Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  1067 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Αλλάζουν όψη οι πόλεις της Θεσσαλίας με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και περιβαλλοντικής αναβάθμισης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιούν οι Δήμοι. Σημαντικά έργα αστικής ανάπλασης έχουν ενταχθεί και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, αποδίδοντας στους πολίτες σύγχρονα κτίρια με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ελκυστικούς δημόσιους χώρους.
   Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων στη Θεσσαλία παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2021, τον θεσμό που κάθε χρόνο προβάλλει και βραβεύει Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και φορείς που αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον και τη δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο.
   Αγοραστός: Αλλάζει η εικόνα των πόλεων
   «Όταν άρχισε η προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, καταγράψαμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα που είχαν τότε οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τις υπηρεσίες μας σχεδιάσαμε ολοκληρωμένα προγράμματα, εντάξαμε τα έργα, πήραμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, και ήδη από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, η εικόνα των πόλεων αλλάζει» τονίζει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.
   «Δεν ήταν ένα εύκολο έργο. Απαιτούσε ορθή στρατηγική, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ευρεία και συνεχή, καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, λόγω του μεγάλου αριθμού έργων και δράσεων. Αλλά και του σύνθετου χαρακτήρα των προγραμμάτων, που συνδυάζουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής προστασίας και του αισθήματος αλληλεγγύης των πολιτών. Δεν περιοριστήκαμε στις μεγάλες πόλεις.
   Προβλέψαμε και χρηματοδοτούμε παρεμβάσεις σε όλους τους οικισμούς που έχουν πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους αλλά και στις πρωτεύουσες των νησιών μας. Τα έργα μας κινούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συγχρονίζουν τις πόλεις μας με την εποχή μας και τις ανάγκες των ανθρώπων, δίνουν πνοή στην οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά». Συγκεκριμένα:
   Πολλές και στοχευμένες είναι οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούν οι στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, συνολικού προϋπολογισμού 57,9 εκατομμύριων ευρώ, με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
   Λάρισα
   Στη Λάρισα, το πρόγραμμα με τίτλο «Η πόλη στο προσκήνιο» και προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί 17 έργα για την ανάδειξη του πολιτισμού, (όπως η ολοκλήρωση του Προσκήνιου Πολιτισμού και το έργο στο Γενί Τζαμί), για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, (δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, νέο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών, ανάπλαση της τάφρου και πεζογέφυρα της Νέας Σμύρνης), για την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης στις περιοχές παρέμβασης αλλά και για την ενσωμάτωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, Κέντρο υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο Down, δομή φιλοξενίας αστέγων) κ.α. Αναμένεται επικαιροποίηση με ένταξη νέων έργων.
   Βόλος
   Στο Βόλο το πρόγραμμα περιλαμβάνει 27 έργα, προϋπολογισμού 19,6 εκατ. ευρώ. Το Θέατρο του Βόλου γίνεται λειτουργικό, αναμορφώνεται η πλατεία Πανεπιστημίου, όπως επίσης και η περιοχή του παλιού Λιμεναρχείου, επεκτείνεται το δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, γίνονται νέοι ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της πόλης και στη Νέα Ιωνία, πεζοδρομήσεις και πεζοδρόμια, δύο νέα πάρκινγκ και εγκαθίσταται σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων. Ακόμη, δράσεις για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη (όπως job centers, γραφεία διευκόλυνσης της απασχόλησης και πληροφόρησης για το επιχειρείν, κατάρτιση ανέργων, συμβουλευτική και δράσεις για Ρομά, Ξενώνας Αστέγων) κ.α.
   Τρίκαλα
   Στα Τρίκαλα το πρόγραμμα με τίτλο «Μια ανοιχτή –πόλη πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου», περιλαμβάνει 15 παρεμβάσεις προϋπολογισμού 12,9 εκατ. ευρώ για: ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου της πόλης (ε.ο. Τρικάλων- Καρδίτσας), αναβάθμιση πεζοδρομίων και δημιουργία κυκλικών κόμβων, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, αναβάθμιση δημοτικού skate park στο χώρο του στρατοπέδου Παπαστάθη και δημιουργία πάρκου εναλλακτικών δραστηριοτήτων, λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου, Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων, Κέντρου Ένταξης Μεταναστών καθώς και δράσεις για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης.
   Καρδίτσα
   Στην Καρδίτσα, το πρόγραμμα με τίτλο «Πόλη να ζεις» και προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει 19 νέα έργα όπως τη μετατροπή της Χαρίτου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου στην Ηρ. Πολυτεχνείου, επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, την αναβάθμιση και επέκταση της χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις στο χώρο του νέου Δημαρχείου και του Δημοτικού Σταδίου Καρδίτσας, τη διαμόρφωση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων σε γειτονιές της πόλης και ακόμα κοινωνικές δράσεις όπως η δημιουργία Πολυχώρου Αλληλεγγύης, η υποστήριξη δομών όπως το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες» και τα διαμερίσματα για αστέγους, δράσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κ.α.
   Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 (42 εκατ. ευρώ) αλλάζει η εικόνα της Καρδίτσας, με την ανάπλαση του οδικού τμήματος από το Δέλτα έως την είσοδο της πόλης, το έργο του Περιφερειακού Καρδίτσας και το Δέλτα-Παλαμά.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Τέλος στην χρηματοδότηση για την κατασκευή οδικών αξόνων βάζει από εδώ και στο εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
   Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σταματούν πλέον την χρηματοδότηση των οδικών αξόνων στις χώρες κράτη μέλη της - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - οι οποίοι αναπτύχθηκαν με υψηλούς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη.  
   Η νέα στρατηγική της ΕΕ στην χρηματοδότηση των έργων αφορά πλέον την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων, στα οποία η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω τα τελευταία χρόνια, αλλά έχοντας στα σκαριά έργα ύψους 3,3 δισ που αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2021.
   Η μείωση των εκπομπών αερίων (για τους οδικούς άξονες) από την μία και η ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών από την άλλη αποτελεί ένας από τους λόγους αλλαγής της πολιτικής της ΕΕ.
   Όπως άλλωστε υποστηρίζει η ΕΕ, με τη σύνδεση των κύριων οδών μεταφορών της Ένωσης με τις περιφερειακές περιοχές και εδάφη, ο σιδηροδρομικός τομέας συμβάλλει στην κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή, τόσο ως τοπική και περιφερειακή δημόσια υπηρεσία όσο και ως υπηρεσία μεγάλης δυνατότητας και μεγάλων αποστάσεων για επιβάτες και εμπορεύματα.
   Ο ΒΟΑΚ το τελευταίο έργο στην Ευρώπη που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια
   Το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που θα κατασκευαστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). 
   Όπως ανακοινώθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή στην πρόσφατη παρουσίαση του έργου, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία. Συνολικού μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. 
   Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, αλλά και για το τελευταίο και πλέον δύσκολο μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
   Ένα έργο που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων της Κρήτης, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Αλλά κυρίως θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια.
   Τα πρώτα εργοτάξια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να στήνονται στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανατολικά του Ηρακλείου.
   Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη και ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Οριστικοποιήθηκε επίσης η χάραξη και κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ η ΜΠΕ για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο.
   "Κλείδωσε" η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ ανατέθηκαν οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, που θα αποτελέσει προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης.
   Το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, μήκους 15 χλμ, θα δημοπρατηθεί ως τις αρχές του 2022, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
   Ξεκινάνε σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ ευρώ
   Η αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ για την χρηματόδότηση σιδηροδρομικών έργων, βρίσκει την χώρα μας με ένα από τα πιο προβληματικά συστήματα κατασκευής σιδηροδρόμου στην Ευρώπη.
   Πλέον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκπονήσει το το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.
   Όπως τόνισε πρόσφατα και ο Υπουργός Κ. Καραμανλής "οι έξυπνες υποδομές σημαίνει σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο και υπογράμμισε ειδικότερα για τους σιδηρόδρομους ότι: "Αυτά είναι τα έργα της επόμενης 15ετίας, αυτά τα έργα πρέπει να προωθήσουμε, αυτά προωθεί η Ευρώπη. Για να γίνει η Ελλάδα το κέντρο logistics των Βαλκανίων πρέπει να συνδέσει λιμάνια και σιδηρόδρομο.
   "Πρέπει και ο τεχνικός και ο πολιτικός κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε πια σε έξυπνες υποδομές, είτε αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, είτε σιδηροδρομικά έργα", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με τη «βούλα» των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι 5 ισχυροί όμιλοι του κατασκευαστικού κλάδου «περνάνε» στη β’ φάση του μεγάλου διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα του έργου «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με Σ.Δ.Ι.Τ., ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ.
   Από σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών προκύπτει η Έγκριση Πρακτικού Επιτροπής διενέργειας Διαγωνισμού (Α’ Φάση) για το οδικό ΣΔΙΤ, βάσει της οποίας όλοι οι αρχικώς συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προχωρούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.
   Πρόκειται για τους εξής ομίλους (που είχαν καταθέσει και φακέλους με αρχικές προσφορές ενδιαφέροντος): ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, INTRAKAT, «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - INTERTOLL EUROPE ZRt».
   Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη φάση του διαγωνισμού στην οποία θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, το υπουργείο Υποδομών και η τοπική κοινωνία. Από εκεί θα προκύψει επακριβώς το φυσικό αντικείμενο του έργου, θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα ληφθούν οι εγκρίσεις. Η Β’2 φάση σχετίζεται με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
   Η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγήθηκε, ομόφωνα και παμψηφεί, την προεπιλογή των ως άνω αναφερθέντων πέντε υποψήφιων για τη συμμετοχή τους στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, κρίνοντας ότι οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν επαρκείς και παραδεκτοί.
   Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, θα είναι ένας νέος, υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος, που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες, οικονομικές και πιο ασφαλείς και ευκολότερη την πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
   Το έργο της αναβάθμισης περιλαμβάνει τα εξής:
   · Την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο Flyover), μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, με τέσσερεις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.
   · Το Flyover με 13 χιλιόμετρα έργου, 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.
   Η διάρκεια της σύμβασης είχε οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 χρόνια αφορούν την κατασκευή. Το έργο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον κ. Καραμανλή, ενώ όπως πρόσφατα είχε αναφέρει ο Γ.Γ. Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, φιλοδοξία του υπουργείου είναι ότι στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 να έχουμε οριστικό ανάδοχο για το έργο.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Τη προσωρινή κατάληψη των χώρων από την Αττικό Μετρό για να ξεκινήσουν τα έργα της γραμμής 4 σε Ακαδημία Κολωνάκι Εξάρχεια Δικαστήρια και Βείκου υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.   Συγκεκριμένα,σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η προσωρινή κατάληψη των χώρων με στοιχεία που βρίσκεται επί των οδών Ακαδημίας, Κωστή Παλαμά και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, (βλ.σχεδιάγραμμα) των χώρων που βρίσκενται επί της οδού Ακαδημίας μεταξύ των οδών Ασκληπιού και Μασσαλίας, και αυτων που βρίσκονται επί των οδών Ακαδημίας και Κωστή Παλαμά μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Ρήγα Φεραίου στο Δήμο Αθηναίων.  
   Στην πλατεία Εξαρχείων στη συμβολή των οδών Σπ. Τρικούπη και Στουρνάρη (σταθμός Εξάρχεια)     Στα δικαστήρια δεσμέυονται προσωρινά οι χώροι με στοιχεία που βρίσκεται επί της οδού Ευελπίδων στη συμβολή της με την οδό Χρ. Μάντικα, στο Δήμο Αθηναίων και οι χώροι που βρίσκεται επί της οδού Ευελπίδων στη συμβολή της με την οδό Μουστοξύδη.     Στην πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Π. Ιωακείμ και Κανάρη (σταθμός Κολωνάκι)  
   Τέλος στο Γαλάτσι τους χώρους επί της Λεωφόρου Βεΐκου στο ύψος του Άλσους Βεΐκου, στον Δήμο Γαλατσίου     Υπενθυμίζεται οτι η γραμμή 4 θα εξυπηρετείται από 15 νέους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή   Το έργο του οποίου η σύμβαση θα κυρωθεί από τη τη Βουλή υλοποιείται από την κοινοπραξία των εταιρειών Άβαξ, Ghella και Alstom.   Την προετοιμάσία των εργοταξίων έχει αναλάβει η ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.  

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ισχυρό υπήρξε το ενδιαφέρον για το μεγάλο κτιριακό έργο ΣΔΙΤ για τις 17 σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία στον διαγωνισμό που διεξήχθη στις 31 Μαϊου. Κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατάθεσαν τα εξής σχήματα:  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΤΕΚΑΛ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Κ/Ξ ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ, Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX και  Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ.
   Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο-ΣΔΙΤ για σχολικές μονάδες το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΚΤΥΠ Α.Ε.  Ο ανάδοχος πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
   Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 159,21 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,4 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ακολουθεί το παράδειγμα της Αθήνας (με τα 24 σχολεία-ΣΔΙΤ) τα οποία αποτελούν πρότυπο δημόσιου σχολείου σήμερα. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε εννέα Δήμους.
   Τα σχολικά συγκροτήματα είναι τα κάτωθι:
   1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
   2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
   3. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
   4. ΓΕΛ Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
   5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
   6. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
   7. 1ο Λύκειο Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
   8. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Δήμο Λαγκαδά
   9. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
   10. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
   11. 1ο ΓΕΛ Μίκρας στο Δήμο Θέρμης
   12. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
   13. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς
   στο Δήμο Καλαμαριάς
   14. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
   15. 3ο Λύκειο Πυλαίας Χορτιάτη ο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
   16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
   17. Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης
   27 χρόνια
   Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.
   Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις:
   (α) την A’ Φάση *Προεπιλογή), κατά την οποία  υποβλήθηκε ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, από τους ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια θα έχουμε τη Β’ Φάση που περιλαμβάνει την Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών – Αξιολόγηση – Ανάθεση, με την οποία θα ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης.
   Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Αν λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία της Αθήνας, πρόκειται για υποδομές-κόσμημα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ιδιωτικά σχολεία.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η διοργανώτρια ΠοδηλΑττική Κοινότητα δημοσίευσε στο Google το χάρτη της διαδρομής, τους Δήμους και τα σημεία από όπου θα περάσουν οι ποδηλάτες.
   Η διαδρομή όπως είναι γνωστό θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από τον Σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς και θα τελειώσει περίπου στις 9:30 στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής στην Λ. Συγγρού όπου θα την υποδεχθεί ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης.
   Ο χάρτης είναι εδώ:
   https://www.podilattiki.gr/map/node/107
   Και η περιγραφή εδώ:
   https://www.podilattiki.gr/node/107
   Υπάρχουν δύο διαδρομές, με διαφορετικά χρώματα.
   Η μια διαδρομή είναι η σχεδιασμένη διαδρομή του Βόρειου Άξονα, όπως είναι σχεδιασμένη.
   Η άλλη διαδρομή είναι η διαδρομή όπως καταγράφηκε από το GPS στο δοκιμαστικό.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκαν και επιλύθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά  και αρχιτεκτονικά θέματα. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν οι εξής υποθέσεις:
   Δήμος Γλυφάδας – Τροποποίηση της Μελέτης Διαμόρφωσης του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» και του πρώην Νυχτερινού κέντρου «ΑΣΤΕΡΙΑ» στις Ζώνες 2β και 4β αντίστοιχα σύμφωνα με το από 1.03.04 ΠΔ/γμα (ΦΕΚ 254 Δ). Για την Τροποποίηση της  Μελέτης Διαμόρφωσης του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» και του πρώην Νυχτερινού κέντρου «ΑΣΤΕΡΙΑ» προτάθηκαν ήπιες τροποποιήσεις και παρεμβάσεις στον χώρο, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από νεότερες ανάγκες του σχεδιασμού, αλλαγές χρήσεων, κατασκευές που απομακρύνονται για λόγους στατικής επάρκειας,  καθώς και νέες χαράξεις που σχετίζονται με υπαίθριες διαμορφώσεις, με οδεύσεις, εισόδους κλπ.
   Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ απεφάνθη ότι η Μελέτη καλύπτει τις προδιαγραφές σε πολεοδομικό επίπεδο, διαχειρίζεται με άρτιο τρόπο ζητήματα κρίσιμα για την ποιότητα του δημόσιου χώρου, την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της παράκτιας αυτής έκτασης και λαμβάνει υπόψη και σέβεται τη δασική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και εν γένει εναρμονίζεται με το ΡΣΑ και το Π. Δ/γμα των Ακτών.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την  απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ:
   – ο προτεινόμενος ποδηλατόδρομος θα επικοινωνεί με τον σχεδιαζόμενο ποδηλατόδρομο της Λ. Ποσειδώνος,
   –  θα συνδεθούν οι δύο αρχαιολογικοί περίπατοι με ενοποιημένη χάραξη και υλικά,
   –  η πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στην ακτή θα είναι ελεύθερη για το κοινό,
   – η φύτευση θα αποτελείται αποκλειστικά από ενδημικά είδη της μεσογειακής παράκτιας χλωρίδας κλπ.
   Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος ανέρχεται σε 271.709,34 τ.μ. (234.241,53 τ.μ χωρίς το τμήμα αιγιαλού παραλίας). Η Αρχιτεκτονική μελέτη – αναθεώρηση της άδειας δόμησης έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (11.03.2021) και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού (Εγκρίσεις: Ιούλιος 2020, Ιανουάριος 2021). Επίσης έχει λάβει Περιβαλλοντικούς όρους (2015 και 2016) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
   Δήμος Πειραιώς – Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιοχής Αγίου Διονυσίου Πειραιά. Το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Αγ. Διονυσίου Πειραιά χωρικού σχεδιασμού αποτελεί σχέδιο υπερτοπικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας για τη μητροπολιτική περιοχή του Πειραιά, καθώς στοχεύει στη δημιουργία του πλαισίου χωρικής οργάνωσης για την αστική ανάπλαση της περιοχής. Η πρόταση χωρικού προορισμού συνίσταται στον καθορισμό του μεγαλύτερου τμήματος αυτής ως πολεοδομικό κέντρο (με εξαίρεση ορισμένων χρήσεων) και στον καθορισμό τμημάτων ως «ελεύθεροι χώροι-Αστικό πράσινο» και ως «αθλητικές εγκαταστάσεις». Συγκεκριμένα καθορίζονται 2 ζώνες,  Πολεοδομικό κέντρο 1 και Πολεοδομικό κέντρο 2 με διαφοροποιήσεις όπως αυτή της χρήσης των πολυκαταστημάτων.
   Παράλληλα, το ΕΠΣ εξελίσσει κατά πολύ την προτεινόμενη ανάπλαση του ΓΠΣ του 1988, ρυθμίζοντας πολεοδομικά αυτή την κομβικής σημασίας αναπτυσσόμενη περιοχή του Δήμου. Δίνονται πολεοδομικά κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση μιας πυκνοδομημένης, αν και υποβαθμισμένης περιοχής, με χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων για παραχώρηση χώρων για δημόσια χρήση με παράλληλη διατήρηση των θεσμοθετημένων συντελεστών δόμησης.
