Μετάβαση στο περιεχόμενο

antonis612

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

antonis612's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Δηλαδή 800 ευρώ + ΦΠΑ για μελέτη, υλικά σωληνογραμμής, εγκατάσταση σωληνογραμμής, εγκατάσταση λέβητα?
  2. Καλησπέρα Έχω την εξής προσφορά για εγκατάσταση φυσικού αερίου σε διαμέρισμα: Σύνολο πάει €2900+ ΦΠΑ. Οι τιμές αναλυτικά είναι: Λέβητας Saunier Duval Thema Fast F30 (30KW): €1250 + ΦΠΑ (διαθέτει ένα σύστημα microtank για άμεση παροχή ζεστού νερού με σταθερή ροή χωρίς κενά κρύου νερού) Αισθητήρας για το σύστημα αντιστάθμισης Α2002400: €70 + ΦΠΑ Θερμοστάτης Siemens REV13: €70 + ΦΠΑ Τρίοδη ηλεκτροβαλβίδα για επιλογή λήψης ζεστού νερού από τον λέβητα ή τον ηλιακό Jes 3W3/4: €80 + ΦΠΑ 3 διακόπτες αερίου: €30 + ΦΠΑ Εγκατάσταση σωληνογραμμής + μελέτη: €770 + ΦΠΑ Εγκατάσταση λέβητα, σύνδεση με το ζεστό νερό, σύνδεση με το δίκτυο θέρμανσης με σωλήνες πολυπροπυλενίου κλπ: €650 + ΦΠΑ Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται €600 που θέλει η ΕΠΑ. Πως σας φαίνεται?
  3. Ευχαριστώ astrah Όταν μιλάω για εταιρία, δεν μιλάω για τίποτα πολύ μεγάλο. Οι περισσότερες εταιρίες που έχω δει στην περιοχή μου που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, φαίνονται σχετικά μικρές. Συνήθως προσφέρουν υπηρεσίες εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και θέρμανσης, ή/και άλλες ηλεκτρομηχανολογικές ή υδραυλικές εφαρμογές και εμπορία συσκευών. Είναι συνήθως ΕΠΕ ή ΟΕ/ΕΕ και φαντάζομαι ότι όλοι μαζί οι απασχολούμενοι σε μια τέτοια εταιρία μπορεί να είναι π.χ. 5 άτομα ή και λιγότερα. Είναι δύσκολο να ξέρεις πόσο καιρό υπάρχουν στο χώρο. Και μπορεί πάλι τα άτομα ως μεμονωμένα να έχουν αρκετή εμπειρία στο γενικότερο χώρο αλλά η εταιρία να έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια που έχει πάρει τα πάνω του το φυσικό αέριο. Δείγματα έργων μπορεί φαντάζομαι να ζητήσεις κανείς, αλλά ένας ιδιώτης είναι εκ των πραγμάτων άσχετος με το θέμα και δεν μπορεί να κρίνει οπτικά, όπως θα έκρινε αν επρόκειτο για την κατασκευή μιας επένδυσης κουζίνας ή η κατασκευή μιας ντουλάπας. Εγώ σε μια προσφορά που έχω πάρει από μια τέτοια εταιρία, είχε έρθει ένας «τεχνικός σύμβουλος» και έκανε τις μετρήσεις για να δώσει προσφορά. Δεν γνωρίζω αν είναι μηχανικός. Φαντάζομαι όμως ότι στη σύνταξη της μελέτης που θα υποβληθεί θα εμπλακεί υποχρεωτικά μηχανικός. Για τις εγγυήσεις γράφουν: · Για τον καυστήρα, 2ετής από τον κατασκευαστή με προϋπόθεση την ετήσια συντήρηση του καυστήρα. Η εγγύηση καλύπτει τα εξαρτήματα αλλά όχι τα εργατικά της αλλαγής τους · Για τη σωληνογραμμή, 10ετής εγγύηση από την εταιρία · Για τα υπόλοιπα εξαρτήματα: η εγγυήσεις μόνο που δίνουν οι κατασκευαστές τους · Η ετήσια συντήρηση, αν την αναλάβει η εταιρία, κάνει €65+ΦΠΑ Πως σου φαίνονται? Περιμένω να μου στείλει την προσφορά του και ένας δεύτερος εγκαταστάτης, θα πάρω και μια τρίτη για να σχηματίσω καλύτερη εντύπωση.
