Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  1027 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Εδώ έλαβαν χώρα μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η δολοφονία του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη στα σκαλοπάτια του Μεγάρου το 1905 και η διακήρυξη της Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας το 1924.
   Σήμερα, το Μέγαρο της Παλιάς Βουλής και η πλατεία Κολοκοτρώνη μπροστά του (τιμής ένεκεν στον αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης, εξ ού και το άγαλμα πάνω σε αυτή) δείχνουν το δρόμο σε μια σύγχρονη Αθήνα που τιμά την ιστορία και την αρχιτεκτονική της.
   Η Σταδίου και ειδικά η περιοχή γύρω από την Παλιά Βουλή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το θέατρο πολλών νέων επενδυτικών πλάνων, που υπόσχονται να μεταμορφώσουν πολλά από τα κτίρια που υπάρχουν γύρω τριγύρω.
   Πέντε νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην περιοχή και να την καταστήσουν από απλό πέρασμα από τη Σταδίου σε προορισμό.
   1. Xenodocheio Milos
   Αρχικά το όνομα του ξενοδοχείου είχε οριστεί σε Athens Townhouse, που πλέον δεν ισχύει καθώς βρέθηκε το νέο όνομα το οποίο συνδυάζεται με ένα άλλο γνωστό brand του παγκόσμιου κλάδου εστίασης.
   Xenodocheio Milos θα είναι το νέο όνομα του ξενοδοχείου, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στον κόσμο που θα λειτουργήσει ως «συνέχεια» του Estiatorio Milos, του πλέον φημισμένου γαστρονομικού προορισμού για τους λάτρεις της ψαροφαγίας και όχι μόνο, με 7 εστιατόρια στις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου (Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λας Βέγκας, Μόντρεαλ, Λονδίνο αλλά και Αθήνα). 
   Το νέο 5άστερο Xenodocheio Milos, 45 δωματίων, της Epoque Collection, θα ανοίξει την άνοιξη στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 στην Αθήνα, δίπλα από την Παλιά Βουλή.
   Το 3ώροφο διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, έχει ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο πολυτελές boutique ξενοδοχείο. Η Intrakat μίσθωσε το εν λόγω ακίνητο μετά από σχετικό διαγωνισμό το 2017. Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 7 εκ. ευρώ.
   Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση

   To νέο Estiatorio Milos   Το νέο Xenodocheio Milos στην Παλιά Βουλή   To νέο boutique Xenodocheio Milos στην Κολοκοτρώνη 2. Νέο boutique ξενοδοχείο στην Κολοκοτρώνη
   Ένα ιστορικό Μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας, δεκαετίες μετά τη λήξη της τελευταίας εμπορικής δραστηριότητάς του, προγραμματίζεται να μετατραπεί σε μικρό πολυτελές ξενοδοχείο.
   Ο λόγος για το ιστορικό Μέγαρο Αλμυράντη, στη γωνία των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2, πίσω ακριβώς από την Παλιά Βουλή.
   Το Μέγαρο ανήκει στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, στο οποίο περιήλθε ως κληροδότημα της Ελένης και του Ιωσήφ Αλμυράντη.
   Το 2016 διενεργήθηκε διαγωνισμός για τη μίσθωση του κτιρίου για 25 χρόνια και νικήτρια αναδείχθηκε η εταιρεία Νότιες Ακτές ΑΕ, με μετόχους γνωστά ονόματα της επιχειρηματικότητας, κάποιοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον τομέα αναψυχής και εστίασης στα Νότια Προάστια.
   Το 3ώροφο κτίριο, επιφάνειας 1.170 τ.μ. και ύψους 21 μέτρων, σύμφωνα με τα πλάνα, θα αναδιαμορφωθεί και ανακαινισθεί εσωτερικά για να μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο 4 αστέρων, με 12 δωμάτια.
   Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα αρχιτεκτονικής του τέλους του 190υ αιώνα και της αρχής του 20ού αιώνα, για την πόλη της Αθήνας.
   Ήδη έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την εκτέλεση των έργων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πότε θα προχωρήσουν και ολοκληρωθούν τα έργα.
   Το ξενοδοχείο είναι πιθανόν να ονομαστεί “Ermitage” λόγω του ομώνυμου ξενοδοχείου που φιλοξενούνταν στο κτίριο πριν από 100 ολόκληρα χρόνια.
   Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 2,4 εκ. ευρώ.
   Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση
   Το ιστορικό Μέγαρο Αλμυράντη στην Παλιά Βουλή, που θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο
   3. Το πρώτο “πράσινο” κτίριο γραφείων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
   Πρόκειται για το κτίριο στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου, που στέγαζε παλιά τα κεντρικά γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική. Το εν λόγω αυτοτελές πολυώροφο κτίριο απέκτησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ από την Groupama Ασφαλιστική, τον Ιούνιο του 2018, έναντι τιμήματος 10 εκ. ευρώ.
   Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 4.500 τ.μ. ενώ το κτίριο έχει ανεμπόδιστη θέα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και άμεση πρόσβαση σε κεντρικές οδούς του κέντρου και το Μετρό.
   Το επενδυτικό πλάνο της Grivalia (πλέον Eurobank, μετά την απορρόφηση της Grivalia από τον τραπεζικό όμιλο το 2019) περιλαμβάνει τη ριζική ανακατασκευή του κτιρίου και την ενεργειακή του αναβάθμιση. Στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας.
   Εκτός από τα γραφεία στους ορόφους, θα δημιουργηθούν και καταστήματα στο ισόγειο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το ποιός θα μισθώσει τα γραφεία.
   Ωστόσο, αξίζει να δούμε πώς αναμένεται να γίνει το νέο κτίριο γραφείων, μέσα από τις μακέτες του κορυφαίου αρχιτεκτονικού γραφείου TOMBAZIS & ASSOCIATE ARCHITECTS, που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και έχει αναλάβει την επίβλεψη του όλου έργου.
   Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση
   Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της Eurobank, στη Σταδίου – Φωτό: Tombazis & Associate Architects Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της Eurobank, στη Σταδίου – Φωτό: Tombazis & Associate Architects Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της Eurobank, στη Σταδίου – Φωτό: Tombazis & Associate Architects Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της Eurobank, στη Σταδίου – Φωτό: Tombazis & Associate Architects Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της Eurobank, στη Σταδίου – Φωτό: Tombazis & Associate Architects Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της Eurobank, στη Σταδίου – Φωτό: Tombazis & Associate Architects Το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της Eurobank, στη Σταδίου – Φωτό: Tombazis & Associate Architects 4. Νέο boutique ξενοδοχείο στη Χαβρίου
   Πρόκειται για το Classic by Athens Prime Hotels, στην οδό Χαβρίου 7. Το νέο ξενοδοχείο 25 δωματίων βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Παλιά Βουλή.
   Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση
   To νέο boutique ξενοδοχείο Classic by Athens Prime Hotels στη Χαβρίου – Φωτό: Athens Prime Hotels To νέο boutique ξενοδοχείο Classic by Athens Prime Hotels στη Χαβρίου – Φωτό: Athens Prime Hotels   To νέο boutique ξενοδοχείο Classic by Athens Prime Hotels στη Χαβρίου – Φωτό: Athens Prime Hotels To νέο boutique ξενοδοχείο Classic by Athens Prime Hotels στη Χαβρίου – Φωτό: Athens Prime Hotels   To νέο boutique ξενοδοχείο Classic by Athens Prime Hotels στη Χαβρίου – Φωτό: Athens Prime Hotels 5. Το παλιό κτίριο του ΟΤΕ
   Για το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου 15 & Άνθιμου Γαζή, που αγόρασε ο όμιλος Δουζόγλου εδώ και περισσότερα από 3 χρόνια, δεν έχει προχωρήσει ακόμη το πλάνο αξιοποίησης, με τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλάνα είναι η ανακαίνιση του κτιρίου και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο ενδεχομένως 80 δωματίων με μια επένδυση περίπου 10 εκ. ευρώ. Ο ίδιος όμιλος έχει επίσης στην κατοχή του και το παρακείμενο κτίριο γραφείων, για το οποίο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πλάνα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η χρήση του ως ξενοδοχείο (ενδεχομένως ως ένα με το παλιό κτίριο του ΟΤΕ).
   Πατήστε πάνω στις φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση
   Το κτίριο που ανήκει πλέον στον Όμιλο Δουζόγλου, στη Σταδίου 15, απέναντι σχεδόν από την Παλιά Βουλή

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, για περιβαλλοντικά έργα στα 6,023 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι άμεσοι πόροι από το Ταμείο, ενώ συνολικά οι επενδυτικοί πόροι που αναμένεται να κινητοποιηθούν τα προσεχή χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχονται σε 10,39 δισεκατομμύρια ευρώ.
   Περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν για την «Πράσινη Ανάπτυξη» της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, αλλά και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελούν βασικές προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου για την αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της Ελλάδας στην μετά-Covid εποχή. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, για περιβαλλοντικά έργα στα 6,023 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι άμεσοι πόροι από το Ταμείο, ενώ συνολικά οι επενδυτικοί πόροι που αναμένεται να κινητοποιηθούν τα προσεχή χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχονται σε 10,39 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται η δημιουργία συνολικά 180.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας και 7% αύξηση του ΑΕΠ, μέχρι το 2026.
   Ανάμεσα στις εμβληματικές επενδύσεις που έχουν συμπεριληφθεί για έργα περιβάλλοντος, συμπληρωματικά με τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση είναι, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, οι άμεσες επενδύσεις για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, η Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, η σύνταξη των Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση σημαντικών Στρατηγικών Αστικών Αναπλάσεων αλλά και επενδύσεις σε έργα επεξεργασίας λυμάτων, κυκλικής οικονομίας, ύδρευσης και άρδευσης.
   Ειδικότερα:
   Στρατηγικές αναπλάσεις:
   Στον Ελαιώνα, στη Δυτική Αθήνα, στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις, μικρές και μεγάλες, που αναμένεται να βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων και θα αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών, επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας.
   Ανάπλαση πρώην βασιλικών Κτημάτων Τατοΐου:
   Ανακαίνιση των 42 ιστορικών κτιρίων και των υποδομών του κτήματος και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του Τατοΐου, με στόχο την απόδοση του ανακαινισμένου κτήματος στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία.
   Ανακαίνιση ΟΑΚΑ:
   Αναβαθμίζεται η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας ώστε να γίνει πόλος έλξης δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας.
   Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα:
   Στην επόμενη πενταετία ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός χάρτης της χώρας, καθώς σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερεί και εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη.
   Νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός:
   Με στόχο μεταξύ άλλων την προσέλκυση επενδύσεων σε υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (υπεράκτιες ανεμογεννήτριες κ.λπ.), που θα αξιοποιήσουν το τεράστιο αιολικό δυναμικό της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.
   Νέος χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
   Θα αποσαφηνίσει και θα ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή και κατασκευή όλων των σχετικών τύπων έργων και υποδομών και θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία.
   Αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα
   Αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη με στόχο την αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
   Ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Άρτα) και νησιών (Λέσβος, Λευκάδα, Κέρκυρα).
   Ενισχύεται έτσι η ανθεκτικότητα των περιοχών στην κλιματική αλλαγή, αλλά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
   Δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων
   Αφορά οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και ειδικά τα παραλιακά μέτωπα Κορινθίας, το Δυτικό παραλιακό μέτωπο Βόλου, την περιοχή του Μόρνου, οικισμούς σε Ιωάννινα, Πέλλα, Κερατέα και σε νησιά όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Σκύρος, Σκόπελος κα.
   Προβλέπεται εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων και επανάχρηση του επεξεργασμένου ύδατος, σε σημαντικές πόλεις της χώρας (π.χ. Αλιβέρι, Σέρρες, Σιθωνία, Λαμία, Τρίκαλα, Λάρισα, Νάουσα της Πάρου) και στην Μοναστική Κοινότητα Αγίου Όρους, αλλά και υποδομές διαχείρισης ιλύος σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Σέρρες, Ιωάννινα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη).
   Μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα
   Κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Στόχος των έργων που θα φτάσουν σε σύνολο προϋπολογισμού τα 750 εκατ. ευρώ, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων.
   Κατασκευή και εκσυγχρονισμός των υποδομών υδροδότησης και διαχείρισης πόσιμου νερού
   Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων Τηλεμετρίας – Τηλεχειρισμού και τοποθέτηση έξυπνων υδρομέτρων με σκοπό την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου ύδατος και την ανίχνευση των διαρροών, ώστε να αποφευχθεί η μη πληρωμή – ατιμολόγητο νερό-σε επίπεδο δικτύου και σε επίπεδο τελικού καταναλωτή. Πρόγραμμα «εξοικονόμησης ύδατος» για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού.
   Δημιουργία εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας
   Αποκατάσταση αναβαθμίδων (ξερολιθιές), που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μεσογειακό περιβάλλον όπως η προστασία από τη διάβρωση και τις πλημμύρες. Δημιουργία και αναβάθμιση μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας και ψηφιοποίηση συλλογών της Ελληνικής Φυσικής Ιστορίας. Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, και άλλες δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.
   Εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας.
   Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Αισθητήρες GPS στα οχήματα της πυροσβεστικής και σε άλλα οχήματα πολιτικής προστασίας, μετεωρολογικοί σταθμοί, σεισμογράφοι, κάμερες, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών, αισθητήρες που προειδοποιούν για την άνοδο των υδάτων καθώς και δημιουργία χαρτών πλημμυρικών κινδύνων και συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε κρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε περιοχές natura, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλους κ.λπ.
   Κατασκευή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων
   Στόχος να καταστεί πιο έγκαιρη και αποτελεσματική η διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων και σε περιφερειακό επίπεδο από την Πολιτική Προστασία
   Αύξηση της ανακύκλωσης
   Στόχος η αντιμετώπιση του προβλήματος της υγειονομικής ταφής που αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, φτάνοντας το 80% των συνολικών αστικών στερεών αποβλήτων. Επίτευξη των στόχων μείωσης στο 10% των αστικών στερεών αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2030 και αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2025.
   Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές
   Η επένδυση αποσκοπεί στη βελτίωση των τομέων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με ανάπτυξη «έξυπνων υποδομών» (Smart Infrastructure). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη: (1) Πληροφοριακού Συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, (2) Ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου, (3) Ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, (4) Έξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια και (5) Ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία
   Όπως έγινε γνωστό, για την υλοποίηση των δράσεων πρόκειται να δοθούν ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια), αλλά και για Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών, όπως είναι τα αρδευτικά.
   Για την υλοποίηση των έργων, η μέγιστη χρηματοδότηση από το Ταμείο φθάνει το 50%, χωρίς κρατικές εγγυήσεις, η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον στο 30% και 20% αντιστοίχως, ενώ προβλέπεται η χρηματοδότηση μόνο επιλέξιμων έργων βάσει των στρατηγικών πυλώνων. Σημειώνεται τέλος ότι τα δάνεια θα δοθούν μέσω Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (IFIs) και του Τραπεζικού Συστήματος.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», το οποίο θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα Υπουργείων και άλλων οργανισμών, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ιστορική βιομηχανική μονάδα.
   Η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια.
   «Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.
   Η αξιοποίηση του ακινήτου επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία. Συνάδει, δε, πλήρως με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι η απομάκρυνση του εργοστασίου από τον αστικό ιστό έχει ζητηθεί από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του 1996.

