Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  1124 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προεπέλεξε τα επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού).
   Ειδικότερα, τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα είναι εξής (με αλφαβητική σειρά):
   1. EMMA ALPHA HOLDING LTD
   2. ΑΒΑΞ Α.Ε.
   3. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
   4. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.
   5. ΤΕΚΑΛ Α.Ε.
   6. ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.
   Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν τις σχετικές Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το περιουσιακό στοιχείο.
   Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στην παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Καλαμαριάς, για περίοδο κατ’ ελάχιστο 35 ετών.
   Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας, καθώς δεν υποβλήθηκε δεσμευτική οικονομική προσφορά.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε (5) πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.
   Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.
   Οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:
   1.      Δήμου Μινώα Πεδιάδας
   2.      Δήμου Θήρας
   3.      Δήμου Μυκόνου
   4.      Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας)
   5.      Δήμου Κορινθίων & Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων
   Παράταση αναστολής κατά ένα έτος στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε Μύκονο – Σαντορίνη
   Υπογραμμίζεται ότι της διακήρυξης του διαγωνισμού για τη σύνταξη των ΕΠΣ στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έχει προηγηθεί η Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, (ΦΕΚ Δ΄578/07.09.2021) με την οποία παρατείνεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη για ένα έτος.
   Η παράταση αναστολής δίνεται ώστε με την ολοκλήρωσή των ΕΠΣ -μετά και την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων- να τεθούν σαφείς κανόνες και χωροταξικοί - πολεοδομικοί περιορισμοί με στόχο την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος των νησιών αυτών, καθώς λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν σημειωθεί φαινόμενα υπερκορεσμού και άναρχης δόμησης.
   Σε 4 κύκλους οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
   Τονίζεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις (4). Στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνιστικός κύκλος που θα αφορά περίπου σε 130 μελέτες ΤΠΣ, στο σύνολο των 229 μελετών. Ειδικότερα, τα πρώτα 12 ΤΠΣ είναι τα εξής:  
   1.         Δήμου Ήλιδας
   2.         Δήμου Αιγιαλείας
   3.         Δήμου Μεγίστης
   4.         Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
   5.         Δήμου Ιθάκης
   6.         Δήμου Γρεβενών
   7.         Δήμων Καρπάθου και Κάσου
   8.         Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου
   9.         Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας
   10.       Δήμου Γρεβενών
   11.       Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων
   12.       Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
   Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των ερωτημάτων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα πρώτα 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν προκηρυχθεί, ανακοινώνεται ότι το ΤΕΕ, αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2021 και συνακόλουθα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.
   Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:
   Είμαστε αποφασισμένοι στην Κυβέρνηση να μπουν κανόνες και τάξη στον χώρο. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια όπως και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πλέον σημαντικό επίπεδο  πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Είναι σύνθετες και πλήρεις μελέτες, οι οποίες στην ολοκλήρωσή τους θα βελτιώσουν καθοριστικά την εικόνα της Ελλάδας, τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό Περιβάλλον, ενισχύοντας σημαντικά τις επενδύσεις με οργάνωση και τάξη.
   Παράλληλα, έχοντας αυτά τα σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία στα χέρια μας και αξιοποιώντας έγκαιρα και μεθοδικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θωρακίζουμε με γρήγορες διαδικασίες, ιδιαιτέρως δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας  μας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς με το πέρας της εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων αυτών των νησιών, θα μπει τάξη στη δόμηση, αφήνοντας πίσω δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος.
   Οφείλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη,  όλους τους συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, για τη συστηματική δουλειά και την προσήλωση που επέδειξαν για αυτή την εμβληματική πολεοδομική μεταρρύθμιση.
   Η εκπόνηση μελετών για πάνω από το 70% της χώρας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν εθνικό στοίχημα που οφείλουμε όλοι μαζί, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο, το ΤΕΕ, όλος ο τεχνικός κόσμος και η Αυτοδιοίκηση να κερδίσουμε προς όφελος των πολιτών και συνολικά της χώρας.
   Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε:
   «Το  Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο  στην ανάπτυξη της χώρας και στην περιβαλλοντική προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.
   Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαίσιο σε ένα μικρό μέρος της Επικρατείας, που πολλές φορές ακόμα και αυτό αμφισβητούνταν από προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα πατάει σε γερές βάσεις με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα συνοδεύεται από στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Δήμου της Ελλάδας».
   Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, δήλωσε:
   «Ξεκινάμε με πράξεις και όχι με λόγια, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο και παράλληλα πολύ δύσκολο εγχείρημα, την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.
   Το στοίχημα είναι μεγάλο και για να το κερδίσουμε θέλουμε αρωγούς όλους τους μελετητές που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Θα χρειαστεί να εργαστούν όλοι και μάλιστα εντατικά.
   Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους που θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2025. Η άψογη συνεργασία μας με τους αρμόδιους Υπουργούς Κώστα Σκρέκα, Νίκο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα, Ευθύμιο Μπακογιάννη και όλους τους συνεργάτες τους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, μάς δίνει την αισιοδοξία ότι θα φέρουμε εις πέρας ένα από τα πιο αναπτυξιακά έργα της χώρας.
   Ήρθε η ώρα να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια όσα δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο αποτέλεσμα και συνεργασία, ο τεχνικός κόσμος της χώρας αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να οδηγήσει τις προσπάθειες ώστε να αποκτήσει κάθε περιοχή της χώρας ορθό, αναπτυξιακό και δίκαιο σχεδιασμό του χώρου, για να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον, για να γνωρίζουμε όλοι πού και πώς θα αναπτυχθεί η χώρα και η κοινωνία, πού και πώς θα προστατέψουμε τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Το ΤΕΕ διαλέγεται και συνδράμει την Πολιτεία σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, προτείνει, αναλύει, ωριμάζει αλλά και προωθεί και εφαρμόζει όσα απαιτούνται για να πάει μπροστά η Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τη δουλειά».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μέγγενη αποτελούν για τα δημόσια (κυρίως) αλλά και τα ιδιωτικά έργα οι γεωμετρικές αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών παγκοσμίως που φυσικά επηρεάζουν και τη χώρα μας. Η αύξηση αυτή σύμφωνα με πηγές της αγοράς άρχισαν να παρατηρούνται από τα τέλη του περασμένου χρόνου και συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του έτους.
   Οι αυξήσεις αυτές αφορούν σχεδόν στο σύνολο των υλικών που χρησιμοποιούνται στα εργοτάξια και τις οικοδομές. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις αφορούν βασικές πρώτες ύλες όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, ο χαλκός (που αφορά τα Η/Μ), το αλουμίνιο, το pvc, το πολυαιθυλένιο (που χρησιμοποιείται σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης). Σημαντικές αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί και στα καύσιμα που συμπαρασύρουν τις τιμές αλλά και τις μεταφορές.
   Αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων αυξήσεων, ειδικά στις υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι να αρχίσει να παρατηρείται αδυναμία ανταπόκρισης από πολλούς εργολάβους στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
   Εγκλωβισμένοι διαγωνισμοί
   Επιπρόσθετα, το πρόβλημα παρατηρείται και σε διαγωνισμούς που τρέχουν και είναι σε εξέλιξη από το 2019, το 2020 αλλά και φέτος (κυρίως τους πρώτους μήνες). Σε αυτούς του διαγωνισμούς οι προσφορές που δόθηκαν ήταν πριν την μεγάλη ανατίμηση των πρώτων υλών με αποτέλεσμα πολλοί μειοδότες να είναι σήμερα “εγκλωβισμένοι” στις εκπτώσεις αυτές.
   Το πρόβλημα αγγίζει και έργα τα οποία συμβασιοποιήθηκαν παλαιότερα και τρέχουν με τιμές υλικών που έρχονται ακόμα και από το 2015 ή και πιο παλιά με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσχέρεια ή και αδυναμία ανταπόκρισης.
   Πρόβλημα η απουσία μηχανισμού
   Το περασμένο καλοκαίρι από το βήμα του ITC 2021, στην τράπεζα των κατασκευών είχε αναφερθεί το συνεχιζόμενο πρόβλημα των ανατιμήσεων των υλικών και από το υπουργείο είχε γίνει γνωστό ότι είχε αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση του.
   Επί της ουσίας το πρόβλημα αναφορικά με τα δημόσια έργα εντοπίζεται στην απουσία μηχανισμού διαπίστωσης των μεταβολών των τιμών υλικών, ημερομισθίων και μισθωμάτων μηχανημάτων έργου, μία απουσία που σε περιόδους ακραίων αυξήσεων, όπως αυτή που βιώνουμε αυτή την περίοδο, γίνεται περισσότερο έντονη.
   Μάλιστα για το θέμα έχουν σταλεί σειρά από επιστολές από εργοληπτικές οργανώσεις ζητώντας την λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στα εργοτάξια της χώρας, ειδικότερα όμως στα δημόσια έργα.
   Σε εξέλιξη παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα
   Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόβλεψη στον τροποποιημένο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και στο υπουργείο έχει εσωτερικά συσταθεί μια ομάδα που θα διαπιστώσει τις αυξήσεις των υλικών και θα τις ενσωματώσει σε αρκετά άρθρα εργασιών Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται
   οι τιμές των συντελεστών αναθεώρησης ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αιτήματος από τους εργολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο.
   Για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς που δεν έχουν δοθεί προσφορές, εκεί υπάρχει η δυνατότητα της μικρότερης έκπτωσης, ανάλογα με την δυνατότητα του εκάστοτε συμμετέχοντα. Στα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων υπάρχει η σχετική πρόβλεψη και η δυνατότητα επίλυσης τους θεωρείται διαχειρίσιμη.
   Ποια θα είναι η διαδικασία
   Αυτό που θα μπορεί να κάνει ο κάθε εργολήπτης, όταν είναι μέσω του κωδικού αναθεώρησης να υποβάλει πιστοποίηση αναθεώρησης προς την αναθέτουσα αρχή.
   Εκείνη με τη σειρά της κάνοντας χρήση της υπουργικής απόφασης θα μπορεί να προσδιορίζει τα ποσά αναθεώρησης ανά άρθρο τιμολογίου εργασιών, βάσει των συντελεστών αναθεώρησης . Αυτοί θα είναι διαφορετικοί ανά άρθρο εργασιών και η μεταβολή τους θα προσδιορίζεται με βάση την διαφορά από μία τιμή εκκίνησης και την διαπιστωμένη αύξηση ενός υλικού.
   Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αναθεωρήσεις των τιμών δεν αγγίζουν την συνολική έκπτωση που έχει δώσει ο εργολήπτης σε ένα έργο καθώς αυτή προκύπτει από το σύνολο υλικών, υπηρεσιών και εργασιών.
   Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι αναθεωρήσεις που μπορεί να προκύψουν θα είναι μεταξύ 4-10%, δηλαδή κατά βάση αρκετά χαμηλότερες από τις αυξήσεις των υλικών. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο χαρακτήρας της απόφασης θα αποτελεί μια ανακούφιση και όχι αναπλήρωση του συνόλου μιας αύξησης.
   Τα αιτήματα των εργοληπτικών οργανώσεων
   Οι εργοληπτικές οργανώσεις όπως οι ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ έχουν παγίως ως κύριο αίτημα την συγκρότηση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών.
   Μάλιστα για το θέμα έχουν σταλεί σειρά από επιστολές ζητώντας την λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στα εργοτάξια της χώρας, ειδικότερα όμως στα δημόσια έργα.
   Η συγκρότηση και ενεργοποίησή του που εκτιμάται πως θα μπορεί να δίνει μία αξιόπιστη προσέγγιση τιμών υλικών, ημερομισθίων και μισθωμάτων μηχανημάτων έργων μπήκε στον πρόσφατο νόμο 4782/2021.
   Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει η προεργασία για την ίδρυση του από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ (που θα έχει την εποπτεία του) και η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα είναι δυνατή το 2022.
   Αυτό θα δώσει μία μακροπρόθεσμη λύση στα σκαμπανεβάσματα των τιμών. Η υπουργική απόφαση όμως εκτιμάται πως θα δώσει μια πιο άμεση λύση στο ολοένα και πιο διογκωμένο πρόβλημα που παρατηρείται διεθνώς και όχι μόνο στη χώρα μας.
   Το πρόβλημα των μεγάλων ανατιμήσεων σε παγκόσμια βάση έχει γίνει βραχνάς για το σύνολο της οικονομίας και η επίδραση του στον κατασκευαστικό κλάδο είναι αποτέλεσμα στην γενικευμένη αυτή τάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά έργα υπάρχουν πολλές προμήθειες υλικών από το εξωτερικό των οποίων οι τιμές αλλάζουν σχεδόν καθημερινά.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ταχεία αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Μεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί είναι και η θεσμοθέτηση της έννοιας του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης». Με τον χορηγικό αυτό θεσμό, μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές. Τα οικεία Δασαρχεία θα ορίζουν τις περιοχές που χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση και ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την εκπόνηση των μελετών και τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων. Στη διαδικασία αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο δεν απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.      
   Με τον θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», σε συνδυασμό με τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10 Αυγούστου για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών, ολοκληρώνονται ταχύτερα οι μελέτες και τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.    
   Με αποφάσεις του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, ορίστηκαν ως ανάδοχοι αποκατάστασης με σκοπό την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην πυρόπληκτη περιοχή της Λίμνης στη Βόρεια Εύβοια, οι εταιρείες EREN Hellas και ΔΕΗ, στις 14, 16 και 17 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.  
   Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει με 1.980.000 και 396.000 ευρώ την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων σε δύο κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής (Σηπιάδα και Αχλάδι), ενώ η EREN Hellas θα προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 992.222 ευρώ για τον ίδιο σκοπό στην λεκάνη του όρους Κανδύλι, προστατεύοντας τη Λίμνη. Ως καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της ΔΕΗ έχει οριστεί η 17η και η 18η Δεκεμβρίου 2021 και για την EREN Hellas η 14η Δεκεμβρίου 2021.  
   Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης προβλέπουν την κατασκευή των εξής έργων: 
   - Κορμοδέματα και σανιδότοιχοι για τον περιορισμό της επιφανειακής διάβρωσης και απορροής.  
   - Κλαδοπλέγματα κατά μήκος των υπολειμμάτων υλοτομίας των απονεκρωθέντων δέντρων, κυρίως σε εδάφη μικρών κλίσεων, με σκοπό την προστασία τους από τη διάβρωση και την επιφανειακή απορροή.  
   - Ξυλοφράγματα σε μικρές χαραδρώσεις και ρέματα για την αποτροπή της διάβρωσης και τη συγκράτηση φερτών υλικών.    
   Χρηματοδοτήσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Πράσινο Ταμείο 
   Με ταχύτατες ενέργειες του ΥΠΕΝ εξασφαλίστηκαν ήδη οι παρακάτω πιστώσεις:  Δασαρχείο Λίμνης: 14.102.520 ευρώ - Δασαρχείο Ιστιαίας: 5.799.000 ευρώ από ΣΑΕΠ «Φυσικών Καταστροφών» - Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠΕΝ, μετά από Τεχνικά Δελτία που κατατέθηκαν τον Αύγουστο για σύνταξη μελετών, αποκατάσταση υποδομών και αντιδιαβρωτικά έργα. 
   Επιπλέον αυτών εξασφαλίστηκαν 145.000 ευρώ για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού 13 θέσεων, με τη διαδικασία κάλυψης έκτακτων και επειγουσών ενεργειών. 
   Το Πράσινο ταμείο, με απόφαση του στις 27.08.2021, μετά από επιστολή του ΥΠΕΝ προς αυτό, ενέκρινε 700.000 ευρώ προς τους πληγέντες ΔΑΣΕ και Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 360.000 ευρώ. Επίσης έχουν δοθεί στους ΔΑΣΕ πιστώσεις ύψους 70.000 ευρώ από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και 30.000 ευρώ από την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, για τη χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν.   
   Πορεία έργων και εργασιών 
   1. Απολήψεις παρόδιας βλάστησης 
   Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  
   Στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, η απόληψη καμένης παρόδιας βλάστησης έχει ολοκληρωθεί: 
   στο 100% στις Επαρχιακές Οδούς (Κήρινθος - Ροβιές και Στροφυλλιά-Παππάδες).  στο 100% για το Επαρχιακό Δίκτυο (δρόμοι σύνδεσης μεταξύ χωριών).  στο >90% στο Δημοτικό Δίκτυο οδών (μικροί δρόμοι εντός και μεταξύ χωριών με μικρή κυκλοφορία, που έχουν πολλά καμένα δέντρα) . Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού 
   Έχουν ξεκινήσει εργασίες κοπής-απόληψης στα χωριά Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτη, Αγδίνες, Τσαπουρνιά, ενώ ξεκινούν και στο χωριό Μηλιές την Παρασκευή. Ο καθαρισμός του Επαρχιακού Δικτύου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%.  
   Οι εργασίες γίνονται από τους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα. 
   2. Αντιδιαβρωτικά-Αντιπλημμυρικά 
   Για το σύνολο της έκτασης που κάηκε στη Β. Εύβοια έχει ήδη συνταχθεί και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, η αναγνωριστική μελέτη για το σύνολο των απαραίτητων έργων σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες της περιοχής. 
   Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  (Δασαρχείο Λίμνης) 
   Αντιδιαβρωτικά έργα (μελέτες-υλοποίηση): 
   Από το οικείο Δασαρχείο Λίμνης έχουν συνταχθεί και έχουν ήδη εγκριθεί από τη ΔΔ Ευβοίας, οι 5 μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων που αντιστοιχούν συνολικά στην περιοχή.  Για την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων, οι εργασίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και ξεκινούν από τη Λίμνη Ευβοίας.  Αντιπλημμυρικά έργα (μελέτες-υλοποίηση): 
   Από το Δασαρχείο Λίμνης ετοιμάζονται οι 5 μελέτες αντιπλημμυρικών έργων που αντιστοιχούν στην περιοχή. Η πρώτη μελέτη θα είναι έτοιμη εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι υπόλοιπες 4 μελέτες θα είναι έτοιμες ως το τέλος Σεπτεμβρίου.  Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού 
   Αντιδιαβρωτικά έργα (μελέτες-υλοποίηση): 
   Από το Δασαρχείο Ιστιαίας αναμένονται συνολικά 4 μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η πρώτη εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.   Για την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων, οι εργασίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς.  Αντιπλημμυρικά έργα (μελέτες-υλοποίηση): 
   Από το Δασαρχείο Ιστιαίας αναμένονται συνολικά 4 μελέτες αντιπλημμυρικών έργων ως τα μέσα Οκτωβρίου.   3. Π.Ν.Π. και Υ.Α.  
   Σε συνέχεια της ψήφισης στη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στις 31 Αυγούστου, έχουν εκδοθεί οι εξής Υπουργικές Αποφάσεις: 
    Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/77889/2414/19-08-2021 (ΑΔΑ: ΡΕ8Ο4653Π8-ΘΚΒ) Απαγόρευση θήρας και έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων στις πληγείσες από πυρκαγιά περιοχές της xώρας.   Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/79833/4393/30.08.2021 (Β΄ 4022) Καθορισμός λεπτομερειών και τεχνικών ζητημάτων για την υλοτομία – απόληψη καμένων ιστάμενων δέντρων της περ. (στ) της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν.δ. 86/1969 (A’ 7).  Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/81777/2996/03-09-2021 (Β΄ 4080) Καθορισμός λεπτομερειών και τεχνικών ζητημάτων επί της παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 998/1979 – Προϋποθέσεις εφαρμογής, επίβλεψη και έλεγχος διαδικασιών εκτέλεσης έργων από τους Αναδόχους αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.  Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/82371/3029/06.09.2021 (Β΄ 4209) Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών Ορεινών Υδρονομικών Έργων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Από το ypodomes.com έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει τα μεγαλύτερα σε κόστος έργα σε κατασκευή. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα έργα αλλάζουν. Κάποια προστίθενται, κάποια αφαιρούνται από τη λίστα.
   Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να προστιθενται αρκετά και σημαντικά νέα έργα σε αυτό τον κατάλογο, βλέπουμε ότι πολλά από τα έργα είναι σε ώριμη κατασκευαστικά φάση και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.
   Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα 20 μεγαλύτερα (από άποψη κόστους) υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα, όπως καταγράφονται αυτή την εποχή. Η κατάταξη τους έχει ως παρακάτω:
   Θέσεις 20-16
   20.ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας: 113εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων εργασιών. Πιθανή λειτουργία το 2022. Ανάδοχος: Κ/Ξ ΡΟΥΤΣΗΣ-ΕΡΕΤΒΟ-ΑΑΓΗΣ.
   19.Φωτοβολταϊκό Πάρκο Κοζάνης: 127 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο έργο πράσινης ενέργειας με τη ματιά στην επιλογή απολιγνιτοποίησης της χώρας. Θα ολοκληρωθεί το 2024. Το κατασκευάζει η MYTILINEOS.
   18.Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων: 150εκατ.ευρώ. Πρόκειται για έργο που θα ολοκληρωθεί μετά το 2024.Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ.
   17.Ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία: 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ταλαιπωρημένο έργο με παλαιότερες εργολαβίες να έχουν ξεκινήσει το 2010. Την εργολαβία-σκούπα έχει αναλάβει η MYTILINEOS από τα τέλη του 2020. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.
   16.Έργα Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου: 150εκατ.ευρώ. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021 (απαιτείται και νέα εργολαβία για τη δημιουργία παράκτιου πάρκου). Το κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ.
   Θέσεις 15-11
   15.Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων Πελοποννήσου: 160 εκατ.ευρώ. Τα έργα είναι σε εξέλιξη και αν όλα πάνε όπως σχεδιάζεται, θα λειτουργήσουν 3 νέες μονάδες το 2022-2023.Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
   14.Επέκταση προβλήτα κρουαζιέρας Λιμένα Πειραιά: 160 εκατ.ευρώ: Το έργο προχωρά με κάποια επιμέρους θέματα. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023. Tο κατασκευάζει η ΤΕΚΑΛ.
   13.Σιδηροδρομικό έργο υποδομής τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο: 215εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένης κατασκευής. Το κατασκευάζει η DG INFRASTRUTTURE.
   12.IGB: 240 εκατ.ευρώ. Ακόμα ένα μεγάλο ενεργειακό έργο, ένας αγωγός φυσικού αερίου που ενώνει Ελλάδα και Βουλγαρία. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται στα τέλη του 2021. Το κατασκευάζει η ΑΒΑΞ.
   11.Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65- Λαμία-Ξυνιάδα: 300εκατ.ευρώ: Τα έργα εκκίνησαν στις αρχές του 2019 και ήδη έχει αποδοθεί ένα τμήμα 14χλμ. Επίσης διανοίχθηκε και ο πρώτος κλάδος της Σήραγγας Όθρυος. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2022-2023. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ.
   Τα 10 μεγαλύτερα projects της χώρας είναι τα παρακάτω:
   10.Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αγίου Νικολάου Βοιωτίας: 340 εκατ.ευρώ. Το έργο που υλοποιεί η Μυτιληναίος είναι σε πλήρη εξέλιξη και πλησιάζει στην ολοκλήρωση του. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται στα τέλη του 2021. Το κατασκευάζει η MYTILINEOS.
   9.Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής: 375 εκατ. ευρώ. Ένα έργο που υπεγράφη φέτος το καλοκαίρι. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κ/Ξ MOTOR OIL-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα ολοκληρωθεί το 2024.
