Μετάβαση στο περιεχόμενο

babis_xo

Members
  • Περιεχόμενα

    43
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από babis_xo

  1. ^ Ο Ε.Δ. δεν χρειάζεται να παρευρίσκεται στην κατεδάφιση. Καλείται μετά από αυτήν και απλά διαπιστώνει ότι η κατεδάφιση έχει ολοκληρωθεί. Άρα, δε νομίζω ότι πειράζει εάν αργήσει και λίγο...

     

    edit: εκτός εάν εννοείς ότι έγιναν εργασίες για νέα κτίριο πάνω στα "ερείπια"...

     

     

     

    Προσεξε απλα, οταν κανεις την αλλαγη επιβλεποντα, στην ΤΕ που θα συνταξει ο παλιος επιβλεποντας να γραψει αναλυτικα σε τι σταδιο βρισκονται οι εργασιες.

    (απλά συνεχίζω τη σκέψη του terry)

    ...εάν ο επιβλέπων δεν συντάξει δήλωση παραίτησης και Τ.Ε. και προκειμένου η ΥΔΟΜ να προχωρήσει σε αντικατάστασή του, τότε ο ιδιοκτήτης ζητά Ε.Δ. για διαπίστωση του σταδίου εργασιών (άρθρο 6 παρ.7 του Ν.4030/11)

    • Upvote 2
  2. Η Πυθία ήταν αναστατωμένη και δεν μπορούσε να απαντήσει, προσπαθεί, λέει, να ερμηνεύσει τον χρησμό του Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ που οφείλει το μαντείο των Δελφών.  Εντός αρχαιολογικού χώρου, εκτός αντικειμενικών, της χρεώσανε και κάτι αναδρομικά χαράτσια για τα τελευταία 2.500 χρόνια που λειτουργεί χωρίς άδεια, άστα...  :smile:

    Πάντως, ο "nik" έχει δίκιο.

  3. Να ρωτήσω και εγώ κάτι που μπορεί να έχει ήδη γίνει και να μην το ξέρω ...

    Οι ελεγκτές έχετε οργανωθεί σε κάποιο φορέα ή όργανο για να αντιμετωπίζετε καταστάσεις, σημαντικά προβλήματα κλπ ;

     

    Αυτό το θεωρώ πολύ σοβαρή πρόταση. Σωστόοοοος!

    Εμπρός διαχειριστές, έχετε δουλειά! :)

  4. την έχουμε κάνει τη συζήτηση και για το τυπικό μέρος δεν το έχουμε αποσαφηνίσει το θέμα.

    Από το λεκτικό της απόφασης (παρ.3α) , τουλάχιστον όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνομαι, διαφαίνεται ότι δεν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση.

    Είναι βεβαίως οικονομικό βάρος για τον ιδιοκτήτη να επιφορτίζεται κόστος ελεγκτή σε κάθε επιμέρους φάση θεμελίωσης, αλλά για το τυπικό της υπόθεσης ίσως θα πρέπει να γίνει έτσι. Α

    Από την άλλη υπάρχει η παράγραφος της απόφασης 3β η οποία ίσως "κλείνει το μάτι" σε τέτοιες περιπτώσεις τμηματικής κατασκευής θεμελίωσης

     

     

    @Παύλο

    Μια χαρά το έχεις αποσαφηνίσει: Η παρ. 3α είναι ο κανόνας και η 3β η εξαίρεση, μόνο για περιπτώσεις τμηματικής θεμελίωσης. Έτσι το αντιλαμβάνομαι κι εγώ...

  5. Όσον αφορά την αμοιβή ελεγκτή κι εγώ νόμιζα πως ήταν αφορολόγητη επειδή αναφέρεται ως αποζημίωση αλλά "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" και ο λογιστής που ρώτησα δεν έχει ιδέα.

    Ποιον προτείνετε να ρωτήσουμε τελικά για έγκυρη ενημέρωση; εκτός από την εφορία βέβαια... μπρρρ...

    (ΥΓ: ναι, έχω σκεφτεί ν' αλλάξω λογιστή...)

  6. Τελικά είμαι πολύ "τυχερός"!

