Μετάβαση στο περιεχόμενο

nick3389

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by nick3389

  1. Οκ σ' ευχαριστώ πολύ. Δική μου άγνοια υπήρξε σίγουρα γιατί ήταν η πρώτη φορά που έγινε και δεν ήξερα τι ισχύει κλπ. Απλά είναι λίγο περίεργο κατά την άποψη μου. Να φανταστώ ότι δεν θα υπάρξει κάποια διευκρίνιση ή καμιά σχετική ανακοίνωση...
  2. Καλημέρα και πάλι. παραθέτω και εδώ την δική μου περίπτωση: Καλησπέρα και από εμένα. Είμαι κι εγώ μηχανικός Ελεύθερος Επαγγελματίας που ήλπιζα ότι θα φορολογηθώ σύμφωνα με την περ. στ' παρ.2 αρ.12 (ως μισθωτός). Λέω ήλπιζα γιατί ναι μεν τηρώ όλα τα κριτήρια της περίπτωσης στ' (τιμολόγια σε 2 εργοδότες και έδρα στο σπίτι μου) συνέβη το εξής. Επειδή στις αρχές του 2014 και συγκεκριμένα για 3 μήνες δεν έιχα σφάλιση διότι περίμενα τις εξετάσεις του ΤΕΕ για την εγγραφή μου στο ΤΣΜΕΔΕ, η εταιρεία που δούλευα με είχε με απόδειξη δαπάνης. Από 1/5/2014 που είχα κάνει έναρξη επαγγέλματος έκοβα κανονικά τιμολόγιο (στην ίδια εταιρεία). Η απόδειξη δαπάνης, απ΄όσο κατάλαβα περνάει αυτόματα στο Ε1 (έσοδο και παρακράτηση) κάτω από την στήλη Έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν όμως πήγα να κάνω την δήλωση και τσέκαρα την επιλογή για να ενταχθώ στην περ. στ' παρ.2 αρ.12 (ως μισθωτός), βγήκε μήνυμα ότι δεν γίνεται να έχω έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα και τσεκαρισμένη την επιλογή να φορολογηθώ σαν μισθωτός. Στο Ε3 έκανα ότι προβλέπεται για να ενταχθώ στο άρθρο 12 και έγινε η υποβολή κανονικά. Με λίγα λόγια, η παράγραφος στ' με καλύπτει πλήρως (2 εργοδότες και έδρα το σπίτι μου), απλά επειδή έχω και μια απόδειξη δαπάνης (που δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στο άρθρο 12) δεν μπορώ να φορολογηθώ σαν μισθωτός και με υποχρεώνει να φορολογηθώ με το 26%. Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει ή την πάτησα κανονικά??? η περίπτωση στ' αναφέρει τα εξής: στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες "και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του"[1]. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α ́ έως ε ́ του παρόντος άρθρου. "Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης."[2] Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να κάνω κάτι τώρα ή όχι?
  3. Καλησπέρα και από εμένα. Είμαι κι εγώ μηχανικός Ελεύθερος Επαγγελματίας που ήλπιζα ότι θα φορολογηθώ σύμφωνα με την περ. στ' παρ.2 αρ.12 (ως μισθωτός). Λέω ήλπιζα γιατί ναι μεν τηρώ όλα τα κριτήρια της περίπτωσης στ' (τιμολόγια σε 2 εργοδότες και έδρα στο σπίτι μου) συνέβη το εξής. Επειδή στις αρχές του 2014 και συγκεκριμένα για 3 μήνες δεν έιχα σφάλιση διότι περίμενα τις εξετάσεις του ΤΕΕ για την εγγραφή μου στο ΤΣΜΕΔΕ, η εταιρεία που δούλευα με είχε με απόδειξη δαπάνης. Από 1/5/2014 που είχα κάνει έναρξη επαγγέλματος έκοβα κανονικά τιμολόγιο (στην ίδια εταιρεία). Η απόδειξη δαπάνης, απ΄όσο κατάλαβα περνάει αυτόματα στο Ε1 (έσοδο και παρακράτηση) κάτω από την στήλη Έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν όμως πήγα να κάνω την δήλωση και τσέκαρα την επιλογή για να ενταχθώ στην περ. στ' παρ.2 αρ.12 (ως μισθωτός), βγήκε μήνυμα ότι δεν γίνεται να έχω έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα και τσεκαρισμένη την επιλογή να φορολογηθώ σαν μισθωτός. Στο Ε3 έκανα ότι προβλέπεται για να ενταχθώ στο άρθρο 12 και έγινε η υποβολή κανονικά. Με λίγα λόγια, η παράγραφος στ' με καλύπτει πλήρως (2 εργοδότες και έδρα το σπίτι μου), απλά επειδή έχω και μια απόδειξη δαπάνης (που δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στο άρθρο 12) δεν μπορώ να φορολογηθώ σαν μισθωτός και με υποχρεώνει να φορολογηθώ με το 26%. Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει ή την πάτησα κανονικά???
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.