Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ12

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    28
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ12

  1. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι η ελάχιστη απόσταση κατοικιών πρέπει να είναι 20 μέτρα για τις γραμμές υψηλής τάσης 66KV ή 150KV και 25μ για τις γραμμές υπερυψηλής τάσης 400KV. Είχα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα , προειδοποίησα ότι θα υποβάλλω μήνυση και ήρθαν και κάνανε αναδρομολόγηση των καλωδίων.
  2. <<Αν ο μελετητής αν έχει ενημερωθεί επίσημα>> Αυτό Δεν αφορά τον ιδιοκτήτη αλλά την ΥΔΟΜ. Εφ όσον εξακολουθεί να την περιλαμβάνει ως ρυμοτομούμενη στην ΠΕ αυτό συνιστά επανεπιβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. ( ρυμοτομούμενο - πολεοδομικά αρρύθμιστο με δικαστική απόφαση - ρύθμιση πολεοδομικού καθεστώτος με επανιποβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης από ανημέρωτο μελετητή μέσω Π.Ε).<<Η ΥΔΟΜ είναι αναρμόδια και πρέπει να κατατεθεί στο Δήμο>> .Μα η ΥΔΟΜ ( Υπηρεσία Δόμησης - Πολεοδομία όπως την λέμε συχνότερα ) είναι υπηρεσία του δήμου. Κατατέθηκε σ αυτήν ο φάκελος μετά από έγγραφο σχετικό ερώτημα και σχετική έγγραφη απάντηση της υπηρεσίας δόμησης , ότι δηλαδή ο φάκελλος πρέπει να κατατεθεί σ αυτήν (ΥΔΟΜ). Ας μην μαχόμαστε τα δεδομένα. Το ερώτημα μου εμένα ήταν για το πως καταχωρούνται τα αρρύθμιστα πολεοδομικά με βάση οδηγίας ΥΠΕΝ. Κάπου είχα δει ότι καταχωρούνται σε ξεχωριστή εγγραφή στην Π..Ε. Ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με το θέμα μου.
  3. Νομίζω πως συγχέεται την διαδικασία άρσης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης με αίτηση , όπου απαιτείται και η υποβολή τροποποίηση σχεδίου με την διαδικασία άρσης απαλλοτρίωσης με δικαστική απόφαση όπου το ρυμοτομούμενο καθίσταται πολεοδομικά αρρύθμιστο ( σβήνουν οι ρυμοτομικές γραμμές ) και καλείται η διοίκηση να ρυθμίσει εκ νέου το πολεοδομικό καθεστώς προκειμένου να καταστεί (ενδεχομένως) οικοδομίσιμο Εν προκειμένω το ρυθμίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο ήτοι με πράξη εφαρμογής- επανυποβολλή ρυμοτόμισης (ήτοι οδηγεί το ακίνητο στο κτηματολόγιο ως ρυμοτομούμενο παρά την κατάθεση φακέλου με την δικαστική απόφαση και τα άλλα προβλεπόμενα δικαιολογητικά). Πάντως σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με το θέμα αν και εμένα η απορία μου ήταν για το πως καταχωρούνται τα αρρύθμιστα στην Π.Ε.
  4. Αγαπητέ κύριε σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με το θέμα μου. Το ερώτημα μου ήταν εάν γνωρίζεται πως καταχωρούνται οι πολεοδομικά αρρύθμιστες ιδιοκτησίες στην πράξη εφαρμογής. Τα όσα άλλα αναφέρεται είναι γνωστά σε εμένα. Αλλά για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά επαναπαραθέτω εν τάχυ: 1.Σεπτ.2023 εξεδόθει δικστική απόφαση για ρυμοτομούμενο ακίνητο. ( αυτοδίκαια άρση - πολεοδομικά αρρύθμιστο σβου οι γραμμές - καλείται η διοίκηση να ρυθμίσει το πολεοδομικό καθεστώς.) 2.Τον Φεβ.2024 κατατέθηκε πλήρης φάκελο στην ΥΔΟΜ για την τροποποίηση σχεδίου . Φυσικά δεν περιείχε πρόταση τροποποίησης ( η διοίκηση καλείται να ρυθμίσει το πολεοδομικό καθεστώς).Υπενθυμίζω ότι δεν υφίσταται διάταξη νόμου η οποία να καθορίζει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο ιδιοκτήτης θα προβεί σε τροποποίηση σχεδίου. 3.Τον Απρ.2024 η υδομ αναρτά τους κτηματολογικούς πίνακες της πράξης εφαρμογής , γεγονός που συματοδοτεί την ανάρτηση της πράξης εφαρμογής. Σε αυτή την φάση ο ιδιοκτήτης αναμένει πιθανή τροποποίηση σχεδίου αφού θα αναρτηθεί η πράξη. 4.Αναρτάτε η πράξη Μάι 2025 . Το ακίνητο εμφανίζεται ρυμοτομούμενο με αναλογιζμό! Ητοι η υδομ έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσα την δικαστικη απόφαση και έχει επανυποβάλλει ρυμοτόμιση κατ αδικοπραξία καθ όσον εφ όσον επιβαλλει εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση και προσδιορίζει το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου ( εγγραφή στο κτηματολόγιο ως ρυμοτομούμενο) , θα έπρεπε να πάει σε αποζημίωση. ίδωμεν.
