Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

SValkan

Members
  • Περιεχόμενα

    93
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Files δημοσιεύτηκε από SValkan

  1. Σεισμικές Πηγές (Ρήγματα) Ελληνικού Χώρου

    Για να μην βάζουμε στις μελέτες μας ότι πρόχειρο βρίσκουμε από εδώ και από εκεί (εδικά ο Σεισμοτεκτονικός Χάρτης του ΟΑΣΠ 1:500.000 είναι ότι χειρότερο και εντελώς out-of-date) ή μόνο τον χάρτη του ΝΕΑΚ με τις σεισμικές ζώνες, και επειδή πέρα από κάποια μεμονωμένα φύλλα 1:100.000 του ΟΑΣΠ δεν υπάρχει κάτι επίσημο σχετικά με τα καθορισμένα ενεργά σεισμικά ρήγματα:
     
    Το αρχείο περιλαμβάνει
    α) την βάση Σεισμικών Πηγών (Ρηγμάτων) του Ελληνικού Χώρου (Greek Database of Seismogenic Sources), από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ferrara, αποτέλεσμα πολύχρονης ερευνητικής δραστηριότητας. Το KMZ αρχείο περιλαμβάνει το (γενικό) γραμμικό ίχνος του ρήγματος καθώς και την επιφάνεια του σε πολύγωνο (οριζόντια προβολή). Μαζί βάζω και ένα shapefile με μόνο το ίχνος των ρηγμάτων σε προβολή ΕΓΣΑ87 (GreDaSS_2_0.kmz το πλήρες για Google Earth και rigmata_GreDaSS_EGSA87.zip το shapefile αρχείο)
    β) την Ευρωπαική βάση Σεισμικών Πηγών (από το πρόγραμμα SHARE της ΕΕ), η οποία είναι σε αντίστοιχη μορφή με το GreDaSS, για τον ευρωπαικό χώρο. Τα δυο αρχεία έχουν μικροδιαφορές μόνο, καθώς ο Ελληνικός χώρος προέρχεται από τα δεδομένα του GreDaSS.
    Για τα ρήγματα παρέχονται κάποιες βασικές πληροφορίες, ενώ για το καθένα υπάρχουν και link με παραπάνω υλικό και βιβλιογραφία.
     
    Οι βάσεις αυτές δεν είναι ακριβώς επίσημη νομοθεσία σαν τον ΝΕΑΚ, ούτε καλύπτουν αναλυτικά όλες τις περιοχές του Ελληνικού Χώρου (μια πληρότητα 70-80% κατά την εκτίμηση μου), αλλά είναι ότι πιο up-to-date υπάρχει επιστημονικά σε συγκεντρωτική μορφή και συμπληρώνει τον Χάρτη Σεισμικής Επικινδυνότητας. Τώρα για λεπτομερείς γεωτεχνικές ή άλλες μελέτες δεν συνιστάται η αποκλειστική χρήση του χωρις ειδική μελέτη, αλλά για κάποιες απλές, γενικές ή περιβαλλοντικές μελέτες προσφέρεται.
     
    Όποιος ενδιαφέρεται για παραπάνω στοιχεία για τις δυο βάσεις:
    http://gredass.unife.it/
    http://eqgeogr.weebly.com/database-of-active-faults.html
    http://diss.rm.ingv.it/share-edsf/index.html
    Ο Ελληνικός Xάρτης σε poster A0: http://eqgeogr.weebly.com/uploads/8/2/8/3/8283914/gredass_poster_a0l.pdf

    624 downloads

    4 σχόλια

    Υποβλήθηκε

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.