Μετάβαση στο περιεχόμενο

leo.k

Members
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Ενδιαφέροντα
    Σκακι, μπαλα και τραμπαλα.
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

422 profile views

leo.k's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συναδελφοι γιατι μπερδευτηκατε? Δεν ειπα πουθενα οτι τα καταφεραν με το δελτιο μεταβολης στο ΙΚΑ. Ειπα μονο οτι εχει στειλει χαρτι-αιτηση η Περιφερεια στο ΙΚΑ και εχει πάρει σειρα προτεραιοτητας σε 1,5 χρονο!! Συνεπως ο υπαλληλος του ΙΚΑ δεν εχει ακομα ιδεα. Αυτό εχει γινει και για σας,εσεις το λετε 2 σελιδες πριν(σελ.24). ΜΑΝΣ το ιδιο λες στο 1. Οποιος δεν καταλαβε και θελει κατι πιο συγκεκριμένο ΠΜ. Επισης μπορειτε να μπειτε στο https://www.atlas.gov.gr/ATLAS/Atlas/Login.aspx και εκει θα δειτε τα ενσημα σας για την περιοδο 5μηνου οτι ειμαστε με πακετο 101 στο ΙΚΑ. Οταν γινει η μεταφορα αυτο θα αλλαξει σε 131. (για οσους θελουν ηλεκτρονικο τσεκαρισμα)
  2. Η καθε περιφερεια πρεπει να "εστειλε" στο τοπικο ΙΚΑ τα ονοματα μας για την μεταφορα των εισφορων. Η αιτηση της περιλαμβανει, και οχι μονο, το δελτιο μεταβολης των ασφαλισμένων (απο Υπ.Γρ-> Μηχανικος) για το ηλεκτρονικο συστημα του ΙΚΑ. Ε αυτο παιρνει Αριθμο Πρωτοκωλου και στο ΙΚΑ-που ρωτησα εγω- τα κανει με αυστηρη αυξουσα σειρα. Στη Θρακη εγινε τελη Οκτ 14 η αιτηση και θα την δουνε κατα Σεπτ 16 . Σε σενα μπορει να ειναι πιο συντομα πανε ρωτα,(μπορει παιρνουν και γρηγοροσημο αμα βιαζεσαι-ποτε δεν ξες )
  3. Σε επικοινωνία μου με το τοπικό ΙΚΑ που έγινε η αίτηση για το δελτίο μεταβολής... κατά λέξη " Να περιμενεις.Τώρα κάνουμε του 13, μεχρι να φτάσουμε Οκτ του 14..." με αυτο τον ρυθμό Σεπτ του 2016 θα το δουν.
  4. Σημερα επικοινωνησα, ο κεντρικος νομός περιμενει τους αλλους να του στειλουν ονοματα μηχανικων για να αρχισει την διαδικασια στο ΙΚΑ. Αφου μαζευτουν τα ονοματα μάλλον θα ενημερωσει τηλεφωνικα τους μηχανικους για την αλλαγη στα ενσημα (καποιος μπορει να τα θελει να τα κρατησει στο ΙΚΑ). Ελπιζει μεχρι τελη Οκτωβρη να εχει κανει τις αιτησεις στο ΙΚΑ. Εμεις δεν χρειαζεται να κανουμε τπτ μεχρι στιγμης. (Αυτα ισχύουν για Δραμα-Καβαλα-Ξανθη-Κομοτηνη-Αλεξανδρουπολη) Πιστεύω ότι δεν ειναι ολες οι Περιφέρειες το ιδιο ενημερες και ζωηρες για να ληξει το θεμα. Καλο θα ηταν να βρειτε ποιος το εχει αναλαβει ( προτείνω τμημα μισθοδοσίας του νομου που εισασταν ΚΑΙ του κεντρικού νομου) και να τον παίρνετε τηλ. ανα διαστηματα.