  4. Masuimi ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μίλησα με έναν τεχνικό που μου έχει κάνει μια προσφορά, αυτός δεν ήταν τόσο πολύ υπέρ του SOLAR KIT για μια εγκατάσταση σε ένα απλό διαμέρισμα. Ακόμα και για το κόστος της ηλεκτροβάνας στην τρίοδη έναντι μιας απλής χειροκίνητης βάνας δεν ήταν σίγουρος ότι αξίζει από άποψη κόστους. Το σκεπτικό του ήταν ότι ακόμα και να έχεις μια απλή χειροκίνητη επιλογή μεταξύ ζεστού νερού ηλιακού και ζεστού νερού χρήσης του λέβητα, την οποία να την αλλάζεις δυο φορές το χρόνο, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, ότι ακόμα και να μην εκμεταλλευθείς για ζεστό νερό κάποιες μέρες με ήλιο του Οκτωβρίου, ότι το κόστος του αερίου δεν είναι τόσο σημαντικό. Στέκει αυτό? Για την αντιστάθμιση είπα στον τεχνικό και θα την συμπεριλάβει στην προσφορά, αλλά και για αυτό δεν ήταν σίγουρος αν αξίζει σε μεμονωμένα διαμερίσματα, και που δεν λειτουργούν την θέρμανση 24h. Μου είπε ότι την βάζουν πιο πολύ σε πολυκατοικίες ή σε διαμερίσματα που λειτουργούν 24h και ότι αν φεύγουμε για δουλειά και στην ουσία λειτουργούμε την θέρμανση 18:00 - 08:00, ότι ίσως να μην έχει ιδιαίτερο νόημα. Τι λες? Για τους λέβητες που για την παροχή ζεστού νερού έχουν και ένα micro tank ορισμένων λίτρων που κρατάει ζεστό νερό και έχουν μια πιο σταθερή ροή ζεστού νερού, τι γνώμη έχετε?
  5. Ναι οκ, προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία για όποιον δεν έχει κάποιο "φίλο υδραυλικό" ή γνωστό μηχανολόγο εμπιστοσύνης. Απ' όσο κατάλαβα η συνήθης διαδικασία είναι η εξής: (1) Επικοινωνείς με μια τεχνική εταιρία εγκατάστασης φυσικού αερίου για το ότι θέλεις μια προσφορά εγκατάστασης και σου στέλνει έναν τεχνικό σύμβουλο, που κοιτάζει το χώρο, κάνει τις μετρήσεις του, τις παίρνει μαζί του, και σου στέλνει μια οικονομική προσφορά. Τώρα ο τεχνικός μπορεί να είναι διπλωματούχος μηχανικός (μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, δεν ξέρω) αλλά δεν μπορείς να μπεις στην διαδικασία να τους ζητήσεις τα πτυχία του. Προσπαθείς έστω λίγο να αντιληφθείς την τεχνική του επάρκεια από αυτά που λέει και τις λύσεις που προτείνει. Αλλά και η προσφορά δεν είναι σίγουρο ότι βασίζεται σε δικές τους γνώσεις των απαιτήσεων, αλλά μάλλον γίνεται με βάση κάποια templates που έχει η κάθε εταιρία. Η οικονομική προσφορά περιλαμβάνει και το κόστος μελέτης της εσωτερικής εγκατάστασης. (2) Κατατίθεται η αίτηση στην ΕΠΑ, υπογράφεις σύμβαση (3) Ο μηχανικός της εταιρίας εγκατάστασης καταθέτει την μελέτη στην ΕΠΑ προς έγκριση (4) Εγκρίνεται η μελέτη από την ΕΠΑ, τοποθετείται ο μετρητής, ο εγκαταστάτης κάνει την εγκατάσταση (5) ο εγκαταστάτης υποβλάλλει στην ΕΠΑ τα σχετιά έγγραφα, η ΕΠΑ πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο της εγκατάστασης. Τώρα, αν καταλαβαίνω καλά, προτείνεις ότι πριν πάρει κανείς προσφορά από την τεχνική εταιρίας, να πάρει έναν γνωστό διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό της εμπιστοσύνης του για να του κάνει τη μελέτη. Αυτή η μελέτη είναι η ίδια που προβλέπεται και υποβάλλεται στην ΕΠΑ? Μπορείς δηλαδή να πάρεις πρώτα τη μελέτη, και μετά να ζητήσεις την προσφορά από την εταιρία εγκατάστασης σύμφωνα με αυτή τη μελέτη?
