Μετάβαση στο περιεχόμενο

dimitriosb

Members
  • Περιεχόμενα

    23
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

dimitriosb's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. και το δικο μου ειδοποιητηριο γραφει εισφορες 2.538,66 και με εχει στη 2η κλαση. Η ισχυς του νομου αρχικα ηταν απο 01.01.2012, αρα απο τοτε θα επρεπε να ειμαι στην 2η κλαση και απο 01.01.2015 στην 3η κλαση ομως, στις 5 δεκεμβριου 2011 ειχε βγει μια εγκυκλιος απο τη γενικη γραμματεια κοιν. ασφαλισεων (απο καποιο αρμοδιο τμημα της) που τη διαβασα....η οποια εγκυκλιος ελεγε πως ο νομος τελικα θα ισχυει απο 01.07.2011 και οχι 01.01.2012, κατα συνεπεια θα επρεπε να ειχα μπει στην 2η κλαση την 01.07.2011 και στην 3η κλαση την 01.07.2014 (και το ειδοποιητηριο που βγηκε τωρα να εχει εισφορες της 3ης κλασης). αντε να βγαλεις ακρη.
  2. εννοειται πως πηγαινεις στο ΤΣΜΕΔΕ και παιρνεις κωδικο πληρωμης σε τραπεζα. με τον κωδικο αυτο πηγαινεις αττικης με την καρτα. δεν υπαρχει κ αλλη τραπεζα που να παρεχει τετοια υπηρεσια.
  3. η τραπεζα αττικης εχει βγαλει την VISA technocard, που μπορεις να πληρωσεις τις εισφορες σε 12 ατοκες. κατι ειναι και αυτο.
  4. κατα την αποψη μου, οχι. Αυτός ο νέος τρόπος υπολογισμού αυξάνει το φορολογητέο εισόδημα και τον φόρο που τελικά καλείται να αποδόσει ο ελευθερος επαγγελματιας. για το μισθωτο: Γ. ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ & ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Άρθρο 47 ΚΦΕ 1. Τι εκπίπτει από το εισόδημα του άρθρου 45; Το εισόδημα που καθορίζεται στο άρθρο 45 αποτελεί το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Από αυτό το εισόδημα εκπίπτουν: Κάθε ποσό για φόρο, τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου που βαρύνει αυτό το εισόδημα. Οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επιβάλλονται με νόμο και βαρύνουν το μισθωτό. Το ποσό που απομένει, μετά τη διενέργεια των εκπτώσεων αυτών αποτελεί το καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και πάνω σε αυτό γίνεται παρακράτηση του φόρου. οπως εχω δει, αυτο το αρθρο δεν εχει τροποποιηθει καθολου απο τον προσφατο εφαρμοστικο. διατηρω επιφυλαξη για τη γνωμη μου, παρολα αυτα εχω ρωτησει ηδη 2-3 λογιστικα γραφεια και συμφωνουν με την αποψη μου. καταλαβαινω παντως πως ειναι αρκετα μπερδεμενο σημειο και ουσιαστικα θα διευκρινιστει του χρονου την ανοιξη που θα αρχισουμε ολοι να συμπληρωνουμε τις δηλωσεις οικ. ετους 2011.
  5. επαναλαμβάνω πως τα αρθρα 8 και 9 αφορουν δαπάνες οι οποίες πρωτα εξεπιπταν απο το καθαρο εισοδημα, ενω τωρα πλεον δεν εκπιπτουν. σε οτι αφορα τους μισθωτους ομως, οι ασφ. εισφορες δεν ηταν ποτε δαπανες που εξεπιπταν απο το καθαρο εισοδημα. αντιθετως, το καθαρο εισοδημα προεκυπτε αφου πρωτα αφαιρουνταν οι εισφορες. για αυτον ακριβως το λογο, το αρθρο 47 του ΚΦΕ με το οποιο υπολογιζεται το προς φορολογηση εισοδημα των μισθωτων εχει παραμεινει αυτουσιο, χωρις καμμια αλλαγη.
  6. θα διαφωνησω. στον μισθωτο, το καθαρο εισοδημα προκυπτει εξ ορισμου ως μικτο εισοδημα - ασφαλιστικες εισφορες, συμφωνα με το αρθρο 47 του ΚΦΕ. στον ελ. επαγγελματια, το καθαρο εισοδημα προκυπτει εξ ορισμου επισης ως εσοδα - εξοδα, οπως αλλωστε υπολογιζεται και στο Ε3. οι ασφ. εισφορες του ελ. επαγγελματια ποτε δεν υπολογιζονταν για τον προσδιορισμο του καθαρου εισοδηματος, απλα εξεπιπταν μετα τον προσδιορισμο αυτου (και τωρα απλα δεν θα εκπιπτουν).