  5. Αγαπητέ κύριε κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ασχοληθήκατε με το θέμα μου.Ναι έχω αύριο << ραντεβού>> με τοπογράφο μηχανικό.Καλό σας βράδυ!
  6. O φάκελλος για την τροποποίηση κατατέθηκε Φεβ.2024 .Η ΥΔΟΜ ανάρτησε τους κτηματολογικούς πίνακες τον Απρ.2024. Δεν έκανα τροποποίηση σχεδιου διότι ανέμενα την πράξη εφαρμογής και να δώ αν δια της πραξεως εφαρμογής εγινε τροποποίση. Η δικαστική απόφαση σαφως έλεγε οτι η διοικηση θα πρέπει να καθορίσει το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου.Η Πράξη εφαρμογής αναρτάτε αυτές τις ημέρες ( Μαι 2026). Και το ερώτημα ειναι πως θα εμφανίζεται το ακίνητο στους πίνακες; Διότι εάν εμφανιζεται ως ρυμοτομούμενο δηλαδή δεν έλαβε υπόψιν η υδομ την δικαστική απόφαση τοτε είναι επανυποβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και μάλιστα με τον πλεον επίσημο τροπο ητοι δια της πράξεως εφαρμογης. Εφ όσον λοιπον εμφανισθεί οπως αναφερω θα προκειται περι αναλογισμου ...οποτε παμε σε παραλήψεις απο την υδομ ...διοτι δεν λεμβανει υπ οψιν της την δικαστική απόφαση. Τωρα το δικό μου ερώτημα ειναι ...πως εμφανίζονται σε πράξη εφαρμογης τα αρυθμιστα; Ειχα δει σε καποιες οδηγίες του υπεν οτι εγγραφωνται σε ξεχωριστη στήλη...γι αυτο ρωταω μηπως γνωρίζεται. ε ναι αρση εγινε . Το γραφω. Αυτά που γραφεται τα γνωριζω. Και σας ευχαριστώ.Αν θέλετε να μου παράσχετε κάποια βοήθεια παρακαλώ διαβάστε καλυτερα την ανάρτηση μου Συπληρωματικά υπενθυμίζω ότι μετα απο αρση ...το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου ρυθμίζεται είτε δια επανυποβολής ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης οπότε δεν είναι δυνατόν να υφίσταται αναλογισμός, αλλά αποζημίωση ειτε με τροποποίση σχεδιου . (1) Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote". (2) Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
  7. Γεια σας. Έχω το εξής ερώτημα και παρακαλώ για την βοήθειά σας. 1.Ιδιοκτήτης στην ιδιοκτησία του οποίου είχε επιβληθεί ρυμοτομική απαλλοτρίωση προσέφυγε σε διοικητικό δικαστήριο και η ιδιοκτησία του κρίθηκε πολεοδομικά αρρύθμιστη, οπότε σύμφωνα με την δικαστική απόφαση καλείται η διοίκηση να προσδιορίσει εκ νέου το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου. 2.Ό ιδιοκτήτης συνέταξε τον προβλεπόμενο φάκελλο και τον κατέθεσε στην οικία ΥΔΟΜ. 3.Η ΥΔΟΜ δεν προέβη σε τροποποίηση σχεδίου, αλλά ούτε μπήκε σε διαδικασία αποζημίωσης. 4.Επειδή η ΥΔΟΜ ευρίσκεται σε διαδικασία ανάρτησης πράξης εφαρμογής,κωλυσιεργεί την τροποποίηση σχεδίου της ιδιοκτησίας και είναι βέβαιο, ότι η ανάρτηση της πράξης εφαρμογής θα γίνει χωρίς να έχει έγινε η τροποποίηση σχεδίου της ιδιοκτησίας. 5.Το ερώτημά μου είναι : Πως θα είναι καταχωρημένη η ιδιοκτησία στον πίνακα της πράξης εφαρμογής; Κάπου είχα διαβάσει, αλλά δεν θυμάμαι που δυστυχώς , ότι τα πολεοδομικά αρρύθμιστα ακίνητα εγγράφονται στη πράξη εφαρμογής σε ξεχωριστή στήλη.Γνωρίζει κάποιος να με κατευθύνει για το που που μπορώ να βρω το προαναφερόμενο; Ευχαριστώ.
