Μετάβαση στο περιεχόμενο

perseas

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

perseas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Εφόσον οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (ως τέτοιους τους θεωρεί η Εφορία) και αναφέρονται και στο άρθρο 39 (παρ. 9), δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην ισχύσουν οι εκπτώσεις του άρθρου 98. Στην περίπτωση που δεχθεί κάποιος αυτή την ερμηνεία του νόμου (την μη-εφαρμογή των εκπτώσεων δηλαδή), τότε υπάρχει αντικίνητρο για την καταγραφή σε ΑΠΔ των εργαζόμενων με μπλοκάκι: καλύτερα να συνεχίσουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, χωρίς ΑΠΔ, και να πληρώνουν (σε συνεργασία με τις εταιρείες τους) τις ασφαλιστικές εισφορές, μειωμένες σύμφωνα με το άρθρο 98. Γνωρίζει κανείς αν το ΤΕΕ έχει άποψη επί του θέματος;
  2. Από που προκύπτει ότι δεν έχουν εφαρμογή οι μειώσεις του άρθρου 98 για τα μπλοκάκια; Έχω διαβάσει τον νόμο και πουθενά δεν βρήκα σχετική αναφορά. Αντιθέτως διαβάζω στην παρ. 4 του άρθρου 38 το ακόλουθο: 4. Τυχόν υψηλότερα ή χαμηλότερα των οριζομένων στην παράγραφο 1 ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης ασφαλισμένου και εργοδότη που προβλέπονταν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος αναπροσαρμόζονται ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ούτως ώστε από 1.1.2020 να διαμορφωθούν στο αντίστοιχο ποσοστό που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο. Νομίζω αυτό συμπεριλαμβάνει και τις χαμηλότερες εισφορές για τους μηχανικούς ως προερχόμενους από ΕΤΑΑ / ΕΦΚΑ μέχρι 1.1.2020, βάσει του άρθρου 98.
  3. Δεν μου είναι ξεκάθαρο από όσα διάβασα αν οι διατάξεις του άρθρου 98 για τους μηχανικούς (μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το 2020) εξακολουθούν να εφαρμόζονται ή όχι για όσους μηχανικούς υπαχθούν στο άρθρο 39 (υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από εργοδότη). Οι υπαγόμενοι στο άρθρο 39 δεν είναι μισθωτοί, αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες με αποκλειστικό εργοδότη (μπλοκάκι) και εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητα (και τα βιβλία) του ελεύθερου επαγγελματία (π.χ. μπορούν να εκδώσουν αποδείξεις και σε άλλους εργοδότες, ενημερώνοντας βέβαια τον ΕΦΚΑ). Άρα θεωρώ πως πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται σε αυτούς οι διατάξεις του άρθρου 98 για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών.
  4. Να μην ξεχνάμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ καθιστά πολλές ηλεκτρονικές πληρωμές εκπρόθεσμες επειδή δεν συνεργάζεται με άλλες τράπεζες πλην Αττικής και Εθνικής και για τις υπόλοιπες τράπεζες ένα κενό στην αιτιολογία πληρωμής (ακόμα και στο τέλος) αρκεί για τους φωστήρες του ΤΣΜΕΔΕ ώστε να απορρίψουν την πληρωμή και να χρεώσουν πρόστιμα, προσαυξήσεις, αλλαγές ασφαλιστικών κατηγοριών και ότι άλλο τους κατέβει.
  5. Προσπαθώ να υποβάλλω ηλεκτρονικά (όπως είναι υποχρεωτικό) την φορολογική μου δήλωση και τώρα στο έντυπο Ε3 αντιμετωπίζω το εξής μήνυμα λάθους: Μου ζητάει να συμπληρώσω τον κωδικό 344 (εξωλογιστικός υπολογισμός κερδών) επειδή έχω συμπληρώσει τον κωδικό 551 (λογιστικός υπολογισμός κερδών). Χθες δεν μου έβγαζε αυτό το μήνυμα, αν και είχα συμπληρώσει τον κωδικό 551. Προφανώς κάτι άλλαξαν σήμερα στην Γ.Γ.Π.Σ. και βγαίνει αυτό το (ακατανόητο σε εμένα) μήνυμα. Αναρωτιέμαι αν έχει καμία λογική να υποβάλλουμε φορολογική δήλωση και παράλληλα να τροποποποιούν τους κανόνες υποβολής.
  6. Ως προς τα ενοίκια σε κατοικία (μέρος της οποίας έχει παραχωρηθεί ως επαγγελματική στέγη στον μηχανικό), αν κατάλαβα καλά ισχύει ως κανόνας ότι θεωρείται επαγγελματικό έξοδο το 1/3 του ποσού του ενοικίου;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.