήδη ενσωματώσει στα κτήρια της και την πιστοποίηση WELL, η οποία έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο μέσα στο κτηριακό περιβάλλον με στόχο να ενισχύσει την υγεία και την ευεξία του ως χρήστη του εκάστοτε κτηρίου.
   Σήμερα, από τα έργα του ομίλου DIMAND, είναι ήδη εγγεγραμμένα υπό το πρότυπο WELL, ο Πύργος Πειραιά και το PwC Campus. Η θετική πορεία της εταιρείας το 2022 επιβεβαιώνεται με την ολοκλήρωση πρωτοποριακών βιώσιμων έργων, όπως η μετατροπή του πρώην Σαρόγλειου Μεγάρου στο πρώτο πράσινο ξενοδοχείο της Αθήνας με πιστοποίηση LEED Gold, το Moxy Athens City, η ολοκλήρωση του γραφειακού συγκροτήματος Syggrou Office Complex και η παράδοση του γηπέδου της ΑΕΚ, Opap Arena.  
   Η αναπτυξιακή της πορεία, όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, ενισχύεται και με την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιούλιο του 2022. Ήταν  η πρώτη εταιρεία που εισήχθη έπειτα από πολλά χρόνια, αντλώντας κεφάλαια που έφτασαν σχεδόν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.  
   Ανάμεσα στα έργα ορόσημο της DIMAND, βρίσκεται η δημιουργία logistics center στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ Export στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα, μεγέθους της τάξεως των 120.000 τ.μ.,έδειξε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών logistics υψηλής προστιθέμενης αξίας σε περιαστικές περιοχές. Παραμένοντας στη Βόρεια Ελλάδα, η DIMAND έχει επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της Δυτικής εισόδου της πόλης. Εκεί πραγματοποιεί την ανάπτυξη του πρώτου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων της Θεσσαλονίκης, το Hub26. Το Hub 26, επί της λεωφόρου 26ης Οκτωβρίου, αποτελείται από τέσσερα λειτουργικά ανεξάρτητα κτήρια, με 20.200 τ.μ. νέων σύγχρονων χώρων εργασίας. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το εμβληματικό διατηρητέο βιομηχανικό ακίνητο «ΦΙΞ». Η DIMAND προχωρά στην ανακατασκευή των εγκαταστάσεων της πρώην ζυθοποιίας σε έργο μικτών χρήσεων με γραφειακούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, πολιτιστικούς χώρους και ίσως μία ξενοδοχειακή μονάδα. Είναι μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε φάσεις μέχρι το 2026. Μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά. Πρόκειται για ένα κτήριο τοπόσημο, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης σε προνομιακή θέση, έχοντας σε ακτίνα 500μ όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Στόχος του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας αποτελεί η ανάπλαση και ολοκλήρωση του Πύργου Πειραιά με σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και σύμφωνα με τα πρότυπα βιωσιμότητας LEED, ώστε να διασφαλίζεται η ενεργειακή και περιβαλλοντική του απόδοση. Ο όμιλος DIMAND ενσωμάτωσε στον Πύργο Πειραιά τις πιο σύγχρονες πράσινες πρακτικές με σκοπό να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας καινοτόμου εποχής. Στοχεύοντας στην ανώτατη βαθμίδα πιστοποίησης, LEED Platinum, πρόκειται να είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της χώρας.  
   Το κτίριο της Kaizen 
   H DIMAND έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κτηρίου στο Μαρούσι, σε μια έκταση 14.310 τ.μ., που θα φιλοξενήσει την έδρα της εταιρείας Kaizen Gaming. H αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός καινούριου κτηρίου γραφείων, 3 ορόφων με 3 πτέρυγες, συνολικού εμβαδού 7.600 τμ, ενώ στο υπόγειο θα φιλοξενούνται θέσεις πάρκινγκ και άλλοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι. Το σχήμα, η ανάπτυξη της επικοινωνίας εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, η επιλογή των υλικών και η τελική του εικόνα, του προσδίδουν τον χαρακτήρα σημείου αναφοράς.  Ο σχεδιασμός του κτηρίου έχει ως προτεραιότητα και την ενσωμάτωση των βασικών αρχών αειφορίας, ενώ πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED σε επίπεδο GOLD. Τα νέα γραφεία της Kaizen Gaming θα μπορούν να φιλοξενήσουν ολοκληρωτικά την ομάδα Τεχνολογίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Ελλάδα. Αλλο ένα σημαντικό έργο που έχει δρομολογήσει η DIMAND είναι η ανάπτυξη των νέων γραφείων της PwC Ελλάδος. Πρόκειται για υπερσύγχρονα γραφεία περίπου 10.500 τ.μ. στην περιοχή του Αμαρουσίου. Το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 65 και πρόκειται να πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα LEED και WELL, καθώς θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Τα γραφεία θα κατασκευαστούν σε ιδιόκτητο οικόπεδο της DIMAND που πρόσφατα απέκτησε μέσω της θυγατρικής της, Insignio Μ.Α.Ε.    Prodea Investments
   Τα "πράσινα" έργα της Prodea
   Η Prodea Investments, θα είναι και το 2023 ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του κλάδου, καθώς και καταλύτης βιωσιμότητας στην ελληνική κτηματαγορά, μέσα από το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων που υλοποιεί. Η αξία μόνο των πράσινων κτηρίων γραφείων, ιδιαίτερα χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος και με βιοκλιματικές προδιαγραφές, του ομίλου ξεπέρασε τα 500 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση, στο τέλος του 2021, του πράσινου κτηρίου γραφείων «The Element» στην οδό Φραγκοκλησιάς, με συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. και την πιστοποίησή του κατά LEED Platinum το 2022 (εκμισθωμένο στην Elpedison και σε κορυφαία διεθνή εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών), η PRODEA  συνεχίζει με ένα έργο που θα συμβάλει στην ανάπλαση της εικόνας της Λεωφόρου Συγγρού. Πρόκειται για το «The Wave» στη Συγγρού 44, ένα κτήριο γραφείων επιφάνειας 5.500 τ.μ., το οποίο ανακαινίζεται πλήρως σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τάσεις της αειφορίας και τεχνολογίας. Είναι σε φάση αποπεράτωσης και αναμένεται να πιστοποιηθεί για τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του κατά LEED Gold, παρέχοντας τις βέλτιστες συνθήκες εργασίας και εξοικονόμησης ενέργειας. H νέα πρόσοψη του κτηρίου είναι εμπνευσμένη από την αέναη κινητικότητα της Λεωφόρου Συγγρού που μεταφράστηκε σε μια κίνηση κύματος και ταυτόχρονης σκίασης και έδωσε το όνομα του κτηρίου, «The Wave - το Κύμα.». Το κτήριο είναι εκμισθωμένο στην KPMG Ελλάδος.  
   Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η ανάπλαση επί των οδών Συγγρού, Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος, που αναπτύσσει η Prodea, σε συνεργασία με την Dimand και την EBRD. Πρόκειται για ένα σύγχρονο συγκρότημα δύο κτηρίων γραφείων LEED Gold, συνολικής επιφάνειας 30.900 τ.μ.. Το Κτήρια Α ήδη ολοκληρώθηκε και πωλήθηκε στην Generali Hellas ενώ αναμένεται πολύ σύντομα να έχει αποπερατωθεί και το δεύτερο κτήριο το οποίο η Prodea έχει ήδη εκμισθώσει.
   H Prodea προχώρησε και στην απόκτηση του 100% της εταιρείας IQ Hub, ιδιοκτήτριας κτηρίου LEED Gold γραφείων συνολικής επιφάνειας 14.300 τ.μ., στο Μαρούσι, πολύ κοντά στο σταθμό «Νερατζιώτισσα», εκμισθωμένου στην KAIZEN Gaming, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η Prodea έχει επίσης εισέλθει στον ξενοδοχειακό κλάδο επενδύοντας, μεταξύ άλλων, στο πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα πιστοποιημένο κατά LEED Gold: το Moxy Athens City by Marriott, 200+1 δωματίων, το πιο fun green ξενοδοχείο της πόλης, στην οδό Σταδίου 65, που με τον ερχομό του ήδη αναμορφώνει την εικόνα της Ομόνοιας ως προορισμό. Από τα σημαντικότερα έργα ανάπλασης, στα οποία συμμετέχει η Prodea σε συνεργασία με την Dimand και την EBRD,  είναι ο Πύργος του Πειραιά.
   Στα 34.600 τ.μ. του 22ώρου κτηρίου θα υπάρχουν σύγχρονα LEED Gold γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ. που αναμένεται να προσδώσουν νέα πνοή και ζωντάνια στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. 
   Read more...

