Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Sign in to follow this  
  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  917 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος που δεν παρέχει τη δυνατότητα διέλευσης με ηλεκτρονικό πομποδέκτη (e-pass). Αυτό σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς η Εγνατία Οδός θα παρουσιάσει και λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο το δικό της e-pass (EgnatiaPass).
   Όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους, η διέλευση με το e-pass θα γίνεται σε ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας. Η προμήθεια του πομποδέκτη είναι δωρεάν, ωστόσο σε περίπτωση απώλειας, υπάρχει κόστος αντικατάστασης.
   Ηλεκτρονικό πομποδέκτη της Εγνατίας Οδού θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι, εκτός από τους κατόχους δικύκλων.
   Το e-pass της Εγνατίας Οδού αναμένεται να είναι διαλειτουργικό έως τα τέλη του έτους με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους.

   Αυτό σημαίνει ότι με το ίδιο e-pass (της Εγνατίας Οδού ή των υπόλοιπων αυτοκινητοδρόμων), ο χρήστης θα μπορεί να διέρχεται στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων.
   Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Hellastron, το ποσοστό των συναλλαγών με ηλεκτρονικό πομποδέκτη ανήλθε, πέρσι, στο 31,1%. Η τάση είναι αυξητική, λόγω των νέων «συνηθειών» που έχει επιφέρει ο Covid – 19.
   Σχετικά με την Εγνατία Οδό και την εξέλιξη της κυκλοφορίας, από τον Ιούλιο διαπιστώνεται σημαντική άνοδος της κίνησης. Η κυκλοφορία επανέρχεται σταδιακά στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, καθώς υπολείπεται 5% από πέρσι.
   Τέλος και σε ότι αφορά τους νέους σταθμούς διοδίων, συνεχίζεται κανονικά η κατασκευή όλων των πλευρικών διοδίων και έως τα τέλη Αυγούστου θα έχει κατασκευαστεί το 80% – 90%.
   Φ. Φωτ. 

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Δύο χρόνια μετά την τραγική κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι και εντός του χρονοδιαγράμματος εγκαινιάζεται σήμερα η καινούργια γέφυρα της Γένοβας με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.
   Χίλια εξήντα τέσσερα μέτρα μήκος,  φτιαγμένη από χάλυβα και εφοδιασμένη με σένσορες, οι οποίοι θα επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό κάθε προβλήματος. Η νέα γέφυρα  της Γένοβας San Giorgio η οποία ενώνει δυο τεράστια τμήματα της πόλης, εγκαινιάζεται δυο χρόνια μετά την τραγική  κατάρρευση της παλιάς γέφυρας Μοράντι. 

   Στις 14 Αυγούστου του 2018, μετά από ένα τρομερό βουητό, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η οδογέφυρα κατέρρευσε. Βαρύτατος ο απολογισμός: 43 νεκροί, έντεκα τραυματίες, 566 άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
   Αιτία της τραγωδίας, δομικά προβλήματα και ελλιπής συντήρηση. Η δικαστική έρευνα για την τελική  απόδοση ευθυνών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.  Αυτή τη φορά όμως  οι υποσχέσεις τηρήθηκαν και σήμερα η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λιγουρίας αποκτά τη νέα της οδογέφυρα με ύψιστες προδιαγραφές ασφαλείας.
   Οι εργάτες συνέχισαν να δουλεύουν  και κατά τη μακρά περίοδο του  lockdown, για να μπορέσουν να σεβαστούν το χρονοδιάγραμμα. Το όλο σχέδιο είναι του διεθνούς φήμης ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
   Η μνήμη των θυμάτων
   Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 6, με τη συμμετοχή του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, του προέδρου της βουλής Ρομπέρτο Φίκο και του πρωθυπουργού Τζουζέπε  Κόντε.

   Θα αναγνωστούν όλα τα ονόματα των νεκρών και θα ακολουθήσουν τρία λεπτά σιγής. Στη συνέχεια όλα τα πλοία, από το μεγάλο  λιμάνι της Γένοβας, θα σφυρίξουν μαζί την ώρα των εγκαινίων.
   Αλλά οι συγγενείς των θυμάτων, παρά την έκκληση του προέδρου Ματαρέλα, δεν θα είναι εκεί. Διαμαρτύρονται για το ότι η εταιρία που θα διαχειρίζεται τη γέφυρα San Giorgio, παρά τις υποσχέσεις, είναι ακόμη η ίδια του 2018. «Η ωραιότατη όντως αυτή οδογέφυρα γεννήθηκε από μια τρομερή τραγωδία»,  έγραψαν σε ανακοίνωσή τους. Και δεν μπορούν, φυσικά, να το ξεχάσουν.
   Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Εμφανής είναι η υστέρηση του ελληνικού σιδηροδρόμου με άλλους ευρωπαϊκούς. Οι αιτίες πολλές, όπως η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών έργων, η μικρή εγχώρια αγορά και η γεωγραφική θέση της χώρας.
   Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 3 σιδηροδρομικές εταιρείες με δικές τους μηχανές έλξης (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rail Cargo Logistics Goldair, ΣΤΑΣΥ). Αντίθετα, στη Γερμανία περισσότερες από 319, στην Ιταλία περισσότερες από 34 και στη Γαλλία περισσότερες από 25.
   Μάλιστα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων υπερβαίνει τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που παρέχουν επιβατικές υπηρεσίες.
   Το μερίδιο αγοράς του σιδηροδρόμου
   Το 2017, το μερίδιο του σιδηροδρόμου στις επιβατικές μεταφορές ανερχόταν στο 0,9% στην Ελλάδα, στο 10,8% στη Γαλλία, στο 8,7% στη Γερμανία και στο 5,9% στην Ιταλία (στοιχεία Eurostat).
   Αντίστοιχα, την ίδια χρονιά, το μερίδιο του σιδηροδρόμου στις εμπορευματικές μεταφορές ανερχόταν στο 1,8% στην Ελλάδα, στο 10,5% στη Γαλλία, στο 17,8% στη Γερμανία και στο 13,6% στην Ιταλία (στοιχεία Eurostat).
   Η Ελλάδα «τεμάχισε» τον σιδηρόδρομο
   Κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα σε σχέση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης αποτελεί η διαφορετική προσέγγιση που ακολουθήθηκε.
   Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία διατήρησαν το μοντέλο holding. Αντίθετα, η Ελλάδα αποφάσισε για ποικίλους λόγους (ο σπουδαιότερος λόγος ήταν η απειλή των «παράνομων κρατικών ενισχύσεων») να σπάσει τον όμιλο ΟΣΕ, ομολογώντας την αποτυχία της να διαχωρίσει (λογιστικά και οργανωτικά) και λειτουργήσει αποτελεσματικά τις θυγατρικές εταιρείες του Οργανισμού.
   Το αποτέλεσμα ήταν ο ΟΣΕ να απολέσει τις θυγατρικές εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ.
   Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια εντάχθηκαν στις μνημονιακές υποχρεώσεις οι ιδιωτικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, οι οποίες εξαγοράστηκαν από την ιταλική FSI, έναντι 45 εκατ. και 22 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
   Στον αντίποδα, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία διατήρησαν το μοντέλο holding στους σιδηροδρόμους και μάλιστα, SNCF, FSI και DB θεωρούνται από τις σημαντικότερες εταιρείες στη χώρα τους.
   Τα οικονομικά μεγέθη των Ιταλικών Σιδηροδρόμων (FSI)
   Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο όμιλος της FSI που εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο όμιλος της FSI, o οποίος ανήκει στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί έναν όμιλο holding  με δραστηριότητα στις μεταφορές, τα logistics, το real estate και τις υποδομές.
   Είναι ενδεικτικό ότι ο όμιλος μετρά 14 θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες – με τη σειρά τους – έχουν άλλες θυγατρικές εταιρείες!
   Για παράδειγμα, μπορεί η «ναυαρχίδα» του ομίλου να είναι η σιδηροδρομική TRENITALIA, αλλά ο όμιλος διαθέτει παρουσία στις υποδομές και τους αυτοκινητοδρόμους με την ANAS, στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες με την Busitalia και στα logistics με την Mercitalia.
   Τα οικονομικά μεγέθη των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB)
   Το metaforespress.gr παραθέτει τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς (2019) των DB, SNCF και FSI, οι οποίοι αναδεικνύουν το έντονο οικονομικό αποτύπωμα του σιδηροδρόμου στη γερμανική, γαλλική και ιταλική οικονομία.
   Συγκεκριμένα, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι είχαν πέρσι έσοδα 44,4 δις ευρώ και κέρδη 680 εκατ., οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι έσοδα 35,12 δις ευρώ και ζημιές 773 εκατ. και οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι έσοδα 12,4 δις ευρώ και κέρδη 584 εκατ.
   Τα οικονομικά μεγέθη των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF)
   Στην Ελλάδα, ο συνολικός κύκλος εργασιών (μαζί με την κρατική επιδότηση) των σιδηροδρομικών εταιρειών (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ) ανήλθε το 2018 σχεδόν στα 423 εκατ. ευρώ.