  5. Σύμφωνα με αυτά που μου είπανε από την Περιφέρεια και το ΙΚΑ το σχέδιο μέχρι στιγμής είναι: 1.Ο επιβλέπων φορέας (Περιφέρεια) είναι υπεύθυνος για την καταβολή των εισφορών μας ( προσπαθουσαν να πεταξουν το μπαλακι στον ΟΑΕΔ) ....Συνεπως ο ΟΕΑΔ δεν ανακατευεται πια με το θέμα.(κάλο αυτό -1 οργανισμός) 2.Παρόλο που στην αναγγελία πρόσληψης έγραφε πρόσληψη ως μηχανικοί, από το ΙΚΑ μας δήλωναν Λοιποί Υπαλ. Γραφείου για να περαστεί ο κωδικός 101 στο σύστημα. 3.Πρέπει επομένως να γίνει Δελτίο Μεταβολής από την Διεύθυνση Προσωπικού του Φορέα όσον αφορά την ειδικότητα και τον Κωδ. ασφάλισης ΙΚΑ( από 101 σε 131). 4.Μετά το Δελτίο Μεταβολής καλούμαστε με ξεχωριστές αιτήσεις (εργοδοτης- εργαζομενος) να κανουμε αιτηση επιστροφης εισφορων απο το ΙΚΑ. 5. Εμείς θα πάρουμε το ~12% των 586 ανά μήνα πίσω δηλαδή ~351 ευρώ (όπως έκανε ο συνάδελφος πριν 1-2 σελίδες..όσο για το πως τα κατάφερε ας μας το πει.. είχε ήδη κάνει δελτίο μεταβολής ή απλά δεν του το ζήτησε ο υπάλληλος του ΙΚΑ από άγνοια..). Η επίσκεψη μου στο ΙΚΑ για την αίτηση επιστροφής ήθελε το Δελτίο Μεταβολής συνεπώς δεν μπορούσα να την κάνω ακόμα. Στην ερώτηση πόσο χρόνο χρειάζεται για την εκκαθάριση η απάντηση ήταν.."κάνας χρόνος σίγουρα λέει τώρα τελειώσαμε με του 2012"...Αυτός λογικά διαφέρει ανά υπάλληλο, ανά ΙΚΑ(ποσότητα αιτήσεων, διάθεση υπαλλήλου, καμιά άδεια λοχείας, γρηγορόσημο κτλ..) 6.Ο εργοδότης με την δικιά του αίτηση επιστροφής θα περιμένει πίσω τα λεφτά του(~600-800ευρω σύνολο) ώστε να τα αποδώσει αυτός στο ΤΣΜΕΔΕ (δεν θα πάει κανένα ποσό αυτόματα από το ΙΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει κάτι σαν έλεγχο από το ΙΚΑ στο ΑΦΜ του εργοδότη και μπορεί να κρατήσει 2-3 χρόνια. 7.Το έχω πει ξανά....+160 ευρώ στο Tσμεδε το πρώτο τρίμηνο του 2015. 8. Το αν θα παγιωθεί αυτή η διαδικασία θα το ξέρω τέλη του μηνός που θα έχουν συνάντηση οι αρμόδιοι της Περιφέρειας και θα ενημερώσω αν άλλαξε κάτι. Προσπαθούνε να αλλάξουνε το (6) με κάποιο ειδικό έγγραφο( π..ες μπλε). Προβληματισμοί : Δεν μπορεί η Περιφέρεια να εκταμιεύσει ποσά (δεν είναι τόσο μεγάλα...) για τις ασφαλιστικές μας εισφορές και να "έχει λαμβάνειν" από το ΙΚΑ σε 2 χρόνια..;; Τα πρόστιμα ποιος θα τα πληρώσει;; Γιατί πρέπει να επωμιστεί το οικονομικό βάρος ο εργαζόμενος με την ολιγωρία εφαρμογής του νόμου...;; Γιατί υπάρχει ανάγλυφο το γράμμα Μ στο μέτωπό μου;;
