Μετάβαση στο περιεχόμενο

akalion

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από akalion

  1. Αυτό πιστεύω είναι σωστό, όπως αναφέρει ο akalion, και στο πνεύμα του νόμου, δηλαδή την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα.

     

    Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτουν τα ποσοστά που παρουσιάζει ο shin0bi, βρίσκω διαφορετικά στο internet (www.aftertax.gr, έχει και διαχωρισμό με βάση την 5ετία) και άλλα μου λένε από το λογιστήριο (ΕΦΚΑ για μηχανικούς 20% λένε, δεν ξέρω που το βρήκαν!). Μπορεί να μας διαφωτίσει κάποιος;

    Το 20% είναι το σύνολο που αποδίδουν μαζί ο μισθωτός (6,67%) και ο εργοδότης του (13,33%) για κύρια σύνταξη. Αντίστοιχα για την επικουρική το σύνολο 7% αναλύεται σε 3,5% και 3,5% (το 3,37% του σινομπι είναι ακακριβές νομίζω). Το εφάπαξ είναι 4% και πληρώνει μόνο ο εργαζόμενος. Για υγεία είναι 2,55% ο μισθωτός (είδος + χρήμα) και ο εργοδότης νομίζω 4,55% αλλά δεν είμαι σίγουρος.

     

    Τα ανωτέρω ποσοστά ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια (με μικρές αλλαγές κυρίως στον κάδο υγείας) για τους μισθωτούς με ασφάλιση μετά το 1993 στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του αν είναι μηχανικοί ή όχι. Μέχρι να καταργηθεί, οι μηχανικοί είχαν επιπροσθέτως την ειδική προσάυξηση.

  2. Παιδιά, αυτά που παραθέτετε αφορούν τους ΕΕ και όχι τους μισθωτούς. Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι πρέπει να έχεις κάνει έναρξη στη ΔΟΥ για να πληρώνεις και ότι δεν θα χρεώνεσαι εισφορές χωρίς λογιστικά βιβλία. Αυτό.

    Απ'όσο ξέρω η αυτόματη εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ με την εγγραφή στο ΤΕΕ συνεχίζει να ισχύει, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Άρα όταν προσληφθείς ως μισθωτός εξυπακούεται ότι πρέπει να προσληφθείς ως μηχανικός, οποιαδήποτε δουλειά κι αν κάνεις. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο.

    Μισθωτός μόνο σε ΙΚΑ μπορείς να είσαι μόνο αν δεν είσαι μέλος του ΤΕΕ. Το λάθος είναι η εγγραφή στο ΤΕΕ, που αν δεν υπογράφεις σχέδια ή μελέτες ως ΕΕ είναι παντελώς άχρηστη και δεν προσφέρει τίποτα.

    Οι κρατήσεις μια μισθωτούς μηχανικούς είναι:

    Κύρια σύνταξη :             6,67%

    επικουρική                     3,37%

    εφάπαξ                          4%

    υγεία παροχή σε είδος  2,15%

    υγεία παροχή σε χρήμα 0,4%

    Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28110 στην παραγραφο Ε παράδειγμα 4 αναφερει συγκεκριμένα την περιπτωση μηχανικου μελους του ΤΕΕ που εργαζεται ως κατι αλλο

  3. Κάνεις λάθος. Ισχύει ακριβώς αυτό που έγραψα. Είμαι μέλος ΤΕΕ απο τον Νοέμβρη και εγώ. Αυτό που έγραψα έίναι ακριβώς αυτό που μου είπαν στο ΤΣΜΕΔΕ

    Υπάρχει περίπτωση να έχουν αλλάξει τη διαδικασία και να μην είναι αυτόματη η εγγραφή των μελών του ΤΕΕ στον ΕΦΚΑ/πρώην ΤΣΜΕΔΕ πλεον; Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ/πρώην ΤΣΜΕΔΕ αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και ο ΕΦΚΑ/πρώην ΙΚΑ(?) αφορά όλους τους μισθωτούς, περιλαμβανομένων των μισθωτών μηχανικών;