   264 • 0

  9. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Στο επόμενο και πιο κρίσιμο στάδιο της χρηματοδότησης περνά το κολοσσιαίο πακέτο των σιδηροδρομικών έργων που θα αποτελέσουν την αφετηρία για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου με έξι έργα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.
   Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, η ΕΡΓΟΣΕ υπό την διοίκηση του κ. Χρίστου Βίνη αναμένεται να υποβάλλει στην Κομισιόν τα αιτήματα για την ένταξη τριών από τα έξι έργα στο χρηματοδοτικό μηχανισμό “Διασυνδέοντας την Ευρώπη (CEF-Connecting Europe Facility)”. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για την τύχη των έργων αυτών θα γνωρίζουμε το προσεχές καλοκαίρι.
   Τα έξι έργα που θα υλοποιηθούν με μελέτη –κατασκευή και για τα οποία έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat -πλην του διαγωνισμού για τον έκτο προβλήτα που έχουν καταθέσει ξεχωριστές προσφορές-, ΑVAX– Alstom και ΑΚΤΩΡ – Mytilineos. Στόχος της ΕΡΓΟΣΕ αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις στις διαδικασίες είναι να υπάρχει ανάδοχος σε όλα τα έργα μέχρι το τέλος του 2023.
   Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην ιστορία της χώρας, το οποίο θα διασυνδέσει τα μεγάλα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο,  ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την  νοτιοανατολική Ευρώπη.
   Τα τρία αυτά έργα είναι το Ρίο – Πάτρα, προϋπολογισμού 477 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε κοπεί πέρσι από το CEF και επανακατατίθεται με αξιώσεις, καλύτερη προετοιμασία και νέα μελέτη βιωσιμότητας, η Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ και ένα από τα τρία υποτμήματα του άξονα Θεσσαλονίκη – Τοξότες ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο θα κατασκευαστεί ως ενιαίο ωστόσο λόγω του υψηλού κόστους θα σπάσει στα τρία, προκειμένου να απορροφήσει ευκολότερα πόρους από τις τρεις διαφορετικές προσκλήσεις που βγάζει το CEF, κάτι που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική διαχείριση κατά την εκταμίευση των κονδυλίων.
   Στο πλαίσιο αυτό το Θεσσαλονίκη Τοξότες χωρίζεται στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο CEF, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί αίτημα ένταξης του τμήματος Θεσσαλονίκη – Νέα Μάδυτα και το καλοκαίρι για το τμήμα Νέα Μάδυτα – Νέα Καρβάλη. Αντίστοιχα πόρους από το ΕΣΠΑ θα διεκδικήσουν τα υπόλοιπα έργα διασύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου με λιμάνια. Σε αυτά εντάσσονται η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο αξίας 390,5 εκατ. ευρώ και Ραφήνα 308,6 εκατ. ευρώ αλλά και η σύνδεση του λιμανιού με τον προβλήματα 6 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και την κατασκευή του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης ύψους 53,4 εκατ. ευρώ.
   Ειδικά για τα έργα του Λαυρίου και της Ραφήνας, τα οποία έχουν δουλευτεί πολύ και στο παρελθόν, υπάρχει σημαντική ωρίμανση σε επίπεδο μελετών, για αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα όταν εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση. Αρμόδια μάλιστα  στελέχη του σιδηροδρόμου αναφέρουν ότι  δεν αναμένεται να υπάρξουν εμπόδια κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς έχουν εξασφαλίσει και την αποδοχή της κοινωνίας.
   Ο άξονας Θεσσαλονίκη – Τοξότες αλλά και το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο συνδέονται με το ευρύτερο σχέδιο διασύνδεσης τριών ελληνικών λιμένων με λιμάνια της Βουλγαρίας (στα οποία πρόσφατα προστέθηκε αιφνιδιαστικά και το λιμάνι της Ρουμανίας) στη Μαύρη Θάλασσα. Σοβαρό ενδιαφέρον για την προώθησή τους δεν έχει μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η αμερικανική πλευρά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη, με βάση διακρατική συμφωνία, τμήμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο ρόλος της οποίας ως διαμετακομιστικός κόμβος στην ενέργεια και όχι μόνο έχει αναβαθμιστεί σημαντικά.
   Σε ότι αφορά το σχέδιο απόσχισης της  ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ ώστε η εταιρεία να ελέγχεται απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο, οι δύο εταιρείες προβλέπεται να έχουν αυτονομηθεί ως τα τέλη του 2023. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για να υλοποιηθεί ο διαχωρισμός των εταιρειών απαιτείται η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), οι οποίες επί του παρόντος εκκρεμούν.
   Read more...

