Μετάβαση στο περιεχόμενο

theonik

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

theonik's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Όσον αφορά την λειτουργία στα 45Hz αντί στα 50 δεν το έχουμε δοκιμάσει μιας και ίσως να έχουμε πρόβλημα απόδοσης στο πόσο καλά ο αναλυτής (δεξαμενή άλεσης πολτού) "κόβει" με την φτερωτή του την ίνα χαρτιού. Θα το δοκιμάσω όμως αν και από την κατασκευάστρια εταιρία των μηχανολογικών εξαρτημάτων είναι προκαθορισμένες οι στροφές της φτερωτής όπως επίσης και η σχεδίαση της φτερωτής. Για το PID που λες, μου ήρθε ακριβώς μετά που έφυγα από το γραφείο σαν ιδέα και βλέπω σήμερα να το έχεις γράψει και εσύ! Είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω. Και για τις αρμονικές που λες x_user ίσως να έχεις δίκιο μιας και ενώ το είχαμε κατά νου δεν έχουμε προλάβει να τις μετρήσουμε. Ο συγκεκριμένος power analyzer που είχαμε βάλει δεν έδινε μεγέθη αρμονικών. Θα βάλουμε έναν άλλο που έχουμε. Σας στέλνω κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Το xls output του power analyzer με τις μετρήσεις. Η γκρι περιοχή σημαίνει κανονική διακοπή λειτουργίας λόγω δεδομένων διεργασιών και η κόκκινη περιοχή λόγω "θερμικού". Τα 1-2 λεπτά που περνάνε μέχρι την επανεκκίνηση είναι απλά ο χρόνος που κάνει ο χειριστής ούτως ώστε να κάνει reset τον inverter και να επανεκιννήσει την ακολουθία. Ευχαριστώ πάντως για τις μέχρι τώρα συμβουλές σας.
  2. Φίλε Antoni σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Ναι, τα χαρακτηριστικά του νέου μοτέρ είναι διαφορετικά αλλά έχουν περαστεί στον inverter. Η μόνη διαφοροποίηση που έχουμε δώσει είναι στο ονομασικό ρεύμα του μοτέρ που αντί να γράψουμε το τυπικό 470Α του έχουμε δηλώσει 530Α ώστε να είναι κάπως λιγότερο "προστατευτικός" ο inverter ως προς το μοτέρ. Θεωρώ ότι με αυτή την αλλαγή έχουμε ελεγχόμενο ρίσκο καθώς με τον energy analyzer καταγράφουμε κανονικότατες τιμές και φυσικά πριν τον inverter, με τον soft starter το μοτέρ σήκωνε έστω και για λίγα δευτερόλεπτα 2000A! Όσον αφορά την ψύξη του, ο inverter είναι σε ένα δώμα με dedicated κλιματιστικό στους 22 βαθμούς το οποίο και δουλεύει φυσικά επί 24ώρου βάσεως. Τέλος, σχετικά με αυτά που αναφέρεις με τις στροφές του μοτέρ εμείς έχουμε προγραμματίσει τον inverter με χρόνο εκκίνησης 20 δευτερόλεπτα (στην εκκίνηση σπάνια έχουμε πρόβλημα) και στην normal λειτουργία του δουλεύει στο 100% των στροφών του. Αν το φορτίο για κάποιο λόγο αυξηθεί (πχ πέσει μια μπάλα χαρτιού - αυτή είναι περίπου ένα κυβικό μέτρο - στην δεξαμενή πολτοποίησης και οποία καλείται και αναλυτής) τότε για να μην σηκώσει αναίτια ρεύμα του είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να ρίξει στροφές για να μειώσει το απαιτούμενο ρεύμα. Εκεί συχνά ρίχνει προστασία. Το κουφό είναι πως ο inverter τυπικά ρίχνει προστασία αν για 60 συνεχόμενα δευτερόλεπτα έχει πάνω από το 20% του ονομαστικού του ρεύματος (δηλωμένο ονομαστικό 530Α άρα το +20% αντιστοιχεί σε 600Α). Σε ερώτησή μου στην εταιρία ο χρόνος των 60 δευτερολέπτων που έχουμε ρυθμίσει είναι και ο μέγιστος.