  8. Γεια σας, Μετά από δικαστική απόφαση η κυρία κατοικία μου, από ρυμοτομούμενη, εκρίθη πολεοδομικά αρρύθμιστη . Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλω, ώστε να ρυθμισθεί πολεοδομικά ; ( άρση ρυμοτόμισης - μερική επιβολή ρυμοτόμισης - επανυποβολή ρυμοτόμισης).
  9. Καλημέρα σας. Το τοπογραφικό διάγραμμα που διαθέτω είναι αυτό που συνοδεύει το συμβόλαιο αγοράς της κατοικίας , προ 23 χρόνια δηλαδή. Εγώ ευρίσκομαι στη πόλη του Βόλου *** Η αναζήτηση μηχανικών, επαγγελματιών και γενικώς πάροχων υπηρεσιών δεν επιτρέπεται σε θέματα του φόρουμ. To μήνυμά σου έχει τροποποιηθεί καταλλήλως. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ Pavlos33
  10. Μετά από δικαστική απόφαση, κρίθηκε το ρυμοτομούμενο τμήμα της ιδιοκτησίας μου, πολεοδομικά αρρύθμιστο. Προκειμένω να ληφθεί σχετική απόφαση (επανυποβολή ρυμοτόμησης - μερική εαπανυποβολή - άρση) από την Αρχή (ΥΠΕΝ),απαιτείται η υποβολή προς το ΥΠΕΝ σχετικής αιτήσεως συνοδευομένης από παραστατικά.Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε αναλυτικά ποια παραστατικά θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση μου;
  11. Γεια σας! Θα ήθελα, σας παρακαλώ τις απόψεις σας επί των παρακάτω ερωτημάτων τα οποία αφορούν πολεοδομικό θέμα: ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ: Σε οικισμό προ του 1923,υφίσταται η ιδιοκτησία μου, η οποία ρυμοτομείται με το σύστημα της απαλλοτρίωσης (ΝΔ.27/ 1923). Από τα 281,56 τμ ρυμοτομούνται τα 117 τμ. (Fοτο.1) Η πράξη εφαρμογής πρόκειται να κυρωθεί σύντομα από την περιφέρεια. EΡΩΤΗΜΑ 1:Θα κληθούμε να υποβάλλουμε ενστάσεις προς την περιφέρεια; Πώς θα ειδοποιηθούμε; ΕΡΩΤΗΜΑ 2: Στην πράξη αναλογισμού, όλο το ρυμοτομούμενο θεωρείται αυτό αποζημίωση.Δεδομένου ότι ρυμοτομείται το 40% περίπου της ιδιοκτησίας,μπορώ να το χρησιμοποιήσω αυτό σαν μαχητό επιχείρημα και να προσφύγω δικαστικά;Επίσης είμαι σε διαδικασία μέτρησης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ υπό κατασκευή δρόμου και οικίας,διότι οπτικά η ισόγειος οικία γίνεται υπόγεια - ημιυπόγεια ( θα δούμε τι θα βγάλει ο τοπογράφος). Σε ποια φάση πρέπει να προσφύγω ; Αμέσως μετά την κύρωση της πράξης;Τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω ως επιχείρημα; ΕΡΩΤΗΜΑ 3: Καλούμαι να αποζημιώσω για 4τμ παρόδιο ιδιοκτήτη.Πως υπολογίζονται τα 4 τμ; Μπορώ να ζητήσω από την πολεοδομία να μου υποδείξει τα 4τμ επί του τοπογραφικού και να μου περιγράψει την ωφέλεια που έχω; Σε ποια υπηρεσία θα απευθυνθώ, ώστε να ελέγξει αν ωφελούμε από τα 4 τμ ; Πότε πρέπει να το πράξω; Αμέσως μετά την κύρωση της πράξης; EΡΩTHMA 4:Σε συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης σε κοινή χρήση με ενοχική αξίωση για αποζημίωση (συν ταχθείσα το 1999) , δεν υφίσταται απόφαση δημοτικού συμβουλίου για αποδοχή της παραχώρησης.Σηματοδοτεί κάτι αυτό; Σας ευχαριστώ.