   258 • 0

  10. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Τα μεγάλα έργα που δημοπρατούνται στη χώρα έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Ήδη σε αρκετά από τα έργα που έχουν περάσει την πύλη του διαγωνισμού έχουν σχηματιστεί συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων ομίλων. Αυτό που φαίνεται ως τάση είναι πως οι σύμμαχοι αλλάζουν ανάλογα με το είδος, το ύψος και τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού.
   Έχουμε δει σε μεγάλους διαγωνισμούς ομίλους να κατεβαίνουν αυτόνομα και να διεκδικούν την ανάληψη ενός έργου και σε αμέσως επόμενο διαγωνισμό ο ίδιος όμιλος να κατεβαίνει σε συμμαχία για να αυξήσει τις πιθανότητες του. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι στο πεδίο των μεγάλων διαγωνισμών είναι πως τραβούν το ενδιαφέρον σύσσωμης της κατασκευαστικής αγοράς με πτυχίο 7ης τάξης.
   Οι διαγωνισμοί που συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον είναι πλέον πολλοί. Μία ντουζίνα σιδηροδρομικά έργα, πλήθος οδικών και κτιριακών έργων, νέες κατηγορίες ΣΔΙΤ με φράγματα, δίκτυα ύδρευσης κ.α. δημιουργούν μια εικόν ευφορίας στον κατασκευαστικό κλάδο ότι έχουμε περάσει στην “Άνοιξη των κατασκευών”.
   Σήμερα έχουμε συλλέξει και ξεχωρίσει τα 20 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα που ξεπερνούν τα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία και θα δούμε ποιες συμμαχίες έχουν δημιουργηθεί σε αυτές (σε όσες έχουν δημιουργηθεί).
   20.Μονάδα Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία 250 εκατ. ευρώ
   Είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα του είδους του. Πραγματοποιείται από τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και  είναι σε εξέλιξη από το Φθινόπωρο του 2021. Αναμένεται η συνέχεια του διαγωνισμού. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι ΑΒΑΞ-ΜOTOR OIL RENEWABLE ENERGY-THALIS, TITAN-ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΗΛΕΚΤΩΡ. Τα σχήματα πέρασαν στη Β` φάση.
   19.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης 255 εκατ. ευρώ
   Επίσης είναι το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση έργο-ΣΔΙΤ πανεπιστημίου στη χώρα. Αναθέτουσα Αρχή το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το 202ο έδωσαν το παρών 7 σχήματα.
   18.Μπράλος-Άμφισσα 285 εκατ. ευρώ
   Το έργο προκηρύχθηκε στο τέλος του έργου. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι και πλέον είμαστε σε φάση υπογραφής της σύμβασης. Αφορά στην αναβάθμιση τμήματος του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Είναι ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει αισθητά τους απαιτούμενους χρόνους. Ανάδοχος είναι η ΑΒΑΞ ενώ Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
   17.Καλαμάτα-Μεθώνη 310 εκατ. ευρώ
   Μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή της Μεσσηνίας και ιδιαίτερο το τουριστικό της προϊόν. Ο νέος άξονας θα δώσει πνοή και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2019 και στα τέλη του 2021 δόθηκαν οι προσφορές. Τώρα αναμένονται οι υπογραφές με το σχήμα  ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.
   16.Vouliagmenis Mall 350 εκατ. ευρώ
   Είναι το μοναδικό ιδιωτικό έργο της λίστας. Ανήκει στα έργα Α`φάσης της επένδυσης του Ελληνικού.  Ο διαγωνισμός της Lamda Development είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι το Vouliagmenis Mall να λειτουργήσει το 2026 μαζί με την υπόλοιπη ομάδα έργων. Θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων και θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα. Θα κατασκευαστεί επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού.
   15.Επέκταση Λεωφόρου Κύμης 352 εκατ. ευρώ
   Ο διαγωνισμός αφορά στην πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού εδώ και 18 χρόνια. Η Λεωφόρος Κύμης με αυτό το έργο θα φτάσει μέχρι τη Λυκόβρυση στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη. Μεγάλο μέρος του έργου είναι υπόγειο και θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα τις περιοχές του Μαροουσίου, της Πεύκης και θα αποσυμφορήσει το τμήμα της Αττικής Οδού από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι τον Ιανουάριο και αναμένονται οι υπογραφές. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
   14.Μονάδα Απορριμμάτων Σχιστού 372 εκατ. ευρώ
   Διαγωνισμός για ακόμα μια ΜΕΑ στην Αττική. Συγκεκριμένα η δυναμικότητα επεξεργασίας της Μονάδας στο Σχιστό έχει εκτιμηθεί σε 250.000 τόνους ανα έτος υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Θα καλύψει τις ανάγκες των Δήμων του Πειραιά και κάποιων από τους Δήμους των Δυτικών Προαστίων. Στον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου 2021 κατέβηκαν 5 σχήματα. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΕΣΔΝΑ.
   13.Προμήθεια 770 λεωφορειων 384 εκατ. ευρώ
   Ο διαγωνισμός των 383,4 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ο οποίος αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός.  Χωρίζεται σε 5 τμήματα και μεγάλο αριθμός των νέων λεωφορείων προβλέπεται να είναι ηλεκτρικά. Αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.
   12.Σιδηροδρομική Γραμμή Αεροδρόμιο-Ραφήνα 384 εκατ. ευρώ
   Το έργο αφορά στη διπλή σύνδεση της Ραφήνας από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και από τον Γέρακα. Είναι μια επέκταση του δικτύου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας. Θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μετακίνησης πολλών χιλιάδων κατοίκων των περιοχών του Γέρακα, του Πικερμίου, των Σπάτων, της Αρτέμιδας και φυσικά της Ραφήνας. Τα σχήματα που κατέβηκαν στον διαγωνισμό είναι: ΑΚΤΩΡ με Μυτιληναίο, η  ΤΕΡΝΑ με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η ΑΒΑΞ με την Alstom. Αναμένεται επίσης η τελική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.
   11.Υποθαλάσσια Σαλαμίνας 400 εκατ. ευρώ
   Ο αιώνιος διαγωνισμός. Ξεκίνησε το 2016 και συνεχίζει. Τώρα είμαστε σε αναμονή για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που θα δώσει στο έργο σάρκα και οστά. Αφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος μέσω της Λεωφόρου Σχιστού. Το έργο θα δώσει στη Σαλαμίνα απευθείας σύνδεση με την Αττική και θα δημιουργήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.
   10.Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη-Έδεσσα 444 εκατ. ευρώ
   Είναι ακόμα ένα οδικό έργο-ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και κίνησε το ενδιαφέρον των πέντε μεγάλων ομίλων. Με την ολοκλήρωση του θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός κάθετος άξονας στην Εγνατία Οδό και θα διευκολυνθούν οι οδικές μεταφορές από/προς την Θεσσαλονίκη. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.
   9.Σιδηροδρομική Γραμμή Κορωπί-Λαύριο 484 εκατ. ευρώ
   Πρόκειται για ακόμα ένα σιδηροδρομικό έργο που αφορά επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου. Η νέα γραμμή θα ξεκινά από τον κόμβο Κορωπίου (λίγο μετά τον προαστιακό σταθμό ΚΟΡΩΠΙ) και προβλέπεται να έχει μήκος 32 χιλιομέτρων. Η γραμμή συνολικού κόστους 484 εκατ. ευρώ θα είναι διπλή και θα περιλαμβάνει την κατασκευή 2 νέων Σιδηροδρομικών Σταθμών και 7 νέων Σιδηροδρομικών Στάσεων. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022.  Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM. Αναμένεται η τελική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ
   8.Μονάδα Απορριμμάτων Φυλής 570 εκατ. ευρώ
   Ο διαγωνισμός για την ΜΕΑ Φυλής είναι ο μεγαλύτερος της χώρας. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Φυλής έχει προϋπολογισμό 571 εκατ. ευρώ. Ενώ η δυναμικότητα της Μονάδας στη Φυλή έχει εκτιμηθεί σε 450.000 τόνους /έτος υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Στο διαγωνισμό που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 συμμετέχουν τα σχήματα: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΤΙΤΑΝ, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΙNTRAKAT, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΕΣΔΝΑ.
   7.Σιδηροδρομική Γραμμή Ρίο-Λιμένας Πάτρας 591 εκατ. ευρώ
   Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Πάτρας. Το μεγαλύτερο μήκος του έργου είναι υπόγειο και ικανοποιεί το αίτημα των φορεών της περιοχής. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 2022. Η χρηματοδότηση έχει κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM.
   6.Επέκταση Γραμμής 2 Μετρό προς Ίλιον 682 εκατ. ευρώ
   Είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των κουρυφαίων υπό δημοπράτηση έργων. Πρόκειται για την κατά 4χλμ βόρεια επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας που θα προσφέρει πρόσβαση στα Δυτικά Προάστια σε Ίλιον, Αγίους Αναργύρους και Καματερό στο σύστημα μεταφορών της πρωτεύουσας. Θα προσθέσει 3 νέους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και 51.000 νέους επιβάτες. Ο διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων της χώρας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό.
   5.Σιδηροδρομική Γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο 1,33 δισ. ευρώ
   Είναι ένα έργο έκπληξη. Αφορά στην μετατροπή της γραμμής σε διπλή, ηλεκτροκινούμενη υψηλών ταχυτήτων. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα γιατί ανοίγει την πόρτα στις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αναμένεται η τελική χρηματοδότηση του έργου. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το έργο αυτό ουσιαστικά επιδιώκει να μεγιστοποιήση την προσπάθεια της χώρας ως μεγάλος εμπορευματικός κόμβος στη νότιο-ανατολική Ευρώπη. Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM.
   4.Εγνατία Οδός 1,5 δισ. ευρώ
   Ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού είναι ένας από τους πιο μακροχρόνιους στην ιστορία των κατασκευών της χώρας. Μετά από πολλές παρατάσεις, ενστάσεις και προσφυγές, ανάδοχο αναδείχθηκε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS. Πλέον βρισκόμαστε στην προσυμβατική περίοδο και αναμένονται να κλείσουν οι εκκρεμότητες του Δημοσίου για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης, πιθανότατα προς το τέλος του 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
   3.ΒΟΑΚ (3 διαγωνισμοί) 1,8 δισ. ευρώ
   Το δεύτερο μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση έργο της χώρας υποδιαιρείται σε 3 εργολαβίες. Η πρώτη αφορά στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η δεύτερη το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη ύψους 360 εκατ. ευρώ και η τρίτη το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος ύψους 186 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός (η παραχώρηση) οδεύει προς τη φάση των προσφορών, ο δεύτερος (η ΣΔΙΤ) αναμένει τις υπογραφές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡ.-ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και ο τρίτος (το δημόσιο έργο) έχει ήδη μπει σε κατασκευαστικούς ρυθμούς καθώς η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.
   2.Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη 2,09 δισ. ευρώ
   Αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση δημόσιο έργο της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως είναι έργο των ρεκόρ. Είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εργολαβία όλων των εποχών, η πρώτη φορά που ένα σιδηροδρομικό έργο ξεπερνά όλα τα άλλα είδη έργων στη χώρα. Επίσης σπάει το ρεκόρ της γραμμής 4 του Μετρό και γίνεται το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όχι μόνο αυτή την εποχή αλλά της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.
   Το ύψος του προϋπολογισμού με ΦΠΑ φτάνει τα 2,09 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός είναι να ξεκινήσει την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 και ήδη έχουν δημιουργηθεί συμμαχίες για την ανάληψη του. Αναμένεται η τελική του χρηματοδότηση.
   1.Νέα περίοδος παραχώρησης Αττικής Οδού
   Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, θεωρείται σήμερα το κορυφαίο υπό δημοπράτηση έργο. Δεν είναι ακριβώς “έργο” καθώς δεν περιλαμβάνει κατασκευαστικό αντικείμενο, είναι όμως εκείνο το project που επιθυμούν διακαώς όλοι. Γιατί είναι η πλέον επιτυχημένη εμπορικά παραχώρηση στην ιστορία της χώρας, γιατί οι προοπτικές της φαίνονται ακόμα καλύτερες και γιατί αυτός που θα την αναλάβει για τα επόμενα (από το τέλος του 2024) 25 χρόνια θα ανέβει επίπεδο στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι εντός και εκτός των συνόρων.
   Οκτώ σχήματα διεκδικούν την νέα περίοδο παραχώρησης με όλα τα ελληνικά μεγάλα ονόματα του τεχνικού χώρου και πολλά funds τα οποία θα αναλάβουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν το βαρύ χαρτί που λέγεται Αττική Οδός.
   Read more...

   752 • 0

  11. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στην περιοχή του Λιμένα Κύμης του Νομού Ευβοίας χορηγήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Οικονομικών.
   Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας ΑΕ έχει τη δυνατότητα να προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου, προκειμένου, στη συνέχεια, να υποβληθεί το αίτημα και για άδεια λειτουργίας.
   Υπενθυμίζεται ότι άδειες ίδρυσης έχουν χορηγηθεί, επίσης, στα υδατοδρόμια Ίου, Βόλου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας και Κυλλήνης. Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου διαθέτουν η Κέρκυρα και οι Παξοί, ενώ δρομολογείται η συμμόρφωση της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου στην Πάτρα. 
   Συνολικά, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζονται άλλα 23 αιτήματα χορήγησης αδειών υδατοδρομίων, εκ των οποίων τα 18 αφορούν στη χορήγηση άδειας ίδρυσης και τα πέντε σε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας: Σκύρος, Σκόπελος, Πάτμος, Αλόννησος και Τήνος, με τα δύο τελευταία να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.
   Η Εύβοια αποκτά τις βάσεις για μια σημαντική υποδομή που θα επιτρέψει στο μέλλον την αεροπορική της σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο. Οι πτήσεις υδροπλάνων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η Εύβοια, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις από και προς το νησί. Η Κύμη αποτελεί την πρώτη από τις πέντε περιοχές της Εύβοιας που σχεδιάζεται να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν υδατοδρόμια, καθώς σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης έχουν υποβληθεί, επίσης, για τη Χαλκίδα, την Αιδηψό, το Αλιβέρι και την Κάρυστο.
   Read more...

