Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗ

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗ's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. ΝΔ-1024/71 (ΦΕΚ-232/Α/15-11-71) "Περί διηρημένης ιδιοκτησίας επί οικοδομημάτων των ανεγειρομένων επί ενιαίου οικοπέδου". ΑΡΘΡΟΝ-1. 1. Εν τη εννοία του Αρθ-1 του Ν-3741/29 και των Αρθ-1002 και Αρθ-1117 του Αστικού Κώδικος, δύναται να συσταθή διηρημένη ιδιοκτησία και επί πλειόνων αυτοτελών οικοδομημάτων ανεγειρομένων επί ενιαίου οικοπέδου ανήκοντος εις ένα ή πλείονας, ως και επί ορόφων ή μερών των οικοδομημάτων τούτω, επιφυλασσομένων των πολεοδομικών διατάξεων. Αναφέρεται διηρημένη ιδιοκτησία ως προς τα κτίρια ή μέρος αυτών (κάνω λάθος); Δηλαδή σε αγροτεμάχιο με 2 κτίσματα βάσει των ποσοστών τους (π.χ 50% έκαστος) παίρνει ο καθένας απο 1. Αντίστοιχα σε 1 κτίσμα το χωρίζουν στα 2. Άρα καταλήγουν με 100% ιδιοκτησία έκαστος επί του κτίσματος/τμήματος του και 50% στο αγροτεμάχιο. "2. Η προηγούμενη παρ.1 εφαρμόζεται μόνο επί οικοπέδων κειμένων εντός σχεδίων πόλεων, εντός ορίων οικισμών προ του 1923, καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ), όπως ισχύει. Συστάσεις διηρημένων ιδιοκτησιών σε οικοπέδα που βρίσκονται μέσα στους ανωτέρω οικισμούς, που έγιναν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι έγκυρες εκτός αν κηρύχθηκαν άκυρες με αμετάκλητη δικαστική απόφαση". Στην προηγούμενη παράγραφο γίνεται αναφορά και στα κτίσματα άρα η απαγόρευση της κάθετης δεν αφορά μόνο το αγροτεμάχιο αλλά και τα κτίσματα που τυχόν έχει. Οπότε...καταλήγω στ' ότι δεν μπορεί να μοιραστεί ένα ακίνητο σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες με διηρημένη ιδιοκτησία; Που κάνω λάθος; Και κάτι άλλο όταν χωρίζουμε τον όροφο μιας κατοικίας στα 2 δεν πρόκειται για σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας; (ή μικτής).
  2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Στο ψάξιμο όμως που έκανα εντωμεταξύ βρήκα αυτό το κείμενο απο την τράπεζα πληροφοριών του ΤΕΕ. O Σύλλογος με έγγραφό του αναφέρεται στην τροποποίηση του άρθρου 6, παρ. 2, N. 2052/1992 για τη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στα εκτός σχεδίου γεωτεμάχια. Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρεται: H κατάργηση της κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές όπως αναφέρεται με το N. 2052/1992 δημιούργησε έντονα προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων και κυρίως στις δικαιοπραξίες των ακινήτων αυτών. Παρατηρείται το φαινόμενο να επιτρέπεται η διάσπαση όγκου για την οικοδόμηση κατοικιών, βιοτεχνικών χώρων κλπ., σε περιοχές εκτός σχεδίου, ενώ αντίθετα απαγορεύεται να μεταβιβαστούν τα οικοδομήματα αυτοτελώς. Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου έχει ληφθεί υπόψη η κάθετη ιδιοκτησία στον τρόπο παρουσίασής της, αλλά δεν έχει προβλεφθεί ο τρόπος κωδικοποίησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ανεξάρτητων κτισμάτων στα εκτός σχεδίου γήπεδα. H κωδικοποίηση των άνω ιδιοκτησιών θα είναι εφικτή, μόνο αν επιτραπεί η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στα εκτός σχεδίου γήπεδα και με την προϋπόθεση ότι επιτρέπεται η διάσπαση όγκου των κτιρίων αυτών και έχει εκδοθεί νόμιμη άδεια από τις αρμόδιες πολεοδομικές Αρχές. Ουσιαστικά δεν λέει ότι υπάρχει πρόβλημα κατάτμησης και στα κτίσματα; (εδώ συγκεκριμένα μεταξύ δύο ή περισσοτέρων και όχι ενός)
  3. Καλημέρα σε όλους. Αφού σας εκθέσω την κατάσταση θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις. Διόροφο ακίνητο (ημιυπόγειο 100 μ2 και υπερυψωμένο ~+1.60 ισόγειο 100 μ2) εντός αγροτεμαχίου (εκτός σχεδίου δηλαδή) θέλουμε να το χωρίσουμε σε 3 μερίδια (κληρονομικό). Το ακίνητο έχει άδεια λυομένου 80 μ2 επι υποστυλωμάτων όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην άδεια. Απ΄οσα έχω διαβάσει αποκλείεται η σύσταση καθετού ιδιοκτησίας στο αγροτεμάχιο λόγω του Ν.2052/92. Αν θέλω όμως να κάνω σύσταση καθέτου & οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίσμα (δηλαδή ο ένας να πάρει π.χ. το ημιυπόγειο και οι άλλοι 2 να χωρίσουν το ισόγειο) με εξ αδιαιρέτου ποσοστά στο αγροτεμάχιο, τί γίνεται; ο προαναφερθέν νόμος αναφέρεται και στα κτίσματα; γιατί έτσι έχω καταλάβει. Ευχαριστώ πολύ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.