   By dimitris GM, in Έργα-Υποδομές, ,

   Δημόσια Διαβούλευση για τη Στρατηγικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ για την ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή Τούμπα Δήμου Θεσσαλονίκης
   Η Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ταχ.δ/νση: Πανόρμου 2, 11523 Αθήνα), ως Αρχή Σχεδιασμού του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή Τούμπα Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 4.2 του άρθ. 7 της υπ’ αριθ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006 ΚΥΑ (Β΄ 1225), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 4 της υπ’ αριθ. οικ. 40238/28.9.2017 ΚΥΑ (Β΄ 3759) :
   α) Προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ως άνω σχεδίου, προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ταχ.δ/νση Λεωφ. Αλεξάνδρας 11, 11473 Αθήνα, [email protected]), μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής.
   β) Ανακοινώνει ότι, ο πλήρης φάκελος της ΣΜΠΕ με τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία βρίσκεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ταχ.δ/νση : Πανόρμου 2, 11523 Αθήνα), καθώς και στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ταχ.δ/νση Βασ. Όλγας 198 ΤΘ 18240, τ.κ. 54655 Θεσσαλονίκη), προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.
   Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Μελέτη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Παραρτήματα

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην προκήρυξη τριών διεθνών δημόσιων διαγωνισμών για την αξιοποίηση των λιμένων της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.
   Οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφερόντος για τους τρεις διαγωνισμούς έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. 
   Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης
   Ειδικότερα, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΑ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.
   Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).
   Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας
   Αντίστοιχα, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. 
   Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).
   Στους διαγωνισμούς αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν οι «Deloitte Business Solutions - Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι «Your Legal Partners - Δρακόπουλος & Βασαλάκης - Αλεξίου Κοσμόπουλος» ως νομικός σύμβουλος, το «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικός σύμβουλο και η εταιρεία «Port Consultants Rotterdam B.V.» ως εμπορικός σύμβουλος.
   Οργανισμός Λιμένος Καβάλας
   Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι της Καβάλας, ο διαγωνισμός προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.). 
   Η υπο-παραχώρησης περιλαμβάνει:
   -    τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ., 
   -    μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
   -    τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
   -    την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και 
   -    συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού. 
   Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.
   Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).
   Για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λιμένα, το Ταμείο έχει ορίσει την «ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τη δικηγορική εταιρεία «KLC Law Firm» ως νομικό σύμβουλο, την εταιρεία «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε.» ως τεχνικό σύμβουλο και την εταιρεία «Port Consultants Rotterdam B.V.» ως εμπορικό σύμβουλο

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ένα εντυπωσιακό βίντεο με τον Σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης δημοσίευσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.

   Το βίντεο είναι μία πεντάλεπτη περιήγηση στον σταθμό του μετρό, όπως αυτός πρόκειται να παραδοθεί σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονήθηκε μετά την απόφαση για προσωρινή απόσπαση, επανατοποθέτηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων.

   Ο Σταθμός «Βενιζέλου» είναι ο τρίτος από τα βορειοδυτικά σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται να εξυπηρετεί 65.000 επιβάτες ημερησίως.

   Κατά την κατασκευή του, η αρχαιολογική ανασκαφή που προηγήθηκε αποκάλυψε τμήμα της πολεοδομικής οργάνωσης της Βυζαντινής πόλης σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Τα υφιστάμενα αρχαιολογικά ευρήματα θα επανατοποθετηθούν σχεδόν στο σύνολό τους δηλ σε ποσοστό περίπου 92%, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά στην ίδια ακριβώς θέση που βρέθηκαν. Για να επιτευχθεί αυτό, η πλάκα του επιπέδου -1 τοποθετείται σε υψόμετρο χαμηλότερο από την συμβατικά προβλεπόμενη θέση της.

   Το κτίριο του Σταθμού αποτελείται από 4 κύρια επίπεδα:
   • Επίπεδο Οδού (Επίπεδο 0)
   Ο Σταθμός έχει δύο ισοδύναμες προσβάσεις εκατέρωθεν της οδού Εγνατίας. Και οι δύο προσβάσεις κατασκευάζονται ως το επίπεδο -2, εξυπηρετώντας τον αρχαιολογικό χώρο και το επίπεδο διακίνησης επιβατών του μετρό. Μέρος των προσβάσεων παραμένει ανοικτό με κάλυψη γυάλινων στεγάστρων, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή και φυσικός φωτισμός προς το επίπεδο -1 του αρχαιολογικού χώρου. Οι προσβάσεις διαθέτουν κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες ενώ η νότια διαθέτει και ανελκυστήρα.
   • Επίπεδο Θέασης Αρχαιοτήτων (Μεσοπάτωμα)
   Το μεσοπάτωμα διαμορφώνεται στο χώρο των εισόδων στο ενδιάμεσο του ύψους μεταξύ της πλάκας οροφής του σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου. Είναι προσβάσιμο από τις σταθερές κλίμακες και τον ανελκυστήρα. Το σύνολο του Μεσοπατώματος, επιφανείας περίπου 440τμ., λειτουργεί ως χώρος έκθεσης ευρημάτων και εισαγωγή στον διδακτικό τομέα με βιτρίνες εκθεμάτων, οθόνες προβολής, επιφάνειες επεξηγηματικών κειμένων κτλ.

   Στη στάθμη του μεσοπατώματος τοποθετείται διάδρομος που γεφυρώνει τη Βόρεια και Νότια Πρόσβαση του Σταθμού, εντός του αρχαιολογικού χώρου από μεταλλικό σκελετό αναρτημένο από την οροφή με επικάλυψη από υαλοπίνακες ασφαλείας, μια ελαφριά κατασκευή που επιτρέπει τη βέλτιστη θέαση των αρχαιοτήτων.
   • Επίπεδο Αρχαιοτήτων (Επίπεδο -1)
   Στο επίπεδο αυτό που είναι προσβάσιμο από τις κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες των εισόδων καθώς και τον ανελκυστήρα, εκτίθενται οι ευρεθείσες αρχαιότητες σε άμεση γειτνίαση με την διαδρομή των επιβατών του μετρό. Στη νότια πρόσβαση δίνεται και η δυνατότητα εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας την άμεση και βιωματική εμπειρία αυτού.

   Στο χώρο και των δύο εισόδων σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται επανατοποθέτηση αρχαιολογικών ευρημάτων από την μελλοντική ανασκαφή σε συνέχεια του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου
   • Επίπεδο Έκδοσης Εισιτηρίων – Κίνησης Επιβατών (Επίπεδο -2)
   Στο επίπεδο αυτό που είναι τυπικό των σταθμών της Θεσσαλονίκης, καταλήγουν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας των προσβάσεων από το επίπεδο οδού και ξεκινούν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας προς την αποβάθρα. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις έκδοσης και επικύρωσης των εισιτηρίων, οι χώροι προσωπικού και μηχανολογικοί χώροι. Τέλος, διατίθεται χώρος 60τ.μ. στη Βόρεια Πρόσβαση και 80τ.μ. στη Νότια Πρόσβαση για την ανάδειξη αρχαιοτήτων και πληροφοριακού υλικού.
   • Επίπεδο Ηλεκτρομηχανολογικών Χώρων (Η/Μ) (Επίπεδο -3)
   Στο επίπεδο αυτό τοποθετούνται όλες οι υπόλοιπες απαιτούμενες για τη λειτουργία του σταθμού Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις.
   • Επίπεδο Αποβάθρας (Επίπεδο -4)
   Στο επίπεδο αυτό βρίσκεται η κεντρική αποβάθρα και εκατέρωθεν οι σιδηροτροχιές των συρμών προς τις δύο κατευθύνσεις. Από το Επίπεδο Αποβάθρας ξεκινούν τα δύο κλιμακοστάσια κινδύνου που βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού.
   Πηγή: grtimes.gr
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το Sport24.gr έψαξε και σας παρουσιάζει τα 12 πιο ιστορικά γήπεδα της Ευρώπης. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα παρακάτω στάδια προέρχονται απ' τα πέντε μεγαλύτερα Ευρωπιακά πρωταθλήματα (σ.σ. Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία).
   Βέβαια, μπορεί όλα να έχουν συμπληρώσει 100 χρόνια από τότε που άνοιξαν τις πύλες τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν την αρχική τους μορφή. Οι ιθύνοντες των συλλόγων έχουν φροντίσει, ώστε να ανακατασκευάζονται συχνά και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις επιθυμίες των αθλητών και των φιλάθλων.
   Το αρχαιότερο γήπεδο είναι το "Stamford Bridge", μιας και κουβαλά ιστορία 140 χρόνων! Πάντως, η σημερινή του μορφή δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση τα τόσα χρόνια ύπαρξης.
   JEAN-BOUIN DE ANGERS
   Ομάδα: Ανζέ
   Χώρα: Γαλλία
   Έτος κατασκευής: 1912 (105 ετών)
   Χωρητικότητα: 16.500
   ROAZHON PARK