   8.Βόρειο Τμήμα αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία: Έργο που υπεγράφη πριν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2024. 442 εκατ. ευρώ. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ.
   7.Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: 500εκατ.ευρώ: Πλέον είμαστε στις πρόδρομες εργασίες. Από το 2021 αναμένουμε την έναρξη του κυρίως έργου. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR.
   6.Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος Πατρίκιος-Μίκρα: 500εκατ.ευρώ: Το έργο είναι σε προχωρημένη κατασκευή. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2024. Το κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ.
   Τα 5 μεγαλύτερα projects της χώρας είναι τα παρακάτω:
   5.Μετρό Αθήνας: Επέκταση Γραμμής 3 Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο: 660εκατ.ευρώ: Το πρώτο μισό ειναι ήδη σε λειτουργία. Το υπόλοιπο (Νίκαια-Δημοτικό Θέατρο) εκτιμάται πως θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022. Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM.
   4.Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: 1 δισ.ευρώ. Οι πολλαπλές εργολαβίες είναι σε εξέλιξη και το έργο στο σύνολο του εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023. Ανάδοχοι: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ.
   3.Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023. Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-IMPREGILO-HITACHI.
   2.Νέα Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαϊδα 5:  1,4 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2021. Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-HITACHI.
   1.Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: 1,8 δισ. ευρώ. Ένα νέο έργο το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά για αρκετά χρόνια. Για τα επόμενα χρόνια θα τραβάει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης θα ολοκληρωθεί το 2029. Το κατασκευάζει η Κ/Ξ ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM.
   Αλλαγή στην κυριαρχία των έργων
   Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή τα κυρίαρχα μεγάλα έργα στη χώρα είναι σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικά και έργα Μετρό) αλλά και σημαντικά ενεργειακά έργα.
   Στο επόμενο διάστημα, που αφορά τους επόμενους 12 μήνες αυτή η λίστα πρόκειται να αλλάξει καθώς κάποια έργα ολοκληρώνονται αλλά κάποια άλλα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται. Νέα και πολυαναμενόμενα έργα που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν είναι το Πάτρα-Πύργος και το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
   Γενικά φέτος έχει υπάρξει μία χρονιά στην οποία βλέπουμε σημαντικές ανακατατάξεις στην διαβάθμιση των μεγάλων έργων με κυρίαρχο στοιχείο πλέον την απουσία πολλών μεγάλων οδικών έργων, καθώς αυτά σε σημαντικό βαθμό έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί.
   Αντίθετα βλέπουμε την παρουσία πολλών ενεργειακών έργων τα οποία παίρνουν τη σκυτάλη ως τα πλέον σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα.
   Ποια έργα μπήκαν στη λίστα – Ποια έφυγαν
   Στο σημερινό TOP-20 έχουμε την είσοδο αρκετών μεγάλων έργων με κορυφαίο εκείνο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Επίσης είσοδο έχουμε για το βόρειο τμήμα του Ε65, την εργολαβία ολοκλήρωσης του Άκτιο-Αμβρακία, το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη και την Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής.
   Από την άλλη, τα έργα που εξήλθαν από τον κατάλογο, δηλαδή αυτά που ολοκληρώθηκαν, είναι τα έργα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια και η Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της κατασκευής του νότιου τμήματος του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα, η διάνοιξη της Σήραγγας Όθρυος, έγινε πραγματικότητα κατά το ήμισυ.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, διανοίχθηκαν τα τελευταία “κοπιαστικά” 25 μέτρα της πρώτης φάσης εκσκαφής, του πρώτου από τους δύο κλάδους της σήραγγας, του αριστερού με κατεύθυνση προς Τρίκαλα, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνοντας εργασίες που διήρκησαν πάνω από δύο έτη.
   Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου, μιας και η Σήραγγα Όθρυος αποτελεί το σημαντικότερο τεχνικό της εργολαβίας. Η διάτρηση των 3 χιλιομέτρων δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση καθώς όπως είχε συμβεί και με την αντίστοιχη σιδηροδρομική σήραγγα, το υπέδαφος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και το “τρύπημα” γινόταν μέτρο-μέτρο.
   Σήραγγα Όθρυος, Ε65, Πηγή: Κεντρική Οδός Α.Ε.
   Δύο χρόνια για δύο χιλιόμετρα
   Αξίζει να αναφερθεί πως όταν ξεκίνησε η διάτρηση της σήραγγας το 2019, είχαν διανοιχθεί περίπου 500 μέτρα από κάθε άκρο. Αυτό σημαίνει πως χρειάστηκαν δύο και πλέον έτη για περίπου 2 χιλιόμετρα.
   Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο θέμα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διάνοιξη και του δεύτερου κλάδου που θα ολοκληρώσει μία από τις μεγάλες κατασκευαστικές προκλήσεις του έργου για το νότιο τμήμα του Ε65. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες για το “ντύσιμο” της σήραγγας που περίπου θα πάρουν ένα έτος.
   Η σήραγγα Όθρυος αποτελεί το σημαντικότερο τεχνικό όλου του άξονα και με την ολοκλήρωση της, θα ενταχθεί ως μία από τις 10 μεγαλύτερες οδικές σήραγγες της χώρας. Είναι το έργο που θα επιτρέψει να “κουμπώσει” το νότιο τμήμα με το εν λειτουργία τμήμα του Ε65 από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα.
   Η πορεία του έργου
   Σήμερα η πρόοδος κατασκευής αγγίζει το 75%, αφήνοντας ελπίδες πως το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία εντός του 2022, ξεπερνώντας και τις τελευταίες δυσκολίες στα ορεινά της Φθιώτιδας.
   Στις 16 Ιουλίου παραδόθηκαν από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τα πρώτα 14 χιλιόμετρα από τα συνολικά 32,5 χιλιόμετρα του νότιου τμήματος. Προκειται για την λεγόμενη Δυτική Παράκαμψη Λαμίας που προσθέτει ακόμα ένα τμήμα στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο.
   Το τμήμα που δόθηκε στην κυκλοφορία ξεκινά από τον κόμβο του ΠΑΘΕ και εκτείνεται μέχρι τον κόμβο Καπερνησίου παρακάμπτοντας την πόλη της Λαμίας. Το τμήμα αυτό δεν συνδέεται με το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα καθώς αποτελεί την νότια απόληξη του νότιου τμήματος.
   Για να μπορέσει να λειτουργήσει ενιαία ο αυτοκινητόδρομος από την σύνδεση του Ε65 στον κόμβο Ανθήλης με τον ΑΘΕ μέχρι τα Τρίκαλα, χρειάζεται και η λειτουργία των υπόλοιπων 18 χιλιομέτρων. Τα έργα πραγματοποιεί η ΤΕΡΝΑ που όπως και η Κεντρική Οδός είναι μέλη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
   Τέλος του 2024 ο στόχος της πλήρους λειτουργίας
   Ταυτόχρονα ενεργοποιείται σταδιακά και η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι το Κηπουρειό Γρεβενών όπου ο Ε65 θα συνδεθεί μέσω κόμβου με την Εγνατία Οδό.
   Μεγάλος στόχος είναι στα τέλη του 2024, να μπορέσει όλος ο αυτοκινητόδρομος μήκους 181 χιλιομέτρων που θα φέρει “κοντά” στην Αθήνα τη Δυτική Μακεδονία και το ταξίδι μέχρι Γρεβενά θα είναι πλέον υπόθεση περίπου 4 ωρών όταν σήμερα απαιτούνται πάνω από 6 ώρες.
   Το ίδιο θα συμβεί και την Ήπειρο όπου η σύνδεση για παράδειγμα με το Μέτσοβο θα απαιτεί από την Αθήνα οδήγηση περίπου 4 ωρών και 30 λεπτών. Ο Ε65 τότε θα λειτουργήσει (ενιαία πλέον) ως ο τρίτος μεγάλος κάθετος εθνικός άξονας ανάμεσα στην Ιόνια Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης (που διαχειρίζονται ανά τμήματα η Νέα και Κεντρική Οδό, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και η Εγνατία Οδός).

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το 2020 ήταν μια ευνοϊκή χρονιά για τον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι ο όγκος της παγκόσμιας κατασκευαστικής παραγωγής μειώθηκε μόνο κατά 2% - Ανω των $1,511 τρισ. τα συνολικά έσοδα
   Οι 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως σημείωσαν το 2020 έσοδα άνω των 1,511 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte, Global Powers of Construction, που αναλύει τον παγκόσμιο κατασκευαστικό κλάδο και εξετάζει τις στρατηγικές και τις επιδόσεις των κορυφαίων εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών. «Η φετινή ανάλυση είναι εμφανώς επηρεασμένη από την πανδημία του COVID-19 και απομένει να εκτιμηθεί το πώς θα επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες των δαπανών», δηλώνει ο Javier Parada, Επικεφαλής του τμήματος Engineering & Construction της Deloitte Global. «Η πανδημία έχει επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, καθώς η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένες χώρες και κατά συνέπεια οι δυνατότητες επενδύσεων σε υποδομές διακινδυνεύουν λόγω του υψηλότερου χρέους που προκάλεσε η αύξηση των δημόσιων δαπανών για τον μετριασμό της κρίσης. Ωστόσο, η τρέχουσα κρίση θα πρέπει να έχει περιορισμένη επίδραση στις μακροπρόθεσμες μεγάλες προοπτικές που θα ωθήσουν την ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια».
   Ανά γεωγραφική περιοχή οι μεγαλύτερες εταιρείες, με βάση τα έσοδα, εδρεύουν στην Κίνα, την Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία), την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. Οι εταιρείες αυτές αντιπροσωπεύουν το 48%, το 22%, το 13%, το 8% και το 5% των συνολικών πωλήσεων, αντίστοιχα. Ωστόσο, υπάρχει μία μόνο κινέζικη εταιρεία στις Top 10 που κατατάσσεται με βάση την κεφαλαιοποίησή της και δύο κινέζικες εταιρείες στο Top 10 που κατατάσσονται με βάση τις διεθνείς πωλήσεις.
   Ανάμεσα στις Top 100 εταιρίες – ελάχιστα λιγότερο από τις μισές εταιρείες – κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων σε δολάρια και 18 πέτυχαν διψήφιες αυξήσεις. Αντίθετα, 25 εταιρείες κατέγραψαν συρρίκνωση εσόδων άνω του 10%. Λόγω της αβεβαιότητας που επέφερε η πανδημία του COVID-19, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 6,9% ανάμεσα στις Top 100 εταιρίες, με τις χρηματιστηριακές επιδόσεις τους να ποικίλουν ανά γεωγραφική περιοχή. Σημαντική ανάπτυξη υπήρξε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, ενώ αντίθετα Κινέζικοι και Ιαπωνικοί Όμιλοι παρουσίασαν διψήφια μείωση , με τους ευρωπαϊκούς ομίλους να καταγράφουν μείωση κατά 6,2%. Ωστόσο, οι τιμές της αγοράς έχουν γενικά ανακάμψει από τις 31 Μαρτίου 2020, όταν και επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις σε πολλές χώρες.
