Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural

 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  1626 ειδήσεις in this category

  1. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. ενημερώνει ότι η 100% θυγατρική εταιρεία LAMDA RIVIERA S.M.S.A. ολοκλήρωσε τη διαδικασία για την ανάθεση κατασκευής του εμπορικού προορισμού Riviera Galleria στην κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, 100% θυγατρική της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS).
   Η Riviera Galleria που φέρει την υπογραφή του κορυφαίου, διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma (Kengo Kuma and Associates) και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN, έχει συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 23.000 τ.μ. Ο νέος εμπορικός προορισμός, που αναπτύσσεται εντός του έργου του Ελληνικού, θα προσφέρει μια πλούσια εμπειρία αγορών, καθώς και εξαιρετικές επιλογές υψηλής γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, που θα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

   Η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ θα αναλάβει την κατασκευή της Riviera Galleria, η οποία αποτελείται από 3 διώροφα κτίρια, τα οποία συνθέτουν ένα κτιριακό συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών και χώρων αναψυχής, ενώ διαθέτει υπόγειους χώρους βοηθητικών χρήσεων, περιβάλλοντα χώρο καθώς και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται σε 26 μήνες.
   Read more...

   219 • 0

  2. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Προγραμματισμένες πτήσεις με ελικόπτερο, αρχικά μεταξύ Αθήνας και 10 νησιών του Αιγαίου, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Αντίπαρο, την Ίο, την Κέα, την Πάτμο, τη Σίφνο, τις Σπέτσες, την Τήνο και τη Φολέγανδρο, ξεκινά η εταιρεία hoper. Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που εισάγει μια νέα επιλογή στις αερομεταφορές, προσφέροντας γρήγορες, άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις από και προς νησιά του Αιγαίου, και κυρίως αυτά που δεν έχουν αεροδρόμιο.
   Η επίσημη παρουσίαση της εταιρείας έγινε στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής από την ιδρυτική ομάδα με επικεφαλής τον CEO της hoper και πρώην CEO της MarineTraffic, Δημήτρη Μέμο, τον CEO της Πλαίσιο, Κώστα Γεράρδο, τον Partner της Saronic Ferries, Γιώργο Παπαϊωαννίδη και τη BORRN, με CEO τη Ματίλντα Νατάν, όπου και παρουσίασαν την καινοτομία και τα οφέλη που φέρνει η νέα αυτή εταιρεία στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού.
   Η εταιρεία και οι προοπτικές της
   Η hoper δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, ωστόσο, πρόσφατα εισήλθε στο σχήμα, ο γνωστός επιχειρηματίας, Κώστας Γεράρδος, ο οποίος επεκτείνει το αποτύπωμά του πέραν από τον κλάδο του λιανεμπορίου και του Πλαίσιο, στο οποίο κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σημειώνεται ότι τo μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Η hoper είναι μια εταιρεία, η οποία εκτελεί καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις με ελικόπτερο σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
   Ειδικότερα, παρέχει ναυλωμένα δρομολόγια με ελικόπτερο μέχρι 4 ατόμων, εξυπηρετώντας, επί του παρόντος, την Αθήνα καθώς και 10 ελληνικά νησιά του Αιγαίου: τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Αντίπαρο, την Ίο, την Κέα, την Πάτμο, τη Σίφνο, τις Σπέτσες, την Τήνο και τη Φολέγανδρο.
   Η hoper υπόσχεται τη μεταφορά στον επιλεγμένο προορισμό με διάρκεια πτήσεων από 8 λεπτά (πχ. Τήνος -Μύκονος) μέχρι 48 λεπτά (πχ. Αθήνα-Αντίπαρος). Οι πελάτες μπορούν να κλείσουν μεμονωμένες θέσεις απλής ή μετ’ επιστροφής μετάβασης από το site flyhoper.com. Η εταιρεία εισάγει μια νέα επιλογή στις αερομεταφορές, προσφέροντας γρήγορες, άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις από και προς νησιά του Αιγαίου, και κυρίως αυτά που δεν έχουν αεροδρόμιο. Οι τιμές ξεκινούν από 156 ευρώ ανά κατεύθυνση, με μέση τιμή 350 ευρώ.
   Η hoper σχεδιάζει να προσθέτει νέους προορισμούς τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα ξεκινώντας από το φθινόπωρο 2024. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η hoper συνεργάζεται με τους κατά τόπους δήμους για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ελικοδρομίων στους προορισμούς που εξυπηρετεί, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.
   Οι προοπτικές για την εταιρεία προμηνύονται θετικές, όπως τόνισε ο κ. Μέμος, εάν λάβει κανείς υπόψη τη δυναμική του τουρισμού στην χώρα μας αλλά και την αυξημένη ζήτηση που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι ιδιωτικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε ότι η Hoper φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και οι τουρίστες μετακινούνται μεταξύ των δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας. «Θέλουμε να μοιραστούμε με πολύ περισσότερο κόσμο την εμπειρία της μετακίνησης με ελικόπτερο. Με τη hoper, μετατρέπουμε τις ώρες σε λεπτά, και οι ταξιδιώτες κερδίζουν έως και μια ολόκληρη μέρα διακοπών.
   Είναι μια νέα, μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία που κάνει τις ομορφιές της Ελλάδας πιο προσβάσιμες», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Κώστας Γεράρδος ανέφερε ότι η hoper ιδρύθηκε με στόχο να προσφέρει μια νέα διάσταση στις αεροπορικές μετακινήσεις, καθιστώντας τις πιο γρήγορες, πιο ευέλικτες και πιο άνετες. Η υπηρεσία θα καλύψει μια σημαντική ανάγκη, συνδέοντας δημοφιλείς προορισμούς με τρόπο που δεν ήταν μέχρι τώρα εφικτός». Όπως εξήγησε, έχει δημιουργηθεί μια κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι επιλέγουν να μετακινηθούν μέσω ιδιωτικής πτήσης, με κάποιο ελικόπτερο ή τζετ, αντί να επιλέξουν κάποια πτήση της γραμμής, οπότε η συγκεκριμένη αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Η hoper, με έδρα την Αθήνα, θα λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο εξυπηρετώντας ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από τη βάση της στο Κορωπί στην Αθήνα, καθώς και από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη προς άλλα νησιά.
   Read more...

   186 • 0

  3. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ένα σημαντικό ακόμα βήμα μέχρι το επόμενο, για την πολυπόθητη και αναγκαία κατασκευή του φράγματος Σέτας – Μανικίων, πραγματοποιήθηκε κατόπιν της σχετικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εκ νέου Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.
   Συγκεκριεμένα, πρόσφατα εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Οροι του έργου «ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΤΑ – ΜΑΝΙΚΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ», σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε και υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Εύβοιας.

   Κατόπιν της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής εξέλιξης και της ταυτόχρονης ολοκλήρωσης εκ μέρους της Τεχνικής μας Υπηρεσίας της επικαιροποίησης της Τεχνικής Μελέτης του έργου, αποκτούμε την απαραίτητη ωριμότητα του φακέλου του έργου σε επίπεδο μελετών και εγκρίσεων, και απομένει πλέον το κρίσιμο σκέλος της εξασφάλισης της χρηματοδότησης η οποία αναμένεται να αγγίξει τα €55 εκατ.
   Σκοπός του έργου είναι η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του συνόλου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου καθώς και της Δ.Ε. Αμαρυνθίων και περιλαμβάνει ουσιαστικά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του λιθόρριπτου φράγματος μέγιστης ωφέλιμης χωρητικότητας 2.600.000 μ3.
   Συγκεκριμένα, μέσα από τη μελέτη προβλέπεται η εκτέλεση των κάτωθι εργασιών:
   · Λιθόρριπτο φράγμα με κεκλιμένο αδιαπέρατο πυρήνα, ύψους 60 μ.
   · Σήραγγα υδροληψίας
   · Εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου ύδατος (διυλιστήρια) δυναμικότητας 38.000 μ3/ημέρα
   · Δίκτυο ύδρευσης συνολικού μήκους 227,6 χλμ. το οποίο θα υδροδοτεί 51 οικισμούς
   · Συνοδά έργα δικτύου: 4 αντλιοστάσια, 47 νέες δεξαμενές ύδρευσης, διαβάσεις ρεμάτων (κάτω από τον πυθμένα ή επικρεμάμενοι αγωγοί σε υφιστάμενες γέφυρες), σώματα αγκύρωσης, φρεάτια δικλείδων, πιεζοθραυστικά φρεάτια και φρεάτια συσκευών ασφαλείας.
   Read more...