   210 • 0

  12. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Νέο τοπίο στον τρόπο που θα μετακινούμαστε σε στεριά και αέρα φέρνουν πέντε έργα που ξεκινούν μέσα στους επόμενους μήνες.
   Ανάμεσα στο Flyover της Θεσσαλονίκης, την ανανέωση και επέκταση της σύμβασης για την Αττική Οδό, την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας, το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), οι μεταφορές και οι μετακινήσεις στην Ελλάδα αλλάζουν άρδην.
   Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας δίνουν μάχη με έπαθλο συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορούν να φέρουν «τα πάνω-κάτω» στον κλάδο.
   Flyover Θεσσαλονίκης
   Ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να αλλάξουν τον κυκλοφοριακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, μαζί βέβαια με το μετρό της πόλης είναι η Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, πιο γνωστό ως Flyover.
   Πρόκειται για το πρώτο οδικό έργο που πραγματοποιείται με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), έχοντας προϋπολογισμό 373,2 εκατ. ευρώ και ανάδοχο ανάδοχος την ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., η οποία θα έχει την υποχρέωση της κατασκευής, της λειτουργίας και συντήρησης του έργου με συνολική διάρκεια Σύμβασης Σύμπραξης τα 30 έτη.
   Με βάση τις προδιαγραφές του έργου, το Flyover της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, ένα πρωτοποριακό έργο μήκους 13 χιλιομέτρων.
   Περιλαμβάνει εννέα ανισόπεδους κόμβους, τέσσερα χιλιόμετρα εναέριας οδού, δηλαδή συνεχόμενης γέφυρας «Flyover», 10 νέες γέφυρες και τρεις 3 νέες σήραγγες, έχοντας ως σκοπό να αποσυμφορήσει την υφιστάμενη Περιφερειακή Οδό της πόλης.
   Παράλληλα εξασφαλίζει γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από και προς τους πιο κρίσιμους προορισμούς, όπως ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό, Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και Χαλκιδική καθώς και πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη από τις γειτονικές πόλεις, όπως τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, την Κατερίνη.
   Αττική Οδός
   Στη «μητέρα όλων των μαχών» για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Αττική Οδός, καθώς αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης από απόψεως τιμήματος για ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το τελικό τίμημα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το 1,5 δισ. ευρώ που δόθηκε για την αντίστοιχη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Ο διαγωνισμός έχει μπει πλέον στη δεύτερη φάση και πλέον αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές.
   Απόδειξη της σημασίας αλλά και του τεράστιου ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν συνολικά οκτώ διεκδικητές και συγκεκριμένα τα σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
   ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A. GRUPPO FININC – INC SpA Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.» Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.» Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE» Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.» στην οποία προστέθηκε και η «INTRAKAT» Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD» Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS» Σημειώνεται ότι κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση, ενώ με βάση την τρέχουσα σύμβαση, που εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπονται διόδια 2,80 ευρώ
   Αεροδρόμιο Καλαμάτας
   Με γοργούς ρυθμούς αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον προχωρά η διαδικασία για την παραχώρηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, έργο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι κομβικό για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
   Συγκεκριμένα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατάθεση των φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, καθώς το Υπερταμείο παρέλαβε τους σχετικούς φακέλους από 4 ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του εν λόγω Διεθνούς Αερολιμένος.
   Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.- CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A Egis Airport Operation- AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του έτους, ενώ η προεπιλογή των διαγωνιζομένων, η οποία θα σημάνει την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.
   Επέκταση Γραμμής 2 του Μετρό
   Καθώς ήδη «τρέχουν» τα έργα για τη Γραμμή 4 του Μετρό, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, προκηρύχθηκε παράλληλα ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον.
   Όπως αναφέρει το Υποδομών και Μεταφορών, πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, που αναμένεται με την ολοκλήρωση του να αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη του Λεκανοπεδίου, με την εκτιμώμενη απόσταση έως το Σύνταγμα να διαρκεί 20 λεπτά, ενώ η διαδρομή προς Ομόνοια περίπου 15 λεπτά.
   Η υπόγεια επέκταση της Γραμμής θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα έχει συνολικό μήκος 4χλμ. Θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς:
   «ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ» Στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας, «ΙΛΙΟΝ» Στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών, «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς. Με την ολοκλήρωση του έργου η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τους 51.000 επιβάτες ημερησίως ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίες.
   Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 28 Φεβρουαρίου 2023 και αποσφράγισης των φακέλων συμμετοχής στις 6 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με προκήρυξη ο προβλεπόμενος αριθμός των συμμετεχόντων είναι μέχρι 7 σχήματα.
   Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
   «Γκάζι» έχουν πατήσει τα έργα υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης καθώς άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο τμήμα του έργου ανάμεσα στη Νέαπολη και τον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, μέσα στο επόμενο διάστημα υπογράφεται η σύμβαση για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου έχουν κατατεθεί οι προσφορές για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, ένα έργο ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
   Συνολικά ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, θα έχει μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων και θα είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πρόκειται για το τελευταίο και πλέον δύσκολο μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή του, ένας μέσος οδηγός θα μπορεί να κινείται από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, σε 2,5 ώρες, ενώ, το ύψος το διοδίων θα διαμορφωθεί στα 0,063 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Το τιτάνιο έργο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2029.
   Read more...

   501 • 1

  13. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου, που σχεδιάζει, μελετά, δημοπρατεί και επιβλέπει την κατασκευή των Έργων Μετρό και Τραμ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέθεσε στην Ανάδοχο Κοινοπραξία «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.» την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Τμήμα Α' – Άλσος Βεΐκου – Γουδή. Το Έργο αποτελείται από δεκαπέντε (15) νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή, καθώς και εννέα (9) ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.
   Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., στο πλαίσιο κατασκευής του Έργου της Γραμμής 4Α του Μετρό της Αθήνας και για την προστασία των υφιστάμενων κτηρίων και κατασκευών, έχει προβλέψει στην Σύμβαση κατασκευής του Έργου την εκπόνηση ειδικών μελετών κατά μήκος της ζώνης επιρροής του Έργου. Οι μελέτες που εκπονούνται σε αυτό το στάδιο των έργων, λαμβάνουν υπόψη τους τις υπεδαφικές συνθήκες, την πυκνότητα δόμησης εκάστης περιοχής, καθώς και το είδος και την κατάσταση κτηρίων και κατασκευών.
   Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η διενέργεια αποτύπωσης και δομοστατικής καταγραφής των κτηρίων που βρίσκονται εντός της ζώνης επιρροής του Έργου.
   Ειδικότερα, πρέπει να επιθεωρηθούν όλες οι εξωτερικές πλευρές καθώς και το εσωτερικό των ιδιοκτησιών ώστε να γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης τους, πριν την έναρξη των υπογείων εργασιών και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μελετητικά και κατασκευαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας.
   Η δομοστατική καταγραφή των κτηρίων και κατασκευών είναι απαραίτητη για την εκπόνηση των μελετών αυτών και εκτελείται από εξειδικευμένα συνεργεία Πολιτικών Μηχανικών και άλλων στελεχών της μελετητικής εταιρείας DIADILOS SOLUTIONS (Λ. Συγγρού 314-316, 17673 Καλλιθέα, τηλέφωνο 2128091864) για λογαριασμό της Αναδόχου Κ/Ξ «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.».
   Η συνεργασία των ιδιοκτητών και ενοικιαστών των κτηρίων με τα συνεργεία για την διενέργεια της Τεχνικής Αποτύπωσης είναι απολύτως αναγκαία, στοχεύει δε στην καταγραφή της πραγματικής κατάστασης των κτηρίων πριν από την εκτέλεση των υπόγειων εργασιών για την προστασία τους.
   Επιπλέον, η δομοστατική εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης των κτηρίων και κατασκευών είναι προς όφελος των χρηστών, έναντι ζητημάτων που ενδεχομένως ανακύψουν κατά την διάρκεια των εργασιών. Για την αποτύπωση των κτηρίων, ακολουθείται πρακτικά η εξής διαδικασία:
   - Ανάρτηση Ανακοίνωσης της εταιρείας DIADILOS SOLUTIONS στην είσοδο των κτηρίων, προκειμένου να ενημερωθούν οι χρήστες για την προγραμματισμένη ημερομηνία αυτοψίας από συνεργείο του Αναδόχου.
   - Επίδειξη Ενημερωτικού Σημειώματος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., στους ιδιοκτήτες/ενοικιαστές για το σκοπό της αποτύπωσης, με τα στοιχεία ταυτοποίησης (Ονοματεπώνυμο, Ιδιότητα και Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας) των μηχανικών του συνεργείου της Αναδόχου Κ/Ξ, ώστε ο ενδιαφερόμενος τρίτος να προχώρα σε έλεγχο για την ταυτοπροσωπία.
   - Οι αποτυπώσεις πραγματοποιούνται με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη/ ενοικιαστή και με παράλληλη ενημέρωση για την διαδικασία καταγραφής.
   - Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ιδιοκτήτης/ενοικιαστής καλείται να υπογράψει το σχετικό έντυπο, με δικαίωμα να λάβει αντίγραφο της σχετικής τεχνικής αποτύπωσης. (Το σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο ιδιοκτήτης/ ενοικιαστής περιλαμβάνει: το όνομα του ιδιοκτήτη, την ημερομηνία καταγραφής, τη χρήση του οικήματος, τον αριθμό του διαμερίσματος, την συναίνεση για την παροχή και χρήση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων βάσει του GDPR (General Data Protection Regulation), την κάτοψη του διαμερίσματος, τυχόν ρωγμές, την τυχόν άρνηση ή αποδοχή για την καταγραφή, την επιθυμία για την αποστολή της έκθεσης καταγραφής).
   - Στην αποτύπωση μπορεί να είναι παρών και μηχανικός του ιδιοκτήτη/ ενοικιαστή εφόσον το επιθυμεί.
   - Σε περίπτωση απουσίας του χρήστη, διανέμεται έντυπο για τον προγραμματισμό νέας αυτοψίας και ο ιδιοκτήτης/ ενοικιαστής δύναται να τηλεφωνεί απευθείας στην εταιρεία DIADILOS SOLUTIONS στο τηλέφωνο 2128091864, εργάσιμες ώρες και ημέρες, για τον προγραμματισμό νέου ραντεβού.
   - Σε κλειστά κτήρια γίνεται προσπάθεια εντοπισμού των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών.
   Επισημαίνεται ότι μετά την εκπόνηση μελετών για την δομητική κατάσταση των κτηρίων/ κατασκευών και με την έναρξη των υπόγειων εργασιών, η Ανάδοχος Κ/Ξ υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., παρακολουθεί διαρκώς και σε πραγματικό χρόνο με ενόργανες μετρήσεις την συμπεριφορά των κτηρίων και κατασκευών καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής του Έργου προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι οι τιμές των μετρήσεων θα είναι πάντοτε μικρότερες από τα αυστηρά όρια ασφαλείας που έχουν καθοριστεί στις προδιαγραφές του Έργου. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., θα βρίσκεται πάντα στην διάθεση του κοινού καθ’ όλη την διάρκεια κατασκευής και θα είναι στην διάθεσή σας για κάθε απορία ή διευκρίνιση. (Γραμμή Επικοινωνίας: τηλ. 210-6792082, 210-6792032, 210-6792060, Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:00 έως 17:00, email: [email protected]).
   Η σχετική ανακοίνωση εδώ: https://www.ametro.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΑΥΤΟΨΙΑ.pdf
   Read more...