   Το γεγονός ότι η ανάκαμψη από την πανδημία είναι άνιση, με ορισμένες χώρες να αντιμετωπίζουν ακόμη αναστάτωση και περιορισμούς, ενώ άλλες να επιστρέφουν σε «κανονική» οικονομική δραστηριότητα λόγω των εκστρατειών εμβολιασμού, κάνει στρατηγικές επιλογές, όπως την διεθνοποίηση, ακόμα πιο προκλητικές. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο θα πρέπει να ληφθούν σε περιφερειακή βάση. Παρόλο που η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των περιορισμών κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές, η κρίση πιθανότατα θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά και την ικανότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα υποδομής. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στις μεγάλες τάσεις στις οποίες στηρίζει ο κατασκευαστικός κλάδος τις αναπτυξιακές προοπτικές του θα μπορούσαν επίσης να είναι σημαντικές, εάν συνυπολογιστούν και οι παρακάτω εξελίξεις :
   Πληθυσμιακή ανάπτυξη. Ενώ η πανδημία του COVID-19 δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τις μεγάλες δημογραφικές τάσεις, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική επίδραση από την εξ αποστάσεως εργασία, περιορίζοντας ενδεχομένως την τάση προς μεγαλύτερη αστικοποίηση και συγκέντρωση του πληθυσμού. Κλιματική αλλαγή. Η πανδημία έχει επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του άνθρακα στην οικονομία, καθώς διάφορες χώρες και εταιρείες δημοσιεύουν επιθετικούς στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αλλά και επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση με τους στόχους ανάπτυξης της βιωσιμότητας, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν θετικά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση των υποδομών. Τεχνολογία και ψηφιακός μετασχηματισμός. Η πρόοδος που σημειώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και της κοινωνίας το προηγούμενο έτος ισοδυναμεί με την πρόοδο που θα πραγματοποιείτο σε πέντε χρόνια με ρυθμούς προ-πανδημίας. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και να πυροδοτήσει τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών για τον κλάδο σε σχέση με επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Σε σύγκριση με άλλους κλάδους που επηρεάστηκαν από την πανδημία, το 2020 ήταν μια ευνοϊκή χρονιά για τον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι ο όγκος της παγκόσμιας κατασκευαστικής παραγωγής μειώθηκε μόνο κατά 2%, κάτω από τα επίπεδα συρρίκνωσης που υπέστη η παγκόσμια οικονομία. Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από τον COVID-19, η παγκόσμια κατασκευαστική αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η συνολική οικονομία, με τις εταιρείες του κλάδου να επικεντρώνονται στην καινοτομία, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τη λειτουργική αποδοτικότητα που, σε συνδυασμό με βελτιώσεις στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και προσφορών, θα επιτρέψουν στις κατασκευαστικές εταιρείες να επιτύχουν βιώσιμη κερδοφορία.
   Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Deloitte, Global Powers of Construction για το 2020
   Ανάμεσα στις 100 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως αναφέρονται και 3 ελληνικές εταιρίες, οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Ως προς την κατάταξη των ελληνικών εταιριών, σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρία Μυτιληναίος βρίσκεται στην 82η θέση με πωλήσεις 2,17 δισ. δολάρια, η ΓΕΚ Τέρνα στην 91η θέση με πωλήσεις 1,6δισ. δολάρια και η Ελλάκτωρ στην 100η θέση με πωλήσεις 1δισ. δολάρια. Συνολικά, οι πωλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα το 2020 μειώθηκαν κατά 8,7% και ανήλθαν στα 4,79 δισ. δολάρια, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου άγγιξε τα 3,32 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 16,2%.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3η Μαρτίου στη Θεσσαλία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημα του Πρωθυπουργού για ανακατασκευή του σχολείου, ανέλαβε την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου.
   Λίγους μήνες μετά, ένα νέο, πρότυπο, υπερσύγχρονο και ασφαλές σχολικό κτίριο θα υποδεχτεί τη Δευτέρα μαθητές και δασκάλους.
   ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
   -Μέχρι τις 18 Μαρτίου είχαν ολοκληρωθεί η έγκριση εκτέλεσης των εργασιών κατεδάφισης, οι εργασίες κατεδάφισης καθαυτές καθώς και η απομάκρυνση των υλικών. 
   -Ακολούθησαν οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου. 
   -Ως τις αρχές Ιουνίου είχαν συντελεστεί τόσο οι εργασίες κατασκευής θεμελίωσης του νέου προκατασκευασμένου σχολικού κτηρίου, όσο και η κατασκευή – τοποθέτηση κυψελών και πλακών. 
   -Ακολούθησαν οι εργασίες κατασκευής της στέγης, που ολοκληρώθηκαν προς τα τέλη Ιουνίου. 
   -Παράλληλα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατασκευάστηκαν ένα μεταλλικό κτήριο αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και το υπόστεγο για τη γυμναστική. 
   -Μέσα στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου  ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτηρίου, με τα χτισίματα και τα ηλεκτρομηχανολογικά, υδραυλικά και αποχέτευση, δάπεδα, γυψοσανίδες, επιχρίσματα, βαψίματα και κουφώματα. Οι τελευταίες εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και περιλάμβαναν την κατασκευή πεζοδρόμων, τις ασφαλτοστρώσεις, το χώρο πρασίνου και τη συνολική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 
   Σημειώνεται ότι υπεργολάβος της κατασκευής του κτηρίου ήταν η Αρμός Προκατασκευές Α.Ε.

   ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
   Ογδόντα εργαζόμενοι, μηχανικοί, χειριστές, οδηγοί, τεχνίτες οικοδόμοι, εργάτες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, με εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά, γερανούς, υδραυλικά σφυριά, βαρέλες και αντλίες σκυροδέματος, υδροφόρες, διαστρωτήρες ασφαλτομίγματος και οδοστρωτήρες, άνθρωποι και μηχανήματα δούλεψαν εντατικά για να παραδώσουν, έγκαιρα, ένα ποιοτικό και τεχνικά άρτιο έργο σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

   ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
   Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το οποίο περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες δραστηριότητες και χορηγίες. Η κοινωνική ευαισθησία όμως οφείλει να περιλαμβάνει και το απρόοπτο. Γι’ αυτό, εκτός προγράμματος, ο Όμιλος διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και βρίσκει τον τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται πάντα και παντού, όπου χρειάζεται.
   Με προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες, το περιβάλλον και την Ελλάδα, ασκώντας την επιχειρηματικότητα με υγιή τρόπο, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γυρίζει πίσω ένα μέρος της αξίας που δημιουργεί και λέει έμπρακτα ευχαριστώ στις τοπικές κοινωνίες, την Πολιτεία και την κοινωνία για τη δυνατότητα που του δίνουν, με την αποδοχή τους, να προσθέτει αξία για όλους ανεξαιρέτως τους συμμετόχους του.

    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ισχυρή συμμετοχή εκδηλώθηκε σε ένα ακόμα μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ, αυτή τη φορά για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου, συνολικά 6 σχήματα δήλωσαν παρουσία:
   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, η Κ/Ξ Μυτιληναίος-Dimand, η Κ/Ξ Intrakat-Redex, η Κ/Ξ ΤΕΚΑΛ-JCC SAL (από Λίβανο) και Μηχανική. Από τις BIG 5 η μόνη που δεν έδωσε το παρών ήταν  ΑΚΤΩΡ. Σε μία πρώτη ανάγνωση των συμμετοχών μπορούμε να πούμε πως βλέπουμε για πρώτη φορά δύο ισχυρές συμμαχίες. Η πρώτη είναι αυτή της Μυτιληναίος με την διαρκώς ανερχόμενη στα κτιριακά έργα Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η συμμαχία της Intrakat με την επίσης έμπειρη σε κτιριακά έργα Redex του ομίλου Κοπελούζου.
   Ενδιαφέρουσες συμμαχίες
   Η ΤΕΚΑΛ επίσης, δείχνει πως ήρθε για να μείνει στα μεγάλα έργα-ΣΔΙΤ. Η συμμαχία της με την Λιβανέζικη JCC SAL αν πετύχει θα δοκιμαστεί και άλλου. Η ΤΕΚΑΛ, το τελευταίο έτος έχει κάνει ντεμαράζ με σημαντικά έργα, εκ των οποίων τελευταίο είναι αυτό του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολης.
   Τέλος και η Μηχανική δηλώνει παρουσία σε ένα ακόμα διαγωνισμό-ΣΔΙΤ διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα των συμπράξεων.
   Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ο πρώτος που συγκεντρώνει τέτοιου τύπου ενδιαφέρον με συμμετοχές που από πηγές της αγοράς των κατασκευών θεωρούνται έκπληξη λόγω του μεγέθους του έργου. Ωστόσο άλλοι παράγοντες σχολιάζουν πως οι πολλαπλοί διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ που έχουν βγει που θα συνεχίσουν να βγαίνουν τραβούν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων εταιρειών λόγω της σταθερότητας και της σχεδόν μηδενικής οικονομικής έκθεσης που έχουν.
   Ένα μεγάλο έργο
   Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός χρειάστηκε μία χρονική μετάθεση για να πραγματοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 30 Ιουλίου μεταφέρθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. 
   Σύμφωνα με την προκήρυξη, το νέο έργο με προϋπολογισμό με ΦΠΑ 139,59 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,57 εκατ. ευρώ)  χωροθετείται διοικητικά στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου.
   Το αντικείμενο της προς ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και 1 πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.
   Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
   Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων.
   Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, ΜΕΣΩ Σ.Δ.Ι.Τ.».
   Διάρκεια 30 ετών
   Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια), εκ των οποίων οι πρώτοι 36 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
   Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 4412/2016 και τον Ν. 3389/2005 («Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα»). Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις: Την Α΄ φάση (προεπιλογή) και τη Β΄ φάση, η οποία διακρίνεται περαιτέρω σε δύο επιμέρους στάδια, ήτοι: Στάδιο Β.Ι (ανταγωνιστικός διάλογος) και Στάδιο Β.ΙΙ (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).
   Για τις ανάγκες υλοποίησης του Διαγωνισμού έχουν συναφθεί από τις 02-04-2021 και 02-04-2021 συμβάσεις τεχνικού και νομικού συμβούλου αντίστοιχα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, για την υποβοήθησή της σε τεχνικά, νομικά και χρηματοοικονομικά θέματα μέχρι και την ολοκλήρωση του συνόλου της διαγωνιστικής διαδικασίας (Α΄ Φάση και Β΄ Φάση του Διαγωνισμού).
   Το έργο θα κατασκευαστεί βάσει του σχεδίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έλαβε χώρα πριν από 1,5 έτος περίπου.
   Τα ωφέλη του έργου
   Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται:
   • Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων από τη λειτουργία και τη συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων της Γ.Γ.Υ.
   • Εξοικονόμηση πόρων από τον καθαρισμό και τη φύλαξη των υφιστάμενων κτιρίων της Γ.Γ.Υ.
   • Εξοικονόμηση δαπανών τηλεπικοινωνιακών τελών με τη χρήση προηγμένων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών («syzefxis»)
   • Κατάργηση των εξόδων επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών (υπηρεσιακά οχήματα, μεταβάσεις κ.λπ.)
   • Χαμηλότερο κόστος εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
   • Ενιαία, εύρυθμη λειτουργία μεταξύ των Υπηρεσιών της Γ.Γ.Υ. / ΥΠ.Υ.ΜΕ.
   Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει θα υλοποιήσει τη μελέτη, χρηματοδότηση,κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
   και του περιβάλλοντος χώρου.
   Η Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών (Δ21) είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής υπηρεσιών για τα έργα Κτηριακών Υποδομών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στις 26 Αυγούστου η κυβέρνηση ανακήρυξε την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis προτιμητέο ανάδοχο για την παραχώρηση της Εγνατίας για 35 χρόνια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το δημόσιο θα εισπράξει άμεσα για την παραχώρηση 1,5 δισ. ευρώ και για τα επόμενα 35 χρόνια το 7,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων χρήσης και εκμετάλλευσης του έργου, δηλαδή, κατά τις προβλέψεις της σύμβασης, 24 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, έναντι 235 εκατ. ευρώ που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, ή 850 εκατ. ευρώ στο σύνολο της 35αετίας επί συνολικών εσόδων 11,35 δισ. ευρώ του παραχωρησιούχου.
   Με βάση τους όρους της προωθούμενης σύμβασης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θα πάρει για 35 χρόνια προς εκμετάλλευση την ολοκληρωμένη αρτηρία της Εγνατίας, τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας κι έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, μήκους 883 χλμ.