   196 • 1

  4. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του Στεγάστρου Καλατράβα, που «φούσκωσε» τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ.
   Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο μεγάλος διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ΟΑΚΑ, που δρομολογεί η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο, που χάρη στο διπλό σόου του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος Coldplay, το Ολυμπιακό Στάδιο έζησε ξανά στιγμές δόξας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πατηθεί το κουμπί για την εν λειτουργία αποκατάσταση του πολυσυζητημένου και εμβληματικού Στεγάστρου Καλατράβα.
   Η fast track απομάκρυνση των 5.000 πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να ανοίξουν ξανά στο τέλος Απριλίου οι πόρτες του κεντρικού σταδίου για τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη κλειδώσει για το φετινό καλοκαίρι, με πρώτο φυσικά το sold out διήμερο των Coldplay. Το έργο της αφαίρεσης, προϋπολογισμού 2,02 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου.
   Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό στάδιο και ποδηλατοδρόμιο είχαν βάλει αιφνιδίως λουκέτο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας ανησυχιών για τη στατικότητα των κατασκευών, που εν συνεχεία δεν επαληθεύτηκαν. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της εκτεταμένης επιθεώρησης που έγινε στο πλαίσιο του έργου, προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ, δημιούργησαν νέα δεδομένα, επιτρέποντας την εν λειτουργία αποκατάσταση του σταδίου.
   Παράλληλα, όμως, το PPF, που έχει αναλάβει από το 2021 το πρότζεκτ της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ, με χρηματοδότηση 43 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγήθηκε σε συνεργασία με το υφυπουργείο Αθλητισμού, στην τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου, προκειμένου να γίνει η στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου.
   Προσθήκη που εκτοξεύει τον προϋπολογισμό πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ και τα ορόσημα πια εκτείνονται ως το τέλος του 2025. Ειδικότερα, η διάρκεια της εν λόγω σύμβασης θα είναι 19 μήνες. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται εντός του καλοκαιριού.
   Αναβάθμιση και για τον περιβάλλοντα χώρο
   Σε ώριμη φάση βρίσκεται και το έργο της αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου το Σταδίου. Εντός του καλοκαιριού, αναμένεται η υπογραφή και της σύμβασης για τις δομικές αποκαταστάσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό θα διαρκέσει 16 μήνες.
   Θα προχωρήσει, επίσης, το επόμενο διάστημα, η κατάρτιση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του ΟΑΚΑ. Σε αυτή, θα αναλυθούν εναλλακτικά σενάρια με προτεινόμενες λύσεις για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί το συγκρότημα.
   Αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί και η σύμβαση για τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης για τις δύο εισόδους, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με εξάμηνη διάρκεια.
   Σημειώνεται ότι στις 21 Μαρτίου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την ταχύτερη και ασφαλή επαναλειτουργία του κεντρικού σταδίου, με το ΤΕΕ που ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος του κράτους θα χορηγήσει, μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας και το πιστοποιητικό ασφαλούς επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων για το κοινό και θα γνωμοδοτήσει επί της ορθής περάτωσης των εργασιών.
   Read more...

   351 • 7

  5. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Ο Δήμος Αθηναίων γίνεται πρωτοπόρος στην υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών δροσισμού μέσω βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων της πόλης, λαμβάνοντας ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Βραβεία στον διαγωνισμό Innovative Actions του προγράμματος European Urban Initiative.
   Η πρόταση «Cooling Havens: Water-Powered Neighborhood Cooling and Engagement Stations», με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2028 και προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ, φιλοδοξεί να μειώσει δραστικά τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην Αθήνα.
   7 νέοι χώροι δροσισμού
   Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν και εγκατασταθούν 7 νέοι χώροι δροσισμού, αξιοποιώντας καινοτόμες λύσεις και πρακτικές διαχείρισης υδατικών πόρων και υλοποίησης πράσινων υποδομών.
   Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
   Νέα πάρκα μεγάλης και μεσαίας έκτασης με βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων ως κεντρικό άξονα. Αναβάθμιση υφιστάμενων πράσινων υποδομών. Εγκαταστάσεις δροσισμού που θα μειώσουν τη θερμοκρασία στους δημόσιους χώρους κατά 5-7°C τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποθήκευση νερού και αντιμετώπιση πλημμυρών
   Παράλληλα, το έργο θα εγκαταστήσει υποδομές που θα αποθηκεύουν πάνω από το 70% του νερού από έντονες βροχοπτώσεις, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των πλημμυρών.
   Μεταμόρφωση δημόσιων χώρων και εκπαίδευση
   Συνολικά, το έργο θα μεταμορφώσει τουλάχιστον 6 δημόσιους χώρους, προσφέροντας 5.000 τετραγωνικά μέτρα πάρκων δροσισμού.
   Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 6 νέοι εκπαιδευτικοί κόμβοι με άξονα τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, όπου 2.500 άτομα θα εμπλακούν άμεσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
   Πέρα από τη δροσιά, μια νέα κουλτούρα
   Οι πρωτοβουλίες αυτές, πέρα από την προσφορά δροσιάς στην πόλη, φιλοδοξούν να ενισχύσουν τη συνείδηση για τη σημασία του νερού.
   Στόχος είναι η προώθηση μιας νέας κουλτούρας γύρω από τη χρήση του στις καθημερινές δραστηριότητες και τον αστικό σχεδιασμό.
   Μια σημαντική διάκριση για την Αθήνα
   Η επιλογή του Δήμου Αθηναίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια σημαντική διάκριση και αναδεικνύει την πρωτοποριακή προσέγγιση του δήμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
   Read more...

   220 • 0

  6. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον Το έργο προκηρύχθηκε μαζί με την επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα. Δεδομένου ότι η μελλοντική λειτουργία της επέκτασης, καθώς και οι λοιπές τρέχουσες ανάγκες της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. καθιστούν παράλληλα αναγκαία την εξεύρεση και κατασκευή επιπλέον χώρων αμαξοστασίου για την εξυπηρέτηση των συρμών, θα προχωρήσει ταυτόχρονα και η επέκταση του Αμαξοστασίου του Ελαιώνα σε γειτονική όμορη περιοχή εμβαδού περίπου 20 στρεμμάτων.
   Με τη μελλοντική λειτουργία της επέκτασης καθίσταται αναγκαία και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ Συστημάτων σε μεγάλο τμήμα ή και στο σύνολο των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, χωρίς την οποία δεν θα είναι δυνατόν η περαιτέρω επέκτασή τους. Για το λόγο αυτό θα αναβαθμιστεί ή θα αντικατασταθεί το σύστημα ψηφιακής μετάδοσης δεδομένων στο σύνολο των σταθμών των Γραμμών 2 & 3. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρει η Αττικό Μετρό οι τροποποιήσεις τα συγκεκριμένα συστήματα θα απαιτήσουν νέο εξοπλισμό και λογισμικό τόσο στο Κέντρο Ελέγχου στο Σύνταγμα όσο και τοπικά σε σταθμούς, φρέατια κλπ. Ωστόσο η σύνδεσή τους με τα σημερινά συστήματα έχει προβλεφθεί να γίνει χωρίς καμία διακοπή λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3.
   Η επέκταση θα αφορά τη διαδρομή μετά τον Σταθμό «Ανθούπολη» προς την περιοχή του Ιλίου και Αγίου Νικολάου και περαιτέρω μελλοντικά προς τις Αχαρνές και έχει σχεδιασθεί με σκοπό:
   • Την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών των δυτικών προαστίων.
   • Τη μελλοντική αύξηση της δικτύωσης των Γραμμών Μετρό με την πρόβλεψη ανταπόκρισης στον Σταθμό «Ίλιον» με τη μελλοντική επέκταση της Γραμμής 4 προς την Πετρούπολη. Η επέκταση της γραμμής 2 θα είναι συνολικού μήκους περίπου 4 χλμ με τρεις νέους Σταθμούς και τα αντίστοιχα Φρέατα Αερισμού τους. Οι Σταθμοί, οι οποίοι στο σύνολό τους θα έχουν πλευρικές αποβάθρες και θα διαθέτουν μία ή δύο εισόδους, θα έχουν μήκος 110 μ, θα είναι πλήρως προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ και το βάθος τους θα κυμαίνεται περίπου από -22 έως -24 μ.
   Οι νέοι σταθμοί θα είναι οι εξής:
   • Σταθμός «Παλατιανή»: Χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου και διαθέτει δύο εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών.
   • Σταθμός «Ίλιον»: Χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών, διαθέτει δύο εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών και πρόβλεψη σύνδεσης/μετεπιβίβασης επιβατών με τον ομώνυμο Σταθμό της μελλοντικής Επέκτασης της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη.
   • Σταθμός «Άγιος Νικόλαος»: Χωροθετείται κάτω από τμήμα της ομώνυμης οδού και τμήμα του διαμορφωμένου χώρου πρασίνου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου.
   Στην Παλατιανή θα κατασκευαστεί και ένας σταθμός μετεπιβίβασης σε παρακείμενο χώρο εφαπτόμενο στον Σταθμό «Παλατιανή» μεταξύ των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Ικονίου με υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων τριών επιπέδων και χωρητικότητας 150 ΙΧ, με άμεση σύνδεση με τον Σταθμό. Στην επιφάνεια, μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του θα διαμορφωθεί Χώρος Μετεπιβίβασης Λεωφορείων. Το τμήμα αυτό της Γραμμής 2 μέχρι την περιοχή του Αγίου Νικολάου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 67.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που θα εξυπηρετούνται από τους 3 νέους σταθμούς σε ακτίνα 500 μέτρων από την κατοικία τους υπολογίζεται σε περίπου 42.000 και οι αντίστοιχες εξυπηρετούμενες θέσεις εργασίας σε περίπου 5.000.
   Προϋπολογισμός και χρόνος κατασκευής
   Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 550 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, αλλά η τελική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης θα καθοριστεί κατά το β΄ στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 57 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση.
   Μελλοντικές επεκτάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη
   Έχει διερευνηθεί σε προκαταρκτικό στάδιο στην Αττική η επέκταση της Γραμμής 2 νότια προς Γλυφάδα και η επέκταση του Μετρό προς Καλλιθέα, εξασφαλίζοντας τη σύνδεση του ΚΠΙΣΝ με το δίκτυο του Μετρό. Μελετάται η Επέκταση της Γραμμής 4 δυτικά, από το σταθμό «Άλσος Βεΐκου» προς το Δήμο Πετρούπολης, η οποία θα διέρχεται από τη Νέας Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ομοίως, η Επέκταση της Γραμμής 4 βόρεια, από το σταθμό «Κατεχάκη» προς Μαρούσι, Πεύκη και Λυκόβρυση. Διερευνάται παράλληλα η υπόγεια Επέκταση της Γραμμής 1 βόρεια, από το σταθμό «Κηφισιά», προς Ν. Ερυθραία και την Εθνική Οδό (κόμβος Βαρυμπόμπης).
   Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα, κάτι που είχε να γίνει από το 2000 στην πόλη. Tεκμηριώθηκε για την επόμενη 20ετία η αναγκαιότητα και οι προτεραιότητες όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και των επεκτάσεών τους, δεδομένου του πολύ υψηλότερου κόστους κατασκευής των έργων ΜΕΤΡΟ σε σχέση με τα οδικά έργα (δεκαπλάσιο έως εικοσαπλάσιο).
   Τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον είναι δυνατόν να διαμορφώσουν νέες συγκοινωνιακές συνθήκες και υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε άλμα του ποσοστού της Δημόσιας Συγκοινωνίας από 15% σήμερα σε 50% στη Θεσσαλονίκη.
   Το Μετρό θα αναπτυχθεί δυτικά σε δύο κατευθύνσεις, η μία προς Εύοσμο ενώ η άλλη προς το Νοσοκομείο Παπανικολάου. Παράλληλα θα επεκταθεί και προς το αεροδρόμιο, ενώνοντας τη βασική γραμμή με το Mediterranean Cosmos, το Διαβαλκανικό, τη Γεωργική Σχολή και το αεροδρόμιο.
   Read more...

