Μετάβαση στο περιεχόμενο

SMARTYN89

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη
  1. κατ'αρχάς ευχαριστώ όλους για τις ήδη απαντήσεις! @ Gyro όχι δε το θέλω για πιάτα μόνο, καθαρά και για μπάνιο κλπ το θέλω σιγά μη με ένοιαζε αν το νερό θα είναι κρύο για τα πιάτα χαχα! να αποκτίσει μαια βιωσιμότητα το σπιτάκι!.. @rootbreaker αυτό με τα καυσαέρια δε το είχα σκεφτεί πέρα οτί θα βαραίνουν λόγω ψύξης και θα μου χαλάει τη κυκλοφορία, αλλά είναι κατακόρυφος και δε νομίζω να'χει πρόβλημα. Νόμίζω οτί είναι ανοξείδωτος ο σωλήνας πάντως, οπότε τη βγάζει λογικά. Δεύτερον για την πίεση δε νομίζω, και 50 (ή και 100) λίτρα να έμπαιναν δε θα ήταν τόσο μεγάλη η πίεση, άλλωστε θα μοιράζεται στα 0.3-0.5 m² της επιφάνειας του σωλήνα, δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο. @dada το σκέφτηκα αυτό με τα καυσαέρια, αλλά για τον τόσο λίγο χρόνο "διέλευσης" δε νομίζω να χάνουν πάνω απο 10 (έστω και 15 μέχρι πάνω) βαθμούς κελσίου και το όλο σύστημα είναι κατακόρυφο, δε νομίζω να μπουκώνει. και η πέτρα στη καμινάδα τζακιού είναι κρύα αλλά τα αέρια φεύγουν (με το κατάλληλο ύψος) Το άλλο σύστημα που λες δε μ'αρέσει, το είχα σκεφτεί (λίγο διαφορετικό) αλλά θέλω κάτι πιο απλό, μην έχω τον νου μου εκεί, απλά απο.. "σπόντα" να το ζεσταίνει το νερό. @tsak, πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος, λόγω του καλού αγωγού, οτί θα ποιάσει και το σύστημα που λέω. Και είναι απλό, ακριβώς γιαυτό επικεντρόνωμαι εκει. Αλλά κοιτάω τις δυνατότητές του, ίσως να'χεις δίκιο και να βγει ανεπαρκές (για πολλά λίτρα). Κατα τ'άλλα πολύ καλό αυτό που δείχνει (αν και να το κατασκευάσεις μόνος σου θα'ναι δύσκολο ή και επικίνδυνο!.. θέλει πολλή προσοχή!) p.s. δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων (στρατός!) δε μπαίνω όσο συχνά θα'θελα, ίσως και μία φορά τη βδομάδα μόνο. Μη νομίζετε οτί δεν εκτιμώ τη βοήθειά σας επιδεί δε μπαίνω! με καίει το ζήτημα ακόμα!!
  2. Ωραία, ας βάλουμε χοντροκομένους αριθμούς που στο περίπου υπολογίζω, να δω τη τάξη μεγέθους της δυνατότητάς του.. λοιπόν Ταχύτητα ροής καυσαερίων : ~1m/sec ας πουμε, Θερμοκρασία καυσαερίων ~70°C Υλικό καμινάδας : κλασική σιδερο-αλουμινένια του εμπορίου. δε ξέρω θερμοαγωγημότητα αν το λέμε γιαυτό.. Υλικό τεπόζιτου (έχει σημασία? το νερό θα ακουμπάει άμεσα τη καμινάδα!! έστω οτί δεν έχω πολλές απώλειες και οτί είναι πχ πέτρα.) Αρχική θερμοκρασία νερού : περίπου 12°C Το ερώτημα είναι πάνω κάτω, σε 3-4 ώρες, θα μπορώ να ζεστάνω (απο 12 σε 37°C πχ) 10λίτρα, 50λίτρα? την επαφή λοιπόν λέω να την κάνω 1μέτρο σε ύψος, να κερδίσω κάμποσο ακόμα, αλλά μέχρι εκεί πάει, μετά θα είναι άσχημο.
  3. Κανείς δε ξέρει ρε παιδιά?? ούτε στοιχεία έστω?? πχ η επιφάνεια επαφής επιρρεάζει πολύ ή όχι και τόσο?? (η οποία παρεπιπτόντως είναι ~0.3m² όχι το 10πλάσιο (2, που έγραψα απο πάνω!)