    Σήμερα κληρώθηκα για έλεγχο δόμησης. Η αμοιβή μου θα είναι 100€+ΦΠΑ και θα πρέπει να οδηγήσω 8 ώρες (με την επιστροφή) για τον έλεγχο.

    Συνήθως πήγαινα σε τέτοιους ελέγχους σε μακρινά μέρη για την βόλτα αλλά πλέον οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν μου περισσεύουν τα χρήματα για 100€ σε καύσιμα και διόδια συν τα έξοδα γραφείου που τρέχουν καθημερινά.

    Τώρα που το σκέφτομαι, μόνο απέναντι από το γραφείο μου αν μου βγει έλεγχος συμφέρει να αναλάβω μιας μέρας δουλειά για 100€.

    26€ για φόρο εισοδήματος

    2€ για εισφορά αλληλεγγύης

    22€ για ΤΣΜΕΔΕ

    3.5€ για τέλος επιτηδεύματος

    + λογαριασμοί, χαράτσια,....

    Τι μένει;

     

    Αφού σε κάλεσαν για έλεγχο μηχανολογικών(?) άρα μιλάμε για τουλάχιστον 150€ αφορολόγητα, τα οποία δεν υπόκεινται σε καμία εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων. Μήπως να το ξανασκεφτείς ;)

     

    EDIT: Τώρα είδα τα 400 χλμ.... Άσ'το, το ξανασκέφτηκα εγώ :(

  7. Ρώτησα στην ΥΔΟΜ και μου είπαν ότι πει η ΕΥΕΔ , και η ΕΥΕΔ μου είπε ότι πει η ΥΔΟΜ.

    Άντε βγάλε άκρη.

     

    Άρθρο 2 παρ.2 της ΥΑ 299/2014: "Η ΥΔΟΜ ελέγχει τα στοιχεία του αιτήματος και διαβιβάζει" Άρα...

     

    υγ. Το ΥΠΕΚΑ έχει ακόμα τις παλιές τις φόρμες στο site

     

    Εδώ τα νέα πορίσματα:

    http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=797&language=el-GR

     

  8. @KOKARADI

     

    Εφόσον στο οικόπεδό σου τηρήσεις τα υψόμετρα που προβλέπει η μελέτη σου, δεν θα μεταβληθεί το υπόγειό σου σε ισόγειο, απλά θα έχεις ένα τυφλό τοιχείο υπογείου εκεί που "κολλάς" με τον όμορο. Ειδικά εάν ο όμορος σκοπεύει να διατηρήσει - ή μήπως όχι; - το τελικό του έδαφος χαμηλότερα, υποχρεούται να εξασφαλίσει το δικό σας οικόπεδο με τοιχεία αντιστήριξης.

     

    Όμως, απ' ότι καταλαβαίνω, ο όμορος έσκαψε ~3 μ. στο κοινό όριο, χωρίς καμία εξασφάλιση και ακολούθως, εσείς σκάψατε άλλο τόσο, ήρθατε στα "ίσα" και τώρα καλουπώνετε θεμέλια...

     

    Καλό θα ήταν να συνενοηθείτε μεταξύ σας οι επιβλέποντες και να δεις τι προβλέπει και η μελέτη του γείτονα.

  9. Τότε έτσι θα'ναι...

    Σόρρυ για την παραπληροφόρηση! :oops:

     

     

    μια που το 'φερε η κουβεντα

    πού μπορω να δω ποτε ληγει η ιδιότητά μου,του ΕΔ?

    Στο ν.4030/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 παρ.4 του ν.4178/2013:

    "...ισχύει για τέσσερα (4) έτη από την έκδοσή της"

  10. Πως γνωρίζει η Αρχή ότι έχουμε παραλάβει το email; βασικα αυτό ισχύει για όσους δεν έχουμε κληρωθεί ακόμα...

     

    Ρε παιδιά μην τρελλαίνεστε, μόνο εάν πάει κάποιος για έλεγχο και πληρωθεί, μόνο τότε υποχρεούται να κάνει δήλωση :)

     

    @STAVION

    τι μάρκα τσιγάρα να σου φέρνουμε?