   Ομάδα: Ρεν
   Χώρα: Γαλλία
   Έτος κατασκευής: 1912 (105 ετών)
   Χωρητικότητα: 29.778
   STADIO LUIGI FERRARIS

   Ομάδα: Τζένοα, Σαμπντόρια
   Χώρα: Ιταλία
   Έτος κατασκευής: 1911 (106 ετών)
   Χωρητικότητα: 36.599
   WESERSTADION
   Ομάδα: Βέρντερ Βρέμης
   Χώρα: Γερμανία
   Έτος κατασκευής: 1909 (108 ετών)
   Χωρητικότητα: 42.500
   EL MOLINON
   Ομάδα: Σπόρτινγκ Χιχόν
   Χώρα: Ισπανία
   Έτος κατασκευής: 1908 (109 ετών)
   Χωρητικότητα: 30.000
   THE HAWTHORNS
   Ομάδα: Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον
   Χώρα: Αγγλία
   Έτος κατασκευής: 1900 (117 ετών)
   Χωρητικότητα: 26.850
   WHITE HART LANE
   Ομάδα: Τότεναμ
   Χώρα: Αγγλία
   Έτος κατασκευής: 1899 (118 ετών)
   Χωρητικότητα: 36.284
   PARC DES PRINCES
   Ομάδα: Παρί Σεν-Ζερμέν
   Χώρα: Γαλλία
   Έτος κατασκευής: 1897 (120 ετών)
   Χωρητικότητα: 48.583
   GOODISON PARK
   Ομάδα: Έβερτον
   Χώρα: Αγγλία
   Έτος κατασκευής: 1892 (125 ετών)
   Χωρητικότητα: 39.572
   ANFIELD

   Ομάδα: Λίβερπουλ
   Χώρα: Αγγλία
   Έτος κατασκευής: 1884 (133 ετών)
   Χωρητικότητα: 54.074
   TURF MOOR
   Ομάδα: Μπέρνλι
   Χώρα: Αγγλία
   Έτος κατασκευής: 1883 (134 ετών)
   Χωρητικότητα: 21.401
   STAMFORD BRIDGE
   Ομάδα: Τσέλσι
   Χώρα: Αγγλία
   Έτος κατασκευής: 1877 (140 ετών)
   Χωρητικότητα: 41.490
   *Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα απ' αυτά τα γήπεδα έχουν ανακατασκευαστεί με την πάροδο των ετών.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το «πράσινο φως» για οκτώ στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που θα συμβάλουν στη δημιουργία 3.300 θέσεων εργασίας, άναψε στη σημερινή της συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).
   Η διυπουργική συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Tουρισμού Χάρη Θεοχάρη, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νικόλαου Μαντζούφα και του γενικού γραμματέα Διεθνών - Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγορίου Δημητριάδη και αποφάσισε την ένταξη των εξής 7 επενδύσεων στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Νόμου 3894/2010:
   Τα έργα που εντάσσονται στις διαδικασίες
   Δημιουργία μαρίνας στη θέση «Βλυχός» της Λευκάδας, κοινό έργο του Δήμου Λευκάδας και του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 120 θέσεις εργασίας. Ίδρυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή «Κουμπάρα - Διακοφτό» και ξενοδοχείου 5* και τουριστικών κατοικιών στις περιοχές «Τζαμαριά - Φάρος» στην Ίο από την «105 Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 43 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 165 θέσεις εργασίας. Ανέγερση Boutique Hotel 5* και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή «Πικρή Νερό» στην Ίο από τη «ΝΕΡΟ Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 130 θέσεις εργασίας. Ίδρυση 2 σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή «Παπάς - Λούκας - Μανούσου - Πέτη - Χαμουχάδες» στην Ίο από τη «LUCAS Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 160 θέσεις εργασίας. Κατασκευή σύνθετου τουριστικού καταλύματος (ξενοδοχειακή μονάδα 5* και τουριστικών κατοικιών) στη θέση «ΒΑΡΚΟ» του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας από την «RND INVESTMENTS GREECE». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 107 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 190 θέσεις εργασίας. Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα και παραθεριστική κατοικία στη θέση «Κάστρο» Κυλλήνης στην Ηλεία, από την «TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε.» Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 630 θέσεις εργασίας. Την ίδρυση 2 ξενοδοχείων (Raffles Mykonos & Fairmont Mykonos), τουριστικών κατοικιών και συνεδριακού κέντρου στη Μύκονο από τη «WHITE MULBERRY DEVELOPMENT ΙΚΕ». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 104 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 410 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, αποφάσισε την τροποποίηση προηγούμενης απόφασης ώστε να υπαχθεί στις διαδικασίες των «Στρατηγικών Επενδύσεων» το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου «ELOUNDA HILLS» στην Ελούντα της Κρήτης από τη «MIRUM HELLAS Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 410 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 960 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας.
   Αποδεκτή η υπαγωγή του Thessaloniki Flyover
   Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην τηλεδιάσκεψη ετέθη το αίτημα του υπουργείου, το οποίο και έγινε αποδεκτό, για την υπαγωγή του Thessaloniki Flyover στις διατάξεις του 3389/2005. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει:
   • Τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση της Ανατολικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων.
   • Τη λειτουργία και συντήρηση του συνόλου της Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Δυτικής και Ανατολικής).
   Υπενθυμίζεται πως το Θεσσαλονίκη flyover είναι ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί:
   • Δημιουργία ενός οδικού άξονα υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης.
   • Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 10.000 οχήματα την ώρα, ανά κατεύθυνση.
   • Αύξηση της οδικής ασφάλειας, λόγω της μείωσης του αριθμού ατυχημάτων (θανατηφόρα ατυχήματα).
   • Περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης με τη μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου της Θεσσαλονίκης και αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων που ακολουθούν διαδρομές εκτός κέντρου.
   • Βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σήμερα δεν είναι ικανοποιητική η προσβασιμότητα στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.
   • Δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας ιδίως του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της οικονομίας του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
   Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η α' φάση του διαγωνισμού του έργου.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την κατασκευή και λειτουργία της πολυτελούς τουριστικής μονάδας “Vip Exclusive Club” που αναπτύσσει ο ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόφλεβ στη νήσο Σκορπιός της Λευκάδας, με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία.
    
   Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη με σύνολο 30 θετικών ψήφων:
   Με την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται θετικά και δεν υποβαθμίζεται.
   Οι κατασκευές και τα έργα δεν χωροθετούνται εντός δασικής έκτασης και είναι σύννομα με τη γνωμοδότηση ΣΜΠΕ για την Νήσο Σκορπιό.
   Τα έργα χωροθετούνται στη νήσο Σκορπιός, που δεν περιλαμβάνεται στις εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως «γη υψηλής παραγωγικότητας», της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.
   Το έργο χωροθετείται μεν σε περιοχή NATURA, όμως η ειδική οικολογική αξιολόγηση είναι επαρκής και ικανοποιητική
   Η τεχνική έκθεση επαναχρησιμοποίησης και υπεδάφιας διάθεσης υγρών λυμάτων είναι επαρκής και σύμφωνα με αριθ.145116/2011ΚΥΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
   Η περιγραφή των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι λεπτομερής και τα αντίστοιχα μέτρα θεραπείας ικανοποιητικά.
   Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από πλευράς εταιρείας για α)χρήσεις εταιρείας εξειδικευμένης στο περιβάλλον, ως συντονιστή βιοποικιλότητας, υπεύθυνη για την αναγνώριση- καταγραφή και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων, που πιθανά θα προκύψουν κατά την πορεία λειτουργίας του έργου και δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, β)εφαρμογή προγράμματος πιστοποίησης και ελέγχου περιβαλλοντικής προστασίας ISO 140001, ΕΜΑΣ, κλπ κρίνονται ισχυρές και ικανοποιητικές.
   Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν και στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, τα οποία έκαναν εκτενή ενημέρωση για την επένδυση και τα χαρακτηριστικά της και απάντησαν σε ερωτήματα που ετέθησαν.

