Μετάβαση στο περιεχόμενο

Insider40

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη
  1. Το αν δέχεσαι ή όχι την δική μου συγγνώμη αγαπητέ μου φίλε μηχανικέ είναι δικό σου πρόβλημα. Τα περίπου 2 χιλιάρικα όμως για να βάλει μια τζίφρα ο συνάδελφος σου τα δέχτηκε μια χαρά για να μου μετατρέψει την αποθήκη σε κατοικήσιμη (δεν χρειάστηκε να κάνει καμία ειδική μελέτη για αυτό). Εγώ δεν είπα να χτισω μια μεζονέτα αυθαίρετα μέσα στο δάσος έτσι ώστε να γλυτώσω και την πληρωμή ενός μηχανικού (εκεί καλά θα κανείς να διαμαρτύρεσαι). Το ερώτημα μου ήταν συγκεκριμένο και ζήτησα να μου πει κάποιος κατά πόσο είναι αυθαιρεσία ή όχι μια συγκεκριμένη μετατροπή, γιατί αν ανοίξω μια τρύπα στην σκεπή και βάλω με την ίδια κλήση ένα τεράστιο παράθυρο 2Χ3 μέτρα το οποίο θα ανοίγει προς τα επάνω δεν είναι αυθαιρεσία ενώ αν ανοίξω λίγο την κλήση είναι? Και χρειάζεται ολόκληρη μελέτη την οποία πρέπει να χρυσοπληρώσω? Οκ θα μου πεις για τα νερά και τα χιόνια και την ασφάλεια της οροφής κλπ. Οκ τα καταλαβαίνω αυτά αλλά νομίζω ότι η περίπτωση είναι απλή. Αφού όλη την ευθύνη την έχει ο μηχανικός αν αύριο παραπατήσω και πέσω από το μπαλκόνι μου και του κάνω μήνυση γιατί δεν ήταν 5 εκατοστά πιο ψηλό θα δικαιωθώ?
  2. Καλησπέρα, Είμαι ιδιώτης και πριν 1 χρόνο αγόρασα ένα διαμέρισμα το οποίο έχει μια αποθήκη στην σκέπη της οικοδομής. Η αποθήκη είναι περίπου 25 τμ και η στέγη στην όποια είναι έχει αρκετή κλήση από την μέση της αποθήκης και μέχρι την άκρη της οικοδομής όπου το πάτωμα από την σκέπη απέχει περίπου 40 εκατοστά. Όταν αγοράσα το σπίτι μετέτρεψα την αποθήκη σε κατοικήσιμη το δήλωσα και είναι νόμιμο μαζί με μηχανικό. Το πρόβλημα μου ειναι ότι η θέα από την συγκεκριμένη σκεπή είναι απίστευτα όμορφη αλλά λόγο του ότι έχει μεγάλη κλήση και μόνο ένα πολύ μικρό παράθυρο πάνω στην ξύλινη στέγη (50Χ30 cm) δεν μπορεί να δει κανείς τίποτα και πρέπει να σκύψει. Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να ανοίξω μια τρυπά στην σκεπή περίπου 3μ Χ 1μ περίπου και να “σηκώσω” σε αυτό το τμήμα λίγο την σκέπη παράλληλα με το πάτωμα ώστε να βάλω και ένα κάθετο παράθυρο για να ψιλώσει λίγο ο χώρος να είναι πιο άνετα και να απολαμβάνω και την θέα (συγγνώμη που δεν ξέρω να αναφέρω ειδικούς Όρους αλλά δεν είμαι μηχανικός). Για τα πιο πάνω ξέρω ότι χρειάζεται να ρωτήσω από κοντά έναν μηχανικό αλλά ξέρω ότι ίσως το θέμα καταλήξει σε επιπλέον κόστος για να είμαι “νόμιμος”. Και συγγνώμη που το λέω αλλά οι μηχανικοί αμείβοντα και πολύ υψηλα για τέτοιες μικρομετατροπες.Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να κάνω και όλα αυτά μόνο με κόστος κατασκευής και σε τι βαθμο ή όχι θεωρείτε παράνομο. Ευχαριστω εκ των προτερων
  3. Σε ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες/συμβουλές.