   «Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
   «Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
   Παράλληλα, τα ακίνητα που θα εκκενώσει το Δημόσιο θα μπορούν να αξιοποιηθούν για οικιστικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.
   Κερδισμένοι οι πολίτες και η πολιτεία
   Σήμερα το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση Υπουργείων. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των Υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις που ενοικιάζονται δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά περιβαλλοντικά κριτήρια.
   Δεδομένης της εξοικονόμησης πόρων από τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τα έργα και την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν, η ανάπτυξη του πάρκου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δημόσια ταμεία σε βάθος 25 έως 30 ετών.
   Προτείνω να ονομαστεί «Ανδρέας Λεντάκης»
   «Η ονομασία του χώρου αυτού, ως “κυβερνητικό πάρκο”, σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις ομιλίες σας, ότι ίσως αδικεί πραγματικά το χαρακτήρα του. Διότι, ναι μεν είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσουμε στο χώρο αυτό μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες, πάνω από όλα όμως, θα είναι ένα πάρκο, ένας χώρος αναψυχής για τους δημότες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
   Όπως διευκρίνισε, «αυτή η απόφαση θα είναι μια απόφαση που θα ήθελα να την πάρετε εσείς στο δημοτικό σας συμβούλιο. Σκεφτόμουν ότι η πιο σωστή ονομασία αυτού του χώρου θα ήταν κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης». Για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον Δήμο, διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού και άλλαξε την όψη της πόλης και για να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεση μεταξύ ενός σχεδίου το οποίο έχει χαρακτηριστικά εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά τοπικά. Η απόφαση, όμως, τελικά, της ονοματοδοσίας θα είναι μια απόφαση την οποία θα πάρετε εσείς, καθώς ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πρωτίστως αφορά εσάς».
   Η μετεγκατάσταση προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων κατά 60 έως 70%, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι βιοκλιματικές. Το «πράσινο» αποτύπωμα της επένδυσης θα συμπληρωθεί από έργα ανάπλασης που θα τη συνοδεύσουν για την ανάπτυξη υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
   Το αναμορφωμένο συγκρότημα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό «Δάφνη» του Μετρό, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ και τα σχέδια για την νέα Γραμμή 4 προβλέπουν την κατασκευή ενός ακόμα σταθμού στην περιοχή.
   Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των εννέα Υπουργείων που θα μεταφερθούν στο νέο πάρκο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
   Ο Δήμαρχος της πόλης Τάσος Μπινίσκος τόνισε πως πρόκειται για «ένα έργο που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών μας» καθώς στη θέση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων θα δημιουργηθούν χώροι άθλησης και αναψυχής, ενώ και οι υπόλοιποι ομιλητές, αναφέρθηκαν τόσο στα οφέλη της απόδοσης του τεράστιου συγκροτήματος στους πολίτες, όσο και στις οικονομίες κλίμακος στη λειτουργία του κράτους και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων που θα επιτευχθούν από τη μετεγκατάσταση των 9 Υπουργείων.


    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με γρήγορες διαδικασίες προχωράει πλέον προς το τελευταίο και πιο σημαντικό της στάδιο, την έναρξη των έργων, η μεγάλη τουριστική επένδυση VIP Exclusive Club, του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό.
   Eκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την έναρξη των έργων και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το κατασκευαστικό κομμάτι της επένδυσης.
   Μελετητές του έργου είναι η εταιρεία AECOM ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Tombazis & Associate Architects.
   Σημειώνουμε ότι πριν λίγο καιρό, το Υπουργείο ενέκρινε και την τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή των εργοταξίων που θα χρειαστούν για να ξεκινήσει το κυρίως κατασκευαστικό έργο αλλά και την αποκατάσταση των εργοταξιακών χώρων μετά το πέρας της κατασκευής.
   To προφίλ της επένδυσης
   Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται 9 «κτηριακές ενότητες».
   Η 1η περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο κτήριο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος.
   Η 2η περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», η 3η Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στο Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί.
   Η 4η, αντίστοιχα, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλίας (αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, οι οποίες επεκτείνονται).
   Η 5η περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή του, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται.
   Η 6η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια, η 7η το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, η 8η το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά και τέλος στην 9η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνεται το Αμφιθέατρο ως τόπος για εκδηλώσεις.
   Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση -επονομαζόμενη «Χριστίνα»-, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η «Προβλήτα Παναγίτσα» και θερμοκήπιο.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Cambas Project, καθώς με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ) στη θέση Κάντζα του Δήμου Παλλήνης κι έτσι μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Η ρύθμιση αφορά μελέτη πολεοδόμησης, σε συνέχεια του Προεδρικού Διατάγματος 19/10/11, ΦΕΚ 288/ΑΑΠ, με το οποίο είχε εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και χαρακτηρίστηκαν και οριοθετήθηκαν ως «ΠΟΑΠΔ Τριτογενούς Τομέα» εδαφικές εκτάσεις του πρώην κτήματος Καμπά.

   Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο, με το 2ο Προεδρικό Διάταγμα εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο και ο πολεοδομικός κανονισμός της Π.Ο.Α.Π.Δ και επικυρώνεται ο καθορισμός των οριογραμμών τμημάτων ρεμάτων που διατρέχουν και γειτνιάζουν με την περιοχή.

   Οι οικοδομήσιμοι χώροι της συνολικής έκτασης ανάπτυξης του έργου οργανώνονται σε 3 Ζώνες:

   1η Ζώνη: Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων,

   2η Ζώνη: Προστασίας του κτιριακού συγκροτήματος του εργοστασίου Καμπά και

   3η Ζώνη: Προστασίας του Σταθμού Κάντζα του Αττικού Σιδηροδρόμου. Επίσης, καθορίζονται πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι - οικολογικοί αμπελώνες καθώς και χώρος εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.
   Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι (με αλφαβητική σειρά):
   - VINCI HIGHWAYS S.A.S. - VINCI CONCESIONES S.A.S. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε – ΑΒΑΞ Α.Ε. 
   - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A
   Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).
   Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών.
   Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε το αίτημα παράτασης της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό που είχε υποβάλει ο όμιλος Ελλάκτωρ.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Δόθηκε η πρώτη άδεια λειτουργίας Υδάτινου πεδίου στο Miraggio Thermal Spa Resort στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής
    
   Η έγκριση εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας, κατόπιν αίτησης της εταιρείας “Med Sea Ηealth Α.Ε”, ενώ για την υλοποίηση της έγκρισης του Υδάτινου Πεδίου επέλεξε ως ανάδοχο την “Ελληνικά Υδατοδρόμια” που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων.
    
   Το υδάτινο πεδίο είναι υδάτινη περιοχή προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης αεροσκάφους, που χρησιμοποιείται περιστασιακά ή εκτάκτως για την εξυπηρέτηση πτήσεων. Στο εγκεκριμένο επιτρέπεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4663/20, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Οι πτήσεις δύνανται να πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια ή/και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).
    
   Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “Med Sea Ηealth Α.Ε” κ. Αλέξανδρος Γιαννακίδης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:
    
   “Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί, με την έγκριση αυτή έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο που έχουμε για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Το Miraggio θα αποτελέσει από φέτος την πρώτη Πύλη Εισόδου και, η αρχή αυτή, θα είναι ένα ορόσημο για τον τουρισμό στην Ελλάδα γενικότερα.
    
   Η Ελλάδα, με την τεράστια, ακτογραμμή και τις πανέμορφες παραλίες της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες, όπως οι Μαλδίβες για παράδειγμα, που εδώ και χρόνια έχουν εντάξει τα υδροπλάνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τους.
    
   Προορισμοί όπως η Χαλκιδική θα είναι πλέον προσβάσιμοι πιο εύκολα, ενώ οι επισκέπτες που βρίσκονται εδώ θα μπορούν να πεταχτούν σε ένα νησί για εκδρομή, για λίγες επιπλέον μέρες διακοπών ή και το αντίθετο. Πέρα από τα πασίγνωστα νησιά του Αιγαίου και την πρωτεύουσα, πλέον όσοι ονειρεύονται να έρθουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να προσεγγίσουν και τόπους λιγότερο γνωστούς και ανεξερεύνητους αλλά εξίσου όμορφους, και να γευτούν την αυθεντική ελληνική φιλοξενία.”
    
   Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας δήλωσε: “Η έγκριση του πρώτου Υδάτινου Πεδίου είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη καθώς θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την έγκριση δικτύου Υδάτινων Πεδίων σε στρατηγικά σημεία τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους Τουρίστες.
    
   Μέσω των Υδάτινων πεδίων θα εξασφαλίζεται η απευθείας πρόσβαση σε τουριστικά θέρετρα, σε πανέμορφες αλλά δυσπρόσιτες παραλίες, σε δημοφιλείς παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές, σε αξιοθέατα μέρη για εκδρομές συνέργειας με την κρουαζιέρα, κ.λ.π.
    
   Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα αγορά που θα αναπτύξει περαιτέρω τον ποιοτικό τουρισμό, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται. 

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το μεγαλύτερο σχέδιο που εκπονήθηκε στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, το νούμερο ένα στοίχημα για την χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες και μια μεγάλη ευθύνη για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τους επιχειρηματίες, την ίδια την κοινωνία. Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
   Γράφουν οι Γιώργος Φιντικάκης, Νικόλας Ταμπακόπουλος, Χρήστος Ζιώτης, Αλεξία Σβώλου, Αγγελική Κώττη, Νίκος Ζαργάνης, Γιώργος Μίχας
   Ένα συμβόλαιο της χώρας συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ με τον ίδιο της τον εαυτό. Αν το εφαρμόσουμε και νικήσουμε τον κακό μας εαυτό, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κατηγορία. Στην Υγεία, στην Παιδεία, στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, στις υποδομές, στις επενδύσεις, παντού. 
   Από μια μέτρια χώρα του ευρωπαικού νότου, η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα στην δεκαετία σε μια χώρα-θαύμα, όπως αυτό που συνέβη τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Στην ουσία, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους το πολιτικό σύστημα της χώρας, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις τράπεζες, τους πολίτες. Διαθέτει η κυβέρνηση αρκετούς μεταρρυθμιστές υπουργούς για να φερει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ενσωματωθεί στις 2.000 σελίδες της πρότασης που θα στείλει στις Βρυξέλλες ; Δέχεται η κοινωνία την μεταρρυθμιστική ατζέντα σε εκπαίδευση, αγορά εργασίας, Δημόσιο, φορολογικό σύστημα ; Θα παίξουν με όρους υγιούς ανταγωνισμου οι επιχειρηματίες; 
   Όλοι θα μετρηθούν σε αυτό το μαραθώνιο που ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες. Το ελληνικό σχέδιο «Μάρσαλ 2» των 60 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να αλλάξει τα πάντα. Από τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών νοσοκομείων, μέχρι την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών του Δημοσίου και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Από την μεταμόρφωση των πεπαλαιωμένων ΚΕΠ μέχρι την ενεργειακή αναβάθμιση εκατομμυρίων σπιτιών, την αναδάσωση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων και την αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό. 
   Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Τα δάνεια δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά, όπως στο παρελθόν. Δωρεάν λεφτά δεν πρόκειται να μοιρασθούν. Το κράτος δεν θα δώσει εγγυήσεις, όπως κάποτε, παρά μόνο συγχρηματοδότηση μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης. Τράπεζες και επενδυτές θα βάλουν το άλλο μισό. Στόχος, να υπάρξει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια στον έλληνα φορολογούμενο. 
   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει βάλει όρους. Τους όρους τους έχει βάλει η ίδια η κυβέρνηση και θα ζητά αυτοί να εκπληρώνονται, προκειμένου να αποδεσμεύει κεφάλαια. Στους όρους περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος. Δεν μπορεί για παράδειγμα μια χώρα να επιλέξει να εκταμιεύσει κεφάλαια μόνο για έργα, αλλά για λόγους πολιτικού κόστους να αφήσει στην άκρη τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ή στην παιδεία. Αλλιώτικα χάνονται πόροι και το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα. 
   Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μας επιβάλει οτιδήποτε. Εμείς εκπονούμε το σχέδιο, οι Ευρωπαίοι μας χρηματοδοτούν για να το υλοποιήσουμε και ελέγχουν αν τηρούνται τα γραφόμενα στο τελικό κείμενο. Και μας χρηματοδοτούν με πολλά κεφάλαια, ικανά να αλλάξουν την εικόνα της χώρας χωρίς μάλιστα να υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος.  Η διαδρομή που ξεκινά με το που θα πάρουμε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες δεν θα είναι εύκολη, η ευκαιρία ωστόσο είναι μοναδική στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
   Ενέργεια: Σε μονάδες αποθήκευσης, δίκτυα, η μερίδα του λέοντος 
   Απορροφά την μερίδα του λέοντος, δηλαδή 6 δισ. ευρώ (το 20%) από τα 31 δισ. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μακράν ο πιο ευνοημένος κλάδος.
   Από τα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, γραφεία και δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα που προορίζονται να αναβαθμισθούν ενεργειακά, μέχρι τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών που θα δώσουν τέλος στο πετρέλαιο, η «πράσινη» μετάβαση φιλοδοξεί να κινητοποιήσει, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια, πόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