   Το έργο
    
   Tο έργο που έχει ενταχθεί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων (Ιανουάριος 2018) περιλαμβάνει:
   - ένα ξενοδοχείο 5* και 60 κλινών,
   - πολύ - αθλητική εγκατάσταση,
   - lounge λουομένων,
   - spa,
   - εκσυγχρονισμό και επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων,
   - αμφιθέατρο,
   - ελικοδρόμιο,
   - αγροτική φάρμα και αρένα ιππασίας που υλοποιείται σε έκταση 830 στρεμμάτων.
   Η συγκεκριμένη επένδυση έχει προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ. Στον Σκορπιό εργάζονται σήμερα περίπου 50 άτομα, κηπουροί, μηχανικοί, υπάλληλοι καθαριότητας και διοικητικό προσωπικό, που είναι ντόπιοι στην πλειονότητά τους, ενώ, όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης, αναμένεται να φτάσουν τους 200.


   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθ. κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) και εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για τα ακόλουθα έργα:
   1. Εκσυγχρονισμός, επέκταση και λειτουργία του υφιστάμενου Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου.
   2. Λειτουργία του υφιστάμενου Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου, στη θέση «Οστρακίνα» του Δήμου Τριπόλεως Αρκαδίας, φερόμενης ιδιοκτησίας του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης.
   3. Μελέτη Περιβάλλοντος με σκοπό την Ανανέωση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την υφιστάμενη εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας αποτελούμενη από μονάδα εκτροφής Χελιού, Κεφάλου, Τιλάπιας και των συνοδών/υποστηρικτικών αυτών έργων (γεωτρήσεις, συσκευαστήριο, καπνιστήριο κ.λπ.), στη θέση «Κολομόδια», Δήμου Νικολάου Σκουφά, στην Άρτα με φορέα την «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» και Τροποποίηση αυτής (αύξηση της συνολικής επιφάνειας του γηπέδου).
   4. Ενοποίηση δύο υφιστάμενων, όμορων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (εκτροφής νεοσσών), σε τέσσερα αγροτεμάχια, στη θέση «Ντρίζα Κούκι» ή «Βλαχάτη», στον Ωρωπό, με φορέα την «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΣΟΠΟΥΛΟΣ».
   5. Περιβαλλοντική αδειοδότηση αιτούμενης τροποποίησης – ανανέωσης Απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αφορά στην εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών, στη θέση «Φτερωτό», στη Δράμα, από την εταιρεία «ΤΑΪΡΗΣ ΑΒΕΤΕ».
   6. Περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «Υφιστάμενο συλλογικό αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Σερβίων.
   7. Έκδοση της ΑΕΠΟ του έργου: «Λειτουργία του υφιστάμενου Αρδευτικού Δικτύου της περιοχής δικαιοδοσίας του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά».
   8. Σχέδιο Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων υφιστάμενης δραστηριότητας παραγωγής ιατρικών ισοτόπων-ραδιοφαρμάκων της εταιρείας «ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ Α.Ε.Β.Ε.», που λειτουργεί στη θέση Πάνορμος Λαυρίου.
   9. Σχέδιο Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του εργοστασίου κατασκευής παντός είδους οχημάτων ιδιωτικής, δημόσιας χρήσης και στρατιωτικών της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε.)» που λειτουργεί στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.
   10. «Μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων της εταιρείας “VEN ENGINEEIRING Μ.Ε.Π.Ε.” στην περιοχή “Μνήμα Κατή”, στη Χαλκίδα.
   11. Τροποποίηση-ανανέωση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων «για τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής αλεύρων της εταιρείας Μύλοι Λούλη Α.Ε. στον όρμο Αγίου Ιωάννη Αμαλιάπολης, Δήμου Σούρπης Ν. Μαγνησίας».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Τη λειτουργία του Υδατοδρομίου Πάτρας αναλαμβάνουν από κοινού Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση του management. 
   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το εταιρικό σχήμα, που συμβλήθηκε με τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών (ΟΛΠΑ), αποτελείται από τις εταιρείες Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια και με την υπογραφή της σύμβασης αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου της Πάτρας.
   Τη σύμβαση παραχώρησης του υδατοδρομίου, η οποία θα έχει διάρκεια δώδεκα ετών, υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., κ. Παναγιώτης Τσώνης, και οι εκπρόσωποι της Ι.Κ.Ε. "Υδατοδρόμιο Λιμένος Πατρών", κ.κ. Νικόλας Χαραλάμπους (Πρόεδρος & CEO της Hellenic Seaplanes S.A.) και Αναστάσιος Γκόβας (Πρόεδρος της "Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε.").
   Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν και οι: κ. Ειρηναίος Πελέχρας (Διευθυντής Ανάπτυξης  της Hellenic Seaplanes), κ. Χαράλαμπος Γαργαρέτας (Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes), Κωνσταντίνος Βρης (Station Manager του "Υδατοδρομίου Λιμένος Πατρών").
   Σε τοποθέτησή του ο Πρόεδρος & CEO της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε:
   "Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ολοκληρώσαμε ακόμη ένα βήμα προς τον ερχομό των υδροπλάνων στην Ελλάδα και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία έναρξης  μιας καινούριας  μορφής συγκοινωνίας, που συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ προάγει αυτό που εμείς αποκαλούμε "Γρήγορη πρόσβαση" στην πολυνησία και στην μεγάλη ακτογραμμή  της χώρας μας. Η πατρίδα μας έχει θάλασσα, έχει λίμνες και όλα εκείνα τα φυσικά χαρακτηριστικά για να υποδεχτούμε τη λειτουργία των υδροπλάνων. Σήμερα  κάνουμε ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν και θα αδειοδοτηθούν και άλλα υδατοδρόμια, ώστε σύντομα να έχουμε τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων".  
   Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., κ. Παναγιώτης Τσώνης, δήλωσε: "Κάναμε σήμερα άλλο ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί η πόλη και το λιμάνι της Πάτρας, κεντρικός κόμβος ενός πρώτου στοιχειώδους δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική και γενικότερη οικονομική αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιφέρειας. Το πιστέψαμε και το πετύχαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος για τη συνεργασία και να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο προσωπικό του Οργανισμού μας που συνέβαλε για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να υπογράψουμε τη σύμβαση παραχώρησης για τη διαχείριση και λειτουργίας των υποδομών και υπηρεσιών του Υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Πάτρας".

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο «Black Summit Financial Group» φέρεται έτοιμο να δηλώσει «παρών» στον επικείμενο διαγωνισμό αξιοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρουπολης και της Καβάλας, σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, γεγονός που υπογραμμίζει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.
   Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη, βασικός γνώμονας είναι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να μην καταλήξει το λιμάνι και τα στρατηγικής σημασίας περιουσιακά του στοιχεία «σε λάθος χέρια», ενώ αναφορικά με τη διπλή στόχευση για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα χαρακτηριστική είναι η φράση ανώτατου Αμερικανού διπλωμάτη ότι «δεν μπορείς να μπαίνεις σ' ένα κατάστημα παπουτσιών και να αγοράζεις μόνο το αριστερό παπούτσι».
   Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τον Έβρο αποτυπώνεται στη υποστήριξη των ενεργειακών έργων του FSRU, του αγωγού TAP και του υπό κατασκευή IGB, με στόχο, όπως τονίζεται, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ενώ στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής ανάδειξης της περιοχής εντάσσεται και η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την αμερικανική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.
   Ήταν, μάλιστα, η ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα», πριν από περίπου έναν χρόνο, αυτή που ουσιαστικά επέτρεψε την αναβάθμιση των χρήσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και άνοιξε παράθυρο ευκαιριών για την αναβάθμιση της συνεργασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αμερικανικού στρατού στην περιοχή, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγος Κρίστοφερ Καβόλι, επισκεπτόμενος τον περασμένο Ιούλιο την ακριτική πόλη.
   Στο πρακτικό σκέλος, για τον διαγωνισμό της Αλεξανδρούπολης εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση ώστε η διαχείριση εκτάσεων της ΓΑΙΟΣΕ που βρίσκονται στο λιμάνι αυτό να μεταφερθεί στο νέο επενδυτή, ενώ στην Καβάλα η υπο-παραχώρηση αφορά τον εμπορευματικό λιμένα Φίλιππος Β' στη Νέα Καρβάλη. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων είναι ότι η αξιοποίησή των δύο λιμανιών αφενός μεν μπορεί να εκτινάξει τα έσοδά τους, αφετέρου δε να δώσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή.
   Πάντως, όπως λένε αμερικανικές πηγές, το τρίπτυχο του αμερικανικού ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή, πέραν του επιτυχημένου μοντέλου της Ελευσίνας και του δίπολου Αλεξανδρούπολης- Καβάλας συμπληρώνει ο αγωγός Θεσσαλονίκης- Σκοπίων καθώς, όπως τονίζεται, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην ενεργειακή διαφοροποίηση όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, τα τρία αυτά πρότζεκτ -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- προτίθεται να στηρίξει η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (Development Finance Corporation).

