Jump to content

Harker88

Members
 • Posts

  60
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Harker88

 1. Συνάδελφοι, εγώ έστειλα email στο τοπικό τμήμα του ΤΕΕ το οποίο τη διαβίβασε στο νομικό του τμήμα. Κατά τη γνώμη μου, στο ΤΕΕ πρέπει να απευθυνόμαστε. Προς αυτό απευθύνονταν η προσφορά την οποία η Πειραιώς γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τώρα.
 2. Συνάδελφε σε εμένα για την ώρα έπεσε τηλέφωνο. Σε άλλον συνάδελφο εστάλη και επιστολή. Προσπαθώ να καταλάβω με ποια λογική μπορεί μια τράπεζα να τροποποιεί οποιοδήποτε όρο μιας σύμβασης πατώντας στις γενικότητες που αναφέρεις. Και τέλος πάντως το ΤΕΕ τί κάνει; Η προσφορά που έδωσε η τράπεζα προς το ΤΕΕ δεν είναι δεσμευτική;
 3. Αν ανατρέξεις μερικές σελίδες πιο πάνω θα δεις ότι έχει απαντηθεί ήδη αυτό το ερώτημα από εμένα, αλλά δε θα το ξαναγράψω για να μη θίγονται ορισμένοι.
 4. Ούτε εγώ αν και θα προτιμούσα εξαρχής να απέφευγες την ειρωνεία και να έγραφες την άποψή σου, όπως στο προηγούμενο ποστ. Τέλος πάντων, συνεχίζω και αναφέρω ότι σε πρόσφατη ημερίδα του αναδόχου του τοπικού κτηματολογικού γραφείου για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις ο επικεφαλής απάντησε ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι στις χρησικτησίες δέχονται ακόμη και απλό απόσπασμα κτηματολογίου. Συνεπώς, το να προτείνουμε σε πελάτες να συντάξουν εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα για αγροτεμάχια μηδαμινής αξίας σε εξαιρετικά δύσκολα ανάγλυφα είναι επί του παρόντος περιττά. Το καλύτερο που θα πετύχουμε επιμένοντας σε σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού είναι να μην τα δηλώσουν καν (προσωπικά γνωρίζω πάρα πολλές περιπτώσεις που αυτό κάνουν μόλις τους το λες). Αυτή είναι η άποψή μου.
 5. Πρέπει να έχετε υπόψιν ότι μιλάμε για αγροτεμάχια σε πολύ ορεινές περιοχές. Δε μιλάμε για οικόπεδα φιλέτα στη Μύκονο. Στα περισσότερα, όπως στο συγκεκριμένο, η πρόσβαση είναι με μονοπάτι. Επειδή Μηχανικοί σπουδασαμε και όχι αλπινιστές είναι αυτονόητο ότι πολλά θα μετρηθούν κατά προσέγγιση. Και αυτονόητο ότι με το μάτι "μετριούνταν" μια ζωή γι αυτό και δεν υπάρχουν τίτλοι. Τώρα αν εσείς συντάσσετε εξαρτημένα τοπογραφικά σε τέτοια αγροτεμάχια, τι να πω, τα συγχαρητήριά μου. Επίσης, η ειρωνεία δε σας τιμά. Ειδικά αν δε γνωρίζετε όλα τα δεδομένα.
 6. Έχω βεβαίωση προέδρου κοινότητας του 1995 που το γράφει 10 στρέμματα και Ε9 του 1997 που το γράφει 10 στρέμματα.Το μόνο που με προβληματίζει είναι οτι στο τωρινό Ε9 δηλώνεται 20 στρέμματα ενώ με gps χειρός μετρήθηκε 14 στρέμματα. Πόσο να το δηλώσω; Τοπογραφικό κανονικό δεν απαιτείται. Τσεκαρισμένο αυτό από το τοπικό γραφείο. Και απλό απόσπασμα κτηματολογίου γίνεται δεκτό. Επίσης το τοπικό γραφείο ζητά και το τωρινό Ε9, όχι μόνο το 20ετίας.