   295 • 0

  7. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Ελληνικό με στόχο οι κατοικίες και τα έργα υποδομής που περιλάμβάνονται στην α φάση του έργου να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2026.
   Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο τρίτο κατά σειρά, ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία των έργων, της Lamda development, οι πρώτοι όροφοι του Riviera Tower, και των COVE RESIDENCES ήδη είναι ορατοί από την Ποσειδώνος. Σημειώνεται οτι το σύνολο των 167 διαμερίσματων του Riviera Tower που φέρουν την σφραγίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster & Partners όπως και για των 115 COVE RESIDENCES που σχεδιάστηκαν από τους Bobotis+Bobotis Architects και ISV Architects  έχουν ήδη πωληθεί ή έχουν κατατεθεί οι προκαταβολές για την αγορά τους.
   Τόσο ο Riviera Tower όσο και τα Cove Residences θα ολοκληρωθούν εντός του 2026.
   Όσον αφορά στα The Cove Villas ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για 12 οικόπεδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για επιπλέον 7 οικόπεδα.
   Η νέα γειτονιά Little Athens
   Στην νέα γειτονιά του ελληνικού τη Little Athens ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες, με πρώτες τις εκσκαφές για το Park Rise, το κτίριο ύψους 50 μέτρων και 12 ορόφων, που σχεδίασε το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) και θα αποτελείται από 88 πολυτελείς κατοικίες. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο Little Athens σύμφωνα με το πλάνο της Α' Φάσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026. 
   H νέα γειτονιά της πόλης του Ελληνικού με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και το Πάρκο, συνολικά θα περιλαμβάνει 1.115 κατοικίες και 115 χώρους που θα εξυπηρετούν καθημερινές της ανάγκες. 
   Αποτελείται από τέσσερα νέα οικιστικά συγκροτήματα, τα Pavillion Terraces και Promenade Heights που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio, τα Atrium Gardens από το Deda & Architects και τα Trinity Gardens από το Tsolakis Architects. 
   Η Little Athens αποτυπώνει το μοντέλο της «πόλης των 15 λεπτών», όπου οι κάτοικοι μπορούν να έχουν όσα χρειάζονται στην καθημερινότητά τους, ψυχαγωγία, αγορές, άθληση και ευεξία, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών. Οι κατοικίες της νέας πόλης διαθέτουν «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης όπως ο κεντρικός έλεγχος και προγραμματισμός όλων των οικιακών συσκευών τους και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες τους. 
   Μετά την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου απορρύπανσης του εδάφους, μπήκαν τα θεμέλια για το The Ellinikon Sports Park, το υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ένα ακόμα κόσμημα της νέας πόλης του Ελληνικού".
   Συγχρόνως, υπογράφηκε συμφωνία με τη Brook Lane για την ανάπτυξη του Mixed Use Tower στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώ μια ακόμα σημαντική συμφωνία είναι αυτή που υπογράφηκε με τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, που θα αναπτύξουν και θα λειτουργήσουν εντός του Ελληνικού, το CGS at the Ellinikon. Ένα πρότυπο σχολείο, που θα προσφέρει Εθνικό και Διεθνές Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών.
   Έργα υποδομών
   ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ: οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί κατά 80% και η σκυροδέτηση κατά 60%.
   ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την οριοθέτηση των ρεμάτων που βρίσκονταν για δεκαετίες εγκλωβισμένα κάτω από το πρώην αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα στο Ρέμα Τραχώνων έχει ολοκληρωθεί το 95% των εκσκαφών και το 65% των εργασιών σκυροδέτησης. Στο ρέμα Αεροδρομίου ή Ευρυάλης όπως ήταν παλαιότερα γνωστό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες οριοθέτησης. Οι εργασίες στο ρέμα Τραχώνων, εντός του χώρου του αεροδρομίου, θα ολοκληρωθούν το 2024, ενώ στο ρέμα Αεροδρομίου το 2025.
    
   Read more...

   280 • 0

  8. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, που κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ,  έχει μήκος 182,1 χλμ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,397 δις ευρώ περίπου. Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη συνδέοντας την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα.
   Με την παράδοση των νέων τμημάτων του  Ε65 τον Απρίλιο του 2024 , σε κυκλοφορία βρίσκονται 136 χλμ. σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, από Η/Κ με τον αυτοκινητόδρομο  Α.Θ.Ε. (206,5 χλμ.) έως και Α/Κ Καλαμπάκας. Σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα,  το Καρπενήσι, τα Τρίκαλα είναι πλέον προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια, ενώ μια νέα αναπτυξιακή δυναμική θα δοθεί στον κορμό της χώρας.
   Σε αυτά τα 136 χλμ. στη διάθεση κάθε οδηγού βρίσκονται όπως πάντα οι υπηρεσίες οδικής ασφάλειας της Κεντρικής Οδού όπως:
   24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας 4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075 Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 801 700 7000 Υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ, βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου, στο Βόρειο Τμήμα, που ξεκινούν από τον Α/Κ Καλαμπάκας και θα φθάνουν έως και την Εγνατία Οδό δυτικά των Γρεβενών.  Για την κατασκευή τους λειτουργούν 2 κεντρικές και 2 υποστηρικτές εγκαταστάσεις με 780 άτομα προσωπικό και 440 μηχανήματα έργου και φορτηγά. 
   Βόρειο τμήμα: Το βόρειο τμήμα του Ε65 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. Ευρώ. Η γενική κατασκευαστική πρόοδος του βόρειου τμήματος, βρίσκεται στο 50,895% (στοιχεία Απριλίου 2024). Στο τμήμα αυτό έχουν κατασκευαστεί ήδη αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυο ομβρίων, χωματουργικά και μικρά τεχνικά. Η νέα χάραξη ευνοεί τις συνθήκες ασφάλειας και λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου. Παράλληλα, μειώνει σημαντικά το κόστος κατασκευής, βελτιώνοντας έτσι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
   Τεχνικά Χαρακτηριστικά Βόρειου Τμήματος
   Συνολικό μήκος: 70,5 χλμ. 2 Δίδυμες Σήραγγες (στο 176ο χλμ) και μία σήραγγα μονού κλάδου (στο 137ο χλμ) 2 Τεχνικά Cut & Cover (στο 137ο χλμ. και 138ο χλμ) 23 Γέφυρες 14 Άνω & 40 Κάτω Διαβάσεις 3 αμφίπλευροι Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC) 89 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας 6 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας) 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών  (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό) 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων και 2 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων 2 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού) 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων Πρόοδος Κατασκευής Βορείου Τμήματος
   Συνολική πρόοδος κατασκευής 50,895%. Σήραγγες: 86,84% Γέφυρες: 77,69% Ασφαλτικά: 33,00% Χωματουργικά: 46,39% Με την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει μάλιστα και του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτά τα 182,1 χλμ. σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια. Η επιρροή στις μεταφορές θα είναι εξαιρετικά σημαντική.
   Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συνολικά το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, μέσω του Ε65 θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα.
   Η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65 Λαμία – Εγνατία Οδός 01:45’ (από 03:15’ σήμερα) Αθήνα – Γρεβενά 04:00’ Αθήνα – Μέτσοβο 04:00’ Αθήνα – Καστοριά 04:35’ Αθήνα – Κοζάνη 04:30’ Αθήνα – Καρπενήσι 03:00’ Αθήνα – Τρίκαλα <03:00‘ Αθήνα – Καρδίτσα 02:35’
   Read more...