  3. Έχω μιλήσει με το service της Ansaldo και μέχρι στιγμής το μόνο που μου είπαν είναι να κοιτάξω τη μόνωση του μοτέρ...Ενός μοτέρ βέβαια ολοκαίνουργιου ΑΒΒ, 1 έτους. Θα την τσεκάρω αν και το πρόβλημα το έκανε και παλαιότερα ο inverter σε άλλο μοτέρ οπότε συμπεραίνω ότι δεν είναι πιθανό να έχει πρόβλημα η μόνωση του μοτέρ ούτε και το καλώδιο ισχύος από τον inverter στο μοτέρ. Η ελληνική εταιρία που τότε μας είχε εγκαταστήσει τον inverter (όταν δούλευε με το παλιό μοτέρ γιατί η σύνδεση με το καινούργιο έγινε πρόσφατα και από το δικό μας συνεργείο) δε μπόρεσε να μας βοηθήσει. Συνολικά το ιστορικό έχει ως εξής: 1. Εγκατάσταση του inverter εταιρίας Ansaldo και σύνδεσή του με παλιό μοτέρ σύμφωνα με τα σχέδια ελληνικής εταιρίας. Ικανοποιητική λειτουργία αλλά συχνές διακοπές λόγω Ioverload. 2. Κατάργηση inverter και παλιού μοτέρ όγω κλεισίματος της συγκεκριμένης μονάδας του εργοστασίου (πολτοποιητικό) 2. Ανάγκη για ένα νέο μοτέρ (ΑΒΒ 250KW) σε νέο πολτοποιητικό και χρήση soft starter. Καλή και αδιάκοπη λειτουργία αλλά υψηλά ρεύματα. 3. Αποσύνδεση του soft starter και σύνδεση του inverter που ήταν εδώ και καιρό ανενεργός στο παλιό πολτοποιητικό για μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Θεαματικά αποτελέσματα οικονομίας ρεύματος αλλά εμφάνιση 4-5 διακοπών την ημέρα λόγω Hardware Trip Ioverload.
  4. Καλημέρα σας Στην βιομηχανία (χαρτοποιία) που εργάζομαι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με έναν inverter. Περιληπτικά το setup – συνδεσμολογία έχει ως εξής: Στο εργοστάσιο υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή στην οποία αναδεύεται το παλιόχαρτο με ποσότητες νερού για την μετέπειτα δημιουργία πολτού. Η ανάδευση δημιουργείται μέσω μιας φτερωτής παράλληλης με τη βάση της κυλινδρικής δεξαμενής η οποία δέχεται κίνηση από ένα ABB τριφασικό μοτέρ 250kW, ονομαστικών στροφών 993rpm και ονομαστικού ρεύματος In = 451A. Μέχρι πρότινος για την εκκίνηση του μοτέρ χρησιμοποιούσαμε έναν soft starter. Το ρεύμα όμως εκκίνησης πολύ συχνά έφτανε τα 2000 Α μια τιμή η οποία μας προβλημάτιζε κατά την χρέωση της ισχύος από τη ΔΕΗ. Εδώ και περίπου ένα μήνα έχουμε συνδέσει έναν inverter 335kW/610Α κατασκευής Ansaldo. Με την τοποθέτηση του inverter έχουμε επιτύχει γραμμική σχεδόν αύξηση του ρεύματος κατά την εκκίνηση μιας και η ταχύτητα ανεβαίνει βαθμιαία και μηδενισμό των peaks σε ampere. Από τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι φανερή η μείωση της χρέωσης ισχύος. Όλα καλά λοιπόν εκτός από το γεγονός ότι αρκετές φορές μέσα στο 24ωρο ο inverter ρίχνει θερμικό. Μετρήσαμε με έναν energy analyzer το ρεύμα πριν ακριβώς από την ενεργοποίηση της προστασίας του κινητήρα αλλά οι τιμές των ampere είναι σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα 300-400Α. Σημειώνω επίσης ότι ο inverter μέσω του εξωτερικού πάνελ με το οποίο αλλάζουν οι παράμετροί του είναι ρυθμισμένος να ενεργοποιεί την προστασία όταν έχουμε ρεύμα πάνω από 600Α για 60sec χρόνου. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συμβαίνει αλλά ο inverter συνεχίζει να βγάζει το ίδιο μήνυμα Ioverload παρόλο που η ανοχή που του έχουμε δώσει είναι πολύ μεγάλη. Καμιά ιδέα για να αρχίσουμε να κάνουμε γόνιμη κουβέντα?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.