  7. σε προηγουμενη ερωτηση, στην οποια ειχα παραθεσει την απαντηση μου...περι φορολογησης στις μικτες πλεον αποδοχες (χωρις να αφαιρουνται πρωτα δλδ οι ασφαλιστικες εισφορες)...θα μου επιτρεψετε να παρω πισω την απαντηση που ειχα δωσει..επιφυλασομαι για το τι πραγματικα γινεται στην περιπτωση των μισθωτων...το αρθρο 47 του κωδικα φορολογιας εισοδηματος που οριζει ποιο ειναι το προς φορολογηση εισοδημα των μισθωτων, εχει παραμεινει το ιδιο, δεν αλλαξε απο τον εφαρμοστικο νομο που ψηφιστηκε..κατα συνεπεια, ειναι πολυ πιθανο οτι η φορολογηση στις μικτες αποδοχες να αφορα μονο ελευθερους επαγγελματιες και απο τους μισθωτους να αφαιρουνται κανονικα οι ασφ. εισφορες...ειδωμεν.
  8. και μιας και ο τιτλος του αρθρου ειναι "απο μισθωτος ελευθερος επαγγελματιας"....να πεταξω ετσι στο ασχετο μια κουβεντα για προβληματισμο...ειμαστε το μονο ταμειο στο οποιο δεν υπαρχει τροπος υπολογισμου της συνταξης για καποιον που εχει δουλεψει και σαν μισθωτος και σαν ελευθερος επαγγελματιας...οι μισθωτοι μηχανικοι, οκ, πανε οπως το ικα..για τους Ε.Ε. οκ, υπαρχει σαφης τροπος υπολογισμου....για οσους εχουν δουλεψει και με τους 2 τροπους δεν υπαρχει φορμουλα υπολογισμου συνταξης.....γελοιο η οχι ? ...ασχετο με το τοπικ, απλα το γραφω για να σκεφτειτε τα χαλια του ταμειου μας.
  9. θα βαλεις το μικτο σου εισοδημα στην κλιμακα. απο τον φορο που θα βγει, αφαιρεις το 20% των ασφαλιστικων εισφορων που εχεις πληρωσει.
  10. διαβασα σημερα ενα αρθρο στο www.capital.gr ( http://www.capital.gr/News.asp?id=1241257 ). η τελευταια παραγραφος αναφερεται στος νεους μηχανικους. θεωρω πως αυτο το αρθρο ειναι εντελως λανθασμενιο σε σχεση με οσα αναφερονται στις παραγραφους 14 & 15 του αρθρου 44 του εφαρμοστικου. εντυπωση μου ειναι πως η αυξηση των εισφορων % επι της πρωτης ασφαλιστικης κατηγοριας σε κυρια-επικουρικη-προνοια-ασθενεια αφορα μονο τους παλιους ασφαλισμενους, ενω, απο την αλλη μερια, οι νεοι ασφαλισμενοι θα ειναι υποχρεωμενοι καθε 3 χρονια να ανεβαινουν ασφαλιστικη κατηγορια. οπως τα γραφει στο capital, οι νεοι ασφαλισμενοι ΚΑΙ θα εχουν την ιδια % αυξηση στις ασφαλιαστικες εισφορες οπως οι παλιοι ΚΑΙ θα ειναι υποχρεωμενοι καθε 3 χρονια να αλλαζουν κατηγορια. θα παρακαλουσα για τη δικη σας γνωμη και εντυπωση σε σχεση με οσα περιεχονται το αρθρο 44 του εφαρμοστικου. και βέβαια όποιος διαβάσει το λινκ που πόσταρα θα δει ότι υπαρχει και τραγικό λαθος στο σημείο που αναφέρεται στην αύξηση εισφορών επικουρικής - προνοίας και ασθενείας. η τελευταία παράγραφος είανι εντελώς λαθος. ήδη έστειλα e-mail στη συντάκτρια, και περιμένω απαντηση. ειναι απαραδεκτη αυτου του ειδους η πληροφορηση. μου εχει ξανατυχει παντως με το συγκεκριμενο site και μου εστειλαν συγνωμη μεσω e-mail, αλλαζοντας ταυτοχρονα το κειμενο.