   318 • 4

  9. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Τα έργα με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και μεγάλοι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ τρέχουν για πολλές και διαφορετικές υποδομές. Τα έργα αυτά έρχονται να προσθέσουν πλούσιο αντικείμενο στην κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που οι κατασκευές δείχνουν να έχουν πάρει τα πάνω τους.
   Όπως όλες οι μέθοδοι υλοποίησης έργων υποδομής, έτσι και τα έργα-ΣΔΙΤ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Στα μεγάλα θετικά μπορεί κάποιος να βρει την υλοποίηση έργων που δεν μπορούν να τραβήξουν εύκολα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενώ το ποσό της σύμβασης δεν καταγράφεται στο δημόσιο χρέος. Από την άλλη η συσσώρευση έργων-ΣΔΙΤ δημιουργεί νέες υποχρεώσεις πληρωμών (που κυρίως είναι πληρωμές διαθεσιμότητας) σε βάθος χρόνου.
   Αυτό που μπορεί να πει κανείς για τα έργα με τη μορφή ΣΔΙΤ είναι πως έχουν αλλάξει τη δυναμική των κατασκευών και έχουν σίγουρα επηρεάσει το πως μπορεί τελικά να υλοποιηθεί ένα έργο με την συνεργασία Πολιτείας και Αγοράς. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά και να δούμε ποιοι είναι οι 15 μεγαλύτεροι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ που τρέχουν στην χώρα.
   1.Νέες Φυλακές Ασπροπύργου 765 εκατ. ευρώ
   Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ). Η περιοχή επέμβασης χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ασπροπύργου Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για την περιοχή του Θριασίου, που οριοθετείται από τα όρη Ποικίλο, Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πατέρας και τον κόλπο της Ελευσίνας, στην θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας», σε ακίνητο 100 στρεμάτων, περίπου.
   Η διάρκεια της σύμβασης για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού έχει υπολογιστεί σε 360 μήνες εκ των οποίων τα πρώτα 3-4 χρόνια θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο του έργου. ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
   2.Θεσσαλονίκη-Έδεσσα με κόστος 444,9 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του άξονα στον οποίο περιλαμβάνεται η παράκαμψη Χαλκηδόνας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.
   3.Διπλό Φράγμα Ταυρωνίτη με κόστος 267,09 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Για το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό θα πραγματοποιηθούν έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:
   (1) του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
   (2) του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων κ.α.
   4.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης με κόστος 255 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του 2024.
   5.Νέο Πρωτοδικείο Αθηνών με κόστος 254,4 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2023. Συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ,ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-TEKAΛ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών.
   6.Δράμα-Αμφίπολη με κόστος 248,5 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των τμημάτων Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους ~29.5 χλμ και Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους ~13.5 χλμ. και συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία, συντήρηση, χρηματοδότηση του βασικού οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη συνολικού μήκους ~43 χλμ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.
   7.Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας με κόστος 255,6 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετείχαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το έργο περιλαμβάνει σύνθετα έργα όπως η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα.
   8.Φράγμα Ενιπέα Τρικάλων με κόστος 230 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων.
   9.Μεταφορά-Διανομή Νερού Νέστου στην Πεδιάδα Ξάνθης με κόστος 210 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός είναι στα πρόθυρα εκκίνησης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.
   10.Τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας με κόστος 163 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 και είναι διπλός. Στο πρώτο cluster περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στο δεύτερο επτά ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ.ε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η συνολική διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες (27 έτη) εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση.
   11.Κατασκευή αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ταυρωπού με κόστος 159,6 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ . Η διάρκεια της σύμβασης είναι 25 έτη. Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).
   12. Τα 17 Σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με κόστος 159,2 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 21 Μαϊου 2021. Ανάδοχο έχει αναδειχθεί το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ. Η διάρκεια του έργου είναι 324 μήνες. Αφορά τον σχεδιασμό και την: κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεριμένα σε εννέα Δήμους. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.
   13.Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας με κόστος 148,8 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ-JCC (ΛΙΒΑΝΟΣ), ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. Ειδικότερα, στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ανέγερση τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, την Έδεσσα και τις Σέρρες, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.
   14.Φράγμα Μιναγιώτικο Μεσσηνίας με κόστος 145,08 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 22-25 έτη. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή:
   -του Φράγματος Μιναγιώτικου και άλλων συνοδών έργων.
   15.Νέο Κτίριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών με κόστος 139,6 εκατ. ευρώ
   Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Ανάδοχο αναδείχθηκε το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. H διάρκεια της σύμβασης είναι για 360 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. στην οδό Πειραιώς και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και 1 πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.
   Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του 2024.
   Read more...

   292 • 2

  10. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Λαυρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε. μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.
   Ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
   ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. Κοινοπραξία ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ JET PLAN SHIPPING Co LTD – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. Κοινοπραξία GPH CRUISE PORT FINANCE LTD – PROMARINE S.A. Κοινοπραξία OLYMPIC MARINE S.A. – MSC CRUISES S.A. GULFTAINER COMPANY LTD IOTC INVESTMENTS S.C.S. ISRAEL SHIPYARDS INDUSTRIES LTD Μετά την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού, η οποία αφορά στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
   Η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E.» (ΟΛΛ Α.Ε.) έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει μέχρι το έτος 2062).
   Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ενδέχεται να παραταθεί και, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης για την Υποβολή Προσφορών (Request for Binding Offers) από τους επενδυτές που θα προκριθούν στη B΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
   Ο λιμένας του Λαυρίου αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής και, λόγω της εγγύτητάς του με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προσφέρεται ιδιαίτερα για τουριστική ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.
   Read more...

   243 • 0

  11. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών βρίσκεται πλέον η νέα Γέφυρα Ευήνου, που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ, αποκαθιστώντας πλέον τη σύνδεση μεταξύ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, στην παλιά Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
   Η νέα Γέφυρα του Ευήνου έχει συνολικό μήκος 242,7 μέτρα και συνολικό πλάτος 13,5 μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της είναι πλάτους 7,5 μέτρων. Έχει κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και έχοντας λάβει ειδική μέριμνα για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
    
   Read more...

   304 • 0

  12. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Διεξήχθη σήμερα η 8η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, με αντικείμενο την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και την ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης, μιας σειράς έργων. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πολλοί αρμόδιοι φορείς.
    
   Τα έργα είναι τα παρακάτω:
   Υλοποίηση πλέγματος στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση κτιριακών και λοιπών υποδομών, του τεχνικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και την προώθηση εν γένει νέων τεχνολογιών με σκοπό την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημόσια Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το εν λόγω έργο αφορά σε σειρά δράσεων για την προμήθεια εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την αναβάθμιση – κατασκευή κτιριακών υποδομών, δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς και την προμήθεια ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.), για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας με δικαιούχο την Ελληνική Αστυνομία.
   Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας. Το έργο αφορά στη βελτίωση και στην αναβάθμιση της συνολικής πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών μέσα στο σύστημα Υγείας, στις δομές και τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, στην πολυκαναλική εξυπηρέτησή τους (τηλεφωνικής ή ψηφιακής) και στη μείωση/εξάλειψη εκκρεμουσών υποθέσεων των οποίων η διεκπεραίωση αργεί.
   Αναβάθμιση και Επέκταση πλατφόρμας e-Καταναλωτής. Η βασική επιδίωξη είναι η εφαρμογή e-Καταναλωτής να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή με πρόσβαση σε διευρυμένα και ακριβή δεδομένα καλαθιού, επιπλέον αλυσίδες, βελτιωμένη αναζήτηση, διαλειτουργικότητα, νέες κατηγορίες όπως υγρά καύσιμα, τιμές λαϊκών αγορών, ηλεκτρισμού, φροντιστηρίων, ασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων, καθώς και την εποπτεία της ποιότητας δεδομένων με την προσθήκη αναλυτή στην ομάδα εργασίας.
   Ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ – HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, μέσω σύμβασης παραχώρησης. Το έργο αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ το οποίο συνιστά έργο μείζονος αναπτυξιακής προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αποδίδοντας δημόσιο χώρο πρασίνου καθώς και την ανταγωνιστικότητα της πόλης ως προορισμό για συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις.
   Επίσης, εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις που ορίστηκαν κατά την απόφαση της 2ης Κυβερνητικής Επιτροπής για το έργο «Δράσεις Ωρίμανσης – Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης».
   Ειδικότερα, προς τον σκοπό αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», κρίθηκε απαραίτητος ο σχεδιασμός, η ωρίμανση και η υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως η μελέτη των εναλλακτικών λύσεων και η επιλογή βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση του χώρου, η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η δημιουργία διοικητικής δομής και ο προσδιορισμός του στρατηγικού προσανατολισμού για την αξιοποίηση του χώρου.
   Ως δικαιούχος ορίστηκε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο κατά νόμο αρμόδιος για την ανάθεση του έργου φορέας, έκαστος κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς του επί της Σύμβασης. Τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του Δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ προβλέφθηκε ότι θα καθοριστούν σε επόμενη φάση και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης. Τέλος, προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην ωρίμανση του έργου, κρίθηκε  σκόπιμο να διερευνηθούν σε συνεργασία και για λογαριασμό του Δικαιούχου, οι διαθέσιμοι και ενδεχόμενοι χρηματοδοτικοί πόροι για το έργο, συμπεριλαμβανομένων των πόρων του ΕΣΠΑ ή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
   Κατόπιν εκδόσεως της ανωτέρω απόφασης και προς τους ανωτέρω σκοπούς, αναδείχθηκε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις που ορίστηκαν και να επιτευχθεί ο στόχος της βέλτιστης αξιοποίησης του χώρου.
   Read more...

   270 • 0

  13. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Η γενική συγκοινωνιακή μελέτη, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης ανάπτυξης μετρό Θεσσαλονίκης, στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, έγινε από το 2021 έως το 2023 και κάλυψε πληθυσμό περίπου 1 εκ. ευρώ κατοίκων με 13.000 ερωτηματολόγια, 67.000 συνεντεύξεις και έρευνα σε 30.000 μέλη νοικοκυριών, ενώ απογράφηκαν 690 χλμ. οδικού δικτύου.
   Διαπιστώθηκε ότι στη Θεσσαλονίκη γίνονται 1,6 εκ. μετακινήσεις ημερησίως, από τις οποίες 51% γίνονται με ΙΧ, 25% πεζή και μόλις 15% με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
   Το 44% των μετακινήσεων γίνονται με σκοπό την εργασία και το 42% αυτών γίνονται προς το κέντρο της πόλης.
   Όσοι αναζητούν θέση στάθμευσης είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 9,15 ευρώ την ώρα...
   Με βάση την έρευνα σε 76 λεωφορειακές γραμμές της Θεσσαλονίκης και πάνω από 2.000 δρομολόγια προέκυψε ότι η μέση ημερήσια επιβατική κίνηση είναι 315.000 επιβάτες, η μέση ταχύτητα των λεωφορείων είναι 22 χλμ./ώρα, ενώ το ποσοστό επικύρωσης εισιτηρίων είναι μόλις 12%. Δηλαδή η εισιτηριοδιαφυγή είναι εκρηκτικό ζήτημα. Η υψηλότερη επιβατική κίνηση καταγράφηκε σε Εγνατία, Τσιμισκή και Β. Γεωργίου.
   Σε έρευνα στους τερματικούς της Θεσσαλονίκης, δηλαδή Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αεροδρόμιο «Μακεδονία», ΚΤΕΛ Μακεδονία και ΚΤΕΛ Χαλκιδικής καταγράφηκαν 8.700 αφίξεις την ημέρα στην πόλη και 890 τράνζιτ. Οι μισές είναι στο αεροδρόμιο και οι περισσότεροι από εκεί αποχωρούν με ΙΧ. Πόλος έλξης μετακινήσεων είναι το κέντρο. Τα αστικά προτιμούν όσοι έρχονται στην πόλη από ΚΤΕΛ Μακεδονία, ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και σιδηροδρομικό σταθμό.
   Από την έρευνα μετακινήσεων παρά την οδό προέκυψε ότι η σύνθεση των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη είναι 72,8% με επιβατικά ΙΧ, 9,2% με δίκυκλα, 5,3% με ταξί, 8,1% με επαγγελματικά οχήματα, 3,1% με φορτηγά και 1,5% με λεωφορεία.
   Σκοποί μετακίνησης είναι 35,5% εργασία, 12,2% για αναψυχή/κοινωνικά.
   Η μέση πληρότητα στα επιβατικά ΙΧ είναι μόλις 1,37.
   Συγκοινωνιακό μοντέλο:
   Στη γενική συγκοινωνιακή μελέτη εκτιμήθηκαν οι ανάγκες μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη για το 2040 και με βάση το βέλτιστο συγκοινωνιακό μοντέλο προέκυψαν δυο γραμμές μετρό και 44 σταθμοί. To 2040, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μετακινούνται 286.000 επιβάτες την ημέρα με μετρό στη Θεσσαλονίκη.
   Οι ωφέλειες υπολογίστηκαν σε 41 εκ. ευρώ στο οδικό δίκτυο και 125 εκ. ευρώ στα δημόσια έργα ετησίως.
   Προτεραιότητα δίνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, σχεδιάστηκε επέκταση του μετρό κι έξω από τον πολεοδομικό ιστό, αλλά και κάλυψη όλης της πόλης με σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες.
   Το τελικό συνολικό μήκος γραμμών μετρό θα είναι 48 χλμ. και υπολογίζεται ότι θα δοθεί δυνατότητα εξυπηρέτησης σε 678.000 επιβάτες με μετρό.
    