  6. Χαρας το κουραγιο σου, τα τηλεφωνα δεν τα σηκωνουν σχεδον ποτε! Ετσι ειναι η διαδικασια φιλε μου, στελνεις τα χαρτια(αναγγελια-απολυση) να σε περασουν ως μισθωτο, πληρωνεις τον 1 μηνα που δεν ησουν μισθωτος ως ΕΕ και υποτιθεται οτι το υπολοιπο 5μηνο θα το παρουν στο ΤΣΜΕΔΕ απο το ΙΚΑ...καποτε. Οσο για την διαφορά που σου ειπε : στο πρώτο 3μηνο του 2015 πρέπει να πληρώσουμε την διάφορα των εισφορών απο τα 586 στα 693,35 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρ. 61 του Ν.3996/2011 (~160 ευρω συνολικα) Ιατροφαρμακευτικη νομιζω ειναι ετησια και δεν εχουμε θεμα. Ενημερότητα δεν μπορουμε εκτος αν τα βαλουμε απο τη τσεπη μας... Αυριο θα παω και εγω μια βολτα σε ολους να δω που βρισκονται στο θεμα και θα ενημερώσω.
  7. Ως μισθωτός οι εισφορές χωρίζονται σε προσωπικές και εργοδοτικές. Ο εργοδότης παρακρατεί τις δικές μας και τις αποδίδει αυτός στα ταμεία. Το τοπικό ΙΚΑ όπου έγινε για 5 μήνες η απασχόληση (αφού αποδείξουμε την διπλασφάληση) μπορεί να επιστρέψει τις δίκες μας εισφορές και όχι τις εργοδοτικές. Οπότε το ποσό είναι αυτό που λέει ο συνάδελφος.(~350) Το θέμα περιπλέκεται όμως διότι: 1)Αλλιώς υπολογίζει το Τσμεδε τις εισφορές αυτές και αλλιώς το ΙΚΑ.. 2)Με μια τυπική ανάγνωση του νόμου που πέρασε τον Απρίλη καταλαβαινουμε(??) ότι όσες εισφορές εστάλησαν στο ΙΚΑ πρέπει να μεταφερθούν στο Τσμεδε(258ευρω/μήνα). Άμα αυτοί καταλάβουν το ίδιο έχει καλώς. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι άλλες είναι οι εισφορές ΕΕ και άλλες ενός μισθωτού... Προσωπικά θα περιμένω με πολύ υπομονή και αφελή ελπίδα να τα βρουν τα 2 ταμεία και ο ένας οργανισμός μεταξύ τους γρήγορα (πριν το 2015) και να μεταφέρουν όλες τις εισφορές γιατί αν ζητήσω μόνο τις δικές μου μετά το θέμα ίσως μπερδευτεί με επιστροφές λεφτών όταν γίνει η εκκαθάριση κτλ... Μην ξεχνάμε και το κερασάκι...: Επίσης στο πρώτο 3μηνο του 2015 πρέπει να πληρώσουμε την διάφορα των εισφορών απο τα 586 στα 693,35 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρ. 61 του Ν.3996/2011.(Σε αρκετά σημεία στην σελίδα του Τσμεδε,καθώς και στο εξελάκι υπολογισμών εισφορών, λέει οτι δεν ισχύει για το νέο ασφαλιστικό το κατώτατο όριο αλλά αυτό είναι λάθος). Η υπάλληλος μου τα έβγαλε ~32ευρω/μήνα απασχόλησης. Νούμερα προσωπικής εκτίμησης: -Το Τσμεδε Θέλει 277,47/μηνα,(από εξελακι μισθωτού με τον προβλεπόμενο μισθό 693,35) -απο το ΙΚΑ θα πάρει επιστροφή 258/μηνα(αυτό το ποσό προβλέπονταν στην προκήρυξη) μείον 12,61ευρω κωδικος 131 της σωστης ασφάλισης μηχανικού/μηνα(ασθενεια-χρημα) σύνολο 245,4 Καλούμαστε να πληρώσουμε έχτρα (277,47-245,4) *5 =160,35Ευρω Τέλος εκκρεμεί το ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο στο ΤΣΜΕΔΕ για εκπρόθεσμη πληρωμή εισφορών. Χωρίς να το έχω ψάξει νομίζω ότι είναι υπεύθυνος ο εργοδότης.