  12. Γεια σας, Παρακαλώ θα ήθελα την άποψη σας για το παρακάτω πρόβλημα. 1.Έχω ισόγεια οικία (προ του 1983) , η οποία ευρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό , συντελεστής δόμησης 0,80. 2.Στον παραδοσιακό οικισμό όπου ευρίσκεται η οικία μου , υφίσταται από είκοσι τετραετίας , ακύρωτη πράξη εφαρμογής. 3. Το ρυμοτομικό βάρος της οικίας μου είναι το 50% της αυλής και κάπου 10 τμ οικήματος ( και εδώ εστιάζω το πρόβλημα ) που είναι η πρόσοψη της οικίας. Πρόσοψη οικίας και αυλή είναι παραχωρημένα με συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης για κοινόχρηστη χρήση ( δημιουργία δρόμου). 4.Θέλησα να χτίσω επάνω από το σπίτι και μετέβην στην εδώ πολεοδομία , απ όπου έλαβα την εξής απάντηση. 1.Πρέπει να γκρεμίσεις τον μαντρότοιχο. 2.Πρέπει να γκρεμίσεις την πρόσοψη του σπιτιού σου.(δηλαδή να κατεδαφίσω το σπίτι μου για να χτίσω από επάνω ) 3. Δικαίωμα για χτίσιμο έχεις τέσσερα μέτρα ΠΙΣΩ από την ρυμοτομική γραμμή που έχει τεθεί στη πρόσοψη της οικίας μου.Δηλαδή μου αφήνει το μεγαλύτερο μέρος της ταράτσας ως προκήπιο και περιορίζεται κατά πολύ ο χώρος οικοδομής ορόφου. 5.Είμαι στα δικαστήρια προκειμένω να φύγει η ρυμοτομική γραμμή επάνω από την πρόσοψη του σπιτιού. 6. Το ερώτημα μου είναι: Στη περίπτωση που δικαιωθώ και φύγει η ρυμοτομική γραμμή από επάνω από την πρόσοψη του σπιτιού, θα έχω το δικαίωμα να χτίσω ακριβώς από πάνω από την υφιστάμενη οικία και το προκήπιο να μεταφερθεί εμπρός (δηλαδή εκτός του σπιτιού και μέσα στην αυλή). 7.Σας στέλνω και ένα σχεδιάγραμμα για καλύτερη κατανόηση του θέματος. (α. Το έντονο κόκκινο που σαν τρίγωνο είναι η ρυμοτομούμενη πρόσοψη της οικίας. 2. Η λεπτή κόκκινη γραμμή περιβάλει το ρυμοτομούμενο τμήμα της αυλής.) Παρακαλώ για την άποψη σας.
  13. Δηλαδή φίλε μου τώρα προς τι ειρωνεία ; Δε σε καταλαβαίνω .
  14. Ευχαριστώ το φίλο tasxan 206 που μου είπε πως να ανεβάσω τις Foto.
  15. Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για αυτοψία απο μηχανικό.
  16. Είπε θα πάει να το δει...αλλά ακόμα πάει... δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο μ αυτόν. Το θέμα είναι απο εδώ και πέρα ποιά είναι η οικονομικώτερη λύση .
  17. Δεν υπάρχουν ναί και δεν ξέρω γιατί , ενώ τις φόρτωσα. Τέλος πάντων δείχναν την ταράτσα περασμένη με τη μόνωση και την υγρασία στο ταβάνι της γκαρσονιέρας.
