Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  979 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Τα οδικά έργα τα τελευταία χρόνια τα “ξορκίζουμε”. Σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες. Από τα δισ.ευρώ που δόθηκαν για τους αυτοκινητόδρομους, την στροφή προς το σιδηρόδρομο, την άρνηση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τα περισσότερα νέα project κ.α. Όλα αυτά φαντάζουν ότι μας έχουν φέρει σε μία εποχή όπου τα μεγάλα οδικά έργα έλαβαν τέλος.
   Στην Ελλάδα του 2020 όμως ο σχεδιασμός για οδικά έργα, ζει και βασιλεύει. Ποιος είπε πως με την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους ξεμπερδέψαμε για πολλά χρόνια από τα μεγάλα οδικά έργα;
   Νέες γενιές έργων έρχονται και μάλιστα άμεσα προκειμένου το οδικό σύνδρομο του σύγχρονου Έλληνα να παραμείνει ικανοποιημένο. Πέρα όμως από αυτό θα καλύψει σημαντικές ανάγκες σε περιοχές της χώρας που σήμερα δεν έχουν καλή οδική κάλυψη και στερούνται των οδικών υποδομών που έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν άλλες περιοχές της χώρας.
   Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει τα 6 μεγαλύτερα και πιό φιλόδοξα πλάνα για τα οδικά έργα που θα μας συντροφεύσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
   1.ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (εκτίμηση: 1 δισ.ευρώ)
   Πρόκειται για τις πολυσυζητημένες επεκτάσεις που έχουν γίνει θέμα από το 2004 αρκετές φορές και κάθε φορά με διαφορετικό αντικείμενο. Στην παρούσα φάση μιλάμε για την επέκταση από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας, την αστική σήραγγα “Ηλιούπολης” που θα έρθει να συνδέσει την Κατεχάκη με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης αλλά και την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Λ.Κηφισού. Το κόστος είναι μεγάλο και σίγουρα είναι το κορυφαίο μελλοντικό έργο οδικών υποδομών της Αττικής. Το πρώτο έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2021 και θα αφορά την επέκταση της Λ.Κύμης.  Όλες οι επεκτάσεις θα δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα.
   2.ΒΟΑΚ  (εκτίμηση: 1,5 δισ.ευρώ)
   Εδώ δεν μιλάμε για ένα μελλοντικό πλάνο.  Υπάρχει από το 2018 ένας διπλός διαγωνισμός στην πρώτη του φάση. Με τις μεθόδους της παραχώρησης και του ΣΔΙΤ αφορά στα τμήματα Χανιά-Χερσόνησος και Χερσόνησος-Νεάπολη. Φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την σημερινή καρμανιόλα που συνδέει τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού, μαζί με το υπό κατασκευή Αεροδρομίο του Καστελίου. Στόχος είναι να έχουμε ανάδοχο το 2022  για να ξεκινήσουν τα έργα. Φιλοδοξία είναι να προστεθεί και το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
    3.ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ (300 εκατ.ευρώ)
   Πρόκειται για το γνωστό αυτοκινητόδρομο, φυσική συνέχεια της Ολυμπίας Οδού βγήκε από την παραχώρηση τ0 2013, μοιράστηκε σε 8 εργολαβίες το 2015 και τώρα επιδιώκεται η επανασύνδεση του με την Ολυμπία Οδό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτιμάται για το 2021. Προς το παρόν αναμένονται οι εγκρίσεις από τις “δύσκολες” Διευθύνσεις της Κομισιόν. Από την πλευρά της η τοπική κοινωνία ζητά επιτακτικά να ξεκινήσουν τα έργα που θα ανεβάσουν το επίπεδο της ασφάλειας και θα φέρουν τον αυτοκινητόδρομο μία ανάσα από την Αρχαία Ολυμπία, δικαιολογώντας το όνομα της.
   4.THESSALONIKI FLYOVER (370 εκατ.ευρώ)
   Μία νέα προσθήκη στην “φαρέτρα” των μεγάλων οδικών έργων. Είχε παρουσιαστεί το 2010 και χάθηκε για 9 χρόνια. Πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ένα χρόνο αργότερα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Θα είναι ένα έργο ΣΔΙΤ που θα αφορά στην κατασκευή μίας οδικής γέφυρας από την περιοχή του κόμβου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου μέχρι και το τέλος της Περιφερειακής στα ανατολικά της πόλης. Πρόκειται για έργο που θα αντιμετωπίσει τον κορεσμό που παρουσιάζει ο άξονας, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής.
   5.ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ (340 εκατ.ευρώ)
   Είναι ο αυτοκινητόδρομος που αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Σημαντικός δρόμος που καταλήγει στα σύνορα με Αλβανία και ολοκληρώνει το οδικό πλέγμα της Ηπείρου. Θα μπει στην επέκταση της Ιόνιας Οδού, θα γίνει ως δημόσιο έργο; θα γίνει η ντρίμπλα και θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ; ερωτήματα που προς το παρόν δεν έχουν απάντηση. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
   6.ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟΣ-ΨΑΧΝΑ 180-200 εκατ.ευρώ)
   Εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Η παρούσα το ωριμάζει, η χρηματοδότηση μάλλον κλειδώνει στην ΕΤΕπ, αναμένονται και οι απαλλοτριώσεις για να το δούμε να δημοπρατείται. Πότε; το 2021 λένε αυτοί που ξέρουν. Εκτιμάται πως με την υλοποίηση του, θα αναβαθμίσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στην Εύβοια που έχει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα σε όλη τη χώρα παρότι είναι κοντά στην Αθήνα.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε φάση υλοποίησης περνά το μεγάλο project του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.
   Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να περνούν σε δημοπράτηση με την Εγνατία Οδό να αναλαμβάνει ένα κομβικό ρόλο στο όλο εγχείρημα.
   Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως οι παρεμβάσεις αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας, αφορά στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, κυρίως δηλαδή σε επαρχιακούς δρόμους.
   Πρόκειται για το δίκτυο εκείνο που χαρακτηρίζεται σήμερα ως πολύ επικίνδυνο και τα έργα θα γίνουν με στόχο να βελτιωθούν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αλλά και να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας για να μειωθούν περαιτέρω τα τροχαία ατυχήματα.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες για το όλο σχέδιο είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2015 από την Εγνατία Οδό, αλλά το εγχείρημα έμεινε στα συρτάρια. Το 2019, το σχέδιο ενεργοποιήθηκε και πάλι και μέσα στο 2020, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατάφερε να το θέσει σε τροχιά υλοποίησης.
   Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη σύμβαση χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ).
   Καραγιάννης: Απόλυτη προτεραιότητα η οδική ασφάλεια
   Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ypodomes.com επισημαίνει πως «Η οδική ασφάλεια της χώρας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο και έχουμε δεσμευθεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δημιουργώντας ένα ποιοτικότερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο για όλους τους Έλληνες.
   Προχωράμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, υπό το σχεδιασμό του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σημειακών επεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε 7.000 ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Παράλληλα, με την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, αναμένεται να δοθεί δουλειά σε μικρότερους ή μεγαλύτερους μελετητές και κατασκευαστές σε μια περίοδο που το έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο εκείνοι όσο και η χώρα. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα ουσίας και όχι εντυπωσιασμού και αποδεικνύει εμπράκτως την κατεύθυνση της πολιτικής μας».
   Πως θα τρέξουν τα έργα
   Αρχικά θα γίνει ένας γεωγραφικός καταμερισμός των έργων ανάμεσα στην Εγνατία Οδό και το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει στείλει επιστολές στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και διερευνητικές επιστολές στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.
   Σε αυτές αφού γνωστοποιείται η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος παρεμβάσεων και η γνωστοποίηση ότι μπορεί να αναλάβει τα έργα, γίνεται η επιλογή του φορέα υλοποίησης. Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων αναθέτουσα αρχή που θα τρέξει τα έργα θα είναι η Εγνατία. Οι Περιφέρειες έχουν την επιλογή να γίνουν και οι ίδιες αναθέτουσες αρχές.
   Ο κομβικός ρόλος της Εγνατίας Οδού
   Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει η Εγνατία Οδός. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, η εταιρεία ουσιαστικά θα έχει διττό ρόλο καθώς θα είναι η διαχειριστική αρχή των έργων και σε κάποιες περιπτώσεις η αναθέτουσα αρχή.
   Αυτό σημαίνει πως μετά την υπογραφή του δανείου, θα γίνει από την Εγνατία μία καταρχάς επικαιροποίηση της μελέτης, καθώς έχουν περάσει 6 χρόνια από την ολοκλήρωση των μελετών και σε αυτό το διάστημα έχουν προκύψει κάποιες αλλαγές στις ανάγκες παρέμβασης αλλά και κάποιες άλλες αντιμετωπίστηκαν.
   Στη συνέχεια θα γίνει καταμερισμός των πόρων ανάλογα με τις θέσεις των σημείων που χρήζουν παρέμβασης ανά Περιφέρεια στα συνολικά 7.000 σημεία και θα οριστεί ο κατά περίπτωση φορέας υλοποίησης.
   Στη συνέχεια θα τρέξουν οι διαγωνισμοί και στη συνέχεια τα έργα με την Εγνατία να έχει τον έλεγχο χρηματοδότησης, δηλαδή αν τα χρήματα της ΕΤΕπ οδηγούνται στο έργο. Πρόκειται στην ουσία για μία αναβάθμιση του ρόλου της Εγνατίας Οδού Α.Ε.. Μην ξεχνάμε ότι προκειται για μία εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια κινδύνευσε ν μείνει χωρίς αντικείμενο, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση του οδικού άξονα της Εγνατίας.
   Κουτσούκος: Η Εγνατία Οδός, είναι πλέον ξανά στο επίκεντρο των υποδομών της χώρας.
   Ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ερωτώμενος από το ypodomes.com για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, υπογράμμισε πως “είναι μία νέα πρόκληση για το μέλλον της Εγνατίας Οδού. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τιμά έμπρακτα την εταιρεία δίνοντας της ένα κεντρικό ρόλο στην διαχείριση και υλοποίηση αυτών των πολύ σημαντικών παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν χιλιάδες επαρχιακούς δρόμους στη χώρα.
   Η Εγνατία Οδός και οι εργαζόμενοι της, όπως κάθε φορά θα επιτελέσουν το καθήκον τους, φέρνοντας εις πέρας με επιτυχία αυτή την μεγάλη ευθύνη. Με την αρωγή του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Γιώργου Καραγιάννη, η προσπάθεια για την επιστροφή της εταιρείας στο επίκεντρο των υποδομών της χώρας συνεχίζεται τόσο με τα έργα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το προηγούμενο διάστημα, με τα επόμενα που προγραμματίζουμε αλλά και με το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας. Η Εγνατία Οδός έχει σπουδαίο μέλλον μπροστά της και το χτίζουμε μέρα με τη μέρα”.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με το κλείσιμο του 2020, πήρε το πράσινο φως για την υλοποίηση ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά έργα στη χώρα μας. Αυτό του VIP Exclusive Club του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, στο νησί του Σκορπιού, που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Ωνάση.
   Τι προβλέπει όμως η ΚΥΑ που έδωσε το πράσινο φως; Πόσα και ποιά κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις θα μετατρέψουν το νησί σε πολυτελές θέρετρο;
   9 κτιριακές ενότητες
   Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο χωρίζεται σε εννέα κτιριακές ενότητες σε έκταση 430.947,10 τ.μ.. Θα κατασκευαστούν νέα κτίσματα αλλά και θα διατηρηθούν και υφιστάμενα, όπως η λεγόμενη Ροζ Βίλα της Χριστίνας Ωνάση, που θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε τουριστικό κατάλυμα.
   Επίσης προβλέπονται:
   ένα κύριο ξενοδοχειακό συγκρότημα δόμησης 9.420 τ.μ. που περιλαμβάνει την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2). Στο κύριο συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης χώροι που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο,κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας. τέσσερις ανεξάρτητες βίλες VIP5, VIP6, VIP7 & VIP8 με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους , στην τρίτη κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων και στην τέταρτη εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων όπως χώροι αποδυτηρίων, αποθηκευτικοί χώροι, πισίνα και βοηθητική προβλήτα προσέγγισης μικρών σκαφών. Το σύνολο των εγκαταστάσεων καλύπτει τον ειδικό όρο της ελάχιστης απόστασης 10 μέτρων από τον αιγιαλό. βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής ελικοδρομίου συνολικής δόμησης 340 τ.μ., που θα βρίσκονται σε συνολική έκταση 3 στρεμμάτων (κτιριακή ενότητα 5). Σημειώνεται ότι σε μεγάλη εγγύτητα με το χώρο αναμονής βρίσκεται το ελικοδρόμιο. εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου» και δόμηση 403,5 τ.μ. από τα οποία αντιστοιχούν σε 148,5 τ.μ. και 255 τ.μ. στην υφιστάμενη και τη νέα δόμηση, αντίστοιχα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην τέταρτη κτιριακή ενότητα επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ. το υφιστάμενο κτίριο προσωπικού, συνολικής δόμησης 592 τ.μ., με χρήση κατοικίας και υφιστάμενο κτήριο συνολικής δόμησης 881 τ.μ. που περιλαμβάνει βοηθητικές υποδομές (χώρος συντήρησης μηχανημάτων). Βάσει της ΚΥΑ, προβλέπεται η υλοποίηση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης στα δύο αυτά κτίσματα, ώστε, για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις προσωπικού να φιλοξενήσουν κλίνες ή να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά. Νέο διώροφο κτίριο με δώμα με χρήση κατοικίας για το προσωπικό, όπως και αντλιοστάσιο αφαλάτωσης. Τα τέσσερα αυτά ακίνητα (εκ των οποίων δύο υφίστανται ήδη) θα βρίσκονται σε έκταση 3,2 στρεμμάτων (κτιριακή ενότητα 6). νέο κτίριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων που θα διαθέτει ειδικό χώρο φιλοξενίας μικρών κατοικίδιων ζώων. Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της υφιστάμενης αρένας ιππασίας, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων και η αναβάθμιση των υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές ανήκουν στη έβδομη κτιριακή ζώνη 4,7 χιλ. τ.μ. που είναι γνωστή ως «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων». νέο κτήριο με εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή 75 τ.μ., που τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την δασική ζώνη απολύτου προστασίας. Ανήκει στην κτιριακή ενότητα 8 που είναι γνωστή ως «Σπίτι του Λόφου». αμφιθέατρο που αναπτύσσεται βάσει του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους. Στο πρώτο επίπεδο του αμφιθεάτρου, κάτω από τη σκηνή, προβλέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων εξυπηρέτησης των ηθοποιών και του κοινού, όπως καμαρίνια, αποθήκες, WC, όπως και ανεξάρτητου μικρού αναψυκτηρίου. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις ανήκουν στην ένατη και τελευταία κτηριακή ενότητα τεσσάρων στρεμμάτων.
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, με τη μουδιασμένη οικονομία και τον καταβαραθρωμένο τουρισμό λόγω της πανδημίας, τα περισσότερα ξενοδοχειακά projects που είχαν ξεκινήσει να δρομολογούνται ή κατασκευάζονται στην Αθήνα προχωρούν.
   Το 2021 μάλιστα θα καλωσορίσει ουκ ολίγα νέα πολυτελή ξενοδοχεία. Τα περισσότερα από αυτά θα δώσουν νέα ζωή σε εγκαταλελειμένα παλιά κτίρια στο κέντρο της πόλης, τα οποία βρήκαν πλέον νέα χρήση, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και της καθιέρωσης της Αθήνας ως city break προορισμό.
   Οι νέες ξενοδοχειακές αφίξεις το 2021
   Οι παρακάτω ξενοδοχειακές μονάδες αναμένονται άνευ απροόπτου να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του 2021 και μάλιστα οι περισσότερες με την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν (άνοιξη – καλοκαίρι 2021):
   1. Το νέο Moxy @ Σταδίου 65
   Mια από τις περιοχές της Αθήνας με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης είναι η Ομόνοια, στην οποία πνέει δυνατός αέρας ανανέωσης. Η μετατροπή του Σαρογλείου Μεγάρου σε πολυτελές ξενοδοχείο είναι ήδη σε εξέλιξη.
   Η επένδυση υλοποιείται από κοινού από την Dimand, την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
   To 8ώροφο κτίριο επί της Σταδίου 65 στην Ομόνοια, επιφάνειας 11.300 τ.μ., περιήλθε στα χέρια των Dimand – Prodea με την μακροχρόνια μίσθωσή του από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που κατέχουν αντίστοιχα το 62% και 38% του κτιρίου. Η περίοδος μίσθωσης είναι 25 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 25 χρόνια.
   Η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, δηλαδή το joint venture των Dimand – Prodea, είναι η Rinascita A.E. (από την ιταλική λέξη που σημαίνει αναγέννηση), στην οποία η  Prodea συμμετέχει με ποσοστό 35%.
   Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.
   Το νέο Moxy θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων και θα έχει έντονο “πράσινο” προφίλ με την δημιουργία φυτεμένου δώματος, μεταξύ άλλων.
   2. NYX Athens (πρώην Esperia) @ Σταδίου 22
   Η Fattal Hotels προχωρά στην ανακατασκευή του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου Esperia. Η πρόβλεψη που υπάρχει για το νέο κατάλυμα κάνει λόγο για δημιουργία μονάδας 5 αστέρων, με το κόστος της ανακαίνισης να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ανοίξει εντός του 2021.
   3. Athens Town House 5* @ Σταδίου & Κολοκοτρώνη 3-5
   Η επένδυση αφορά τη δημιουργία του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου Athens Town House, 45 δωματίων, στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 στην Αθήνα. Το 3ώροφο διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο πολυτελές boutique ξενοδοχείο. Η Intrakat μίσθωσε το εν λόγω ακίνητο μετά από σχετικό διαγωνισμό το 2017. Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 7 εκ. ευρώ. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει το 2020 αλλά πλέον τα σχέδια δείχνουν ολοκλήρωση εντός του 2021.
   4. La Mirage @ Ομόνοια
   Η ισραηλινή εταιρεία ξενοδοχείων Brown Hotels έχει ήδη ανοίξει δύο νέα ξενοδοχεία στην περιοχή της Ομόνοιας, το Brown Acropol και το DAVE Red Athens. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια επίσης φαίνεται να πηγαίνει λίγο πιό πίσω. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας του την άνοιξη του 2020 αλλά τα έργα συνεχίζονται ακόμη. Το ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο το καλοκαίρι.