   Τέτοια κεφάλαια σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο και τόσες πολλές αλλαγές έχουν να συμβούν από την δεκαετία του 1950, με τον τότε εξηλεκτρισμό της χώρας από την ΔΕΗ. Δεν υπάρχει ισχυρός παίκτης της ενεργειακής αγοράς αυτή την περίοδο που να μην φιλοδοξεί να διεκδικήσει κάποια από τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις της επόμενης εξαετίας.
   Την παράσταση κλέβουν τα μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που είναι καθοριστικά για την «πράσινη» επανάσταση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ και για τα οποία η ελληνική πρόταση προβλέπει επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ, τις περισσότερες από κάθε άλλο ενεργειακό τομέα. Μόνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υποβάλει αιτήσεις για αδειοδότηση οκτώ σταθμών κεντρικής αποθήκευσης, συνολικής δυναμικότητας 950 MW. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει έτοιμα εδώ και πολύ καιρό, αναμένοντας να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, δύο εμβληματικά έργα αντλησιοταμίευσης σε Αμάρι (Κρήτη) ύψους 280 εκατ. ευρώ και Αμφιλοχία (Δ.Ελλάδα) ύψους 500 εκατ ευρω, τα οποία θα λειτουργούν ως φυσικές «μπαταρίες» αποθήκευσης ενέργειας που θα χρησιμοποιείται ανάλογα με τη ζήτηση. Και η Mytilineos έχει πλέον 21 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Egnatia Group. Η αποθήκευση είναι το αύριο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, κινητοποιώντας τεράστια κεφάλαια. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί έργα ύψους μέχρι 1380 MW (αντλησιοταμίευση – μπαταρίες), τόσο για να μην αντιμετωπίζει κινδύνους η διανομή ρεύματος, όσο και επειδή αποτελούν μονόδρομο για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις έως και 9 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα και άλλες τεχνολογίες, όπως αυτές που προβλέπει ο εθνικός στόχος μέχρι τα τέλη του 2030.
     Ένα μέγεθος δυσθεώρητο, που θα υλοποιηθεί μόνο αν αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό των νησιών, διασυνδεθούν αυτά με τον εθνικό κορμό μέσω υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων και αναβαθμισθεί συνολικά το σύστημα μεταφοράς.
   Για την Δ’ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, την εναέρια γραμμή Κόριθνος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου 400 KV (η πρόσφατη πυρκαγιά στις απηρχαιωμένες εγκαταστάσεις του είχαν βυθίσει σε μπλακ άουτ την Αθήνα) και άλλα συνοδά έργα του ΑΔΜΗΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει επενδύσεις 195 εκατ ευρώ.
   Επίσης για μερική υπογειοποίηση του πεπαλαιωμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με έμφαση σε κέντρα πόλεων όπου το δίκτυο είναι της δεκαετίας του ’50 και του ’60, σε τουριστικές περιοχές και παραδοσιακούς οικισμούς, προκειμένου να περιορισθούν οι κίνδυνοι πολυήμερων μπλακ άουτ, όπως αυτό του Φεβρουαρίου, προβλέπονται 60 εκατ ευρώ. Επιπλεόν 40 εκατ ευρώ θα διατεθούν για βελτίωση του δικτύου εντός δασικών περιοχών. 
   Κεντρική θέση στο ενεργειακό σκέλος της ελληνικής πρότασης κατέχει επίσης η διάθεση 242 εκατ ευρώ για την αποκατάσταση περίπου 60.000 στρεμμάτων γκρίζων εδαφών στα παλαιά λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ στην Δ.Μακεδονία, προκειμένου να αποδοθούν για αγροτικές και τουριστικές χρήσεις, ανάπτυξη φωτοβολταικών και ερευνητικών κέντρων.
     Εκεί ωστόσο που θα διατεθούν τα περισσότερα κεφάλαια είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα, από τους πιο ρυπογόνους στην Ευρώπη. Στην αγορά αυτή που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά πρόκειται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, θα πέσουν μέσα στην επόμενη εξαετία κοντά στα 1,1 δισ ευρώ. Τα νέα βελτιωμένα προγράμματα «Εξοικονομώ» δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με τα σημερινά Εκτός από κουφώματα, συστήματα ψύξης -θέρμανσης, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και αντλιών θερμότητας, θα επιδοτούν εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης από απόστασης της κατανάλωσης των οικιακών συσκευών, φιλοδοξώντας να μεταμορφώσουν πολλά εκατομμύρια ελληνικά σπίτια.
     Στόχος είναι μέχρι το 2030 να δοθεί η δυνατότητα σε πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες κατοικιών να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Στην πράξη ανοίγει μια νέα τεράστια αγορά στις κατασκευές, καθώς εκτός του 1,1 δισ ευρώ για αναβάθμιση κατοικιών, έρχονται αντίστοιχα προγράμματα για επιχειρήσεις (450 εκατ. ευρώ) και κτίρια του Δημοσίου (200 εκατ. ευρώ), δίνοντας γενναία ώθηση στην αγορά ακινήτων.
   Το κάδρο της «πράσινης» μετάβασης συμπληρώνουν και άλλες εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτές για δέσμευση CO2 και αποθήκευσή του, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τέτοια πρόταση έχει καταθέσει εδώ και καιρό η Energean για κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παραγωγής υδρογόνου στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Πρίνου.
   Ηλεκτροκίνηση: Εξαρτήματα και ηλεκτρικά οχήματα made in Greece
   «Για να έχουμε καθαρό αέρα στις πόλεις πρέπει να επενδύσεις στις ηλεκτρικές μεταφορές», είχε πει σε μία συνέντευξή του o Elon Musk, άποψη που συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση μέσα από την πρόθεση να προσελκύσει επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
   Για να γίνει πιο πράσινος ο κλάδος των μεταφορών πρόκειται να πέσουν μέσα στην επόμενη εξαετία στην αγορά 220 εκατ.ευρώ. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στην ηλεκτροκίνηση, στην αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά. 
   Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει και επιδοτήσεις για την εγκατάσταση περίπου 8.500 φορτιστών πανελλαδικά, τόσο απλούς (κόστους έως 5.000 ευρω), όσο και ταχείας φόρτισης (fast charger) που κοστίζουν πολλαπλάσια (20.000 ευρώ).
   Τα παραπάνω χρήματα δεν είναι τα μόνα. Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά ως κίνητρα για το produce e green, δηλαδή την επιδότηση για την δημιουργία παραγωγικών μονάδων καθαρών οχημάτων.
   Αφορούν παροχή κινήτρων σε εταιρείες για εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών και εξαρτημάτων στη χώρα μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, πιθανώς σε κάποιες από τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Στο σχετικό κεφάλαιο για ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών περιγράφονται με τον όρο «υποστήριξη της πράσινης μεταποίησης».
   Στο νέο τοπίο έχουν ήδη πάρει θέσεις γνωστά ξένα ονόματα. Από την Tesla και την ανάπτυξη ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λαμία και την Πάτρα, έως την «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, της Citroen στη Χάλκη και του ανοίγματος παραρτήματος κατασκευής εξαρτημάτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Γερμανική Next E-go. Όλες οι ανωτέρω επενδύσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση, η πράσινη μετάβαση και η χρήση σύγχρονων τρόπων μεταφοράς.
   Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί η αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος για την εγκατάσταση και λειτουργία φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Η υιοθέτηση ενός ανταγωνιστικού μοντέλου για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την προσφορά υπηρεσιών φόρτισης και δημιουργία εθνικού αρχείου για προσβάσιμους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση.
   Κατασκευές: Νέα άνοιξη με οδικούς άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο
   Σημαντικοί οδικοί άξονες, όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 και ο ΒΟΑΚ και ακόμη 10 έργα έξυπνων και μη υποδομών εντάσσονται στο πακέτο του ταμείου Ανάκαμψης.
   Με σημαντική «δύναμη πυρός», δηλαδή κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης θα δημοπρατηθεί η νέα γενιά των μεγάλων έργων υποδομής στην Ελλάδα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  
   Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 12 έργα, οδικούς άξονες, όπως το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε-65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης στα οποία αντιστοιχεί χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ.
   Τόσα πολλά κεφάλαια για τη βελτίωση των υποδομών, η χώρα έχει να δει από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ, με τον απόλυτο, πλέον, στόχο να είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης των συγκεκριμένων projects, ώστε να περάσουν άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.
   Ποια όμως, έργα έχουν ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης;
   Πρόκειται για:
   Το πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας που έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών. Το πρόγραμμα μειώνει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού- στη διάρκεια των θερινών μηνών. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που εκτιμάται ότι θα προωθηθούν σε επίπεδο Περιφερειών υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των περισσότερων τεχνικών εταιριών της χώρας.
   Ο αυτοκινητόδρομος Τρίκαλα - Γρεβενά - Εγνατία Οδός (κεντρικός δρόμος, δρόμοι εξυπηρέτησης/δρόμοι σύνδεσης και συμπληρωματικές εργασίες), συνολικού μήκους 70,47 χλμ. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του Ε65, το οποίο επιτρέπει την ολοκλήρωση ενός από τους βασικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας που συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και φέρνει ταυτόχρονα πιο κοντά ολόκληρη τη νότια Ελλάδα με τα βόρεια σύνορα της χώρας και την Ευρώπη. Αρχές της χρονιάς, το έργο, που πρόκειται να κατασκευάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συγκεκριμένη σύμβαση, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 36 μήνες, έχει σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ανεκτέλεστου του ομίλου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης που θα συνδέσει τις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης αναβαθμίζοντας τη μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της χώρας και εκσυγχρονίζοντας το νησί.  Η επένδυση θα βελτιώσει καταλυτικά την οδική ασφάλεια και θα κινητοποιήσει πολλές επιπλέον περιφερειακές επενδύσεις. Προβλέπεται η χρηματοδότησή του με κεφάλαια 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο, σε πείσμα ορισμένων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η δημοπράτησή του θα γίνει σε τρία τμήματα, από Κίσσαμο μέχρι Χερσόνησο, από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη και από Νεάπολη μέχρι Σητεία.
   Το τελευταίο θα προχωρήσει ως δημόσιο έργο, ενώ τα δύο πρώτα ως σύμβαση παραχώρησης και ως ΣΔΙΤ. Η αξία του έργου ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και όταν δημοπρατηθεί θα προσελκύσει όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες της χώρας, αλλά και ξένους παίκτες. Αυτή τη στιγμή, ο ΒΟΑΚ είναι στη φάση της οριστικοποίησης των μελετών, των χαρακτηριστικών του και του χρηματοοικονομικού μοντέλου του.
   Ο εκσυγχρονισμός μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων με έμφαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη. Στόχος η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Το έργο θα αποσπάσει 130 εκατ. ευρώ και η δημοπράτησή του θα «κεντρίσει» το ενδιαφέρον. - Nέα γραμμή 36 χλμ. προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Ενώνεται έτσι πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς Μέσων Μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική και δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στην περιοχή. Πρόκειται για ένα καινούργιο έργο, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για το οποίο το στοίχημα θα είναι να «ωριμάσει» σε σύντομο χρονικό διάστημα.
       Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Όσοι παρακολουθούν το συγκεκριμένο είδος έργων, ενδεχομένως, θα ανακαλούν στη μνήμη τους ότι πρόκειται για την ομάδα των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων των οποίων η αναβάθμιση είναι απαραίτητη, αλλά δεν ήταν εύκολη η εξασφάλιση χρηματοδότησης, όπως συνέβη με τους 14 μεγάλους περιφερειακούς αερολιμένες. Πλέον, ποσό 107 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την επένδυση να περιλαμβάνει: (α) Σχεδιασμό, μελέτη και σχετικές άδειες για τους αεροδιαδρόμους, (β) Κατασκευή (ανασχηματισμός) λωρίδων αεροδιαδρόμου, (γ) Κατασκευή Περιοχής Ασφαλείας αεροδιαδρόμου, (δ) Σηματοδότηση αεροδιαδρόμου, (ε) Περιμετρική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, (στ) Φωτισμός αεροδιαδρόμου. Στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αναβάθμιση των 13-λιγότερο εμπορικών - αεροδρομίων αλλά είχαν μείνει στο συρτάρι. Ίσως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, καθώς και στην περίπτωση αυτή το στοίχημα είναι το έργο να προχωρήσει γρήγορα.
   Ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα. Το έργο, που χρηματοδοτείται με 65 εκατ. ευρώ, αναπτύσσει ένα δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στη λειτουργία τους. Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η εξέταση των χρηματο-οικονομικών παραμέτρων για τον νέο διαγωνισμό που θα αφορά ένα ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης λιγότερο εξεζητημένο και σαφώς φθηνότερο, σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό, όταν υπουργός Υποδομών ήταν ο Χρ. Σπίρτζης.
     - Δημιουργία έξυπνων υποδομών σε περιβάλλον και πολιτισμό, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη: 
   1. Πληροφοριακού Συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, 
   2. Ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου, 
   3. Ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, 
   4. Έξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια και 
   5. Ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία. 
   Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 174 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσελκύσει εταιρείες πληροφορικής και υλοποίησης έργων Τεχνολογίας και Επικοινωνιών. Δίχως αμφισβήτηση, το συγκεκριμένο project θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
   Δημιουργία συστήματος παροχής πληροφοριών με ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το έργο, που θα αποσπάσει κεφάλαια 81 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας των οδικών μεταφορών με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.  Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο project γίνεται αντιληπτό, εάν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (ΔΟΥ) του υπουργείου Υποδομών, για 7.000 γέφυρες, σε όλη την Ελλάδα, η κατάσταση - οι πιθανές φθορές και ο βαθμός τρωτότητας- δεν έχει ποτέ διερευνηθεί από την πολιτεία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το βάρος πέφτει στις 6.000 γέφυρες που έχουν άνοιγμα μεγαλύτερο από 6 μέτρα και βρίσκονται στα τμήματα των παλαιών, νέων εθνικών οδών, όπως και των δρόμων του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου. Σε αυτές προστίθενται 1.000 σιδηροδρομικές γέφυρες, με άνοιγμα μεγαλύτερο από 4 μέτρα.
   Αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) με την εγκατάσταση ειδικής τεχνολογικής υποδομής και κεραιών για τη μετάδοση σήματος σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας ανοικτή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ικανοποιώντας τις λειτουργικές ανάγκες των τρένων καθώς και των επιβατών. Επιπλέον, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα εγκατασταθεί υποδομή για γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και σε ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού. Η επένδυση θα υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα χρηματοδοτηθεί με 24 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας εταιρίες πληροφορικής.
   Εγκατάσταση υπερσύγχρονου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων και περιουσιακών στοιχείων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα στάδια όλων των εκτελούμενων έργων. Το έργο, που χρηματοδοτείται με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των υποδομών της χώρας. Πρόκειται, όπως εξηγούν στελέχη των κατασκευών, για κορυφαία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη εποπτεία των εν εξελίξει έργων. Ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης οχημάτων, έκδοσης και ανανέωσης αδειών οδήγησης, διαχείρισης των εξετάσεων οδήγησης, κλπ. Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της διαφάνειας και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.  Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 1 εκατ. ευρώ και παρότι δεν έχει το αποτύπωμα, σε επίπεδο αντικειμένου, σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Υγεία: Εκσυγχρονισμός όλων των νοσοκομείων στην χώρα
   Μόνο για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων όλης της χώρας προβλέπονται 317 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία σειρά από παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υλικοτεχνικών του υποδομών αλλά και βελτίωση της φιλοσοφίας της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αποκτήσουμε τα νοσοκομεία του 2025, κάτι που δεν έχουμε με τον καθηγητή πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλος να επισημαίνει πως πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η χώρα μας διαθέτει νοσοκομεία του 1990.
   Έτερη τομή αφορά την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς και όχι ο ασθενής με εξετάσεις σε χαρτιά να περιφέρεται από ιατρείο σε ιατρείο όπως γινόταν στον προηγούμενο αιώνα. Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζει ο περίφημος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του ασθενή, έργο που θα επιδοτηθεί με 278 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον δεύτερο πυλώνα των μεταρρυθμίσεων ώστε κάθε ασθενής έχοντας το δικό του ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με απόλυτα προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα να μην ταλαιπωρείται, να μην κουβαλά χαρτιά και να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνει εξετάσεις σε κάθε νέο γιατρό που πηγαίνει.

   Μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών θα καταστεί εφικτή η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υγείας και θα μπορέσουν να χαραχθούν εθνικές στρατηγικές για τα χρόνια νοσήματα που έχουν μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα και απορροφούν μεγάλα ποσά από τις δαπάνες υγείας, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο, που η χώρα μας ακόμα δεν διαθέτει.
   Κάθε ασθενής μέσω του ηλεκτρονικού του φακέλου θα μπορεί να στέλνει τις εξετάσεις του μέσω τηλεϊατρικής στον αρμόδιο θεράποντα γιατρό, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις απαιτείται η φυσική παρουσία του ασθενή στο ιατρείο.
   Ταυτόχρονα επιδοτείται με 32 εκατ. ευρώ η δημιουργία Κέντρου ακτινοθεραπείας στο εμβληματικό νοσοκομείο «Σωτηρία» το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα λόγω της παλαιότητας των γραμμικών επιταχυντών υπήρχαν μεγάλες λίστες αναμονής που φτάνανε και τους έξι μήνες για τους ασθενείς με καρκίνο που περίμεναν να κάνουν την ακτινοθεραπεία τους και φυσικά το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί διαπαντός.
   Ακόμα μια πληγή του ΕΣΥ που φιλοδοξεί να διορθώσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας (12 εκατ. ευρώ) κάτι το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή επιλογή όλων των προηγμένων χωρών γιατί είναι γνωστό πως η νοσηλεία των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο είναι ό,τι πιο κοστοβόρο υπάρχει για το σύστημα υγείας.
   Αν εξαιρέσουμε τους ασθενείς που πρέπει να νοσηλευθούν για οξέα και επείγοντα περιστατικά τα χρόνια περιστατικά, που είναι και ηλικιωμένοι ασθενείς που δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται με το «πήγαινε-έλα», μπορούν να παραμείνουν σπίτι τους και να εξυπηρετούνται από συστήματα κατ’ οίκων νοσηλείας τα οποία μέχρι στιγμής στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό φορέα.
   Κρατικός μηχανισμός κατ’οίκον νοσηλείας δεν υπήρχε με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, να μην ταλαιπωρούνται, να μην κινδυνεύουν από το μικροβιακό φορτίο των νοσοκομείων και φυσικά να μην καταλαμβάνουν τα πολύτιμα (και περιορισμένα) κρεβάτια των νοσοκομείων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οξέα και επείγοντα περιστατικά.
   Επίσης θα δημιουργηθούν νέα κτηριακά συγκροτήματα για να στεγάσουν τα εργαστήρια κυτταρικής και γενετικής θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης καθώς πρέπει και η συμπρωτεύουσα να συμβαδίσει με την πρόοδο που συντελείται στην Αθήνα στον τομέα των κυτταρικών και των γονιδιακών θεραπειών.
   Οι θεραπείες αυτές που αποτελούν ό, τι πιο προηγμένο στην ιατρική και χορηγούνται άπαξ, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη ίαση χορηγούνται σε ασθενείς με λευχαιμίες και λεμφώματα καθώς και σε ασθενείς με μονογονιδιακά νοσήματα όπως είναι η μεσογειακή αναιμία.
   Ψηφιοποίηση: Εξυπηρέτηση πελατών και επιχειρήσεων με ένα… κλικ
   Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτης με εργαλείο την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και διαδικασιών. Στόχος μέσα από επενδύσεις ψηφιακής μετάβασης συνολικού ύψους 1,4 δισ ευρώ στην εξαετία, η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες να γίνεται γρήγορα, εύκολα και άμεσα.
   Το πρόγραμμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού από τα οπτικά δίκτυα, τις υποδομές 5G, την ψηφιακή αναβάθμιση των κρατικών φορέων και υπουργείων, την κυβερνοασφάλεια, έως τα ΚΕΠ. Εργα που θα ακολουθήσουν πετυχημένα παραδείγματα, όπως το gov.gr, τις υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ, την εξυπηρέτηση μέσω ψηφιακών ΚΕΠ, κοκ.
   Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η ψηφιοποίηση καίριων αρχείων του κράτους, αποκτώντας η χώρα μας επιτέλους ψηφιακές υποδομές.
   Από τη δικαιοσύνη, τις πολεοδομίες, το κτηματολόγιο έως τον ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση αφορά όλους τους τομείς και αναμένεται τα αρχεία αυτά να ενσωματωθούν στα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Στόχος η δραστική βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και η μείωση του κόστους πρόσβασης του Δημοσίου στα αρχεία του. Καλύτερο, ταχύτερο και πιο παραγωγικό κράτος, είναι ο στόχος. 
   Ένα ακόμη έργο που δρομολογείται, ύψους 80 εκατ.ευρώ , έχει ως στόχο όχι μόνο την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων.
   Σχεδιάζεται η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση κάθε είδους συναλλαγής ή αλληλεπίδρασης της Δημόσιας Διοίκησης.
   Το έργο αναμένεται να  οδηγήσει σε εξατομίκευση της προσέγγισης με τον πολίτη και να προωθήσει υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από ένα μόνο ψηφιακό σημείο, όπως για παράδειγμα την αναζήτηση της έκδοσης οποιασδήποτε άδειας.
   Σημαντική ακόμη μεταρρύθμιση που λύνει χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, «παγώνοντας» έργα που έχουν συναφθεί με το Δημόσιο, είναι αυτή της μεταφόρφωσης του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.
   Σχεδιάζεται η εφαρμογή νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υλοποίηση τους και να ενσωματωθούν σε αυτό νέες εξελιγμένες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας. Στόχος του εν λόγω έργου, η μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα υλοποίησης δημοσίων έργων και προμηθειών και η εξοικονόμηση δημόσιων πόρων.
   Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών για όλες τις συνδιαλλαγές που αυτοί έχουν με το δημόσιο. 
   Από το σύνολο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και στέκεται «σύμμαχος» στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Έννοιες όπως έξυπνες πόλεις, έξυπνα εργοστάσια, δίκτυο 5G  και οπτικές ίνες, που μονοπωλούν την διεθνή αγορά, επιχειρείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης να καθιερωθούν και στην Ελλάδα, προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις και προσθέτοντας πλαί σε Microsoft, Lamda Hellix και  Amazon Web Services και άλλα ονόματα.
   Ενίσχυση χρηματοπιστωτικού τομέα και κεφαλαιαγορών
   Μεταρρυθμίσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο το μεγάλο κεφάλαιο του ιδιωτικού χρέους έχει εντάξει η κυβέρνηση στον τέταρτο πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης.
   Στόχος των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο είναι να αντιμετωπιστεί το «βουνό του ιδιωτικού χρέους» και να ενισχυθούν παράλληλα οι κεφαλαιαγορές.
   Οι διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτούς τους δύο τομείς όχι μόνο ενισχύουν την ανάπτυξη αλλά επίσης αυξάνουν την οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας στην περίπτωση μελλοντικών σοκ. Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μέσω ενός συνόλου πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν να ωφελήσουν τους πιο ευάλωτους, όπως για παράδειγμα η «δεύτερη ευκαιρία» που δίνεται στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας ή το σύστημα μικροπιστώσεων.
   Η ψήφιση του ενιαίου πλαισίου πτωχευτικού κώδικα που αποτελεί μία από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί απαιτούνται επιπρόσθετες εκτελεστικές πράξεις πολλές από τις οποίες αφορούν τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν εκ του μηδενός.
   Επιπλέον, η ανάπτυξη μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, το λεγόμενο Central Credit Registry, αποτελεί μία διεθνή πρακτική για την αξιολόγηση της αγοράς δανείων, των εταιρειών διαχείρισης και των δανειοληπτών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και των τιμών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός on line μηχανισμού και μητρώου τιτλοποιημένων δανείων που δίνει άμεση πρόσβαση σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στην αγορά και τις αρμόδιες αρχές.
   Στην ίδια ενότητα εντάσσεται η δημιουργία γραφείου πιστώσεων και παρατηρητηρίου πιστωτικής επέκτασης, με τα οποία καλυφθούν ορισμένα από τα υπάρχοντα πληροφοριακά κενά τα οποία εμποδίζουν σήμερα την επιτυχή ροή πιστώσεων και την παρακολούθηση κινδύνων.
   Η δεύτερη «ενότητα αφορά στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι κεφαλαιαγορές της Ελλάδας πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο του επενδυτικού κενού της χώρας. Το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με τη δημιουργία επενδυτικών οχημάτων στα οποία θα μπορεί να κατευθυνθεί η αποταμίευση.
   Σχετικές ιδέες αποτελούν: κίνητρα για μακροπρόθεσμα προϊόντα αποταμίευσης, υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα (EU PEPP directive), περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του πλαισίου των κεφαλαιαγορών, μεταρρύθμιση της φορολογίας, στόχευση σε «πράσινα» και ψηφιακά προϊόντα και περαιτέρω ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ.λ.π.
   Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και η δημιουργία του θεσμού των μικροπιστώσεων. Θα λειτουργεί με εταιρείες οι οποίες θα παρέχουν σε δανειολήπτες που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα μικρά δάνεια έως 20.000 ευρώ. Ο θεσμός όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός λειτουργεί ήδη με επιτυχία στο εξωτερικό. 
   Πολιτισμός: Μνημεία και εργαζόμενοι στο επίκεντρο
   Εμβληματικές επενδύσεις, εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και έργα που θα μείνουν, περιλαμβάνει το σχέδιο για τον πολιτισμό. Βασικά σημεία: Τα κίνητρα για αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών, όπως και μέτρα απλούστευσης του φορολογικού και εργασιακού πλαισίου (30 εκατ).
   Η προώθηση προγραμμάτων που αξιοποιούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης (168 εκατ). Τέλος, η επένδυση σε δράσεις και προγράμματα κατάρτισης δεξιοτήτων στους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα  σε συνεργασία με πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα (5 εκατ).
   Έναν  νέο χώρο ψυχαγωγίας θα αποκτήσει η Αττική με την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου, (42 κτίρια, υποδομές και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος, (45 εκατ.)
   Επίσης η χώρα θα αποκτήσει ένα μουσείο που χρειάζεται, το μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, (50 εκατ).  Με το νέο σύγχρονο Μουσείο στο λιμάνι του Πειραιά καλύπτεται ένα κρίσιμο μουσειακό κενό, δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο που θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της Αττικής. Τόσο για το Τατόι όσο και για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά έχει ήδη ξεκινήσει η δουλειά  στο Υπουργείο Πολιτισμού.
     Οκτώ εκατ. ευρώ θα δοθούν για εργασίες αποκατάστασης για τον Παρθενώνα και τα τείχη, συντήρηση συγκεκριμένων τμημάτων όλων των μνημείων της Ακρόπολης, ενοποίηση και σταθεροποίηση των πετρωμάτων και έργα πρόσβασης των επισκεπτών. Άλλα 24 εκατομμύρια θα διατεθούν για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (Δίον, Δελφοί, Κνωσός, Φίλιπποι, Νερατζιά, Μυστράς) από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση και κατολισθήσεις κ.λπ.).
   Επίσης, προβλέπεται πρόγραμμα για την «Ασημένια Οικονομία», ύψους 38 εκ. ευρώ που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη υποδομών και προγραμμάτων για προσέλκυση επισκεπτών τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες στους πολιτιστικούς χώρους καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας («art on prescription»), για θέματα ψυχικής υγείας. Άλλα 11 εκατ. θα δοθούν για τη δημιουργία πέντε πολιτιστικών και  δύο γεωγραφικών διαδρομών και 30 εκατ. για αναβάθμιση υποδομών κλπ σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Αυτό θα βοηθήσει και στη βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως χώρα. 
   Χρήματα θα διατεθούν και σε ψηφιακές αναβαθμίσεις και αναβαθμίσεις υποδομών, στην κατάρτιση εργαζομένων του τομέα του πολιτισμού, σε σχολές για καλλιτεχνική εκπαίδευση. Στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων θα δοθούν 33 εκατ για τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής και την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών στα καταστήματά του.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Tα αναλυτικά Business PlanS 50 projects με αξία άνω του 1 εκ., 200 με 500 χιλ. και χιλιάδες μικρότερα Oι κερδισμένοι στη διανομή των επιδοτήσεων 4 δισ. ευρώ από την EυρωπαΪκή Ένωση
   Πάνω από 50 επενδύσεις αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ, επιπλέον 200 περίπου που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ και χιλιάδες μικρότερα σε κόστος έργα είναι ο απολογισμός του EΣΠA πού οδεύει προς ολοκλήρωση. Πολλές επενδύσεις εγκρίθηκαν το 2020, άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθούν έως τέλος 2023 που λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας των κονδυλίων της EE με ποσοστό επιδότησης έως 80%.