    Τι σημαίνει αυτό για τις εισφορές τους, όπως ανέφερε ο georgegaleos παραπάνω; Η αλήθεια είναι ότι εγώ ως μισθωτός μηχανικός πρώην ΤΣΜΕΔΕ νομίζω ότι πληρώνω τις ίδιες εισφορές με τους άλλους μισθωτούς ασφαλισμένους μετά το 1993 δηλαδή 6,67% κύρια ασφάλιση, 3,5% επικουρική, 4% εφάπαξ και 2,55% υγεία. Ισχύει κάτι άλλο για τους μισθωτούς (μη μηχανικούς) γενικότερα;

  4. Καλημέρα Jeremy duth. Για να εγγραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, δλδ ελεύθερος επαγγελματίας. Σαν μισθωτός μπορείς να γραφτείς ΜΟΝΟ στον ΕΦΚΑ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και έγω. Παρότι εργάζομαι ως μισθωτός μηχανικός δεν μπορώ να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ, με αποτέλεσμα αν μετά από μερικά χρόνια ζητήσω μία βεβαιώση πως εργάζομαι Χ χρόνια σαν μηχανικός, το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα μπορεί να μου την δώσει.

    Καλημέρα, μια διευκρίνιση σε παρακαλώ. Είσαι μέλος του ΤΕΕ; Και αν ναι, πήγες στο ΤΣΜΕΔΕ και σου είπαν ότι δεν μπορούν να σε εγγράψουν διότι δεν έχεις ανοιχτά βιβλία στην εφορία;

  5. έχω την εντύπωση ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο

     

    Αρχικά και εγώ αυτή την εντύπωση είχα. Διαβάστε τα μηνύματα εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/49076-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%86%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA/page-39

    Αν κάποιος έχει τεκμηριωμένη αντίθετη εμπειρία ας μας την παραθέσει.

    Νομίζω στο φόρουμ έχουν γίνει κάποιες αναφορές από συναδέλφους που έχουν κλείσει βιβλία και πήγαν να διαγραφούν από ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ και στην αίτηση διαγραφής υπέγραψαν ότι (ι) δεν έχουν ανοιχτά βιβλία και (ιι) οτι δεν είναι μισθωτοί.

  6. Συγνώμη αν μπαίνω σφήνα στο νήμα αλλά έχω την εξής απορία:

    Είμαι διπλ. μηχανικός και εργάζομαι σαν μισθωτός σε τεχνική εταιρεία χωρίς να έχω δώσει εξετάσεις στο ΤΕΕ. Ας υποθέσουμε ότι θέλω να δώσω εξετάσεις στο ΤΕΕ(χωρίς κάτι τέτοιο να απαιτείται από τον εργοδότη μου).

    • Απ΄ όσο γνωρίζω εγγραφή στο ΤΕΕ σημαίνει αυτόματη είσοδο και στο ΤΣΜΕΔΕ(= ΕΦΚΑ). Ισχυει αυτό;
    • Ισχύει ότι όντας γραμμένος στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ αν μείνω άνεργος θα εξακολουθώ να πληρώνω τις εισφορές που πλήρωνα ή απαλάσσομαι;  
    • Σε γενικές γραμμές  θεωρείται σοφή την επιλογή εγγραφής στο ΤΕΕ με δική μου επιλογή (και όχι κατ απαίτηση του τωρινού μου εργοδότη); Προσπαθώ να διευκρινήσω τι παραπάνω δυνατότητες/παραθυράκια σου παρέχει το ΤΕΕ. Μιλάμε για εργασία σαν μισθωτός.

    Ευχαριστώ και ξανά συγνώμη για την σφήνα!