   Το σχέδιο για την ανάπτυξη του μετρό περιλαμβάνει:
   ΓΡΑΜΜΗ 1:
   -Βασική γραμμή ΝΣ Σταθμός – Νέα Ελβετία (έναρξη λειτουργίας Νοέμβριος 2024)
   -Επέκταση Καλαμαριάς (έναρξη λειτουργίας εντός 2025 στο δεύτερο εξάμηνο)
   -Επέκταση προς Σταυρούπολη – Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424, με διακλάδωση στην περιοχή του ξενοδοχείου «Καψής»
   -Επέκταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κι από εκεί μέχρι τα Τσαΐρια στο ThessIntec
   -Αναμονή επέκτασης και προς τη Θέρμη
   ΓΡΑΜΜΗ 2:
   -Άνω Εύοσμος – Χαριλάου/Πυλαία
   -Επέκταση προς ΚΤΕΛ Μακεδονία και Κορδελιό
   Οι νέοι σταθμοί έως το 2040
   Οι νέοι σταθμοί μετρό στο παραπάνω δίκτυο έως το 2040 χωροθετούνται ως εξής:
   -Δεύτερος σταθμός στον Ν.Σ. Σταθμό κι από εκεί για τη ΓΡΑΜΜΗ 2: Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος (πλατεία), Περιφερειακή, Άνω Εύοσμος (Αναξοστάσιο). Επίσης θα υπάρχει δεύτερος κλάδος για το Κορδελιό με σταθμούς σε ΚΤΕΛ Μακεδονία, Επτανήσου, Κορδελιό.
   -Επέκταση ΓΡΑΜΜΗΣ 1 προς Νοσοκομεία σταθμοί: Καψής, Νεάπολη, Τερψιθέα, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νοσοκομεία (Αμαξοστάσιο)
   -Η ΓΡΑΜΜΗ 2 φεύγει από την Πλατεία Δημοκρατίας και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί υπόγεια, χωρίς να σκαφτεί ο δρόμος. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού στον σχεδιασμό φαίνεται να ακολουθεί τη διαδρομή της οδού Τσιμισκή... Για τη συγκεκριμένη γραμμή αναμένεται να γίνει προφανώς εκτενής συνεννόηση με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αυτή η γραμμή του μετρό θα έχει σταθμούς σε: Πλατεία Δημοκρατίας – Αριστοτέλους – ΧΑΝΘ – Πανεπιστήμιο- Αγ. Δημητρίου – Τούμπα – Χαριλάου – Αγία Κυριακή.
   -Η ανατολική επέκταση της ΓΡΑΜΜΗΣ 1 προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπως είπε ο κ. Ταχιάος, αποφασίστηκε να γίνει επίσης υπόγεια. Έτσι μπαίνει ένα τέλος στο σενάριο του υπέργειου μετρό προς το αεροδρόμιο. Οι σταθμοί που προβλέπονται σε αυτή την επέκταση είναι: Μίκρα - Ανωτέρα Σχολή Πολέμου – Πατριαρχικό (Mediterranean Cosmos) – Διαβαλκανικό – Γεωργική Σχολή - Αεροδρόμιο – ThessIntec.
   Read more...

   489 • 0

  14. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Εγκρίθηκε από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή η εισήγηση του Υπερταμείου, για ένταξη του έργου της Ανάπλασης της ΔΕΘ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
   Σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζεται από τον ν.4413/2016 θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Ανοικτός Διαγωνισμός Παραχώρησης. H περίοδος Παραχώρησης ορίζεται στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.
   Μετά από διαβούλευση και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα χρηματοδοτήσει μέρος του έργου, υπήρξε συμφωνία σχετικά με το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης. Βάσει αυτού, το Έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.
   Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% της έκτασης μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση, σε συνέχεια συμφωνίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η έγκριση από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή αποτελεί μια κομβικής σημασίας εξέλιξη για το σύνθετο και απαιτητικό Έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ.

   Μέχρι σήμερα το Υπερταμείο και η ΔΕΘ-HELEXPO έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά κρίσιμων βημάτων, τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για την διεξαγωγή του Διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες, εκπονήθηκαν και αξιολογήθηκαν ποικίλα σενάρια με διάφορες χρηματοοικονομικές παραδοχές, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία πρώτη διαβούλευση με την αγορά. Κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του έργου αξιοποιήθηκε γνώση από διεθνείς και εγχώριους εμπειρογνώμονες, με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρεμφερή Έργα, οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά και συνεργάστηκαν αρμονικά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
   Συνολικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ 
   Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Έργου, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 30ο εκατ. ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120 εκατ. ευρώ (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της δημόσιας συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του Έργου. Οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό.
   100% θυγατρική του Υπερταμείου
   Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται, καθώς η εταιρεία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον Διαγωνισμό, θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο Αναθέτων φορέας του Έργου.
   Το χρονοδιάγραμμα
   Η ωρίμανση των τευχών του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO υπό το συντονισμό του Υπερταμείου θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του Έργου και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο:
   Εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του Διαγωνισμού. Έως το Α εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο Διαγωνισμός και θα έχει αναδειχθεί ο Ανάδοχος. Το Β’ εξάμηνο 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος. Το Έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Έως το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών. Τα οφέλη του έργου για την κοινωνία και το περιβάλλον
   Όπως συμφωνήθηκε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου το 60% της περιοχής μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση. Δημιουργείται ένας «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στην πόλη, ανοικτός και προσβάσιμος 365 μέρες το χρόνο. Η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους πρασίνου θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, 365 μέρες το χρόνο.
   Ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο:
   Περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις 100.000 τ.μ. πρασίνου, χωρίς περίφραξη Ο χώρος αποκτά ζωή 365 μέρες το χρόνο μέσα από τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων 11.500 τ.μ. (επιπλέον των 100.000) Πάρκο Αγ. Φωτεινής 10.800 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι περιμετρικά της ΔΕΘ Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες, ώστε να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες) Ο χώρος στάθμευσης που θα δημιουργηθεί (με 1.300 νέες θέσεις), συνδυαστικά με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη Θα αναδειχθούν εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης (Μουσείο MOMus, Μουσείο Ιστορίας ΔΕΘ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης) Τα οφέλη του έργου για την οικονομία για την Οικονομία
   H ΔΕΘ γίνεται πραγματικά Διεθνής με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εξωτερικό. Ενισχύεται το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και επιχειρηματικού κόμβου για τη ΝΑ Ευρώπη. Το αναβαθμισμένο εκθεσιακό προϊόν της πόλης θα οδηγήσει σε σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα €500.000.000/χρόνο. Η ανάπλαση θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας (> 1.500 θέσεις εργασίας/χρόνο μετά την ολοκλήρωση). Θα ενισχυθεί δραστικά ένας από τους πλέον αποδοτικούς κλάδους (Εκθεσιακές/Συνεδριακές Δραστηριότητες), ο οποίος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
   Read more...