   337 • 4

  14. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Η πορεία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, που διασχίζει το κέντρο της, ακολουθεί τον άξονα του κυριότερου δρόμοι του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης που πλαισιωνόταν με κιονοστοιχίες και στοές και είχε οδόστρωμα πλάτους 16μ.
   Ξεκινούσε από τη Χρυσή Πύλη (Porta Aurea), τη σημερινή πλατεία Βαρδαρίου, και κατέληγε στην Κασσανδριωτική Πύλη, στη σημερινή Πλατεία Συντριβανίου.
   Στην περιοχή των δύο αυτών κομβικών πυλών της παλιάς πόλης, έξω από τις οποίες αναπτύσσονταν τα πλουσιότερα τμήματα των νεκροταφείων της, οι εργασίες κατασκευής σταθμών του Μετρό φέρνουν στο φως σημαντικές αρχαιότητες, που ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους.
   Σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα αντιπροσωπευτικές πολλών περιόδων ζωής της πόλης έρχονται στο φώς και κατά την κατασκευή των δύο άλλων σταθμών του Μετρό που βρίσκονται εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της πόλης.
   Πρόκειται για τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγ. Σοφίας, που καταλαμβάνουν σημαίνουσες θέσεις της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
   Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή που συντελέστηκε ποτέ στη Β. Ελλάδα, καλύπτοντας επιφάνεια 20.000 τ.μ.
   Οι αρχαιολογικές εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 132,6 εκ. ευρώ, έχουν φέρει στο φως 130.000 αρχαιολογικά ευρήματα.
   Σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ, η μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και ήδη έχουν εκκινήσει οι εργασίες.
    


   Δείτε αναλυτικά όλες τις εικόνες εδώ: https://www.ametro.gr/?page_id=20845
   Read more...

   3023 • 0

  15. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Η αστική ανάπλαση του Ελληνικού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποτέλεσε την σημαντικότερη είδηση στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων στην χώρα μας, αλλά είχε σημαντική απήχηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εντυπώσεις των ξένων δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν το Ελληνικό και οι εκτενείς αναφορές τους το τελευταίο τετράμηνο του 2022 σε μεγάλη διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη των έργων στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τοποθετούν ήδη το Ελληνικό στα νέα διεθνή τοπόσημα κάνοντας λόγο για μια εμβληματική έξυπνη βιώσιμη πόλη που δημιουργείται στο εγκαταλελειμμένο για χρόνια πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, προβάλλοντας το Experience Park και το Experience Centre, που έχουν ήδη παραδοθεί στο κοινό, μοναδικά στο είδος σε διεθνές επίπεδο.
   Πού θα βρίσκεται όμως το Ελληνικό σε ένα χρόνο από σήμερα, στα τέλη του νέου έτους που ξεκινά σε λίγα εικοσιτετράωρα; Ποια έργα θα έχουν παραδοθεί σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ποια εργοτάξια θα έχουν στο φουλ τις μηχανές τους και πώς θα έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος;
   Σε πλήρη λειτουργία το κτήριο-πρότυπο για τα 4 σωματεία ΑΜΕΑ
   Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται το κτήριο – προτύπο σε διεθνές επίπεδο, στεγάζοντας τις ανάγκες 4 σωματείων ΑΜΕΑ καθώς οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, το καλοκαίρι του 2023 και οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραδοθεί πλήρως εξοπλισμένες, με το «κλειδί στο χέρι», το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Η κατασκευή βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με την Lamda Development να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής του, που θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ. Το κτήριο, ένα συγκρότημα 11.000 τμ, σε έκταση 7.400 τετραγωνικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στον πράσινο περιβάλλοντα χώρο του, θα παραδοθεί από την Lamda Development στο Δήμο του Ελληνικού-Αργυρούπολης στο πλαίσιο Μνημονίου που υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες με στόχο τα οφέλη της ανάπλασης του έργου του Ελληνικού να διαχυθούν αμεσότερα και ταχύτερα στο σύνολο των κατοίκων του Δήμου και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ήδη στο χώρο γύρω από το εργοτάξιο δεκάδες νέα δέντρα φυτεύτηκαν, μεταξύ των οποίων ελιές, χαρουπιές, κουτσουπιές και άλλα ελληνικής προέλευσης, που ταιριάζουν με το περιβάλλον και τη βλάστηση της περιοχής, με ύψος που φτάνουν και τα 6 μέτρα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια πράσινη ζώνη γύρω από τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το κτίριο ώστε να μην επιβαρύνεται η γειτονική κατοικημένη περιοχή.
   Έργα υποδομής πρώτης φάσης
   Σε προχωρημένο στάδιο θα βρίσκονται και τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης που είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη με κυρίαρχο αυτό της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Αγίου Κοσμά. Ήδη, σήμερα, έχουν προχωρήσει οι εσκαφές καλύπτωντας τα 2/3 του συνόλου του συνολικού μήκους 1,3 χιλιομέτρων της υπογειοποιήσης με τα έργα να βρίσκονται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Σε όλη τη διάρκεια του έργου δεν θα χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς όταν το έργο ολοκληρωθεί ο υφιστάμενος άξονας θα ενοποιηθεί με το νέο υπογειοποιοποιημένο τμήμα του αυθημερόν. Με την ολοκλήρωση του έργου θα καταργηθούν φωτεινοί σηματοδότες κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, δίνοντας ανάσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής.
   Στα τέλη του 2023 θα ολοκληρώνονται και οι εργασίες του εργοταξίου στο ρέμα των Τραχώνων, που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, έχοντας δημιουργήσει ένα κανάλι νερού που θα έχει διττό ρόλο: να προσφέρει και ψυχαγωγικές λύσεις και προτάσεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και αντιπλυμμυρική προστασία στην περιοχή.
   Οι πρώτοι όροφοι του πράσινου ουρανοξύστη και η ολοκλήρωση σειράς διαγωνισμών
   Σε ένα χρόνο από σήμερα οι πρώτοι όροφοι του υψηλότερου παράκτιου πράσινου ουρανοξύστη στην Μεσόγειο, του Riviera Tower, όπως έχει ανακοινωθεί, θα έχουν αρχίσει να υψώνονται στο εργοτάξιο που είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία. Μετά την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας τον Αύγουστο του 2022, για την οποία απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός εγκρίσεων και χρειάστηκαν παραπάνω από 1.900 σχέδια, οριοθετήθηκε άμεσα ο χώρος του εργοταξίου, ξεκίνησαν τα έργα και η θεμελίωση ολοκληρώνεται το Μάιο του 2023. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για την οικιστική αυτή ανάπλαση αποτελεί το γεγονός ότι έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 95% της πωλούμενης επιφάνειας.
   Στο τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί επίσης το σύνολο σχεδόν των κατεδαφίσεων παλαιών κτηρίων, μετά από προσεκτικό σχεδιασμό που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας (ανακύκλωση και αξιοποίηση υλικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος). Όπως έχει πει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου για την πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων κάθε έργου, σε κάθε στάδιο έχει συσταθεί ειδική ομάδα. Όπως έχει ανακοινωθεί το 70% της έκτασης του Ελληνικού θα είναι πράσινο, από μόλις 25% που ήταν πριν.
   Σειρά διαγωνισμών θα έχει ολοκληρωθεί
   Σειρά διαγωνισμών θα έχει ολοκληρωθεί μεταξύ των οποίων οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχου του Vouliagmenis Mall στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, για τη Riviera Galleria, τον εμπορικό πόλο του Ελληνικού, της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων, της επιλογής του αναδόχου της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Η ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα έχει ως συνέπεια και την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Ταυτόχρονα θα έχει προχωρήσει η υλοποίηση συμφωνιών όπως της Lamda Development με την ΤΕΜΕΣ που αφορά στη δημιουργία δύο πεντάστερων τουριστικών συγκροτημάτων.
   Με τα έργα να είναι σε εξέλιξη αυξάνεται και ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας. Όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Αθανασίου προσφέρεται έτσι h δυνατότητα και σε νέους συμπολίτες μας που έφυγαν από την χώρα μας να επιστρέψουν, κάτι που ήδη συμβαίνει στην περίπτωση του Ελληνικού. Οι νέες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 10.000 σε βάθος διετίας, ενώ στην κορύφωσή του το έργο του Ελληνικού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ που έγινε ποτέ στη χώρα μας θα έχει δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας. Φιλοδοξία του έργου του Ελληνικού, όπως ανέφερε ο Δρ Σπύρος Λάτσης, στα επίσημα εγκαίνια του έργου παρουσία του πρωθυπουργού είναι το Ελληνικό να απευθύνεται σε όλους του Έλληνες. Όλοι να επωφελούνται και απρόσκοπτα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
   Read more...