 7. Για άλλη μια φορά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Και μια ερώτηση ακόμη. Χρησικτησία που στο Ε9 του 1997 δηλωνόταν 10 στρέμματα. Τώρα δηλώνεται 20 στρέμματα. Μετρήθηκε με gps χειρός 14 στρέμματα. Τί θα συμβουλεύατε να κάνω; Να δηλώσω τα 14 στρέμματα επισυνάπτοντας σκαρίφημα φτιαγμένο με τις μετρήσεις του gps χειρός; Το τωρινό Ε9 θα προτιμούσα για την ώρα να μην το διορθώσω γιατί χρειάζεται κι άλλες διορθώσεις στα υπόλοιπα ακίνητα ( λογιστές...)
 8. Μια ερώτηση επί του αντικειμένου : Συμβόλαιο του 1994 για αγροτεμάχιο το αναγράφει 500 τμ περίπου. Τοπογραφικό που έγινε το 1995 (χωρίς συντεταγμένες) για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο (μεταγενέστερο του συμβολαίου) το υπολογίζει σε 758 τμ (Όσο πάνω κάτω είναι στην πραγματικότητα). Πόσο θα το δηλώνατε; Θα το προσκομίζατε το Τοπογραφικό; Τα 500 με συμβόλαιο και τα υπόλοιπα 268 σε ξεχωριστή δήλωση με χρησικτησια που αναφέρουν μερικοί συνάδελφοι πιο πάνω το θεωρείτε σωστή αντιμετώπιση; Σημείωση : Πρόκειται για μη οικοδομήσιμο ελαιώνα εν μέσω άλλων
 9. Δε λέμε κάτι διαφορετικό. Ο νομικός και χωρικός έλεγχος γίνεται από άτομο που έχει ελέγξει άλλα 400 συμβόλαια την ίδια ημέρα. Πολλά πράγματα θα διαφύγουν.
 10. Εννοείται ενημερώνεις τον πελάτη σου πως ότι έλλειψη βρεθεί (ή αν βρεθεί) θα αναζητηθεί από τον ίδιο από το Κτηματολόγιο και θα το αντιμετωπίσετε μαζί τότε. Γενικώς για μένα εξαρτάται από το πως θα επικοινωνήσεις το θέμα στον πελάτη σου ή το πόσο σίγουρος αισθάνεσαι γι αυτά που διαβάζεις και γράφεις ο ίδιος. Στα Κτηματολογικά Γραφεία πάντως πολύ συχνά κάνουν και σφάλματα όπως έχω διαπιστώσει ο ίδιος.
 11. Δηλαδή είσαι απολύτως σίγουρος πως ότι πήγες προσωπικά, ελέγχθηκε και παρελήφθη είναι σωστό και στην επεξεργασία δε θα απαιτηθεί κάτι άλλο; Από ποιόν νομίζεις θα ζητηθεί τότε;
 12. Συνάδελφοι, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις συλλέγονται και αποστέλλονται στο τοπικό γραφείο 1 φορά το μήνα, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ. Ο έλεγχος δε γίνεται κεντρικά. Πρόθεση των τοπικών γραφείων είναι να γίνεται και σε μικρότερα διαστήματα η αποστολή (πιθανώς και 1 φορά τη βδομάδα). Συνεπώς, εμπιστευτείτε άφοβα το ηλεκτρονικό σύστημα και ότι απορίες έχετε τηλεφωνήστε στο τοπικό γραφείο πρώτα (ή κατά την προσωπική μου άποψη σε έναν καλό συμβολαιογράφο). για να σας τις απαντήσει. Θα κερδίσετε ΑΠΕΙΡΟ χρόνο και θα αποφύγετε ΑΠΕΙΡΗ ταλαιπωρία (δεδομένου και της χαμηλής αμοιβής που θα εισπράξετε για μια δήλωση).