  18. Γειά σας! Έχω βρεί πολλές φορές λύσεις σε θέματά μου, μέσα απ αυτό το πολύ καλό site.Eλπίζω να βρώ και τώρα. Λοιπόν το θέμα μου είναι το εξής; Toν περασμένο Οκτώβριο έκανα μόνωση στη ταράτσα γκαρσονιέρας (30τμ).Η μόνωση ήταν του τύπου : αστάρωμα και επάλοιψη με κάποιο μονωτικό (FOTO.1).Aποτέλεσμα ήταν τα ταβάνια αλλά και οι τοίχοι της γκαρσονιέρας να πάρουν υγρασία.(FOTO.2.KAI FOTO.3.).Επειδή είμαι άσχετος μ αυτά τα θέματα συγχωρέστε μου τα παρακάτω ερωτήματά μου αν είναι αφελή.: 1.Μπορεί να διορθωθεί η υπάρχουσα μόνωση με νέα επάλοιψη μόνωσης; 2.Πρέπει να ξηλωθεί η υπάρχουσα μόνωση και να γίνει εξ αρχής πάλι η εργασία; 3.Πρέπει να κάνω άλλου είδους μόνωση -αυτή με πισσοχαρτο κλπ - η οποία στοιχιζει πολύ περισσώτερα χρήματα ; 4.Ποιό μήνα θα πρέπει να γίνουν οι όποιες εργασίες , δεδομένς της υπάρχουσας υγρασίας στο διαμέρισμα ; Σας ευχαριστώ.
  19. Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Ιδιαίτερα διευκρινιστικό αυτό που γράφεται για τον συντελεστή. Σας ευχαριστώ και πάλι.
  20. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Λοιπόν , εγώ αγόρασα το σπίτι το 2000 . Ο ιδιοκτήτης απο τον οποίον αγόρασα το σπίτι ,προκειμένω να το πουλήσει ,το έτος 1999, το εξαίρεσε απο την κατεδάφιση και στην συνέχεια εξεδωσε οικοδομική άδεια νομιμοποιήσης της οικίας (νομιμοποιήση παλαιάς οικίας υφισταμένη προ του 1983 , οπως αναφέρει στην άδεια οικοδομής).Αυτό έγινε διότι η οικία είχε χτισθεί το 1957 και τότε χτιζόνταν με μια απλή άδεια της αστυνομίας.Επειδή όμως υφίστατο και πράξη εφαρμογής (η οποία οπως εχω αναφέρει ΔΕΝ έχει κυρωθεί ακόμα ) - υποχρεώθηκε σε συμβολαιογραφική πράξης παραχώρησης , των όσων τετραγωνικών μέτρων απαλλοτριωνόνταν βάσει του σχεδίου (117 τμ εξ ών τα 9 οικία και τα υπόλοιπα αύλειος χώρος).Τώρα όπως ανέφερα η οικοδομική άδεια έγραφε επάνω οτι νομιμοποιεί οικία προ του 1983. Η εφορία αυτή δέχτηκε ως ημερομηνία του κτίσματος. Ως τόσο εγω κατέχω βεβαίωση απο τη ΔΕΗ , στην οποία αναφέρεται ως έτος πρώτης ηλεκτροδότησης το έτος 1960 . Η εφορία όμως δεν κάνει δεκτή αυτή την ημερομηνία , διότι λεει πως ΔΕΝ επίσημο έγγραφο. Και ξαναθέτω πάλι τα ερωτήματα: 1.Γιατί να πληρώνω ενφια για ένα σπίτι του 1960 ωσάν να είναι του 1983 ; Γιατί ΔΕΝ είναι επίσημο έγγραφο αυτό της ΔΕΗ ; 2.Παραχωρημένο ναι , αλλά δεν έχει αποσπασθεί απο την ιδιοκτησία μου αφού δεν έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής( και κατά συνεπεία δεν έχει γίνει μετεγγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλάκειο με το νέο εμβαδο του ) - ποός πληρώνει τον ενφια λοιπον ; εγώ η ( διαζ) ο ΟΤΑ; Και άν τον πληρώνει ο ΟΤΑ - μήπως του ανοίξω την όρεξη για καμιά ατομική πράξη εφαρμογής ; (πάω για μαλί και βγώ κουρεμένος δηλαδή ) Πιστεύω να έγινα κατανοητός. Σας ευχαριστώ και πάλι.