   5. Kaniggos 21 @ Κάνιγγος 21
   Το 7όροφο κτίριο, στην οδό Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12, στο οποίο στεγαζόταν το ξενοδοχείο Κάνιγγος 21, ανακαινίζεται και θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο κάτω από το όνομα διεθνούς ξενοδοχειακού brand. Παρότι τα σχέδια προέβλεπαν την έναρξη λειτουργίας του εντός του 2020, τελικά αυτή μετακινήθηκε για το καλοκαίρι του 2021.
   To πρώην ξενοδοχείο Kaniggos 21
   6. Hellenic Vibes @ Ερμού 66 & Αγίας Ειρήνης 7
   Η μονάδα αναπτύσσεται στο ακίνητο που είχε αγοράσει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7, στο Μοναστηράκι. Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 35 δωμάτια.
   Το νέο ξενοδοχείο Hellenic Vibes στην Ερμού 66 & Αγ. Ειρήνης 7
   7. The Cohort Athens @ Λιοσίων 93
   Σύντομα (τους πρώτους μήνες του 2021) αναμένονται και τα εγκαίνια του The Cohort Athens, ενός νέου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, στην οδό Λιοσίων 93. Το ξενοδοχείο 4 αστέρων και 100 δωματίων επιδιώκει να προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς εντάσσεται στην κατηγορία των smart hotels, που επιχειρούν να συνδυάσουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες –δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα, εστιατόρια και χώρους εργασίας– κάτω από μία σκεπή, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποδομές υψηλής τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι μετατροπή ενός εξαώροφου κτιρίου γραφείων, επένδυση που προωθείται από επενδυτή από τον Λίβανο.
   Το νέο The Cohort Athens στη Λιοσίων
   8. 82 Evripidou Hotel @ Ευριπίδου 82
   Τη σεζόν 2021 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο boutique ξενοδοχείο της Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, από τις ισραηλινών συμφερόντων Ficus Investments και Brown Hotels. O λόγος για το νέο 82 Evripidou Hotel που ήδη βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής. Ουσιαστικά πρόκεται για την ανακατασκευή δύο 5ώροφων εφαπτόμενων κτιρίων που ενώνονται μεταξύ τους με τη Στοά Μανουσάκη, στον αριθμό 82 της Ευριπίδου, εντός οικοπέδου έκτασης 470 τ.μ.  Το νέο ξενοδοχείο θα έχει συνολικά 63 δωμάτια.
   Το κτίριο που θα μετατραπεί στο νέο ξενοδοχείο 82 Evripidou Hotel
   9. Omega Hotel @ Πειραιώς 10 & Ζήνωνος
   Το 2021 ναμένεται να ανοίξει από εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, το νέο 4άστερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομόνοιας. Πρόκειται για το Omega Hotel, που θα λειτουργήσει σε παλιό κτίριο γραφείων, στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος.  Το τουριστικό κατάλυμα θα διαθέτει 50 δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο ασιατικής κουζίνας, rooftop bar με θέα προς την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, lobby bar το οποίο θα εξυπηρετεί τραπεζοκαθίσματα επί του πεζόδρομου της Ζήνωνος κ.ά.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η 1η Ιανουαρίου 2021 σηματοδότησε την επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων, μια πρωτοβουλία της Κομισιόν που στόχο έχει να αναδείξει τα οφέλη του σιδηροδρόμου ως ένα σύγχρονο, φιλικό στο περιβάλλον και ασφαλές μέσο μεταφοράς.
   Επιμέλεια – μετάφραση: Βάσω Βεγιάζη
   Μια πληθώρα δραστηριοτήτων θα θέσει το σιδηρόδρομο στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια του 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενθαρρύνοντας τη χρήση του, τόσο από τους πολίτες όσο και από τις επιχειρήσεις, ενώ θα συμβάλει στον στόχο του «EU Green Deal» να καταστεί κλιματικά ουδέτερος έως το 2050.