  8. Μολις γυρισα απο τον ΟΑΕΔ. Οι τυπαδες δεν ειχαν ιδέα για το ΦΕΚ το οποιο τους το αφησα. Παρολα αυτα ηταν ευγενικοι και εδειξαν διαθεση να το ψαξουν παραπανω. Αλλα αμα δεν τους ερθει καποια εγκυκλιος δεν τους κοβω να κανουν τιποτα... Συμβουλευω κ εγω με την σειρα μου να πατε ολοι με το ΦΕΚ στα χερια στα γραφεια του ΟΑΕΔ ωστε να υπαρξει κινητικοτητα στο θεμα με τηλ. των εκει προισταμενων στα κεντρικα. Δεν προκειται να το μαθει κανεις..αυτοματα. Παρακαλω τους συναδελφους να ενημερωσουν κ τι τους λενε στους αλλους νομούς( εχουμε Λαρισα, Τρικαλα, Αθηνα, Εβρο ) EDIT: Απο την επικοινωνια τους με τα κεντρικα περιμενουν σχετικη εγκυκλιο τον Ιουνιο.(απο το να ερθει μεχρι και να εφαρμοστει απο ολους εμπλεκομενους φορεις θα ειμαι ευτυχης αν γινει οταν ανοιξουν τα σχολεια).
  9. Ενημερωνω οτι πια το συστημα δεν μας δινει ασφαλιστικη ενημεροτητα λοφω οφειλων.(ως ΔΣ) Μακαρι να μην την χρειαστουμε συντομα...
  10. http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/e-ekmek-pap.pdf σελιδα 9
  11. Ωραια νεα,αναμενουμε λοιπον. Να ενημερωσω τους λιγοστους που ισως ενδιαφερει οτι υπαρχει η δυνατοτητα αιτησης επιστροφης εισφορων απο το ΤΣΜΕΔΕ λογω της διπλης ασφαλισης που προεκυψε τις μερες του Δεκεμβριου (εφοσον πληρωσαν τις εισφορες ως ΕΕ για το Β' 2013) και τους πηραν στα τελη Δεκεμβρη. Πχ εμενα με πηραν στις 23/12 και εκανα ηδη την αιτηση για επιστροφη ~50ευρω. Το μονο που χρειαζεται ειναι να φαινεται στο συστημα οτι εισαι μισθωτος (aka αναγγελια στο etairies ) , ασφαλιστικα ενημερος και μια ΥΔ οτι το επιστρεφομενο ποσο θα δηλωθει στην εφορια. Επισης στο βασικο μας θεμα, κανονικα το ΙΚΑ στην αιτηση επιστροφης εισφορων στον εργοδοτη (απο σφαλμα ασφαλισης σε λαθος Κωδικο-πχ 101 αντι 131-) θελει 3 πραγματα επισυναπτόμενα: 1) Βεβαιωση απαλλαγης απο ΙΚΑ, 2) Ασφαλιστικη ενημεροτητα και 3) Βεβαιωση οτι ειμαστε ακομα μηχανικοι απο **/**/****εως ΣΗΜΕΡΑ. Απο οτι μου ειπαν την διαδικασια την κανει κανονικα ο λογιστης του εργοδοτη, δεν ξερω ποσο δυναμικα θα κινηθει το συστημα για μας και αν θα γινουν καποιες διαδικασιες πιο γρηγορα/διαφορετικα. Προτρεχω λιγο αλλα για να μην τρεχουμε στο τελος