  6. Αν κάποιος δεν έχει κάποιον γνωστό μηχανολόγο μηχανικό, τι κάνει? Οι 4 που αναφέρει ο Σάκης πιθανώς επιτόπου πήγαν, και όλοι σίγουρα θα παρουσιάζονται ως επαρκώς καταρτισμένοι επαγγελματίες. Η πρόταση του κάθενός ίσως έχει να κάνει με το περιθώριο εμπορικού κέρδους που έχουν στην προμήθεια του λέβητα από κάθε διαφορετική εταιρία. Ο 4ος έδωσε μια διαφορετική λύση πιθανώς για να χαμηλώσει το συνολικό κόστος της όλης εγκατάστασης και να είναι σε ένα πιο ευνοϊκό επίπεδο τιμής σε σχέση με άλλους. Γενικά πολλές φορές επειδή ο πελάτης δεν έχει επαρκή γνώση των δεδομένων και όλων των παραμέτρων και όλων των δυνατών λύσεων, η επιλογή γίνεται με βάση την εμπιστοσύνη που φαίνεται να εμπνέει ο τεχνικός της κάθε εταιρίας. Το ψάξιμο στα φόρουμ/internet βοηθάει λίγο την κατάσταση αλλά και αυτό εώς ενός σημείου. Το πιο χρήσιμο φαίνεται να είναι να συγκεντρώνεις πολλές προσφορές. Με 4 προσφορές που αναφέρονται παραπάνω νομίζω ότι σχηματίζει κανείς σχετικά σφαιρική γνώμη των δυνατών λύσεων και του εύρους τους κόστους...
  7. Masuimi ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τα SOLAR KIT πόσο περίπου κοστίζουν? Κάθε λέβητας δουλεύει με αντίστοιχο SOLAR KIT της ίδιας εταιρίας? ή είναι ανεξάρτητο θέμα? Αν έχω καταλάβει καλά, ο συγκεκριμένος έχει *δυνατότητα* για αντιστάθμιση, αλλά πρέπει να πάρεις και κάποιο επιπλέον εξάρτημα για να την υλοποιήσεις. Μπορείς να έχεις και αντιστάθμιση και θερμοστάτη με PDI Control ή το ένα αναιρεί το άλλο? Η αντιστάθμιση λαμβάνει υπόψιν την εσωτερική θερμοκρασία ή μόνο την εξωτερική? Λειτουργεί και με απλό λέβητα? Με ενδιαφέρει και για την δυνατότητα προγραμματισμού που έχει. Δηλαδή σκέφτομαι την περίπτωση που θα θέλω όταν λείπω να βάλω να παραμένει η θερμοκρασία π.χ. στους 20, αλλά μετά από κάποια ώρα όταν είναι να επιστρέψω σπίτι η θερμοκρασία να ανεβαίνει. Να ρωτήσω και κάτι γενικότερο τι συνηθίζεται για τις προσφορές που κάνουν οι εγκαταστάτες: Μπορώ να αγοράσω μόνος μου κάποια προϊόντα που είναι μέρος της προσφοράς? Ή ο εγκαταστάτης έχει υπολογίσει και κάποιο εμπορικό κέρδος από την μεσολάβηση για την αγορά των προϊόντων? Και αν πάρω μόνος μου κάποια (και χάσει αυτό το κέρδος), θα θέλει να κάνει μια διαφορετική (αυξημένη) προσφορά όσον αφορά τα υπόλοιπα?
  8. Ναι, αυτό εννοούσα για τον εξωτερικό λέβητα, στο εξωτερικό έχω δει ότι τα έχουν μέσα στο σπίτι (π.χ. σε ντουλάπι στην κουζίνα, αλλά με υποχρεωτικό ετήσιο έλεγχο στεγανότητας αλλιώς σου κόβουν την παροχή) αλλά εδώ δεν έχω ακούσει κανέναν να το έχει μέσα, ούτε το ανέφερε ο τεχνικός, και υπέθεσα ότι απαγορεύεται τελείως οι λέβητες στην αυτόνομη θέρμανση να είναι μέσα. Τα επίτοιχα που βλέπω στις φωτογραφίες στα σάιτ είναι όλα σαν παραληλεπίπεδα κουτιά, υπάρχει διαφοροποίηση για το ποια από αυτά είναι πιο κατάλληλα για εξωτερικό χώρο?