   255 • 0

  15. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου “Έξυπνες Γέφυρες” που προκηρύχθηκε από το ΤΕΕ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0 με συνολική αξία 95,3 εκατ. ευρώ, 24μηνη διάρκεια σύμβασης και αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων για την παρακολούθηση των υποδομών σε 150 γέφυρες του οδικού και 100 γέφυρες του σιδηροδρομικού δικτύου.
   Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου «έξυπνων» γεφυρών (Smart Bridges Network – SBN) βασιζόμενο στη φιλοσοφία ενός «Διαδικτύου των Πραγμάτων» ή «Internet of Things» (IoT) με στόχο την άμεση, αυτόματη και αδιάλειπτη αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας γεφυρών κυρίως υπό φορτία κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός συστήματος IoT. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχετική ανακοίνωση του Vodafone Business και της Osmos Hellas, που ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου, τονίζεται ότι οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που θα εγκατασταθούν στηρίζουν τη λειτουργία τους στη δύναμη του Vodafone Green Network 5G και συλλέγουν πληροφορίες που σχετίζονται με την κατάσταση των γεφυρών, που εν συνεχεία θα αξιοποιούνται από ειδικευμένους μηχανικούς αρμόδιους για τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των γεφυρών. Οι γέφυρες θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης και αισθητήρες που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
   Το έργο θα περιλαμβάνει τα εξής υποσυστήματα:
   -Υποσύστημα μοντελοποίησης και διασύνδεσης αισθητήρων το οποίο θα λαμβάνει τα δεδομένα από κάθε γέφυρα και θα τα αποθηκεύει στις βάσεις δεδομένων της πλατφόρμας με την κατάλληλη χρονοσήμανση και με το γεωχωρικό τους αποτύπωμα. -Υποσύστημα γεωχωρικής προβολής πληροφορίας για το σύνολο του δικτύου των γεφυρών.
   -Dashboard το οποίο θα επιτρέπει στο διαχειριστή του συστήματος να προσαρμόζει την προβολή των δεδομένων και μεταδεδομένων της κάθε γέφυρας.
   -Υποσύστημα προβολής και διαχείρισης ειδοποιήσεων και ενημερώσεων, όπου συνολικά ο διαχειριστής τους συστήματος θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο όλες τις ειδοποιήσεις.
   -Υποσύστημα δημιουργίας αναφορών (BI- Bridge Intelligence), όπου ο χρήστης θα μπορεί δυναμικά να σχεδιάζει και να δημιουργεί αναφορές.
   -Υποσύστημα εισαγωγής και εξαγωγής δεδομένων, όπου ο διαβαθμισμένος χρήστης θα μπορεί να εισάγει δεδομένα στην πλατφόρμα Έξυπνης Παρακολούθησης Γεφυρών.
   -Υποσύστημα διασύνδεσης και εκτέλεσης υπολογιστικών μοντέλων, που αφορά την περιοδική εκτέλεση ειδικών αλγορίθμων μηχανικής μάθησης επί μεγάλων δεδομένων, ειδικά σχεδιασμένων για την εξαγωγή δεικτών αποτίμησης της «υγείας» των γεφυρών.
   Ο Γιώργος Τζανετάκος, γενικός διευθυντής του Vodafone Business, δήλωσε σχετικά: «Το έργο «Έξυπνες Γέφυρες» αποτελεί μια κομβική επένδυση στην ανθεκτικότητα των υποδομών της Ελλάδας. Μέσω της χρήσης υπερσύγχρονων τεχνολογιών IoT και Τεχνητής Νοημοσύνης υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη συντήρηση των γεφυρών. Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει κρίσιμες συγκοινωνιακές συνδέσεις και ενσωματώνει καινοτόμες λύσεις στη διαχείριση υποδομών».
   Read more...

   330 • 1

  16. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός έκανε το μεγάλο τεχνολογικό project, Thess INTEC καθώς εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το ακίνητο που βρίσκεται στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού έχει πλέον καθορισμένες χρήσεις γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκρισή του και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής. Με αυτό θα γίνει εφικτή η λειτουργία Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς.
   Να θυμίσουμε πως το έργο έχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2026.
   Στο σύνολο της περιοχής επέμβασης καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,45 και ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ίσο με 25% επί της συνολικής επιφάνειας της έκτασης, εκ των οποίων ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας είναι τουλάχιστον 90 στρέμματα.
   Αυτές καθορίζονται εντός της περιοχής του Ε.Π.Σ., η οποία οργανώνεται ως μια πολεοδομική ενότητα και υπάρχουν τρεις (3) ζώνες όρων δόμησης, όπως εμφαίνονται με στοιχεία «Ζώνη Α», «Ζώνη Β», «Ζώνη Γ» ως ακολούθως:
   Α. Χρήσεις
   1. Στη Ζώνη Α – Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου (άρθρο 10 του π.δ. 59/2018) επιτρέπονται οι εξής χρήσεις, όπως εξειδικεύονται στο άρθρο 5 του παρόντος:
   (1) Κατοικία για εργαζόμενους στο πάρκο.
   (3) Εκπαίδευση. Επιτρέπεται μόνο τριτοβάθμια εκπαίδευση με λειτουργία Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)(3.4).
   (7) Διοίκηση.
   (10) Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών.
   Επιτρέπονται μόνο Εμπορικά καταστήματα (10.1) και Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (10.2).
   (11) Γραφεία/Κέντρα έρευνας/Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
   (12) Εστίαση.
   (13) Αναψυκτήρια.
   (16.1) Στάθμευση (κτίρια γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
   (20) Αποθήκες (χαμηλής όχλησης).
   (22) Επαγγελματικά εργαστήρια
   (23) Βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης.
   (30) Πράσινα σημεία.
   (32) Χώρος επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.
   (34) Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
   Οι με κωδικό (22) και (23) χρήσεις αφορούν μονάδες εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας (βιοτεχνολογία, πληροφορική, μικροηλεκτρονική, κ.λπ.) και αναπτύσσονται σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της συνολικής έκτασης των γηπέδων του υποδοχέα/πάρκου.
   (48.1) Κατασκευές για:
   α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων,
   β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του σκοπού των χώρων αυτών,
   (48.2) Εγκαταστάσεις:
   α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας με τα παραρτήματά τους (υπέργεια και υπόγεια).
   β) Η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και μετεωρολογικών παραμέτρων με τον αναγκαίο εξοπλισμό.
   γ) Υπέργειοι και υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
   ε) Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο και
   (9) Χώροι συνάθροισης κοινού – συνεδριακά κέντρα.
   2. Στη Ζώνη Β – Τουρισμού – Αναψυχής (άρθρο 5 του π.δ. 59/2018), επιτρέπονται οι εξής χρήσεις, όπως εξειδικεύονται στο άρθρο 5 του παρόντος:
   (1) Κατοικία.
   (4) Μικρές (4.1) και ειδικές (4.3) αθλητικές εγκαταστάσεις.
   (5) Θρησκευτικοί χώροι.
   (6) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
   (9) Χώροι συνάθροισης κοινού/ Συνεδριακά κέντρα.
   (10) Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών. Επιτρέπονται μόνο εμπορικά καταστήματα (10.1) και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (10.2).
   (11) Γραφεία – κέντρα έρευνας – θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
   (12) Εστίαση.
   (13) Αναψυκτήρια.
   (14) Αναψυχή.
   (15) Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.
   (16) Στάθμευση (κτίριο γήπεδο). Επιτρέπονται μόνο Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα)
   αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
   (16.1) και Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα) σκαφών και τουριστικών λεωφορείων (16.2).
   (48.1) Κατασκευές για:
   α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων,
   6
   β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών,
   γ) λυόμενες και προσωρινές κατασκευές,
   (48.2) Εγκαταστάσεις:
   α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέργειων και υπόγειων).
   ε) Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

   στ) Η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης και λοιπών συστημάτων επεξεργασίας
   νερού για την υδροδότηση δημοτικών δικτύων, μετά των συνοδών έργων που
   απαιτούνται, για την πλήρη λειτουργία αυτών, καθώς και Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό
   Πράσινο.
   3. Στη Ζώνη Γ (Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου), η οποία εκτείνεται κατά μήκος
   του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου, επιτρέπεται η χρήση «Ελεύθεροι
   Χώροι – Αστικό Πράσινο», όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 7 του ως άνω π.δ., όπως
   εξειδικεύεται στο άρθρο 5 του παρόντος, με εξαίρεση τις γωνιές ανακύκλωσης.
   Τι προβλέπεται στην ΣΜΠΕ
   – Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και θεματικό πάρκο με ενυδρείο προβλέπονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το μεγάλο έργο του τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας ThessINTEC έξω από τη Θεσσαλονίκη.
   – Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
   – Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
   – Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.
   Πιό συγκεκριμένα, τα κτίρια των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων προτείνεται να δομηθούν στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της έκτασης.
   Στο νότιο και δυτικό τμήμα του ακινήτου προβλέπεται να δημιουργηθεί ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού έκτασης περί τα 90 στρεμμάτων.
   Ξενοδοχειακή εγκατάσταση και εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής (ενυδρείο) προτείνεται να χωροθετηθούν στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου ενώ στο νότιο κεντρικό και ανατολικό τμήμα αυτού προτείνεται να χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις υποστηρικτικών υποδομών όπως αποθήκες, χώροι μηχανολογικού εξοπλισμού και χώροι ενεργειακής και τεχνικής υποδομής.
   Στην κεντρική περιοχή του ακινήτου, στην προέκταση του σημείου εισόδου στο νότιο τμήμα του, προτείνεται η δημιουργία πλατείας καθώς και εγκαταστάσεις αναψυκτηρίου και εστίασης για εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων στο Τεχνολογικό Πάρκο όσο και των χρηστών του Κοινόχρηστου Χώρου Υπερτοπικής Κλίμακας.
   Σημειώνεται ότι σε όλο το μήκος στο βόρειο τμήμα του ακινήτου και σε απόσταση 30 μ. από την γραμμή αιγιαλού προτείνεται ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος για τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών καθώς και χώρων πρασίνου.
   Read more...

