Μετάβαση στο περιεχόμενο

FotisPanas

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από FotisPanas

  1. Αυτό ακούγεται σωτήριο για την περίπτωσή μου και ευχαριστώ!

    Όμως η ΥΔΟΜ δεν μου είπε κάτι τέτοιο και μάλιστα έπειτα από όχληση των "γειτόνων", μου έστειλαν επιστολή (κατόπιν εορτής) ότι αν γίνει το έργο θα πρέπει να ικανοποιεί τον περιορισμό του 1μ...

     

    Η παραπάνω ερμηνεία μήπως υπάρχει σε κάποια οδηγία του ΤΕΕ, ΔΟΚΚ , κάπου ώστε να την επικαλεστώ;

     

    Edit:

     

    ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ

    για την εφαρμογή του Ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ)

     
     
    Σελ 33, παρ.

    4  του άρθρου 17

    Όσες από τις κατασκευές του άρθρου 16 και του άρθρου 17 επιτρέπονται μέσα στις αποστάσεις Δ ή δ, επιτρέπονται και μέσα στις αποστάσεις που αφήνονται λόγω της εφαρμογής της παρ. 1 στ του άρθρου 14 του παρόντος νόμου.

     

    Οπότε μάλλον με αυτό θα πρέπει να πορευτώ στην Πολετρομία.... Αλλά η προσθήκη της ελάχιστης απόστασης 1,00 στο άρθρο 16, χωρίς κάποια διευκρίνιση, αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες....

    Για αδιευκρίνιστους λόγους και χωρίς να το στηρίζει κάπου, η ΥΔΟΜ Αγ. Παρασκευής επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί η απόσταση του 1 μέτρου από το όριο, αναγνωρίζοντας όμως ότι η διάταξη είναι ασαφής. Επιπρόσθετα, μετά από αναφορά των καλών γειτόνων, έχει οριστεί αυτοψία την άλλη εβδομάδα. Εγώ κατέθεσα ενα ενημερωτικό σημείωμα που τους αναφέρω τα παραπάνω, αλλά .....

    Μπορώ να απευθυνθώ στην ΔΟΚΚ; Να περιμένω την αυτοψία και να υποβάλλω ένσταση ή προσφυγή στο ΣΥΠΟΘΑ;

    Καμιά ιδέα κανείς;

  2. Η αναφορά στην απαίτηση απόστασης όχι μικρότερης του 1μ στο άρθρο 16 παρ.1 του ΝΟΚ προστέθηκε ώστε να μην εμπίπτουν τα στοιχεία αυτά εντός της ελάχιστης υποχρεωτικής απόστασης του 1μ από τα όρια που ορίζεται με την παρ.1στ του άρθρου 14. Ανάλογη ρύθμιση για τον ίδιο λόγο υπάρχει και στην παρ.3 αλλά και την παρ.5δ του άρθρου 16.

     

    Δηλαδή όταν υπάρχει μειωμένη απόσταση "Δ" ή "δ" από τα όρια για την εξασφάλιση κτιρίου πλάτους 9μ, τότε ναι μεν και πάλι το μέγιστο πλάτος των στοιχείων είναι 1/4 της μειωμένης αυτής απόστασης, αλλά δεν επιτρέπεται η προεξοχή του να εμπίπτει εντός της ελαχίστου επιτρεπόμενης απόστασης του 1μ από τα όρια. Οπότε εάν το κτίριο εφάπτεται στα όρια, τότε δεν υπάρχει περιορισμός στην θέση των στοιχείων που προβάλλουν από τις όψεις του κτιρίου οι οποίες βρίσκονται "κάθετα" στα όρια.

     

    Αυτό ακούγεται σωτήριο για την περίπτωσή μου και ευχαριστώ!

    Όμως η ΥΔΟΜ δεν μου είπε κάτι τέτοιο και μάλιστα έπειτα από όχληση των "γειτόνων", μου έστειλαν επιστολή (κατόπιν εορτής) ότι αν γίνει το έργο θα πρέπει να ικανοποιεί τον περιορισμό του 1μ...

     

    Η παραπάνω ερμηνεία μήπως υπάρχει σε κάποια οδηγία του ΤΕΕ, ΔΟΚΚ , κάπου ώστε να την επικαλεστώ;

     

    Edit:

     

    ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ

    για την εφαρμογή του Ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ)

     
     
    Σελ 33, παρ.