  21. Κατ αρχάς ευχαριστώ για όσα μου γράφετε. Αλλά εάν θέλετε κοιτάξτε καλύτερα το πρώτο μου ερώτημα διότι δεν μου απαντάτε σ 'αυτό.Όσο για το δεύτερο ερώτημά μου , έχω την ίδια άποψη - (αν και Δεν είναι προφανές πως ΔΕΝ ανήκει στην ιδιοκτησία μου , διότι δεν έχει συντελεσθεί η απαλλωτρίωση και συμφωνα με το σύνταγμα ουδείς στερείτε την ιδιοκτησία του αν πρώτα δεν αποζημιωθεί, ούτε έχω παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος , το αναφέρω ρητά και στη συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης)...αλλά κάνω την εξής σκέψη: για τα παραχωρημένα ποιος θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ ; ο ΟΤΑ ; εάν είναι έτσι μήπως του ανοίξω την όρεξη και με πάει σε καμιά ατομική πράξη εφαρμογής; διότι υφίσταται περίπτωση στην περιοχή μου άρσης των απαλλοτριώσεων λόγω παρέλευσης πολλών ετών χωρίς κύρωση της πράξης εφαρμογης . και πάλι ευχαριστώ.
  22. Γειά σας δυο θέματα για τον ΕΝΦΙΑ. 1.Οικία παλαιά ,με πρώτη ηλεκτροδότηση το έτος 1960.(κατέχω τη σχετική βεβαίωση της ΔΕΗ ).Ο ΕΝΦΙΑ ως τόσο υπολογίσθηκε απο το σύστημα με έτος κατασκευής οικίας το 2005. Επικοινώνησα με το υπουργείο οικονομικών (αρχικά ηλεκτρονικά και μετά τηλεφωνικά) και μου είπαν πως δεν είναι επίσημο έγγραφο η βεβαίωση της ΔΕΗ (πρώτη ηλεκτροδότηση οικίας.).Τελικός δεχθήκαν ως ημερομηνία του κτίσματος την άδεια οικοδομής η οποία νομιμοποιούσε την παλαιά οικία , υφισταμένη προ του 1983 .Δηλαδή δεχθήκαν ως ημερομηνία του κτίσματος το έτος 1983. Αν λοιπόν πάρουμε σαν υπόθεση εργασίας πως κάποιος έχτισε ένα σπίτι το 1983 , στην ίδια περιοχή με τα ίδια τετραγωνικά, εγώ γιατί να έχω τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν , αφού η οικία μου είναι το 1960 ;Μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό ; 2.Στην περιοχή μου υφίσταται πράξη εφαρμογής η οποία ΔΕΝ έχει κυρωθεί . Ως τόσο με συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης , έχουν παραχωρηθει για κοινόχρηστη χρήση στον Δήμο 117 τμ εκ των οποίων τα 9 τμ κτίσμα (τμήμα οικίας) και τα υπόλοιπα αύλειος χώρος.Ερωτάτε εάν για τα 117 τμ οφείλεται ΕΝΦΙΑ.