   568 • 0

  17. Έργα-Υποδομές

   GTnews

   Στην αξιοποίηση οκτώ ακινήτων και οικοπέδων ιδιοκτησίας του, στο κέντρο της Αθήνας, για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και σύγχρονων γραφείων προχωράει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το επόμενο διάστημα, έχοντας προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης.
   Πρόκειται για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία τριών ακινήτων κυρίως ως ξενοδοχειακών μονάδων, την εκμίσθωση δυο κτιρίων για επαγγελματική στέγη, αλλά και την παραχώρηση οικοπέδων για υπαίθρια πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας.
    Στόχος του e-ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να συμβάλουν στην ανάπλαση και αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, δίνοντας ζωή σε εγκαταλελειμμένα, νεοκλασικά κυρίως, κτίρια – φιλέτα, αλλά και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.
    Ταυτόχρονα, εντός του 2024, με σημαντική καθυστέρηση, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της η ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (real estate) «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» με αντικείμενο τη διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.
   Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται τουλάχιστον 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων ανεκμετάλλευτα παραμένουν ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει τα 20.000 τ.μ. 
    Μέχρι και σήμερα η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Φορέα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αρμοδιότητα της  Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς εκκρεμεί η Διαπιστωτική Πράξη από τον Υπουργού Εργασίας, η οποία εκδίδεται μετά από την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της «Εταιρείας Ακινήτων e-ΕΦΚΑ».
   Η  Διεύθυνση Στέγασης προβαίνει στη διενέργεια διαγωνισμών για τη μίσθωση ακινήτων στις περιοχές όπου είτε δεν υπάρχουν ιδιόκτητα ακίνητα για τη στέγαση των υπηρεσιών του Φορέα, είτε τα ιδιόκτητα που υπάρχουν δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών μας.
   Προς αξιοποίηση
   Το επόμενο διάστημα θα τρέξουν οι παρακάτω διαγωνισμοί: 
   Στην οδό Παπαρρηγοπούλου 2 & Πραξιτέλους 16, στην καρδιά της Αθήνας ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην διενέργεια νέου πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την δημιουργία ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος με συνολική επιφάνεια 1.152,00 τ.μ [υπόγειο, ισόγειο & τρεις (3) όροφοι].  Με βάση τους αναθεωρημένους όρους του διαγωνισμού, το ελάχιστος ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπλαση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 500.000 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία απαιτείτο η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.
   Το ποσό αυτό, όπως επισημαίνεται, αφορά σε κόστος ανακατασκευής του κτηρίου και κόστη μελετών, αδειών και επιβλέψεων, καθώς και στατικής ενίσχυσης.
   Η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης είναι 30 ετών, με δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον χρόνια. Σύμφωνα με το διαγωνισμό μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 8.000 ευρώ. 
   Στην οδό Δραγατσανίου 8, διενεργήθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός για την ενοικίαση δεκαοκτώ ισόγειων καταστημάτων, ο οποίος ολοκληρώθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους. Υποβλήθηκαν οικονομικές προσφορές για έξι καταστήματα και το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί επαναληπτικός διαγωνισμός για τα υπόλοιπα. Η διάκριεα εκμίσθωσης ανέρχεται σε 12 έτη.  Στην οδό Αξαρλιάν (Λέκκα) 7, ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο με καταστήματα μοναδικής αρχιτεκτονικής ο ΕΦΚΑ φιλοδοξεί να αξιοποιηθεί τουριστικό κατάλυμα 4 κλειδιών. Η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 1.476,97τ.μ. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η μείωση του κτιρίου θα φτάσει τα 20 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10. Η επένδυση ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τις 30.000 ευρώ.  Στη οδό Πατησίων 30 βρίσκεται προς αξιοποίηση ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο οκτώ ορόφων. Πρόκειται για κτίριο γραφείων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1977 και πλαισιώνεται από 14 ισόγεια καταστήματα και έναν υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων. Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην παραχώρηση έξι ορόφων (4.356,55 τ.μ.) του κτιρίου στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την στέγαση των υπηρεσιών για τα επόμενα 12 χρόνια με μηνιαίο μίσθωμα που φτάνει τις 33.900 ευρώ.  
   Ταυτόχρονα, θα διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη εκμίσθωση υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για 12 έτη με μηνιαίο μίσθωμα τουλάχιστον 2.000 ευρώ.   Στην οδό Όθωνος 10 & Λεωφ. Αμαλίας για ακίνητο 958 τ.μ. θα διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του χώρου για επαγγελματική στέγη ως γραφεία για τα επόμενα 12 χρόνια. Η επένδυση ανέρχεται σε 800.000 ευρώ και το μηναίο μίσθωμα φτάνει τουλάχιστον τα 13.000 ευρώ.    Στην οδό Σταδίου 58 στην Ομόνοια ο ΕΦΚΑ στοχεύει στη δημιουργία τετράστερου ξενοδοχείου. Θα διενεργηθεί εκ νέου πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης, με κλειστές προσφορές, με επενδυτικό πρόγραμμα από τον μισθωτή ύψους κατ’ ελάχιστον 3,8 εκατ. ευρώ για εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον 4*.  Η ανέγερση του ακινήτου χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου.
   Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ανέρχεται σε 20.500 ευρώ. Πρόκειται για αυτοτελές τριώροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.105,00 τετραγωνικών μέτρων, με υπόγειο, ισόγεια καταστήματα, ημιώροφο και δώμα.
   Στην οδό Κριεζώτου 8-10 σε οικόπεδο 490,35 τ.μ. η υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ έχει ζητήσει από το Μητρώο Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών τη μισθωτική αξία του οικοπέδου ως υπαίθριο χώρο στάθμευσης, καθώς και την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του με σκοπό τη βέλτιστη χρήση του μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης για να προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό. Για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ
   Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε το 2017, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 517 ακίνητα.
   Τα 230 αφορούν πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.). 
   Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ, στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου, στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας, το 18,9% είναι εκμισθωμένα, το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ταμείου.
   Τέλος, από τα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα, η πλειοψηφία ανήκει στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 75,8%, το 55,2% στο π. ΝΑΤ, το 52,1% στο π. ΕΤΑΑ, το 17,0% στο π. ΟΑΕΕ και το 6.9% στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
   Σύμφωνα με τους αρμοδίους στον e-ΕΦΚΑ, η μεγάλη διαφορά στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων ακινήτων ανάμεσα στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ οφείλεται στην ύπαρξη συγκροτημένης Τεχνικής Υπηρεσίας στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2016 για τους π. ΦΚΑ (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οπότε και καταργήθηκε με τον Ν. 4430/2016.
   Οι δύο βασικοί στόχοι της εταιρείας ακινήτων
   Οι δύο βασικοί στόχοι της Εταιρείας είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων του Φορέα και η ενίσχυση των εσόδων του καθώς και του ασφαλιστικού συστήματος.
   Στις βασικές προτεραιότητες της νέας εξειδικευμένης εταιρείας είναι η άμεση καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπαρχόντων ακινήτων του ΕΦΚΑ, σε αυτά που είναι προς άμεση πώληση, σε αυτά που προορίζονται για ιδιόχρηση και σε αυτά που θα γίνει προσέλκυση εκμισθωτών – επενδυτών μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.
   Πολλά από αυτά βέβαια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά.
   Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΕΦΚΑ, περίπου 40 είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά.
   Άλλωστε μόλις το 19% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Φορέα είναι μισθωμένα, ενώ το 20% είναι τελείως αναξιοποίητο.
   Αρχικά το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εκπονεί μελέτες για το βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα, ειδικά για τα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας που χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία ή χώρους γραφείων.
   Στο έργο της νέας εταιρείας θα συνδράμουν 40 νέοι υπάλληλοι που θα προληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) με έλεγχο του ΑΣΕΠ και τρεις δικηγόρους με έμμισθη εντολή. 
   Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από τη μία πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα μεριμνήσει  οι υπηρεσίες του να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να περιορίσει τη δαπάνη για τα μισθώματα.
   Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσει μέσω της εταιρίας να εκμισθώσει η να πουλήσει τα ακίνητα -ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα»- σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.
   Read more...

   316 • 0

  18. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων αναγεννήθηκε και μετατράπηκε σ’ έναν Πολυχώρο πολιτισμού. Πρόκειται για το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σπάτων, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1928 και η λειτουργία του αμέσως μετά.
   Είναι κτισμένο από ντόπιους τεχνίτες με πελεκητή πέτρα από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), βρίσκεται μέσα στην «καρδιά» της πόλης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου.Ωστόσο για αρκετά χρόνια το ιστορικό κτίριο παρέμεινε κλειστό.

   Το κτίριο ως περιουσία ανήκει στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας και η δημοτική αρχή  προχώρησε +στη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και παραδοσιακής κληρονομιάς. Έτσι, οι αίθουσες του σχολείου μετατράπηκαν σε λαογραφικούς εκθεσιακούς χώρους, ενώ στο κτίριο μετακόμισε και η βιβλιοθήκη της πόλης με το αναγνωστήριο.
   Η επισκευή του κτιρίου και ο πλήρης εξοπλισμός του, συγχρηματοδοτήθηκε από τη Δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020) με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   «Η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάτων, αποτελεί ένα ορόσημο για την τοπική μας κοινωνία. Είναι ένας πολυχώρος, που ζωντανεύει την ιστορία, την τέχνη και την παιδεία και αναδεικνύει την κληρονομιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου και συνεχίζει:
   «Ξεκίνησε ως σκέψη από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει προκύψει πλέον στα Σπάτα, λόγω του αεροδρομίου και των πολλών airbnb. Όλος αυτός ο κόσμος κάνει τη βόλτα του μέσα στην πόλη κι εμείς θελήσαμε, από τη μια μεριά να του βρούμε σημεία για να επισκέπτεται και από την άλλη, να του δείξουμε την ιστορία του τόπου μας. Το χρηματοδοτικό εργαλείο ήταν μια ευκαιρία για εμάς κι έτσι το προχωρήσαμε.
   Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα ιστορικό κτίριο για την πόλη μας, το οποίο πλησιάζει τον έναν αιώνα ζωής. Όμως, το κυριότερο είναι πως αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας. Αυτά που συγκεντρώθηκαν και εκθέτονται είναι η ιστορία του τόπου μας, είναι οι ρίζες μας».
   Στα σχέδια της δημοτικής Αρχής  είναι και η πολιτιστική αξιοποίηση ενός ακόμη σημείου αναφοράς των Σπάτων. Είναι το Μετόχι Βουρβά, το οποίο διανύει περίοδο τριών, ίσως και περισσοτέρων αιώνων. Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από τα Σπάτα, σε ανοιχτή αγροτική περιοχή. Είναι άγνωστο το πότε κατασκευάστηκε, ωστόσο περιήλθε στην Ιερά Μονή Πεντέλης τον 17ο αιώνα, προκειμένου να παράγει, να επεξεργάζεται, αλλά και να αποθηκεύει αγροτικά προϊόντα, κυρίως λάδι, σιτάρι, κριθάρι, κουκιά και κρασοστάφυλα.
   Εμφανίζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους από το 1834, αλλά το 1875 οι χαρτογράφοι της Αττικής το αναφέρουν πλέον ως ερείπιο. Το 1938 όλο το αγρόκτημα Βουρβά μετατράπηκε σε δημόσια γεωργική έκταση και το 1962 οι εκτάσεις του (4.641,57 τ.μ.) μεταβιβάστηκαν στον δήμο Σπάτων. Το 1988 τα ερείπια του αγροκτήματος Βουρβά χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελούν αξιόλογο δείγμα της μορφολογικής και κτιριολογικής εξέλιξης των Μετοχίων στα Μεσόγεια.
   Για την πολιτιστική αξιοποίησή του ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας ανέπτυξε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
   Μια παρουσίαση του έργου:
   Αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου 1ου Δημοτικού Σχολείου και επανάχρησή του ως πολυχώρου πολιτισμού.pdf
   Read more...