   Δήμος Κρωπίας – Αίτημα επέκτασης εγκατεστημένου ελικοδρομίου της εταιρίας «GREEK AIR ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ» στη θέση «Μπότα» ή «Προφάρτα» του Δήμου Κρωπίας, Περιφέρειας Αττικής. Αφορά στο αίτημα της εταιρίας «GREEK AIR ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» με το οποίο ζητεί επέκταση της δραστηριότητας κατά 5.398,04τ.μ. Η εταιρία διαθέτει εγκεκριμένη εγκατάσταση ελικοδρομίου συνολικής έκτασης 22.969,38τ.μ. στη θέση «Μπότα» ή «Προφάρτα» του Δήμου Κρωπίας, Περιφέρειας Αττικής. Προκειμένου να καταστεί λειτουργικότερη η όλη επένδυση, απαιτήθηκε η αγορά συμπληρωματικών οικοπέδων, τα οποία έπρεπε να ενσωματωθούν και να ενοποιηθούν με την αρχική έκταση. Οι επεκτάσεις αποσκοπούν στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας του ελικοδρομίου. Η έγκριση της επέκτασης εγκατάστασης του ελικοδρομίου γίνεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ και «γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας» (σύμφωνα με το από 13.01.92 π.δ. – ΦΕΚ Δ΄ 80/30.01.1992, με το οποίο τροποποιήθηκε το από 5/13.12.1979 π.δ.  – ΦΕΚ Δ΄ 707).
   Δήμος Χαλκηδόνας – Σημειακή τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Αγίου Αθανασίου Δήμου Χαλκηδόνας ΠΕ Θεσσαλονίκης, σε τμήμα του Αγροκτήματος Γέφυρας με χρήση: «Χονδρεμπόριο με περιορισμούς». Η σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ΔΕ Αγίου Αθανασίου προωθείται για να υλοποιηθεί ρύθμιση των χρήσεων γης επί έκτασης 334 στρ. περίπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνος στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
   Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η επέκταση υφιστάμενων αλλά και η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων χονδρεμπορίου, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή πλεονεκτική για τη χρήση χονδρεμπορίου, δεδομένου ότι διαθέτει καλή προσβασιμότητα σε ένα βασικό σύστημα μεταφορικών αξόνων (σιδηροδρομικών και οδικών) που διέρχονται από την περιοχή, προϋπόθεση ιδιαιτέρως σημαντική για την προσέλκυση αρχικά επιχειρηματικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και εν συνεχεία για τη βιώσιμη λειτουργία τους.
   Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
   «Με τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων επιταχύνεται η σημαντική τουριστική επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας και γίνεται ένα ακόμη βήμα προς τη διαμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
   Ταυτόχρονα, με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην  περιοχή του Αγ. Διονυσίου, ο Πειραιάς αποκτά ένα αναβαθμισμένο κέντρο αναφοράς για όλη την πόλη.
   Οι αποφάσεις του ΚΕΣΥΠΟΘΑ έχουν και περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο».
         Φωτορεαλιστικά για τα Αστέρια Γλυφάδας: https://we.tl/t-q6v5QvnUpp
   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Πλήθος ξενοδοχείων προγραμματίζονται σε ιστορικά κτίρια της Αθήνας, μερικά όμως από αυτά είναι μοναδική και διακρίνονται για την ιστορικότητα και αρχιτεκτονικής τους.
   Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα ξενοδοχειακά πρότζεκτ που “τρέχουν” και αφορούν πανέμορφα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας.
   1. Το ιστορικό Sans Rival
   Συνεχίζει το επενδυτικό της μπαράζ στο κέντρο της Αθήνας η ισραηλινή Brown Hotels, με το νεώτερο απόκτημά της, το ιστορικό ξενοδοχείο Sans Rival, στη Λιοσίων, να μετατρέπεται σε σύγχρονο ξενοδοχείο που θα σέβεται όμως την ιστορία του.
   Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση στη γωνία των οδών Λιοσίων 11 και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πολύ κοντά στην Ομόνοια και το Σταθμό Λαρίσης, και απέναντι από το κτίριο που στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων στη Λιοσίων 22.
   Εγκρίθηκαν ήδη από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακαίνισης, που αφορούν τις επισκευές και εσωτερικές διαρρυθμίσεις του κτιρίου, χωρίς τροποποίηση όψεων και χωρίς εκσκαφές.
   Το σχεδιασμό έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project.
   To ιστορικό ξενοδοχείο, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, αποτελεί ένα από τα διαμάντια της εποχής του. Αποτελούνταν από 50 δωμάτια και διαφημιζόταν ως ένα “μέγα ξενοδοχείο ύπνου” στα πρότυπα των πολυτελών ξενοδοχείων της Ευρώπης. Μάλιστα διευκρινιζόταν ότι τα δωμάτια τότε είχαν τρεχούμενο νερό αλλά και δυνατότητα θερμού λουτρού.
   Εδώ και πολλά χρόνια το ξενοδοχείο έχει εγκαταλειφθεί. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη σημερινή του κατάσταση.
   Το ιστορικό ξενοδοχείο Sans Rival στη Λιοσίων Το ιστορικό ξενοδοχείο Sans Rival στη Λιοσίων Το ιστορικό ξενοδοχείο Sans Rival στη Λιοσίων 2. Το Μέγαρο Αλμυράντη
   Ένα ιστορικό Μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας, δεκαετίες μετά τη λήξη της τελευταίας εμπορικής δραστηριότητάς του, προγραμματίζεται να μετατραπεί σε μικρό πολυτελές ξενοδοχείο.
   Ο λόγος για το ιστορικό Μέγαρο Αλμυράντη, στη γωνία των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2, πίσω ακριβώς από την Παλιά Βουλή.
   Το Μέγαρο ανήκει στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, στο οποίο περιήλθε ως κληροδότημα της Ελένης και του Ιωσήφ Αλμυράντη.
   Το 2016 διενεργήθηκε διαγωνισμός για τη μίσθωση του κτιρίου για 25 χρόνια και νικήτρια αναδείχθηκε η εταιρεία Νότιες Ακτές ΑΕ, με μετόχους γνωστά ονόματα της επιχειρηματικότητας, κάποιοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον τομέα αναψυχής και εστίασης στα Νότια Προάστια.
   Το 3ώροφο κτίριο, επιφάνειας 1.170 τ.μ. και ύψους 21 μέτρων, σύμφωνα με τα πλάνα, θα αναδιαμορφωθεί και ανακαινισθεί εσωτερικά για να μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο 4 αστέρων, με 12 δωμάτια.
   Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα αρχιτεκτονικής του τέλους του 190υ αιώνα και της αρχής του 20ού αιώνα, για την πόλη της Αθήνας.
   Ήδη έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την εκτέλεση των έργων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πότε θα προχωρήσουν και ολοκληρωθούν τα έργα.
   Το ξενοδοχείο είναι πιθανόν να ονομαστεί “Ermitage” λόγω του ομώνυμου ξενοδοχείου που φιλοξενούνταν στο κτίριο πριν από 100 ολόκληρα χρόνια.
   Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 2,4 εκ. ευρώ.
   Για την ιστορία, το κτίριο είχε προταθεί το 2010 από την τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να στεγάσει το Πρωθυπουργικό Γραφείο, το οποίο θα έφευγε από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν μόνο για εθιμοτυπικούς σκοπούς. Ωστόσο, η πρόταση δεν προχώρησε.
   Σημειώνουμε ότι λίγες δεκάδες μέτρα πιο μακριά, ολοκληρώνεται και είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του το 5 αστέρων Xenodocheio Milos, που κατασκεύασε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
   Το ιστορικό Μέγαρο Αλμυράντη στην Παλιά Βουλή, που θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο
   3. Το σπίτι της Έλλης Λαμπέτη
   Ένα ακόμη κτίριο – κόσμημα της πόλης θα μετατραπεί σύντομα σε boutique ξενοδοχείο: το ιστορικό σπίτι της Έλλης Λαμπέτη στο Κολωνάκι.
   Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Δελφών και Διδότου και ο σχεδιασμός του έγινε από την διάσημο Κρίστιαν Χάνσεν.
   Το ακίνητο βγήκε προς πώληση το 2015 και πλέον η Hotelising, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και λειτουργία ξενοδοχείων, έχει αναλάβει το project μετατροπής του σε ξενοδοχείο. με την ονομασία Villa Lambeti.
   Αυτό θα περιλαμβάνει 6 σουίτες και roof top, ενώ όπως τονίζεται από την εταιρεία, θα σεβαστεί τόσο την αρχιτεκτονική όσο και την ιστορία του κτιρίου.
   Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση (ήδη από το 1985) “έργο τέχνης” και το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε μεν την αλλαγή χρήσης του κτιρίου και την αρχιτεκτονική μελέτη, όμως έχει θέσει συγκεκριμένους αυστηρούς όρους και θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής  2104-2020) ύψους 21. 5 εκ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τέλη Σεπτέμβρη παραδίδεται προς χρήση στους πολίτες. 
   Επισημαίνεται πως ήδη μεταφέρθηκε δοκιμαστικά νερό μέσω του αγωγού στην Αίγινα, ενώ τα έργα στην δεξαμενή αναρίθμησης συνεχίζονται.  Παράλληλα ο Δήμος Αίγινας πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες στην κεντρική δεξαμενή ώστε το νερό να φτάσει στις βρύσες των κατοίκων της Αίγινας το συντομότερο δυνατό. 
