Μετάβαση στο περιεχόμενο

engineer_ntua

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

engineer_ntua's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Είπα εγώ πουθενά ότι με παρακαλάει κανένας εργοδότης;
  2. Καλησπέρα, όχι προφανώς και δεν αστειεύομαι. Απλά ήθελα να δω πόσο εύκολο/εφικτό είναι να φτάσει ένας νέος ΗΜΜΥ στην Ελλάδα στο σημείο να βγάζει 1000 ευρώ το μήνα και να αυτοσυντηρείται άνετα ώστε να κάνω εδώ το διδακτορικό. Γι' αυτό απευθύνομαι κυρίως στο συγκεκριμένο forum. Τα χρήματα για PhD γενικά φτάνουν οριακά. Τα λεφτά που μου δίνουν για τα εκεί δεδομένα είναι οριακά αλλά με σημαντική οικονομία (νοικιάζοντας μικρό studio, αποφεύγοντας να τρώω έξω κλπ) μπορώ να αποταμιεύω το 25-30% του εισοδήματος και αφού οι ελβετικοί μισθοί είναι υψηλοί, και η αποταμίευση (σε απόλυτο νούμερο) είναι υψηλή σχετικά. Δε με ενδιαφέρει να υπερηφανευτώ αφού τα χρήματα που παίρνω είναι ίσα ίσα λίγο παραπάνω από τον κατώτατο μισθό εκεί. Τους μισθούς για διδακτορικούς τους βλέπει όποιος θέλει στο glassdoor εξάλλου. Τέλος πάντων, ευχαριστώ όσους απάντησαν, οι πληροφορίες σας είναι πολύτιμες.
  3. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Έγινα δεκτός στο ETH στην Ελβετία στο τμήμα Πληροφορικής. Ο πρώτος χρόνος έχει μαθήματα και project και αν τα πας καλά συνεχίζεις για άλλα 3-4 χρόνια (συνήθως 4) στο διδακτορικό. Το καλό είναι ότι πληρώνουν από την αρχή. Το θέμα είναι κατά πόσον είναι τα πράγματα τόσο δύσκολα πια στην Ελλάδα. Σε 1-2 χρόνια δε θα παίρνεις 1000-1200 ευρώ με 8ωρη απασχόληση και κανένα έξτρα ΠΕΑ (πήρα αρκετά ενεργειακά μαθήματα και επέλεξα και ενεργειακή ροή) ή φτιάχνοντας καμιά ιστοσελίδα (εφόσον εξασκηθώ μερικούς μήνες); Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα πλέον;;; Ήξερα άτομα που βγάζαν καλά χρήματα με τα φωτοβολταϊκά πριν 2-3 χρόνια. Εγώ είχα την εντύπωση ότι ναι μεν έξω θα είμαι οικονομικά άνετος με πολύ καλές προοπτικές αλλά και στην Ελλάδα κουτσά στραβά τη βγάζεις... Επίσης με προβληματίζει το ότι αν κάνω το PhD έξω θα χάσω τη δικτύωση στην Ελλάδα και θα είναι δύσκολο να επιστρέψω στα 26-27 μου. Μην ξεχνάτε πως οι οικογενειακοί λόγοι που με κρατάν είναι αρκετά σοβαροί (πέραν του ότι θα χάσω φίλους και θα δυσκολευτώ με μια πολύ σοβαρή μακροχρόνια σχεση από αυτές που αξίζουν) και ενδέχεται να αναγκαστώ να διακόψω αν κάτι πάει στραβά μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η λογική λέει να φύγω αλλά είναι δύσκολη απόφαση... Πάντως με ενδιέφερε κυρίως να μάθω πόσο δύσκολο είναι ένας νέος ΗΜΜΥ με όρεξη για δουλειά που ξέρει τα βασικά από πληροφορική και ενέργεια (ροές Υ/Λ/Δ/Ζ) να καταφέρει να βγάζει 1000-1200 (έστω 800) ευρώ το μήνα το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί ευκολότερα ένα διδακτορικό (έχω βρει πολύ καλό επιστήμονα και έντιμο καθηγητή και εδώ αλλά δεν ξέρω τι παίζει με χρηματοδότηση - λογικά λίγα πράγματα). Από ότι καταλαβαίνω ακόμη και τα 900-1000 ευρώ δεν μπορούν να είναι δεδομένα :/ Και πάλι ευχαριστώ, οι γνώμες ατόμων του χώρου με εμπειρία είναι πολύτιμες για εμένα. edit: Τα 1000 ευρώ τα είχα συμπεράνει με δεδομένο ότι ξέρω άτομα άλλων κλάδων (π.