   219 • 0

  19. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Από την Ελλάδα έως και την Πορτογαλία ο τουρισμός ανθεί, επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους, όμως το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί και η βραχυχρόνια μίσθωση έχει "στερέψει" την αγορά κατοικίας από σπίτια.
   Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης -από την Ελλάδα μέχρι την Πορτογαλία- έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη από την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση που βιώναν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
   Ο τουρισμός ανθεί, επενδυτές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί εκεί και πολλοί ξένοι μετακομίζουν στην περιοχή για να επωφεληθούν από νέες θέσεις εργασίας και φθηνότερο κόστος διαβίωσης.
   Τα... "απόνερα" ωστόσο αυτής της ανάπτυξης είναι η εκτίναξη του κόστους στέγασης όπως αναφέρει σε άρθρο του το Business Insider.
   Οι τιμές και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί σε πόλεις όπως η Λισαβόνα και η Αθήνα, ενώ οι παραλιακές πόλεις από την Ισπανία έως τα ελληνικά νησιά κυριαρχούνται από ακριβές βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Αυτό έχει εν μέρει να κάνει με την «χρυσή βίζα». Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι περισσότεροι αιτούντες βίζα πληρούν τις προϋποθέσεις αγοράζοντας κατοικίες.
   Οι Αμερικανοί αποτελούν μια μεγάλη μερίδα των ξένων που πλημμυρίζουν στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αγοράζουν ορισμένα από τα πιο ακριβά ακίνητα στην Ισπανία ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα ανά τετραγωνικό μέτρο σε σπίτια στην Ισπανία από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τους Δανούς, ανέφεραν πέρυσι οι New York Times.
   Και αγόρασαν περισσότερες πορτογαλικές χρυσές βίζες από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα το 2022. Κάποιοι ξεφεύγουν από τις ολοένα και πιο δυσπρόσιτες αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ. Αλλά τώρα συνεισφέρουν σε ζητήματα προσιτών κατοικιών σε όλο τον Ατλαντικό.
   Η άνοδος των επενδύσεων σε ακίνητα έχει ωθήσει τις αξίες των σπιτιών στα.. ύψη. Παρά την ανάπτυξη των οικονομιών αυτών οι μέσοι νοτιοευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν σχετικά χαμηλούς μισθούς και απλώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους ξένους επενδυτές,  τους τουρίστες και τους Digital Nomads. Για το λόγο αυτό πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης που καταγράφουν εκτίναξη των τιμών στα ακίνητα αναγκάστηκαν να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα για την απόκτηση της "Χρυσής Βίζας". Η Ισπανία ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος, το οποίο εξαρτιόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ και η Ελλάδα ανακοίνωσε μεγάλες αλλαγές στην απόκτηση της πολυπόθητης βίζας ανεβάζοντας τα όρια των επενδύσεων ανά περιοχές. 
   H Ελλάδα
   Στις 9.478 ανέρχονατι οι αιτήσεις για "Χρυσή Βίζα" στην Ελλάδα που εξετάζονται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ μόλις 6.228 είχαν υποβληθεί συνολικά, πέρυσι. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι η αύξηση του ελάχιστου χρηματικού ποσού που απαιτείται για επενδύσεις Golden Visa δεν έχει επηρεάσει την υψηλή ζήτηση για αυτό το πρόγραμμα. Σημειώθηκε άνοδος στον αριθμό των νέων αιτήσεων το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, με 1.299 περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα εγκρίθηκαν 664 βίζες. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες στον κόσμο για την απόκτηση επενδυτικής βίζας.
   Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους κανόνες που αποτελούνταν από δύο τύπους ζωνών:
   Tier 1 (800.000 ευρώ): Αποτελείται από επενδύσεις σε ακίνητα στις ζώνες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, καθώς και στα νησιά των οποίων ο πληθυσμός υπερβαίνει τους 3.100. Tier 2 (400.000 ευρώ): Αποτελείται από όλα τα άλλα εδάφη της Ελλάδας. Ο κύριος σκοπός είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων. Η απαίτηση και για τις δύο βαθμίδες είναι ότι η επένδυση θα πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο τουλάχιστον 120 τετραγωνικών μέτρων.
   Η Πορτογαλία
   Η Πορτογαλία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για την "Χρυσή Βίζα". Οι βίζες είχαν τεράστιο αντίκτυπο στο κόστος ακίνητης περιουσίας και στέγασης της Πορτογαλίας, δήλωσε στο Business Insider ο João Pereira dos Santos, ερευνητής στη Σχολή Οικονομίας και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 19% μόλις μεταξύ 2021 και 2022. Ολόκληρη η αγορά — από τα φθηνότερα σπίτια έως τα πολυτελή— έχει επηρεαστεί, είπε ο Pereira dos Santos. «Το πρόβλημα ήταν τόσο σημαντικό που εκτιμούσε ακόμη και σπίτια που ήταν συμφωνίες μεταξύ Πορτογάλων αγοραστών και πωλητών», είπε.
   Η Ολλανδία
   Η Ολλανδία έχει μια από τις πιο σοβαρές στεγαστικές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι τιμές των κατοικιών έχουν διπλασιαστεί, κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία και τώρα ένα νεόδμητο σπίτι κοστίζει 16 φορές τον μέσο ολλανδικό μισθό. Τα όρια στις οικοδομικές άδειες, η έλλειψη οικοδομικών υλικών και οικοδομικών εργατών και η περιορισμένη γη έχουν συμβάλει στην έλλειψη στέγης στη χώρα.
   Η Γερμανία
   Η Γερμανία γνώρισε σημαντική διόρθωση των τιμών των κατοικιών καθώς αντιμετώπισε σχετικά υψηλά επιτόκια, ενεργειακή κρίση και νέους κανονισμούς που απαιτούσαν από τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αλλάξουν από συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αντλίες θερμότητας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός ο συνδυασμός βοήθησε στη μείωση της ζήτησης για σπίτια και κατασκευές. «Η γερμανική αγορά για τις τιμές των κατοικιών πλησιάζει στο πάτο, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει για τις οικοδομικές άδειες και την κατασκευή κατοικιών», είπε ο Schmieding.
   Η Γαλλία
   Και η Γαλλία είδε το κόστος στέγασης να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αλλά, όπως και η Γερμανία, οι τιμές της μειώνονται εν μέσω υψηλών επιτοκίων. Ο Schmieding αναμένει επίσης ότι οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια θα αυξηθούν αργότερα φέτος στη Γαλλία, εφόσον τα επιτόκια πέφτουν. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα προσιτής τιμής στέγασης - μια κατάσταση που μια φιλανθρωπική οργάνωση αποκάλεσε πρόσφατα «κοινωνική βόμβα» - με την αύξηση των αστέγων και μια αυξανόμενη λίστα αναμονής για κοινωνική στέγαση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι απλώς εντείνουν τη ζήτηση κατοικιών στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, γεγονός που έχει μειώσει τον αριθμό των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην αγορά.
   Read more...

   281 • 0

  20. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Με την υπ΄ αρίθμ. 118480/02.05.2024 διαπιστωτική πράξη του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώθηκε η θέση σε λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ηλεκτρονικού Μητρώου Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, Μελετών, Τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΟΠΣ ΜΗ.Τ.Ε.) στη Γενική Γραμματεία Υποδομών.
   ΟΠΣ ΜΗΤΕ Υπ.-Υποδομών-και-Μεταφορών-118480-02.05.2024.pdf
   Read more...

   752 • 0

  21. Έργα-Υποδομές

   Engineer

   Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών και άλλοι φορείς. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου από αύριο, Πέμπτη 25/04.
   Όπως περιέγραψε στο thestival.gr ο δικηγόρος του Σύνδεσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, Αλέξης Αδαμίδης, η απόφαση κοινοποιήθηκε στους κατοίκους σήμερα το μεσημέρι.
   Σημειώνεται ότι την αίτηση αναστολής των εργασιών είχαν καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, ο Σύλλογος Προστασίας Σεϊχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Θεσσαλονίκης.
   Ποια η προϋπόθεση για την επανέναρξη των εργασιών
   Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο GRTimes.gr ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι εργασίες κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν και πάλι αύριο, Πέμπτη (25/4).
   «Όντως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής των εργασιών και αύριο, Πέμπτη τα μηχανήματα βάζουν μπρος, ώστε να συνεχίσει το έργο. Επίσης, στις 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο ΣτΕ η συζήτηση για την αίτηση ακύρωσης του Flyover» δήλωσε ο κ. Ταχιάος.
   Να σημειωθεί, ότι για την επανέναρξη των εργασιών πρέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κοινοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ στο Υπουργείο Υποδομών και αυτό στη συνέχεια στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο.
   Τέλος, το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, προκείμενου να «δουν» τα επόμενα βήματά τους.
   Τον Μάιο η συζήτηση για την αίτηση ακύρωσης του Flyover
   Υπενθυμίζεται ότι για τις 22 Μαΐου έχει μετατεθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης του Flyover, την οποία έχουν καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων του Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης. ΙΝ
   Read more...

   454 • 1

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.