   Την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας παρακολούθησε η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και ο Δήμαρχος Αίγινας Γ. Ζορμπάς. Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αίγινας Δ. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας Π. Κασιμάκης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικός Σύμβουλος Αίγινας Σ. Στεριανός.  Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα εμβληματικό έργο μοναδικό στην Ελλάδα καθώς συνδέει, μέσω  Σαλαμίνας και από κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 14,4 χιλιομέτρων σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων, με ημερήσια παροχή νερού  21.500 κυβικά μέτρα, ένα νησί, την Αίγινα.
   Ο αγωγός λύνει οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού που μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με μεταφορά νερού από  υδροφόρα πλοία.  Το έργο μαζί με μια σειρά σημαντικών έργων και υποδομών που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της Αίγινας. 
   Μετά και την ολοκλήρωση της πόντισης και σύμφωνα με τους ρυθμούς εξέλιξης το έργο αναμένεται τέλη Σεπτέμβρη να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση από τους πολίτες.   Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε επιβλέψει τα έργα πόντισης ανοιχτά της Αίγινας, επισήμανε σχετικά ότι «Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου που ένα εμβληματικό και καινοτόμο έργο μετά από συντονισμένες ενέργειές μας βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης του, καθώς προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δίνουμε λύσεις σε ζωτικά ζητήματα των νησιών μας και συμβάλλουμε στην ενίσχυση των υποδομών τους. Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό στην Ελλάδα ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία. Με  συντονισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες που αναλάβαμε από την αρχή της θητείας μας καταφέραμε να το ξεμπλοκάρουμε.
   Είναι ένα έργο πρωτοποριακό, ίσως από τα πιο δύσκολα που έχουνε εκτελεστεί στη χώρα και ίσως το πιο σημαντικό στο επίπεδο της υδροδότησης νησιωτικής περιοχής με υποθαλάσσιο αγωγό. Η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες. Θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη που παρακολουθεί βήμα-βήμα και πολύ στενά το έργο, τον Δήμαρχο Αίγινας Γ. Ζορμπά, την ανάδοχο εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου και όλους όσοι συνέβαλλαν για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα». 
   Η κ. Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη υπογράμμισε ότι «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που μετά από πολλά χρόνια, ένα σημαντικό έργο για την Αίγινα, είναι πια στην τελική ευθεία. Κόντρα σε καιρικές συνθήκες ,την πανδημία αλλά και τις δολιοφθορές δεν σταματήσαμε ούτε μια ημέρα, με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, να ασχολούμαστε με το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έργο.
   Η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη σημασία του έργου για τους πολίτες της Αίγινας από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της με τη συνεχή παρακολούθηση του έργου κατάφερε να λύσει πολλά προβλήματα και έτσι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ τις τεχνικές υπηρεσίες Πειραιά και Νήσων για τον υπέρμετρο ζήλο που έχουν επιδείξει για το έργο αυτό,  τις εργατοώρες που έχουν αφιερώσει για την επίβλεψη του, καθώς και τον ανάδοχο του έργου για την καλή συνεργασία».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους.
   Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών παρατάθηκε κατά μία εβδομάδα , «λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος» αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών οριζόταν η 1-6-2021.
   Ειδικότερα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παράταση « λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος που διαπιστώνεται και με στόχο τη διευκόλυνση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής υποψηφίων και τη διεύρυνση του ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες ταχυδρομικής αποστολής των συμμετοχών λόγω των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 και με γνώμονα την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
   Μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών η επταμελής κριτική επιτροπή που έχει οριστεί θα αξιολογήσει τις συμμετοχές και θα ανακοινώσει τα βραβεία. Στον Διαγωνισμό θα απονεμηθούν τρία  βραβεία.
   Για την κρίση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη η εκπλήρωση των στόχων του διαγωνισμού που ενδεικτικά συνοψίζονται στα εξής:  Ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης, Πρωτοτυπία και αισθητική ποιότητα, Λειτουργικότητα, ασφάλεια και προσβασιμότητα, Αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής,  Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός, Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου και Χαρακτηριστικά «έξυπνης πόλης».
   Η Διοργανώτρια Αρχή αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης του έργου, δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 32 του Ν.4412/2016, στην ομάδα μελέτης που θα βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο, εφόσον αποφασίσει να υλοποιήσει μέρος ή το σύνολο του έργου.
   Ζητούμενο του διαγωνισμού είναι μεταξύ άλλων η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του άξονα της Αριστοτέλους -συμπεριλαμβανομένων της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία- η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, η αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου και η τόνωση της επισκεψιμότητας.
   Ειδικότερα, επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, που θα υπηρετεί τους ακόλουθους στόχους:
   – Ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης
   – Πρωτοτυπία και πρωτοποριακός σχεδιασμός
   – Ανοιχτός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους
   – Πολυ-λειτουργικός δημόσιος χώρος
   – Αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής
   – Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός
   – Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου
   Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία και καλύπτει έκταση 32.500 τ.μ.
   «Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους, που θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο, να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο. Το project αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια αναμόρφωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος και μαζί με άλλες αναπλάσεις, έργα και υποδομές που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη να αποτελέσουν το εισιτήριο εισόδου σε μια νέα εποχή αισιοδοξίας, δυνατοτήτων και προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη των 24 αιώνων ακμής και εξέλιξης» αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στον πρόλογο του τεύχους του διαγωνισμού για το έργο ανάπλασης της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους.
   21 έργα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
   Στο μεταξύ, 21 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν ή «τρέχουν» στο δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
   Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης, κάποια έργα έχουν ολοκληρωθεί, όπως οι πλατείες Μαβίλη, Άγιου Θεράποντα και Αγίου Σπυρίδωνος.
   Έχουν ολοκληρωθεί επίσης τρία έργα κατασκευής φυτεμένων δωμάτων σε σχολεία του δήμου, ενώ ολοκληρώθηκε επίσης και η στελέχωση δημοτικών ιατρείων.
   Υπάρχουν και άλλα έργα που «τρέχουν» αυτό το διάστημα όπως μεταξύ άλλων η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στην οδό Παπαναστασίου με Βούλγαρη, το πάρκο Μπότσαρη με Ηλέκτρας και άλλα που θα «τρέξουν».
   Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξετάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
   Κατά τη συζήτηση της προόδου του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ για οχτώ Δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, ο απολογισμός δράσεων του περσινού έτους και οι προοπτικές μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ανάλογο πρόγραμμα καταρτίζεται και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, με τη συμμετοχή περισσότερων Δήμων και με αυξημένους πόρους.
   Στο πρόγραμμα οι οχτώ Δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη) έχουν ήδη εντάξει και υλοποιούν 116 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 86,7 εκ. ευρώ.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μετά την οριστικοποίηση του Σαββάτου για την υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, ολοκληρώνεται το παζλ των υπεραστικών αυτοκινητόδρομων της χώρας. Είναι μεγάλη υπόθεση για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ήταν ουραγός σε κλειστούς αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη να μπορεί να υπερηφανεύεται, πως πλέον έχει ένα από τα πλέον μοντέρνα και επαρκή δίκτυα εντός ΕΕ.
   Ο ΒΟΑΚ με μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την επίσημη παρουσιάση θα καλύψει όλη η βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης και θα συμβάλει τα μέγιστα στην γεωμετρική μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων και αντίστοιχα στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και ταχύτητας.
   Η πλήρης υλοποίηση του, που πιθανότατα θα χρειαστεί να φτάσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα αλλάξει τις μεταφορές του νησιού και θα ενδυναμώσει το εμπορικό προφίλ και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

   Το Ηπειρωτικό δίκτυο
   Το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας έχει μήκος σχεδόν 2.200 χιλιόμετρα και καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα. Η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα), η Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Ιωάννινα), η Νέα Οδός (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια), η Κεντρική Οδός (Ξυνιάδα-Τρίκαλα και Πέταλο Μαλιακού), η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες-Λάρισα-Κλειδί Ημαθίας), η Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη) μαζί με το ευρύ δίκτυο της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου και κάθετοι άξονες) έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο.
   Ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι για να πας από την Αθήνα στα Ιωάννινα θα χρειάζονται μόλις 3 ώρες και 30 λεπτά, από τη Θεσσαλονίκη στην Πάτρα επίσης 3 ώρες και 30 λεπτά ή από την Κατερίνη στην Αλεξανδρούπολη 3 ώρες.
   Αυτό το δίκτυο έχει μεγάλη επίδραση πέρα από την επιβατική του διάσταση, στην εμπορικές μεταφορές. Τα προϊόντα μπορούν πολύ πιο εύκολα να μετακινηθούν προς τις μεγάλες αγορές της χώρας ή να φτάσουν σε πύλες εξόδου (λιμάνια, αεροδρόμια, μεθοριακοί σταθμοί) και να πάνε στις ευρωπαϊκές αγορές.
   Οι προσθήκες
   Σε αυτή τη χρονική στιγμή οδεύουμε για την υλοποίηση των προσθηκών στο δίκτυο αυτό. Πέρα από τον ΒΟΑΚ που ο διπλός διαγωνισμός οδεύει προς την τελική του φάση, μία σειρά από έργα κατασκευάζονται ή ετοιμάζονται.
   Στην Κεντρική Οδό-Ε65, κατασκευάζεται το νότιο τμήμα (Λαμία-Ξυνιάδα) και μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει και το βόρειο (Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών). Στην Ολυμπία Οδό αναμένεται η τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες για τη δυτική επέκταση από Πάτρα προς Πύργο για να ξεκινήσουν τα έργα. Επίσης προχωρά διαγωνισμός για ένα ακόμα τμήμα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, Ξάνθη-Εχίνος και για τον Περιφερειακό Αλεξανδρούπολης.