  12. Η πληθώρα αν όχι ολοι μας σε Δ/ση Τεχν. Εργων ειμαστε. Περιεργε @bstoch @ικαρος αν μπορεις βάση της εμπειρίας σου να μας διαφωτίσεις( αμα δεν καταφέρουμε και πολλά οταν θα μας χτυπαει η Σερένα Γουίλιαμς αναμεσα σε ΙΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ) , το ΤΣΜΕΔΕ θα ζητήσει μονο τις εισφορες του εργαζομένου-μισθωτου και όχι και τις εργοδοτικές απο εμάς έτσι; Αλλάζοντας λιγο το θέμα να ειδοποιήσω οτι βεβαιωση αποδοχών θα λάβουμε μέσω ΟΑΕΔ και όχι μέσω του φορεα απασχόλησης και μάλιστα κάπως θα το κάνει ο ΟΑΕΔ και θα φαίνεται οτι όλα τα λεφτά τα πηραμε το 2014, παρόλο που κάποιοι απο εμάς αρχίσαμε για λιγες μέρες το 2013 κ φυσικα πληρωθηκαμε για αυτες.(και αυτο ειναι παράτυπο...). Αυτο για φορολογικούς και άλλους λογους.
  13. Το θεμα ειναι για τα 5μηνα με προσληψη στο Δημοσιο τομεα, δεν μιλαμε για τα προγραμματα μεσω ΚΕΚ, δεν ξερω τι ακριβως ισχυει σε αυτα. Εχω την εντυπωση οτι δεν θεωρεισαι μισθωτος και οτι δεν καλυπτονται εισφορες,ειδικα μηχανικου. Επισης θεωρουνται καταρτηση και οχι εργασια. Παρολα αυτα σου απανταω, η βεβαιωση εξαιρεσης ΙΚΑ εκτυπωνεται και απο το tsmede.gr . Με την αναγγελια περασμενη στο συστημα του Τσμεδε κερδιζεις τα επομενα 2 προφανη και ισως και κατι αλλο που μου διαφευγει: α) στο οτι το ταμειο ζητα τις εισφορες απο τον εργοδοτη και οχι απο εσενα καθως και β) υπαρχει αποδειξη προυπηρεσιας που μπορει να χρησιμοποιηθει στο μελλον (απο μου ειπαν απο το ταμειο δεν ειναι το ιδιο να εχεις ενα χαρτι απο την περιφερεια/προισταμενο που να βεβαιωνει οτι εργαστηκες εκει).
  14. MANS την μισθοδοσια σου την ειδοποιησες γι΄αυτο που εκανες?
  15. Το μονο που εχουμε σχετικα ειναι το χαρτι στο πρωτο ποστ του eddie απο τον προεδρο του ΤΕΕ το οποιο το κοβω να εφαγε ακυρο και αυτο, ο μονος τροπος να το μαθουμε ειναι να επικοινωνησει καποιος με την κ.Αραπακη που φαινεται υπευθυνη για πληροφοριες. Κατα τα αλλα οσοι εχουμε την αναγγελια προσληψης με την ιδιοτητα του μηχανικου και τις ημερομηνιες εναρξης κ ληξης της συμβασης(**και απολυσης για οσο κατσει ο καθενας) δεν χανουμε την προυπηρεσια. Επισης ισως να υπαρχει το ενδεχομενο να ζητησουμε καποια βεβαιωση απο την περιφερεια που εργαζομαστε για να καλυψουμε και τις γωνιες. Ως αντιδραση νιωθω οτι το ταμειο μας δεν βοηθα και τεινω να συμφωνησω με αλλους συναδελφους εδω μεσα(και εξω) και οχι μονο για αυτο το λογο(πχ. κατασχεση λογω εισφορων κτλ), για διαγραφη απο το ταμειο και εργασια με ΙΚΑ...(αν χρειαστει μια υπογραφη βρισκεται...)
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.