   Η Εγνατία διασχίζει όλη τη βόρεια Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα έως τους Κήπους του Εβρου και συμπεριλαμβάνει τους τρεις κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν την Ελλάδα με τις όμορες βαλκανικές χώρες: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία.
   Το κόστος του έργου ήταν 7 δισ. ευρώ αλλά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα το πάρει με 1,5 δισ. Θα υπερδιπλασιάσει άμεσα το κόστος των διοδίων που πληρώνουν σήμερα οι χρήστες (από 3 λεπτά το χλμ. σε 6,5 λεπτά το χλμ.) και θα καταργήσει τις ισχύουσες μέχρι σήμερα απαλλαγές για άνεργους και τοπικούς χρήστες, προκειμένου να έχει αυξημένα έσοδα.
   Το έργο της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων που πρόκειται να παραχωρηθεί:
   • 900 χλμ. κατασκευασμένων αυτοκινητόδρομων (40% της Ελλάδας)
   • 110 χλμ. σηράγγων, 50 χλμ. γεφυρών
   • Ολες οι υπεραστικές μεταφορές της βόρειας Ελλάδας και οι συνοριακές συνδέσεις με γειτονικά κράτη
   • Καταβληθέν κόστος κατασκευής 7 δισ. ευρώ
   • Χρηματοδότηση κατασκευής: εθνικοί πόροι (μέσω δανεισμού) και προγράμματα ΕΕ
   • Αποπληρωθέντα δάνεια Εγνατία Οδός ΑΕ: 1,1 δισ. ευρώ (100%) – χρέος: 0
   • Κατασκευαστικές εκκρεμότητες: 0,25 δισ. ευρώ (σταθμοί εξυπηρέτησης, τμήμα 44 χλμ. Χαλάστρα – Εύζωνοι) Αποτελέσματα της παραχώρησης:
   • Απώλεια εξασφαλισμένων ετήσιων κερδών από το δημόσιο 90 έως 235 εκατ. ευρώ (αναλόγως του ύψους των διοδίων) για 35 έτη και αντ’ αυτού εφάπαξ είσπραξη 1,49 δισ. ευρώ και 24 εκατ. ευρώ το έτος. Το εφάπαξ ποσό ουσιαστικά θα αποτελεί προείσπραξη μόνο μικρού ποσοστού των μελλοντικών εσόδων, με επιτόκιο πολλαπλάσιο από το τρέχον επιτόκιο δημόσιου δανεισμού της χώρας (<1,9% για ομόλογα τριανταετίας).
   • Υπερδιπλασιασμός κόστους διοδίων για τους χρήστες (από 3 στα 6,5 λεπτά/χλμ.).
   • Κατάργηση απαλλαγών διοδίων για τοπικούς χρήστες και άνεργους.
   • Ανάληψη από το δημόσιο των σημαντικών ρίσκων (γεωτεχνικά, πανδημίες, οικονομικές κρίσεις) με επιπλέον αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο.
   • Απαγόρευση ανάπτυξης νέων αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας (π.χ. Θεσσαλονίκη – Εδεσσα, Πατρίδα – Σκύδρα κ.ά.) ως ανταγωνιστικών έργων στην παραχώρηση.
   • Το μοντέλο της εν λόγω παραχώρησης είναι εξαρχής στρεβλό, καθότι τα έσοδα διοδίων και εκμετάλλευσης υπερεπαρκούν για την αυτοχρηματοδότηση τόσο της συντήρησης και λειτουργίας όσο και των νέων κατασκευών, άρα δεν υφίστανται ανάγκες προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω σύμβασης παραχώρησης.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με τη μεγάλη επένδυση από το Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ να έχει ήδη ξεκινήσει στο Σκορπιό, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και για ένα από τα πρώτα έργα που θα υλοποιηθούν στο νησί.
   Το επενδυτικό σχέδιο, η ένταξη του οποίου στο καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου εγκρίθηκε μόλις από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφορά τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων στο Σκορπιό.
   Το νέο ξενοδοχείο, σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής, θα έχει δυναμικότητα 30 δωματίων και 60 κλινών.
   Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 26,6 εκ. ευρώ και θα ενισχυθεί με το ποσό των 4,3 εκ. ευρώ με τη μορφή επιχορήγησης.
   Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία LUXURIOUS AEROPI ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με διακριτικό τίτλο LUXURIOUS AEROPI Α.Ε.
   Το νέο ξενοδοχείο εντάσσεται στο πλαίσιου της μεγάλης επένδυσης για το VIP Exclusive Club στο νησί.
   Το προφίλ της επένδυσης για το VIP Exclusive Club στο Σκορπιό
   Το έργο χωρίζεται σε εννέα κτιριακές ενότητες σε έκταση 430.947,10 τ.μ.. Θα κατασκευαστούν νέα κτίσματα αλλά και θα διατηρηθούν και υφιστάμενα, όπως η λεγόμενη Ροζ Βίλα της Χριστίνας Ωνάση, που θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε τουριστικό κατάλυμα.
   Επίσης προβλέπονται:
   ένα κύριο ξενοδοχειακό συγκρότημα δόμησης 9.420 τ.μ. που περιλαμβάνει την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2). Στο κύριο συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης χώροι που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο,κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας. τέσσερις ανεξάρτητες βίλες VIP5, VIP6, VIP7 & VIP8 με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους , στην τρίτη κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων και στην τέταρτη εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων όπως χώροι αποδυτηρίων, αποθηκευτικοί χώροι, πισίνα και βοηθητική προβλήτα προσέγγισης μικρών σκαφών. Το σύνολο των εγκαταστάσεων καλύπτει τον ειδικό όρο της ελάχιστης απόστασης 10 μέτρων από τον αιγιαλό. βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής ελικοδρομίου συνολικής δόμησης 340 τ.μ., που θα βρίσκονται σε συνολική έκταση 3 στρεμμάτων (κτιριακή ενότητα 5). Σημειώνεται ότι σε μεγάλη εγγύτητα με το χώρο αναμονής βρίσκεται το ελικοδρόμιο. εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου» και δόμηση 403,5 τ.μ. από τα οποία αντιστοιχούν σε 148,5 τ.μ. και 255 τ.μ. στην υφιστάμενη και τη νέα δόμηση, αντίστοιχα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην τέταρτη κτιριακή ενότητα επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ. το υφιστάμενο κτίριο προσωπικού, συνολικής δόμησης 592 τ.μ., με χρήση κατοικίας και υφιστάμενο κτήριο συνολικής δόμησης 881 τ.μ. που περιλαμβάνει βοηθητικές υποδομές (χώρος συντήρησης μηχανημάτων). Βάσει της ΚΥΑ, προβλέπεται η υλοποίηση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης στα δύο αυτά κτίσματα, ώστε, για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις προσωπικού να φιλοξενήσουν κλίνες ή να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά. Νέο διώροφο κτίριο με δώμα με χρήση κατοικίας για το προσωπικό, όπως και αντλιοστάσιο αφαλάτωσης. Τα τέσσερα αυτά ακίνητα (εκ των οποίων δύο υφίστανται ήδη) θα βρίσκονται σε έκταση 3,2 στρεμμάτων (κτιριακή ενότητα 6). νέο κτίριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων που θα διαθέτει ειδικό χώρο φιλοξενίας μικρών κατοικίδιων ζώων. Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της υφιστάμενης αρένας ιππασίας, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων και η αναβάθμιση των υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές ανήκουν στη έβδομη κτιριακή ζώνη 4,7 χιλ. τ.μ. που είναι γνωστή ως «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων». νέο κτήριο με εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή 75 τ.μ., που τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την δασική ζώνη απολύτου προστασίας. Ανήκει στην κτιριακή ενότητα 8 που είναι γνωστή ως «Σπίτι του Λόφου». αμφιθέατρο που αναπτύσσεται βάσει του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους. Στο πρώτο επίπεδο του αμφιθεάτρου, κάτω από τη σκηνή, προβλέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων εξυπηρέτησης των ηθοποιών και του κοινού, όπως καμαρίνια, αποθήκες, WC, όπως και ανεξάρτητου μικρού αναψυκτηρίου. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις ανήκουν στην ένατη και τελευταία κτηριακή ενότητα τεσσάρων στρεμμάτων.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το καλύτερο κομμάτι της περιουσίας του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δρομολογεί προς αξιοποίηση ο ΕΦΚΑ, με τέσσερα γνωστά κτίρια σε κεντρικούς δρόμους του κέντρου να προορίζονται για ξενοδοχεία τουλάχιστον 4 αστέρων.
   Μόνο στο Δήμο Αθηναίων ο ΕΦΚΑ έχει στην κατοχή του 91 κτίρια, αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (!).
   Τα τέσσερα από αυτά, που αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, βρίσκονται στον άξονα Σύνταγμα – Ομόνοια και πέριξ.
   1. Ο πρώην ΦΩΚΑΣ στη Σταδίου
   Στον αέρα βγήκε από τον ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει, η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου – φιλέτου στη Σταδίου, που στέγαζε το γνωστό πολυκατάστημα FOKAS και παραμένει για πολλά χρόνια εγκαταλελειμένο.
   Το ακίνητο θα εκμισθωθεί στον πλειοδότη του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2021.
   Το 5ώροφο κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 8.453,08 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους με δώμα. Βρίσκεται στην οδό Σταδίου 41 σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στην πλατεία Ομονοίας και το Σύνταγμα.
   Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού του ΕΦΚΑ, το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα, για εμπορική χρήση (καταστήματα), ως γραφεία ή ως χώρος εκδηλώσεων / εκθέσεων / τέχνης κλπ. Απαγορεύται η ολική χρήση του ως χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά επιτρέπεται η μερική χρήση χώρων του για το σκοπό αυτό, στα πλαίσια λειτουργίας του κτιρίου ως προς την κύρια χρήση του.
   Το κατώτατο μηνιαίο μίσθωμα για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό ορίζεται σε 45.000 ευρώ. Σε όποιον το εκμισθώσει, θα δοθεί περίοδος χάριτος 6 μηνών, προκειμένου να προχωρήσει στις κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης για τη νέα λειτουργία του κτιρίου.
   Το κτίριο θα εκμισθωθεί για 15 + 5 έτη. Η ημερομηνία διεξαγωγής του πλειοδοτικού διαγωνισμού είναι η 10η Νοεμβρίου 2021.
   2. Το κτίριο στη Ζαλοκώστα
   Μετά τους άγονους διαγωνισμούς (που προέβλεπαν μεταξύ άλλων μόνο ξενοδοχείο 5 αστέρων) και τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, προκηρύχθηκε εκ νέου από τον ΕΦΚΑ ο διαγωνισμός για το πολυώροφο κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, στο κέντρο της Αθήνας.
   To κτίριο, που κτίστηκε το 1939, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο και 5 ορόφους. Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 1.854 τ.μ.
   Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται η δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων καθώς και η υποχρέωση για επένδυση στο κτίριο (ανακαίνιση) ύψους 1,2 εκ. ευρώ στα 2 πρώτα έτη της μίσθωσης.
   Η διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται να είναι 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον έτη. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για το διαγωνισμό ορίζεται στα 17.000 ευρώ.
   Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις κλειστές προσφορές τους έως τις 20 Οκτωβρίου 2021 στις 10 το πρωί. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΕΦΚΑ, στην οδό Ιπποκράτους 19 στο κέντρο της Αθήνας.
   3. Το Μέγαρο Σλήμαν – Μελά
   Το μεγαλύτερο και καλύτερο από αυτά είναι το κτίριο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου 46, Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου 3. Αφορά ουσιαστικά το μισό οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τους παραπάνω δρόμους αλλά και την Εμμανουήλ Μπενάκη στο άλλο άκρο.