  11. ο νομος αφορα μονο την κυρια συνταξη. η ειδικη προσαυξηση συμφωνα με οσα μου ειπαν απο τη γενικη γραμματεια κοινωνικων ασφαλισεων, συνεχιζει να ειναι ως εχει και σε οτι αφορα τις εισφορες της και σε οτι αφορα τις παροχες της. δεν αποτελει τμημα της κυριας συνταξης, αποτελει μια ξεχωριστη, επιπλεον της κυριας συνταξης, παροχη. απλα παρεχεται απο το τμημα κυριας συνταξης. ολοι οι παλιοι ασφαλισμενοι ειναι υποχρεωμενοι να πληρωνουν ειδικη προσαυξηση. καθως επισης και ολοι οι νεοι ασφαλισμενοι, με το που συμπληρωνουν 35 ετη ηλικιας και 10 χρονια ασφαλισης (πρεπει να ισχυουν ταυτοχρονα και οι 2 αυτες προϋποθεσεις για να ειναι υποχρεωτικο, αλλιως ειναι προαιρετικο). το ΕΤΑΑ θα διατηρησει την αυτοτελεια του. ο νεος νομος δεν αναφερει πουθενα πως το ΤΣΜΕΔΕ θα συγχωνευθει με αλλα ταμεια. αντιθετως, αναφερει πως το ΕΤΑΑ θα παραμεινει αυτονομο, αλλα θα καταβαλλει μονο του τη βασικη συνταξη των 360 ευρω. επισης, ο νεος νομος αναφερει, νομιζω, και για την ιδιοτητα ΤΣΜΕΔΕ, πως θα συνεχισει να ισχυει κανονικα, εφοσον αυτο προβλεπεται απο το καταστατικο του ταμειου. για τις συνταξεις γιατρων / δικηγορων δεν ξερω να πω κατι. θυμαμαι απλα πως και οι γιατροι ειχαν μια προσαυξηση στην κυρια συνταξη τους, κατι παρομοιο με τη δικη μας ειδικη προσαυξηση. και σε οτι αφορα το αρθρο 38, δεν αναφερει πουθενα πως η ειδικη προσαυξηση λογιζεται ως κυρια συνταξη. απλα αναφερει πως για την παρακρατηση θα πρεπει να υπολογιζεται η συνολικη συνταξη που παιρνει ενας μηχανικος, δηλαδη η κυρια + η ειδ. προσαυξηση. σε οτι αφορα την ασφαλιση στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΕΤΑΑ γενικοτερα, διαβασε το αρθρο 27 του νέου νόμου, προς το τέλος του άρθρου. είναι σαφές/
  12. μη ξεχνας ομως φιλε μου πως αλλιως υπολογιζοταν η συνταξη για τους παλαιους ασφαλισμενους του ταμειου (επαιρνες συγκεκριμενο ποσο ειτε μισθωτος ειτε με μπλοκακι) και αλλιως για τους νεους (οι μισθωτοι πηγαιναν οπως αυτοι του ΙΚΑ)....κατα συνεπεια αυτη η 20% αυξηση εκρυβε πολλες σκοπιμοτητες απο πισω.
  13. καλα ρε παιδια, μην ασχολειστε με την ενωση συνταξιουχων, μιλαμε για απιθανα ατομα, εδω ο προεδρος τους γραφει αρθρα και λεει πως αν δεν αυξηθουν 30% οι συνταξεις των μηχανικων θα γινει επανασταση. δεν παιζει προβλημα, το ταμειο εχει πολλα λεφτα στην ακρη και θα εχει ακομα περισσοτερα, αν σκεφτουμε οτι οι εισφορες θα συνεχιζουν να πληρωνονται οπως πληρωνονται μεχρι τωρα, ενω ταυτοχρονα η 13η και 14η συνταξη κοβονται...οποτε οι υπολοιπες 12 συνταξεις να ειναι τουλαχιστον σε ενα αξιοπρεπες επιπεδο, τουλαχιστον 1.500 ευρω και οχι 650 οπως ειναι του πρωην ΤΕΒΕ
  14. εχεις δικιο. υπαρχει σωστοτερη σχεση μεταξυ αυτων των δυο. ειδικοτερα για την ειδ. προσαυξηση , ειναι πολυ μεγαλη η ανταποδοτικοτητα του συγκεκριμενου κλαδου. παιρνεις παρα πολλα σε σχεση με αυτα που δινεις. Για αυτο και πιστευω πως καποια στιγμη θα μειωθει....η θα αυξηθουν οι αντιστοιχες εισφορες. και αυτο θα γινει οταν η αναλογιστικη μελετη του συγκεκριμενου κλαδου αρχισει να βαραει κοκκινο. παντως, στο ΤΣΜΕΔΕ δεν θα πηγαινα να ρωταγα. αυτοι εκει δεν υπηρχε περιπτωση να σου απαντησουν κατι διαφορετικο. η γραμματεια κοινωνικων ασφαλισεων και το ΤΕΕ ειναι πολυ πιο αξιοπιστες πηγες.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.