  11. @Sisyphus

     

    Εύλογη η απορία σου, δεν είναι δα και μυστικό ότι το αντικείμενο (ακόμη και αυτό του ελέγχου) σιγά-σιγά μεταφέρεται στους ιδιώτες στη βάση "λιγότερο κράτος, λιγότερα έξοδα (υποτίθεται)" και αυτό δεν αφορά μόνο τους μηχανικούς (βλ. παιδεία, υγεία, απορρίμματα κλπ. κλπ.)

     

    Το ερώτημα όμως που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι:

    "ποιο θα είναι το αντικείμενο μέλλον των ελ. επαγγελμ. μηχανικών"

     

    Το πρώτο μέρος της απάντησης το έδωσες ήδη: πολύ μικρό λόγω δραματικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

    Το δεύτερο μέρος, παίζεται τώρα και είναι η πλήρης μεταβίβαση του, στους ιδιώτες μηχανικούς.

    Το τρίτο μέρος είναι η συγκέντρωσή του σε κάποιους λίγους, μεγάλους, εκλεκτούς (και λίγο-πολύ γνωστούς...)

     

    Υ.Γ. εγώ ήδη την έχω στήσει έξω από την εταιρεία του Μπομπολ@ έτσι ώστε να πιάσω σειρά... όταν θα αρχίσει τις προσλήψεις

  12. Κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις κληρώσεις και το αναφέρω γιατί βλέπω συνέχεια περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι συνεργάζονται στενά με υπαλλήλους (έχουν μαζί γραφείο έξω) στους οποίους δεν τυχαίνει ποτέ όποιος να ναι, αντίθετα είναι λες και επέλεξαν οι ίδιοι τον ελεγκτή για την υπόθεσή τους.

     

    Αυτό πιστεύω πως είναι εύκολο να διαπιστωθεί στην επαρχεία και σε μικρές πόλεις και πολύ δύσκολο σε μεγάλες πόλεις.      

    Σε ποιες περιοχές αναφέρεσαι αν επιτρέπεται?

  13. (συμπληρώνω τον προλαλήσαντα...)

     

    ... και η ΥΔΟΜ "ενημερώνει" (την ΕΥΕΔ).

    Από τη νομοθεσία δεν προκύπτει "υποχρέωση" της ΥΔΟΜ να αλλάζει την αίτηση του επιβλέποντος, αλλά έχει την διακριτική ευχέρεια να το κάνει στην δικιά της αίτηση προς την ΕΥΕΔ (αναλαμβάνοντας και την ευθύνη).

     

    Τόσο για την αίτηση όσο και για την ενημέρωση, που γίνεται επίσης με αίτηση, υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά και μόνο οι υπογράφοντες την εκάστη μια.

     

    Επομένως, εάν έχεις διαφορετική άποψη δυστυχώς(; )  δεν μπορείς να την επιβάλλεις, όμως καλού-κακού κράτα ένα αντίγραφο της δικιάς σου αίτησης με τη σφραγίδα (αρ.πρωτ.) της ΥΔΟΜ επάνω.

     

    Αχρείαστο να'ναι... γιατί αν το χρειαστείς σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα έχει υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη  :wacko:

    • Upvote 1
  14. Παρατηρησε ομως οτι τα τεχνικα συνεργεια και ο ιδιοκτητης δεν εχουν κανενα αγχος. Ολοι δειχνουν τον μηχανικο αν παει κατι στραβα, υπαρχει καθυστερηση κλπ. Για ολα φταιμε εμεις στο τελος, γιατι μετραμε το ενα, γιατι μετραμε το αλλο, γιατι περνουμε δοκιμια, γιατι να διορθωσουμε την κακοτεχνια αφου 'αντεχει', στο 'υπογραφω εγω'... κλπ. Απο τον ΓΟΚ85 υπαρχει προβλεψη εκδοσης προεδρικου διαταγματος καταμερισμου ευθυνων σε μηχανικο, εργολαβο, ιδιοκτητη κλπ και τι αλλαξε? Τιποτα, μνημονευεται απλα και στον Ν.Ο.Κ. Γιατι αν ο καλουπατζης ειχε π.χ. καποια ευθυνη ολα στο ποντο θα τα εφτιαχνε και οχι με ακριβεια συν πλην ενος οροφου.