 13. Για το Δικαίωμα Υψούν ευρέθη και αυτό. Είναι στις αρχικές επιλογές, Νέο Ακίνητο Απ' όσο καταλαβαίνω το Κύριος Χώρος της ηλεκτρονικής δήλωσης σαν Κατηγορία συμπεριλαμβάνει το Διαμέρισμα Κατοικία και το Επαγγελματική Στέγη; Αντιμετωπίζονται σαν κάτι το ενιαίο;
 14. Η επικαρπία που γράφουν πιο πάνω οι συνάδελφοι στο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώνεται ως εξής, στην καρτέλα Δικαίωμα επιλέγετε : Δικαίωμα : ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, Είδος δικαιώματος : ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ Η κατηγορία στον πίνακα Β3 του εντύπου γνωρίζει κάποιος πως συμπληρώνεται στο ηλεκτρονικό; Τις μόνες διαθέσιμες επιλογές που βλέπω είναι : Κύριος Χώρος και Αποθήκη - Πάρκινγκ (χιλιοστά). Η Κατοικία, η Επαγγελματική Στέγη, το Δικαίωμα Υψούν ή η Άλλη Χρήση γνωρίζει κανείς πού βρίσκονται στο ηλεκτρονικό σύστημα;
 15. Συνάδελφοι, στις χρησικτησίες που έχετε μεν τα έγγραφα που αποδεικνύουν την 20ετία αλλά δεν υπάρχει τοπογραφικό, μπορούμε να υποβάλουμε και σκαρίφημα με gps χειρός; Ρωτάω γιατί στην έντυπη υποβολή το δέχονται, απ ότι με ενημέρωσαν, ενώ στην ηλεκτρονική υποβολή σε υποχρεώνει να αναρτήσεις τοπογραφικό (χωρίς να διευκρινίζεται τι τοπογραφικό θα είναι αυτό βέβαια) Και ένα ερώτημα ακόμη, στις χρησικτησίες, τί ακριβώς γίνεται όταν τις υποβάλετε τόσο σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή; Παίρνεις οριστική υποβολή ή υποχρεούσαι να προσκομίσεις κάτι περισσότερο σε μελλοντικό χρόνο; (πχ συμβόλαιο)
 16. Παρεπιπτόντως, για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας το Κτηματολογικό Γραφείο, για τις εκτός Αγρινίου δηλώσεις, βρίσκεται στα 14 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Γι' αυτό και η προηγούμενη ανάρτησή μου.
 17. Συνάδελφοι, ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω για ποιο λόγο στη συντριπτική πλειοψηφία προτιμάτε να πάτε στο Κτηματολογικό Γραφείο. Τόσο ελεύθερο χρόνο έχετε; Όταν η εφαρμογή δουλεύει χωρίς κολλήματα, που πλέον είναι το 80-90% της ημέρας, είναι υπόθεση 5 λεπτών να υποβάλλεις μια δήλωση. Το σκανάρισμα ενός σχεδίου είναι πάμφθηνο πλέον. Ενός συμβολαίου δεν το συζητάω καν, οποισδήποτε το κάνει στο δικό του μηχάνημα. Αποφεύγεις τη συσσώρευση όγκου χαρτιού (και κάνεις και καλό στο περιβάλλον). Άσε που οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείς κάτι στο μέλλον δεν ψάχνεσαι εσύ και ο πελάτης τι έστειλες. Το τραβάς από το ψηφιακό σου αρχείο. Και φυσικά την εφαρμογή τη δουλεύεις οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Σε περίπτωση απαίτησης επιπλέον στοιχείων βάζεις το e-mail σου ως στοιχείο επικοινωνίας και αποφεύγεις άλλο ένα ταξίδι προς το Κτηματολογικό Γραφείο και άλλο χαμένο χρόνο. Τέλος, όσον αφορά την πληρωμή, κατάθεση από τον πελάτη σε ένα λογαριασμό σας και αποστολή με τη δική σας κάρτα. Γενικώς, εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τα Υποθηκοφυλάκεια, θα τσουλούσε μια χαρά η διαδικασία.
 18. Δε νομίζω ότι έχεις δίκιο συνάδελφε. Θεωρώ ότι εφόσον ένας πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό για να συντάξει τη δήλωση, καλό θα ήταν ο μηχανικός να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το κάθε ακίνητο. Συνεπώς, καλό θα ήταν να ζητά την οικοδομική άδεια ή δηλώσεις αυθαιρέτου και τυχόν άλλα τοπογραφικά που υπάρχουν (εκτός του συμβολαίου) γιατί πολύ συχνά υπάρχουν ανακρίβειες. Έτσι θα μπορέσει να απαντήσει πιο υπεύθυνα στα βασικά ερωτήματα της δήλωσης (εμβαδόν οικοπέδου, κτιρίου, κτλ). Επίσης, από τη στιγμή που τα έχει τα στοιχεία, γιατί να μην τα προσκομίζει και στο Κτηματολόγιο; Τουλάχιστον στις έντυπες υποβολές η Κτηματολόγιο τα δέχεται.
