Μετάβαση στο περιεχόμενο

elthelym

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by elthelym

  1. εχει ψιλογεμισει ο τοπος με ειδικουσ φαινεται...τι να πω? η παραπληροφορηση στο μεγαλειο της! τεσπα. μπορεις να μου δωσεις ενα λινκ να κατεβασω τον πινακα απωλειων για ααγωγους τετοιου τυπου? (moody?) ευχαριστω και παλι!
  2. σορρυ να το πω καλυτερα. εχω παροχη 5 κυβικα και πιεση 5 ατμ. θα βαλω φ32 στα ποπαπ συνολικα 15 στον αριθμο αλλα σε 2 στασεισ. (καθε μπεκ εχει 0.4 κυβικα ανα ωρα). ακουσα οτι πρεπει λεει να βαλω μικροτερο αγωγο γιατι το νερο δε θα εχει πιεση επειδη ειναι μεγαλος σε διαμετρο ο αγωγοσ! μα δεν πρεπει να εχω μεγαλο αγωγο για να ελαχιστοποιω τις απωλειες πιεσης? με το φ20 θα εχω χαμηλοτερη πιεση απο οτι με φ32 ετσι δεν ειναι? επειτα υπαρχει προβλημα αν κουμπωσω τα μπεκ πανω στο φ32 με σελλεσ? απλα πειτε μου αν εχω καποιο λαθος στο σκεπτικο μου. αυτα!
  3. εχω αντλια. καινουργια. γραφει επανω παροχη μανομετρικο ισχυ και τα διαγραμματα. πχ 5 κυβικα και μανομετρικο 40 μετρα. θελω να μεταφερω νερο σε αποσταση 100 μετρα απο την αντλια με οριζοντια μεταφορα χωρις καθολου υψομετρο. δεν εχω ουτε μανομετρο ουτε κουβα για μετρηση πιεσης και παροχης εκει στο τελος. πως μπορω να υπολογισω την πιεση και την παροχη στο τελος του σωληνα μετα απο τοσα μετρα θεωρητικα? χρειαζομαι και αλλο γνωστο στην εξισωση?
  4. ΟΚ. στην περιπτωση που εχω δικτυο με γνωστη παροχη (φανταζομαι οτι δε μεταβαλλεται της ευδαπ) πχ 3 κυβικα ανα ωρα και με δεδομενη την πιεση του δικτυου στα 3 bar, τωρα πως θα γνωριζω την πιεση και την παροχη (θεωρητικα αφου πρακτικα μπορω να τη μετρησω) μετα απο 200 μετρα του ιδιου (προηγουμενου) αγωγου φ32? να γινω πιο συγκεκριμενος. εχω μπροστα μου ενα σχεδιο που πρεπει να εγκαταστησω υπογεια αρδευση με ποπαπ. γνωριζω την παροχη και πιεση του δικτυου οπως προειπα. ΟΜΩΣ απο το σημειο που θα παρω το νερο του δικτυου μεχρι και τον κολλεκτορα μεσολαβει ενα μεγαλο διαστημα 200 μετρων που θα ειναι και το μηκος του κυριου αγωγου. η ερωτηση ερχεται στο σημειο οπου μου ζητειται να υπολογισω τις αρδευομενες στασεις και τον αριθμο των εκτοξευτων σε καθε μια με ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ την αρχικη πιεση και παροχη οπως προανεφερα. δεν μπορω να υπολογισω την θεωρητικη παροχη και πιεση εκει στον ΚΟΛΛΕΚΤΟΡΑ ομως ηοποια ειναι σιγουρα μικροτερη απο την δεδομενη του προβληματος (ποσο ομως???). σε ερωτηση που εκανα σε φιλο μηχανολογο μου ειπε για τετοιες περιπτωσεις να οριζω αυθαιρετα απωλειες πιεσης 20% απο την αρχικη πιεση για καθε 100 μετρα αγωγου και με βαση αυτο να υπολογιζω την παροχη εκει χρησιμοποιωντας τον παραπανω τυπο. ειναι σωστο αυτο? δεν υπαρχει αλλος τροπος με βαση αυτα που ζηταω παραπανω?
