Μετάβαση στο περιεχόμενο

ManL

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

ManL's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. AlexisPap ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση! ManL
  2. AlexisPap, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Λέγοντας ʽκαμπτικήʼ δύναμή δεν εννοώ ότι προκαλεί κάμψη. Είναι η εσωτερική δύναμη που προκαλείται λόγω κάμψης, γιʼ αυτό πιστεύω πως η καμπτική δύναμη είναι: ο συνδυασμός των θλιπτικών και εφελκιστικών δυνάμεων..; Την κάμψη την προκαλούν οι εξωτερικές δυνάμεις (ροπές δυνάμεων). Ούτε η καμπτική ροπή λέγετε ʽκαμπτικήʼ επειδή κάμπτει κάποιο στοιχείο (δοκό). Λέγετε καμπτική επειδή προκαλείται λόγω κάμψης. Η καμπτική ροπή (πάντα εσωτερική) ανατρέπει την παραμόρφωση καμπτικού τύπου της δοκού (Δεν την προκαλεί). Η καμπτική ροπή δημιουργείται από την προσπάθεια της δοκού να ανατρέψει την καμπτική παραμόρφωση, όχι για να την δημιουργήσει. Δηλαδή η εξωτερική ροπή μιας δύναμης (που προκαλεί την κάμψη) είναι ίση με την εσωτερική ροπή (κάμψης) σε κατάσταση στατικής ισορροπίας. Όταν αστοχεί η δοκός από κάμψη, αστόχησε επειδή δεν είχε την ιδιότητα να αναλάβει την ροπή κάμψης (η ροπή αντίδρασης του υλικού < ροπή κάμψης), δηλαδή η καμπτική τάση (θλιπτική και εφελκιστική) ήταν μεγαλύτερη από την καμπτική αντοχή της δοκού.
  3. Καλησπέρα και χαιρετισμούς σε όλους. Έχω μια απορία βασικών γνώσεων σχετικά με την κάμψη δοκού. Από ότι γνωρίζω, όταν κάμπτεται μια δοκός δημιουργούνται εσωτερικές δυνάμεις (ή καλύτερα ορθές τάσεις) θλιπτικές από τον κεντροβαρικό άξονα και πάνω και εφελκυστικές από τον κεντροβαρικό άξονα και κάτω (στο σημείο εφαρμογής του κάθετου εξωτερικού φορτιού) όπου επεκτείνονται σε πλάγιες προς τις στηρίξεις. Αυτές οι εσωτερικές θλιπτικές και εφελκυστικές δυνάμεις δημιουργούν την ροπή κάμψης ή οποία με την σειρά της δημιουργεί καμπτική τάση (bending stress) δηλαδή τις θλιπτικές και εφελκυστικές τάσεις. Όταν λέμε ότι στην δοκό εφαρμόζονται καμπτικές δυνάμεις, εννοούμε ότι είναι οι θλιπτικές και οι εφελκυστικές δυνάμεις (ο συνδυασμός των δύο) εσωτερικά της δοκού όταν κάμπτεται;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.