   Η Αντίνα Βαλεάν, Επίτροπος μεταφορών της ΕΕ, δήλωσε: «Η μελλοντική μας κινητικότητα πρέπει να είναι βιώσιμη, ασφαλής, άνετη και προσιτή. Ο σιδηρόδρομος προσφέρει όλα αυτά και πολλά άλλα!
   Το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά αυτόν τον τρόπο μεταφοράς. Μέσα από μια ποικιλία δράσεων, θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να βοηθήσουμε τον σιδηρόδρομο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων».
   Το μέλλον είναι (και) ο σιδηρόδρομος
   Στην ΕΕ, ο σιδηρόδρομος ευθύνεται για λιγότερο από το 0,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές. Αυτό τον καθιστά μία από τις πιο βιώσιμες μορφές μεταφοράς επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών.
   Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, ο σιδηρόδρομος είναι επίσης εξαιρετικά ασφαλής και συνδέει ανθρώπους και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T).
   Όμως παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, μόλις το 7% των επιβατών και το 11% των εμπορευμάτων μεταφέρονται σιδηροδρομικώς.

   Το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων θα δώσει τη δυναμική για να αυξηθεί το μερίδιο των σιδηροδρομικών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών. Το γεγονός αυτό θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και τη ρύπανση που προκαλείται από τις μεταφορές στην ΕΕ.
   Ως το πρώτο έτος πλήρους εφαρμογής του 4ου Σιδηροδρομικού Πακέτου, το 2021 θα αποτελέσει επίσης σημαντικό άλμα προς τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο, καθώς και ένα πιο αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο με απρόσκοπτη διασυνοριακή κινητικότητα.
   Όλα τα μάτια στο σιδηρόδρομο το 2021
   Την 1η Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε έναν ιστότοπο που θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία, καθώς και μια επισκόπηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων.

   Διάφορες εκδηλώσεις, έργα και δραστηριότητες σε ολόκληρη την ΕΕ θα αναδείξουν τις πολλές διαστάσεις των σιδηροδρόμων – από τον πρωτοπόρο, καινοτόμο σιδηροδρομικό κλάδο της Ευρώπης, έως τον ρόλο των σιδηροδρόμων στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και κληρονομιά, τη σημασία του για τη σύνδεση περιοχών, ανθρώπων και επιχειρήσεων, το ρόλο του στο βιώσιμο τουρισμό, καθώς και τη συμμετοχή του στις σχέσεις της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες, για παράδειγμα.
   Η νομοθετική ατζέντα της Κομισιόν θα αντικατοπτρίζει επίσης το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, με προτάσεις για μια νέα σιδηροδρομική εταιρική βιομηχανική σχέση, καλύτερη διασύνδεση του σιδηροδρόμου με άλλους τρόπους μεταφοράς, καθιστώντας τις εμπορευματικές μεταφορές πιο βιώσιμες συνολικά.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Καινούργια «στέγη» απέκτησαν οι αίθουσες σύνταξης και οι 1.600 εργαζόμενοι του Ομίλου Le Monde: το σχέδιο του διεθνούς - με έδρα τη Νορβηγία - αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το 2015, δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, πήρε σάρκα και οστά.
   Το με μορφή αψίδας και ημιδιαφανές εξωτερικό περίβλημα κτήριο και περιλαμβάνει μια πλατεία που επιτρέπει στο αρχιτεκτόνημα να ενσωματώνεται στη γειτονιά.
   Τα κεντρικά γραφεία, τα οποία ολοκλήρωσε το Snøhetta σε συνεργασία με το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο SRA architecture, είναι στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare d'Austerlitz και πολύ κοντά στο Quartier Latin και τον Jardin des Plantes.   Μιας και οι σιδηροδρομικές γραμμές περνούν υπογείως κάτω από το κτήριο, το μήκους 80 μέτρων αρχιτεκτόνημα έχει την όψη μιας κοίλης δομής η οποία πατά στις δύο άκρες της σε δύο επταώροφους αρχιτεκτονικούς όγκους που συνδέονται μεταξύ τους με ένα τόξο από περίπλοκο χαλύβδινο δίκτυο. Η οροφή του κτηρίου είναι καλυμμένη με ηλιακά πάνελ.
   Συμπληρώνεται το κτήριο με μια νέα κεντρική πλατεία, από τσιμέντο και με φυτά και παγκάκια ώστε να μπορεί να παραμείνει και χαζολογήσει ο κόσμος. Στις δύο άκρες του, δύο είσοδοι: η μία, δημόσια, που οδηγεί σε πλειάδα χώρων για φαγητό και ψώνια, καθώς και σε ένα διώροφο αμφιθέατρο.
   Η δεύτερη, ιδιωτική, που οδηγεί στα γραφεία όπου εισέρχονται μόνον οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Le Monde. Στην οροφή, μια στενή βεράντα η οποία είναι προσβάσιμη και από τις δύο πλευρές του κτηρίου, προσφέρει στους εργαζόμενους θέα στην πόλη και τον Σηκουάνα.
   Σύμφωνα με το Snøhetta, η κατασκευή των με εμβαδόν 23.000 τετραγωνικών μέτρων κεντρικών γραφείων ήταν μια «ιδιαίτερων απαιτήσεων πρόκληση» καθώς το κτήριο είναι «βαρύτερο από τον Πύργο του Άιφελ».«Από τη σύλληψή του, το κτήριο των κεντρικών του Ομίλου Le Monde ενσάρκωνε μια αρχιτεκτονική και συμβολική αντίστιξη στις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας»
   «Σε καιρούς στους οποίους ο φόβος και η αβεβαιότητα ωθούν τις κοινωνίες μας να αυξήσουν τα εμπόδια και να ενισχύσουν την επιβολή μέτρων ασφαλείας, το κτήριο έχει να κάνει κυρίως με άνοιγμα» υπογράμμισε ο εκ των ιδρυτών του αρχιτεκτονικού γραφείου Kjetil Trædal Thorsen. «Με αυτή την έννοια, το πρότζεκτ μας προσκαλεί να στοχαστούμε το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει χώρους που να είναι και δημόσιοι και ιδιωτικοί, εξωτερικοί και εσωτερικοί, διαφανείς και αδιαφανείς».
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Είκοσι ώριμα επενδυτικά σχέδια άνω των 3,5 δισ. ευρώ αλλάζουν το τοπίο στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη ωθώντας την κοινωνική και οικονομική ζωή των περιοχών σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
   Είκοσι ώριμα επενδυτικά σχέδια άνω των 3,5 δισ. ευρώ αλλάζουν το τοπίο στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη ωθώντας την κοινωνική και οικονομική ζωή των περιοχών σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
   Το master plan για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από τη Βουλή περιλαμβάνει 20 προτάσεις εταιεριών για επενδύσεις και «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν σε ποιες ανήκουν και τι αφορούν.
   Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:
   1. ΔΕΗ: Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW (Γιγαβάτ) στη Δυτική Μακεδονία. Η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ξεκινά με 230 MW, μία επένδυση ύψους €133 εκατ.
   2. ΔΕΗ: Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 500 MW στη Μεγαλόπολη. Εχει ξεκινήσει το πρώτο project ισχύος 50 MW. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα €350 εκατ.
   3. ΕΛΠΕ: Ξεκίνησαν την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη ισχύος άνω των 200 MW. Πρόκειται για επένδυση €130 εκατ.
   4. Solaris Bus & Coach: Η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει στη Δ. Μακεδονία μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου ύψους 1 δισ. ευρώ.
   5. Eunice: Στα €280 εκατ. θα ανέλθει το κόστος για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δ. Μακεδονία.
   6. Demo: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει την κατατασκευή εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στη Μεγαλόπολη ύψους €90 εκατ.
   7. Demo: Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης ετοιμάζει και δεύτερη επένδυση για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
   8. Wonderplant: Με βασικό μέτοχο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita, σχεδιάζεται η ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία, υλοποιώντας επένδυση 100 εκατ. ευρώ.