   310 • 1

  16. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Αγωνία για την ομαλή εκτέλεση των έργων, την ώρα που επιταχύνεται το κατασκευαστικό μπουμ με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Προτεραιότητα η εξυγίανση ισολογισμών, τέρμα στις μεγάλες εκπτώσεις και στην «παραγωγή» ζημιών. Στα 9 δισ ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο έργων των τεσσάρων μεγάλων ομίλων στις κατασκευές (ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤRAKAT) και φτάνει τα 10,5 εκατ. ευρώ αν προστεθούν τα 1,5 δισ. των δύο εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεις.
   Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού, ακριβών καυσίμων και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά το υψηλό ανεκτέλεστο μπορεί να λειτουργήσει και ως ωρολογιακή βόμβα για τις εταιρείες. Πόσο μάλλον όταν στην πλειονότητά τους προέρχονται από ζημιογόνες χρήσεις και με αρκετές «μαύρες τρύπες» από το παρελθόν.
   Το θετικό είναι πως την κατάλληλη στιγμή οι ελληνικοί όμιλοι μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους (ΑΚΤΩΡ, ΙΝTRAKAT) και άλλοι καταφέρνουν να μειώσουν το δανεισμό τους και να ενισχύουν τα κεφάλαια κίνησης πουλώντας συμμετοχές (ΑΒΑΞ). Κάποιο άλλοι βρίσκονται ενδεχομένως ένα βήμα μπροστά όπως η ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos, αλλά ο ανταγωνισμός ενόψει και των νέων έργων που θα δημοπρατηθούν θα είναι σκληρός,
   «Είμαστε κατασκευαστές. Δουλειά μας είναι τα έργα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε νέες συμβάσεις και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ακόμη και αν έχουμε εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ανεκτέλεστο», αναφέρει στο BD γνωστός εργολάβος, περιγράφοντας με γλαφυρότητα την επόμενη μέρα.
   Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, το ποσοστό επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα θα φτάσει έως το 8,1% το 2025 από 4% του ΑΕΠ το 2020. Για ένα ποσό 20 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια σε έργα υποδομής, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις έκανε λόγω πρόσφατα και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσιάζοντας τις δύο θυγατρικές του σε κατασκευές και παραχωρήσεις.
   Το υψηλό ανεκτέλεστο σημαίνει αρκετά κεφάλαια για εγγυητικές, αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και ικανό απόθεμα διαθεσίμων για να αντιμετωπίζονται και οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στην εκτέλεση των έργων από εξωγενείς παράγοντες.
   Το καλό για τους κατασκευαστές είναι ότι πλέον τα νέα έργα εξασφαλίζονται με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, αφού έχουν εκλείψει οι μεγάλες εκπτώσεις. Παράλληλα, όσοι μετέχουν σε παραχωρήσεις οδικών αξόνων βλέπουν τα έσοδά τους να αυξάνονται καθώς η κυκλοφορία ανακάμπτει. 
   Η περίοδος που διανύουμε θυμίζει την τετραετία πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν όλη η Ελλάδα ήταν ένα εργοτάξιο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα, καθώς ο ρυθμός δημοπράτησης νέων δημόσιων, συγχρηματοδοτούμενων και ιδιωτικών έργων επιταχύνεται με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και του  Ταμείου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” 
   Με αφορμή και τα αποτελέσματα του 9μηνου το BD παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους:
   ΑΒΑΞ: Μειώνει τον δανεισμό και δυναμώνει τον ισολογισμό του
   Ο όμιλος ΑΒΑΞ για να αντιμετωπίσει τον υψηλό δανεισμό του προχώρησε σε τρεις κινήσεις πώλησης περιουσιακών του στοιχείων. To 2020 πώλησε τα κεντρικά του γραφεία στο Μαρούσι έναντι 34 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2022 πώλησε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra έναντι 60 εκατ. ευρώ και πριν λίγες ημέρες ρευστοποίησε τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ εισπράττοντας άλλα 60 εκατ. ευρώ.
   Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στις 30/9/2022 διαμορφώθηκε στα 368,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ομολογιακά δάνεια είναι 325,2 εκατ. ευρώ. Με το τίμημα των 60 εκατ. ευρώ από τη ΓΕΦΥΡΑ η διοίκηση εκτιμά πως  το ύψος των ομολογιακών θα μειωθεί περαιτέρω στα 270 εκατ. ευρώ. Ετσι η εταιρεία μειώνει χρηματοοικονομικά κόστη, ενισχύει τις ροές και ευελπιστεί σύντομα να εμφανίσει καθαρό κερδοφόρο αποτέλεσμα. Το προσαρμοσμένο ebitda στο 9μηνο  ανήλθε στα 57,4 εκατ. ευρώ από 44,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Oι καθαρές ζημίες απο συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ αν και ο όμιλο εμφανίζει λογιστικά κέρδη περίπου 40 εκατ. ευρώ από την πώληση της Volterra. To ανεκτέλεστο του ομίλου ενισχύεται διαρκώς και πλέον διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ 
   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεκτέλεστο-μαμούθ 4,8 δισ. ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
   Στο 9μηνο τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 649,7 εκατ. ευρώ από 399 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021. Αντίστοιχα, το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 45,4 εκατ. ευρώ, έναντι 37,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα 152,7 εκατ. ευρώ έναντι 124,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της σταδιακής αποκατάστασης της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους μετά την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Το προσαρμοσμένο ebitda των παραχωρήσεων  ανήλθε στα  82,8 εκατ. ευρώ έναντι 76 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Το συνολικό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο παραμένει στο ιστορικό υψηλό των 4,8 δισ. ευρώ. Η διοίκηση έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους πως για την υλοποίηση των έργων έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Μάλιστα σε περίπτωση πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενισχύσει κατά 1 δισ περίπου τη ρευστότητά του που θα του επιτρέψει να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά στη διεκδίκηση των νέων έργων που θα δημοπρατηθούν.
   ΑΚΤΩΡ: Στην κατάλληλη ώρα η εξυγίανση του τομέα των κατασκευών
   Ο κατασκευαστικός τομέας (ΑΚΤΩΡ) ήταν η χαίνουσα πληγή για τον όμιλο της Ελλάκτωρ τα τελευταία χρόνια με «παραγωγή» ζημιών απο έργα κυρίως του εξωτερικού. Στο τέλος του 2021 η μητρική Ελλάκτωρ μεσω αύξησης κεφαλαίου «προικοδότησε» με 100 εκατ. ευρώ την ΑΚΤΩΡ τα οποία αξιοποιήθηκαν για την αποχώρηση της εταιρείας από ζημιογόνα έργα και για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές. Ηδη, στο 9μηνο του 2022 ο κατασκευστικός τομέας κατάφερε να μηδενίσει τις λειτουργικές του ζημιές. Η εξυγίανση του τομέα έρχεται την κατάλληλη ώρα ενόψει του κατασκευαστικού μπουμ στην Ελλάδα. Ηδη, το ανεκτέλεστο έργων του τομέα ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Πλεονέκτημα στην προσπάθεια της ΑΚΤΩΡ να εκτελέσει απρόσκοπτα τα έργα που έχει αναλάβει αλλά και να διεκδικήσει νέα είναι η παρουσία ενός ισχυρού μετόχου (Reggeborgh) αλλά και ο μηδενισμός του καθαρού δανεισμού του ομίλου μετά την πλήρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου των 670 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,34% που θα γλιτώσει τον όμιλο από 43 εκατ. ευρώ τόκους ετησίως. Σε μια εποχή που το κόστος χρήματος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ο όμιλος θα βρεθεί στην πλεονεκτική θέση να μην έχει καμιά εξάρτηση από τράπεζες και ομολογιούχους. 
   Ιntrakat: με ισχυρούς μετόχους ο νέος υπολογίσιμος «παίκτης» στον κλάδο
   Σε μια ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Intrakat. Με τέσσερις εφοπλιστές νέους ιδιοκτήτες η εταιρεία που εμφανίζει για σειρά ετών ζημιογόνες χρήσεις βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία. Πρόσφατα εγκρίθηκε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησης και να αναζητηθούν ευκαιρίες εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία μετά από πολύ καιρό εμφάνισε και θετικά EBITDA. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε και τη συμμετοχή της με 30% στην κοινοπραξία με επικεφαλή την πορτογαλική Brisa που θα διεκδικήσει τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.
   Μυτιληναίος: Με υψηλή ρευστότητα σε κατασκευές και παραχωρήσεις
   Δυναμικά στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων εισέρχεται και ο όμιλος Μυτιληναίου με τις δύο θυγατρικές του. Τη ΜΕΤΚΑ στις κατασκευές και την Μ Παραχωρήσεις στον τομέα των παραχωρήσεων. Πρόθεση είναι η διεκδίκηση έργων υποδομής εκτός από τους παραδοσιακούς κλάδους της μεταλλουργίας και της ενέργειας.Οι δύο νέες θυγατρικές «προικίζονται» με ρευστότητα 1 δισ. ευρώ (300 μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ δυνατότητας έκδοσης εγγυητικών επιστολών), σ’ ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού. Οι δύο εταιρίες ξεκινούν με ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ. 
   Read more...