   Oι εντάξεις συνεχίζονται σε κάποια έργα που έχουν απομείνει. Aλλά πλέον η προσοχή στρέφεται κυρίως στην κάλυψη του κόστους της πανδημίας και στις νέες προκηρύξεις που θα βγουν το επόμενο διάστημα από τη νέα προγραμματική περίοδο (νέο EΣΠA), αλλά και από το Tαμείο Aνάκαμψης.
   Tο σύνολο των εντάξεων στο EΣΠA φτάνει στα 29 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό τα 4 δισ. ευρώ περίπου είναι άμεσες επιδοτήσεις για αμιγώς ιδιωτικές εταιρίες. Tα δεδομένα προκύπτουν από επεξεργασία των επίσημων στοιχείων που έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στο πληροφοριακό σύστημα του EΣΠA. Aν περιληφθούν οι εταιρίες που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή τοπικούς φορείς, αλλά και όσες μετέχουν σε δημόσια έργα η «πίτα» μεγαλώνει.
   Tα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο μεγάλες επενδύσεις αφορούν σε νέες τεχνολογίες και σε ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Tα έργα γίνονται σε όλη την Eλλάδα. Ωστόσο ανάμεσα στις πιο μεγάλες σε αξία επενδύσεις ειδικό βάρος έχουν Aττική, Στερεά Eλλάδα, Kεντρική Mακεδονία και Kρήτη.
   Tα μεγάλα ονόματα
   Aνάμεσα στις εταιρίες που τρέχουν επενδύσεις με χρηματοδότηση από το EΣΠA περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα όπως οι Mυτιληναίος, Παπουτσάνης Γιώτης, MLS, TITAN, INTPAKOM, EUROBANK, UNI-PHARMA, ΠΛAΣTIKA KPHTHΣ, GALENICA, SPACE HELLAS, ELVALHALCOR, και AKTΩP. Oι πιο πολλές επιδοτήσεις προέρχονται από τα προγράμματα Aνταγωνιστικότητας και Aλιείας. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των περιφερειακών δράσεων.
   Tην μερίδα του λέοντος στις πολύ μεγάλες επιδοτήσεις άνω του 1 εκατ. έχει η Iχθυοκαλλιέργεια, με εταιρίες όπως οι IPIΣ, ΛAMAP, AΦOI ΦPANTZH και IBIΣKOΣ. Πέρα από τα πιο γνωστά ονόματα του επιχειρείν πολλές μεγάλες εταιρίες έλαβαν επιδότηση για επενδύσεις αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ:
   • H Meazon εντάχθηκε για επένδυση πιο προηγμένη και οικονομικά αποδοτική τεχνολογία μέτρησης ενέργειας για την εφαρμογή πολιτικών ενεργειακής απόδοσης, έξυπνου δικτύου και έξυπνων πόλεων αξίας 2 δισ.
   • H ΠΛAΣTIKA - K. KOTPΩNHΣ ABEE για επενδυτικό σχέδιο, επέκτασης της δυναμικότητάς της για την παραγωγή νέων προϊόντων, διαφημιστική καμπάνια και οργάνωσή της μέσω νέου αποθηκευτικού χώρου (σχέδιο 1,9 εκατ. ευρώ).
   • H ALINDA VELCO στοχεύει στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό υποδομών και παραγωγικού εξοπλισμού και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και στις 2 κατηγορίες παραγομένων προϊόντων (μείγματα πρωτεϊνών και απορρυπαντικά) για λογαριασμό μεγάλων ξένων πολυεθνικών βιομηχανιών τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων (1,58 εκατ. ευρώ).
   • H ORGANIC ELECTRONIC TECHNOLOGIES προωθεί την ενσωμάτωση OPV Προϊόντων σε Στέγες για την Παραγωγή Eνέργειας (OPENERGY). Eίναι εύκαμπτα, προσαρμοσμένα/εξατομικευμένα Oργανικά Φωτοβολταϊκά Πάνελ (1,3 εκατ. ευρώ).
   • H M SENSIS προωθεί κέντρο ευφυούς μυνηματικής επικοινωνίας και ολοκλήρωσης κοινωνικών δικτύων και εφαρμογών IMA-HUB. Θα διασυνδέει κοινωνικά δίκτυα με παραδοσιακούς τηλεποικωνιακούς οργανισμούς (1,27 εκατ. ευρώ).
   • H NEUROPUBLIC στοχεύει στην εκμετάλλευση καινοτόμων διαχειριστικών εργαλείων που θα βελτιώσουν και θα αναδείξουν τα προϊόντα των ελαιώνων Άμφισσας με βάση ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (1,12 εκατ. ευρώ).
   • H ΦAΣMETPIKΣ προωθεί καινοτόμες κατασκευές στήριξης κεραιών που ενσωματώνουν έξυπνα συστήματα αυτοματισμού για δυναμική ηλεκτρομηχανική κατεύθυνση των κεραιών (1,09 εκατ. ευρώ).
   • H APTOΣ KAI ZYMH AΛIMΠINIΣHΣ επενδύει στον εκσυγχρονισμό και επέκταση παραγωγικής διαδικασίας με αύξηση δυναμικότητας μηχανημάτων (1,05 εκατ. ευρώ).
   • H HΛEKTPONIKE επενδύει σε στοχευμένη επίθεση Oξειδωτικού Στρές για αντικατάσταση συστημικής χημειοθεραπείας με ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα καινοτομίας (1,03 εκατ. ευρώ). UNI-PHARMA: Έξυπνο συμπλήρωμα διατροφής βασισμένο στην ελιά
   Για ασθενείς με στεφανιαία νόσο και μεταβολικό σύνδρομο προορίζεται το «έξυπνο» συμπλήρωμα διατροφής βασισμένο στην ελιά που προωθεί η Unipharma και η Pharmagnose.
   Aνέπτυξαν το συμπλήρωμα διατροφής Olivomed, το οποίο περιέχει ελαιόλαδο πλούσιο σε HT το οποίο και κυκλοφόρησε στην αγορά το 2016. Προωθείται η ανάπτυξη ενός νέου, καινοτόμου σκευάσματος διατροφής βασισμένο σε «έξυπνο μίγμα» δραστικών συστατικών της ελιάς (Olivomed-Smart), καθώς και η περαιτέρω διερεύνηση της δράσης του ήδη κυκλοφορούντος προϊόντος Olivomed. Mετέχουν τρία Tμήματα του EKΠA, καθώς και το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών. Tο έργο έχει κόστος 907.000 ευρώ.
   Γιώτης: Nέα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
   H ΓIΩTHΣ επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών λειτουργικών τροφίμων, υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά οξέα, αξιοποιώντας παραπροϊόντα της Eλληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών. Tο έργο αφορά στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά οξέα με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, κατάλληλα για την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου και εκφυλιστικών νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος. H σύνθεση των προϊόντων θα περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, υψηλής διατροφικής αξίας που θα παραχθεί από την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών - υδατοκαλλιεργειών (ένταξη 29/10/2020 με κόστος 837.697 ευρώ).
   MYTILINEOS: Πρόγραμμα DeReAl για ανακυκλώμενο αλουμίνιο
   H MYTILINEOS προωθεί τον σχεδιασμό και τον έλεγχο παραγωγής ανακυκλωμένων προϊόντων αλουμινίου χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος (DeReAL). Στοχεύει στην ανάπτυξη μεθοδολογίας ελέγχου και αξιολόγησης της επίδρασης προσθήκης προϊόντων αλουμινίου που η χρήση τους έχει ολοκληρωθεί (scrap), στο πρωτόχυτο, για την παραγωγή ποιοτικών ανακυκλωμένων προϊόντων αλουμινίου, εστιάζοντας σε προϊόντα έλασης, διασφαλίζοντας την μη υποβάθμιση των τελικών ιδιοτήτων τους στο πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.
   H χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου βασίζεται μέχρι τώρα σε εμπειρικές τεχνικές, με τις οποίες ο προσδιορισμός του ποσοστού και ποιότητας ανακυκλωμένου αλουμινίου σε σχέση με το πρωτόχυτο πραγματοποιείται με μεθοδολογίες δoκιμής και σφάλματος. Aντίθετα, με το πρόγραμμα DeReAl προτείνεται η εφαρμογή ολοκληρωμένης (integrated) και συστηματικής μεθοδολογίας, που συνδυάζει χημικές αναλύσεις επί του στερεού scrap και του τήγματος με μεταλλογραφικές αναλύσεις και μηχανικές ιδιότητες των πλακών για τον προσδιορισμό κριτηρίων επιλογής του ποσοστού και του είδους ανακυκλωμένου αλουμινίου για την χύτευση κάθε κράματος.
   H μεθοδολογία του DeReAl θα επιτρέψει την βελτιστοποίηση της χρήσης ανακυκλωμένου αλουμινίου, έτσι ώστε αυτή να καταστεί αποδοτικότερη, με θετικές συνέπειες τόσο για τoυς εταίρους όσο και για την περιφέρεια Στερεάς Eλλάδας. Tο έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης με την EBETAM (έγκριση 16/3/2020, προϋπολογισμός 842.485 ευρώ).
   ΠAΠOYTΣANHΣ: Aύξηση δυναμικότητας για τόνωση εξαγωγών
   H επένδυση της Παπουτσάνης έχει στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και της προώθησης των καινοτόμων ελληνικών προϊόντων περιποίησης σώματος που παράγει η εταιρία. Eκτιμά πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και την εδραίωση της εταιρίας σε παγκόσμιο επίπεδο ως ενός αξιόπιστου προμηθευτή καινοτόμων προϊόντων προσωπικής φροντίδας (ένταξη 16/3/2020 με κόστος 787.326 ευρώ).
   ΠΛAΣTIKA KPHTHΣ: Aνάπτυξη καινοτόμων πολυμερικών φύλλων θερμοκηπίου
   Tα Πλαστικά Kρήτης επενδύουν για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πλαστικών φύλλων θερμοκηπίου μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων λειτουργικών επιστρώσεων επ αυτών, οι οποίες θα τους προσδώσουν προηγμένες ιδιότητες. Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός, η σύνθεση και ο χαρακτηρισμός των καινοτόμων επιστρώσεων, η μελέτη και η βελτιστοποίηση της πρόσφυσής τους στα φύλλα, η μελέτη των τελικών ιδιοτήτων των φύλλων, η ανακλιμάκωση της παραγωγής τους σε ημι-βιομηχανική κλίμακα και η τελική εφαρμογή σε πραγματικά θερμοκήπια και καλλιέργειες. Φιλοδοξεί να επιτύχει την σύνδεση της ακαδημαϊκής/βιομηχανικής έρευνας σε θέματα τεχνολογίας υλικών κάλυψης θερμοκηπίων με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία (κόστος 752.244 ευρώ).
   GALENICA: Aνάπτυξη συμπληρώματος διατροφής
   H επένδυση SIDNEU της GALENICA έχει στόχο την αξιολόγηση και αξιοποίηση φυτικών ειδών της Eλληνικής χλωρίδας και πιο συγκεκριμένα του γένους Sideritis για την παραγωγή εκχυλισμάτων ή/και εμπλουτισμένων κλασμάτων με στόχο την ανάπτυξη φυτικών προϊόντων/συμπληρωμάτων διατροφής κατά του άγχους (εντάχθηκε στις 16/3/2020 με προϋπολογισμό 720.606 ευρώ).
   TITAN: Kαινοτόμος τρισδιάστατος εκτυπωτής κτιρίων και υποδομών
   H πρόταση 3BUILD της Tιτάν στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου τρισδιάστατου εκτυπωτή κονιάματος ικανού να δομήσει κτήρια μικρών ή μεγάλων διαστάσεων οποιουδήποτε μεγέθους και πολυπλοκότητας με χρήση ειδικά αναπτυγμένων για τον σκοπό αυτό κονιαμάτων με ή χωρίς ενίσχυση. H καινοτομία της πρότασης έγκειται στην ανάπτυξη ενός φθηνού φορητού καλωδιωτού ρομποτικού εκτυπωτή εξαιρετικά μικρού βάρους.
   Mεταξύ των αναμενόμενων αποτελεσμάτων είναι η δραματική μείωση του κόστους ανέγερσης νέων κτιρίων, μείωση επικινδυνότητας και υποδομών που απαιτούνται, δυνατότητα εύκολης επίτευξης περίπλοκων αρχιτεκτονικών μορφών και η ελαχιστοποίηση της όχλησης κατά την ανέγερση/επισκευή νέων/υφιστάμενων κτιρίων (κόστος 730.174 ευρώ).
   INTPAKOM: Σύστημα προσδιορισμού μόλυνσης υδάτων
   Στόχος του προγράμματος της INTPAKOM είναι η δημιουργία των διατάξεων και συστημάτων που επιτρέπουν τον επιτόπιο προσδιορισμό βαρέων μετάλλων στο νερό καθώς και και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθεί μία μικρορροϊκή ψηφίδα που θα περιλαμβάνει στις λειτουργίες της τον χειρισμό υγρών δειγμάτων και την μέτρηση σε αυτά, μέσω επιλεκτικών βιοαισθητήρων, της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον και είναι βλαβερά για την υγεία.
   Tο μικρορροϊκό σύστημα μαζί με τους βιοαισθητήρες θα ολοκληρωθεί σε μία φορητή πλατφόρμα υλικού Δικτύου των Πραγμάτων που αναλαμβάνει την επικοινωνία των δεδομένων μέτρησης σε μία υποδομή νέφους, η οποία αποθηκεύει και παρουσιάζει την ανάλυση των δεδομένων σε διαδικτυακή εφαρμογή. Eντάχθηκε στις 29/10/202) με αξία 703.722 ευρώ.
   ΕlVALHALCOR: Συνεταιριστικές εφαρμογές ρομπότ στη βιομηχανία
   H εταιρία ELVALHALCOR σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό LMS στοχεύει στην αυτοματοποίηση της διεργασίας ανόπτησης προϊόντων σωλήνα χαλκού Level Wound Coils (LWC) με συνεργασία ανθρώπου-μηχανής. Tο κύριο αντικείμενο αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη συνεργειών των ανθρώπινων δυνατοτήτων με τις δυνατότητες ενός ρομποτικού συστήματος με στόχο την αυτοματοποίηση διαδικασιών, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων την ασφαλή αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ σε κοινούς χώρους εργασίας (εντάχθηκε 16/3/2020 με κόστος 609.635 ευρώ).
   AKTΩP: Aναβάθμιση βιοαερίου με ανακύκλωση και αξιοποίηση CO2
   Tο BiogasUp της AKTΩP στοχεύει στην ολιστική διερεύνηση ενός καινοτόμου συστήματος ταυτόχρονης αναβάθμισης βιοαερίου με χρήση ανόργανων μεμβρανών και αύξησης της παραγόμενης ποσότητας βιοαερίου μέσω ανακύκλωσης και αξιοποίησης του απορριπτόμενου CO2 για προεπεξεργασία της ιλύος.
   Tο BiogasUp θα αναπτύξει και βελτιστοποιήσει την τεχνολογία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από βιομάζα δίνοντας έμφαση στην παραγωγή υψηλής αξίας βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς (βιομεθάνιο) ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αξιοποίηση του βιοαερίου πέραν της συμβατικής καύσης του.
   Tα αποτελέσματα του έργου θα αποτελέσουν ένα κοινό σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας παραγωγής βιοαερίου και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Tο έργο εντάχθηκε στις 28/7/2020 με κόστος 563.523 ευρώ.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Από 9.757 που ήταν οι ξενοδοχειακές μονάδες, όλων των κατηγοριών, στην Ελλάδα το 2015, σε 9.971 το 2019, με μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων να κατευθύνεται σε καταλύματα τεσσάρων και πέντε αστέρων.
   Η επενδυτική έκρηξη στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια, με 214 νέα ξενοδοχεία την παραπάνω περίοδο, αποτυπώνεται στη μελέτη της Grant Thornton με τίτλο: "Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα" που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.
   Την ίδια ώρα, όπως έδειξε η μελέτη, καταγράφεται αύξηση δαπανών για προμήθειες κατά 42% στα καταλύματα και 8% στην εστίαση.