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το νέο σχεδιασμό για τη διέλευση του σιδηρόδρομου από την πόλη της Πάτρας, καθώς και τη διασύνδεση του νέου λιμένα της πόλης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, παρουσίασε ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ .
   Σημαντική αναφορά έγινε γύρω από τις αρχές σχεδίασης του νέου έργου, οι οποίες επιγραμματικά κινούνται γύρω από τους εξής άξονες:
   1.    Προστασία του περιβάλλοντος
   2.    Ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων και της όχλησης των πολιτών
   3.    Δυνατότητες χρηματοδότησης και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου
   4.    Εξυπηρέτηση των επιβατικών και εμπορικών αναγκών του νέου Λιμένα Πατρών
   5.    Ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών και πολιτών
   6.    Αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής
   7.    Σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις σιδηροδρομικών έργων και Ευρωπαϊκή διαλειτουργικότητα.
   Αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό βαθμό μελετητικής ωριμότητας, ο κ. Βίνης τόνισε ότι στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι να παραδοθεί στους πολίτες της Πάτρας ένα έργο που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες της πόλης με όρους ρεαλιστικούς και πρακτικούς.
   Σε ότι αφορά στη συνολική πρόταση διέλευσης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής (ΣΓ) Κορίνθου - Πάτρας και πιο συγκεκριμένα το τμήμα μήκους 10,9 χλμ, από Ρίο (Χ.Θ. 119 + 920) έως τον νέο Λιμένα Πατρών (Χ.Θ. 130 + 810), τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου έχουν ως εξής:
   Υπογειοποίηση της ΣΓ στον πυκνό αστικό ιστό, μέσω τεχνικού Cut & Cover, συνολικού μήκους 5,16 χλμ, που θα ξεκινά  πριν την οδό Κανελλοπούλου έως μετά τη στάση του Αγίου Ανδρέα, όπου θα αναδύεται στην περιοχή της ακτής Δυμαίων και θα καταλήγει επιφανειακά στο νέο Λιμένα Πατρών. Ταύτιση της χάραξης του εν λόγω τμήματος με την υφιστάμενη μονή ΣΓ που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία. Μετατροπή της μονής ΣΓ σε διπλή με πλήρη ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος της. Διατήρηση των 8 σιδηροδρομικών στάσεων που λειτουργούν σήμερα (6 εκ των οποίων μετατρέπονται σε υπόγειες), με αντίστοιχη αναβάθμιση και εξασφάλιση της λειτουργίας του Προαστιακού Πατρών. Οι στάσεις θα έχουν ως εξής: Καστελλόκαμπου (επιφανειακή), Μποζαΐτικων (επιφανειακή), Κανελλοπούλου (μετατροπή σε υπόγεια), Αγυιών (μετατροπή σε υπόγεια), Παναχαϊκής (μετατροπή σε υπόγεια), Αγ. Διονυσίου (μετατροπή σε υπόγεια), Τριών Συμμάχων (πρώην Πάτρας, Παλιό Λιμάνι - μετατροπή σε υπόγεια), Αγ. Ανδρέα (μετατροπή σε υπόγεια, με μετεπιβίβαση από/προς την υφιστάμενη μετρική ΣΓ προς Πύργο), Κατασκευή νέας Τερματικής Στάσης Νέου Λιμένα Πατρών (επιφανειακή). Διασφάλιση της διασύνδεσης του νέου Λιμένα Πατρών με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας για επιβατική και εμπορική χρήση. Κατάργηση όλων των υφιστάμενων ισόπεδων διαβάσεων (οδικών και πεζών) στα τμήματα επιφανειακής διέλευσης της γραμμής και αντικατάστασή τους από ανισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και δέκα πεζογέφυρες, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ασφάλειας των πολιτών, πεζών και οδηγών. Διατήρηση της διασύνδεσης με Πύργο.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, πολλαπλά είναι τα οφέλη της προτεινόμενης λύσης. Συγκεκριμένα, με την ταύτιση της χάραξης βελτιώνονται σημαντικά οι λειτουργίες της πόλης. Επιπλέον, μέσω της υπογειοποίησης εντός του πυκνού αστικού ιστού απελευθερώνεται η πρόσβαση προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα αστικών αναπλάσεων, με χώρους αναψυχής και βιώσιμης αστικής κινητικότητας, σε μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων που θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη. Τέλος, ουσιαστικό όφελος προκύπτει από την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή όδευσης της γραμμής, καθώς και από τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης από θόρυβο και ατμοσφαιρικούς ρύπους λόγω της υπογειοποίησης και της πλήρους ηλεκτροκίνησης.
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η έλευση του Μετρό στο Κορυδαλλό έδωσε την ευκαιρία στην πλατεία Ελευθερίας να μεταμορφωθεί.
   Πλέον τα έργα έχουν τελειώσει από καιρό και η πλατεία, με εντελώς άλλη όψη, παραδόθηκε και πάλι πίσω στην πόλη και τους δημότες της.
   Πηγή videos: YouTube/Ιωάννης Τζιάσιος

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με 7 εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το έργο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δ.Π.Θ. με τίτλο «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του ΔΠΘ. με συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», και προϋπολογισμό 107,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ολοκληρώθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου η πρώτη φάση της διαδικασίας.
    
   Το έργο που προβλέπεται να αλλάξει τη μορφή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εγκρίθηκε την άνοιξη, με την Α΄ Φάση του Διαγωνισμού όπου οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υπέβαλλαν Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για να γίνει η προεπιλογή εκείνων των Υποψηφίων, που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, ολοκληρώθηκε την Τρίτη, μετά από παράταση 15 ημερών από την αρχική ημερομηνία.
    
    Οι ακόλουθοι 7 φορείς εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη αυτή φάση του διαγωνισμού:
    
   ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
   ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
   ARCHRODON GROUP NV
   ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.
   ΑΒΑΞ Α.Ε.
   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
   ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.
    
   Οι φορείς είναι ουσιαστικά οι ίδιοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρώτη φάση του διαγωνισμού σε παρόμοιο έργο για τις φοιτητικές εστίες που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δείχνοντας πως αυτά τα ΣΔΙΤ θα αποτελέσουν πεδίο μάχης με συγκεκριμένους «παίχτες».
    
   Στη συνέχεια θα προκύψουν από το Πανεπιστήμιο οι 6 συμμετέχοντες που θα περάσουν στη β' φάση του διαγωνισμού,  στον ανταγωνιστικό διάλογο για το εμβληματικό αυτό έργο που θα υλοποιηθεί σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη. Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να λάβει χώρα το 2021.
    
   Το έργο, να θυμίσουμε, περιλαμβάνει τη δημιουργία φοιτητικών εστιών 4 κτηρίων συνολικού εμβαδού 12.194,34 τ.μ. και δυναμικότητας 350 ατόμων στην Αλεξανδρούπολη, όπου επίσης προβλέπεται η δημιουργία χώρου σίτισης εμβαδού 3.776,75 τ.μ και δυναμικότητας 1500 ατόμων και η δημιουργία πανεπιστημιακών κατοικιών, 12 χώρων τουλάχιστον 4 ατόμων συνολικού εμβαδού 1.440,00 τ.μ.
    
   Στην Κομοτηνή προχωρά η δημιουργία 2 κτιρίων φοιτητικών εστιών 9.667,36 τ.μ. εσωτερικής επιφάνειας και 3.551,8 τ.μ. συνολικό εμβαδόν υπαίθριων χώρων, 350 ατόμων δυναμικότητας. Επίσης η δημιουργία χώρου σίτισης φοιτητών δυναμικότητας 2.500 ατόμων. Ξενώνας φιλοξενίας για 28 άτομα συνολικού εμβαδού 660 τ.μ., 24 πανεπιστημιακές κατοικίες χωρισμένες σε 6 τμήματα των 4 κατοικιών συνολικού εμβαδού 2.880 τ.μ. και η δημιουργία ενός κεντρικού κτιρίου που θα συστεγάζει βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους που θα χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, συνολικού εμβαδόν 17.000 τ.μ και 6.000 τ.μ υπαίθριων χώρων.
    