   192 • 0

  17. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται δύο υποθαλάσσια τούνελ τα οποία θα προσφέρουν «ανάσα» στη Λευκάδα και θα αναβαθμίσουν τη Σαλαμίνα, εξυπηρετώντας απρόσκοπτα μεγάλο όγκο οχημάτων.
   Τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στον τομέα των μεταφορών διαδραματίζουν οι υποθαλάσσιες σήραγγες, οι οποίες από την πρώτη στιγμή της «εμφάνισής» τους (μέσα του 19ου αιώνα) πάντα σαγήνευαν τους ταξιδιώτες, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις τους.
   Πρόκειται για τούνελ που διέρχονται και κατασκευάζονται ολόκληρα -ή κατά ένα μέρος τους- κάτω από έναν όγκο θαλάσσιου νερού, σε μέρη όπου η σύνδεση με γέφυρα ή με οχηματαγωγά πλοία (φέρρυ) είναι αδύνατη για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση μεγάλου συγκοινωνιακού φορτίου.
   Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τις 200 υποθαλάσσιες σήραγγες, μία εκ των οποίων βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου που ολοκλήρώθηκε το 2002 και συνδέει το θαλάσσιο στενό που χωρίζει τη Στερεά Ελλάδα από την Ήπειρο, στο άνοιγμα του Αμβρακικού Κόλπου.
    
   Τα υποθαλάσσια τούνελ στην Ελλάδα, ωστόσο, θα… τριπλασιαστούν εφόσον πάρουν σάρκα και οστά τα δύο εμβληματικά κατασκευαστικά πρότζεκτ που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για τις υποθαλάσσιες ζεύξεις Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας και Σαλαμίνας-Περάματος.
   Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας
   Το έργο ΣΔΙΤ το οποίο φέρει τον χαρακτηρισμό «Εθνικού Επιπέδου» (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι εντάσσεται στον κυβερνητικό προγραμματισμό και σχεδιασμό) αποτελεί μια φυσική συνέχεια της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία).
   Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ωρίμανση του έργου προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, για να πάρουν σειρά τα τεύχη δημοπράτησης που αποτελούν το αποφασιστικό στάδιο για την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
   Για τη σύνδεση της Λευκάδας με το εθνικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας θα εκτελεστούν έργα συνολικού μήκους 3,11 χλμ., εκ των οποίων το 1,24 χλμ. θα γίνει σε επίχωμα με χαλικοπασσάλους, ενώ για τη διέλευση κάτω από το δίαυλο Λευκάδας προβλέπεται υποθαλάσσια σήραγγα συνολικού μήκους 1,2 χλμ.
   H προτεινόμενη μέθοδος κατασκευής Διανομή μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας βασίζεται στην κατασκευή της σήραγγας εν ξηρώ, με εκσκαφή και επανεπίχωση.
   Η υλοποίηση της υποθαλάσσιας Σήραγγας θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση της εισόδου του νησιού της Λευκάδας, το οποίο ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μαστίζεται από κυκλοφοριακή ασφυξία.

   Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
   Το έτερο μεγάλο υποθαλάσσιο οδικό έργο αφορά τη ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος το οποίο ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει τη μείωση του χρόνου ταξιδιού στα 5 λεπτά, από τη μισή ώρα που απαιτείται σήμερα μέσω των φέρυ μποτ που κάνουν την εν λόγω διαδρομή.
   Παράλληλα, θα αποσυμφορήσει το Πέραμα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ την ίδια ώρα θα αναβαθμίσει το ίδιο το νησί της Σαλαμίνας, αφού καθημερινά θα προσφέρεται απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό.
   Η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2023, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Η παράδοση του έργου θα γίνει μέσα στην επόμενη 4ετία από την υπογραφή της σύμβασης.
   Το βασικό έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα βρίσκεται στο βυθό, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση και με μήκος περίπου 400 μέτρα (συνολικό μήκος περίπου 1,1 χιλιομέτρων μαζί με τις εκατέρωθεν προσβάσεις) από ανισόπεδο κόμβο στο Πέραμα μέχρι ανισόπεδο κόμβο στα Παλούκια της Σαλαμίνας. Ακόμα, προβλέπεται και κατασκευή οδικών τμημάτων παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας.
   Ειδικότερα, ένας νέος οδικός άξονας θα ξεκινά πλησίον της υπάρχουσας λεωφόρου Σχιστού-Σκαραμαγκά στην περιοχή του ναυτικού οχυρού Σκαραμαγκά και θα εκτείνεται μέχρι την περιοχή του κολυμβητηρίου Περάματος, έναντι του Πορθμείου, όπου θα δημιουργηθεί και κόμβος για τη σύνδεσή του με το παρακείμενο οδικό δίκτυο.
   Από εκείνο το σημείο, ο οδικός άξονας θα βυθίζεται προοδευτικά ενός θάλασσας με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας, η οποία θα βρίσκεται στον βυθό. Ακολουθεί ανάδυση και όδευση επί της νήσου του Αγίου Γεωργίου μέχρι την είσοδο του Ναύσταθμου Σαλαμίνας. Στην περιοχή των Παλουκίων προβλέπεται η δημιουργία κόμβου για τη σύνδεση με την υπάρχουσα οδό Παλουκίων - Αμπελακίων καθώς και με το Ναύσταθμο.
   Εν συνεχεία, θα ακολουθεί όδευση βόρεια του οικισμού των Παλουκίων μέσω μιας ακόμα νέας σήραγγας μήκους περίπου 700 μέτρων, έως έναν ανισόπεδο κόμβο που θα κατασκευαστεί βόρεια της Σαλαμίνας (Α/Κ Σαλαμίνας) επιτυγχάνοντας σύνδεση τόσο με την πόλη όσο και με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο προς Αιάντειο και προς Φανερωμένη.
    
   Read more...

   657 • 1

  18. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Αυτοψία των εργασιών που πραγματοποιούνται στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων στο Μάτι για τη δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής, πραγματοποίησαν  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Πρόκειται για μια έκταση 130 περίπου στρεμμάτων, όπου μαζί με τη επανίδρυση του δασικού οικοσυστήματος που καταστράφηκε ολοσχερώς από την φονική πυρκαγιά του 2018, θα κατασκευαστούν περιπατητικοί και ποδηλατικοί διάδρομοι, ανοιχτό θέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων  και μικρά γήπεδα αθλοπαιδιών, απολύτως συνυφασμένα με το  φυσικό περιβάλλον. Στο χώρο θα ενταχθούν αρμονικά και τα αρχαιολογικά ευρήματα προσδίδοντας προστιθέμενη πολιτιστική αξία στην περιοχή.
   Οι υπηρεσίες των δύο Υπουργείων, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, συνεργάζονται συντονισμένα, ώστε να επιταχυνθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες, ειδικά μετά την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων εντός της έκτασης. Η υλοποίηση όλου του έργου, προϋπολογισμού  1.000.000 ευρώ, γίνεται κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση.
   Η έκταση, στο σύνολό της βρίσκεται εντός του κηρυγμένου, αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Μαραθώνα και εμπίπτει εντός των ορίων του αρχαίου δήμου Προβαλίνθου. Τα ευρήματα των ανασκαφών και η αρχαία γραπτή παράδοση υποδεικνύουν ότι ο νοτιότερος δήμος της Τετραπόλεως του Μαραθώνα ήταν η Προβάλινθος. Πιθανότατα, εκτεινόταν στην περιοχή της Νέας Μάκρης από τα υψώματα του Νέου Βουτζά δυτικά έως την περιοχή του Αγίου Ανδρέα προς νότο και το Μικρό Έλος (Μπρεξίζα) προς βορρά. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του πάρκου αναψυχής ήρθε στο φως τμήμα αγροικίας των Ρωμαϊκών πιθανώς χρόνων και τμήμα της έκτασης του έργου, τα οποία διερευνώνται ανασκαφικά.
    διάσπαρτα κατάλοιπα σε
    

   Read more...