   Μια επενδυτική ροή που θα συνεχιζόταν απρόσκοπτα σε περίπτωση που η πανδημία δεν έβαζε στον "πάγο" την τουριστική δραστηριότητα, όμως εκτιμάται από παράγοντες του χώρου πως θα ξαναβρεί σύντομα το δρόμο της, καθώς και δεκάδες ξενοδοχειακά projects βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ενώ και η ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας προβλέπεται να είναι υψηλά και τα επόμενα χρόνια.
   Σύμφωνα με τη μελέτη, 3 δισ. επενδύσεις σε ανακαινίσεις καταλυμάτων πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2017-2019. 1 δισ. ήταν η συνολική επένδυση για ανακαινίσεις το 2019 στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Παράλληλα εκτιμάται πως 100 χιλ. φτάνει το μέσο ύψος επένδυσης για ανακαίνιση το οποίο υλοποιείται από κάθε κατάλυμα (ξενοδοχείο) σε ετήσια βάση.

   Η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της φιλοξενίας).
   Βάσει της ανάλυσης του μέσου ετήσιου ύψους επένδυσης σε ανακαινίσεις ανά ξενοδοχειακή μονάδα (100 χιλ. ευρώ) στους επιμέρους "συνδεόμενους" κλάδους προκύπτει συνολική οικονομική συνεισφορά 4,8 δισ. ευρώ κατά το διάστημα 2015-2019 (~ 1 δισ. ανά έτος), μέσα από τις επενδύσεις σε ανακαίνιση καταλυμάτων. Το 80% του οικονομικού οφέλους αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο και τους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό).
   Η επίπτωση στην απασχόληση
   Σε επίπεδο συνεισφοράς στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών απασχόλησης, ο κλάδος της φιλοξενίας αποτελεί την πρώτη σε κατάταξη με τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ετήσιου πλήθους των απασχολούμενων. Επίσης συμβάλει στην αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης μέσω της προώθησης της ισότητας των φύλων στην εργασία, της μείωσης της ανεργίας των νέων και την δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.
   Ειδικότερα, 1 στις 4 πρόσθετες θέσεις εργασίας στην οικονομία είναι αποτέλεσμα της φιλοξενίας, περίπου ήμισυ (46%) των εργαζομένων αφορά γυναικεία απασχόληση, το μερίδιο των εργαζομένων νεαρής ηλικίας ξεπερνά κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το μέσο μερίδιο των λοιπών κλάδων.
   [email protected]

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με την ολοκλήρωση των έργων ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο θα μειωθεί στις 3 ώρες και 15 λεπτά.
   Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, ενέκρινε χθες, Δευτέρα 29 Μαρτίου, την υπογραφή της Σύμβασης με την οποία επιταχύνεται η ολοκλήρωση του έργου «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας» Α.Σ 717 (πλην τμήματος Τιθορέα - Δομοκός). Τονίζεται πως με την εν λόγω έγκριση, που ακολούθησε αυτής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κλείνει ο κύκλος των διοικητικών διαδικασιών ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επιπλέον εργασίες για την ασφαλή και άρτια ολοκλήρωση του έργου.   
   Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 22 Ιανουαρίου 2021 το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ είχε εγκρίνει παράταση της διάρκειας του έργου κατά 16 μήνες, καθώς κατά το στάδιο υλοποίησης προέκυψαν ανάγκες επιπλέον εργασιών για την ολοκλήρωση του. Οι εργασίες αυτές ανατυπώνονται στην Σύμβαση η υπογραφή της οποίας εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 13.320.240,00 €.
   Επιπλέον, σημειώνεται, πως ο αρχικός συμβατικός προϋπολογισμός του έργου είναι 41,3 εκ. € (μετά την έκπτωση) και εκτελείται από την Κοινοπραξία ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. – ALSTOM TRANSPORT SA. Η σύμβαση υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί επιτυχώς το 85% του αντικειμένου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και από Εθνικούς πόρους.
   Η εν λόγω σύμβαση (717) έχει άμεση διεπαφή με τη σύμβαση προμήθειας (10005) η οποία αφορά την εγκατάσταση του ETCS (European Control Train System) στα αντίστοιχα τμήματα. Η ολοκλήρωση των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα στην σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια ενώ ο χρόνος της διαδρομής στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να μειωθεί σε 3:15’ από 3:57’ που είναι σήμερα. 
   Το σύστημα ETCS αφορά στην αυτόματη προστασία συρμών και αποτελείται από δύο υποσυστήματα, το Σύστημα Συρμού και το Σύστημα Γραμμής, τα οποία επιτρέπουν:
   •    τη συνεχή επιτήρηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών
   •    την αυτόματη προστασία έναντι παραβιάσεων ταχύτητας με την εφαρμογή πέδησης λειτουργίας ή πέδησης ανάγκης, καθώς και την αυτόματη ακινητοποίηση του συρμού με πέδηση ανάγκης, σε περίπτωση παραβίασης ερυθρού φωτοσήματος.
   •    την απεικόνιση των ενδείξεων των φωτοσημάτων στο θάλαμο μηχανοδήγησης με χρήση ηλεκτρονικών μονάδων γραμμής LEU (Lineside Electronic Units) και ραδιοφάρων (Εurobalises).
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) υπό την Προεδρία του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, δόθηκε έγκριση για ανάρτηση προς διαβούλευση για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για την ανέγερση νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.
   Ειδικότερα, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ προχώρησε στην έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής που θα τεθεί σε διαβούλευση. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήσεις γης που προβλέπονται στο ΕΠΣ περνούν στη δεύτερη φάση, στη χάραξη συντεταγμένων επί εδάφους, δηλαδή στις ρυμοτομικές, πολεοδομικές γραμμές όπου μπορούν να εφαρμοσθούν και να εκδοθούν οι σχετικές οικοδομικές άδειες με συγκεκριμένες χρήσεις. Με το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής ουσιαστικά καθορίζονται επακριβώς οι κοινόχρηστοι, οι κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι της προς πολεοδόμηση περιοχής.
   Στόχος της συνολικής ρύθμισης είναι η έγκριση χωροθέτησης νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, ώστε να ανεγερθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις απαιτήσεις τόσο από την ισχύουσα σχετική ελληνική νομοθεσία, όσο και από τις συστάσεις (recommendations) FIFA/ UEFA. Επιπλέον, θα επιτευχθεί η χωρική οργάνωση και η ανάπτυξη σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ.
   Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην έκταση της πρώην «Αλάνας Τούμπας» και ειδικότερα στην συνολική έκταση που καλύπτουν το σημερινό ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΠΑΟΚ -δηλαδή το σύνολο της έκτασης του Α.Σ ΠΑΟΚ, όπως αυτή ολοκληρώθηκε και συμπληρώθηκε πέραν της αρχικής του ιδιοκτησίας μετά την πρόσφατη παραχώρηση από το ΥΠΕΘΑ- και η υπόλοιπη περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Κλεάνθους, Ανώνυμο Πεζόδρομο, και τον πεζόδρομο Παπαηλιάκη.
   Σημειώνεται ότι το επόμενο βήμα είναι η αποστολή του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής στον Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ανάρτησης με την εξέταση τυχόν ενστάσεων. Στη συνέχεια θα επιστραφεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς εξέταση από νέα συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και ακολούθως θα σταλεί ο συνολικός φάκελος ΕΠΣ/ΡΣΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να βγει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προϋπόθεση απαραίτητη για την έναρξη του συνολικού έργου.
   Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
   «Με πολύ γρήγορες διαδικασίες, από τη στιγμή που κατατέθηκε η μελέτη στην υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, προχωρήσαμε στη σημερινή θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για την ανάρτηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, εν μέσω πανδημίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες.
   Εξελίσσουμε με fast track διαδικασίες ό,τι είναι απαραίτητο για τη συνολική ανάπτυξη των έργων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ, όπως έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε εκατοντάδες ανέρχονται τα ανενεργά βιομηχανοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα, με κτίρια- «κενά κελύφη», που απλώνονται σε συνολική έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων, ορισμένα από τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί μάλιστα ακόμα και με τον εξοπλισμό τους, λειτουργώντας σαν μάρτυρες χαμένων ευκαιριών για την ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.
   Το πρόβλημα υφίσταται τόσο εντός των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), όπου όμως την τελευταία διετία υπάρχει σταθερή αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, όσο και στις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις (ΑΒΣ).
   Μόνο στην ΑΒΣ Καλοχωρίου, νοτίως της ΠΑΘΕ, βιομηχανικά κτίρια σε δεκάδες ιδιοκτησίες, στα οποία οι μηχανές έχουν σιγήσει και ο τελευταίος υπάλληλος χτύπησε κάρτα πριν από χρόνια, δεν έχουν άλλη χρήση από το… να καλύπτουν στεγασμένη επιφάνεια άνω των 130 στρεμμάτων, ρημάζοντας από την αχρησία.
   Πρόσφατα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα επιχειρηματικά πάρκα, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) πρότεινε την αξιοποίηση και επανάχρηση αυτών των βιομηχανοστασίων, μέσω της έκδοσης σχετικής ειδικής νομοθετικής διάταξης.
   Περίπου 450 ανενεργά βιομηχανοστάσια μεταποίησης στις ΒΙΠΕ της Β. Ελλάδας
   Ποια είναι όμως η κατάσταση; Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης του τι συμβαίνει μέσα στις ΒΙΠΕ της Βόρειας Ελλάδας. Με βάση την πιο πρόσφατη καταγραφή, του 2019, που είχε γίνει σε συνεργασία με τον ΣΒΕ, ο συνολικός αριθμός των ανενεργών βιομηχανοστασίων μεταποιητικών επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου ανερχόταν σε 443.
   Ειδικότερα, στο σύνολο της Κ. Μακεδονίας, οι ανενεργές μεταποιητικές επιχειρήσεις ήταν 244, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στη ΒΙΠΕ Σίνδου (182 ή ποσοστό 29% του συνόλου των εγκατεστημένων εκεί βιομηχανιών μεταποίησης), με βάση μελέτη του ΣΒΕ και της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ. Δεύτερο στην Κ. Μακεδονία (σε απόλυτο αριθμό ανενεργών βιομηχανοστασίων στη ΒΙΠΕ) ήταν το Κιλκίς, όπου όμως απαντάται το υψηλότερο ποσοστό λουκέτων σε σχέση με το σύνολο των εγκατεστημένων εκεί βιομηχανιών (49 ανενεργά βιομηχανοστάσια, το 72% του συνόλου των εγκατεστημένων στη ΒΙΠΕ Κιλκίς).
   Στην Ήπειρο, τα ανενεργά βιομηχανοστάσια μεταποιητικών επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 82 (περίπου τα μισά του συνόλου των εγκατεστημένων), εκ των οποίων 57 στα Ιωάννινα και 25 στην Πρέβεζα, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 113 μεταποιητικές επιχειρήσεις ήταν πλέον ανενεργές, με τον Έβρο να «ρημάζει» από την αποβιομηχάνιση (26 ανενεργές επιχειρήσεις ή το 90% του συνόλου) και τη Ροδόπη να ακολουθεί (το 64% των επιχειρήσεων εντός της ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν λειτουργούσαν). Στη Δυτική Μακεδονία, τέλος, το 24% των βιομηχανοστασίων μεταποιητικών επιχειρήσεων εντός ΒΙΠΕ ήταν το 2019 ανενεργές.
   Σταθερή αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος την τελευταία διετία
   Στο ερώτημα αν σήμερα η κατάσταση επιδεινώνεται ή βελτιώνεται, η κ. Πανοπούλου υποστηρίζει πως την τελευταία διετία διακρίνεται σταθερή αύξηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση εντός ΒΙΠΕ.
   «Έχουν γίνει σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, που καθιστούν πιο ελκυστική την επένδυση εντός Οργανωμένου Υποδοχέα, έναντι του εκτός σχεδίου: εξαιρετικά απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης, αυξημένοι συντελεστές δόμησης και όγκου, πτώση περιβαλλοντικής κατάταξης, απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης, χαμηλός ΕΝΦΙΑ, κ.ά», υπογραμμίζει.
   Ποιος έχει την ευθύνη αν ένα ανενεργό βιομηχανοστάσιο είναι επικίνδυνο; Τι συμβαίνει όταν ένα ανενεργό βιομηχανοστάσιο αντιμετωπίζει προβλήματα επικινδυνότητας (π.χ., σε επίπεδο στατικότητας ή εύφλεκτων υλικών στο εσωτερικό του); Ποιος έχει την ευθύνη διαχείρισής του;
   Κατά το στέλεχος της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, η ευθύνη της διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων ανήκει, βάσει του νόμου 2982/2011, στις δημόσιες Αρχές, οι οποίες -κατόπιν άμεσης έγγραφης ενημέρωσης από τον φορέα διαχείρισης της ΒΙΠΕ- «θέτουν σε εφαρμογή τους όρους και τις διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και αποκατάσταση των κινδύνων, σε περίπτωση διακοπής της αδειοδοτημένης εγκατάστασης ή δραστηριότητας».
   «Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ρυθμιστεί νομοθετικά και το ζήτημα της γρήγορης επαναφοράς σε παραγωγική χρήση των ανενεργών ακινήτων εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων, όπως είναι οι ΒΙΠΕ. Είναι κρίμα να υπάρχουν βιομηχανικά ακίνητα που απαξιώνονται, και μάλιστα σε περιοχές με υψηλή ζήτηση και με όλες τις αναγκαίες υποδομές», καταλήγει η κ. Πανοπούλου.
   Ανενεργά κτίρια στεγασμένης επιφάνειας άνω των 130 στρεμμάτων στο Καλοχώρι
   Ποια είναι όμως η κατάσταση εκτός των ΒΙΠΕ, σε περιοχές όπως η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση (ΑΒΣ) του Καλοχωρίου; «Στην ΑΒΣ Καλοχωρίου, νοτίως της ΠΑΘΕ, σε μια έκταση μελέτης περίπου 7.500 στρεμμάτων, είχαμε καταγράψει το 2019 περίπου 70 ιδιοκτησίες (επιφάνειας 540 στρεμμάτων), με ανενεργά ή εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια συνολικής κάλυψης κτιρίων περίπου 132 στρεμμάτων» γνωστοποιεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Σαμαράς, διευθύνων σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», η οποία είχε εκπονήσει την απαιτούμενη μελέτη τεκμηρίωσης, προκειμένου η ΑΒΣ Καλοχωρίου να αναγνωρισθεί θεσμικά ως περιοχή, που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης, με σκοπό να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.3982/2011 για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης.
   Βαθύ το αποτύπωμα στην οικονομία
   Κατά τον κ. Σαμαρά, «πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση στο θέμα της αξιοποίησης των υφιστάμενων, ανενεργών ακινήτων ιδιοκτησίας επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, αφήνουν, όμως, βαθύ το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία».
   Όπως επισημαίνει, ενώ επιδοτείται η κατασκευή νέων βιομηχανικών κτιρίων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, δεν επιδοτείται η αγορά υφιστάμενων, ανενεργών, βιομηχανικών κτιρίων, αν οι εταιρείες που τα κατείχαν, είχαν επιδοτηθεί κατά το παρελθόν για την κατασκευή τους.
   «Θα είχε λογική και θα διευκόλυνε την επιχειρηματική δράση, αν δεν έχει αποσβεστεί η προηγούμενη επένδυση, να αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό της επιδότησης. Και αν έχει αποσβεστεί, τότε σκόπιμο θα ήταν να προχωρήσει η επιχείρηση, διεκδικώντας τη νέα χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό και θα αξιοποιούνταν υφιστάμενες εγκαταστάσεις, και θα δημιουργούνταν ταχύτερα νέες θέσεις εργασίας, και δεν θα επιβαρυνόταν το περιβάλλον. Τα κτίσματα αυτά αποτελούν πολύτιμο λανθάνον κτηριακό δυναμικό, η αξιοποίηση του οποίου πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα χρηματοδότησης- επιδοτήσεων», σημειώνει ο κ. Σαμαράς.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των σχετικών πόρων.
   Περισσότερα από 118 έργα, τα οποία μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις θα φθάσουν τα 250,αλλά και 64 μεταρρυθμίσεις με δεσμεύσεις για βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στη φορολογία στη βάση των προτάσεων του καθηγητή Πισσαρίδη, περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
   Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει μια «λίστα» με τα πρώτα 20 έργα που θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ξεκλειδώσουν προκαταβολές και δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ για φέτος.
   Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των σχετικών πόρων που συνολικά φθάνουν τα 31 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 18 δις. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 13 δις. ευρώ σε δάνεια τα οποία επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
   Το σχέδιο θα σταλεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης στην Κομισιόν και θα ακολουθήσει ένας μαραθώνιος σκληρών διαπραγματεύσεων με τις ευρωπαϊκές αρχές διάρκειας 100 ημερών πριν φθάσουν να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων.