   Τέλος στην Ξάνθη προχωρά η δημιουργία ερευνητικού κέντρου Αριστείας που θα περιλαμβάνει 1 κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ. και 5.000 τ.μ. υπαίθριων χώρων.
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μια βίλα λαξευμένη στις ράχες ενός μικρού φαραγγιού που καταλήγει σε -σχεδόν ιδιωτική- παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.
   Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα instabook.gr, στην περιοχή του Αποκόρωνα στα Χανιά σχεδόν λαξευμένη στα βράχια, είναι χτισμένη από το 2016 μία από τις πιο εντυπωσιακές σε σχεδιασμό και αισθητική βίλες των Χανίων. 
   Τοποθετημένη περίτεχνα πάνω ακριβώς από έναν απομονωμένο όρμο και από μία -σχεδόν ιδιωτική- μικρή παραλία με βότσαλα, σε ένα οικόπεδο-φιλέτο 4 στρεμμάτων, η βίλα των Χανίων διατίθεται το τελευταίο διάστημα προς πώληση από τη φημισμένη εταιρεία real estate Κτηματοεμπορική, του Γιάννη Κριαρά αντί του ποσού των 2.800.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία εξοχική κατοικία 5* (αστέρων), που προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα σε ένα μοναδικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς και σε απόσταση λίγων λεπτών από το Κόκκινο Χωριό και την Αλμυρίδα.
   Η βίλα της Κτηματοεμπορικής, συνολικού εμβαδού 340 τετραγωνικών, ξεχωρίζει για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τον εκλεπτυσμένο εσωτερικό σχεδιασμό και τη μίνιμαλ διακόσμηση της, ενώ είναι χτισμένη αριστοτεχνικά σε σε τρία επίπεδα, τέλεια τοποθετημένα σε ένα ελαφρώς επικλινές έδαφος που -εκτός των άλλων- προσφέρει μοναδική θέα προς το απέραντο γαλάζιο.
   Η παραθαλάσσια βίλα των Χανίων των 2.800.000 ευρώ πληροί στο απόλυτο τις προϋποθέσεις για ονειρεμένες, χαλαρές και ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές με τις απολαύσεις και τις υπηρεσίες ενός 5* ξενοδοχείου (και με το παραπάνω) αλλά και για όσους την επιλέξουν ως μόνιμη κατοικία στο μαγικό νησί της Κρήτης.   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Καταργείται από 1ης Ιουλίου η καταβολή ΦΠΑ για κατασκευαστικές εργασίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
   Σύμφωνα  με την απόφαση η διαδικασία καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που αναλογεί στις δαπάνες για κατασκευαστικές εργασίες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθορίζεται ως εξής:
   Η διαδικασία καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που προβλέπεται από την Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/1987 (Β΄236) κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας εφαρμόζεται κατ΄ αναλογία και για τις δαπάνες κατασκευής για κτήρια, κτίσματα και κατασκευαστικές εργασίες εν γένει επί κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που πραγματοποιούνται από υποκείμενες στον φόρο επιχειρήσεις, εφόσον εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την παροχή των υπηρεσιών της και ο φόρος που αναλογεί στις εργασίες αυτές είναι τουλάχιστον τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
   Για την εφαρμογή της διαδικασίας της κοινή υπουργική απόφαση Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/1987 προϋπόθεση είναι η κατασκευή, η ανέγερση ή ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής μονάδας να γίνεται επί ακινήτου που ανήκει είτε κατά κυριότητα στην υποκείμενη στον φόρο επιχείρηση είτε έχει οποιαδήποτε έννομη σχέση επί αυτού για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) ετών.
   Για κάθε σύμβαση εκδίδεται ξεχωριστή βεβαίωση για καθαρή αξία κατασκευαστικών εργασιών ισόποση του αντίστοιχου ανταλλάγματος που αναγράφεται στην συγκεκριμένη σύμβαση, θεωρημένο αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χορηγούμενης βεβαίωσης.
   ΔEITE ΕΔΩ ΤΟ ΣXETIKO ΦΕΚ

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, ενενήντα έξι γέφυρες Μπέλεϋ στέκονται στο ύψος τους, μάρτυρες ιστορικών γεγονότων της χώρας αλλά και της δυναμικής που έχει η κατασκευή αυτή στο χρόνο.
   Μπορεί να κατασκευάστηκε πολύ νωρίτερα αλλά η παλιά αμαξιτή τρίτοξη γέφυρα στο Μπουραζάνι της Ηπείρου συνδέθηκε στενά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι μόνο για έναν λόγο. Ξημέρωνε η 28η Οκτωβρίου του 1940, όταν ο ελληνικός στρατός προσπάθησε να την ανατινάξει, για να εμποδίσει την είσοδο των Ιταλών στη χώρα, όμως λόγω αφλογιστίας των εκρηκτικών, η πολυπόθητη έκρηξη δεν έγινε και ο στρατός τελικά απώθησε τους εισβολείς πίσω στην Αλβανία. Στις 8 Οκτωβρίου του 1944, οι Γερμανοί, οπισθοχωρώντας, ανατίναξαν την ίδια γέφυρα, με το ελληνικό κράτος να επισκευάζει αργότερα το κεντρικό τόξο της. Η χαριστική βολή ήρθε το 1947 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, λίγες μέρες πριν από τη μάχη της Κόνιτσας, όταν η γέφυρα ανατινάχτηκε από τους αντάρτες. Στη θέση της εγκαταστάθηκε το 1948 μία από τις πρώτες -αν όχι η πρώτη στην Ελλάδα- μεταλλικές γέφυρες τύπου Μπέλεϋ, που έκαναν διάσημο το όνομα του κατασκευαστή τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Την ιστορία της γέφυρας διηγείται στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Τάσσος, υπεύθυνος ξενοδοχειακής μονάδας που λειτουργεί και ως περιβαλλοντικό πάρκο και μουσείο φυσικής ιστορίας στο Μπουραζάνι. Όπως λέει, όταν κατασκευάστηκε η νέα πια γέφυρα στο Μπουραζάνι πριν από δέκα και πλέον χρόνια, σε μικρή απόσταση από την μεταλλική γέφυρα, η οικογένειά του παραχώρησε στον μελετητή μηχανικό, φωτογραφικό υλικό από την παλιά αμαξιτή τρίτοξη γέφυρα ώστε να γίνει η καινούρια πανομοιότυπη της παλιάς, επενδεδυμένη με πέτρες, με πέτρινα στηθαία και με λιθόστρωτα κράσπεδα. Όσο για την παλιά μεταλλική γέφυρα Μπέλεϋ, η οικογένεια αντέδρασε στα σχέδια να διαλυθεί και να μεταφερθεί αλλού ή να πουληθεί για παλιοσίδερα. Έπειτα από επαφές με τη Μητρόπολη και τον στρατό, δόθηκε τελικά η εντολή να παραμείνει η Μπέλεϋ στο Μπουραζάνι, δίπλα στη νέα πέτρινη γέφυρα, σαν ιστορικό κειμήλιο, λειτουργώντας ως πεζογέφυρα.
   Από ένα χόμπι στις πολεμικές επιχειρήσεις
   Προϊόν, άλλωστε, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η γέφυρα Μπέλεϋ, φέρει το όνομα του δημιουργού της, του μηχανικού Ντόναλντ Μπέλεϋ (Donald Bailey). Ο ίδιος, κάνοντας το χόμπι του πραγματικότητα και ξεκινώντας να φτιάχνει μοντέλα γεφυρών, κατάφερε να δημιουργήσει μια αρθρωτή συναρμολογούμενη γέφυρα, που στηνόταν γρήγορα, είχε υψηλή αντοχή για να τη διαβαίνουν τανκς και έγινε πολύ δημοφιλής στον βρετανικό και τον αμερικανικό στρατό. Ντοκιμαντέρ της εποχής απεικονίζουν τον ίδιο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας ως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να περπατάει σε γερμανικό έδαφος πάνω από μια γέφυρα Μπέλεϋ. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων, στρατάρχης Μοντγκόμερι είχε πει: «χωρίς τη γέφυρα Μπέλεϋ, δεν θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο».

   Ένα μεγάλο σιδερένιο Lego
   Με ένα μεγάλο παζλ, τύπου Lego, παρομοιάζει τη γέφυρα Μπέλεϋ ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Μηχανικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχης Μηχανικού Δημήτριος Κουρκουλάκος. «Τα κομμάτια είναι έτοιμα και στήνονται. Φανταστείτε ένα σιδερένιο Lego, αυτή είναι η Μπέλεϋ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
   Τονίζει, παράλληλα, ότι «το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της γεφύρωσης είναι ότι κατασκευάζεται στη μία πλευρά ενός ποταμού ένας πρόβολος, εκείνο δηλαδή το τμήμα που προηγείται της γέφυρας. Μόλις αυτό γίνει, με τέτοιο τρόπο ώστε η κατασκευή να μην βυθίζεται στο άνοιγμα, αυτή ωθείται προς την απέναντι πλευρά και όταν πια φτάσει εκεί, αποσυναρμολογείται ο πρόβολος και η γέφυρα είναι έτοιμη.