χ. οικονομικά/marketing/προγραμματιστές) που παίρνουν γύρω στα 1200-1400 καθαρά με 2-5 έτη προϋπηρεσίας. Βέβαια μπήκαν στην αγορά πριν τη μεγάλη κρίση.
  4. Καλημέρα σε όλους, διαβάζω καιρό το forum και σκέφτηκα να ανοίξω ένα topic για να εκφράσω έναν προβληματισμό που με απασχολεί και να ακούσω απόψεις μεγαλύτερων του χώρου. Μόλις τελείωσα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο και με απασχολούν οι επαγγελματικές προοπτικές των ΗΜΜΥ στην Ελλάδα. Γενικά προσπάθησα να έχω μια γνώση σε όλο το εύρος του ΗΜΜΥ, από προγραμματισμό και Web development μέχρι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να δω πού μπορώ να ξεκινήσω την καριέρα μου και να προχωρήσω. Το θέμα είναι ότι με έχουν δεχτεί σε PhD σε πολύ καλό πανεπιστήμιο της Ευρώπης με καλά λεφτά (θα μου περισσεύει για αποταμίευση κανένα 800άρι το μήνα ζώντας άνετα + θα μου πληρώνουν και συνταξιοδοτικό ταμείο). Με προβληματίζει το ότι δεν είμαι έτοιμος στα 22 μου να πάρω μια τέτοια απόφαση καθώς όσοι τελειώνουν PhD σε καλά πανεπιστήμια βλέπω ότι μένουν έξω μετά καθώς οι προοπτικές είναι πολύ καλές και επομένως διστάζω να πάρω μια τόσο καθοριστική απόφαση (υπάρχουν και σοβαροί οικογενειακοί λόγοι που με κρατάνε δυστυχώς...). Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν πόσο δύσκολο είναι ένας νέος ΗΜΜΥ με εύρος (αλλά όχι βάθος ακόμη) να βρει μια πρώτη δουλειά οπουδήποτε; Έχω κάποιες γνωριμίες από φίλους κλπ των οποίων οι γονείς μπορούν να με βοηθησουν αλλά βλέπω ότι σε 4-5 αγγελίες που έστειλα (χωρίς "γνωστό") δε μου απαντάνε ή αργούν. Είναι εύκολο να πιάσεις ένα μισθό πάνω από τα 1000-1200 ευρώ καθαρά με 1-2 χρόνια προϋπηρεσία (μου φαίνεται λογικό νούμερο γιατί φίλοι μου άλλων κλάδων πιάνουν 1500 καθαρά σε 3-5 χρόνια); Σε ποιους κλάδους είναι ευκολότερο; Πληροφορική ή ενεργειακά; Σκεφτόμουν αν μπορούσα να κάνω PhD στην Ελλάδα (όποιοι τελειώνουν PhD στον καθηγητή μου βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο γρήγορα και είναι πολύ συνεργάσιμος και καλός επιστήμονας) και να δουλεύω part-time καθώς χρήματα από το σπίτι δεν παίζουν πολλά -θα πρέπει να καούν κάποιες αποταμιεύσεις. Ίσως να μάθω και να βγάζω κανένα ενεργειακό πιστοποιητικό να συμπληρώνω κάποιο εισόδημα. Βρίσκομαι σε μεγάλο δίλημμα. Από τη μία οικονομική ανεξαρτησία και πολύ καλές προοπτικές για ακαδημαϊκή καριέρα ή R&D σε βιομηχανία από την άλλη τα οικογενειακά θέματα (όχι οικονομικά) που καθιστούν τη μετανάστευση πολύ δύσκολη και με γεμίζουν τύψεις καθώς κοιτάω την πάρτη μου ενώ με χρειάζονται. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.