  5. φιλε αλεξη σε ευχαριστω για ολες τις εως τωρα πληροφοριες σου. εχω μελετησει πολλες ωρες το θεμα αυτο αλλα δεν καταφερνα να βρω λογικη εξηγηση. ναι τη μεθοδο που μου ειπες δλδ πρωτα να δω τις απαιτησεις που εχω και μετα να επιλεξω αντλια την εχω αναλυσει. αλλα εγω αναφερομαι στην περιπτωση που η αντλια υπαρχει ηδη και πρεπει εγω με βαση αυτα τα χαρακτηριστικα της να κατασκευασω με οσο το δυνατον λιγοτερα χρηματα ενα αρδευτικο υπογειο ποτισμα. δεν θα κανω τισ αγορες στα ποπαπ ουτε στις η/β αν πρωτα δεν γνωριζω με τη πιεση και παροχη θα μπορεσω να δουλεψω. ηλπιζα οτι υπαρχει καποιος μαθηματικος τυπος που να μου δωσει αυτες τισ απαντησεις αλλα εχω χαθει...δεν θελω να καταφυγω στη λυση που μου ειπε καποιος: βαλε το λαστιχο μεχρι το τελευταιο ποπαπ και μετρα την παροχη και την πιεση εκει με εναν κουβα και ενα μανομετρο...απλα πρεπει να κανω τη μελετη οπως αρμοζει σωστα να γινει. με την ευκαιρεια που μπορω να βρω αυτον τον πινακα απωλειων-ταχυτητας παροχης αγωγων για να κανω επαληθευσεις απο εκει (αν θεωρησω οτι υπαρχει ο μαθηματικος τυπος που ψαχνω)?
  6. σας ευχαριστω ολουσ για τις πληροφοριες σας...νομιζω τωρα το εχω... εχω λοιπον μια αντλια φυγοκεντρη. η αντλια εχει μεγιστο μανομετρικο 50 μετρα και μεγιστη παροχη 5 κυβικα. κοιταζω το διαγραμμα παροχης - μανομετρικου. οκ. τωρα θελω να υπολογισω τις απωλειες σε πιεση στα 100 μετρα αγωγου ΡΕ φ32 για να μπορεσω να υπολογισω την πιεση και παροχη που θα εχω μετα απο 100 μετρα με βαση το διαγραμμα της αντλιας. {h=f*l*u^2/d*2g} σωστα? πως θα υπολογισω τωρα την ταχυτητα στον συγκεκριμενο τυπο αφου αυτη εξαρταται απο την παροχη την οποια δεν γνωριζω αλλα ψαχνω να βρω?
  7. ευχαριστω πολυ. ομως αυτο δε λεω και εγω σε τοσα ποστ που εχω ριξει? γιατι μου λετε επομενως οτι η ταχυτητα ειναι σταθερη? πως γινεται να ειναι σταθερη αφου η παροχη ελαττωνεται ενω μενει σταθερη και η διατομη? με ενδιαφερει ενα σχεδιο στο οποιο η αντλια δινει 3 κυβικα ο αγωγος ειναι μικρης διατομης φ12 PE και θελω να στειλω το νερο στα 200 μετρα με μικρη ανηφορικη κλιση. το ερωτημα μου ειναι? υπαρχει περιπτωση παρα το οτι η αντλια γεμιζει τον αγωγο με νερο να μη μπορεσει ποτε το νερο να βγει απο αυτον λογω αυξημενων τριβων? με λιγα λογια στην ακρη του σωληνα εξοδου το νερο να ρεει σαν σταγονα?
  8. σορυ για την αναστατωση και το μπερδεμα. μαλλον δε το λεω καλα το ερωτημα μου....εχω μια αντλια και η οποια συνδεεται με αγωγο 200 μετρα. βαζοντας ενα παροχομετρο στην αρχη του αγωγου βλεπω 3 κυβικα/ωρα τοσα οσα λεει ο κατασκευαστης οτι βγαζει, αφου δεν εχω απωλειες στην αρχη του αγωγου ακομα.τωρα βαζοντας ενα στο τελος στην εξοδο κοντα του αγωγου ποσα κυβικα βλεπω? ιδια λιγοτερα η περισσοτερα (λεμε τωρα...)
  9. προκειται για ταχυτητα παροχη και διατομη το θεμα.... η παροχη μηδενιζεται αν δουμε ενα πινακα απωλειων πιεσης και παροχης. ειναι γνωστο αυτο.διαβασε το παρακατω που συζητησαμε και πες μου: Παράθεση: Αρχικά καταχωρημένο από elthelym Εμφάνιση Μηνύματος εξηγησε μου τοτε γιατι η αντλια αναγραφει παροχη 3 κυβικα νερου ενω στην εξοδο του αγωγου μετα απο αρκετα μετρα το νερο ειναι λιγοτερο απο 3 κυβικα... Γιατί μετά απο αρκετά μέτρα αγωγού έχεις πτώση πίεσης, βλέπε καμπύλη λειτουργίας αντλίας αφου λοιπον η παροχη ελαττωνεται αρα ελαττωνεται και η ταχυτητα.... πως λοιπον παραμενει σταθερη???!!!!! θα παρακαλουσα τουσ γνωστες του αντικειμενου που σας εχω πρηξει να μου υποδειξουν βιβλιογραφια να μελετησω...εχω ηδη τα εξης:ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΟΡΩΝΑΚΗ , ΑΝΤΛΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΠΟΥ. δε λενε και πολλα...