    Σε συζήτηση που έχει γίνει στο φόρουμ παλαιότερα το συμπέρασμα είναι ότι βάσει των 4488/2017 και 4387/2016 και των σχετικών εγκυκλίων του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αν εγγραφείς στο ΤΕΕ και είσαι μισθωτός, εξακολουθείς να πρέπει να εγγραφείς και στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ, διότι η αποσύνδεση της ιδιότητας αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους και όχι μισθωτούς.

    Αν μείνεις άνεργος και δεν έχεις ανοιχτά βιβλία μηχανικού, πλέον μπορείς να όντως να διαγραφείς. Έχεις επιλογή όμως να παραμείνεις αν θες για κάποιο λόγο να συνεχίσεις να πληρώνεις τις ελάχιστες εισφορές.

  7. Και οι οποίοι είναι:

    1) οι άνεργοι εγγεγραμμένοι ΤΕΕ,

    2) οι εγγεγραμμένοι ΤΕΕ που εργάζονται σε άσχετες εργασίες

    3) οι εγγεγραμμένοι ΤΕΕ που εργάζονται σε θεματολογικά σχετικές εργασίες (πχ πληροφορική, έρευνα), που δεν επιβλέπονται όμως από το ΤΕΕ..

     

    Τα (2) και (3) από που προκύπτουν σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο; Σε αντίστοιχη υπόθεση που έκανα στο φόρουμ στο παρελθόν (http://www.michanikos.gr/topic/49076-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%95%CE%A6%CE%9A%CE%91-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA/page-39) η απάντηση ήταν ότι εφόσον είσαι μισθωτός εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ, καλύπτεσαι από τις διατάξεις του νόμου κατρούγκαλου (και την αντίστοιχη εγκύκλιο ΕΦΚΑ) όπου οι μισθωτοί μηχανικοί πληρώνουν κανονικά ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ διότι ο τελευταίος νόμος καλύπτει αποκλειστικά τους αυτοαπασχολούμενους και δεν λέει τίποτα για τους μισθωτούς (ασχέτως συνάφειας του επαγγέλματός τους).

    Τουτέστιν ολοκληρωτική αποσύνδεση δεν επιτεύχθηκε ούτε με τον τελευταίο νόμο.

  8. Ελένη καλησπέρα,

     

    εφόσον είσαι εγγεγραμμένο μέλος του ΤΕΕ ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να σε ασφαλίσει ως μισθωτή μηχανικό κι όχι ως απλή μισθωτή ανεξάρτητα από την φύση της δουλειάς, δηλαδή να καταβάλει τις απαραίτητες ασφαλιστικές σου εισφορές στον Ε.Φ.Κ.Α. για τον κλάδο του ΤΣΜΕΔΕ και τις δικές του εργοδοτικές εισφορές για τον κλάδο του ΙΚΑ.

     

    Αυτήν την εντύπωση έχω κι εγώ όπως ο stat πιο πάνω.

     

    Αυτό θεωρητικά δεν ισχύει πλέον μετά τον πρόσφατο νόμο. Εφόσον δεν έχει κάνει έναρξη μηχανικού στην εφορία, δεν είναι υποχρεωμένη να εγγραφεί στον "ΕΦΚΑ πρώην ΤΣΜΕΔΕ", άρα μπορεί να εγγραφεί στον "ΕΦΚΑ πρώην ΙΚΑ". Η εκγύκλιος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να ενημερωθεί με κάποιο τρόπο.

    • Upvote 1
    • Downvote 1
  9. Είμαι μισθωτός μηχανικός εδώ και πολλά χρόνια και μπαίνοντας στο site του ΕΦΚΑ είδα ότι από 1/1/2017 με χρεώνουν 10 ευρώ τον μήνα για ΟΑΕΔ. Αυτό δεν είναι ποσοστό αλλά απόλυτο νούμερο ανεξάρτητο από τον μισθό. Στην εταιρία μου είπαν ότι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές και ότι δεν έχουν ενημέρωση από πουθενά ότι πρέπει να πληρώνεται, και ότι είναι προσωπική μου οφειλή.