 19. Συνάδελφοι επανέρχομαι. Επειδή θεωρώ καλό να επισυνάπτουμε μαζί και επιπλέον στοιχεία (όπως για παράδειγμα : οικ. άδειες, δηλώσεις αυθαιρέτου, τοπογραφικό άδειας ή/και σύστασης, συμβόλαια σύστασης, κτλ) πώς θεωρείτε ότι θα έπρεπε να το κάνουμε στο ηλεκτρονικό σύστημα; Για παράδειγμα, βλέπω ότι αν δηλώσεις ότι κατέχεις τοπογραφικό διάγραμμα και πας στα επισυναπτόμενα έγγραφα δε σου δίνεται η δυνατότητα να δηλώσεις κι άλλο τοπογραφικό. Θα προτείνατε ενδεχομένως τα υπόλοιπα τοπογραφικά (συμβολαίου, σύστασης, άδειας, κτλ) να τα κάναμε ένα pdf και να τα ανεβάζαμε σαν ένα αρχείο και να το γράφαμε στις παρατηρήσεις; Επίσης, λοιπά έγγραφα όπως έντυπα αδείας κτλ που αναφέρω πιο πάνω ή το πιστοποιητικό του συμβολαίου θα προτείνατε να τα κάναμε ένα pdf ομοίως και να τα ανεβάζαμε ως παραρτήματα του συμβολαίου αναγράφοντάς τα στις αντίστοιχες παρατηρήσεις; Η' μήπως έχετε κάτι άλλο να προτείνετε; Επιμένω για τα λοιπά έγγραφα γιατί τόσο στις οδηγίες όσο και στις έντυπες υποβολές το κτηματολόγιο επιμένει να προσκομίζουμε όσο περισσότερα στοιχεία έχουμε. Εσείς τί πιστεύετε;
 20. Συνάδελφοι, εάν θέλω να υποβάλλω λοιπά έγγραφα στην ηλεκτρονική εφαρμογή που δεν τα έχω επιλέξει σε προηγούμενο στάδιο (όπως δήλωση αυθαιρέτου ή οικοδομικές άδειες ή ένα δεύτερο τοπογραφικό), έχει καταλάβει κανείς πώς γίνεται; Επίσης, το πιστοποιητικό υποθυκοφυλακείου (που τόσο ταλαιπωρεί κόσμο στο να το πάρει), εκτός απ το να δηλώνεται απλά στην εφαρμογή που μετεγγράφη το συμβόλαιο, πού επισυνάπτεται σαν δικαιολογητικό;
 21. Συνάδελφε "κερδισμένος" δε βγαίνει κανείς από την εφαρμογή ενός καταργημένου νόμου. Όλοι χαμένοι στη μνημονιακή Ελλάδα είμαστε. Δουλεύουμε για να πληρώνουμε εισφορές και φόρους...
 22. Ποιό ακριβώς τμήμα έχει καταργηθεί συνάδελφε;
 23. Έλυσα και το μυστήριο του παρόντος ειδοποιητηρίου. Το Α2013 το είχα πληρώσει σε 2 τμήματα : 1/1/2013-31/3/2013 : 962.37 ευρω. 1/4/2013-30/6/2013 :788.16 ευρώ (όπου προσωρινά είχε "παγώσει" η επιβολή της). Σύνολο : 1750.53 ευρώ. Διαφορά : 1924.74 - 1750.53 = 174.21 ευρώ. Δηλαδή το ειδοποιητήριο που έλαβα. Δεδομένου ότι το Α+Β2014 το ρύθμισα με ενσωματωμένη την προσαύξηση, έχω ακόμη ένα μπιλιετάκι, το Β2013 (1924.74 - 1576.32 = 348.42 ευρώ) να περιμένω το Δεκέμβριο του 2018... Επιτέλους μπορώ να πληρώνω τα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΑΜΗΣΙΑΤΙΚΑ του ΤΣΜΕΔΕ Ξέρουμε αν θα πάρει κάποια παράταση εντωμεταξύ; Επίσης. για να καταλάβω, η πιο πάνω εγκύκλιος ποιό τμήμα θα καταργήσει όταν εφαρμοστεί; Κάποιο κομμάτι της διαφοράς : 1924.74 - 1576.32 = 348.48 ευρώ; Η' κάτι άλλο;
 24. Συνάδελφοι, η συγκεκριμένη εγκύκλιος ισχύει; 209549.pdf
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.