  4. Γεια σου Στέλιο. Σε πρώτη φάση (αλλά και τελική μάλλον) το νερό θα πηγαίνει για χρήση, πχ πλύσιμο πιάτων, ντουζ κτλ. Είναι ένα εξωχικό ας πούμε και απλά ψάχνω τρόπο να έχω ζεστό νερό χωρίς ρεύμα, χωρίς ηλιακά, πετραίλεο κτλ. τη διάμετρο του σωλήνα των καυσαερίων δε τη καθορίζω εγώ, είναι αυτούσιος ο καπνοδώχος της σόμπας, και οι διαστάσεις του είναι αυτές. Πιό ψηλό θα μπορούσα να κάνω το ντεπόζιτο για να έχει μεγαλύτερη επαφή, αλλά αισθητικά δε θέλω να είναι άσχημο και γιαυτό πάνω κάτω εκεί θα παίξει. Στο περίπου λέμε. Τώρα αυτό με τις ψύκτρες δε το κατάλαβα, αλλά ο εναλάκτης που λες εννοείς το κομμάτι του σωλήνα ε? Γιατί δε ξέρω αν κατάλαβες, ο σωλήνας έιναι σαν ένα καλαμάκι που απλά περνάει αυτούσιος μέσα απο το νερό όπως στο ποτήρι, και ξαναβγαίνει έξω μετά. Πρωτόγονο σύστημα δηλαδή αν εννοούσες κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα. Οπότε η ποσότητα του νερού θα επιρρεάζει το πόσο γρήγορα θα ζεσταθεί και αν. (σαν θερμοσίφωνας). το θέμα είναι πόση ενέργεια θα παίρνει απο τη θερμοτητα της σομπας/σωλήνα, το νερό για να δω σε πόση ώρα θα ζεσταθεί.. ακούγεται απλό.. αλλά δε βρήσκω άκρη!
  5. Καλησπέρα, έχω την εξής απορία που θέλω να με βοηθήσετε. Εχω μια ξυλόσομπα (απο αυτές τις παλιές) της οποίας ο σωλήνας των καυσαερίων βγαίνει απο τη ταράτσα αυθεία πάνω. Και θέλω γύρω απο αυτόν, να φτιάξω ένα μικρό ντεπόζιτο νερού, το οποίο θα είναι για να ζεστένεται όταν η σόμπα λειτουργεί. Δηλαδή όπως ο σωλήνας τρυπάει το ταβάνι, περνάει μέσα ακριβώς απο ένα "κουτί"/ντεπόζιτο, το περνάει και καταλήγει σκέτος πάλι απο πάνω. -ανεβάζω και ένα πρόχειρο σχέδιο αν δε το περιγράφω καλά- Το θέμα είναι οτί δε ξέρω σε τί μεγέθη ντεποζίτου θα είναι αποδοτικό, μη το κάνω μεγάλο και δε ζεσταίνει ή μικρό και δε μου φτάνει. Θεωρητικά Δεδομένα: [a]--ας θεωρήσουμε οτί ο σωλήνας θα έχει όσο η σόμπα λειτουργεί μια θερμοκρασία 70°C. είναι απο σίδερο έχει διαστάσεις 7cm ακτίνα και είναι μέσα στο ντεπόζιτο για ~70 cm ύψος. δηλαδή επιφάνεια επαφής νερού-σωλήνα ~2,8m² (κύλινδρος) -- έστω μετά οτί το νερό ποσότητας V είναι στην αρχή 10°C και οτί θέλω να φτάσει αναγκαστικά 35-40°C, άρα ας πούμε μια ΔΤ=30°C. η ενέργεια που χρειάζεται είναι Ε = ΔΤ*[θερμοχωρ]*V = 30*4200*V = 126 kJ για κάθε κιλό νερού = 126* V συνολικά. προχωράμε.. [c]--έστω οτί θέλω να φτάσω στον στόχο μέσα σε 4hours λειτουργίας της σόμπας. Ε λοιπόν, μια σόμπα αυτού του στυλ, με σωλήνα διαστάσεων όπως περιγράφω, πόση ενέργεια θα μπορεί να δώσει στο νερό σε αυτές τις 4 ώρες?? (ωστε να υπολογίσω τα κιλά άρα όγκο του νερού) Επιδή φαίνεται πολύ γενική η ερώτιση έβαλα το δεδομένο [a], οτί ο σωλήνας είναι σε θερμοκρασία 70°C (λίγο λιγότερο απο τα καυσαέρια δηλαδή). Ακόμα και σε αυτή την απλοϊκή περίπτωση --σαν τσικάλι 70°C με νερό μέσα-- πόσο νερό θα μπορεί να ζεστάνει σε 4h?? Ιδέες!! (ξέρω οτί αποκλίνω απο την πραγματικότητα πχ μεταβολή θερμοκρασίας σωλήνα ή κακή ροή αερίων λόγω ψύξης ή θερμοαγωγιμότητα σωλήνα κτλ κτλ. Μια τάξη μεγέθους ψάχνω, στο περίπου.) Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  6. Ναι το " ²" ήταν fail, πήγαινα να γράψω επιφάνεια αλλά σκέφτηκα πως η διάμετρος είναι πιο πρακτικό και δε διόρθωσα τις μονάδες. cm είναι προφανώς, είναι αρκετά μεγάλη, το 30cm² είναι όντως πολύ μικρό καμία σχέση. Ωραία οπότε πρέπει να είμαι καλυμένος απο αυτό. Το κτίριο είναι σε πλήρη εξοχή. Οπότε άλλα συμπαγή εμπόδια δεν υπάρχουν. Πολύ πιθανώς όμως κάποια κλαδιά ελιάς ναι είναι μέσα στη σφαίρα/κύλινδρο που λες. Αλλά πχ νοτιοδυτικά σε μικρό κομμάτι. Αν δε τα κόψω. αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα πάντα, ή σε συγκεκριμένους ανέμους (κατεύθυνση) πχ? Το αντιαισθητικό της υπόθεσης είναι οτι το κτηριάκι είναι 10m² και το ύψος του με το ζόρι 3 μέτρα, φανταστήτε μια καμινάδα +4-5 μέτρα, γελοίο λίγο. (αλλά δε πειράζει αρκεί να είναι πρακτικό..)