    4  του άρθρου 17

    Όσες από τις κατασκευές του άρθρου 16 και του άρθρου 17 επιτρέπονται μέσα στις αποστάσεις Δ ή δ, επιτρέπονται και μέσα στις αποστάσεις που αφήνονται λόγω της εφαρμογής της παρ. 1 στ του άρθρου 14 του παρόντος νόμου.

     

    Οπότε μάλλον με αυτό θα πρέπει να πορευτώ στην Πολετρομία.... Αλλά η προσθήκη της ελάχιστης απόστασης 1,00 στο άρθρο 16, χωρίς κάποια διευκρίνιση, αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες....

  3. Για ποια ΚΥΑ 2004 μιλας?
    Κοιταξες τον κτιριοδομικο?......καπου εκει λεει...αν και μερικως σε βολευει:
    Κτιριοδομικός, άρθρο 27 :2.4.2.5. Η καπνοδόχος πρέπει να καταλήγει τουλάχιστο 1m πάνω από το σηµείο εξόδου της, 0,7m από οποιαδήποτε ακµή κτιρίου που βρίσκεται σε ακτίνα µικρότερη των 3,0m από αυτή και 1 ,5m από καυστά υλικά.
    Σε περίπτωση που υπάρχουν ανοίγµατα που βρίσκονται ψηλότερα από την απόληξη της καπνοδόχου και σε οριζόντια απόσταση µικρότερη των 10m από αυτήν και η αρµόδια αρχή διαπιστώσει ενόχληση από την εκποµπή καυσαερίων, µπορεί να επιβάλει την ανύψωση της καπνοδόχου ή να διατάξει άλλα µέτρα για τον περιορισµό της ενόχλησης σε ανεκτά όρια.

     
    Με τον κτιριοδομικό δεν έχω θέμα, καλύπτω τις ελάχιστες αποστάσεις, ύψη/πλάτη κτλ. Στην περίπτωσή μου δεν έχει εφαρμογή η παραπάνω παράγραφος (κεντρικές θερμάνσεις ή > 25kw), αλλά η διάταξη για τις τοπικές θερμάνσεις:

    Κτιριοδομικός άρθρο 27,παρ. 3.3.2 α’ εδάφιο και παρ. 2.4.2.8. : Για την περίπτωση χρήσης μεταλλικών σωλήνων (μπουριά) για την απαγωγή των καυσαερίων, η κατασκευαστική διαμόρφωση του τελικού τμήματος της καπνοδόχου που βρίσκεται έξω από το κτίριο πρέπει να είναι τέτοια, ώστε:

    ….

    γ. Το τελικό σημείο εξόδου των καυσαερίων είναι προστατευμένο με ειδικό εξάρτημα. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανοίγματα που βρίσκονται ψηλότερα από την απόληξη της καπνοδόχου και σε οριζόντια απόσταση μικρότερη των 6 m από αυτήν και η αρμόδια αρχή διαπιστώσει ενόχληση από την εκπομπή καυσαερίων, μπορεί να επιβάλει την ανύψωση ή να διατάξει άλλα μέτρα για τον περιορισμό της ενόχλησης σε ανεκτά όρια…

     
     
    H KYA που αναφέρομαι είναι η 7587/12.02.2004 Υπ. Απόφασης (ΦΕΚ 372 Β΄/2004) link : http://www.psem.gr/images/pdf/fek_ejoteriki_thermomonosi.pdf
     
    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.



    [hr]
    Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
    Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
    Didonis

  4. Χαιρετίζω και πάλι την ομήγυρη, καθώς μέχρι να βγάλω την άδεια για τοποθέτηση νέας καμινάδας τζακιού (την παλιά την αφαίρεσα καθώς λανθασμένα η ΥΔΟΜ συνέταξη έκθεση επικινδύνου λόγω απόστασης <6μ από τα ανοίγματα του όμορου, το οποίο τελικώς ανακάλεσε κατόπιν εορτής), ο ΓΟΚ άλλαξε και πλέον στο άρθρο 16 προβλέπει ότι:

    "

    1.Στις όψεις επί του κελύφους του κτιρίου τόσο για τα νέα κτίρια όσο και για τις προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον δεν δημιουργούν κλειστούς ή ανοικτούς χώρους χρήσης του κτιρίου, επιτρέπονται και διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση και σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό:

    .............................

    δ) κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους, ε) εμφανούς τύπου αγωγοί τεχνικών συστημάτων,

    όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές βάση των προβλεπομένων προδιαγραφών, μέγιστου πλάτους ίσου με 1/4 ή 1/4 δ. Η απόσταση των παραπάνω στοιχείων από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1,00 μ.."