     

    Το μεγαλύτερο λάθος είναι πεισθείς εσύ ότι ο εργολάβος και ο καλουπατζής είναι ανεύθυνοι...

    Αμ' δε! ΟΟΟΛΑ ΣΤΗ ΜΑΜΑ!

    Eφόσον ο εκτελών την κατασκευή την έχει... εκτελέσει στα 6μ. (κοινώς έχει κάνει μακακία -την οποία οφείλεις να αναφέρεις στο βιβλίο του έργου που τηρείται στο εργοτάξιο, με τις σχετικές υποδείξεις) και δεν την επανορθώσει ΑΜΕΣΑ, τότε βλ. άρθρο 7 παρ. 9β του ν.4030/11.

    Όσο για το ζήτημα ποιες αποκλίσεις θεωρούνται μικρές κλπ., άποψή μου: βάλε ένα φίλο να επαναλάβει την επίμαχη μέτρηση. Άν διαπιστώσει και αυτός την ΙΔΙΑ απόκλιση τότε προφανώς είναι μεγάλη και θα μπορεί να τη διαπιστώσει και ο ελεγκτής (μεταξύ σοβαρού και αστείου αυτό).

    Προσωπικά, αν και έχω αποτυπώσει μερικές δεκάδες κτίρια, ποτέ δεν μπόρεσα να επαναλάβω όλες τις μετρήσεις στον πόντο... και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο λέει ψέμματα (διότι μετά από αποτύπωση, είτε με ταινία είτε με laser, ποτέ μα ποτέ δεν "κλείνει" το ρημαδο-σχέδιο σωστά στο AutoCAD...)

    • Upvote 1
  15. Εφόσον έχεις εκσκαφές /θεμελιώσεις, είναι σίγουρα κατηγορία Β' (2 έλεγχοι τουλάχιστον).

    Σενάριο:

    Ο ελεγκτής έχει πέντε εργάσιμες μέρες προθεσμία να κάνει τον έλεγχο και κανα-δυο για να δώσει το πόρισμα. Σύνολο καμιά δεκαριά μέρες δηλαδή. Άρα, μετά τον έλεγχο του 1ου τμήματος, εφόσον προλαβαίνεις σ' αυτό το διάστημα να σκυροδετήσεις και να έχεις έτοιμο τον 2ο ξυλότυπο για έλεγχο τότε μπορεί να ξαναέρθει, εφόσον βέβαια συμφωνεί κι αυτός (δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει δυο φορές - για την ακρίβεια μάλλον απαγορεύεται). Βέβαια μην το γράψει πουθενά αυτό στο πόρισμα...  ;)

     

    Κανονικά θα'πρεπε να προβλέπεται και από το νόμο αυτό γιατί π.χ. στην περίπτωσή σου είναι λίγο άδικο... Και στο κάτω-κάτω θα μπορούσαν να προβλέψουν και μια επιπλέον ημερήσια αποζημίωση π.χ. 50€ για τον ελεγκτή. Τρέχα-γύρευε όμως...

  16. καλησπέρα!μπορεί κάποιος να μου διευκρινήσει ποιος νόμος προσδιορίζει τις μειονεκτικές και ειδικές ομάδες πληθυσμού ;

    ευχαριστώ!

     

    Δεν αναφέρεται σε γενικές αλλά σε ειδικές διατάξεις, που αφορούν κάθε φορά ειδική περίπτωση π.χ. τους πυρόπληκτους της Ηλείας, τους σεισμόπληκτους της Φθιώτιδας και λοιπούς με άμεση ανάγκη (αυτο)στέγασης (δηλ. κάτι πιο μόνιμο από... τσαντήρι)

    • Upvote 1
  17.  