   Παράλληλα πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέοι διαγωνισμοί για τα οδικά τμήματα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη μέσω ΣΔΙΤ.
   Τέλος, σε φάση διαγωνισμού είναι και το έργο-ΣΔΙΤ για το τμήμα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.
   Με αυτές τις προσθήκες το ελληνικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων θα ξεπεράσει τα 2.700 χιλιόμετρα.
   Οι τελευταίες εκκρεμότητες
   Ως τελευταίες εκκρεμότητες μπορούν να χαρακτηριστούν η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού προς βορρά (Ιωάννινα-Κακαβιά) στο οποίο αναζητείται χρηματοδότηση και το τμήμα Πύργος-Τσακώνα. Από εκεί και έπειτα έχουμε μόνο κάποιες σημειακές προσθήκες που θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα.
   Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε, λόγω και της επετείου της προσχώρησης της χώρας πριν από 40 χρόνια στην Ε.Ε. πως, η συμβολή της ήταν και είναι κρίσιμη και χωρίς αυτήν η εικόνα ίσως να ήταν σημαντικά διαφορετική. Τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, βοήθησαν ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των οραματικών για την Ελλάδα οδικών έργων. Η χώρα διασυνδεδεμένη με τους διευρωπαϊκούς άξονες μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές μεταφορές.
   Είναι γεγονός πως για τη χώρα αυτό το δίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στην προσπάθεια ανάπτυξης εμπορευματικών κέντρων και γενικότερα στην δυνατότητα να ισχυροποιηθεί ως διεθνής κόμβος μεταφορών. Η ενίσχυση αυτού του δικτύου σταδιακά μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης και η χώρα να επωφεληθεί στο στοίχημα της Ευρώπης των 27.

   By ΝΙΚΟΣΤΡΙ, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, με συνολικό μήκος σχεδόν 300 χιλιόμετρα.
   Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι άνω των 2 δισ. ευρώ.
   Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε στο ΚΑΜ, είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το τελευταίο και πλέον δύσκολο μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
   Ένα έργο που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων της Κρήτης, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Αλλά κυρίως θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια.
   Τα πρώτα εργοτάξια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να στήνονται στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανατολικά του Ηρακλείου.

   Τα βασικά βήματα που έχουν γίνει και τι έχει δρομολογηθεί
   · Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
   · Οριστικοποιήθηκε επίσης η χάραξη και κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ η ΜΠΕ για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
   · «Κλείδωσε» η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
   · Από το καλοκαίρι του 2019 έχουν ανατεθεί 16 μελέτες για τη συνολική ωρίμανση του έργου.
   · Ανατέθηκαν οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, που θα αποτελέσει προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης.
   · Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 15 χλμ, θα δημοπρατηθεί ως τις αρχές του 2022, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
   · Μελετάται πλέον ενιαία το έργο από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, με προδιαγραφές σύγχρονου δρόμου.
   Η χρηματοδότηση και το ύψος των διοδίων 
   Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφού εξέτασε όλα τα εναλλακτικά σενάρια, έχει καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό χρηματοδοτικό μοντέλο, που αξιοποιεί την ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και πόρους του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα δύο ανατολικά τμήματα του ΒΟΑΚ από το Ηράκλειο έως τον Άγιο Νικόλαο, καθώς και ένα τμήμα της παραχώρησης, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.
   Σημειωτέον, το ύψος των διοδίων έχει υπολογιστεί έως 0,063 ευρώ ανά χιλιόμετρο, όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
   Τα επόμενα βήματα
   Αφού το έργο πλέον έχει χάραξη, θα ακολουθήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες των παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων και η ολοκλήρωση των μελετών για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που θα δημοπρατηθεί στις αρχές του επόμενου έτους ως δημόσιο έργο, με προϋπολογισμό που θα αγγίξει 145 εκ. ευρώ.
   Για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά έχουν ανατεθεί και εκπονούνται ήδη οι μελέτες ώστε να εισαχθεί ως προαίρεση στη Σύμβαση Παραχώρησης. Ενώ τα τμήματα μετά τον Άγιο Νικόλαο ως τη Σητεία, μελετώνται ήδη προκειμένου να υλοποιηθούν ως δημόσια έργα. Ταυτόχρονα, μελετάται και το κομμάτι Σούδα – Αεροδρόμιο.

   Το χρονοδιάγραμμα του έργου
   Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι περί το τέλος του 2022 θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια και ως τις αρχές του 2024 θα έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα. Με πρώτα τα Δημόσια έργα, ύστερα το ΣΔΙΤ και τελευταίο το μεγάλο κομμάτι της Παραχώρησης.
   Με βάση αυτό το πλάνο, στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανατολικά του Ηρακλείου και θα είναι ανοικτό μόνο το κομμάτι της Σύμβασης Παραχώρησης, στο οποίο όμως θα έχει ήδη ολοκληρωθεί σημαντικό τεχνικό αντικείμενο.
   Δείτε το video με την παρουσίαση του έργου:

   Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
   Κίσσαμος – Χανιά (Προαίρεση στη Σύμβαση Παραχώρησης)
   · Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 37,5 χλμ.
   · Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα.
   · 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα
   · Εκτιμώμενο κόστος 180 εκ. ευρώ
   Χανιά – Ηράκλειο (Σύμβαση Παραχώρησης)
   · Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 157,5 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ.
   · Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα από 12,50 σήμερα.
   · 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
   · 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ.
   · 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
   · 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου
   · Εκτιμώμενο κόστος 1,32 δισ ευρώ.
   Χερσόνησος – Νεάπολη (ΣΔΙΤ)
   · Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 22,44 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου 9,65 χλμ
   · Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα.
   · 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
   · 12 γέφυρες μονού κλάδου (1,7 χλμ.)
   · 5 σήραγγες μονού κλάδου (συνολικού μήκους 6,75 χλμ.)
   · 1 cut & cover διπλού κλάδου (215 μ)
   · 5 νέους Ανισόπεδους Κόμβους
   · Στο ΣΔΙΤ θα ενταχθεί και η λειτουργία και συντήρηση των 14 χλμ. του Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος
   · Κατατέθηκε η ΜΠΕ και ξεκίνησε η Β’ Φάση του διαγωνισμού
   · Εκτιμώμενο κόστος 290 εκ. ευρώ.
   Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος
   · Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 14,0 χλμ.
   · Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα
   · 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
   · Μελετάται και προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί ως Δημόσιο Έργο στις αρχές του 2022
   · Εκτιμώμενο κόστος 145 εκ. ευρώ.
   Άγιος Νικόλαος – Σητεία
   · Θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα αναζητηθεί χρηματοδότηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τα τμήματα Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή και Παράκαμψη Παχειάς Άμμου
   · Το έργο είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο και η δημοπράτηση μπορεί να γίνει αρχές 2022.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην ανάπτυξη μίας από τις μεγαλύτερες -αν όχι της μεγαλύτερης- μαρίνες της Μεσογείου στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό επενδύουν Ελληνες και Αραβες επιχειρηματίες, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη του yachting.
   Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία Archirodon και ένα fund αραβικών συμφερόντων αναμένεται να «τρέξουν» το έργο, μετά την ολοκλήρωση αγοράς του λιμανιού από την Alpha Bank και την Πειραιώς. Το συγκεκριμένο λιμάνι, που ανήκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΚΑΕΓΕΚ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο των δύο τραπεζών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διαδικασία αγοραπωλησίας στο ελληνο-αραβικών συμφερόντων σχήμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
   Τι προβλέπει το project
   Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το μεγαλεπήβολο project, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης και να αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή του Αστακού, περιλαμβάνει, εκτός την ανάπτυξη μίας μαρίνας με πλωτές εξέδρες όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται mega yachts, τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου για τουρίστες υψηλού εισοδηματικού προφίλ και ενός συνεδριακού κέντρου στην περιοχή του λιμανιού του Πλατυγιαλίου.
   Οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου, το οποίο αναμένεται να περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για να υπαχθεί στο γνωστό fast track, έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο απαιτείται η διευθέτηση κάποιων εκκρεμοτήτων προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου.
   Αυτό το διάστημα, μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες θα επιτρέψουν την άρση των αγκυλώσεων, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή ενός έργου που βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης εδώ και περίπου 40 χρόνια και αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση όχι μόνο για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά για ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα. Άλλωστε, η δημιουργία μαρινών ανά τη χώρα είναι μία από τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία δίνει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
   Προτεραιότητα οι μαρίνες
   Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου όσον αφορά το μοντέλο διαχείρισης και τη χωροταξική μελέτη για την ανάπτυξη των μαρινών. Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Τουρισμού, καταρτίζεται για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όσο και το μοντέλο διαχείρισης των μαρινών. Στόχο αποτελούν αφενός η απλοποίηση του νομικού πλαισίου και αφετέρου η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κινήσεις που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων που θα αναδείξουν περαιτέρω τους τουριστικούς λιμένες της χώρας.
   Μάλιστα, θα διατεθούν πόροι 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση έργων σε μαρίνες, είτε στο στάδιο της ωρίμανσής τους με την έκδοση των απαραίτητων μελετών και των σχετικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων είτε στο στάδιο ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
   Κατά τη συζήτηση της προόδου του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ για οχτώ Δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, ο απολογισμός δράσεων του περσινού έτους και οι προοπτικές μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ανάλογο πρόγραμμα καταρτίζεται και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, με τη συμμετοχή περισσότερων Δήμων και με αυξημένους πόρους.