   9. Λαμπρόπουλος: Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη σχεδιάζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Edil Μιχάλης Λαμπρόπουλος.
   10. Sunlight: Η θυγατρική εταιρεία της Olympia Group, σχεδιάζει βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία. Η επένδυση ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ με 600 θέσεις εργασίας.
   11. Kτήμα Αλφα: Επενδυτικό σχέδιο ύψους €20 – €25 εκατ. για ανάπτυξη οικοσυστήματος οινικού τουρισμού στη Δ. Μακεδονία.
   12. Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Σχεδιάζει την ανάπτυξη πεδίου ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας
   13. ΙΤΑ: Εχει προτείνει την κατασκευή θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας στη Μεγαλόπολη ύψους 30-40 εκατ. ευρώ.
   14. ΔΕΗ: Σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη Δ. Μακεδονία (ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων).
   15. Replicar: Η ελληνική εταιρεία προτείνει επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τμημάτων ή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
   16. Corpus Cultura Agriculture: Η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Η εκτιμώμενη επένδυση είναι στα €44 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία έως 100 άμεσων θέσεων εργασίας.
   17. ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Ο συνεταιρισμός προχωρά στη μονάδα συσκευασίας και μεταποίησης φρούτων και λαχανικών. Η εκτιμώμενη επένδυση είναι στα 13 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία έως 75 άμεσων θέσεων.
   18. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δ. Μακεδονία
   19. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη.
   20. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Βήμα – βήμα προχωράει η διαδικασία για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και πλέον αναμένεται επιτάχυνση των επόμενων φάσεων, καθώς άνοιξε πλέον διάπλατα η πόρτα για τις τελικές εγκρίσεις και το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα.
   Συγκεκριμένα, την Τρίτη (15/12) το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την τελική έγκριση στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.
   Πλέον οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν αναφορικά με τη Νέα Τούμπα, αφού το επόμενο στάδιο αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκειμένου να δοθεί έγκριση και στο χωροταξικό σκέλος που θα οδηγήσει τον φάκελο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τελικές εγκρίσεις.
   Έτσι στις αρχές του 2021 αναμένεται να γίνει σύσκεψη του γραφείου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Yπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις τελικές ρυμοτομικές ρυθμίσεις, προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος στο ΣτΕ για την τελική έγκριση.
   Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το καλοκαίρι
   Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της μεγάλης επένδυσης και ότι αυτή βρίσκεται γενικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
   Όπως σημείωσε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων την ανέμεναν με αγωνία από το Νοέμβριο αλλά ήρθε τώρα, πράγμα αρκετά θετικό δεδομένων των συνθηκών (lockdown και πανδημία). Το θετικό είναι ότι ελήφθησαν υπόψην οι παρατηρήσεις από τη διαβούλευση του καλοκαιριού και πλέον εγκρίθηκε η ΜΠΕ που ανοίγει το δρόμο για την τελική έγκριση και το ΠΔ.
   Ο κος Δούμας επισήμανε ότι το ΠΔ είναι το τελικό βήμα, αφού γίνει πρώτα ο έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που παρέχει και την τελική δικαστική κρίση για το αν θα προχωρήσει το έργο ή όχι, ακόμη και αν υπάρχουν ενστάσεις ή προσφυγές πολιτών.
   Τέλος, τόνισε ότι το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Θεωρεί ότι όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι και μετά η μπάλα… θα είναι στο γήπεδο του ΠΑΟΚ που θα πρέπει να διαθέσει τα χρήματα για την κατασκευή του γηπέδου.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μετά τη διαλειτουργικότητα των διοδίων- που επιτρέπει τη διέλευση με ενιαίο e-pass- προχωρά και η χιλιομετρική χρέωση.  
   Από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα Hybrid της Ολυμπίας Οδού (Υβριδικό Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης), με το οποίο η χρέωση γίνεται με βάση την απόσταση που διανύουν οι οδηγοί. Απευθύνεται στους κατόχους πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού και λειτουργεί αποκλειστικά με τη χρήση αυτού. Οι οδηγοί που πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, συνεχίζουν να χρεώνονται με το υφιστάμενο σύστημα.  
   Το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα διέρχεται από τον μετωπικό σταθμό, πληρώνει όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης και στην περίπτωση που βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.    
   Το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες, κάμερες και συστήματα ενδοεπικοινωνίας εγκατεστημένα στους κόμβους εισόδου και εξόδου του αυτοκινητόδρομου. Για τη λειτουργία του συστήματος εγκαταστάθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός (αισθητήρες, κάμερες και κεραίες τεχνολογίας DSRC) σε 13 ανισόπεδους κόμβους της Ολυμπίας Οδού: Νέας Περάμου, Πάχης, Αγ. Θεοδώρων, Λουτρακίου, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων, Δρεπάνου και Μεγάρων.  
   Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το νέο σύστημα. Κάθισε στη θέση του οδηγού σε αυτοκίνητο- στο οποίο τοποθετήθηκε πομποδέκτης στην Ελευσίνα- με συνοδηγό το γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Στην έξοδο της Νέας Περάμου, δεν υπάρχει μπάρα και δεν χρειάστηκε να σταματήσουν, αλλά άκουσαν απλώς τον ήχο αναγνώρισης του πομποδέκτη από το σύστημα Hybrid.  
   Στα κεντρικά γραφεία του αυτοκινητόδρομου, που επισκέφθηκαν στη συνέχεια, ενημερώθηκαν ότι όταν το όχημα πέρασε από τα διόδια της Ελευσίνας, χρεώθηκε στο λογαριασμό του το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ελευσίνα- Κινέτα (2,10 ευρώ) και όταν βγήκε από την έξοδο της Ν. Περάμου, το σύστημα αναγνώρισε, υπολόγισε και πίστωσε πίσω στο λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ν. Πέραμος- Κινέτα (1,40 ευρώ). Έτσι, ο λογαριασμός χρεώθηκε μόνο το ποσό της διαδρομής που πραγματοποίησε το όχημα (0,70 ευρώ).  
   Στις δηλώσεις του, ο γ.γ. Υποδομών ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις προκειμένου το επόμενο διάστημα να είναι εφικτή η ενσωμάτωση του συστήματος χιλιομετρικής χρέωσης για τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. 

