Μετάβαση στο περιεχόμενο

akalion

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

akalion's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Το 20% είναι το σύνολο που αποδίδουν μαζί ο μισθωτός (6,67%) και ο εργοδότης του (13,33%) για κύρια σύνταξη. Αντίστοιχα για την επικουρική το σύνολο 7% αναλύεται σε 3,5% και 3,5% (το 3,37% του σινομπι είναι ακακριβές νομίζω). Το εφάπαξ είναι 4% και πληρώνει μόνο ο εργαζόμενος. Για υγεία είναι 2,55% ο μισθωτός (είδος + χρήμα) και ο εργοδότης νομίζω 4,55% αλλά δεν είμαι σίγουρος. Τα ανωτέρω ποσοστά ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια (με μικρές αλλαγές κυρίως στον κάδο υγείας) για τους μισθωτούς με ασφάλιση μετά το 1993 στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του αν είναι μηχανικοί ή όχι. Μέχρι να καταργηθεί, οι μηχανικοί είχαν επιπροσθέτως την ειδική προσάυξηση.
  2. Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28110 στην παραγραφο Ε παράδειγμα 4 αναφερει συγκεκριμένα την περιπτωση μηχανικου μελους του ΤΕΕ που εργαζεται ως κατι αλλο
  3. Υπάρχει περίπτωση να έχουν αλλάξει τη διαδικασία και να μην είναι αυτόματη η εγγραφή των μελών του ΤΕΕ στον ΕΦΚΑ/πρώην ΤΣΜΕΔΕ πλεον; Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ/πρώην ΤΣΜΕΔΕ αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και ο ΕΦΚΑ/πρώην ΙΚΑ(?) αφορά όλους τους μισθωτούς, περιλαμβανομένων των μισθωτών μηχανικών; Τι σημαίνει αυτό για τις εισφορές τους, όπως ανέφερε ο georgegaleos παραπάνω; Η αλήθεια είναι ότι εγώ ως μισθωτός μηχανικός πρώην ΤΣΜΕΔΕ νομίζω ότι πληρώνω τις ίδιες εισφορές με τους άλλους μισθωτούς ασφαλισμένους μετά το 1993 δηλαδή 6,67% κύρια ασφάλιση, 3,5% επικουρική, 4% εφάπαξ και 2,55% υγεία. Ισχύει κάτι άλλο για τους μισθωτούς (μη μηχανικούς) γενικότερα;
  4. Καλημέρα, μια διευκρίνιση σε παρακαλώ. Είσαι μέλος του ΤΕΕ; Και αν ναι, πήγες στο ΤΣΜΕΔΕ και σου είπαν ότι δεν μπορούν να σε εγγράψουν διότι δεν έχεις ανοιχτά βιβλία στην εφορία;
  5. Αρχικά και εγώ αυτή την εντύπωση είχα. Διαβάστε τα μηνύματα εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/49076-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%86%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA/page-39 Αν κάποιος έχει τεκμηριωμένη αντίθετη εμπειρία ας μας την παραθέσει. Νομίζω στο φόρουμ έχουν γίνει κάποιες αναφορές από συναδέλφους που έχουν κλείσει βιβλία και πήγαν να διαγραφούν από ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ και στην αίτηση διαγραφής υπέγραψαν ότι (ι) δεν έχουν ανοιχτά βιβλία και (ιι) οτι δεν είναι μισθωτοί.
  6. Σε συζήτηση που έχει γίνει στο φόρουμ παλαιότερα το συμπέρασμα είναι ότι βάσει των 4488/2017 και 4387/2016 και των σχετικών εγκυκλίων του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αν εγγραφείς στο ΤΕΕ και είσαι μισθωτός, εξακολουθείς να πρέπει να εγγραφείς και στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ, διότι η αποσύνδεση της ιδιότητας αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους και όχι μισθωτούς. Αν μείνεις άνεργος και δεν έχεις ανοιχτά βιβλία μηχανικού, πλέον μπορείς να όντως να διαγραφείς. Έχεις επιλογή όμως να παραμείνεις αν θες για κάποιο λόγο να συνεχίσεις να πληρώνεις τις ελάχιστες εισφορές.
  7. Τα (2) και (3) από που προκύπτουν σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο; Σε αντίστοιχη υπόθεση που έκανα στο φόρουμ στο παρελθόν (http://www.michanikos.gr/topic/49076-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%95%CE%A6%CE%9A%CE%91-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA/page-39) η απάντηση ήταν ότι εφόσον είσαι μισθωτός εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ, καλύπτεσαι από τις διατάξεις του νόμου κατρούγκαλου (και την αντίστοιχη εγκύκλιο ΕΦΚΑ) όπου οι μισθωτοί μηχανικοί πληρώνουν κανονικά ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ διότι ο τελευταίος νόμος καλύπτει αποκλειστικά τους αυτοαπασχολούμενους και δεν λέει τίποτα για τους μισθωτούς (ασχέτως συνάφειας του επαγγέλματός τους). Τουτέστιν ολοκληρωτική αποσύνδεση δεν επιτεύχθηκε ούτε με τον τελευταίο νόμο.
  8. Αυτό θεωρητικά δεν ισχύει πλέον μετά τον πρόσφατο νόμο. Εφόσον δεν έχει κάνει έναρξη μηχανικού στην εφορία, δεν είναι υποχρεωμένη να εγγραφεί στον "ΕΦΚΑ πρώην ΤΣΜΕΔΕ", άρα μπορεί να εγγραφεί στον "ΕΦΚΑ πρώην ΙΚΑ". Η εκγύκλιος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να ενημερωθεί με κάποιο τρόπο.
  9. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι. Η ασφάλιση λόγω "ιδιότητας βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων κάθε εντασσόμενου στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του [νέου] νόμου" αναφέρεται σε αρκετά άρθρα του νόμου (π.χ. 17, 19, 34, 38) καθώς και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί. Φυσικά στερείται λογικής και είναι πλέον διακριτική μεταχείριση γιατί όντως ο στόχος του νόμου υποτίθεται ότι ήταν, όπως αναφέρεις, όλοι να πληρώνουν τα ίδια για τις ίδιες παροχές.
  10. Καλησπέρα σας. Η δική μου εμπειρία είναι ακριβώς αυτή. Είμαι μισθωτός την τελευταία 10ετία και είχα κλείσει τα βιβλία μου πριν το 2015. Το ειδοποιητήριο που μου στείλανε είναι όντως μηδενικό. Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή πρόβλημα έχουν όλοι οι μισθωτοί που έκλεισαν βιβλία από 1/1/2015 και μετά όπου τους υπολογίζουν και εισφορά αυτοαπασχολούμενου επείδη απλά βλέπουν τέτοιου τύπου εισόδημα από το taxisnet.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.