   Αποτελείται ουσιαστικά από το μεγάλο 4ώροφο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία της Πανεπιστημίου και της Χαριλάου Τρικούπη καθώς και το ακίνητο που βρισκόταν το πάλαι ποτέ Ωδείο Αθηνών, στη Φειδίου 3.
   Όσον αφορά το μεγάλο κτίριο, αυτό κτίστηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα και περιλαμβάνει ισόγειο (που λειτουργούν πλέον καταστήματα), υπόγειο και τους 4 ορόφους, που λειτουργούσαν για πολλά χρόνια ως γραφεία. Είναι μικτής κατασκευής (πέτρα και σκυρόδεμα) ενώ στην εσωτερική του αυλή βρίσκεται ο γνωστός κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,5 τ.μ.
   Το κτίριο της Φειδίου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και έως το 1971 στέγαζε το Ωδείο Αθηνών και πριν από αυτό ήταν η Πρεσβεία της Αυστρίας και η κατοικία του Πρέσβη.
   Σύμφωνα με τα πλάνα του ΕΦΚΑ, στο ακίνητο μπορεί να δημιουργηθεί είτε κτίριο γραφείων είτε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από τη μελέτη του εκτιμητή που θα εξετάσει το ακίνητο.
   Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί μετά το διαγωνισμό θα μπορεί να παραχωρήσει χώρους για εκμετάλλευση (π.χ. τον κινηματογράφο). Εξετάζεται ωστόσο και η περίπτωση, να δοθεί ο κινηματογράφος ως παραχώρηση ξεχωριστή.

   4. Το διατηρητέο κτίριο στην Ομόνοια
   Αφορά το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Το κτίριο ουσιαστικά βρίσκεται πάνω στην οδό Πειραιώς, σχεδόν πάνω στην πλατεία Ομονοίας.
   Ήταν το κτίριο που στέγαζε το Ταμείο Νομικών ενώ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ως προς το κέλυφος και τα ουσιώδη τυπολογικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία.
   Έχει συνολική επιφάνεια 6.878 τ.μ.
   Τα πλάνα του ΕΦΚΑ θέλουν να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

   Η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σε νούμερα
   Σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου, στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού, Φωτεινής Πιπιλή, η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει 520 ακίνητα εκ των οποίων
   239 πλήρη κτίρια, 169 γραφεία ή διαμερίσματα, 71 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια στην Αττική βρίσκονται τα 140 πλήρη κτίρια και η αξία όλων των ακινήτων του ΕΦΚΑ στην περιφέρεια Αττικής εκτιμάται στα 738 εκ. ευρώ στο Δήμο Αθηναίων μόνο βρίσκονται 91 πλήρη κτίρια και η αξία όλων των ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου εκτιμάται σε 489 εκ. ευρώ Πλέον ο οργανισμός έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αξιοποίηση μερικών από αυτά, που είναι ακίνητα – φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, προσλαμβάνοντας εκτιμητές που θα αποτιμήσουν την αξία των ακινήτων και θα προτείνουν πιθανές χρήσεις και τρόπους αξιοποίησης.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ένα μαρμάρινο δάπεδο 150 τ.μ., ένας στυλοβάτης και κίονες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη νότια πρόσβαση του σταθμού του μετρό στην Αγία Σοφίας και αποσπάστηκαν πριν τέσσερα χρόνια αποτελούν το πρώτο μνημειακό σύνολο που επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον.
   Από την περασμένη Παρασκευή οι μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες αποτελούν τμήμα κυκλικής πλατείας, αφού συντηρήθηκαν στο Καλοχώρι μεταφέρθηκαν σε παλέτες στον προαύλιο χώρο του σταθμού στην Αγία Σοφίας. Συνεργεία με τη βοήθεια γερανού μεταφέρουν τμηματικά τον αρχαιολογικό θησαυρό ακριβώς πάνω από το σημείο που βρέθηκε και τον τοποθετούν στην οροφή της καταπακτής.
   Οι μαρμάρινες πλάκες των οποίων η χρήση χρονολογείται από τον 3ο έως τον 7ο αι. μ.Χ είχαν αποτυπωθεί πριν αποσπαστούν, συντηρήθηκαν σύμφωνα με τις τεχνικές και την σύνθεση των αρχαίων κονιαμάτων και συναρμολογούνται πάνω σε άμμο. Αργότερα θα ενωθούν από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το μαρμάρινο δάπεδο θα είναι ορατό και από τους πεζούς.

   Σταθμός Βενιζέλου: Eντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η απόσπαση του Decumanus Οι εργασίες συναρμολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το προσεχές Σάββατο όταν και θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί το εργοτάξιο και να επιθεωρήσει την πρώτη επανατοποθέτηση αρχαιολογικού θησαυρού στο έργο του μετρό, αποτελώντας, ουσιαστικά οδηγό και για τις άλλες αποσπάσεις και επανατοποθετήσεις αρχαίων που βρέθηκαν στο έργο.
   Σε ό,τι αφορά το σταθμό Βενιζέλου σύμφωνα με πληροφορίες προχωρά η απόσπαση των αρχαιοτήτων. Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί τοιχία ενώ εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η απόσπαση του Decumanus. Την επιχείρηση της απόσπασης έχει αναλάβει υπεργολαβικά η SLM, εξειδικευμένη εταιρία σε αποσπάσεις αρχαιοτήτων και μνημείων από την κοινοπραξία Άκτωρ-Κορρές.

   Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας
   Στο μεταξύ ακόμη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα των αρχαίων στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, θα κάνει αυτή την εβδομάδα η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
   Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών κάνει λόγο για «έγκλημα» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνοεί όλες τις «αντιδράσεις από επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ψηφίσματα δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης να ζητούν την επανεξέταση και την ανατροπή της απόφασης του τεμαχισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην Αριστοτέλους, στο άγαλμα Βενιζέλου.


   Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/koinonia/metro-thessalonikis-xekinise-i-proti-epanatopothetisi-archaion/?_thumbnail_id=223930&fbclid=IwAR2yf-J8Fw1oeKJmrgOzLNF81nt0dbepHchxwG5F_B9olAfGs6ZxNB3vQUE ]

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ύψος της επένδυσης που θα απαιτηθεί για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Άρη στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.
   Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής είναι το τέλος του 2026, ημερομηνία που χαρακτηρίζεται από τους υπευθύνους ως εφικτή έαν όλα τα εμπλεκόμενα... σφυριά για την υπόθεση του γηπέδου χτυπήσουν προς την ίδια κατεύθυνση.
   Οι συζητήσεις του σχεδιασμού του νέου γηπέδου βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας και με διαδοχικές συναντήσεις των υπευθύνων, ώστε να προκριθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Ανακοίνωση για το ζήτημα του γήπεδου εξέδωσε μάλιστα και η ΠΑΕ Άρης, που όπως σημειώνει θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.
   Περίπου 170 στρέμματα για τις ανάγκες της κατασκευής
   Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, για να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου ο ερασιτέχνης Άρης θα παραχωρήσει το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης και, ως αντάλλαγμα, θα του παραχωρηθεί για μακροχρόνια χρήση έκταση κοντά στα 170 στρέμματα στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στον αριθμό 65 πλησίον του κτηρίου Zeda, που ανήκει στον ΟΑΕΔ.
   Το νέο γήπεδο του Άρη θα έχει μεικτή χρήση και αναμένεται να είναι σύγχρονο και με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, χωρητικότητας περίπου 30.000 θέσεων. Η κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου, μετά από διαγωνισμό, εκτός από την κατασκευή του νέου γηπέδου, θα δημιουργήσει ξενοδοχειακούς χώρους, γραφεία αλλά και καταστήματα εμπορικής χρήσης, δίνοντας ζωή σε μία περιοχή που είναι... γκρίζα λόγω της έλλειψης αναπτυξιακών έργων.

   Παραχωρεί το Χαριλάου στο Δημόσιο και δημιουργείται μεγάλος χώρος πρασίνου
   Βάσει του ίδιου σχεδιασμού, το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης θα παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο χώρος του Κλεάνθης Βικελίδης θα γίνει ένα μεγάλος χώρος πρασίνου, σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή που ταλαιπωρείται από την έλλειψη πνευμόνων πρασινού και από τη δυσκολία στη στάθμευση, ειδικά όταν διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Μετά την κατεδάφιση του γηπέδου του Άρη από την περιοχή, στόχος είναι δημιουργηθεί εκεί ένας μεγάλος χώρος πρασίνου, ενώ εξετάζεται ακόμα και η ένωση του νέου πάρκου με το υπάρχον της Νέας Ελβετίας.
   Κύκλοι του ερασιτέχνη Άρη τονίζουν στη Voria.gr ότι βασική προϋπόθεση για τη μετεγκατάσταση είναι να κατασκευαστεί πρώτα το νέο γήπεδο και έπειτα να παραχωρηθεί στο Δημόσιο ο χώρος του Κλεάνθης Βικελίδης, που είναι περίπου 20 στρέμματα.
   Χρηματοδότηση από επενδυτή και ευρωπαϊκά προγράμματα
   Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ο ΟΑΕΔ να διατηρήσει την κυριότητα του γηπέδου αλλά να παραχωρήσει τη χρήση στον ΑΣ Άρης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βασική χρηματοδότηση του νέου γηπέδου, σύμφωνα τις πληροφορίες της Voria.gr, θα γίνει από τον επενδυτή που θα προκύψει μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό και θα αναλάβει την εκμετάλλευσή του, ενώ στόχος είναι να αξιοποιηθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης. 
   Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο ΑΣ Άρης θα αποζημιωθεί επιπλέον για την παραχώρηση των εγκαταστάσεών του, πέρα από την απόκτηση της χρήσης του νέου γηπέδου.
   Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλιας σημείωσε ότι πρόκειται για έργο διπλής ανάπλασης. «Πρόκειται για δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Το έργο πρασίνου στη Χαριλάου θα εξυπηρετεί την κινητικότητα και τους κατοίκους και το δεύτερο την ανάπτυξη στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να γίνονται τα έργα στην πόλη μας, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μία σύγχρονη πόλη αναβαθμίζοντας παράλληλα το αστικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
   Πηγή: https://www.voria.gr/article/sta-110-ekat-evro-to-project-tou-neou-gipedou-tou-ari---oles-i-plirofories?fbclid=IwAR1oR0N70mLPZkSRjqM2kRxsAQNsc0ba9tm7Xz3VQk-YsrDZncuKyV23qb8

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε την Πέμπτη, η εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, όπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.
   Πρόκειται για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προώθηση, με μεγαλύτερη ταχύτητα, των απαραίτητων απαλλοτριώσεων ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά για την οικονομία και την ανάπτυξη έργα, να ξεπεραστεί ο σκόπελος των πολύπλοκων γραφειοκρατικών, αλλά και δικαστικών, διαδικασιών που απαιτούνται, να ξεπεραστούν παθογένειες του συστήματος που προκαλούσαν σημαντικές καθυστερήσεις σε πλήθος υποδομών.
   Ειδικότερα, υπάγονται στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις για τα έργα:   - Οδικός άξονας Ρέθυμνο-Απόστολοι-Μάνδρες-Τμήμα Ρέθυμνο- Φράγμα ποταμών.
   - Κατασκευή του Βόρειου Αναβαλλόμενου Τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από Α/Κ Τρικάλων έως Α/Κ Εγνατίας.
   Επίσης, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ή το αρμόδιο για την κήρυξη των απαλλοτριώσεων όργανο να προβεί στην κήρυξη των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων της παρ. 1, υπάγοντας αυτές στη διαδικασία του άρθρου 7Α του  Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.  
   Επιπρόσθετα, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ή το αρμόδιο για την κήρυξη των  απαλλοτριώσεων όργανο να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων, καθώς επίσης και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν υπάγοντας αυτές στη διαδικασία  του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων που αφορούν:
   Τα οδικά –  συγκοινωνιακά έργα:
   - Οδικός Άξονας Πλάτανος – Σφηνάρι.