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της βρίσκεται μια ακόμη νέα τουριστική επένδυση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
   Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε τη μελέτη για την εκτέλεση του έργου διαμόρφωσης κάμπινγκ στην Ακτή Α΄ Βούλας.
   Η μελέτη αφορά στην περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Στη συγκεκριμένη έκταση υφίστατο η οργανωμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ -με τον χώρο να έχει εγκαταλειφθεί προ 25 τουλάχιστον ετών.
   Στόχος της μελέτης που εγκρίθηκε είναι η πλήρης αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης εγκαταλελειμμένης κατασκηνωτικής υποδομής και η μετατροπή της σε μια σύγχρονη τουριστική μονάδα υψηλών προδιαγραφών που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και χρήσεις μέσα σε μια ενιαία περιφραγμένη και ελεγχόμενη έκταση.
   Ειδικότερα, με τη μελέτη αναβιώνει η υφιστάμενη τουριστική κατασκήνωση του ΕΟΤ, με τελική κατάταξη της εγκατάστασης στην κατηγορία 5*. Στην αναδιαμόρφωση όλης της έκτασης προβλέπονται: εστιατόριο, αναψυκτήριο, παιδότοπος, χώρος διημέρευσης με βιβλιοθήκη, κατάστημα, κινηματογράφος, γυμναστήριο, κέντρο αναζωογόνησης, αθλητικά γήπεδα και ένα εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη πυκνή φύτευση και υπαίθρια καθιστικά προσφέροντας έτσι μία όαση αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
   Μεταξύ των όρων που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού είναι:
   -Το σύνολο των εργασιών να εκτελεστούν, σύμφωνα με την υποβληθείσα αίτηση και μελέτη.
   -Το σύνολο των απαιτούμενων εκσκαφικών εργασιών να γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη αρχαιολόγου, ο οποίος θα προσληφθεί από τον Κύριο του Έργου για τον σκοπό αυτό, και υπό την εποπτεία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
   -Ο τύπος του μηχανικού εκσκαφέα, που θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση των εκσκαφικών εργασιών, θα επιλεγεί κατόπιν συνεννόσης με την αρμόδια ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.
   -Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών εντοπιστούν αρχαιότητες, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου, μετά από γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ.
   -Η δαπάνη για τη διενέργεια τυχόν σωστικής ανασκαφής, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών απασχόλησης του απαιτούμενου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, προμήθειας της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και των αναγκαίων υλικών και μεταφοράς των κινητών ευρημάτων που τυχόν προκύψουν, θα βαρύνει τον Κύριο του Έργου.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Οι μελέτες του Ιnsete και της Εθνικής Τράπεζας προτάσσουν, μεταξύ άλλων, βασικά έργα σε υποδομές, για την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου και την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού τη μετά Covid 19 περίοδο
   Από τη δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα και την ανάπλαση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, μέχρι την κατασκευή νέου λιμανιού στη Σαντορίνη και την ανακαίνιση του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου έως ότου ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο ελληνικός τουρισμός προτάσσει δέκα κορυφαία- εμβληματικά έργα τα οποία μπορεί να έχουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του κλάδου την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. 
   Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων πραγματοποίησε μελέτη  για τις: «Επενδύσεις σε Δημόσιες Υποδομές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα», τα αποτελέσματα της οποίας καταγράφουν τις ανάγκες σε δημόσια έργα. Αντίστοιχα και η Εθνική Τράπεζα, στην νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας θεωρεί καταλυτική την αναβάθμιση υποδομών για την αλλαγή τουριστικού μοντέλου, εξετάζοντας τις απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν τον κλάδο ανταγωνιστικό στις νέες συνθήκες, υπό το πρίσμα του Σχεδίου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία . 

   Τα έργα που προτάσσουν οι τουριστικοί φορείς 
   Στη μελέτη του Ιnsete, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι του τουριστικού τομέα αναδεικνύουν μια σειρά από «εμβληματικά-κορυφαία» προτεινόμενα έργα, με βάση μια σαφή διαδικασία αξιολόγησης της δυναμικής του τουρισμού στην περιοχή, της ωριμότητας του κάθε έργου και των αναμενόμενων ωφελειών για τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας. 
   Στα προτεινόμενα, λοιπόν νέα έργα που έχουν ενδεχομένως τη δυνατότητα να αποτελέσουν «εμβληματικά-κορυφαία» έργα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και προκρίνονται μέσα από την αξιολόγηση στη μελέτη είναι τα εξής:
   -Μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο στην Αθήνα για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού μεγάλων συνεδρίων και την καθιέρωση της  Ελλάδας ως σημαντικού διεθνούς συνεδριακού προορισμού.
   -Παράκτιο μέτωπο της Αθήνας: αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του προορισμού και να εμπλουτισθεί το τουριστικό προϊόν της Αθήνας, επιτρέποντας την αύξηση της διάρκειας παραμονής των τουριστών και της δαπάνης τους.
   -Αναβάθμιση τελωνειακών σταθμών στα σύνορα με Βαλκανικές χώρες για διευκόλυνση της εισόδου των τουριστών και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας.
   -Μετατροπή της Ρόδου σε αειφόρο προορισμό, σε συνδυασμό με την βελτίωση του οδικού δικτύου, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και να αποτελέσει πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα. Το έργο αυτό έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και απαιτεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός απαιτητικού επιχειρησιακού προγράμματος και περιλαμβάνει ενδεικτικά ενέργειες διαχείρισης απορριμμάτων, μείωσης ενεργειακού αποτυπώματος, ηλεκτροκίνησης των ΜΜΜ, εξοικονόμησης ενέργειας κ.α.
   -Βελτίωση της οδικής σήμανσης ώστε να διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες-περιηγητές με απώτερο στόχο την μείωση της εποχικότητας και την αύξηση των τουριστικών ρευμάτων προς λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές.
   -Χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στην Αθήνα ώστε να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία κατά τις περιόδους αιχμής.
   -Ανάπλαση ΔΕΘ για την προώθηση του MICE στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων city break που προσφέρει η πόλη.
   -To υφιστάμενο αεροδρόμιο Ηρακλείου χρειάζεται ολοκληρωτική ανακαίνιση για τη σωστή εξυπηρέτηση των πολλών επισκεπτών της Κρήτης, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
   -Προστασία ακτών από τη διάβρωση
   -Κατασκευή νέου λιμανιού στη Σαντορίνη
   Οι γενικότερες υποδομές 
   Πέραν των συγκεκριμένων έργων καταγράφονται και οι πολυσχιδείς ανάγκες σε υποδομές στο σύνολο της χώρας: Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, απαιτούνται κυρίως, δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές που στοχεύουν σε ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της εμπειρίας πρόσβασης και μετακίνησης, τη λειτουργία συνολικά του προορισμού, την προσέλκυση νέων επισκεπτών, τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας γενικά, τη  δημιουργία νέων εμπειριών, την  προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και έργα με μεγάλη και πολλαπλασιαστική επίδραση.
   Τα προτεινόμενα έργα καλύπτουν το σύνολο των περιφερειών της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μιας. Στον κατάλογο έργων περιλαμβάνονται δημόσιες επενδύσεις σχετικές με:
   -Αεροδρόμια: Αναγκαίες αναβαθμίσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί υποδομών
   -Λιμάνια και μαρίνες: Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, αξιοποιήσεις λιμανιών, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις λιμενικών υποδομών και μαρινών, δίκτυο τουριστικών λιμένων, κλπ.
   -Στοχευμένες παρεμβάσεις / επεκτάσεις του οδικού δικτύου και έργα οδικής σήμανσης και ασφάλειας
   -Έργα διασύνδεσης μεταφορικών μέσων: π.χ. διασύνδεση αεροδρομίου Θεσσαλονίκης με μετρό Θεσσαλονίκης, διασύνδεση αεροδρομίου Αθηνών με λιμένα Λαυρίου κ.α.
   -Έργα κοινής ωφέλειας όπως επάρκεια ύδρευσης, διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, αναμόρφωση και προστασία παραλιακών μετώπων, προστασία ακτών από την διάβρωση, αντιπλημμυρικά έργα, υπογειοποίηση καλωδίων, κατ’ αρχάς στους παραδοσιακούς οικισμούς
   -Έργα ενίσχυσης εμπειριών όπως η δημιουργία δικτύου μονοπατιών, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, καθώς και βελτιώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά αξιοθέατα
   Οι προτάσεις για τη δημιουργία και βελτίωση κρίσιμων για τους προορισμούς δημόσιων υποδομών, βασίστηκε σε εκτενή πρωτογενή έρευνα μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στα μέλη του ΣΕΤΕ, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting. Η μελέτη δεν καλύπτει θεματικές κατηγορίες δημοσίων υποδομών όπως είναι οι υποδομές ψηφιακής τεχνολογίας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, οι υποδομές ενέργειας, κλπ.
   Οπως τονίζεται και στο πρόσφατο «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» (Έκθεση Πισσαρίδη): «Ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απαιτούν συντονισμένες δράσεις από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Ένα σύνολο δράσεων αφορά την ενίσχυση των υποδομών, κυρίως στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια, την ύδρευση, τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.α. Η ενίσχυση των υποδομών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουριστικού τομέα, καθώς και στην ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων».  
   Όπως επισημαίνει το Ιnsete, τα περισσότερα από τα προτεινόμενα έργα αφενός συνάδουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις της παραπάνω Έκθεσης και αφετέρου ικανοποιούν τα κριτήρια της αειφορίας – συχνά σε συνδυασμό με ενέργειες για ψηφιοποίηση – και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, εξωστρεφούς, ανταγωνιστικού και βιώσιμου πλαισίου ανάπτυξης, ειδικά για την ενίσχυση του τουρισμού και γενικότερα του συνόλου της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης των αμέσως επόμενων ετών, όπως  είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ.
   Tι λέει η ΕΤΕ 
   Στις άμεσες στρατηγικές προτεραιότητες αναφέρεται η έτερη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, με τη ματιά πλέον στην ερχόμενη θερινή περίοδο. «Ο τουριστικός τομέας είναι στο προσκήνιο ως ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία (η οποία ανέκοψε την ισχυρά ανοδική πορεία των τουριστικών ροών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 8ετία). Καθώς η υγειονομική κρίση δημιουργεί νέες τάσεις στην επιλογή ταξιδιωτικών προορισμών (απαιτώντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε όρους ασφάλειας και ποιότητας), διαρθρωτικά ζητήματα των ελληνικών ξενοδοχείων (κυρίως η έμφαση στο μοντέλο μαζικού τουρισμού) ανάγονται σε άμεσες στρατηγικές προτεραιότητες», αναφέρεται σχετικά. 
   Όπως αναφέρει η μελέτη της ΕΤΕ, η πανδημία που προκλήθηκε από τον covid-19 και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της έπληξαν την τουριστική βιομηχανία, έναν από τους σημαντικότερους σε συμβολή κλάδους της ελληνικής οικονομίας (με τις τουριστικές εισπράξεις να καλύπτουν το 1⁄4 των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών). Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν μηδενίστηκε στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020, ενώ στο καλύτερο δίμηνο της φετινής περιόδου (Αυγ.-Σεπτ.) σημείωσε πτώση της τάξης του 60% (-35% για τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν), έναντι μέσης πτώσης 12% στον λοιπό επιχειρηματικό τομέα.
   Βάσει αυτής της δυσμενούς εικόνας, η ζήτηση του κλάδου αναμένεται να σημειώσει ετήσια πτώση της τάξης του 75% (-80% από το εξωτερικό και 45% από την Ελλάδα), οδηγώντας σε απώλειες τουριστικών εισπράξεων της τάξης των €15 δις για την ελληνική οικονομία το 2020. Όπως αποτυπώνεται στα ευρήματα της έρευνας της ΕΤΕ σε μικρομεσαία ξενοδοχεία, το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία δέχτηκαν τα νησιά, κυρίως λόγω υψηλής εξάρτησης από τουρίστες εξωτερικού (που λόγω περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις πιέστηκαν περισσότερο). Ως θετικό σημειωνεται, ότι παρά τη σφοδρότητα της κρίσης, τα νησιωτικά ξενοδοχεία έχουν ισχυρό οπλοστάσιο για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα (δηλαδη, υγιή σε μεγάλο βαθμό χρηματοοικονομική εικόνα προ κρισης, και πρόσφατα πραγματοποιθείσες επενδύσεις αναβάθμισης ποιότητας). 
   Η επέλαση της πανδημίας φαίνεται να προκαλεί μεταβολές στα κριτήρια επιλογής ταξιδιωτικών προορισμών, με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την εξασφάλιση υγειονομικής ασφάλειας να αποκτά εξέχουσα σημασία (προτεραιότητα για το 1⁄2 των τουριστών στις βασικές χώρες προέλευσης). Έτσι, η νέα κανονικότητα αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, με αυξημένο ανταγωνισμό όσον αφορά την προσέλκυση ξένων τουριστών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι ευκαιρία να απαγκιστρωθεί από το μοντέλο μαζικού τουρισμού που χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία εποχικότητας, υψηλό ποσοστό ξενοδοχείων χαμηλής ποιότητας και εξάρτηση από πρακτορεία εξωτερικού. Ο μετασχηματισμός του κλάδου χρειάζεται επένδυση σε ποιοτικές υπηρεσίες και υποδομές, με παράλληλη προώθηση ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά όλη τη διάρκεια του έτους. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται ενέργειες: 
   Από την πλευρά των επιχειρήσεων, χρειάζεται στρατηγική στόχευση για την αύξηση πολυτελών ξενοδοχείων, δεδομένου ότι οι μονάδες 4-5 αστέρων καλύπτουν 23% των ελληνικών ξενοδοχείων, έναντι 65% στη Μεσόγειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τάση αναβάθμισης είναι ήδη εμφανής, καθώς οι  συγκεκριμένες κατηγορίες σημείωσαν αύξηση 57% την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα (με διπλασιασμό των ξενοδοχείων 5 αστέρων), έναντι μείωσης 15% σε μονάδες 1-2 αστέρων. Τα πολυτελή ξενοδοχεία μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες υψηλής δαπάνης ενώ παράλληλα παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από χαμηλότερης ποιότητας ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, φάνηκαν πιο ανθεκτικά στην τρέχουσα κρίση (με 62% του τομέα να έχει υγιή στόχευση, έναντι 27% για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων), ενώ αναμένουν μικρότερη πτώση πωλήσεων το 2020 (35%, έναντι 50% για τα 1-2 αστέρων). 
   Επιτακτική κρίνεται επίσης η επίλυση διαχρονικών ζητημάτων ελλιπούς διασύνδεσης των νησιών με τους τόπους προέλευσης των τουριστών. Ειδικότερα, βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, το 60% των ξενοδοχειακών ΜμΕ σε νησιά δηλώνει πως η διασύνδεση αποτελεί τροχοπέδη στην δραστηριότητά τους, ενώ σαν βασική ευκαιρία ανάπτυξης αναγνωρίζουν την αναβάθμιση των υποδομών λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας. 
   «Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η διαπίστωση από την πλευρά των επιχειρήσεων συμβαδίζει με τα συμπεράσματα του Σχεδίου Ανάπτυξης για τον κλάδο (έκθεση Πισσαρίδη, Νοέμβριος 2020), καθώς η αναβάθμιση υποδομών υπογραμμίζεται ως μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. Η «συμφωνία» ακαδημαϊκών και αγοράς για την ενδεδειγμένη κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί παρέχει ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής», αναφέρει η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής. 