   Τα κονδύλια σε δόσεις

   Οι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις, με την Κομισιόν να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή τους και μάλιστα με αυστηρότερα σε σχέση με παλαιότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
   Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι η ροή των χρημάτων θα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και σε περίπτωση που τα ορόσημα και οι στόχοι δεν εκπληρώνονται θα μπαίνει κόφτης στις εκταμιεύσεις.
   Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι ένα από τα καυτά θέματα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα καθώς και στην αγορά εργασίας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει το νέο καθεστώς για τις επικουρικές συντάξεις ενώ θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του εργασιακού.

   Τα πρώτα 4 δισ τον Ιούλιο 2021
   Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη τα χρήματα ύψους 4 δις. ευρώ θα έρθουν Ιούλιο  και θα αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις.
   «Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες.
   Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού.
   Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα «Εξοικονομώ».
   Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούριες θα πάρουν περισσότερο χρόνο» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
   Τα έργα θα ξεκινήσουν με εθνική χρηματοδότηση, δηλαδή με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
   Άμεσα αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα δάνεια ύψους 13 δις ευρώ, τα επενδυτικά έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω κυρίως του τραπεζικού συστήματος (εθνικού και ευρωπαϊκού). Μέσω αυτής της διαχείρισης στόχος της κυβέρνησης είναι να μοχλευθεί ένα συνολικό ποσό ιδιωτικών επενδύσεων πάνω από 30 δισ. ευρώ.
   Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων με επιλεξιμότητες την πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
   Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο από ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες. Το φάσμα των πιθανών επενδύσεων είναι πολύ μεγάλο, περιλαμβάνοντας από AΠE και αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο και τη χρήση του στη παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές και στη βιομηχανία, υποδομές ενέργειας (καλώδια, αγωγοί αεριού) μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές δρόμων και τουρισμό.
   Το σχέδιο περιλαμβάνει 13 κεφάλαια:
   Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητος (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας) Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης Εθνικό σχέδιο αναδασώσεως και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεσις των ελληνικών νησιών Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβερνήσεως Πλήρης ψηφιοποίησις των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολεμήσεως της φοροδιαφυγής εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες) Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
   Μάριος Χριστοδούλου
   www.bankingnews.gr

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ξεκολλάει μετά από οκτώ χρόνια ένα ακόμη μεγάλο έργο, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση του έργου της Υποθαλάσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος, που θα δώσει «ανάσα» στο νησί -καθώς θα μπορούν πλέον να γίνονται χιλιάδες μετακινήσεις καθημερινά-, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα ολόκληρη τη Δυτική Αττική.
   Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πλέον κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μελέτη-Κατασκευή-Χρηματοδότηση-Λειτουργία-Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου Μόνιμης Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας».
   Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προχωρήσουν τα προεπιλεγέντα σχήματα στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη συνέχεια του διαγωνισμού μέχρι τη συμβασιοποίηση του έργου. Το έργο θα έχει κατασκευαστική διάρκεια 5 έτη και προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ.
   Η περιβαλλοντική μελέτη του έργου περιλαμβάνει αναλυτικά:
   • Το οδικό τμήμα σύνδεσης του Ανισόπεδου Κόμβου του Περάματος με τη Λεωφόρο Σχιστού, συνολικού μήκους 4,5 χλμ., ώστε να παρακάμπτεται ο Δήμος Περάματος
   • Την υποθαλάσσια ζεύξη με Οδική Σήραγγα μήκους 1 χλμ. από το Πέραμα έως το νησί του Αγίου Γεωργίου
   • To οδικό τμήμα από το νησί του Αγίου Γεωργίου μέχρι το νησί της Σαλαμίνας και τις οδικές συνδέσεις με την πόλη της
   Καραγιάννης: Το έργο θα αναβαθμίσει όλη τη Δυτική Αττική
   Ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης,  δήλωσε σχετικά:
   «Ένα έργο δύσκολο, για το οποίο δούλεψαν συστηματικά οι Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ένα έργο εξαιρετικά περίπλοκο, που έχει πραγματικά περάσει από ‘‘40 κύματα’’, μετά από πολλά χρόνια μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, με την καθοδήγηση του υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί θα αναβαθμίσει όλη τη Δυτική Αττική και, κυρίως, την ευρύτερη περιοχή του Περάματος, αλλά και της Σαλαμίνας. Από τη μία πλευρά θα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό το Πέραμα και από την άλλη θα αναβαθμίσει την ίδια τη νήσο της Σαλαμίνας, καλύπτοντας με ταχύτητα και ασφάλεια τις χιλιάδες καθημερινές μετακινήσεις από και προς αυτήν».

   Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας: Τι προβλέπει ο σχεδιασμός
   Το βασικό έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα βρίσκεται στο βυθό, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση και με μήκος περίπου 400 μέτρα (συνολικό μήκος περίπου 1 με 1,1 χλμ. μαζί με τις εκατέρωθεν προσβάσεις) από ανισόπεδο κόμβο στο Πέραμα, μέχρι ανισόπεδο κόμβο στα Παλούκια της Σαλαμίνας.
   Για τις ανάγκες του έργου θα κατασκευαστούν οδικά τμήματα παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας.
   Βάσει του σχεδιασμού, ένας νέος οδικός άξονας θα ξεκινά πλησίον της υπάρχουσας Λεωφόρου Σχιστού-Σκαραμαγκά στην περιοχή του ναυτικού οχυρού Σκαραμαγκά, και θα εκτείνεται μέχρι την περιοχή του Κολυμβητηρίου Περάματος, έναντι του Πορθμείου, όπου θα δημιουργηθεί και κόμβος για τη σύνδεσή του με το παρακείμενο οδικό δίκτυο.
   Από το σημείο εκείνο, ο οδικός άξονας θα βυθίζεται προοδευτικά στη θάλασσα με την κατασκευή υποθαλάσσιας οδικής σήραγγας, η οποία θα εδράζεται στον βυθό.


   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) εγκρίνοντας σημαντικές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε:
   Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Ανέγερση νέου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με εμπορικό κατάστημα, χώρους συνάθροισης κοινού (αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων) και συναφείς χρήσεις (ενημέρωσης κοινού) εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά». Το «Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων με Εμπορικό Κατάστημα» / Hellinikon Sales Center είναι το πρώτο κτίριο που υλοποιείται στο πλαίσιο της «Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά». Η ανέγερσή του θα πραγματοποιηθεί εντός της Ζώνης Ανάπτυξης «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» συνολικού εμβαδού 334.854,75 τ.μ.  του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία αποτελεί τμήμα του παραλιακού του μετώπου στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
   Το Hellinikon Sales Center,  θα τοποθετηθεί μεταξύ του οικιστικού Πύργου Marina Residential Tower (στα βόρεια) και του Εμπορικού Κέντρου Marina Mall (στα νότια), ενώ ένας νοητός άξονας θα το συνδέει με τον Ανατολικό Αεροσταθμό (στα ανατολικά) του Φινλανδοαμερικανού αρχιτέκτονα E. Saarinen, κτίριο κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο.
   Η χρήση του νέου κτιρίου προορίζεται για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού μέσω διαδραστικών μέσων (virtual reality room), ειδικά διαμορφωμένων χώρων διαλέξεων και παρουσιάσεων, δημόσιων χώρων συνάθροισης κοινού, ενώ περιλαμβάνεται και ένα σημείο πώλησης.
   Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός «διάφανου στεγάστρου» σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κτίριο που τοποθετεί τις βασικές του λειτουργίες σε ένα επίπεδο το οποίο αιωρείται κάτω από τη σκιά του μεταλλικού στεγάστρου.
   Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως κάποτε ο Ανατολικός Αερολιμένας αποτελούσε την «Πύλη Εισόδου» στην Ελλάδα για τον επισκέπτη, έτσι και τώρα το Sales Center φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μία νέα σύγχρονη «Πύλη Εισόδου» εισάγοντας τον επισκέπτη, μέσω της οπτικής επαφής, στο Project της Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Για τον λόγο αυτό, καθώς και για την επίτευξη απρόσκοπτης θέας όλου του παραλιακού μετώπου έως τον Πειραιά, δημιουργείται ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 840 τ.μ.,  το οποίο με τη σειρά του εδράζεται σε ένα υπερυψωμένο κρηπίδωμα περίπου 1.5 μέτρου πάνω από το επίπεδο της υφιστάμενης στάθμης.
   Στον περιβάλλοντα χώρο, η επιλογή των υλικών και των φυτεύσεων γίνεται με στόχο το έργο να αποκτήσει χαρακτήρα φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον και να μειωθεί στο ελάχιστο το οικολογικό του αποτύπωμα. Αντίστοιχα, η παλέτα φύτευσης αποτελείται από είδη με χαμηλές υδατικές ανάγκες, δοκιμασμένης αντοχής στο μικροκλίμα της περιοχής μελέτης και τις συνθήκες γειτνίασης με τη θάλασσα.
    Η Τροποποίηση – συμπλήρωση της υπ’αριθ. 23978/09.06.2010 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 244 AΠΠ/24.06.2010), με τον καθορισμό συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κριεζώτου αρ. 11, στον Δήμο Αθηναίων, φερόμενο ως ιδιοκτησία της Εταιρείας “GRAND PRIX A.Ε. “ Με τη νέα αρχιτεκτονική πρόταση η οποία τροποποιεί εν μέρει και συμπληρώνει την αρχική Υ.Α. αναδεικνύεται  η αρχική μορφή του κτιρίου, με την αποκατάσταση των όψεων και την καθαίρεση της νεωτερικής προσθήκης στον γ΄όροφο, η δε προσθήκη καθ’ ύψος με δυναμική, σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή, συμπληρώνει το υφιστάμενο κτίριο σε σχέση με το όμορό του επί των οδών Κριεζώτου και Ακαδημίας.  Η νέα αρχιτεκτονική λύση συμβάλλει στην επισκευή, αποκατάσταση και προστασία του διατηρητέου με ταυτόχρονη αξιοποίηση συνολικά του ακινήτου. Παράλληλα τονίζεται η διαφορετικότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης της προσθήκης καθ’ ύψος, σε σχέση με εκείνη του αμιγώς διατηρητέου κτιρίου. Με την ανάδειξή του θα αποδοθεί στην περιοχή άλλο ένα δείγμα αναβίωσης ενός κτιρίου με τα χαρακτηριστικά της εποχής του με σύγχρονο τρόπο.
   Ο καθορισμός συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Πουλοπούλου αρ. 7, στην περιοχή του Θησείου, στον Δήμο Αθηναίων, φερόμενο ως ιδιοκτησία της Εταιρείας «SK THISEIO ESTATE MON IKE». Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση του εν λόγω διατηρητέου κτιρίου και στην προσθήκη καθ’ ύψος, νέου τμήματος – δύο ορόφων – σε υποχώρηση από την Ο.Γ., η οποία δημιουργεί  νέους χώρους για την εξυπηρέτηση της κατοικίας με σεβασμό στο υφιστάμενο διατηρητέο κτίσμα, εναρμονιζόμενη  με αυτό.
   Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν μεταβάλλουν την τυπολογία και τη μορφολογία του, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζονται οι σύγχρονες ανάγκες με τις σχεδιαστικές απαιτήσεις ενός εκσυγχρονισμένου  κτιρίου για την κάλυψη του σύγχρονου τρόπου ζωής των χρηστών.
   Η συνολική αποκατάσταση του κτιρίου θα συμβάλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της εικόνας του,  δεδομένου ότι το κτίριο παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη για πολλά χρόνια, αποτελώντας αισθητική όχληση και αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ευρύτερου πολεοδομικού περιβάλλοντος.
   Αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων» στο Αγρόκτημα Σταυροχωρίου Κιλκίς. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην ανέγερση νέας μονάδας επεξεργασίας Επικινδύνων και Μη Επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στην εκτός σχεδίου περιοχή στο Αγρόκτημα Σταυροχωρίου, του Δήμου Κιλκίς, συνολικού εμβαδού 16.12 στρεμμάτων.
   Η νέα μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις βιομηχανίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και να παραλαμβάνει προς επεξεργασία στερεά απόβλητα και ιλύες (λυματολάσπη) και από άλλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.
   Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:
   «Με την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το πρώτο κτίριο που θα υλοποιηθεί στο  Ελληνικό, γίνεται και τεχνικά το απαραίτητο  βήμα ώστε ο κτιριακός σχεδιασμός του project να μετουσιωθεί σε πράξη.
   Το Hellinikon Sales Center ως Πύλη Εισόδου θέασης σε όλο το έργο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου αποτελεί την Πύλη Εισόδου υλοποίησης του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου για τη χώρα, με διεθνή εμβέλεια, υπερτοπική αξία και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την απασχόληση».
    [ επισυνάπτονται φωτορεαλιστικά για το Hellinikon Sales Center σε αυτόν τον σύνδεσμο:  https://we.tl/t-OfzZA9CBzu  ]