    Εσύ μπορείς να ζητήσεις έλεγχο όποτε θέλεις

    το θέμα είναι εάν ο ελεγκτής ζητήσει να δει το βάθος εσκαφής τι γίνεται... :confused:

     

     

    Σύμφωνα με τον νόμο ο ελεγκτής έρχεται μετά το καλούπωμα και την τοποθέτηση του οπλισμού και πριν την σκυροδέτηση. Αλλά έτσι όπως τα λες για τον ελεγκτή, δεν καταλαβαίνω σε τι θα εμποδίσει τον έλεγχο του βάθους, μια υποτιθέμενη σκυροδέτηση....?

     

    Η αίτηση για να έρθει ελεγκτής είναι ευθύνη αποκλειστικά του επιβλέποντα και μ' αυτή την έννοια έγραψα το "όποτε θέλεις".

    Και αντί για βάθος "εκσκαφής" μάλλον θα έπρεπε να γράψω "θεμελίωσης", όπως αναφέρεται δηλαδή και στη νομοθεσία, κάτι που ο ελεγκτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μέτρησε κάτω από σκυροδετημένο πέδιλο.

     

    Δηλ. αν δεν ζητήσει ο επιβλέπων έλεγχο όταν πρέπει, ναι μεν θα φάει ο ιδιοκτήτης το πρόστιμο, μετά όμως μπορεί να τα διεκδικήσει ενδίκως από τον επιβλέποντα. Και άμα είναι και κλαψιάρης και του αναγνωρίσουν και τίποτε ηθικές βλάβες, κλάφτα... Θανάση (γιατί παρακαλώ θα πρέπει να κλαίω πάντα εγώ; ;)

     

    Έχει δίκιο πάντως ο @kan62 που μιλάει για ακροβασίες,

    ο νόμος είναι νόμος και η Δικαιοσύνη δυστυχώς δεν είναι τυφλή αλλά της έχουν δέσει τα μάτια

     

    @terry, αν είναι ελαστικός ο επίδεσμος και μπορεί να κρυφοκοιτάξει, δεν ξέρω... :lol:

     

     

    Μάλλον δεν έλεγα αυτό, για να διορισθεί κανείς ως ελεγκτής δόμσης, ρωτούσα ποιά είναι η διαδικασία και οι προθεσμίες.

     

    Ρώτησε στο ΤΕΕ (και σιγά μην πάρεις σαφή απάντηση...)

    Συνάδελφος που ρώτησε πρόσφατα (βλ. προηγούμενα post) πήρε την απάντηση ότι, αν δεν είναι Οκτώβριος θα είναι Νοέμβριος δηλαδή μπορεί και από το νέο έτος... τρεχαγύρευε δηλαδή

     

     

    ...

    ipoV, τα 8 εκ. δε σε στέλνουν για αναθεώρηση (αν δεν παραβιάζουν τις υποχρεωτικές) ...

     

    Έτσι για την ιστορία, επειδή δεν είδα να αναφέρεται πουθενά το μήκος της πλευράς του κτίσματος...

    τα 8 εκ. μπορούν να σε στείλουν για αναθεώρηση, εάν συνιστούν υπέρβαση >2%

    δηλαδή, εφόσον η πλευρά αυτή έχει μήκος μικρότερο από 100x0,08/2=4 μ

    λίγο απίθανο βέβαια αφού μιλάμε για βιοτεχνικό κτίριο!

  18. Ακόμη δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην Ετήσια Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (δημοσιεύθηκε στις 11-7-2013) και ήδη χρειάζεται διόρθωση:

     

    "Δ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

             (σελ.69)

       ... 5. Διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας κληρώσεων Ελεγκτών Δόμησης

           ... 3. Να στελεχωθεί το συντομότερο σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Νόμο η

                 Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το χρόνο

                 έναρξης της μέχρι σήμερα, μήνες μετά, συνεχίζει και λειτουργεί μόνο ...

     


    Σήμερα άκουσα φήμη πως ο αρμόδιος για την υπογραφή των αναθέσεων (διευθυντής ; ) πήρε σύνταξη...

     

             ... με τρεις δύο υπαλλήλους" 

     

    Αυτό το Δημόσιο, όταν θέλει, δεν το προλαβαίνεις :mrgreen:

     

    (*) η έκθεση εδώ

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.