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά projects στην Ελλάδα, που πολλοί αποκαλούν “Ελληνικό της Κρήτης”, το Elounda Hills θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Κρήτης.
   Η μεγάλη επένδυση της ρωσικών συμφερόντων Mirum, άνω των 400 εκ. ευρώ, που έχει υπαχθεί στο καθεστώς fast track των στρατηγικών επενδύσεων, πρόκειται να αναπτυχθεί σε μια έκταση 840 στρεμμάτων στην περιοχή της Ελούντας.
   Έχει προέλθει από τη συνένωση αρκετών μικρότερων ιδιοκτησιών και θα χωρίζεται σε 6 αυτοτελείς ενότητες. Η συνολική δομήσιμη επιφάνεια υπολογίζεται σε 130.000 τ.μ..
   Σε αυτή η Mirum σχεδιάζει να κατασκευάσει 5άστερο ξενοδοχείο 200 κλινών αλλά και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων 340 παραθεριστικές κατοικίες και μαρίνα με δυνατότητα εξυπηρέτησης 202 σκαφών και superyachts.
   Αναμένεται να δημιουργήσει 650 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και επιπλέον 763 θέσεις εργασίας όταν ολοκληρωθεί και ξεκινήσει να λειτουργεί.
   Θαυμάστε τις φωτορεαλιστικές εικόνες από το συγκρότημα, όπως τις δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η Mirum Hellas.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   «Περιπλέκεται» ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό. Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε σήμερα μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου.
   Δεσμευτική προσφορά κατέθεσε τελικά ο ένας από τους εφτά ενδιαφερομένους που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A., ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα προβεί στην αποσφράγιση της ανωτέρω δεσμευτικής προσφοράς.
   Αυτό, διότι κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από τους προεπιλεγέντες επενδυτές «ROADIS Transportation Holding S.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» και «VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESIONES S.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε», οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της, εκ νέου, μετάθεσης της ημερομηνίας των δεσμευτικών προσφορών.
   Η συζήτηση των παραπάνω αιτήσεων έχει οριστεί για την 21η/12/2020.
   Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία.
   Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).
   Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).
   Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται σήμερα η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά το έργο-ΣΔΙΤ για το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com το ενδιαφέρον τους μέχρι τώρα έχουν καταθέσει τουλάχιστον πέντε σχήματα:
   -ΑΒΑΞ
   -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
   -ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL
   -ΙΝΤΡΑΚΑΤ
   -ΑΚΤΩΡ
   Η λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στις 10 το βράδυ. Είναι φανερό ότι το έργο θα διεκδικηθεί με μεγάλη ένταση από τους συμμετέχοντες καθώς η επένδυση είναι εξασφαλισμένη. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με μηνιαίες πληρωμές διαθεσιμότητας καθ`όλο το διάστημα της σύμβασης.
   Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή ενός υπερυψωμένου άξονα 13χλμ, πάνω από την υφιστάμενη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης ο οποίος θα Θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα).
   Πιο συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά).
   Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν την κατασκευή. Διόδια δεν θα υπάρχουν και αντίστοιχα ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρησης όλης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
   Ο διαγωνισμός, όπως όλες οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ, αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος (ή αλλιώς η προεπιλογή) που ολοκληρώνεται σήμερα, στη συνέχεια είναι η Β`φάση που όμως χωρίζεται σε δύο υποτμήματα. Η Β`1 Φάση είναι ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν οι ενδιαφέρομενοι επενδυτές, το υπουργείο Υποδομών και η τοπική κοινωνία. Από εκεί θα προκύψει επακριβώς το φυσικό αντικείμενο του έργου, θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα ληφθούν οι εγκρίσεις τους (με κορυφαία την περιβαλλοντική μελέτη).