  9. Ευχαριστώ thessalon77 Με το "εξωτερικού χώρου κλειστού τύπου", τι εννοούμε? Στην ελλάδα τα επίτοιχα υποχρεωτικά δεν μπαίνουν σε εξωτερικό χώρο? Από τις φωτογραφίες που βλέπω, όλα είναι σαν κουτιά. Εμένα θα μπει σε ένα εξωτερικό αλλά στεγασμένο χώρο του δώματος της ταράτσας. Ο Saunier Duval έχει δυνατότητα αντιστάθμισης, αλλά στην προσφορά του ο τεχνικός δεν το έχει αναφέρει καθόλου. Φαντάζομαι αν ήταν να το βάλει, θα ανέφερε και ότι επιπλέον κόστος συμπεριλαμβάνεται στο εξάρτημα που χρειάζεται? Επίσης μου έχει γράψει για έναν θερμοστάτη Siemens RDH 10, αλλά βλέπω ότι με 40-50 ευρώ παραπάνω παίρνω ένα μοντέλο Siemens REV 13 που λέει ότι έχει ένα σύστημα ελέγχου PID που προσαρμόζει την χρήση και είναι πιο αποτελεσματικό. Ξέρεις τίποτα για αυτό? έχει νόημα? (έχει επίσης 24ωρο προγραμματισμό, αυτό είναι χρήσιμο)
  10. Καλησπέρα Masuimi, ευχαριστώ για την απάντηση. Μου φαίνεται δύσκολο να αξιολογήσω την αξιοπιστία της κάθε αντιπροσωπείας, γιατί δεν έχω επαρκές δείγμα από γνωστούς, και ούτε στο ίντερνετ φαίνεται να υπάρχει αρκετή πληροφορία για αντιπροσώπους. Απ' ότι είδα, σχεδόν καμιά ξένη εταρεία δεν έχει δική της θυγατρική εδώ, όλα φαίνονται να τα αντιπροσωπεύουν μικρές κάποιες εταιρίες εδώ. Για τους δύο που ανέφερα, τους SIME τους αντιπροσωπεύει η Altatherm και τους Saunier Duval η ZAPANTIS Gas Center. Για κανένα από τους αντιπροσώπους δεν γνωρίζω τίποτα. Για επισκευές πρέπει να καλέσεις την αντιπροσωπεία ή τις κάνουν κάνουν και οι εταιρίες που τα εγκαθιστούν? Για τον Saunier Duval (ThermaClassic F 25 E) ο τεχνικός μου είπε ότι έχει ένα σύστημα αναγνώρισης βλάβης/δυσλειτουργίας και σου γράφει στην οθόνη ένα κωδικό που προσδιορίζει ακριβώς που είναι η βλάβη. Επίσης στα specs του Saunier Duval γράφει ότι έχει μια τεχνολογία όπου το σύστημα βαλβίδας νερού είναι με παλμική τουρμπίνα για την ενεργοποίηση της παραγωγής ζεστού νερού, που έχει ως αποτέλεσμα πιο γρήγορη παραγωγή ζεστού νερού και ελαχιστοποίηση των σχετικών βλαβών. Έχεις ακούσει τίποτα για αυτό? Κάνει τίποτα? Σε κάθε περίπτωση, σαν backup για το νερό θα υπάρχει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (του ηλιακού), τον οποίο λέω να του να τον συνδέσει με μια ηλεκτροβάνα, να μπορώ να αλλάζω μεταξύ ηλιακού και λέβητα γρήγορα. Έχει νόημα αυτό? Και για την θέρμανση, για όταν θα υπάρχει βλάβη, θα δουλεύουν τα aircondition (δεν είναι επαρκή και οικονομικά όσο το σύστημα καλοριφέρ με αέριο, αλλά για backup καλά είναι).
  11. Καλησπέρα Θέλω να βάλω μια (αυτόνομη) εγκατάσταση φυσικού αερίου στο διαμέρισμα μου. Πήρα μια προσφορά με τιμή στα 2800 (μαζί με το ΦΠΑ) (χωρίς όμως τα €620 προς την ΕΠΑ για σύνδεση και εγγύηση) Πέρα από την επιλογή του επίτοιχου λέβητα, υπάρχει κάποια άλλη παράμετρος που πρέπει να διερευνήσω? Ή οι εγκαταστάσεις έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την εταιρία αερίου και όλα τα άλλα θα είναι ίδια ανεξαρτήτως εγκαταστάτη? (δηλαδή γράφει μέσα διάφορα για γαλβανισμένους σωλήνες, στεγανοποίηση με τεφλόν, αντικραδασμικό, φίλτρα αερίου, βάνες κλπ) Αυτά είναι στάνταρ σε όλες τις εγκαταστάσεις? Σαν επίτοιχο λέβητα έχει έναν SIME με κόστος €870, και σαν δεύτερη επιλογή έναν Saunier Duval με κόστος 1150. Τους γνωρίζετε καθόλου? Είναι αξιόπιστοι? Ευχαριστώ!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.