     

    Τα θέματα είναι τα εξής:

    1. Ούτε εγώ, ούτε ο μηχανικός που εξέδωσε την άδεια είχε υπόψη του την πρόσφατη αλλαγή και η νέα ανοξείδωτη καμινάδα τοποθετήθηκε στο σημείο της παλιάς (αμιαντοτσιμέντο) .

    2. Η απόσταση της καμινάδας από το όριο είναι 0,70μ. Κατα τα άλλα, η απόσταση από τα ανοίγματα της όμορης πολυκατοικίας είναι >6μ και σε ψηλότερο σημείο. (η ΥΔΟΜ ζήτησε εφαρμογή των διατάξεων για συσκευές τοπικής θέρμανσης , λόγω τοποθέτησης ενεργειακού τζακιού 11kw)

    3. Για να τοποθετηθεί μακρύτερα πρέπει α) να τρυπήσω 3 μπαλκόνια και β) να σπάσω τον τοίχο που περικλείει την παλιά έξοδο του τζακιού και ν'αλλάξω τις γωνίες και προφανώς να ξηλώσω την κατασκευή που μόλις έβαλα.

    4. Οι γείτονες είναι παρανοϊκοί και με έχουν τρελάνει στις καταγγελίες κάθε είδους, από την στιγμή που τους ανάγκασα με δικαστική απόφαση να δεχθούν την τοποθέτηση θερμομόνωσης στον τοίχο της οικίας που βλέπει στο κοινό όριο. Σημειωτέον ότι υπήρχε περιθώριο από την πλευρά μας, για αντισεισμικό αρμό 5 εκ.

     

    Η απορία μου είναι κατ'αρχήν πως είναι δυνατό να ζητείται η εφαρμογή της διάταξης αυτής σε υφιστάμενα κτίρια με προφανείς τεχνικούς περιορισμούς. Δλδ σωληνώσεις φυσικού αερίου, υδρορροές κτλ θα πρέπει να τοποθετούνται μακρύτερα από 1 μέτρο από τα όρια; Πως θα γίνει αυτό σε ακίνητα που είναι κολλητά το ένα στο άλλο;

    Γνωρίζει κανείς κάποιο τρόπο χειρισμού, εκτός από την διαδικασία αίτησης εξαίρεσης από την κατεδάφιση με βάση την ΚΥΑ του 2004 και καταβολή προστίμου κτλ ? Υπάρχει κάποια ευχέρεια από πλευράς ΥΔΟΜ για να δεχθεί την παρέκκλιση;

     

    Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια.....

  5. Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με το έγγραφο που αναφέρετε ( ΕΓΚ-59716/19-10-89 ) γιατί απευθύνηκα στον ΔΟΚΚ και δεν το είχαν, δεν μπόρεσαν να το βρούν. Η δομική θέλει ετήσια συνδρομή για να έχει κάποιος πρόσβαση στο αρχείο της και εγώ έχω μπλέξει με την τοπική πολεοδομία που δεν δέχεται τις αναφερθείσες διατάξεις του ΓΟΚ και επιμένει πως "αρκεί καταγγελία για όχληση ώστε να συνταχθεί έκθεση επικινδύνου από άποψη υγειινής κτλ.."

     

    Ευχαριστώ

     

    Καπνοδόχοι Τζακιού


     


    Επιπλέον:
    Όσοι έχουν Δομική ενημέρωση ας κοιτάξουν το ΕΓΚ-59716/19-10-89 του 1989. Είναι λίγο μπερδεμένο στην χρονική αλληλουχία αλλά μάλλον έχει ως εξής:
    Η Πολεοδομία Σερρών με το έγγραφο 4345/23-7-89 ρωτά μεταξύ άλλων εάν «υπάρχουν περιορισμοί για την απόσταση του σημείου εξόδου καυσαερίων τζακιού από γειτονικά παράθυρα»
    Η ΔΙΠΕΧΩ Κεντρ. Μακεδονίας με το 59550/22-9-89 απαντά ότι υπάρχουν περιορισμοί αλλά κοινοποιεί την απάντηση στην ΔΟΚΚ για τυχόν διαφορετική άποψη.
    Η ΔΟΚΚ όμως διαφοροποιείται και απαντά «σας γνωρίζουμε ότι η παρ. 3.3.2 αναφέρει ρητά ότι για τις περιπτώσεις των ανοικτών εστιών (τζάκια) υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 3.1. ισχύουν οι περιορισμοί της παρ.2.4.2.4. σε καμία δε άλλη περίπτωση των διατάξεων του άρθ-27 δεν προβλέπονται άλλες απαιτήσεις αποστάσεων απόληξης της καπνοδόχου των από ανοίγματα.»