    
    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η πανδημία επέφερε σημαντική στροφή των καταναλωτικών συνηθειών προς τις αγορές μέσω διαδικτύου. Επιπρόσθετα η σταδιακή ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην Αν.Μεσόγειο προκάλεσε ισχυρή ζήτηση από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους για την μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των προϊόντων τους στην χώρα μας.
   Αυτό αποφαίνεται στην πρόσφατη έρευνά της για την ελληνική αγορά real estate η Cerved Property Services, που δραστηριοποιείται στο χώρο της συμβουλευτικής real estate.
   Κατά το 2019 οι μισθωμένοι χώροι logistics έφθασαν τα 245.000 τ.μ έναντι 241.000 τ.μ κατά το 2018. Το Θριάσειο συγκεντρώνει το 68% της ζήτησης για μισθωμένους χώρους logistics με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι κατά το 2020 προστέθηκαν νέοι χώροι 100.000 τ.μ ενώ στο 2021 αναμένεται να εγκατασταθούν άλλα 100.000 τμ χώρων αποθήκευσης.
   Οσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους χώρους logistics αυτό δεν προέρχεται μόνον από τους θεσμικούς επενδυτές της ευρύτερης αγοράς ακινήτων αλλά και τις μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες.
   Οι σημαντικότερες επενδύσεις logistics του 2020
   –H Briq Properties προχώρησε στην αγορά γειτονικών εκτάσεων 58.000 τ.μ περίπου στην Αττική. Η αξία της συναλλαγής έφθασε τα 3,45 εκ ευρώ ενώ το κόστος της επένδυσης θα πλησιάσει τα 10 εκατ. ευρώ σε μία ανάπτυξη που θα ξεπεράσει τα 20.000 τ.μ. σε αποθηκευτικούς χώρους.
   –Η Briq Properties προχώρησε σε συμφωνία για το 80 % των μετοχών της εταιρείας “Sarmed Warehouses Α.Ε”. Οι αποθηκευτικοί χώροι στη Μάνδρα βρίσκονται σε οικόπεδο 131 στρεμμάτων περίπου ενώ ο δομημένος χώρος ανέρχεται σε 58.641 τ.μ.. Ο χώρος αυτός μισθώθηκε για 10 χρόνια στην εταιρεία Sarmed Logistics. Tο συνολικό τίμημα έφθασε τα 23,6 εκατ. ευρώ.
   –Η Prodea Ιnvestments προχώρησε στην αγορά ενός ακινήτου logistics στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ο στεγασμένος αποθηκευτικός χώρος έφθασε τα 20.400 τ.μ ενώ το τίμημα της αγοράς ήταν 9,9 εκατ. ευρώ.
   –Η εταιρεία Sarmed που δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL) υλοποιεί μία σημαντική επένδυση, αξίας 20 εκατ. ευρώ. Οταν αυτή θα ολοκληρωθεί η εταιρεία θα διπλασιάσει τα μεγέθη αποθήκευσης από 100.000 τ.μ σε 200.000 τ.μ.. Επιπλέον, η Sarmed μέσα στο 2021 θα ολοκληρώσει νέα επένδυση που θα προσθέσει αποθηκευτικούς χώρους 20000 τ.μ για την αγορά της Βορείου Ελλάδος. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται στην Σίνδο.
   –Η Ten Brinke Hellas, θυγατρική του φερώνυμου ολλανδικού ομίλου, προχώρησε στην αγορά αποθηκευτικού χώρου 22.500 τ.μ μαζί με κτίρια γραφείων.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
   Τρία νέα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία εισηγήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ενέκρινε χθες Παρασκευή 12 Μαρτίου, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.
   Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης.

   Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν την κατασκευή επτά νέων και την ανακατασκευή πέντε υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.
   Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το Μάιο του 2021 και αναθέτουσα αρχή για τα τρία έργα Δικαστικών Μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών
   Αναλυτικά, τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:
   Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.
   Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατομμυρίων ευρώ.
   Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατομμυρίων ευρώ.
   Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
   Με την κατασκευή των επτά νέων Δικαστικών Μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτήρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της.
   Μέσω των ανακατασκευών και ενεργειακών αναβαθμίσεων των πέντε Δικαστικών Μεγάρων, τα κτήρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους.
   Κ. Καραμανλής: Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα
   Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε:
   «Σήμερα προχωράμε με την υλοποίηση 12 Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα που θα ενισχύσουν σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη  και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.  Γιατί  οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αποτελούν κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας και είμαστε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει για την υλοποίηση αυτών των έργων. Συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας».
   Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:
    «Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα, γιατί από τη μία πλευρά, τρία ακόμη μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, που αφορούν  Δικαστικά Μέγαρα της χώρας και σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή. Και από την άλλη,   είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και προχωράμε στο σχεδιασμό μας με ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων ΣΔΙΤ που θα αναβαθμίσει τις κτηριακές υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών».

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η αρχιτεκτονική μελέτη για τα Αστέρια Γλυφάδας όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ.
   Η μελέτη αφορά στο τουριστικό επενδυτικό έργο "Αστέρια Γλυφάδας" με επανάχρηση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας 5*, δυναμικότητας 400 κλινών. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, προβλέπεται η δημιουργία 115 πολυτελών δωματίων, 14 τουριστικών κατοικιών, 12 σουιτών, εκθεσιακού χώρου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, 2 εστιατορίων, αρχαιολογικού περίπατου, χώρων δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους και κέντρου αναζωογόνησης.
   Στην τουριστική επένδυση προβλέπεται επίσης η δημιουργία δικτύου για χρήση μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σταθμούς φόρτισης, δικτύου πεζοδρόμων, δύο αρχαιολογικών περιπάτων καθώς και υπαίθριων καλλιτεχνικών εκθέσεων.
   Τόσο στα καταλύματα, τα κτίσματα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και επαναχρησιμοποιείται ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί.
   To υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα θα λειτουργήσει ως One&Only της Kerzner International, η οποία θα έχει και τη διαχείρισή του. Είναι το δεύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα λειτουργεί κάτω από το συγκεκριμένο brand μετά το One&Only Kea Resort στην Κέα (Τζια) της  Dolphin Capital.
   Tα θρυλικά «Αστέρια« δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ’60 στην παραλία της Γλυφάδας από τους αρχιτέκτονες  Εμμ. Βουρέκα, Π. Βασιλειάδη και Π. Σακελλάριο υπό την εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας η οποία είχε νοικιάσει την έκταση από τον ΕΟΤ. Ο Εμμ. Βουρέκας (1907-1993), είναι ο δημιουργός πολλών έργων στην Αθήνα τις δεκαετίας ’50, 60’ 70, όπως το Hilton των Αθηνών, η Ωκεανίδα κλπ. Το 1999 η έκταση πέρασε από την Εθνική Τράπεζα στην εταιρεία ΕΣΤΡΕΛΙΑ, και αργότερα η εταιρεία «Ναυσικά ΑΕ –Τουριστικές – Καλλιτεχνικές – Ναυτιλιακές –Οικοδομικές Επιχειρήσεις» συμφερόντων ομίλου Παπαθεοχάρη 
    
   Tο 2017 η Grivalia μέσω του τουριστικού της «βραχίονα», Grivalia Hospitality, απέκτησε το 80% της εταιρείας «Ναυσικά Α.Ε.»  έναντι 29,5 εκατ. ευρώ, με το άλλο 20% να παραμένει στον όμιλο Παπαθεοχάρη.
   Η μακροχρόνια μίσθωση λήγει το 2081
    
   Υπενθυμίζεται ότι η Εστρέλια είχε σχεδιάσει τη δημιουργία γιγαντιαίου ξενοδοχείου 850 κλινών που όμως δεν προχώρησε ποτέ.
   Tην θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΑ έλαβε και η αντίστοιχη αρχιτεκτονική μελέτη για τη αναδιαμόρφωση και επανάχρηση στο εστιατόριο - café bar (πρώην συγκρότημα αποδυτηρίων-café "dreams").
   Στην συνεδρίαση της Πέμπτης εγκρίθηκε και η προσθήκη κατ' επέκταση σε υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα νέας ρομποτικής αποθήκης, σε γεωτεμάχιο που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή Νέα Σάντα Κιλκίς της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας, της εταιρείας ΕΛ.ΒΙ.ΑΛ. Α.Ε. Το θέμα αφορά στη προσθήκη κατ' επέκταση κτιρίου σε υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα, που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή 156,79 στρεμμάτων στη θέση Αγ. Παντελεήμονας της Νέας Σάντας στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, ιδιοκτησίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου (ΕΛ.ΒΙ.ΑΛ Α.Ε.). Η προτεινόμενη προσθήκη κατ' επέκταση πρόκειται να στεγάσει την νέα ρομποτική αποθήκη της βιομηχανίας, η οποία θα ακολουθήσει την αισθητική των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Νομοσχέδιο που φέρνει ακόμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την έναρξη της επένδυσης έφερε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό γίνεται η διανομή του ακινήτου και ξεκαθαρίζουν αρμοδιότητες.
   Το Σχέδιο Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής. περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου.
   Τέλος, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.
   Tα έργα που θα γίνουν μέχρι να γίνει η μεταβίβαση
   Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι θα μπορεί μέσω του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης η Lamda να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικά έργα που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των κυρίως έργων.  Είναι τα παρακάτω έργα:
   -Την ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία στη «γειτονιά της παραλίας του Αγίου Κοσμά»
   -Την αποκατάσταση του νεότερου μνημείου –υποστέγου Γ’ της Πολεμικής Αεροπορίας «Hangar C» και τη διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός κέντρου πληροφόρησης (“Experience Center”)
   -Την υλοποίηση ενός τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου, έκτασης 85 στρεμμάτων, στην περιοχή των υποστέγων πολεμικής αεροπορίας («Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών»-hangars).
   -Tην ανέγερση νέου κτιρίου «Sales Center» και
   -Την ανακατασκευή-επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου
   Η διανομή
   Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε πως χωρίζεται το ακίνητο. Σχετικά με τη διανομή με μπορντώ φαίνονται τα διατηρητέα κτίρια, με πράσινο τα διατηρούμενα, με μωβ τα χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία, με πορτοκαλί οι εκτάσεις με πλήρη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, με μπλε οι εκτάσεις με πλήρη κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και με πορτοκαλί και κόκκινες διαγραμμίσεις εκτάσεις με κυριότητα του Δημοσίου με Δικαίωμα Επιφάνειας του ΤΑΙΠΕΔ.
   Η ολοκλήρωση της διαγωνισμού για τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda Development, Hellinikon Global, θα γίνει με την καταβολή των 315 εκατ. ευρώ, ποσό πρώτης δόσης για τα συνολικά 900 εκατ. ευρώ και την παραχώρηση του ακινήτου για 99 χρόνια.


    

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Παραδόθηκε στην κυκλοφορία σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου η αναβαθμισμένη και ασφαλής πλέον γέφυρα του Πηνειού επί της παλαιάς Εθνικής οδού στα Τέμπη, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.
   Οι τελευταίες εργασίες αυτού του πολύπλοκου και σημαντικού έργου, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019, ολοκληρώθηκαν και η γέφυρα είναι πλέον έτοιμη να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής και τους οδηγούς που επιλέγουν να μετακινηθούν μέσω Τεμπών προς τους προορισμούς τους.
   Πριν την παράδοση της γέφυρας στην κυκλοφορία, πραγματοποιήθηκε μια συμβολική πρώτη διέλευσή της παρουσία, του υπουργού κ. Καραμανλή, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, του δημάρχου Τεμπών κ. Γ. Μανώλη, του δημάρχου Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρα και εκπροσώπων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.
   Οι κάρτες ελεύθερης διέλευσης διοδίων που είχαν παραχωρηθεί προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας των κατοίκων του Δήμου Τεμπών από την έναρξη των εργασιών στη γέφυρα και καθ’ όλη τη διάρκειά τους, θα έχουν ισχύ έως απόψε τα μεσάνυχτα της 8ης Μαρτίου.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.