  10. φιλε μου πψς ειναι δυνατον να εχω ιδια ταχυτητα αλλα διαφορετικη παροχη στην αρχη και το τελος του αγωγου? ο αγωγος εχει σταθερη διατομη και η ταχυτητα του παραμενει σταθερη οπως λες. δε θα πρεπει τοτε και η παροχη να ειναι σταθερη και ιδια παντου? γιατι ομως δεν ειναι? q=u*a ειναι ο τυπος που γνωριζω. οκ η πιεση με τις απωλειες της ελαττωνει την παροχη αλλα εγω πιστευα οτι αυτο γινοταν επειδη το νερο εχανε σε ταχυτητα κατα την κινηση του μεσα στον αγωγο ενω εσυ τωρα μου λεσ οτι η ταχυτητα του ειναι σταθερη!
  11. αναφερεις οτι η ταχυτητα του ρευστου ειναι παντου η ιδια: δλδ ακομα και στα 200 μετρα θα εχω την ιδια ταχυτητα με αυτη που εχω και στα 5 μετρα?
  12. εξηγησε μου τοτε γιατι η αντλια αναγραφει παροχη 3 κυβικα νερου ενω στην εξοδο του αγωγου μετα απο αρκετα μετρα το νερο ειναι λιγοτερο απο 3 κυβικα...και ακομα τι ρολο παιζουν οι καμπυλες λειτουργιας της αντλιας που αναφερουν οτι αυξανοντας το υψος μειωνεται η παροχη...που παει το νερο??? και η ταχυτητα ειναι παντου η ιδια? αρα η παροχη ειναι παντου η ιδια ετσι? αρα θα πρεπει αφου απο την αντλια βγαινουν 3 κυβικα τοσα να βγαινουν και μετα απο 200 μετρα αγωγου ετσι? και εγω σου λεω οτι τοσα δεν βγαινουν και ας μην ειμαι τεχνολογος ουτε μηχανικος ουτε πυρηνικος φυσικος...εσυ που δηλωνεις ομως ισως μπορεσεις να με κατατοπισεις εφοσον γνωριζεις...
  13. για να υπολογισω τις απωλειες σε πιεση εχω μια αντλια με παροχη 3 κυβικα νερου και μανομετρικο 50 μετρα. τωρα θα τραβηξω αγωγο ΡΕ 200 μετρα περιπου σε οριζοντιο μηκος. εχω 3 αποριες: 1-οσο μεγαλυτερος ο αγωγος σε διαμετρο τοσο μικροτερεσ οι απωλειες σωστα? ναι αλλα ποιο ειναι το οριο στη διαμετρο? δλδ μπορω να βαλω και φ90? 2-γνωριζω οτι DP = ξ*L*U^2 / D*2g η ταχυτητα σε ποιο σημειο μετραται? στην αρχη του αγωγου η στο τελος?φανταζομαι οτι δεν ειναι η ιδια στην αρχη και το τελος του αγωγου σωστα? 3-ισχυει οτι : σε ενα αγωγο οσο νερο μπαινει τοσο νερο βγαινει??? μπορειτε να το εξηγησετε αυτο παρακαλω? ευχαριστω.
  14. αναφερομαι σε παροχη κυβικα ανα ωρα. ο αγωγος ειναι πολυαιθυλενιο. η ερωτηση αφορα γενικοτητες γιατι μεσα απο εκει θα προχωρησω σε εις βαθος επιπλεον ψαξιμο...
  15. να μαι παλι! θα ηθελα καποιες απαντησεις στο εξης: ποια η μεγιστη παροχη που μπορει να μεταφερει ενας αγωγοσ νερου? ξεκινωντας απο φ16. γνωριζω οτι ο φ16 ας πουμε μπορει να διοχετευσει 1 κυβικο περιπου...και ρωταω: 5 κυβικα η παραπανω μπορει??? αν περασουν υποθετω οτι θα πρεπει να αυξηθει η ταχυτητα του νερου σε υπερβολικα μεγαλο βαθμο...μεχρι που μπορει να φτασει? με ποιον τυπο μπορω να το καταλαβω αυτο? αν ενας αγωγος φ100 μεταφερει 1 κυβικο νερου εχουμε ροη υπο πιεση? ευχαριστω.