     

  6. Εννοείται ότι με απασχολεί η ασφάλεια. Οι ενοικιαζόμενοι κινητοί πύργοι και τα μηχανικά αναβατόρια είναι ασφαλισμένα για ζημιές τρίτων, έχουν προδιαγραφές λειτουργίας και θα ασφαλιστούν στο ΙΚΑ όσοι δουλεύουν. Το πρόβλημά μου είναι με την απαραίτητη άδεια, που περιλαμβάνει τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψεις, στατικά κτλ (και ΙΚΑ το οποίο δεν πάω να γλιτώσω άλλωστε) με κόστος περίπου 2000, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η κινητή σκαλωσιά, αρκεί η ενημέρωση και μόνο της πολεοδομίας (με αυτήν έχω άλλωστε ξεκινήσει τις εργασίες).

  7. Καλημέρα σε όλους και συγχαρητήρια για το γεμάτο πληροφορίες forum σας!

    Ως ιδιώτης, επιχειρώ να εφαρμόσω εξωτερική θερμομόνωση στο σπίτι μου (κατασκευής 1977 και 1990 η προσθήκη του 2ου, διπλοκατοικία 2 ορόφων) κάνοντας χρήση του αρ. 4 παρ. 3 ιδ' του ΝΟΚ. Έκανα τις διατυπώσεις στην πολεοδομία με την γνωστοποίηση και ανοίγω καρτέλα στο ΙΚΑ. Το ερώτημά μου έχει να κάνει με την χρήση σκαλωσιάς, κινητής ή μη. Αν χρησιμοποιήσω σκαλωσιές άνω των 3 μέτρων, πρέπει να μπώ στην διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας με τα συμπαραμαρτούντα (τοπογραφικό -τελευταία άδεια είναι του 1990-, διάγραμμα κάλυψης, στατικά κτλ) με κόστος που θα επιβαρύνει 20% περίπου τον προϋπολογισμό -απ'ότι κατάλαβα. Με χρήση κινητής σκαλωσιάς ή αναβατορίου μπορώ προφανώς να το αποφύγω αυτό. Τα θέματα που θα ήθελα την βοήθειά σας, είναι τα εξής:

     

    α) υπάρχει μέγιστο ύψος για την χρήση κινητών σκαλωσιών/πύργων ; Το πδ του 1980 αναφέρει τα 5 μέτρα σε εξωτερικούς χώρους αλλά διάφοροι επαγγελματίες νοικιάζουν κινητούς πύργους μέχρι και 20 μέτρα (!) , με χρήση αντιστηρίξεων βέβαια. Μήπως υπάρχει κάποια μεταγενέστερη οδηγία που προσδιορίζει το ύψος εργασίας του κάθε πύργου ή κινητής σκαλωσιάς ανάλογα με τις προδιαγραφές που θέτει ο κατασκευαστής -της σκαλωσιάς- ; Καταλαβαίνω ότι έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκές οδηγίες για τις προδιαγραφές των σκαλωσιών αλλά δεν ξέρω πως εφαρμόζεται πρακτικά αυτό στο τοπικό μας χάος.

    β) Εφόσον ο κατασκευαστής της σκαλωσιάς (πιστοποιημένης με πρότυπα ISO, DIN Κτλ) αναφέρει μέγιστο ύψος χρήσης, ποιός ο λόγος να εκδοθεί οικοδομική άδεια με μελέτη στατικότητας, επιστασία κτλ;

    γ) Αν χρησιμοποιήσω μηχανικά αναβατόρια (φθάνουν μέχρι 12μ. ύψος εργασίας) είμαι καθ'όλα νόμιμος;

    δ) Μήπως αν έχω έκθεση στατικότητας από μηχανικό για σταθερή σκαλωσιά ή πιστοποιημένη κινητή για το ύψος που θέλω, με την ανάλογη δήλωση στο ΙΚΑ/επιθεώρηση εργασίας, είμαι ΟΚ χωρίς να εκδόσω άδεια δόμησης;

     

    Το θέμα μου είναι η μια πλευρά της οικοδομής (όπου έχω πρόσβαση από κοινόχρηστο χώρο όμορης πολ/κίας -αν συνεννοηθώ τελικά και με αφήσουν) η οποία έχει ύψος 10 μέτρα.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.