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σημαντικά έργα ανάπλασης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών δρομολογεί το υπουργείο Αθλητισμού, καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παραμένουν χωρίς συντήρηση για 16 χρόνια.
   Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ.Αυγενάκης μαζί με τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης, το γενικό διευθυντή, Κ. Χαλιορή και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο παρουσίασαν τις γενικές γραμμές του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που καταλαμβάνουν έκταση 1.200 στρεμμάτων.
   «Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να ξαναγίνει, εκτός από κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
   Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ, όπως η αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών, η αναβάθμιση του αγωνιστικού φωτισμού, η στεγανοποίηση των στεγών των κλειστών εγκαταστάσεων, η φύτευση νέων δέντρων και η ολοκλήρωση σειράς προμελετών.
   Στόχος όμως, του υφυπουργείου Αθλητισμού και της διοίκησης του ΟΑΚΑ είναι η υλοποίηση, με τη συμμετοχή ιδιωτών και χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλων έργων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την κατασκευή νέων κτηρίων που περιλαμβάνουν ακόμη και ξενοδοχείο.
   Εκτιμάται ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού της τάξεων του 1,2 εκατ. ευρώ, ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι εάν το αθλητικό κέντρο καταστεί τουριστικός πόλος έλξης θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 2 εκατ. ευρώ.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού τους τελευταίους μήνες έχουν και πάλι μπει στην επικαιρότητα και αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι θα μπορέσουμε να δούμε να υλοποιούνται. Η πιο ώριμη από αυτές είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό. Το πιο σπουδαίο νέο που βγαίνει από αυτή την σημαντική επέκταση είναι πως θα γίνει με μία “αστική” σήραγγα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, το συνολικό μήκος της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης θα είναι περίπου 4 χιλιόμετρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν μία αστική σήραγγα περίπου 3 χιλιομέτρων που θα διέρχεται κάτω από τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα θα περνά κάτω από την Πεύκη και τη Λυκόβρυση.
   Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονηθεί, το μοντέλο μετακινήσεων δείχνει ότι με χρονικό ορίζοντα το 2027 θα υπάρχουν οδικά σημεία συμφόρησης στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων των δύο κύριων αυτοκινητοδρόμων της Λεωφόρου Κηφισού (A1 και Α8) και της Αττικής Οδού (A6). Μία σημαντική παρέμβαση είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι τον Κηφισό που θα μετριάσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην έξοδο με την Αττικής Οδό.
   Σήμερα όπως πληροφορείται το ypodomes η ωρίμανση του έργου είναι σε τελικό στάδιο και απομένει η επικαιροποίηση του κτηματολογίου για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις (στο τμήμα εντός πόλης). Επίσης απομένει η εκπόνηση κάποιων τελικών μελετών που θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο το 2021. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο 2021 (οι αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για καλοκαίρι του 2021)  το έργο θα μπορέσει να προκηρυχθεί.
   Το κόστος του έχει υπολογισθεί σε περίπου 250 εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση του θα επιδιωχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ένα από τα έργα που θεωρείται πως θα αποσπάσει με ευκολία την έγκριση της ΕΕ. Το έργο αναμένεται να αποτελέσει το μήλον της έριδος ανάμεσα στους μεγάλους τεχνικούς ομίλους της χώρας.
   Η “ανάσταση” των επεκτάσεων της Αττικής Οδού
   Η επέκτασης της Λ.Κύμης που εντάσσεται στις 3 επεκτάσεις της Αττικής Οδού, είναι ένα από τα έργα που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέταξε στη λίστα των προς χρηματοδόσητη από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργων που παρουσιάστηκε προχθές από την ελληνική κυβέρνηση.
   Απόλυτος στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2026 που είναι και το χρονικό σημείο που έχει τεθεί για τα έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Τα έργα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού είχε προαναγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και έκτοτε έγιναν άλματα για την προώθηση προς υλοποίηση τους, με την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης να προηγείται.
   Πρίν από δύο μήνες ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπαζόγλου μεσώ του Δημοτικού του Συμβουλίου ανέφερε πως επιπρόσθετα με το έργο επέκτασης της Λ.Κύμης, ο Δήμος θα διεκδικήσει και την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Κηφισίας, ένα έργο που κατά την άποψη του θα “ενώσει” το Μαρούσι που αυτή τη στιγμή χωρίζεται από την Λ. Κηφισίας και που θα βελτιώσει σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο στα Βόρεια Προάστια.
   Στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού έχει προκριθεί ακόμα μία αστική σήραγγα, που θα ενώνει Κατεχάκη και Λεωφόρο Βουλιαγμένης με παράλληλη αναβάθμιση της λεωφόρου μέχρι το Ελληνικό. Τέλος προβλέπεται και επέκταση μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας και παράλληλα σχεδιάζεται και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου στο δεύτερο μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό λιμάνι της Αττικής.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του μπήκε το πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
   Υπεγράφη σήμερα δανειακή σύμβαση 450 εκατ. ευρώ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος  Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ).
   Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας βασίστηκε στις Μελέτες Επεμβάσεων Οδικής Ασφάλειας, που ολοκληρώθηκαν από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».
   Συνολικά:
   -Υλοποιήθηκαν 60 Μελέτες που καλύπτουν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
   -Μελετήθηκαν οδικά τμήματα μήκους 15.000χλμ., από τα οποία 4.200χλμ εθνικών οδών και 10.800 χλμ περιφερειακών οδών.
   -Οι μελέτες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη περίπου 7.000 επικίνδυνων θέσεων, που εκτείνονται σε 2.500 χλμ. του οδικού δικτύου, σε 80 οδικούς άξονες.
   Το ΠΕΒΟΑ περιλαμβάνει εργασίες σε επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα, που δεν αποτελούν συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά μικρής κλίμακας κατασκευαστικές επεμβάσεις χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας.
   Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργασίες αναβάθμισης και αντικατάστασης του οδικού εξοπλισμού (διαγράμμιση, σήμανση οδών, στηθαία ασφαλείας, μονάδες απόσβεσης ενέργειας, εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικές κ.λπ.), βελτιώσεις υποδομής (διαπλάτυνση οδοστρώματος, αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος, ασφαλτοτάπητες, αντιολισθηρή, έργα αποχέτευσης, τάφροι, ερείσματα, νησίδες πεζοδρομιών κλπ.), αλλά και διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το μεγαλύτερο στοίχημα των τελευταίων δεκαετιών όχι μόνο για να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας βάζει το οικονομικό επιτελείο με την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που εστάλη στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη.
   Παρά τις περιπέτειες που έχει η έγκριση του προγράμματος λόγω του βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας για τη ρήτρα του «Κράτους Δικαίου» που απαιτεί η Ε.Ε. για τα κράτη-μέλη που θα χρηματοδοτήσει, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και για την Ελλάδα παραμένουν ασφυκτικά. Από τα 19,3 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων και τα 12,5 δισ. σε δάνεια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, θα πρέπει μέχρι και το 2023 να δεσμεύσουμε σε συμβατά έργα και να πετύχουμε και δράσεις μέχρι και το τέλος του 2023 απορρόφηση του 70% του ποσού, δηλαδή περίπου 22,4 δισ.
   Αξιολόγηση
   Το 2023 θα γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος και ανάλογα με την πρόοδο που θα έχουμε μέχρι τότε θα εισρεύσει και το υπόλοιπο 30% του ποσού ως το τέλος του 2026.
   Στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν αρκεί μόνο τα έργα να έχουν μια πρόοδο υλοποίησης, αλλά θα πρέπει να αποτυπώνεται και η πρόοδος σε επιμέρους διαρθρωτικούς στόχους. Πιθανές «αστοχίες» θα είναι πολύ δύσκολο και πολύ χρονοβόρο να διορθωθούν, αφού δεν θα φτάνει να εγκρίνει την αλλαγή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
   Με βάση τη στοχοθεσία που έχει θέσει έως τώρα η Ε.Ε., το 37% των επιχορηγήσεων ύψους 19,3 δισ. θα πρέπει να διατεθεί για πράσινες επενδύσεις και το 20% για επενδύσεις σχετικές με την ψηφιακή μετάβαση. Το υπόλοιπο 43% των πόρων θα διατεθεί για υποδομές, εκπαίδευση και ενεργές δράσεις απασχόλησης.
   Επιλογή της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο, είναι το κομμάτι του πακέτου των 12,5 δισ. ευρώ που διατίθεται από το Ταμείο με τη μορφή δανείων να αφορά αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, χρηματοδοτώντας το 50% της κάθε επένδυσης. Με τον τρόπο αυτόν τα χαμηλότοκα δάνεια της Ε.Ε. θα πετύχουν ένα προς δύο, προωθώντας επενδύσεις που θα φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ.
   Το κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων που θα απορροφήσει τις επιχορηγήσεις των 19,3 δισ. ευρώ περιέχει έργα εθνική εμβέλειας που ξεκινούν από τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου, τις υποδομές, την ενέργεια, την προώθηση της κατάρτισης και της επανακατάρτισης και την αύξηση της απασχόλησης.
   Τα πολυάριθμα έργα που περιλαμβάνει το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης επιλέχθηκαν με βάση την «ωριμότητα», τη σημασία που έχουν και (τα περισσότερα) την εθνική τους εμβέλεια. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τα σπουδαιότερα έργα σε τέσσερις τομείς:
   1 Ψηφιοποίηση του Δημοσίου:
   * Η ψηφιοποίηση των δημοσίων εγγράφων, προκειμένου οργανισμοί του Δημοσίου (π.χ. ΕΦΚΑ, υποθηκοφυλακεία, πολεοδομίες) να περάσουν από το χαρτί στο Big Data.
   * Η διασύνδεση των πολυκατοικιών με οπτική ίνα αλλά και η δημιουργία ενός «Διαδρόμου 5G» στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «EU 5G Corridors», που θα επιτρέπει την αυτόνομη κίνηση φορτηγών σε μεγάλους αυτοκινητοδόομους. Το συγκεκριμένο έργο, κόστους περίπου 160 εκατ. ευρώ, αφορά την εγκατάσταση υποδομών 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός, Εγνατία).
   * Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσω της προώθησης των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) σε κρίσιμους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, τα logistics και οι μεταφορές.
   * Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ και η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραστατικών. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο του Δημοσίου.
   * Δημιουργία της έξυπνης κάρτας εργαζομένου που φιλοδοξεί να είναι ένα μέσο για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας και των απλήρωτων ωρών εργασίας.
   2 Περιβάλλον (θα διατεθεί το 37% των πόρων):
   * Η δράση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», η οποία θα επεκταθεί και στα εμπορικά ακίνητα.
   * Η άμεση ολοκλήρωση μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.
   * Η ηλεκτρονική διασύνδεση των νησιών με τις μονάδες παραγωγής της ενδοχώρας.
   * Η τοποθέτηση έξυπνών μετρητών κατανάλωσης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
   * Η απολιγνιτοποίηση Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
   * Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της ΔΕΗ.
   * Η επέκταση του δικτύου των αγωγών φυσικού αερίου.
   * Η ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ.
   * Επέκταση και ολοκλήρωση αστικών αναπλάσεων.
   3 Υποδομές:
   * Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
   * Η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).
   * Η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος.
   * Η επέκταση της Αττικής Οδού προς τη Ραφήνα .
   * Η επέκταση της δυτικής περιφερειακής οδού Υμηττού έως και τη Βουλιαγμένη.
   * Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα-Κακκαβιά.
   * Σχέδιο δημιουργίας χωροταξίας σε όλη την Ελλάδα, η έλλειψη του οποίου είναι αντικίνητρο επενδύσεων.
   4 Αύξηση της απασχόλησης:
   Μέτρα επιμόρφωσης και απόκτησης δεξιοτήτων, καθώς και προγράμματα ενεργούς στήριξης νέων θέσεων εργασίας.
   Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Έγκριση έλαβαν σειρά πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών θεμάτων με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, όπως μεταξύ άλλων, η ανάδειξη του Νέου Ιπποδρόμου Αθηνών σε Πάρκο Αναψυχής και πολιτιστικό πόλο, αλλά και η έγκριση πεζοδρόμων στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης της Πάτρας.
   Τα θέματα εγκρίθηκαν κατά τις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και στις 20 Νοεμβρίου.
   Τα σχέδια που εγκρίθηκαν από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ
   Προεγκρίθηκε  το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) εντός της έκτασης του ακινήτου του Νέου Ιπποδρόμου Αθηνών,  στον Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας. Η Προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) αφορά στην πολεοδομική ρύθμιση του ακινήτου του Νέου Ιππόδρομου Αθηνών στον Δήμο Μαρκόπουλο Μεσογαίας μέσω του εμπλουτισμού και επανακαθορισμού των θεσμοθετημένων χρήσεων εντός αυτού. Με το άρθρο 50 του ν. 4608/2019 (Α΄ 66) περί της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και προσέλκυσης Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλων διατάξεων» καθορίζονται για το ακίνητο χρήσεις γενικού περιεχομένου «Τουρισμού – Αναψυχής» σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 59/2018 καθώς και ειδικές χρήσεις του άρθρου 13 του ιδίου Π.Δ.
   Δίνεται δε η κατεύθυνση για εξειδίκευση των χρήσεων αυτών μέσω εκπόνησης Ε.Π.Σ. ή αντίστοιχα εργαλεία πολεοδομικής οργάνωσης. Ο φορέας υλοποίησης, στα πλαίσια εμπλουτισμού της λειτουργικής δραστηριότητας του ακινήτου, στοχεύει σε μία ήπια ανάπτυξη ενός σύγχρονου Πάρκου Αναψυχής με την παράλληλη ανάδειξη του χώρου σε ένα πολιτιστικό πόλο.
   Τροποποιήθηκε το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Πατρών για την έγκριση πεζοδρόμων. Πρόκειται για αίτημα του Δήμου Πατρέων για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Πατρών, όπως χαρακτηρίστηκε με το από 25.04.1996 Π.Δ «Χαρακτηρισμός ως παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Πατρών (Ν. Αχαΐας) και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτού» (499 Δ΄) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020.
   Εγκρίθηκε το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο για καθορισμό χώρου ανέγερσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, καθώς και όρων και περιορισμών δόμησης αυτού, στη θέση «Ξυνοροδιά» του Δήμου Ναυπακτίας, εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός των ορίων του οικισμού. Περεταίρω εγκρίσεις από το ΚΕΣΑ
   Καθορίστηκαν συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα κτηρίων “ΧΡΩΠΕΙ”, που βρίσκεται στη Δ.Ε. Νέου Φαλήρου, του Δήμου Πειραιά, για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου μέσω της υλοποίησης του έργου “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ” με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) του ν. 3389/2005. Εγκρίθηκε η ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 405 κλινών ενεργειακής κλάσης Α+ στην περιοχή Μαράθι Δ.Ε. Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων. Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης, αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος (74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών), επί των οδών Αδριανού 106-108 και Φλέσσα, στην περιοχή της Πλάκας του Δήμου Αθηναίων. Δ. Οικονόμου: Παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον
   «Μετά την έγκριση των θεμάτων από τα Κεντρικά Συμβούλια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα που θα αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον, θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η ολοκλήρωση –  θεσμοθέτηση των ανωτέρω θεμάτων αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου
   Ε. Μπακογιάννης: Ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και της οικοδομικής δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας
   Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης που προεδρεύει στα Κεντρικά Συμβούλια, δήλωσε σχετικά, «Συνεχίζεται εν μέσω του lockdown η λειτουργία των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας στις συνεδριάσεις. Στα συμβούλια του Νοεμβρίου εγκρίθηκαν σημαντικές επενδύσεις, αρχιτεκτονικές μελέτες και επιλύθηκαν πολεοδομικά ζητήματα σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα και η οικοδομική δραστηριότητα».

