Μετάβαση στο περιεχόμενο

M_TSANT

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

M_TSANT's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις απαντησεις - κι αυτή για τη σπορά γιατί μου φαίνεται καλή ιδέα εν τέλει - Η πρόθεσή μου είναι να καταλήξω ότι το οικόπεδο έχει πρόσωπο στο εκτός σχεδίου τμήμα. Κι αυτό γιατί δεν έχω βρεί κάπου στη νομοθεσία κάποια εγκύκλιο ή νόμο που να λέει ότι η οριοθέτηση ενός οικισμού αποτελεί ταυτόχρονα κατάτμηση του οικοπέδου. Η ιδιοκτησία παραμένει μία και εννιαία. Καταλήγω να έχω πρόσωπο στο εκτός σχεδίου κομμάτι αλλά να οικοδομήσω στο εντός κομμάτι με όρους δόμησης εντός οικισμού <2000 κατοίκων.
  2. Αγαπητοί συνάδελφοι μετά από πολύ ψάξιμο στα αντίστοιχα posts και στη νομοθεσία χωρίς να βγάλω κάποιο ασφαλές συμπέρασμα αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το καινούργιο post. Η περίπτωση είναι αρκετά πολύπλοκη και μπερδεμένη. Επισυνάπτω ένα σκαρίφημα για την καλύτερη κατανόηση του θέματος. Α. Αγροτεμάχιο "Α" αγοράστηκε το 1976 με έκταση συμβολαίου 10στρέμματα όπου στο τοπογραφικό του συμβολαίου δεν αναφέρονται δρόμοι. Β. Το 1977 εκδίδεται άδεια οικοδομής κατοικίας και εμφαίνεται δρόμος Α στην δυτική πλευρά του αγροτεμαχίου. Γ. Το 1979 εκδίδεται 2η άδεια περίφραξης όπου στο νεό τ/δ φαίνεται και δεύτερος δρόμος Β στη βόρεια πλευρά του γηπέδου. Δ. Το 1988 και πρίν την οριοθέτηση του οικισμού κοινοποιείται απόφαση στο τμήμα πολεοδομίας και πολεοδομικών εφαρμογών απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου η οποία το χαρακτηρίζει εντός οικισμού προ του 1923 όπου στο τοπογραφικό της απόφασης φαίνονται και οι δύο δρόμοι. Ε. Το 1988 με απόφαση νομάρχη οριοθετείται οικισμός <2000κατοίκων. Τα όρια του οικισμού περιλαμβάνουν λεκτικά και ονομαστικά τις ιδιοκτησίες Α+Β αλλά όχι τους δρόμους προς αυτό (βλεπε σκαρίφημα). Γραφικά τμήμα της ιδιοκτησίας Α περίπου 500τ.μ. βρίσκονται ΕΚΤΟΣ της οριοθέτησης του οικισμού. Σημείωση ότι στην αεροφωτογραφία της οριοθέτησης φαίνονται και οι δύο δρόμοι και κατά μαρτυρία υφίστανται προ του 1976 που έγινε η αρχική αγορά. Ζ. Κατά τη διαδικασία νέας οικοδομικής άδειας δημιουργούνται τα κάτοθι ερωτήματα οικοδομησιμότητας αφού το οικόπεδο εντός οικισμού είναι πολλαπλάσιο της αρτιότητας: 1. Η ασυμφωνία λεκτικής και γραφικής αποτύπωσης της οριοθέτησης τοποθετώντας την ιδιοκτησία εντός και εκτός δημιουργεί το ερώτημα τι ισχύει τελικά. Από γνώμη μέλους ΣΧΟΠ είναι ότι πρόκειται περί γραφικού λάθους. Υπάρχει εγκύκλιος που να ορίζει ότι υπερισχύει η λεκτική περιγραφή ή είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας; Ποιά είναι η διαδικασία διόρθωσης γραφικού λάθους αν έχει τύχει σε κανέναν;;; 2. Προφανώς ο δρόμος Α είναι αγροτικός και συνδέει δύο διαφορετικά τμήματα του ιδίου οικισμού. Μπορεί να θεωρηθεί κοινόχρηστος χώρος της παρ.1 του άρθρου 6 του 181Δ/85 "...πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση..." ;;; 3. Ο δρόμος Β, κομμάτι του οποίου βρίσκεται εντός οικισμού με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσωπο ;; 4. Έστω ότι υπάρχει μόνο ο αγροτικός δρόμος Α είμαι οικοδομήσιμος ως μία ιδιοκτησία εφόσον παρεμβάλεται το εκτός σχεδίου τμήμα μέχρι το δρόμο;;;