   Υλοποιούνται 116 έργα αξίας 86,7 εκ. ευρώ
   Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο πρόγραμμα οι οχτώ Δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη) έχουν ήδη εντάξει και υλοποιούν 116 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 86,7 εκ. ευρώ.
   Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης» και τόνισε:
   «Όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα αυτό, στο ξεκίνημα αυτής της προγραμματικής περιόδου υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σωστά και έγκαιρα. Ήταν η πρώτη φορά, που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα οχτώ Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Και κληθήκαμε να συνεργαστούμε όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες και με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης. Παράλληλα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πήραμε μία σημαντική απόφαση:
   Διασφαλίσαμε τους διπλάσιους πόρους από το σύνολο των πόρων που είχαμε υποχρέωση να κατευθύνουμε σε αυτή τη δράση. Και την απόφαση αυτή την πήραμε γιατί ακριβώς, πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων. Και πλέον, τώρα που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι για αυτή την απόφασή μας».
   Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι τα 116 μικρά και μεγάλα έργα σε ολόκληρο το αστικό πολεοδομικό συγκρότημα, «δεν είναι απλώς παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα, είναι έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας».
   Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος για τη συνεργασία τους, που είναι και το «κλειδί» όπως είπε για την επιτυχή ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με τη συμμετοχή επιπλέον Δήμων:
   «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύει μαζί, δίπλα – δίπλα, με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, τα Πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία, χτίζοντας στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο. Αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μας και μ’ αυτό τον τρόπο κερδίσαμε τις σημαντικές μάχες για τον τόπο μας. Και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια.
   Με συνεργασία, συνεννόηση και μεθοδική δουλειά. Και αυτό το καλό παράδειγμα Μητροπολιτικής Διοίκησης, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει είμαστε πλέον έτοιμοι να το διευρύνουμε στη νέα προγραμματική περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής και αστικά τμήματα των υπόλοιπων δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διασφαλίζοντας επιπλέον πόρους.
   Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και με τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες που κάνουν τον τόπο μας, πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους συμπολίτες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».
   Η ολοκληρωμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης και αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων. Με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ, υλοποιούνται έργα που απαντούν στις πραγματικές προκλήσεις και αξιοποιούν τις υπαρκτές δυνατότητες και τους ανθρώπινους πόρους της πόλης με αποφασιστικότητα και δυναμισμό.
   Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:
   -Ανταγωνιστική και Καινοτόμα: 16 εκ. ευρώ σε έργα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την αποκατάσταση του οικονομικού ιστού της πόλης, την ανάδειξη του πολιτισμού και την υποστήριξη του τουρισμού.
   -Συνεκτική: 13 εκ. ευρώ σε έργα και δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής και ενσωμάτωση των μειονεκτουσών και ευάλωτων ομάδων.
   -Πράσινη και Ανθεκτική: 65 εκ. ευρώ σε έργα για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
   -Αποτελεσματική: 6 εκ. ευρώ σε έργα και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και υπηρεσιών για τον καλύτερο συντονισμό των τοπικών φορέων και των μητροπολιτικών συνεργειών.
   Στην τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε:
   «Για πρώτη φορά εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα ένα καινοτόμο μοντέλο μητροπολιτικής διοίκησης για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και να αναβαθμιστούν υποβαθμισμένες περιοχές. Επενδύονται με το σχέδιο ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’, 100 εκ. ευρώ, σε αναγκαία και υπερτοπικά έργα, που απαντούν στις πραγματικές οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές προκλήσεις, αξιοποιώντας τις υπαρκτές δυνατότητες και τους ανθρώπινους πόρους της πόλης με αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Η ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’, εκπονήθηκε με όραμα και συμμετοχικό σχεδιασμό, από την Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι παρεμβάσεις της οργανώνονται σε τέσσερις άξονες και ο στόχος είναι ένας και ουσιαστικός: να βελτιώσουμε μαζί τη ζωή στην πόλη. Για όλους, για το σήμερα και το αύριο».
   Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι οχτώ Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων, οι οποίοι ευχαρίστησαν για την αγαστή συνεργασία τον κ. Τζιτζικώστα και την κ. Πατουλίδου, όπως και τα στελέχη της Ομάδας Εργασίας του προγράμματος και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας:
   -Αμπελοκήπων – Μενεμένης Γενικός Γραμματέας Σάκης Παπαγεωργίου: «Είναι η πρώτη φορά που στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν απευθύνεται κάποιος από άμβωνος και δεν μας βάζουν να γράψουμε διαγώνισμα, αλλά διαβουλεύονται μαζί μας, μας ακούν, συνεργάζονται, μας συνδράμουν και κάνουμε μαζί έργα για όλους τους πολίτες. Στο Δήμο μας έχουμε 16 έργα ορισμένα από τα οποία σε περιοχές στις οποίες για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μία παρέμβαση και είναι υποβαθμισμένες».
   Δέλτα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Λουμπούτης
   «Έχουμε δυο μικρά έργα στο Καλοχώρι, που όμως είναι ζωτικής σημασίας, επειδή βάζουν το Δήμο μας στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση του προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο για την ένταξη του παράκτιου μετώπου του Καλοχωρίου μέχρι τον Αξιό, που θα είναι εμβληματικό έργο».
   Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας
   «Η βιώσιμη αστική ανάπτυξη είναι το μείζον για τους Δήμους μας, για τις πόλεις μας. Χαίρομαι που βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός πολύ συγκροτημένου, αλλά και πολύ αποδοτικού προγράμματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επωφεληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με ηλεκτροκίνητα οχήματα, με ποδηλατοδρόμους, με πάρκα, με μια μεγάλη ανάπλαση που ξεκινάει γύρω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Κι όλα αυτά, που σημαίνουν οφέλη για την πόλη και τους πολίτες βασίζονται στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η καλή της απόδοση, εξάλλου, είναι ένα πρόκριμα και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, κατά την οποία στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, όπως είναι η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου και του άξονα της Αριστοτέλους, το ντεκ της παραλίας κ.ά.».
   Θεσσαλονίκης Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης
   «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο στενή συνεργασία και βρίσκουμε οι Δήμοι ευήκοα ώτα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρότυπο και επιτυγχάνει συγκεκριμένους στόχους. Στο Δήμο έχουμε 21 έργα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και είναι έργα που βελτιώνουν την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη δίνει θετικό πρόσημο στην επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης».
   Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης
   Συγχαίρω προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα και την Βούλα Πατουλίδου, διότι οι νέοι Δήμαρχοι δεν περιμέναμε να είναι τόσο κοντά μας ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης. Η συμπαράσταση και η βοήθεια στο έργο μας είναι το μεγαλύτερο όπλο μας. Στην Καλαμαριά υλοποιούνται 16 έργα, μεταξύ των οποίων και εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως στην περιοχή Βότση – Κηφισιάς, αλλά και σπουδαία κοινωνικά έργα και αναβαθμίσεις παιδικών χαρών και πάρκων εκεί που είχαμε ελλείψεις, στην περιοχή της επέκτασης».
   Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός
   «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι εξαιρετική. Συγκινηθήκαμε από την παρότρυνση της διοίκησης και ειδικά της κ. Πατουλίδου, που έχει το συντονισμό του προγράμματος για να εντάξουμε έργα. Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Βόρειας Ελλάδας έχουμε μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις ειδικά στον τομέα του πρασίνου, όπου μας βοηθάει πολύ το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέλουμε να έχουμε την Περιφέρεια στο πλευρό μας για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στην περιοχή μας».
   Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης
   «Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Περιφέρεια. Πρέπει να αποφύγουμε τους πειρασμούς και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που έχουμε από μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων. Δεν πρέπει να αναλωθούμε σε κατατμήσεις των έργων, σε μικρά και μεσαίου μεγέθους έργα, αλλά να υλοποιήσουμε μεγάλα διαδημοτικά εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν την ταυτότητα και την ποιότητα ζωής στην πόλη, για την επόμενη προγραμματική περίοδο».
   Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης
   Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δείχνει πώς μπορεί να είναι επιτυχημένος ένας σχεδιασμός σε επίπεδο πόλης. Οι διαδημοτικές παρεμβάσεις έχουν προστιθέμενη αξία και έργα, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά αποδεικνύουν την αξία τέτοιων προγραμμάτων. Στο Δήμο μας υλοποιούνται δέκα έργα συνολικά, τα οποία βελτιώνουν όλη την περιοχή».
   Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
   Συγχαίρω προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνιστά καλή πρακτική, διότι πέραν των υπολοίπων είναι σχεδιασμένο από τη βάση προς τα πάνω. Δεν μας επιβλήθηκε, αλλά σχεδιάστηκε μαζί μας στη βάση των πραγματικών αναγκών των Δήμων και των πολιτών. Πέρα από έξυπνο και επιτυχημένο το πρόγραμμα είναι εξόχως δημοκρατικό, με διαρκή διαβούλευση και με ταχύτητα υλοποίησης.
   Στην Επιτροπή συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Μπάτος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Τζόλλας.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην ανάδειξη του Πόρτο Καρράς σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Μεσογείου, με διερεύνηση ακόμα και της δημιουργίας ξενοδοχείων επτά αστέρων, στοχεύει ο κλειστός διαγωνισμός για το νέο master plan του ιστορικού συγκροτήματος, που εκκίνησε προ ολίγων ημερών ο Όμιλος Belterra Investments, συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
   Ήδη προεπιλέχθηκαν από τον όμιλο τα κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη επένδυση, την οποία ο όμιλος χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ως «στρατηγικής εθνικής σημασίας». Πρόκειται για αρχιτεκτονικές εταιρείες, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε υπηρεσίες master-planning, αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και εξειδίκευση σε μελέτες διαμόρφωσης προορισμών ως mixed-use resorts (θέρετρα μικτής χρήσης) ανά την υφήλιο.