   175 • 0

  19. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται η ζύμωση στον κατασκευαστικό κλάδο με τελευταία κίνηση την ίδρυση 2 εταιρειών από την Μυτιληναίος αποκλειστικά για τον χώρο των υποδομών. Τα τελευταία δύο χρόνια οι πέντε μεγάλοι όμιλοι έχουν προχωρήσει σε πολλές κινήσεις προκειμένου να πάρουν την καλύτερη θέση για την πίτα των 15 δισ. ευρώ των εγχώριων έργων. Οι ζυμώσεις αυτές καταδεικνύουν προφανώς την άνοδο του κλάδου, το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις και τις προσδοκίες που δημιουργούνται.
   Ο leader Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
   Ξεκινώντας από τον leader της αγοράς, τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα δούμε πως ενισχύει το στελεχιακό του προφίλ με τις προσθήκες των Πέτρου Σουρέτη και Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Είναι γεγονός πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ουσιαστικά αναδιαρθρώνεται και εξελίσσεται καθώς το ανεκτέλεστο της θα αγγίξει σύντομα τα 5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως η διεύρυνση της διοίκησης είναι αναγκαία.
   Παράλληλα φαίνεται πως είναι κοντά στο κλείσιμο του deal με τη First Sentier για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε ποσό που λέγεται πως φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον στις επενδύσεις που θέλει να κάνει ο Όμιλος στα μεγάλα έργα τα οποία πρόκειται να αναλάβει ή θα τρέξει σύντομα όπως η Εγνατία Οδός, το Καζίνο στο Ελληνικού, τα διάφορα έργα ΣΔΙΤ που συμμετέχει, την διεκδίκηση του ΒΟΑΚ και φυσικά την επόμενη μέρα της Αττικής Οδού.
   Η ανανεωμένη ΕΛΛΑΚΤΩΡ
   Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχώρησε σε πολύ δυναμικές κινήσεις. Αρχικά ξεκαθάρισε το μετοχικό του τοπίο, έκανε αναδιάταξη στα κορυφαία στελέχη και δείχνει να έχει βρει ξανά τον δρόμο για την κορυφή. Κομβικό σημείο υπήρξε η συμφωνία με την Motor Oil καθώς από τη μια η εταιρεία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και από την άλλη δίνοντας τον κλάδο των ΑΠΕ, μπόρεσε να εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό της προφίλ.
   Αυτό σημαίνει πως η επόμενη ημέρα την βρίσκει πανέτοιμη στην διεκδίκηση των μεγάλων έργων στα οποία είναι παρούσα μέσω των θυγατρικών της ΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Παράλληλα το ανεκτέλεστο της έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα και το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέβει ακόμα περισσότερο.
   Οι κινήσεις της ΑΒΑΞ
   Η ABAΞ προχώρησε επίσης σε διορθωτικές κινήσεις για την ενίσχυση του κατασκευαστικού της προφίλ. Αρχικά προχώρησε στην πώληση των γραφείων του Ομίλου, μετά στην πώληση της Volterra και στη συνέχεια στην πώληση της συμμετοχής της στην παραχώρησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου μαζεύοντας κεφάλαια 90 εκατ. ευρώ.
   Παράλληλα δημιουργεί θυγατρική στην οποία θα περάσουν οι συμμετοχές από έργα παραχωρήσεων. Ολοκλήρωση αυτή της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και ετοιμάζεται και η συμμετοχή της στην Ολυμπία Οδό.
   Μέσα στο 2022 η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις άνω του μισου δισ. ευρώ και συμμετέχει στους περισσότερους μεγάλους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. Αναμένει επίσης την υπογραφή συμβάσεων άνω των 445 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο εννιάμηνο.
   Ο μετασχηματισμός της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
   Σε σημαντικές αλλαγές προχώρησε όμως και η Μυτιληναίος. Η μεγάλη ελληνική εταιρεία με παρουσία σε 30 χώρες, προχώρησε σε εταιρικό μετασχηματισμό, ακολουθώντας ουσιαστικά τις τάσεις που επικρατούν στις κατασκευές. Ξεχωρίζοντας τον τομέα των κατασκευών, ίδρυσε δύο θυγατρικές, την ΜΕΤΚΑ (που αναβιώνει) και την Μ Παραχωρήσεις που παίρνουν προίκα από την μητρική, έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ.
   Η Μυτιληναίος επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση της στον κατασκευαστικό κλάδο έχοντας μια δομή που είναι πιο ξεκάθαρη. Οι δύο νέες εταιρείες θα έχουν ξεκάθαρους ρόλους και η  ΜΕΤΚΑ θα επιχειρεί σε δημόσια και ιδιωτικά έργα και η Μ Παραχωρήσεις σε έργα-ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις. Εννοείται ότι οι δύο νέες οντότητες θα λάβουν από την Μυτιληναίος και τις συμμετοχές που υπάρχουν στους μεγάλους διαγωνισμούς για έργα υποδομής και έργα-ΣΔΙΤ.
   Το νέο προφίλ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ
   Στον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχαμε κυριολεκτικά μια νέα ημέρα. Η μεταβίβαση των μετοχών στην τριάδα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου δημιούργησε νέες προσδοκίες για το μέλλον. Η νέα διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πήρε ως προίκα ένα ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ και προχώρησε και σε περαιτέρω κινήσεις.
   Η σημαντικότερη είναι η αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ που μπορεί να της δώσει την απαραίτητη ρευστότητα για να κινηθεί με ευχέρια στην χρηματοδότηση έργων και την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Δεν αποκλείστηκε άλλωστε και μελλοντική ενίσχυση του Ομίλου. Είναι φανερό πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θέλει να αυξήσει το μερίδιο της στην πίτα των κατασκευών έχοντας ένα νέο προφίλ. Δεν είναι τυχαίο πως ανακοινώθηκε η κάθοδος της στον διαγωνισμό για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού που αποτελεί το “άγιο δισκοπότηρο” στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι.
   Οι 5 μεγάλοι Όμιλοι αναδιατάσσονται καθώς πυκνώνουν τα νέα έργα και έρχονται και άλλα με συχνότητες που απαιτούν αυξημένες δυνατότητες και ευελιξία. Μέσα στο 2023 το ανεκτέλεστο των πέντε μεγάλων της αγοράς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί γεωμετρικά (με αστερίσκο τυχόν απρόοπτα κυρίως στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον).
   Οι προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, είναι και η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα επίπεδα που σήμερα προβάλλει ως ο Νο1 ανασχετικός παράγοντας. Επίσης η χρηματοδότηση των έργων λόγω της πληθώρας ΣΔΙΤ που απαιτεί μεγάλες ταμειακές ροές, οι τιμές στα υλικά αλλά και η δυνατότητα ικανοποιητικών απορροφήσεων στα μεγάλα έργα υποδομής για την εγκαιρη ολοκλήρωση τους.
   Read more...

   298 • 0

  20. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο ακόμα μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), της Πέλλας και του Κιλκίς, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ μετά από αποτελεσματική συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων, του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε είναι συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου και θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)».
   Αντικείμενο των πράξεων είναι η κατασκευή Μονάδων Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και πρασίνων αποβλήτων ονομαστικής δυναμικότητας 9.780 tn για την Πέλλα και 6.700 tn για το Κιλκίς ετησίως αντίστοιχα, που αναμένεται να παράγουν σε ετήσια βάση περί τους 3.900 tn και 2.700 tn κομπόστ υψηλής ποιότητας αντιστοίχως. Η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τις Μονάδες ανέρχεται σε 8.865.450,93€ και 6.720.924,00€ αντίστοιχα. Η ΜΕΒΑ Πέλλας αναμένεται να εξυπηρετεί την Π.Ε. Πέλλας (Δήμοι  Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας), ενώ η ΜΕΒΑ Κιλκίς θα εξυπηρετεί την Π.Ε. Κιλκίς (Δήμοι Κιλκίς και Παιονίας).
   Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων και βιοαποβλήτων. Οι δύο νέες μονάδες που θα δημιουργηθούν βοηθούν σημαντικά την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που θα συλλέγονται ξεχωριστά στις περιφερειακές ενότητες της Πέλλας και του Κιλκίς. Οι δύο μονάδες βοηθούν τη χώρα να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης αποβλήτων και ταυτόχρονα να μειώσει τα ποσοστά ταφής».
   Read more...

   95 • 0

  21. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Οι έξι από τις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στην Αττική. Πρόκειται για τις εταιρείες EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telvoserv.
   Η πρώτη από τις έξι, η EDIL Hellas, έχει αναλάβει τη δημιουργία των κόμβων του δικτύου (POPs) και οι υπόλοιπες πέντε την εγκατάσταση των οπτικών ινών. Αν και δεν γίνεται γνωστό το ύψος της κάθε ανάθεσης έργου από τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι οι εργολαβίες του έργου θα μοιραστούν περίπου ισοδύναμα στους έξι παίκτες της αγοράς.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε 14 δήμους/περιοχές της Αττικής. Ουσιαστικός στόχος του έργου είναι να φτάσουν οπτικές ίνες σε 440.000 επιχειρήσεις και κατοικίες της Αττικής για την κάλυψη των επικοινωνιακών τους αναγκών.
   Πρόκειται για περιοχές/δήμους της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, της Γλυφάδας, της Ηλιούπολης, της Ν. Σμύρνης, της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, της Παλλήνης, της Ν. Ιωνίας, της Φιλοθέης-Ψυχικού, του Χαλανδρίου, της Αγ. Παρασκευής, του Παπάγου-Χολαργού και δύο περιοχές του Περιστερίου.
   Η ανάπτυξη του δικτύου θα γίνει κατά κύριο λόγο με εναέρια καλώδια (70%) και δευτερευόντως μέσω υπόγειων καλωδιώσεων (30%) οπτικών ινών. Η ανάπτυξη αυτή εκτιμάται ότι θα προσδώσει στη ΔΕΗ ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς οι ανταγωνιστές της δημιουργούν αποκλειστικά υπόγεια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία είναι ακριβότερα και πιο χρονοβόρα στην ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα υπόγεια δίκτυα είναι περισσότερο ανθεκτικά σε φυσικές καταστροφές και άσχημες κλιματικές συνθήκες.
   H ΔΕΗ έχει ανακοινώσει μια στρατηγική ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών τεχνολογίας FTTH (Fiber to the Home), με στόχο να φτάσει σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτήν, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027, εκ των οποίων τα 2/3 θα προέλθουν από δανεισμό και το 1/3 από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης.
   Η αρχή ανάπτυξης του δικτύου έγινε με την ανάθεση στις έξι εταιρείες των 14 περιοχών στην Αττική κι εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και με νέες αναθέσεις από το 2023 και μετά, εστιάζοντας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η εταιρεία βασίζεται σε τεχνολογία της αμερικανικής εταιρείας Adtran και μέχρι τώρα έχει αναπτύξει πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών στο Περιστέρι. Το πιλοτικό αυτό δίκτυο φτάνει σε περίπου 10.000 σπίτια στο Περιστέρι και προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης έως 10 Gbps.
   Η ΔΕΗ φαίνεται να επιμένει στο μοντέλο της χονδρικής διάθεσης του δικτύου, δηλαδή να παρέχει τις συνδέσεις της στους τελικούς πελάτες αποκλειστικά μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της αγοράς (π.χ. Vodafone, Nova). Ακολουθεί έτσι το μοντέλο της Enel Open Fiber, μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης εταιρείας δημιουργίας δικτύων οπτικών ινών στην Ιταλία, που συνέστησε το 2015 η ΔΕΗ της Ιταλίας (Enel).
   Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2021 η Enel πούλησε το 50% της εταιρείας Enel Open Fiber αντί 2,7 δισ. ευρώ, με το 40% να περιέρχεται στην αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Macquarie Asset Management, η οποία πέρυσι απέκτησε και 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Ελλάδα.
   Read more...

   778 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.