Μετάβαση στο περιεχόμενο

hydronic

Members
  • Περιεχόμενα

    2
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

hydronic's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Γεια στους συναδέλφους. Κατ' αρχήν η χρήση της τηλεθέρμανσης για θέρμανση είναι μονόδρομος και συγκρίσεις με VRV, θερμοδυναμικά και οικονομοτεχνικά απλά δεν ευσταθούν. Ενδεχομένως να μπορούσαν να ευσταθήσουν οικονομοτεχνικά, συγκρίσεις με λέβητα πετρελαίου ή αερίου. (κατόπιν συζητήσεως). Επιπροσθέτως θα ήθελα να κάνω δύο σημαντικές παρατηρήσεις. 1ο Θέμα. Πράγματι μπορεί η Daikin να δίνει COP θέρμανσης 3 στους -10 oC. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το μηχάνημα διατηρεί την ονομαστική του ισχύ, η οποία είναι δεδομένο πως μειώνεται με την πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. 2ο Θέμα και σοβαρότερο. Η τηλεθέρμανση Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου, Φλώρινας κλπ λειτουργεί στο κεντρικό πρωτεύον κύκλωμα με ατμό απομάστευσης από τον στρόβιλο χαμηλής. Στο κεντρικό δευτερεύον κυκλοφορεί το νερό τηλεθέρμανσης σε 120 - 70 ο C. Στους οικιακούς εναλλάκτες, το τοπικό πρωτεύον ταυτίζεται με το κεντρικό δευτερεύον, ενώ το τοπικό δευτερεύον είναι το κύκλωμα της εκάστοτε οικοδομής σε ονομαστικά 80 - 60 οC. Ο ατμός που απομαστεύεται από τον στρόβιλο χαμηλής (90 MW για την Κοζάνη), εάν συνέχιζε την αποτόνωση θα παρήγαγε περίπου 80 MW έργο ατράκτου στον στρόβιλο και εν συνεχεία 70 MW ηλεκτρική ενέργεια. Μην θεωρήσει κανείς ξανά πως πρόκειται για θερμότητα της ΔΕΗ, που ούτως ή άλλως ήταν χαμένη. Πρόκειται καθαρά για χαμένη ενέργεια και θερμοδυναμικό σφάλμα. Εάν ήθελε η ΔΕΗ να προσφέρει τηλεθέρμανση, ας έφτιαχνε μία μονάδα καύσης λιγνίτη 90 MW με καλά φίλτρα έξω από την Κοζάνη, την οποία θα τροφοδοτούσε με καύσιμο σε χαμηλό κόστος και όπου θα λειτουργούσε το πρωτεύον κύκλωμα της τηλεθέρμανσης σε 120 - 70ο C. Πολλά ακόμα θα μπορούσα να εκθέσω αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου και ούτε υπάρχει και λόγος επί τετελεσμένων γεγονότων.
  2. Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα που θέλω να θίξω έχει ως εξής : Σύμφωνα με τον κανονισμό LPG 31856 (1.2.7) οι εγκαταστάσεις υγραερίου κατασκευάζονται από φυσικά πρόσωπα που κατέχουν την νόμιμη άδεια κατά τον νόμο, ήτοι είναι κατ' ελάχιστον τεχνίτες αερίων καυσίμων. Σύμφωνα επίσης με τον κανονισμό 31856, στην κατηγορία 0 δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση. Επομένως σε εγκαταστάσεις , εκ του νόμου μη ελεγχόμενες, δεν εξασφαλίζεται πουθενά πως η εγκατάσταση κατασκευάζεται από αδειούχο τεχνίτη. Στην περίπτωση όμως που εκ της χρήσης του χώρου, απαιτείται πιστοποιητικό πυρασφάλειας, τότε κατατίθεται η μελέτη του μηχανικού στην πυροσβεστική και κατασκευάζεται η εγκατάσταση υγραερίου σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. (3.1.2.4). Προς κατοχύρωση και εξασφάλιση του ορθού της εγκαταστάσεως, κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση στην πυροσβεστική, σύμφωνα με την οποία δηλώνεται πως η εγκατάσταση έχει γίνει σύμφωνα με την μελέτη. Θεωρώ προφανές πως το πνεύμα του νομοθέτη ήταν να υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση ο εγκαταστάτης, ο οποίος ως υπέυθυνος του έργου του, δηλώνει πως το εκτέλεσε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Στην πράξη όμως αυτό καταστρατηγείται, καθώς η πυροσβεστική δέχεται την δήλωση υπογεγραμμένη από τον μελετητή, τον οποίο καθιστά και επιβλέποντα. Και πάλι όμως ως επιβλέπων δεν μπορεί να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση αντί του εγκαταστάτη διότι δεν έχει αναλάβει το έργο υπεργολαβικά (με το κλειδί στο χέρι), αλλά το έργο εκτελείται με αυτεπιστασία του ιδιοκτήτη, (1.1.1). Επομένως οι ευθύνες είναι διακριτές. Εδώ βεβαίως θέλω να τονίσω και να υπενθυμίσω την μεγάλη σπουδή των αδειούχων υδραυλικών να συνυπογράφουν την βεβαίωση εκτέλεσης των εργασιών της οικοδομής για την αδειοδότηση αυτής. Ενώ στην περίπτωση του αερίου, να τονίσω την μεγάλη αγωνία τους να μην απαιτείται υπογραφή της δήλωσης εγκατάστασης από τον εγκαταστάτη αλλά μόνο από την μελετητή. Το αποτέλεσμα είναι τελικά να μην ελέγχεται από κανέναν και τελικά να μην φαίνεται πουθενά ο κατασκευαστής της εγκατάστασης, ο οποίος τελικά καταλήγουμε να είναι ο οποιοσδήποτε πιθανός ή απίθανος υδραυλικός. Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται στην πυροσβεστική Κοζάνης. Γνωρίζω πως ενδεχομένως να εφαρμόζεται σωστά ο νόμος σε άλλες πόλεις. Ρωτάω όμως μήπως κάποιος συνάδελφος γνωρίζει περί κάποιας διευκρινιστικής είτε του νόμου είτε εσωτερικά της πυροσβεστικής που να αποσαφηνίζει το θέμα. Φιλικά
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.