  16. τιποτα συγκεκριμενο...απλα εχω αποριες που πρεπει να λυσω για να προχωρησω καπου παραπερα...αλλη μια μου ηρθε σημερα: ενα λαστιχο φ20 ειδα σε ενα πινακα οτι ενδεικτικα μεταφερει εως και 1.5 κυβικα νερου περιπου. δλδ αν εχω να μεταφερω νερο 30 κυβικα ας πουμε ποιος ο λογος να μη το μεταφερει? απλα θα αυξηθει παρα πολυ η ταχυτητα του υγρου στον αγωγο. παρολα αυτα το νερο θα περασει ολο απο τον αγωγο ετσι δεν ειναι? σαφως καταλαβαινω οτι θα αυξηθει η πιεση για το λογο αυτο. λοιπον με βαση ποιον τυπο θα βρω τη μεγιστη πιεση για αυτη την παροχη και διαμετρο αγωγου για να δω αν χρειαστει να βαλω λαστιχο 6, 10 η παραπανω ατμοσφαιρων?
  17. εχεις γινει πληρως κατανοητος. ερχομαι τωρα στην κυριως ερωτηση. αν θελω απο τισ τιμες αυτες του δικτυου που προανεφερα να παρω 5 ατμ και 10 κυβικα μηπως πρεπει να παρεμβαλω δεξαμενη νερου με ακιδες η φλωτερ ετσι ωστε να τροφοδοτω την δεξαμενη απο το δικτυο και μετα να περναει το νερο στην αντλια? το λεω αυτο γιατι σκεφτηκα οτι απο τη δεξαμενη μπορω να παρω μεγαλυτερη παροχη νερου αποτι απο την ευδαπ αφου μπορω να παιξω με σωληνα μεγαλυτερης διαμετρου απο αυτον της ευδαπ. α και κατι αλλο! αν η πιεση εισοδου του νερου στην αντλια ειναι 3 ατμ και η αντλια εχει μανομετρικο 40 μετρα τι πιεση εξοδου θα εχω? θα ειναι η ιδια ειτε εχω πιεση εισοδου 3 ειτε 1 ατμ?
  18. εννοω οτι βαζοντας ενα παροχομετρο και ενα πιεσομετρο στο ρολοι της ευδαπ θα παρω τις παραπανω μετρησεις. δλδ αν ανοιξω μια βρυση στο σπιτι θα μετρησω αυτη την παροχη και αυτη την πιεση.ειναι δλδ δυνατον να υπερβω την παροχη της ευδαπ επειδη η αντλια θα προκαλεσει επιπλεον αναροφηση στον αγωγο της ευδαπ? Δεν χρειάζεται να παραθέτετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το παραπάνω μήνυμα. Εννοείται ότι η αλληλουχία των μηνυμάτων είναι παρόμοια με αυτήν της προφορικής συζήτησης. Η περιττή παράθεση δυσκολεύει την ανάγνωση, καταναλώνει πόρους και απαγορεύετεται από τους κανόνες συμμετοχής (κανόνας 8 ) CostasV
  19. να κανω αλλη μια ερωτηση: εχω νερο απο την ευδαπ στις 1 ατμ και παροχη 2 κυβικα την ωρα. θελω να αυξησω την πιεση στις 5 ατμ και την παροχη στα 10 κυβικα. τι αντλια βαζω? ο υπολογισμος μου ειναι οτι θα βαλω αντλια 4 ατμοσφαιρων (40 μανομετρικο δλδ) και παροχης 10 κυβικων ανα ωρα. σωστα? και ακομα μια ερωτηση: αν καταλαβα καλα δλδ...εφοσον η ευδαπ δινει παροχη 2 κυβικα ας πουμε και τοποθετησω αντλια με πιεστικο μπαλονακι απευθειας στην γραμμη της ευδαπ (χωρις παρεμβολη δεξαμενης) αλλα η αντλια αυτη βγαζει στην εξοδο 6 κυβικα νερου τοτε πως θα μπορεσει η αντλια να βγαλει αυτα τα 6 κυβικα αφου ειναι διαθεσιμα απο το δικτυο μονο 2? δλδ πως θα βγαλει 6 κυβικα ενω τραβαει 2? θα προλαβαινει να γεμιζει ποτε το μπαλονακι? τι θα πρεπει να κανω σε μια τετοια περιπτωση για να εχω παροχη 6 κυβικα με τη χρηση τετοιας αντλιας?