   Στελέχη των αρχιτεκτονικών γραφείων στη Χαλκιδική τις επόμενες ημέρες
   Βάσει χρονοδιαγράμματος, οι αρχικές προτάσεις για το master plan θα κατατεθούν από τους συμμετέχοντες μέσα στον Αύγουστο, ώστε να ακολουθήσουν «τα επόμενα βήματα, που προβλέπουν την ανάθεση συνέχισης των μελετών βάσει της αρχιτεκτονικής, καθώς και της περιβαλλοντικής αξιολόγησης των αρχικών προτάσεων».
   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές προσκείμενες στον όμιλο δήλωσαν ότι, στόχος είναι στο τέλος του 2021 ή το αργότερο στις αρχές του 2022 η Belterra να έχει «στα χέρια της» την τελική πρόταση, που θα αποτελέσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πόρτο Καρράς. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, στελέχη των αρχιτεκτονικών γραφείων που προεπιλέγησαν θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στους φυσικούς χώρους του συγκροτήματος, στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, ώστε να δουν εκ του σύνεγγυς τον χώρο για τον οποίο καλούνται να διαμορφώσουν το σχέδιό τους.
   Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο
   Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της συνολικής έκτασης των 18.000 στρεμμάτων, με πρόβλεψη και διερεύνηση για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων 7 αστέρων, τη διαμόρφωση περιοχής ιδιωτικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, αλλά και την αναβάθμιση του καζίνο, του οινοποιείου και της μαρίνας και τη δημιουργία υψηλού επιπέδου αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων και facilities.
   «Το όραμα της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι η δημιουργία του νέου κορυφαίου προορισμού της Μεσογείου, με προσφορά μοναδικών εμπειριών φιλοξενίας ύψιστης ποιότητας, με πρόβλεψη λειτουργίας καθόλη τη διάρκεια του έτους. Θέτοντας την βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη, αλλά και την κυκλική οικονομία στο επίκεντρο του οράματός της, η εταιρεία είναι προσηλωμένη στη διατήρηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και στην προστασία της βιοποικιλότητας» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, στην οποία τονίζεται ακόμα ότι η δημιουργία του κορυφαίου τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό όγκο ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με προφανή τα οφέλη για το σύνολο των εσόδων του κλάδου, της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.
   «Σύμφωνα με το ευρύτερο όραμά της για την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, η Belterra Investments Ltd., μέσω της επιχειρηματικής της μονάδας "Dimera Hospitality" αναπτύσσει δυναμικά το ποιοτικό της χαρτοφυλάκιο που απαρτίζεται από εμβληματικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Με φιλοσοφία και κουλτούρα που στοχεύουν στην παροχή απαράμιλλων τουριστικών εμπειριών μέσω έργων φιλοξενίας ύψιστης ποιότητας, η εταιρεία "Dimera Hospitality" εστιάζει σε προηγμένες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών» καταλήγει η ανακοίνωση του ομίλου._

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στις ράγες τις οριστικής υλοποίησης μπαίνει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας.
   Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεδρίαση την Παρασκευή, 21 Μαΐου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, έδωσε την έγκρισή του στις τεχνικές προδιαγραφές της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
   Η ΜΕΑ αυτή θα είναι η μεγαλύτερη που θα κατασκευαστεί τα επόμενα έτη στη χώρα, καθώς μόνο η ΜΕΑ και η συνολική εγκατάσταση στη Φυλή θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
   Η είδηση που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε μαζί με τις οριστικές τεχνικές προδιαγραφές του έργου και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, δεδομένου ότι το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ.
   Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά από τον ανταγωνιστικό διάλογο, η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες.
   Συγκεκριμένα η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης θα καλύπτει τις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην νομούς) Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που στο παρελθόν είχε γίνει επίκεντρο αντιπαραθέσεων.
   Η μέγιστη ονομαστική δυναμικότητα της νέας ΜΕΑ θα ανέρχεται σε περίπου 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
   Ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία και μεγέθη θα αναδειχθούν κατά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου ανάλογα και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτεινόμενων λύσεων. Για αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων για συμμετοχή στην επένδυση ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθεί με Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
   Από τον στρατηγικό σχεδιασμό όμως είναι βέβαιο ότι η Μονάδα θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού των αποβλήτων, ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, ξεχωριστής επεξεργασίας βιοαποβλήτων για την μετατροπή τους σε κομποστ υψηλής ποιότητας και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου. Αυτό το τελευταίο έχει ξεσηκώσει και έντονες αντιδράσεις στην περιοχή.
   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, η νέα ΜΕΑ θα δημιουργήσει 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας ενώ η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να ξεκινήσει η λειτουργία της το 2025.
   Στόχος η μείωση της ταφής αποβλήτων στο 10%
   Η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης όπως και οι δεκάδες μικρότερες συμβάσεις για έργα διαχείρισης αποβλήτων που ωριμάζει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο της μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα, στο 10% ή και χαμηλότερα.
   Σκρέκας και Γραφάκος φαίνεται ότι έχουν πάρει ζεστά το ζήτημα του σχεδιασμού οριστικής λύσης για τα απόβλητα της χώρας αλλά και το θέμα του συντονισμού με όλους τους αρμόδιους και κυρίους τους αυτοδιοικητικούς αλλά και στα θέματα σχεδιασμού, και θέλουν να ολοκληρώσουν εντός του 2021 όλες τις διαδικασίες για τις νέες μονάδες αποβλήτων.
   Από κοντά ακολουθεί ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς ο οποίος, ως αρμόδιος τόσο για χωροταξία-πολεοδομία όσο και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καλείται να δώσει πρακτικές λύσεις σε ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των λύσεων που αποφασίζονται και υλοποιούνται (χωροθέτηση, τρόπος λειτουργίας κλπ).
   Αν πράγματι η κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει μέχρι το 2025 τις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που θα μειώσουν δραστικά τα απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή, θα μιλάμε πλέον για μια άλλη κατάσταση και θα μπορούμε να πούμε ότι φεύγουμε από το άγος των χωματερών και των κατ’ όνομα ΧΥΤΑ του παρελθόντος…

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σχεδόν 12 μήνες απομένουν για την ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά και την παράδοση σε λειτουργία των σταθμών Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.
   Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1», ήδη με την παράδοση σε λειτουργία των 3 πρώτων σταθμών της επέκτασης, «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» τον προηγούμενο Ιούλιο, προστέθηκαν περίπου 63.000 επιβάτες ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του μετρό.
   Επίσης, μειώθηκαν αφενός κατά περίπου 68 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 και αφετέρου 11.100 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη.
   Αντίστοιχα για τους 3 επόμενους σταθμούς, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» & «Δημοτικό Θέατρο», που θα δοθούν σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, θα πραγματοποιούνται περίπου 50.000 πρόσθετες επιβιβάσεις ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του μετρό και θα μειωθούν κατά περίπου 52 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 με αντίστοιχη μείωση περίπου 8.800 αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη.
   Έτσι, του χρόνου το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθούν τα έργα, η διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα της χώρας, θα διαρκεί 45 – 50 λεπτά, αλλάζοντας τη μορφή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
   «Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περίπου 20 χιλιάδες αυτοκίνητα λιγότερα στους δρόμους της πόλης, γεγονός που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον.
   Επίσης, ο Πειραιάς θα γίνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο για όλα τα μέσα μεταφοράς (πλοίο, μετρό, σύνδεση με αεροδρόμιο, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, λεωφορεία) και θα παρέχει πρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλη την Αττική», ανέφερε ο γ.γ. Υποδομών.
   Η επέκταση του μετρό στο Ίλιον
   Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στη δυτική Αθήνα και τα έργα που εξελίσσονται.
   «Εκτιμούμε ότι στις αρχές του 2022 θα μπούμε στη δημοπράτηση του διαγωνισμού, για την επέκταση του Μετρό, ο οποίος αφορά τρεις νέους σταθμούς οι οποίοι θα φτάνουν ως τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον.
   «Μιλάμε για μία περιοχή που θα καλύπτουμε 50.000 – 60.000 κατοίκους», τόνισε ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι όλα αυτό είναι ένα μεγάλο πακέτο έργων «το οποίο σχεδιάζεται βήμα – βήμα λέγοντας λίγα πράγματα και κάνοντας πάρα πολλά», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.
   «Οι δικαστικές εμπλοκές δεν βοηθούν»
   Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, αν δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές, στα τέλη του επόμενου χρόνου θα υπάρχει ανάδοχος, ώστε να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο.
   Μάλιστα, όπως σημείωσε είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, η έλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και τόνισε με νόημα: «Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Και οι ανάδοχοι και οι δημόσιοι φορείς και όλοι μας. Δεν είναι μία περίοδος για κόντρες.
   Είναι μία περίοδος να προχωρήσουμε όλοι μπροστά. Οι δικαστικές εμπλοκές δεν βοηθούν. Και όπως βλέπετε το τελευταίο διάστημα, το αντιλαμβάνονται όλοι και υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές δικαστικές εμπλοκές».
   Αναβάθμιση Προαστιακού στη Δυτική Αττική
   Όσον αφορά τον Προαστιακό προς την Δυτική Αττική, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών είπε ότι ο προαστιακός, τον οποίο είχαν αφήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναβαθμίζεται. «Πρόκειται  για ένα έργο 36 χιλιομέτρων και κόστους περίπου 100 εκατ. το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά τις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, των Μεγάρων, της Νέας Περάμου. Ουσιαστικά και αυτή η περιοχή θα έρθει πολύ πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε.