   Σχετικά με την ιστορική παρουσία των γεφυρών Μπέλεϋ στην Ελλάδα, ο κ. Κουρκουλάκος σημειώνει ότι οι πρώτες άρχισαν να στήνονται στα τέλη της δεκαετίας του '40 στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου λόγω διαμόρφωσης του εδάφους και ύπαρξης μεγάλων ποταμών, οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες. Με αφορμή, επίσης, τον ρόλο τους στις πολεμικές επιχειρήσεις, υπενθυμίζει την ανατίναξη της σιδηροδρομικής και της οδικής γέφυρας στον ισθμό της Κορίνθου από τους Γερμανούς το 1944, όταν έριξαν ακόμη και σιδηροδρομικά βαγόνια στη διώρυγα για να τη φράξουν. Το 1947, η οδική γέφυρα ανακατασκευάστηκε από τη Σχολή Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού με υλικό τύπου Μπέλεϋ.
   Ενενήντα έξι γέφυρες Μπέλεϋ σήμερα σε όλη τη χώρα
   Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, ενενήντα έξι γέφυρες Μπέλεϋ στέκονται στο ύψος τους, μάρτυρες ιστορικών γεγονότων της χώρας αλλά και της δυναμικής που έχει η κατασκευή αυτή στο χρόνο. Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Μηχανικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το υλικό από το οποίο φτιάχνονται πλέον οι γέφυρες αυτές έχει εκσυγχρονιστεί και από τον βαρύ χάλυβα χρησιμοποιούνται πια νέες, ελαφρύτερες μορφές υλικού από αλουμίνιο, με ευκολότερες συνδέσεις και υποστήριξη από μηχανήματα που επιταχύνουν και διευκολύνουν την τοποθέτηση.

   «Τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από σφοδρές πλημμύρες στην Κρήτη που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μιας γέφυρας στον Πλατανιά, καταφέραμε να μεταφέρουμε εκεί από το Λουτράκι στην Αθήνα τα υλικά για την κατασκευή μιας γέφυρας Μπέλεϋ με άνοιγμα τριάντα μέτρων. Η διαδικασία από τη μεταφορά ως τη λειτουργία της γέφυρας διήρκεσε μόλις τρεις μέρες», σχολιάζει και αναφέρει ότι πολλές ακόμη Μπέλεϋ τοποθετήθηκαν από το στρατό σε περιοχές όπου είχαν σημειωθεί ζημιές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Υπογραμμίζει, επιπλέον, τη χρησιμότητα της κατασκευής αυτής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου οι ανάγκες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας είναι άμεσες και επιτακτικές.
   Ελληνική πρωτοτυπία: προμήθεια υλικών για Μπέλεϋ μέσω ΕΣΠΑ
   Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποιεί την προμήθεια, μέσω ΕΣΠΑ, των υλικών που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση δέκα γεφυρών Μπέλεϋ , σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής. Ο κ. Κουρκουλάκος κάνει λόγο για «ελληνική πρωτοτυπία» και αναφέρει ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ τα υλικά θα αποθηκευτούν ώστε να χρησιμοποιηθούν, όταν προκύψει ανάγκη.

   Οι γέφυρες Μπέλεϋ, σαφές σημείο αναφοράς για ιστορικά γεγονότα και πολεμικές συγκρούσεις, «ξυπνούν» ακόμη σε πολλούς, αναμνήσεις από την ώρα που περίμεναν στη μία πλευρά της γέφυρας, για να περάσουν όλα τα αυτοκίνητα απέναντι, καθώς το πλάτος ήταν μικρό και δεν χωρούσαν δύο οχήματα δίπλα δίπλα. Στον ίδιο, άλλωστε, τόπο όπου γράφτηκε η ιστορία της γεφυροποιίας της Ηπείρου, πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται την Μπέλεϋ στο Μπουραζάνι για να κάνουν μία βόλτα, να κολυμπήσουν στον ποταμό Αώο, να ψαρέψουν και να ζήσουν την περιπέτεια μιας υπαίθριας δραστηριότητας σε ένα φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα.