  20. ευχαριστω για καθε πληροφορια. αν μπορουσε ο φιλος να μου εξηγησει καλυτερα τι εννοει με τον ορο ισοζύγιο μάζας και ισοζύγιο ενέργειας θα ηταν πολυ ευχαριστο. επι τη ευκαιρεια οταν βυθιζω ενα υποβρυχιο σε ενα πηγαδι το μανομετρικο του ασ πουμε αναγραφει 60 μετρα. αυτο αρχιζει να μετραει απο την εισοδο του νερου στην αντλια και οχι απο την σταθερη επιφανεια του νερου σωστα?
  21. συγνωμη αλλα μου λετε οτι μια αντλια με εργοστασιακη ρυθμιση μεγιστου μανομετρικου στις 4 ας πουμε ατμ. με καταλληλη διαταξη αυξησης πιεσης στην εισοδο αναρροφησης της θα αυξησει το μανομετρικο της στην εξοδο καταθλιψης της παραπανω απο αυτο για το οποιο κατασκευαστηκε? και τοτε δεν θα ισχυουν οι καμπυλεσ της εργοστασιακης της ρυθμισης αλλα θα πρεπει να αναζητησουμε νεες καμπυλες λειτουργιας. το ρωταω αυτο γιατι σε συζητηση που ειχα με εμπορο και εγκαταστατη αντλιων απο την πολη μου με χρονια εμπειριας μου απαντησε οτι δεν ειναι δυνατον να αυξηθει η πιεση εξοδου του νερου απο την αντλια παραπανω απο τα ορια που της δινει το εργοστασιο. αλλιως λεει δε θα ηταν 40 μετρα το μανομετρικο της αλλα θα διαμορφωνοταν αναλογα με τισ εκαστοτε περιστασεις. στο αλλο δε ερωτημα που εθεσα με τουσ αγωγουσ εννουσα οτι 2 αγωγοι με νερο σε πιεση και ιδια διαμετρο ενωνονται με ταφ ας πουμε και απο την τριτη εξοδο του ταφ προκυπτει νεος αγωγος με ιδια διαμετρο με τουσ δυο απο οπου ερχεταο το νερο, την πιεση του οποιου ζητησα να μαθω.
  22. σας παραθετω παραδειγμα επιλογης αντλιας απο το βιβλιο του μ. καπου αντληση υδρευση αρδευση: ενα δικτυο μας δινει νερο με πιεση 2 ατμ. εμεις θελουμε να δωσουμε στις εγκαταστασεις μας 30 κυβικα νερο ανα ωρα με πιεση 6 ατμ. λυση: υπολογιζουμε οτι η πιεση μιασ ατμοσφερας αντιστοιχει με μανομετρικο υψος 10 μετρων. η πιεση που θα πρεπει να προσθεσει η αντλια ειναι 6-2=4 ατμ. με αθτα τα δεδομενα θα αναζητουσουμε αντλια για παροχη 30 κυβικων σε μανομετρικο υψος 40 μετρων. το ερωτημα μου ειναι: πως γινεται αυτο αφου η αντλια ειναι ρυθμισμενη να δωσει μανομετρικο στις 4 ατμοσφερεσ εμεισ να το αυξησουμε με αυτον τον τροπο? δλδ ο κατασκευαστης την φτιαχνει να βγαλει 4 ατμοσφερεσ και εμεισ της αυξανουμε την πιεση κατα 2 ατμ? και τι γινεται με το μανομετρικο τωρα? αφου αυξανεται σημαινει οτι μπορουμε να δωσουμε σωληνα μεγαλυτερου μηκουσ απο οτι με τις 4 ατμ. και θα βγαλει νερο? παρακαλω απαντηστε σαν να μιλατε με εναν πρωτοετη φοιτητη μηχανολογιας....τα εχω λιγο μπερδεμενα. αφου απαντηθει αυτο (ελπιζω) ρωταω και κατι δευτερο: εχω 2 αγωγους φ50 ας πουμε. ο ενας εχει νερο πιεσης 5 ατμ και ο αλλος 2 ατμ. τουσ αγωγους τους ενωνω σε ενα σημειο με αγωγο παλι φ50. τη πιεση θα εχει αυτος? Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής -Διορθωσε τον τίλτο, με τόνους και διαφορετική διατύπωση Ευχαριστώ terry
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.