Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ilias Mentis

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Πειραιάς
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Ilias Mentis's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Χαίρομαι ιδιαίτερα για σχολιασμούς που γίνονται από συναδέλφους οι οποίοι αναφέρουν τα πλήρη στοιχεία τους και όχι κάποιο ψευδώνυμο, σε αυτούς δεν θα μπω καν στη διαδικασία να απαντήσω. Κύριε Πετράκη, συγχαρητήρια που παρουσιάζεσαι με το ονοματεπώνυμο σου, και το δικό μου πραγματικό είναι. Ασχολούμαι με την πυρασφάλεια 8 χρόνια και θα μπορούσα να διαφημίσω όχι ένα αλλά τρία συστήματα που εμπιστεύομαι και προδιαγράφω στις εγκαταστάσεις μου. Δεν είμαι οπαδός της διαφήμισης συγκεκριμένων εταιρειών σε ένα forum, κυρίως ενημέρωσης των συναδέλφων, αλλά από τη στιγμή που επιτρέπεται από τους διαχειριστές μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να περιορίσουμε τα σχόλια μας σε ενημερωτικά. Σχετικά με τα σχόλια σου 3 παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω. Δεν είναι επιλογή της κάθε εταιρείας να αναλάβει την ευθύνη των συστημάτων της. Είναι απαίτηση νομοθετημένη. Οπότε όλες οι εταιρείες κατασκευής συστημάτων στην Ελλάδα έχουν την ευθύνη της κατάσβεσης εφόσον, το ξανά επισημαίνω, ακολουθηθούν επακριβώς οι προδιαγραφές τους τόσο στην μελέτη (από τον Μηχανικό) όσο και στην εγκατάσταση (από τον τεχνικό). Ούτε εγώ είμαι της άποψης να μην διακόπτεται η παροχή τροφοδοσίας καυσίμου στις συσκευές όταν ενεργοποιείται ένα σύστημα, απλά ανέφερα το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτικό για όλα τα συστήματα (απλή ενημέρωση όχι άποψη) Διαφωνώ με την αναγκαιότητα διακοπής του συστήματος απαγωγής καυσαερίων από τη στιγμή που ένα σύστημα είναι δοκιμασμένο για την κατασβεστική ικανότητα του στις δυσμενέστερες συνθήκες, ακόμα δηλαδή και όταν λειτουργεί η απαγωγή. Επιπροσθέτως τα περισσότερα συστήματα για λίπη και έλαια χρησιμοποιούν υγρά χημικά για την κατάσβεση όχι αέρια, οπότε επηρεάζονται σε πολύ μικρό βαθμό από την απαγωγή αερίων. Παράλληλα η απαγωγή συμβάλλει στην απομάκρυνση τόσο των αερίων καύσης όσο και των παραγώγων αερίων της κατάσβεσης έτσι ώστε να μην διαχέονται στον υπόλοιπο χώρο.
  2. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αναφορικά με την παράθεση του συναδέλφου στην 61047 ..... "Στην περίπτωση ενεργοποίησης οποιουδήποτε συστήματος κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, όλες οι συσκευές παροχής ηλεκτρικής ισχύος ή καυσίμου που προσδίδουν θερμότητα σε όλο τον προστατευόμενο εξοπλισμό, πρέπει να διακόπτουν τη λειτουργία τους." θέλω να διευκρινίσω τα εξής: 1) Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο παράρτημα Β της απόφασης όπου παρατίθενται ενημερωτικά στοιχεία από το πρότυπο NFPA 17A. 2) Στην παράγραφο 6 της απόφασης αναφέρεται χαρακτηριστικά: " Στα συστήματα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής που συμμορφώνονται με το πρότυπο NFPA 17A, απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμών διακοπής παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και του καυσίμου (υγραερίου, φυσικού αερίου κ.λπ.) σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού κατάσβεσης ώστε να μην μεταδίδεται θερμότητα στον προστατευόμενο εξοπλισμό. Στα συστήματα που δεν συμμορφώνονται με το πρότυπο NFPA 17A, η τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή θα τηρείται με ευθύνη του μελετητή - εγκαταστάτη μηχανικού" Οπότε: δεν απαιτείται να διακόπτεται η παροχή τροφοδοσίας ρεύματος, φυσικού αερίου κ.λπ. σε όλα τα συστήματα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, παρά μόνο σε εκείνα που είναι σύμφωνα με το NFPA 17A και όταν το ορίζει στις προδιαγραφές του ο κατασκευαστής του συστήματος. και αυτό είναι επιβεβαιωμένο, συνάδελφοι μην επιτρέπετε σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να σας λένε ότι θέλουν.
  3. Συνάδελφοι, τα συστήματα κατηγορίας "F", όπως τα ορίζει η Πυροσβεστική, κυμαίνονται περίπου από 400,00€, έως 1500,00€, ανάλογα το μέγεθος της χοάνης, την ποσότητα των καπναγωγών και το είδος και την ποσότητα των συσκευών που είναι σε χρήση, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κόστος γιατί κάθε περίπτωση μελετάται διαφορετικά. Το μεγάλο κενό στην Ελλάδα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορέας ο οποίος να πιστοποιεί συστήματα τοπικής κατάσβεσης για λίπη και έλαια ως προς την κατασβεστική τους ικανότητα. Το αποτέλεσμα είναι ο Μηχανικός να ακολουθεί επακριβώς τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του συστήματος στην μελέτη και να αναλαμβάνει την ευθύνη της υλοποίησης και εγκατάστασης. Σε περίπτωση που έχουν γίνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ όπως ορίζει ο κατασκευαστής και φυσικά το σύστημα συντηρείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές , την ευθύνη για την αποτυχία κατάσβεσης σε ενδεχόμενη πυρκαγιά φέρει αποκλειστικά ο κατασκευαστής. Η άλλη εναλλακτική είναι να προδιαγράψει ο Μηχανικός σύστημα το οποίο είναι πιστοποιημένο από τα Αμερικάνικα Underwriters Laboratories (γνωστό και ως πιστοποιημένο κατά NFPA 17A - UL300), το οποίο έχει δοκιμαστεί στις δυσμενέστερες περιπτώσεις πυρκαγιάς και φυσικά κοστίζει αρκετά παραπάνω. Το NFPA 17A δεν απαιτεί την διακοπή του συστήματος απαγωγής αερίων για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί δηλαδή τα πιστοποιημένα συστήματα έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες στις οποίες η απαγωγή συνεχίζει να λειτουργεί κατά την διαδικασία της κατάσβεσης.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.