  3. Συνάδελφοι καλημέρα Θα ήθελα να ρωτήσω εαν απαιτείται σύμφωνα με το ν.4014/11 ο στατικός έλεγχος υφισταμένου βιομηχανικού κτιρίου απο Ω/Σ 1500μ2 προκειμένου να υπαχθεί στο νόμο η προσθήκη (κατ'επέκταση) μεταλλικού προσταγάσματος 100μ2 το οποίο έχει πακτωθεί στο υφιστάμενο και έχει άνοιγμα μόνο 2μ. Υπάρχει κάποια διάταξη στον ΕΑΚ που να εξαιρεί τον ελεγχο υφισταμένου σε περιπτώσεις που η φορτιστική επιβάρυνση της προσθήκης ειναι σχεδόν αμεληταία? καταλαβαίνετε οτι οι αμοιβές στατικού ελέγχου εκτοξεύονται και ο άνθρωπος για ένα πρόστιμο περίπου 500ευρώ καλείται να πληρώσει αμοιβές 6000ευρώ?
  4. Συνάδελφοι καλημέρα Ασχολούμαι με μια περίπτωση γηπέδου συνολικής έκτασης 8,5στρ. εκ των οποίων τα 2,3στρ ειναι εντός οικισμού <2000 κατοίκων και τα 6,2στρ εκτός σχεδίου. Στην περιοχή για το τμήμα εκτός σχεδίου υπάγεται σε καθεστός ΖΟΕ (κανόνας =6στρ.) με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 200μ2 για κατοικία. Στο τμήμα εκτός σχεδίου έχει κατασκευαστεί κατοικία 120μ2 με υπόγειο ίσου εμβαδού. Η απορία μου έχει προκύψει λόγω υπαγωγής του υπογείου στο ν.4014/11 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια (η οπόια χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο ως εκτός σχεδίου) η υπολοιπόμενη δόμηση ειναι 80τ.μ. λόγω ύπαρξης ΖΟΕ. Σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψην καθόλου το τμήμα του γηπέδου που βρίσκεται εντός οικισμού. Η ερώτηση είναι αν μπορώ να εκμεταλευτώ το τμήμα που βρίσκεται εντός οικισμού ώστε να μου δώσει κάποια επιπλέον δόμηση και να υποστηρίξω ότι η συνολική δόμηση δύναται να είναι μεγαλύτερη των 80τ.μ. έτσι ώστε να νομιμοποιήσω το υπόγειο εξ'ολοκλήρου και όχι ένα τμήμα αυτού.
  5. Συνάδελφοι καλημέρα Ασχολούμαι με μια περίπτωση γηπέδου συνολικής έκτασης 8,5στρ. εκ των οποίων τα 2,3στρ ειναι εντός οικισμού <2000 κατοίκων και τα 6,2στρ εκτός σχεδίου. Στην περιοχή για το τμήμα εκτός σχεδίου υπάγεται σε καθεστός ΖΟΕ (κανόνας =6στρ.) με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 200μ2 για κατοικία. Στο τμήμα εκτός σχεδίου έχει κατασκευαστεί κατοικία 120μ2 με υπόγειο ίσου εμβαδού. Η απορία μου έχει προκύψει λόγω υπαγωγής του υπογείου στο ν.4014/11 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια (η οπόια χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο ως εκτός σχεδίου) η υπολοιπόμενη δόμηση ειναι 80τ.μ. λόγω ύπαρξης ΖΟΕ. Σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψην καθόλου το τμήμα του γηπέδου που βρίσκεται εντός οικισμού. Η ερώτηση είναι αν μπορώ να εκμεταλευτώ το τμήμα που βρίσκεται εντός σχεδίου ώστε να μου δώσει κάποια επιπλέον δόμηση και να υποστηρίξω ότι η συνολική δόμηση δύναται να είναι μεγαλύτερη των 80τ.μ. έτσι ώστε να νομιμοποιήσω το υπόγει εξ'ολοκλήρου και όχι ένα τμήμα αυτού.