  4. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου η οποία με βοηθά αρκετά, Επειδή βρίσκομαι σε επαρχιακή πολη όπως καταλαβαίνεις λίγο πολύ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους (και όπως επίσης καταλαβαίνεις όλοι θα πάρουν το μερίδιο τους και ενδιαφέρονται να τρέξουν). Εννοείτε ότι δεν πληρώνετε κανένας (ούτε ο πωλητής του οικοπέδου αν δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όλα είναι ΟΚ). Οπότε έχω βάλει μια δικηγόρο τον κτηματομεσίτη (που μεσολάβησε για την αγοροπωλησία) έναν μηχανικό και συμβολαιογράφο να το ψάξουν. Ιδικά ο κτηματομεσίτης ο οποίος λέει ξέρει τον διευθυντή μιας τράπεζας θα ρωτήσουν αν μπορώ να πάρω μια προέγκριση (χωρίς έξοδα φακέλου!) έτσι ώστε να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να χρηματοδοτηθώ. Βεβαία με ανησύχησαν αυτά που είπες για την προέγκριση και την οικοδομική άδεια, αν και είναι αλληλένδετα μιας και φαντάζομαι η τράπεζα δεν μπορεί να εγκρίνει ένα τέτοιο δάνειο χωρίς οικοδομική άδεια, ίσως ο μόνος φόβος μου να είναι ότι αν όλοι μου πουν ότι όλα είναι οκ μετά την αγορά του οικόπεδου σκάσει καμιά βόμβα από την τράπεζα και δεν προσχώρηση η χρηματοδότηση! Όσο για το πόσα χρόνια έχουν περάσει από την χρησικτησία του Δημου είναι περίπου 8. Ο τωρινός ιδιοκτήτης και πωλητής έχει μια εκκρεμότητα γύρο στα 400 euro τα οποία πρέπει να πληρώσει στον Δήμο τα οποία προκύπτουν από τον ισολογισμό τις αξίας των τετραγωνικών που του είχε πάρει ο Δήμος με το οικόπεδο που του παραχωρήθηκε. Αφαίρεσαν τις αξίες τους και βγήκε αυτό το υπόλοιπο.
  5. Η δικηγόρος μου είπε ότι δεν υπήρχε κάποιος πριν από τον Δήμο που να το είχε διεκδικήσει και ότι η πρώτη χρησικτησία έχει γίνει από τον Δήμο (και μου το ανέφερε ως θετικό αυτό) απλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα και όποιος έχει μπλέξει στα πλοκάμια του Δημοσίου μπορεί να περιμένει και το εντελώς απρόσμενο κάνω όλες αυτές τις ερωτήσεις μήπως κάποιος έχει αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν θα έχω ένα συμβόλαιο που θα λέει ότι είναι 100% δικό μου όπως σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που δεν υπάρχει χρησικτησία.
  6. Ανεξάρτητα από τις τράπεζες θα υπάρχει πρόβλημα εάν έχω στην κατοχή μου ένα τέτοιο οικόπεδο ή δεν θα μπορώ ούτε καν να το πουλήσω? Όλα μου τα ερωτήματα βασικά έχουν να κάνουν με την χρησικτησία και ότι υπάρχει μόνο η πράξη εφαρμογής. Θα θεωρείτε όντως δικό μου μετά το οικόπεδο ή θα μπλέξω και δεν θα μπορώ να αποδείξω ότι έχω την κατοχή του?
  7. Καλησπέρα, Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα που αφόρα την αγορά ενός οικοπέδου εντος σχεδίου. Πρόσφατα βρήκα ένα οικόπεδο για αγορά με καλή τιμή και θεωρώντας το ευκαιρία (ο ιδιοκτήτης είχε οικονομική ανάγκη και πετυχαμε καλή τιμή μέσω ενός μεσιτικού γραφείου). Άμεσος πριν προβώ στην αγορά έδωσα σε έναν δικηγόρο όλα τα χαρτιά για να ελέγξει αν το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι “καθαρό”. Ο δικηγόρος μου λοιπόν μου είπε ότι δεν υπάρχει συμβόλαιο για το συγκεκριμένο οικόπεδο διότι ο πωλητής και υποτιθέμενος ιδιοκτήτης είχε πάρει το συγκεκριμένο οικόπεδο από τον Δήμο ως παραχώρηση. Ο συγκεκριμένος πωλητής είχε ένα άλλο οικόπεδο και όταν ο Δήμος του πείρε κάποια τετραγωνικά για να περάσει ένας δρόμος του παραχώρησαν το συγκεκριμένο οικόπεδο σε ένα άλλο σημείο (στον ίδιο Δήμο). Ο Δήμος όμως κατείχε το συγκεκριμένο οικόπεδο με χρησικτησία, άρα δεν υπάρχουν συμβόλαια αλλά μόνο η πράξη εφαρμογής. Ο δικηγόρος μου είπε ότι η πράξη εφαρμογής ίσως αρκεί και ότι είναι κάτι θετικό για την τράπεζα αλλά δεν βάζει το χέρι του και στην φωτιά, οπότε με άφησε με αμφιβολίες. Επειδή θέλω να προβώ στην αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου (με μετρητά , χωρίς κάποιο δάνειο) με σκοπό να πάρω σύντομα ένα στεγαστικό δάνειο για να κτίσω θέλω να ρωτήσω εάν κάποιος επαγγελματίας του χώρου μπορεί να μου απαντήσει στο εξής ερώτημα?: Εάν προβώ σε αγορά του οικοπέδου (άρα θα έχω και εγώ μόνο την πράξη εφαρμογής και το πωλητήριο συμβόλαιο που θα γίνει μεταξύ εμένα και του πωλητή) θα μπορέσω να πάρω κάποιο δάνειο από κάποια τράπεζα ή θα μπλέξω σε έναν κυκεώνα από τον οποίο τελικά δεν θα μπορέσω να κάνω τίποτα και έτσι να έχω ένα οικόπεδο που δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ αλλά και θα έχω χάσει αρκετά χρήματα για την απόκτηση του? Ελπίζω να μην κούρασα και να διατύπωσα σωστά το θέμα που με απασχολεί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων σε όποιον μπορεί να μου δώσει κάποιες απαντήσεις-ιδέες. Μάρκος.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.