   By ΝΙΚΟΣΤΡΙ, in Έργα-Υποδομές, ,

   Προσαιγιαλώθηκε σήμερα στην Πελοπόννησο από την Prysmian το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης.   Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση από τον ΑΔΜΗΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, ώστε να ηλεκτρισθεί έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα (20/11) ολοκληρώθηκε η πόντιση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια.

   Η ολοκλήρωση της πόντισης του καλωδίου, το οποίο υλοποιείται από την Prysmian, έγινε πριν από λίγες ώρες, με την προσαιγιάλωσή του στην Πελοπόννησο. Όπως έχει ήδη γράψει το Worldenergynews, το ίδιο αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και με το καλώδιο της Fulgor, η οποία έχει ρίξει το πρώτο μισό του παράλληλου καλωδίου, από τα Χανιά έως τη μέση της θάλασσας, και σύντομα ξεκινά την πόντιση του δεύτερου μισού.

   Στο πλαίσιο της τελικής φάσης του έργου, θα αποπερατωθούν τα χερσαία τμήματα της «μικρής» διασύνδεσης. Κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο στις αρχές του 2021, σηματοδοτώντας έτσι την άρση της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Κρήτης.

   Υπενθυμίζεται ότι τα δύο καλώδια, που λειτουργούν εφεδρικά μεταξύ τους, συναποτελούν τη μικρή διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, συνολικού μήκους 174 χλμ, εκ των οποίων τα 132 χλμ κάτω από τη θάλασσα, από τον κόλπο του Κισσάμου στην Κρήτη ως τη Νεάπολη στην Πελοπόννησο. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Υπογράφηκε το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ΑΕΠ Ελαιώνα - Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης - Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί.
   Ξεκινάει η Διπλή Ανάπλαση, μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δυο υπερτοπικών-μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.
   Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος συμφώνησαν η Κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων ως επισπεύδων και συντονιστής, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς).
   Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές, ο Γιάννης Αλαφούζος, μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
   Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης:

   Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:

   - ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων
   - αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ
   - εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης
   - και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης
   - Με το νέο πάρκο- τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από - - ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας
    


   Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:

   - γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων
   - αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.
   - ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
   - αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.
   - 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα
   - χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων
   - έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.
   - σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

   Σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος θα χωροθετήσει -κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό- τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.

   Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών, έχει έναν διττό στόχο: α) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, β) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας. Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα.
    


   Προϋπολογισμός και πηγές χρηματοδότησης

   Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

   Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκ. ευρώ περίπου. Για το σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.
    
   Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χρήση, οι όροι λειτουργίας καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων, θα συμφωνηθούν με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός της οποίας θα αποτελεί την επίσημη και φυσική έδρα.

   Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης.

   Η ΑΕΠ Ελαιώνας, με ιδίους πόρους, αναλαμβάνει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει την μελέτη και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όσο αυτών του Δήμου Αθηναίων.

   Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκ. ευρώ περίπου, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

   Χρονοδιάγραμμα

   Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και του γηπέδου ποδοσφαίρου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

   Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

   Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.11.2021.

   Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται στο Δ΄ τρίμηνο του έτους 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

   Ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού υπολογίζεται στους δώδεκα μήνες. Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

   Παράλληλα, ως προς το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της Κ.Α.Ε. ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.