  6. Συνάδελφοι καλησπέρα, Έχω περίπτωση αυθαίρετου κτίσματος 110τ.μ. σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομίσιμο. Η αρχική άδεια προέβλεπε 50τ.μ. αποθήκη η οποία κατασκευάστηκε και καθ'υπέρβαση των πλαγίων αποστάσεων. Η επιτρεπόμενη δόμηση ειναι 200τ.μ. Ο ν.4014/11 αρθ. 26 λέει οτι σε περίπτωση που μπορεί να εκδοθεί οικ.αδ. αυτό γίνεται εντός 3 ετών και αφού καταβάλει ο ιδιοκτήτης το αντίστοιχο παράβολο (εδώ 1000Ε). Ωστόσο πως γίνεται να εκδοθεί οικ. αδ. όταν δεν θα πληρούνται οι πλάγιες αποστάσεις; Το κόστος αμοιβών+ταμεία της νέας αδείας θα ειναι πολύ μεγαλύτερο απο ότι αν ο ιδιοκτήτης ήταν εντελώς παράνομος σε μή άρτιο κ οικοδομήσιμο τεμάχιο --> πράγμα παράλογο. Αφετέρου η νέα οικ. άδεια θα περιέχει την αλλαγή χρήσης των 50τ.μ. απο αποθήκη σε κύρια κατοικία και ταυτόχρονα προσθήκη 60τ.μ.; Πώς μπορεί ένας μηχανικός στα πλαίσια αυτά να υπογράψει στατικά, ύδρευση κτλ όταν το κτίριο εχει φτιαχτεί απο αγνώστους σε αυτόν ανθρώπους και με τεχνοτροπίες και προδιαγραφές εκτός της επίβλεψής του; Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση με τον ΚΕΝΑΚ για παλαιότερες κατασκευές; Αυτές οι απορίες δεν αναφέρονται πουθενά στο νόμο. Λέει ένα κενό περιεχομένου μεγάλο τίποτα και σου λέει απλά κολύμπα μόνος σου και όπου σε βγάλει...
  7. Συνάδελφοι καλησπέρα, Πρόκειται για πρόβλημα στον ικανοτικό έλεγχο στύλων-δοκών σε πολυόροφο σύμμεικτο κτίριο. Ο EC8 (2005) επιβάλει τον ικανοτικό έλεγχο των στοιχείων του φορέα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει δει κανείς στον κανονισμό αν μπορείς να αποφύγεις τον ικανοτικό έλεγχο σε περιπτώσεις ανάλυσης με συντ. σεισμ. συμπεριφοράς q=1.5 όπως επέτρεπε ο ΕΑΚ?
  8. Tο SAP2000 υπολογίζει τα μηχανικά χαρακτηριστικά τυχαίας διατομής ορισμένη απο το χρήστη στο υπομενού Define-->Section Properties--> Frame sections-->Section Designer (SD).
  9. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια επίχωση με ανάμικτη κροκάλα 20cm και τέλος θα γίνει διάστρωση 15cm 3Α με κατάλληλη δόνηση πριν τη σκυροδέτηση. Επειδή ο χώρος γίνεται λασπώδης με την παραμικρή βροχή πολύ φοβάμαι πως οι καθιζήσεις θα είναι εκτενείς. Θα προτιμούσα να είχα 1-2 αρμούς συστολής 8-10cm βάθους και ύστερα κοπή του δαπέδου με απλούς επιφανειακούς αρμούς λόγω των αυξημένων αβεβαιοτήτων που έχει η συγκεκριμένη περιοχή.