   - Κατασκευή συνοδών έργων των παρακάτω Έργων Παραχώρησης: α) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65, β) Αυτοκινητόδρομος Ιόνιας Οδού, γ) Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, δ) Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ – Τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, ε) Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, στ) Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων.
   - Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση και μετεπιβίβαση των μετακινούμενων επιβατών.
   - Κατασκευή Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Καρβάλης της Εγνατίας Οδού (αριστερός κλάδος), περί της χ.θ. 3+000 του τμήματος 14.1.1 Νέα Καρβάλη - Α/Κ Χρυσούπολης Π.Ε. Καβάλας.
   - Κατασκευή Αμφίπλευρου Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Κοκκινοχωρίου της Εγνατίας Οδού, περί της χ.θ. 13+000 (δεξιός κλάδος) και 13+450 (αριστερός κλάδος) του τμήματος 12.1.1 ποταμός Στρυμόνας - Ν. Πέραμος Π.Ε. Καβάλας.
   - Διαμόρφωση Χώρου Στάθμευσης και Αναψυχής (ΧΣΑ) Περιστερίου (3.1) της Εγνατίας Οδού στο δήμο Μετσόβου της Π.Ε. Ιωαννίνων.
   - Βελτίωση της ΕΟ 77 Χαλκίδα - Ψαχνά - Ιστιαία – Αιδηψός στο τμήμα από Πευκί μέχρι την Παράκαμψη Αγίας Άννας.
   Τα ενεργειακά έργα
   - Διασυνδετικές γραμμές μεταφοράς (Γ.Μ.) 400kV του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ-GIS) Κομοτηνής με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
   Τα υδραυλικά έργα
   - Έργα ύδρευσης Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά (Β’ Φάση) – Κατασκευή νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου & Αρχάγγελου.
   Υποδομές, Ενέργεια, Περιβάλλον, Επενδύσεις/αποκρατικοποιήσεις
   Μια και αναφερθήκαμε στο «κομμάτι» των υποδομών και των έργων, ο Υπουργός Επικρατείας, κ.  Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου, ανάμεσα στις οποίες σημαντικές εξελίξεις στις Υποδομές, το Περιβάλλον και την Ενέργεια ή και τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις / Αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτές ξεχωρίζουν:
   - Δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας.
   - Ανάρτηση σε διαβούλευση του Market Reform Plan που έχει υποβάλει η Ελλάδα, με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
   - Ανακοίνωση προσωρινού αναδόχου του διαγωνισμού των 100 εκατ. ευρώ για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης- Νάξου από τον ΑΔΜΗΕ.
   - Δημοσίευση Τεχνικών Προδιαγραφών των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ). Οι διαγωνισμοί ανάθεσης μελετών αρχίζουν ακολουθώντας αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025 σε 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη τη χώρα.
   - Ορισμός του ΤΕΕ ως αναθέτουσα αρχή και Φορέας Υλοποίησης για την εκπόνηση μελετών των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΤΠΣ- ΕΠΣ), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
   - Ένταξη έργων συνολικού ύψους 98 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με έμφαση στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» και ειδικότερα στην Πρόσκληση για «Υποδομές ύδρευσης».
   - Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των Κατασκευών του Αναβαλλόμενου Τμήματος Β΄ (Τμήματα Α/Κ Τρικάλων– Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών - Α/Κ Εγνατίας), του Έργου Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)».
   - Δημοπράτηση 5 σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Κορινθία, Φλώρινα.
   - Ένταξη στο ΕΣΠΑ της Β’ φάσης αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών.
   - Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, το οποίο συμπληρώνει τα έργα αναβάθμισης του «Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου.
   - Ανάδειξη μειοδότη για  το  έργο που αφορά στη βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», τμήμα: τέλος παράκαμψης Γραβιάς – ισόπεδος κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη.
   -Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις».
   - Έγκριση κειμένων των συμβάσεων μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ από τη διοίκηση του Ταμείου, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική φάση του διαγωνισμού που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
   - Έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχορήγησης 100 εκατ. ευρώ στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP). Το έργο αποτελείται από την διασυνοριακή διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτη), Κύπρου και Ισραήλ, με συνολικό μήκος 1.208 χλμ και αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 3.10).
   - Τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 761.350.000 ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
   - Έγκριση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο 4 μεγάλων ξενοδοχειακών επενδυτικών σχεδίων 4 και 5 αστέρων (Άφαντου Ρόδου, Μύκονος, Γύθειο, Λευκάδα).
   - Έγκριση της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του  υδατοδρομίου Καλαμάτας.
   - Υπογραφή έξι Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.
   - Με χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής το έργο «Επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ο κλάδος της ενέργειας πρωτοστάτησε στην ισχυρή άνοδο που κατέγραψαν τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψαν άλμα 12,1%.
   Η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σημειώνει ακόμη, ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 1,1% σε μηνιαία βάση και ετήσια άνοδο 11,0%.  
   Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 5,7% τον Ιούλιο, με την ετήσια άνοδο να εκτοξεύεται στο 28,9%. Την ίδια στιγμή, το κόστος των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 1,9% σε μηνιαία βάση και κατά 12,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
   Οι υψηλότερες τιμές παραγωγού συχνά μετακυλίονται στους καταναλωτές και σε αυτό το πλαίσιο αποτελούν μια πρώτη ένδειξη για την πορεία του πληθωρισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο για πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat να δείχνουν εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Τη χρηματοδότηση 44 έργων για την αναβάθμιση λιμενικών υποδομών σε νησιά και 47 ακτοπλοϊκών γραμμών, μέσω πολυετών συμβάσεων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.
   "Με σωστό σχεδιασμό και συστηματική δουλειά", δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, "καταρτίσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υλοποίηση κρίσιμων έργων και τη διασφάλιση κρίσιμων συνδέσεων στο νησιωτικό και ευρύτερα θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Η θεσμοθέτηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο νησιωτικό χώρο και η εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής για τα νησιά μας, αποδίδουν  ήδη καρπούς. Διασφαλίστηκαν πόροι περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για την ακτοπλοΐα και τα λιμάνια των νησιών μας,  δίνοντας λύσεις σε δυο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα: τις επαρκείς και ποιοτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τις σύγχρονες και ασφαλείς λιμενικές υποδομές".
   Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, αξιοποιεί με αποτελεσματικότητα εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ 2021 – 2027, Ταμείο Ανάκαμψης), δίνοντας έμφαση σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Αφενός τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας των νησιών, τόσο με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και μεταξύ τους, με αυξημένη ασφάλεια και μείωση του χρόνου και του  κόστους μεταφορών. Αφετέρου,  την αναβάθμιση λιμενικών υποδομών  και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμός των λιμένων, για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
   Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής περιλαμβάνει:
   - 33 έργα προϋπολογισμού175.210.000 ευρώ για αναβάθμιση λιμενικών υποδομών στα νησιά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές – Μεταφορές 2021-2027.
   - Χρηματοδότηση έργων, μελετών και παρεμβάσεων για τη επέκταση, αναβάθμιση, συντήρηση και λειτουργία λιμενικών έργων, παρεμβάσεων σε χερσαίες ζώνες προϋπολογισμού σε βάθος 4ετίας έως 200.000.000 ευρώ μέσω του "ΝΕΑΡΧΟΣ – Πρόγραμμα έργων δημοσίου χαρακτήρα" μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
   - 11 έργα συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διαβρώσεων σε λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις σε νησιωτικές περιοχές, μέσω ειδικής δράσης η οποία έχει ενταχθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
   - Χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών ακτοπλοϊκών  γραμμών   με 370.000.000 ευρώ, μέσω πολυετών συμβάσεων 4 έως 7 ετών και με κίνητρα ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027
   - Χρηματοδότηση 3 γραμμών του κεντρικού ακτοπλοϊκού δικτύου, με 300.000.000 ευρώ,  μέσω του προγράμματος "ΝΕΑΡΧΟΣ – Πρόγραμμα Δημόσιας Θαλάσσιας Συγκοινωνίας", στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο Νησιωτικό χώρο,  με υποχρέωση δρομολόγησης νέων πλοίων.
   Σημειώνεται ότι ήδη, από το 2019 έως σήμερα, οι άγονες γραμμές αυξήθηκαν σημαντικά καλύπτοντας νέα δρομολόγια, με αύξηση της σχετικής δαπάνης σε 138 εκ ευρώ το χρόνο, από  90 εκ ευρώ το 2018. Επίσης, ότι, εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την έγκριση της ΕΕ, υιοθέτησε άμεσα μηχανισμό για την ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νησιωτικού χώρου και χρηματοδότησε με 79 εκ ευρώ τη λειτουργία του συνόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, το οποίο αναμένεται να στηριχθεί αναλόγως της πορείας της πανδημίας με επιπλέον 26 εκ ευρώ έως τέλος του 2021.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με 4 νέες δημοπρατήσεις θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν η ΕΡΓΟΣΕ. Όπως έχει ήδη έχει αναφερθεί σε πρόσφατα ρεπορτάζ του ypodomes.com έχουν δεσμευτεί τα ποσά για νέα έργα, τα οποία εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επιπρόσθετα τα έργα μπήκαν στον επίσημο προγραμματισμό και προϋπολογισμό της σιδηροδρομικής εταιρείας.
   Τα έργα αφορούν τις ηλεκτροκινήσεις των τμημάτων Κιάτο-Αίγιο (Ροδοδάφνη), Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα (τα οποία επαναδημοπρατούνται καθώς οι προηγούμενοι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν), η Β`φάση του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας και το έργο ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία της νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αίγιο-Ρίο.

   Στο σύνολο τους τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Εκτός από το Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται σε τμήματα του βασικού σιδηροδρομικού διαδρόμου ΠΑΘΕ-Π.
   Οι προκηρύξεις των διαγωνισμών θα βγουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και το βέβαιο είναι πως οι μεγάλοι όμιλοι θα δώσουν μάχες για την απόκτηση των συμβολαίων τους. Το σύνολο του κόστους και των 4 έργων ανέρχεται σε 373,9 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).
   Αξίζει να σημειώσουμε πως ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται τα έργα για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λάρισα-Βόλος (με μειοδότη την ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και τη σηματοδότηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη (με μειοδότη την Κ/Ξ ΑΒΑΞ-Alstom) ύψους 140 εκατ. ευρώ. Συνδυαστικά τα έξι σιδηροδρομικά έργα που θα τρέχουν θα έχουν κόστος άνω του μισού δισ. ευρώ.
   Σχετικά με τα 4 έργα
   Τα δύο από τα 4 έργα που δημοπρατούνται αφορούν τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Πάτρα. Με τα έργα ηλεκτροκίνησης ολοκληρώνεται πλήρως η λειτουργία της νέας γραμμής από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο. Επιπρόσθετα προβλέπονται και έργα τοποθέτησης αντιθορυβικών ηχοπετασμάτων μιας και το τρένο περνά από αρκετές πόλεις της Βόρειας Πελοποννήσου.
   Με το έργο κατασκευής σταθμών, γραμμών, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και ETCS ολοκληρώνονται τα έργα στο τμήμα Αίγιο-Ρίο το οποίο θα τεθεί και σε λειτουργία με νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων. Και στα δύο τμήματα θα υπάρχει η δυνατότητα κατά τόπους μέχρι και 200χλμ/ώρα. Πιθανότερη χρονιά λειτουργίας είναι το 2026.
   Επαναδημοπρατείται επίσης η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα αλλά και προχωρούν τα έργα για την αναβάθμιση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας που περιλαμβάνει την ανακαίνιση 3 αποβαθρών, νέες πεζογέφυρες, υπόγεια σύνδεση με το Μετρό, νέες υπόγειες διαβάσεις κλπ.