    Στο ειδοποιητήριο αναφέρομαι ως Μισθωτός - Αυτοαπασχολούμενος (εγώ ήμουν πάντα μισθωτός). Αυτό το βλέπει και άλλος μισθωτός συνάδελφος?

    Ξέρει κανείς περί τίνος πρόκειται?

     

    Ευχαριστώ

     

    Που ακριβώς το βλέπεις αυτό συνάδελφε;

  10. Το ΕΦΚΑ δεν ειναι οπως εγινε με το ΕΤΑΑ που ειχε αλλαξει το ονομα του ΤΣΜΕΔΕ απλα.

    Δεν ειναι ετσι. ΕΦΚΑ σημαινει οτι ολοι πληρωνουν τα ιδια με ιδιες παροχες.

    Δεν μπορει ενας ελ. επ. (οχι μηχανικος) να κλεινει βιβλια και να μην πληρωνει πλεον ΕΦΚΑ και απο την αλλη ενας μηχανικος να συνεχιζει να πληρωνει με κλειστα βιβλια.

    Νομιζω οτι η ατακα του τυπου "ασφαλιση ιδιοτητας μηχανικου" δεν αναφερεται πουθενα στο νεο νομο.

    Μηπως εσκεμμενα καποιοι παρανοουν τη σημασια της ελαχιστης εισφορας ενος μηχανικου με ανοιχτα βιβλια (πχ σε ζημια ή χαμηλο εισοδημα) με ενος μηχανικου με κλειστα βιβλια?

    Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι. Η ασφάλιση λόγω "ιδιότητας βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων κάθε εντασσόμενου στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του [νέου] νόμου" αναφέρεται σε αρκετά άρθρα του νόμου (π.χ. 17, 19, 34, 38) καθώς και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί. Φυσικά στερείται λογικής και είναι πλέον διακριτική μεταχείριση γιατί όντως ο στόχος του νόμου υποτίθεται ότι ήταν, όπως αναφέρεις, όλοι να πληρώνουν τα ίδια για τις ίδιες παροχές.

  11. Συνάδελφοι επειδή μίλησα με ΕΦΚΑ(και πήρα την ίδια απάντηση με εσάς) αλλά και με το ΤΕΕ, από το ΤΕΕ μου είπαν ότι ναι ασφαλίζεται η ιδιότητα αλλά εφόσον από την μισθωτή εργασία καλύπτεται η ελάχιστη εισφορά και δεν υπάρχουν εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα θα πρέπει το ειδοποιητήριο να είναι μηδενικό. Επίσης αν κατάλαβα καλά καλό θα είναι να γίνει και μία επίσκεψη στο ΤΣΜΕΔΕ με την διακοπή της εφορίας στο χέρι γιατί το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί  να είναι ενημερωμένο ότι υπάρχει μισθωτή απασχόληση αλλά όχι ότι δεν υπάρχει ελεύθερο επάγγελμα. Γιατί για να μην στείλει εισφορές το ΤΣΜΕΔΕ πριν τον ΕΦΚΑ αρκούσε η έναρξη της μισθωτής εργασίας και όχι η η διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματος. Τώρα χρειάζεται και η ενημέρωση για τη διακοπή.

     

    Καλησπέρα σας. Η δική μου εμπειρία είναι ακριβώς αυτή. Είμαι μισθωτός την τελευταία 10ετία και είχα κλείσει τα βιβλία μου πριν το 2015. Το ειδοποιητήριο που μου στείλανε είναι όντως μηδενικό. Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή πρόβλημα έχουν όλοι οι μισθωτοί που έκλεισαν βιβλία από 1/1/2015 και μετά όπου τους υπολογίζουν και εισφορά αυτοαπασχολούμενου επείδη απλά βλέπουν τέτοιου τύπου εισόδημα από το taxisnet.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.