  7. will do! αν και δεν ήταν πείραμα, απλά έπρεπε να κάψουμε τον φούρνο, δε πειράζει πως καπνήσαμε. Ναι αυτό ρωτάω, έχω ακούσει "ύψος min 5μέτρα" έχω ακούσει και "3-4 Καλά είναι" όπως και "8 και πάνω για σωστή δουλειά".. Ομως εκεί πολλά πειράματα δε μπορώ να κάνω, και ήθελα να δω αν ->το συμβάν<- έδειξε οτί (λόγω πχ κακής στεγανώτητας) θα χρειαστώ πιο μεγάλη απ'ότι υπολόγιζα. Αυτό που φοβάμαι είναι να φτιάξω μια πχ 5μετρη, και ο καπνός, να απαξιεί και να βγαίνει απο αλλού. --για το "αρκετές λεπτομέριες" έχεις κάτι να μου υποδείξεις προς μελέτη?-- Καλώς ήρθες στο φόρουμ. Ρίξε μια ματιά στους κανόνες συμμετοχής και συμπλήρωσε την ειδικότητα στο προφίλ σου. Ευχαριστώ, miltos.
  8. Καλησπέρα παιδιά, στο "χωριό" μέσα σε ένα σπιτάκι 10 τετραγωνικών, φτιάξαμε έναν εσωτερικό ξυλόφουρνο, a la τζακι στυλ δηλαδή, και δεν έχουμε ακόμα φτιάξει την καμινάδα. Η τρύπα στο ταβάνι υπάρχει πάνω απ΄τον φούρνο, σε απόσταση ~1-1.4m, και είναι διαμέτρου ~25-30cm². Φυσικά μη-εχοντας χτήσει την καμινάδα, η διαφορά πίεσης που χρειάζεται δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ωστόσο τους αυτους φούρνους τους "καίνε" αν το έχετε ακούσει, για να δέσει το υλικό, πράγμα που πράξαμε χωρίς την καμινάδα. Λοιπόν, ο καπνός έβγαινε απο παντού εκτός απο την τρύπα στο ταβάνι!! Ηταν τραγικό, πορτα κια παράθυρα (καθόλου στεγανός ο χώρος) τίγκα στον καπνό, και από την οροφή τίποτα. Και ρωτάω, πόσο μεγάλη πρέπει να κάνω την καμινάδα πάνω απο το ταβάνι για να είμαι ήσυχος οτι το 90% του καπνού βγαίνει έξω(απο εκεί)? ο χώρος είναι άλλωστε πολύ μικρός. Δεδομένο είναι οτί ο χώρος 1-1.5 μέτρο πάνω απο τον Φουρνο, προς την τρύπα καμινάδας θα μείνει κενός για πρακτικούς λόγους. Φυσικά πρέπει να σας πω οτί ο Φούρνος είναι μικρός, πχ 0,75m² επιφάνεια βάσης, αλλά home-made οπότε δε ξέρω ισχύ καυσης κτλ. -->Ψάχνω τάξη μεγέθους, πχ 1,5-2 μέτρα ή 4-5 μέτρα, για να μπω σε έναν δρόμο. (αγώγιμη απο μέσα και μονωμένη απέξω για καλή ροή, όχι ψήξη, εννοείται). P.S. κάποια στιγμή σκέφτηκα μήπως παραείναι χοντρή για τόσο μικρό φούρνο, και έτσι (λόγω Bernouli) έχει χαμηλή ταχύτητα ο καπνός. Αλλά δε νομίζω να φταίει κάτι τέτοιο.. καμιά βοήθεια?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.