   Ειδικότερα, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε την ένταξη στον προγραμματισμό δημοπράτησης και τις  Διακηρύξεις των παρακάτω έργων:
   Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών ηχοπετασμάτων στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη, προϋπολογισμού μελέτης €84 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Κατασκευή σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων (κτήρια, αποβάθρες, στέγαστρα και περιβάλλων χώρος), επιδομής, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης, ETCS, τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεων σήραγγας Παναγοπούλας για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα, στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο, προϋπολογισμού μελέτης €175 εκατ.  (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Υπολειπόμενες εργασίες σιδηροδρομικής υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών και σύνδεση του με Μετρό – Β΄ φάση Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών, προϋπολογισμού μελέτης €42,1 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και ETCS της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και κατασκευή νέας παρακαμπτηρίου γραμμής στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων, προϋπολογισμού μελέτης €72,8 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Τα δύο πρώτα έργα αφορούν στην ολοκλήρωση της νέας διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής του δικτύου Πειραιάς – Αθήνα – Κιάτο – Πάτρα, που εντάσσεται στη γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σύνορα και συνδέεται με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Αποτελούν τμήμα των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα, που αποσκοπούν στον περιορισμό των ατυχημάτων, τη βελτίωση των ελληνικών μεταφορών με σιδηρόδρομο και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρόμου. Τα έργα αυτά στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
   Το έργο της Β΄ φάσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως έργο υποδομής απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων του Νομού Αττικής, ενώ ήδη υλοποιούνται έργα βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου της Αττικής στο τμήμα από Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά έως το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) και στο τμήμα του από τις Τρεις Γέφυρες έως τον Σταθμό Άνω Λιοσίων (σύνδεση με Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων). Ειδικότερα, η Β΄ φάση ανάπτυξης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών αφορά την αναπροσαρμογή της γραμμολογίας, ανακατασκευή των λειτουργικών του στοιχείων (αποβάθρες, διαβάσεις πεζών κλπ.), εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, και παράλληλη κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (θεμελιώσεις) για τα κτιριακά έργα που θα ολοκληρωθούν μελλοντικά.
   Το έργο της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα περιλαμβάνει την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και ETCS επί της μονής σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινά από τον Παλαιοφάρσαλο, περνά από Καρδίτσα και Τρίκαλα και καταλήγει στην Καλαμπάκα. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστεί αποβάθρα στην περιοχή των Σοφάδων, θα εκτελεστούν εργασίες ανακαίνισης ή και επισκευής μικρής κλίμακας σε χώρους των υφισταμένων κτηρίων των Σ.Σ. Σοφάδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας καθώς και αντικατάσταση 38 υφιστάμενων ΑΣΙΔ με την προσθήκη ενός νέου ΑΣΙΔ επιπλέον.
   Βίνης: Προχωράμε γρήγορα σε δημοπρατήσεις
   Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστος Βίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μέσα από σειρά άμεσων ενεργειών, σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η ΕΡΓΟΣΕ καταφέρνει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων που αναβαθμίζουν σημαντικά το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
   Παράλληλα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση στρατηγικών έργων με την αξιοποίηση νέων σύγχρονων εργαλείων, όπως είναι ο Ανταγωνιστικός Διάλογος. Το σχέδιο δράσης που καλείται να υλοποιήσει η ΕΡΓΟΣΕ, αφορά στην ολοκλήρωση έργων ζωτικής σημασίας που αλλάζουν το τοπίο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα μας».
   Τα έργα είναι μέρος από το συνολικό πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων 4 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΕΡΓΟΣΕ. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν μαζικά και τα έργα ύψους 3,3 δισ. ευρώ που αφορούν την σύνδεση μεγάλων λιμανιών με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, αφορούν την σύνδεση με τους λιμένες: Πάτρας, Ραφήνας, Λαυρίου, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης μέσω της μεθόδου του ανταγωνιστικού διαλόγου.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μπορεί να χρειαστούν ακόμη μερικά χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στην Ελούντα, οι εικόνες όμως από το πώς θα γίνει προϊδεάζουν για το υψηλής ποιότητας τελικό αποτέλεσμα, που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν ολόκληρης της Κρήτης.
   Το όνομα υπό το οποίο θα ανοίξει η πολυτελής τουριστική επένδυση της Mirum Hellas θα είναι 1 Hotels & Homes Elounda Hills, όπως είχε αποκαλυφθεί και το καλοκαίρι που πέρασε.
   Όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 135 δωματίων, και οι  178 κατοικίες και βίλες θα ενταχθούν στο σήμα 1 Hotels της διεθνούς αλυσίδας SH Hotels & Resorts, που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.
   Σημαντικό ρόλο στη νέα επένδυση θα είναι και η νέα μαρίνα τουριστικών σκαφών, η σύμβαση παραχώρησης της οποίας υπεγράφη νωρίτερα το καλοκαίρι.
   Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια, δηλαδή -άνευ απροόπτου- το 2025.
   Δείτε παρακάτω φωτορεαλιστικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Elounda Hills.
   https://www.facebook.com/cnanewscrete/posts/4637872666224364
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στα 2,766 δισ. ευρώ η συνολική αξία της παραχώρησης.
   Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κατά την σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A., για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών.
   Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή εφάπαξ τιμήματος στο ΤΑΙΠΕΔ που ανέρχεται σε €1.496.100.000. Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A. ως Προτιμητέο Επενδυτή.
   Επιπλέον του ανωτέρω τιμήματος, το σύνολο των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου κατά τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ (7,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων διοδίων, ΣΕΑ κτλ) σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοοικονομικού μοντέλου του αναδόχου. Ακόμη, οι επενδύσεις (υποχρεωτικές εργασίες) που ο ανάδοχος υποχρεούται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €420 εκατ.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία που διενεργήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής για παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου του. Η συνολική αξία της συμφωνίας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού εκτιμάται στα 2.766.100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνει, το εφάπαξ τίμημα, τις υποχρεωτικές επενδύσεις και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.
   Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
   Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).
   Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Πέντε μεγάλα οδικά έργα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το “ιερό δισκοπότηρο” για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας. Πρόκειται για τη νέα γενιά μεγάλων οδικών έργων που περιλαμβάνει τους άξονες:
   1. Πάτρα-Πύργος
   2. ΒΟΑΚ (Χανιά-Άγιος Νικόλαος)
   3. Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
   4. Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
   5. Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη
   Στα έργα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) Τρίκαλα-Εγνατία που βρίσκεται πλέον στην κατασκευαστική του περίοδο.
   Τα πέντε αυτά έργα εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα έχουν αποκτήσει αναδόχους και μέχρι το 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί και θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους.
   Η μάχη για την απόκτηση τους θεωρείται κρίσιμη και βασική επιδίωξη όλων είναι ο ΒΟΑΚ που αποτελεί το μεγαλύτερο νέο οδικό project στην Ελλάδα.
   Πάτρα-Πύργος
   Η αρχή αναμένεται να γίνει με το Πάτρα-Πύργος εντός του 2021 με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν πως σύντομα θα κλείσει το θέμα και το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει.
   Ανάδοχος του έργου εδώ είναι η Ολυμπία Οδός στην οποία συμμετέχουν η Vinci ως leader και η ΤΕΡΝΑ, ΆΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ. Το έργο έχει κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και κεφάλαια που θα διαθέσει η παραχωρησιούχος εταιρεία.
   Το έργο ξεκινά από το τέλος της Περιμετρικής Πάτρας (Μιντιλόγλι) και ολοκληρώνεται στην είσοδο της πόλης του Πύργου. Έχει μήκος 75 χιλιόμετρα και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Προβλέπεται η κατασκευή οκτώ ανισόπεδων κόμβων και άλλα τεχνικά έργα.
   ΒΟΑΚ
   Ο ΒΟΑΚ είναι σήμερα το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της χώρας. Με την υλοποίηση του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ φιλοδοξεί να σταματήσει η φήμη του άξονα ως η μεγαλύτερη “καρμανιόλα” της χώρας. Το μήκος του εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
   Σήμερα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία δύο από τα τρία τμήματα του εργου. Συγκεκριμένα το πρώτο τμήμα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο ως έργο παραχώρησης και το δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη ως έργο-ΣΔΙΤ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η δημοπράτηση και του τρίτου τμήματος από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο ως δημόσιο έργο.
   Στους δύο διαγωνισμούς έχουμε εισέλθει στη Β` φάση με τη συμμετοχή 5 σχημάτων για την παραχώρηση: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Για το τμήμα της ΣΔΙΤ έχουμε 4 σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL.
   Το μήκος του άξονα είναι περίπου 300 χιλιόμετρα και θα διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι μέσα στο 2022 να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχοι και στα τρία έργα και το 2023 να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέγαλου project. Στόχος είναι, σταδιακά, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ο ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί και να έχει μεταβληθεί σε ένα άνετο και ασφαλή οδικό άξονα.
   Flyover – Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης
   Ο διαγωνισμός για το Flyover, το νέο υπέργειο τμήμα στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, θα αναβαθμίσει τον αστικό αυτοκινητόδρομο της πόλης και θα λειτουργεί ως διαμπερής άξονας από τα δυτικά στα ανατολικά και το αεροδρόμιο της πόλης.
   Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών “τρέχει” το έργο-ΣΔΙΤ. Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε η εκδήλωση ενδιαφέροντος και ήδη έχουμε περάσει στη Β`φάση που θα οριστικοποιηθεί το αντικείμενο.
   Θεωρείται ως ώριμο έργο μελετητικά και στόχος είναι το 2022 να έχει οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση. Για το έργο έχουν κατέβει οι BIG-5 του κατασκευαστικού κλάδου: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
   Το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά). Η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.)
   Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
   Το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της Αττικής, έχει ήδη συμπληρώσει 5 χρόνια διαγωνισμού. Φέτος κατατέθηκε προς έγκριση η ΜΠΕ και στόχος του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι μέσα στο 2022 να έχουμε τον ανάδοχο του έργου. Τα σχήματα που συμμετέχουν είναι: 1.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.VINCI CONCESSIONS-VINCI HIGH-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
   Το έργο συνολικού μήκους 17,5 χλμ της μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας – Περάματος (Νομού Πειραιώς) αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους περίπου 1,1χλμ με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό μήκος έργου περί τα 3χλμ) από ανισόπεδο (Α/Κ) περάματος μέχρι τoν Α/Κ Παλουκίων καθώς ενδεχομένως και των οδικών τμημάτων παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας. Το έργο εκτείνεται από την υπάρχουσα λεωφόρου Σχιστού-Σκαραμαγκά, φτάνει στο πορθμείο Περάματος, και ολοκληρώνεται στην πόλη της Σαλαμίνας.
   Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη
   Το έργο αναβάθμισης του άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με οδό ταχείας κυκλοφορίας δημοπρατήθηκε το 2019 και πλέον είναι σε ώριμη διαγωνιστική φάση. Έχουμε εισέλθει στη Β`φάση του διαγωνισμού και έχει εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη.
   Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τα σχήματα: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος.
   Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται μέσω της μεθόδου της ΣΔΙΤ και έχει διάρκεια 360 μήνες. Σχεδόν στο σύνολο του αφορά στην διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα.
   Στόχος είναι μέσα στο 2022 να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση που θα σημάνει την έναρξη υλοποίησης του εργου.
   Μελλοντικά έργα
   Στο πεδίο των οδικών έργων αναμένεται σημαντική κινητοποίηση με τα έργα για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ως πρώτο έργο την επέκταση της Λ.Κύμης, το έργο για την παράκαμψη Χαλκίδας, την παράκαμψη Χαλκηδόνας-Γιαννιτσών και τον άξονα Αμφίπολη-Σέρρες.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.