  23. Γεια σας και ευχαριστώ για την φιλοξενίας σας. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: Το 2000 αγόρασα ισόγεια οικεία 91τμ εντός οικοπέδου 281τμ. Το ακίνητο ευρίσκεται στο πυκνοδομημένο τμήμα παραδοσιακού οικισμού και ρυμοτομείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 17/1923 (Απαλλοτρίωση - Η πράξη εφαρμογής δεν έχει κυρωθεί ακόμα) Συγκεκριμένα ρυμοτομούνται 117τμ ,εκ των οποίων τα 10τμ είναι η πρόσοψη της οικίας και τα υπόλοιπα περιφραγμένη αυλή. Ο πρώην ιδιοκτήτης πριν την πώληση του ακινήτου εξέδωσε άδεια οικοδομής για την νομιμοποίηση της παλαιάς οικίας (προ του 1983 )σύμφωνα με το Ν.1512/85 κατόπιν εξαίρεσης εκ της κατεδάφισης. Νομιμοποιήθηκαν τα 81τμ και όχι τα 91τμ. Αυτό έγινε απ ότι κατάλαβα , επειδή ο πρώην ιδιοκτήτης είχε μετατρέψει μπαλκόνι 10τμ, σε δωμάτιο. Ο μελετητής στην συνέχεια κατένειμε αυτά τα 10τμ στη πρόσοψη της οικίας με αποτελέσματα: 1. να μην μπορώ να νομιμοποιήσω τα 10τμ (μπαλκόνι που έγινε δωμάτιο) με το νόμο περί αυθαιρέτων ,αφού τμήμα του δωματίου τέμνεται από την ρυμοτομική γραμμή 2..Να μη μπορώ να βγάλω άδεια οικοδομής ,αφού μου ζητά η πολεοδομία να γκρεμίσω το ρυμοτομούμενο τμήμα της οικίας (κοινώς να γκρεμίσω το σπίτι μου ).3.Όταν εφαρμοσθεί η απαλλοτρίωση στο έδαφος και ρυμοτομήσουν τα 10τμ της οικίας ,αυτή θα καταρρεύσει. Επίσης ο πωλητής πλήρωσε προκαταβολή (20%) εισφοράς του Ν,1337/83 για έκδοση οικοδομικής αδείας πριν από την κύρωση της πράξης εφαρμογής . Επίσης ο πωλητής έκανε πράξη παραχώρησης των 117τμ που ρυμοτομούνται και τα έθεσε σε κοινή χρήση (:διαπλάτυνση δρόμων ) , <<...με την επιφύλαξη της διατήρησης της ενοχικής αξίωσης για αποζημίωση για το τμήμα αυτό ...>> (οφείλετε αποζημίωση στο ακίνητο από τον δήμο ,λόγω αυτής της απαλλοτρίωσης). Μετά την παραπάνω περιγραφή και όντας άπειρος περί τα πολεοδομικά έχω τα παρακάτω ερωτήματα – απορίες : 1.Υπάρχει τρόπος να απομακρυνθεί η ρυμοτομική γραμμή πάνω απ την οικία μου ,ώστε να μην καταρρεύσει ; (Ενστάσεις και προσωπικές παραστάσεις μου σε πολεοδομία , μελετητή ,αρμόδιο αντιδήμαρχο ,δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το εμείς δεν ρίχνομαι σπίτια ...δεν με έπεισε ) 2.Γιατί ο πωλητής πλήρωσε 20% εισφορά του Ν.1337?83 για έκδοση οικοδομικής αδείας ,ενώ το ακίνητο εντάχτηκε στο σχέδιο πόλεως με τις διατάξεις του Ν.Δ 17/1923; 3.Υφισταμένης της παραχώρησης , μου γκρεμίζουν την περίφραξη πότε; α. Με την κύρωση της πράξης ,οπότε με αποζημιώνουν μετά από χρόνια ,ενώ δεν χρησιμοποιούν το παραχωρημένο για την διαπλάτυνση του δρόμου, αλλά ως << αλάνα>> ; β. Όταν θα έρθει η ώρα της διαπλάτυνσης των οδών, οπότε το παραχωρηθέν θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που παραχωρήθηκε και εγώ θα λάβω την ορισθείσα αποζημίωση; 4.Είναι δυνατόν -υφισταμένης της παραχώρησης- να ρυμοτομήσουν << σήμερα >> ένα μέρος και <<αύριο>> ένα άλλο ; (τμηματική ρυμοτόμηση ). 5.Δεσμευμένο ήδη το ακίνητο εδώ και 20 χρόνια ( η νομολογία δέχεται 8 χρόνια δέσμευση λόγω απαλλοτρίωσης -διορθώστε με αν κάνω λάθος) , μπορώ να προσφύγω νομικά ,η (διαζ) όχι αφού υπάρχει παραχώρηση; 6. Μπορώ να άρω την παραχώρηση , αφού ο δήμος εδώ κι 13 χρόνια δεν την χρησιμοποιεί ; ( οικονομική στενότητα για διάνοιξη δρόμων , αποζημιώσεις κλπ ). Υπάρχει άλλος τρόπος άρσης της παραχώρησης; 7.Αν καταργηθεί η πολεοδόμηση στο πυκνοδομημένο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού , η παραχώρηση εξακολουθεί να υπάρχει ως βάρος του ακινήτου; Ενδεχομένως κάποιες απορίες μου να είναι αφελής , αλλά συγχωρέστε με ,διότι πρώτη φορά έρχομαι σε επαφή με τα πολεοδομικά . Σας Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.