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Tο όραμα του Aχιλλέα Kωνσταντακόπουλου, τα 250 + 600 εκ. και το σύνολο των 1,2 δισ. ευρώ.
   «Oι νέες μας επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αποτελούν συνέχιση του οράματός μας για την ανάπτυξη της Mεσσηνίας. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί η Costa Navarino και ολόκληρη η περιοχή ως ένας τόπος πρότυπο, όχι μόνο για να τον επισκέπτεται κάποιος, αλλά και για να ζει εδώ».
   Tούτα τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρος της TEMEΣ Aχ. B. Kωνσταντακόπουλο που προχωράει σε νέες επενδύσεις ύψους 250 εκ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στα 600 εκ. ευρώ που ως τώρα έχουν επενδυθεί στην ανάπτυξη του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος-«κόσμημα» της χώρας.
   Mάλιστα, ο υπουργός Aνάπτυξης και Eπενδύσεων A. Γεωργιάδης που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Costa Navarino, όπου είδε από κοντά τις νέες επενδύσεις, δήλωσε εντυπωσιασμένος.
   Στο Navarino Bay όπου κατασκευάζεται ένα υπόσκαφο υπερπολυτελές resort με 99 σουίτες και βίλες σ’ ένα παραθαλάσσιο μέτωπο 2 χλμ. Στο Waterfront όπου δημιουργείται ένα lifestyle resort ιδιαίτερα σύγχρονο με 200 δωμάτια - σουίτες και bungalows. Στο Navarino Hills όπου δημιουργούνται δύο νέα γήπεδα γκολφ 18 οπών, Clubhouse κ.λπ. σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων. Όλα αυτά καθιερώνουν το Costa Navarino στην κορυφή του ποιοτικού προορισμού.
   O υπουργός έκανε λόγο για εργασίες που προχώρησαν με πρωτοφανή ταχύτητα για τα ελληνικά δεδομένα και για το συγκρότημα που θα δώσει χαρά και ζωή σε όλη την Eλλάδα.
   Tο Costa Navarino συν τοις άλλοις, πέραν των 4.000 θέσεων εργασίας που «προσφέρει» ως σήμερα, δημιουργεί άλλες 1.670 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Tο Costa Navarino που για τη φετινή σεζόν έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη Παρασκευή τις πύλες του, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ επενδύσεων, αφού το σύνολό τους σε όλες τις φάσεις θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ένα συγκοινωνιακό έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.
   Πρόκειται για τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς το Flyover, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εντελώς νέου, εναέριου αυτοκινητοδρόμου που θα «πετάει» πάνω από τον ανατολικό περιφερειακό.
   Πρόκειται για ένα «δρόμο πάνω από το δρόμο», τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με στόχο να ανακουφίσει την Ανατολική Περιφερειακή Οδό με τρεις τρόπους: Θα αυξήσει την κυκλοφοριακή ικανότητα, θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
   Το Flyover θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση και θα βοηθήσει σημαντικά στην οδική ασφάλεια, καθώς σήμερα ο δείκτης θνησιμότητας στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Αττική Οδό στην Αθήνα.
   Το πρωτοποριακό έργο, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, αφορά 13 χιλιόμετρα, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.
   Ο προϋπολογισμός είναι 370 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με ΣΔΙΤ. Στην κατασκευή του θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.
   Η εκτίμηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ότι στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 θα έχουμε οριστικό ανάδοχο για το έργο, ενώ η φάση κατασκευής θα διαρκέσει 3 – 4 χρόνια.
   Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο χρόνος κατασκευής και παράδοσης να αποτελεί σοβαρό κριτήριο για την ανάθεση του έργου.
   «Το Flyover, αυτός ο αυτοκινητόδρομος – στολίδι, που όμοιος του δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, αποτελεί δε, μαζί με το Μετρό Θεσσαλονίκης και την αντιμετώπιση του προβλήματος του ΟΑΣΘ, έναν από τους τρεις άξονες του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη συμπρωτεύουσα», υπογραμμίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
   Το Flyover θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση
   Όσον αφορά στον κυκλοφοριακό φόρτο, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι, από το 2010 ο σημερινός δρόμος εξάντλησε, σε κάποιες περιόδους, τα όριά του, αφού καθημερινά κατέγραφε 150.000 οχήματα και στις δύο κατευθύνσεις.
   Τα επόμενα χρόνια, η τάση αντεστράφη και ο αριθμός μειώθηκε, πρώτα λόγω της οικονομικής κρίσης και τώρα τελευταία λόγω του COVID – 19.
   «Όμως, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι το νούμερο αυτό τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά και το 2030 να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα μεγέθη ακόμα και του 2010 και να έχει φτάσει στα 220.000 οχήματα την ημέρα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι:
   «Ενώ ο δρόμος είναι σχεδιασμένος για να εξυπηρετεί γύρω στα 5.000 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση, το 2030 μπορεί και να φτάσουμε στα 7.500 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση. 50% παραπάνω. Δηλαδή το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος».
   Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να προλάβουμε αυτή την κατάσταση, ο νέος δρόμος θα μπορεί να εξυπηρετεί ικανοποιητικά, όχι 5.000 που είναι η σημερινή δυνατότητα, ούτε 7.500 που είναι η εκτίμηση για το 2030, αλλά 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση.
   «Αυτός ο δρόμος θα είναι το Flyover», δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της πόλης, για πολλές δεκαετίες.
   Ολόκληρος νέος δρόμος με μειωμένο περιβαλλοντικό κόστος
   Όσον αφορά στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι αντί για διαπλάτυνση ή νέα πρόσθετη χάραξη που θα «καταβρόχθιζε» εκατοντάδες στρέμματα γης και δάσους, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επέλεξε να περάσει το νέο αυτοκινητόδρομο κυριολεκτικά επάνω από την υπάρχουσα χάραξη.
   «Δηλαδή φτιάχνουμε έναν ολόκληρο νέο δρόμο, με κυριολεκτικά ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος», υπογράμμισε.
   Τα τεχνικά στοιχεία του έργου
   Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρωτοποριακό έργο, μοναδικό στην Ελλάδα, διακρίνεται σε δύο μέρη:
   -Το ένα είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου, στο σύνολό του.
   -Και το άλλο, το ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι η δημιουργία ενός εντελώς νέου, εναέριου αυτοκινητοδρόμου, που εντός εισαγωγικών θα «πετάει» πάνω από τον ανατολικό περιφερειακό.
   «Φτιάχνουμε έναν δρόμο πάνω από τον δρόμο. Τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα» τόνισε και ανακοίνωσε ότι πρόκειται για 13 χιλιόμετρα έργου, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.
   Χαρακτήρισε δε το Flyover ζωντανό παράδειγμα τού πώς η προνοητικότητα, η σωστή μελέτη και η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορούν να κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη, χωρίς να προσβάλλουν τη φύση. Και έκανε λόγο για ένα καινοτόμο έργο που με τις γέφυρες, τα τούνελ και τις πεζογέφυρες, θα είναι τεχνολογικό αξιοθέατο.
   Πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας και παρεμβάσεις στους κόμβους
   Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θα αυξήσει εντυπωσιακά την ασφαλή ταχύτητα της μετακίνησης, με τις πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας που θα δημιουργηθούν στα υπερυψωμένα και «εναέρια» τμήματα, αλλά και με καλά μελετημένες παρεμβάσεις στους κόμβους που οδηγούν και συνδέουν όλες τις περιοχές, με τις οποίες θα μειωθούν όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις.
   Οι παρεμβάσεις θα είναι τεσσάρων ειδών:
   -Πρώτον, στοχευμένες απλές επεμβάσεις, σε κόμβους όπως η σύνδεση με ΤΙΤΑΝ, η σύνδεση Λ. Κατσιμίδου, Τούμπας, η σύνδεση Κωνσταντινοπολίτικων.
   -Δεύτερον, μείζονες επεμβάσεις, στους κόμβους στο Επταπύργιο, την Πυλαία, και το Πανόραμα.
   -Τρίτον, πλήρης ανασχεδιασμός των κόμβων Πεύκων – Νεάπολης και Αγ. Παύλου.
   -Και τέταρτον, κατασκευή νέου κόμβου σύνδεσης με Θέρμη – Πανόραμα – Νέα Ραιδεστό, και Γαλάτιστα, Πολύγυρο, Σιθωνία.
   «Είναι ένα έργο που πραγματικά μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα σε αυτήν την πόλη», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, καθώς όπως εξήγησε θα εκτραπεί το 25%- 35% της κυκλοφορίας στο υπερυψωμένο – εναέριο επίπεδο, με αποτέλεσμα πιο γρήγορες μετακινήσεις, πολύ λιγότερη ρύπανση, ασφάλεια, πιο σταθερούς χρόνους μετακίνησης, οικονομία για τους οδηγούς, πολύ πιο εύκολη πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, από την Ευκαρπία στην Καλαμαριά, γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από και προς ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό, Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και Χαλκιδική, αλλά και τις γειτονικές πόλεις.
   «Στη Θεσσαλονίκη χρωστάμε. Όλες οι κυβερνήσεις», τόνισε ο υπουργός Υποδομών
   Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 370 εκ ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με ΣΔΙΤ, ενώ θα έχει και ένα ακόμα άμεσο όφελος για την πόλη, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του θα απασχολήσει περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους.
   Ο κ. Καραμανλής τόνισε εξάλλου ότι κεντρικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχουν τα έργα υποδομών και πως είναι ήδη έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ.
   Σημείωσε μάλιστα ότι: «Δεν είναι τυχαίο ότι την πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνισή μας ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά την περίοδο της καραντίνας, την πραγματοποιούμε στη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που αγαπώ» και πρόσθεσε: «Στη Θεσσαλονίκη χρωστάμε. Όλες οι κυβερνήσεις».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, που αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για φράγμα και γενικότερα στον τομέα της ύδρευσης στην Ελλάδα. Αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της  Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων.
   Το αρχικά εκτιμώμενο κόστος του έργου ξεπερνά τα 105,89 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 85,4 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποια ενίσχυση από το ΕΣΠΑ.
   Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε 3 φάσεις. Η Α’ φάση αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2020.
   Στην Β1 φάση, θα διεξαχθεί ανταγωνιστικός διάλογος που θα οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου και άλλες παραμέτρους (και θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά).
   Στη Β2 φάση, θα κατατεθούν οι δεσμευτικές τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις οποίες θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.
   Η διάρκεια του έργου είνα 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων.
   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρόβλεψη για τη δυνατότητα της αναθέτουσας αρχής να βάλει επιπρόσθετους ειδικούς όρους εκτέλεσης της σύμβασης, οι οποίοι θα αναφέρονται:
   1) στον αριθμό ή το ποσοστό ανά κατηγορία ειδικότητας των ανέργων ή/και προσώπων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που προσλαμβάνονται για την εκτέλεση της σύμβασης σύμπραξης, και
   2) στις περιβαλλοντικές επιδόσεις του έργου.
   Λίγα λόγια για το έργο
   Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση τού φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (Ε.Ε.Ν.) και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης – Α’ φάση. Συνοπτικά ο Ι.Φ.Σ.:
   1) θα εκπονήσει τις μελέτες, που είναι απαραίτητες για τον κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου, με βάση τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους, και θα μεριμνήσει και επισπεύσει για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών·
   2) θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου των μελετών του κατασκευαστικού σχεδιασμού, με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητα του έργου·
   3) θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την αναθέτουσα αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον Ι.Φ.Σ.·
   4) θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.
   Ειδικότερα, το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης αφορά στην κατασκευή των εξής υποδομών:
   1) του φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων·
   2) των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.), δυναμικότητας 55.000 m3/ημέρα, και
   3) εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 km, δεξαμενών και αντλιοστασίων.
   Στο πλαίσιο της σύμπραξης, ο Ι.Φ.Σ. θα αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης του έργου, ενώ η αναθέτουσα αρχή, καθ’ όλη τη διάρκεια τής σύμπραξης, θα καταβάλλει ετήσιες πληρωμές (πληρωμές διαθεσιμότητας), σύμφωνα με τον σχετικό μηχανισμό πληρωμών, που θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση σύμπραξης και θα στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων (εν προκειμένω, ιδίως, όσον αφορά στη λειτουργική διαθεσιμότητα του έργου, με συγκεκριμένο ποιοτικό επίπεδο αποτελεσμάτων, ήτοι τις προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης).
   Πληρωμές διαθεσιμότητας δεν θα καταβάλλονται έως ότου το έργο και οι σχετικές υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές διαθεσιμότητας της σύμβασης σύμπραξης, όπως αυτό θα πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο ελεγκτή. Επίσης, στις πληρωμές διαθεσιμότητας θα επιβάλλονται απομειώσεις, σε περίπτωση που οι επιδόσεις του έργου αποκλίνουν από τις τεθείσες προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης.
   Επισημαίνεται ότι η διαχείριση του έργου Σ.Δ.Ι.Τ. από τον Ι.Φ.Σ. ξεκινά από το έργο κεφαλής (φράγμα) έως και τις δεξαμενές των οικισμών. Η ποσοτική διανομή του διυλισμένου ύδατος στις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α. και η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης προς τις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α., θα γίνεται από τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προβλέπεται να προταθεί και εν συνεχεία να συσταθεί, βάσει ειδικής μελέτης. Η διάρκεια κατασκευής του τεχνικού έργου ενδεικτικά εκτιμάται σε τρία (3) χρόνια, κατ’ ανώτατο όριο.
  Sign in to follow this  
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.