  10. Καλησπέρα συνάδελφοι. Κατά την φάση κατασκευής ελαιοτριβείου 1000μ2 βρίσκομαι στο στάδιο διάστρωσης του βιομηχανικού δαπέδου. Το δάπεδο κατά την μελέτη είναι 17cm. Ο εργολάβος του έργου θέλει να καναβοποιήσει το δάπεδο με οδηγούς αρμών συστολής βάθους 10cm σε κάνναβο 3.5μΧ3.50μ. Η συνήθης τακτική (αν δεν κάνω λάθος) είναι η λελογισμένη χρήση βαθιών αρμών συστολής, για τις συστολές ξήρανσης και ανάλογα με το εμβαδόν δαπέδου, και η κατασκευή καννάβων επιφανειακών διαχωριστικών αρμών (<3cm) σε καννάβους 4-6μέτρων. Η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού βαθιών αρμών συστολής στο δάπεδο και δεδομένου ότι το δάπεδο δεν θα είναι παντού 17cm δεν ευνοεί τον κατακερματισμό του δαπέδου και τελικά να οδηγηθούμε σε ανομοιόμορφες καθιζήσεις αυτών των τεράστιων "πλακιδίων" 3.5μ ;
  11. 'Εχω αναλάβει μια αναθεώρηση αδείας βιομηχανικού κτιρίου σε εκτός σχεδίου περιοχή. Η άδεια είναι ακόμα εν ισχύ. Η αναθεώρηση αφορά κυρίως τα στατικά του κτιρίου ωστόσο λόγω αλλαγής των αρχικών υψών γίνεται και αναθεώρηση των αρχιτεκτονικών. Το κτίριο σε κάτοψη είναι 35χ22μ. Περιμετρικά του κτιρίου τοποθετήθηκαν προσταγάσματα συνολικού εμβαδού 435.0μ2 με πρόβολο στο υπο κατασκευή μεταλλικό κτίριο. Το μήκος των προβόλων ειναι 6μ. Η ερώτηση ειναι αν κατά τον υπολογισμό των φορολογικών τα προστεγάσματα θα προυπολογιστούν με αναλυτικό προυπολογισμό και προσθήκη ή με συμβατικό υπολογισμό με βάση το εμβαδόν σαν προσθήκη υποστέγων. Η πολεοδομία που ρώτησα μου είπε το δεύτερο (εμβαδόν υποστέγων σαν προσθήκη) ωστόσο μου φαίνεται περίεργο αφού δεν μετρόύν σε κάλυψη ούτε δόμηση. Επίσης επιρεάζουν τις πλάγιες αποστάσεις απο τα όρια ή μονο το περίγραμμα του κτιρίου? Ευχαριστώ εκ των προτέρων σε όποιον βοηθήσει.
  12. Καταρχήν ευχαριστώ για την άμμεση απάντηση. Ναι είναι σε ισχύ η άδεια (2008) και αυτή τη στιγμή κάνω αναθεώρηση στατικών. Κατόπιν αυτοψίας από την περιφέρεια υποδείχθηκε και η αναθεώρηση αρχιτεκτονικών λόγω ύπαρξης των γραφείων.
  13. Συνάδελφοι καλημέρα, θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ενα πρόβλημα. Έχω αναλάβει μια αναθεώρηση αδείας βιοτεχνικού κτιρίου σε εκτός σχεδίου περιοχή και εντός ΖΟΕ. Η αρχική άδεια ήταν προσθήκη κτιρίων κατ'επέκατση σε υφιστάμενη κτηνοτροφική μονάδα. Κατά την φάση κατασκευής του έργου οι ιδιοκτήτες πρόσθεσαν 35μ2 γραφείων (γραφείο κίνησης, λογιστήριο...) από γυψοσανίδα εντός του βιοτεχνικού κτιρίου εμβαδού 780μ2. Ρωτώ αν μπορώ να συμπεριλάβω τα γραφεία στην αναθεώρηση των αρχιτεκτονικών και αν ναι τότε πως μπορώ να δικαιολογήσω τους ελέγχους φωτισμού και αερισμού εφόσον τα γραφεία είναι εντός του κτιρίου και δεν "βλέπουν" σε εξωτερικό χώρο (τοποθετήθηκαν στην πλευρά του κτιρίου που "κόλλησε" στην υφιστάμενη μονάδα.) Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.