   Τέλος, για το τραμ είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι δοκιμαστικές λειτουργίες του τραμ στον Πειραιά.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε λειτουργία τέθηκαν τέσσερις νέοι πλευρικοί σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό.
   Πρόκειται για τους σταθμούς Βαφέικα, ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, τον πλευρικό Σταθμό του κλάδου 3 του Κόμβου Λαγκαδά (κατεύθυνση προς Σέρρες) και στον πλευρικό Σταθμό του νοτίου κλάδου του Κόμβου Μουσθένη (κατεύθυνση προς Καβάλα).
   Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών, η είσπραξη των διοδίων για τους παραπάνω πλευρικούς σταθμούς ξεκίνησε στις 12 Μαΐου 2021, ενώ το ποσό ανά κατηγορία οχήματος και ανά πλευρικό σταθμό έχει ως εξής:
   Να σημειωθεί ότι, τα προγράμματα εκπτώσεων επί των τελών διοδίων SMART και CITIZEN, ισχύουν, όπως προβλέπεται στην υπ΄αρ.70 /18-1-2021 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών ( Β΄ 137 ).

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ο φάκελος αδειοδότησης κατατέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, από την ένωση των εταιρειών Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια, η οποία ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που είχε αποφασιστεί από κοινού με τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης περιμένουν τις εξελίξεις ώστε να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο του έργου που αφορά την κατασκευή της υποδομής και την ανάληψη της διαχείρισης του υδατοδρομίου.
   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε:
   Οι θετικές εξελίξεις που αναμένονται με την επικείμενη αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Κυλλήνης συμπληρώνουν καταλλήλως την αισιοδοξία που μας διακατέχει καθώς στο δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται, οργανώνεται και ενισχύεται μέρα με τη μέρα εντάσσεται ένας προορισμός με μεγάλη τουριστική δύναμη.
   Η Κυλλήνη με την άφιξη των υδροπλάνων άρα και την προσθήκη μίας ακόμα σημαντικής μεταφορικής επιλογής αναβαθμίζει την ελαστικότητα μετακίνησης των ντόπιων, ισχυροποιεί τις εμπορικές ευκαιρίες που ανοίγονται στις τοπικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων, όπως ο περιηγητικός τουρισμός με υδροπλάνο, που συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό κρουαζιέρας που ήδη το λιμάνι της Κυλλήνης φιλοξενεί επιτυχώς εδώ και χρόνια.
   Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ιωάννης Λέντζας τοποθετήθηκε σχετικά με την αδειοδότηση και δημιουργία του υδατοδρομίου της Κυλλήνης:
   Η κατάθεση του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Κυλλήνης αποτελεί πραγματικά ένα «στοίχημα» που είχαμε θέσει από την αρχή τόσο η δημοτική όσο και η λιμενική αρχή. Είναι από τα μεγάλα έργα ανάπτυξης τα οποία είχαμε ονειρευτεί και προγραμματίσει να γίνουν πράξη καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το υδατοδρόμιο θα δώσει ώθηση και ανάπτυξη τόσο στην Κυλλήνη όσο και γενικότερα στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου στα χέρια μας, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του έργου που αφορά την κατασκευή του με απώτερο στόχο να δούμε τα πρώτα υδροπλάνα να καταφθάνουν στο λιμάνι της Κυλλήνης και το γεγονός αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο της ανάκαμψης όλου του δήμου.
   Οι εξελίξεις για το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης έρχονται να προστεθούν στα αισιόδοξα νέα που φέρνουν τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να προχωρήσουν οι φάκελοι αδειοδότησης δύο ακόμα υδατοδρομίων της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του υδατοδρομίου της λίμνης Τάκα στην Αρκαδία και το αντίστοιχο που αναμένεται να δημιουργηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας, στη Μεσσηνία».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Έως το τέλος του 2021 θα έχει ο ΠΑΟΚ στα χέρια του το Προεδρικό Διάταγμα, που θα ανοίξει το δρόμο για την κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου και την ανέγερση του νέου.
   Για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες που αφορούν το mega-project του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα μίλησε ο project leader, αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας, στην εφημερίδα Καρφίτσα.
   Σχετικά με τη διαδικασία και τους χρόνους, ο κος Δούμας δήλωσε ότι το πρότζεκτ βρίσκεται εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, όσον αφορά την προετοιμασία για την κατάθεση του φακέλου για το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει η ανάρτηση του σχεδίου για την τροποποίηση ρυμοτομίας της ευρύτερης περιοχής, κάτι που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου.
   Επίσης, έως 15 του μήνα θα έχει συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα γνωμοδοτήσει για τυχόν ενστάσεις που θα προκύψουν.
   Το τελικό βήμα, αφού πάει ο φάκελος με όλα τα έγγραφα και τις αποφάσεις στο ΣτΕ και αυτό γνωμοδοτήσει θετικά, θα είναι η έκδοση του Π.Δ.
   Αυτό αναμένεται να γίνει εντός εξαμήνου, όπως δήλωσε ο κος Δούμας, δηλαδή έως αρχές Νοεμβρίου ή σε κάθε περίπτωση έως το τέλος της χρονιάς.
   Σχετικά με τις προδιαγραφές του νέου γηπέδου, ο κος Δούμας δήλωσε ότι στόχος είναι να γίνει από τα πιο πολυτελή στην Ευρώπη και με χωρητικότητα 32.000 – 35.000. ενδεχομένως και 40.000 θεατών.
   Συγκεκριμένα, δήλωσε:
   «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως στόχος και επιδίωξη είναι το νέο γήπεδο να είναι από τα πιο πολυτελή της Ευρώπης, γι’ αυτό και θα είναι 4ης κατηγορίας, βάσει των προδιαγραφών που θέτει η UEFA. Αυτό σημαίνει βέβαια μεγαλύτερο κόστος, άρα και περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με χώρους γύρω και μέσα σε αυτό. Το πλάνο χωρητικότητας δεν είναι σαφές ακόμα, θεωρώ όμως πως θα είναι ένα γήπεδο μίνιμουμ 32.000-35.000 θέσεων και αν θέλετε την άποψή μου νομίζω πως ακόμα και ο στόχος των 40.000 θέσεων είναι ορατός. Με τη νομοθεσία του 2016 το γήπεδο θα μπορεί να έχει εστιατόρια, χώρους αναψυχής, πάρκινγκ, μουσείο και τα οφέλη δεν θα είναι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για το σύνολο της περιοχής η οποία θα αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω πως με γνώμονα αυτό θα πρέπει να επισπεύσουν και την επέκταση της γραμμής του μετρό, από το Παπάφη, όπου θα εξυπηρετεί τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, στην Τούμπα. Κάτι που μπορεί να μοιάζει μακρινό, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από τώρα».
   Η πρόβλεψη του κου Δούμα για το τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του νέου γηπέδου μιλά για ολοκλήρωση -άνευ απροόπτου- έως τ0 2026, οπότε και η ομάδα θα γιορτάσει τα 100 χρόνια ιστορίας.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   To Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ., κατασκευαστικού κόστους 1,32 δις. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως έργο με Σύμβαση Παραχώρησης.
   Το έργο περιλαμβάνει:
   · 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα
   · 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους ~ 34 χλμ.
   · 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
   · 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και
   · αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου
   Με την υλοποίηση του έργου αλλά και ολόκληρου του ΒΟΑΚ θα επιτευχθεί:
   · Σημαντική μείωση των ατυχημάτων, που βαρύνουν τον σημερινό άξονα, ιδίως με θανατηφόρα ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς.
   · Σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και θα βελτιώσει την άνεση των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες.
   · Μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, του οποίου αποτελεί τον κορμό.
   · Ανοδική πορεία της ανάπτυξης της Κρήτης μέσω της αυξημένης κινητικότητας και δυνατοτήτων αξιόπιστης προσπέλασης των τουριστικών και λοιπών οικονομικών πόλων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχετικών προγραμμάτων.
   · Ουσιαστική συνδρομή στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, μειώνοντας τις πιέσεις που προκαλούνται από τον υφιστάμενο οδικό άξονα στην ποιότητα του περιβάλλοντος στην βόρεια ακτή του νησιού, η οποία είναι αναπτυγμένη τουριστικά.
   Το έργο θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό στην ανάπτυξή και λειτουργία του, προσφέροντας την συνολικά επωφελέστερη συγκοινωνιακή λύση.
   Γιώργος Καραγιάννης: Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας, ένας καινούριος δρόμος στην Κρήτη.
   Για την εξέλιξη σ’ αυτό το σημαντικό έργο ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:
   «Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας, ένας καινούριος δρόμος στην Κρήτη. Ένα έργο απόλυτης προτεραιότητας για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό και την καθοδήγηση του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζουμε σταθερά και με συνέπεια τα βήματα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.
   Ενιαιοποιήσαμε σε τεχνικό επίπεδο το έργο από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, οριστικοποιήσαμε το χρηματοοικονομικό μοντέλο, αναθέσαμε πάνω από 16 μελέτες, αναβαθμίσαμε τις προβλέψεις για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, εντάξαμε και την αναβάθμιση των υφιστάμενων παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων στο έργο. Καταθέσαμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και προχωράμε στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, ενώ οριστικοποιήσαμε τη χάραξη και σήμερα καταθέσαμε και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
   Θα δώσουμε στην Κρήτη το δρόμο που της αξίζει και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη».
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.