Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φυτεμένα δώματα - οροφή Θ.Χ. επικαλυμμένη με χώμα


panos-vicious

Recommended Posts

Τα φυτεμένα δώματα, με πάχος κηπευτικής στρώσης 10cm ως 35cm, αντιμετωπίζονται σαν δομικά στοιχεία σε επαφή με το έδαφος; Κι αν ναι τότε το Ra έχει τιμή 0,00 [(m2*K)/W] και ποίοι είναι οι μέγιστοι επιτρεπόμενοι συντελεστές θερμοπερατότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη;

Επίσης όσον αφορά τις θερμογέφυρες, θα είναι τύπου Δ (δώματος ή οροφής σε προεξοχή) ή κάτι σαν αυτές "δαπέδου επί εδάφους" (τύπου ΕΔ);

 

Παρόμοια είναι η ερώτηση και για θερμαινόμενους χώρους εντός εδάφους, με την οροφή εντός εδάφους ή επικαλυμμένη με κηπευτικό χώμα πάχους ως και 1m. Τι είδους δομικό στοιχείο (σαν θέση) θεωρείται η οροφή και με τι συντελεστές Ra και τι μέγιστο επιτρεπόμενο U;

Εντάξει εδώ δεν υπολογίζονται θερμογέφυρες.

 

Αλλά και για Μ.Θ.Χ. εντός εδάφους ισχύει η ερώτηση, όσον αφορά τη θέση του δομικού στοιχείου και το αντίστοιχο Ra.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε λες να θεωρήσουμε συνολικό πάχος δομικού στοιχείου συνυπολογίζοντας αντιριζικές μεμβράνες, γεωύφασμα και πάχος κηπευτικού χώματος.

Όμως, ένα θέμα είναι ότι το χώμα σήμερα είναι, αύριο μπορεί να το βάλουν σε τσουβάλια και να το πετάξουν. Ένα δεύτερο έχει να κάνει με αυτό που γράφει στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 όσον αφορά των ορισμό των γραμμικών διαστάσεων των δομικών στοιχείων. Λέει π.χ.: "Στον τελευταίο όροφο το ύψος ορόφου ορίζεται μεταξύ της στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας δαπέδου του ορόφου και της στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής".

Εντάξει εννοεί και την τελική επικάλυψη για συμβατικό ή αντεστραμμένο δώμα, αλλά νομίζω πως το εννοεί για σταθερά υλικά και όχι για χώμα.

Γι' αυτό λέω πως δεν μου κολλάει το να θεωρήσω το χώμα σαν στρώση δομικού στοιχείου.

Πάντως το να αγνοήσω το χώμα και να θεωρήσω επαφή με αέρα, όσον αφορά στα φυτεμένα δώματα μόνο, ίσως να ισχύει. Ωστόσο, πως στον πίνακα 3.4β της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 το φυτεμένο δώμα έχει συντελεστή περίπου 26,3 % μικρότερο από αυτόν ενός κοινού συμβατικού δώματος με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία;

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, σύμφωνα με τη ΔΕ-3 (σελ. 71 ως 72) της ύλης των σεμιναρίων:

"Σ' αυτήν την περίοδο (χειμερινή) η κύρια διαφοροποίηση ενός συμβατικού και ενός φυτεμένου δώματος προκύπτει από την παρουσία της θερμικής μάζας των κηπευτικών στρώσεων, οι οποίες όμως εμφανίζουν αυξημένη θερμική αγωγιμότητα και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως θερμομονωτική στρώση. Έχει αποδειχθεί και πειραματικά ότι ειδικά για τις ελληνικές κλιματικές συνθήκες η ύπαρξη ακόμη και ασθενούς θερμομονωτικής προστασίας ενός φυτεμένου δώματος οδηγεί σε θερμικές απώλειες πρακτικά ίδιες με αυτές ενός συμβατικού. Σ' αυτήν την περίπτωση το φυτεμένο δώμα δεν συμβάλλει στη μείωση των θερμικών απωλειών από την οροφή του κτηρίου".

Και πιο κάτω στο τέλος:

"Σύμφωνα με αυτές τις διαπιστώσεις, στην περίπτωση των κτηρίων που μελετώνται σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ., η ύπαρξη του φυτεμένου δώματος αγνοείται στο πλαίσιο των υπολογισμών της ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, στην περίπτωση της ενεργειακής επιθεώρησης κτηρίων με μη θερμομονωμένο ή με ανεπαρκώς θερμομονωμένο δώμα, η θετική επίδραση του φυτεμένου δώματος λαμβάνεται υπόψη με τη χρήση συντελεστών θερμοπερατότητας 1,20 W/(m²·K) και 0,70 W/(m²·K) αντίστοιχα (πίνακας 3.4β. στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010". Δεν λέει όμως τι γίνεται για τα κτίρια με πλήρη εφαρμογή του Κ.Θ.Κ.

 

Πάντως καταλαβαίνω πως και για τους υπολογισμούς ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας (αλλά και θερμικών απωλειών) για κτίρια που μελετώνται σύμφωνα με το Κ.Εν.Α.Κ., πάλι δεν υπολογίζονται οι κηπευτικές; στρώσεις, αλλά θεωρούμε το δομικό στοιχείο "συμβατικό δώμα" σαν σε επαφή με αέρα και με στρώσεις δομικούς στοιχείου, μέχρι την τελική επικάλυψη (κάτω από το χώμα).

Για κτίρια με πλήρη εφαρμογή του Κ.Θ.Κ., επίσης δεν λαμβάνουμε υπόψη τις κηπευτικές στρώσεις, με το σκεπτικό πως έχουν ισχυρή θερμομονωτική προστασία, οπότε στους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιούμε το Uδώματος ως έχει από τη μελέτη και σαν στοιχείο σε επαφή με αέρα.

 

Καμιά άλλη γνώμη, καθώς και γι΄αυτά που ρωτάω για οροφές θερμαινόμενων χώρων εντός εδάφους;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω αν διευκρινήστηκε τελικά αν σε μελέτη ενεργειακής απόδοσης για νεο κτίριο συμπεριλαμβάνουμε τις στρώσεις του φυτεμένου δώματος στην οροφή για τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας U της οροφής.

 

Επίσης να ρωτήσω αν το ισχύουν τα ίδια και για το δάπεδο επι εδάφους. Δηλαδή αν μετράνε π.χ. οι στρώσεις επίχωσης πριν την εδαφόπλακα (π.χ. στρώσεις σκύρων ή συμπαγούς χώματος όπως λέει και στην 2η ΤΟΤΕΕ)?

Edited by vk2626
Link to comment
Share on other sites

Τίποτα από τα δύο δεν παίρνουμε υπόψη για νέα κτίρια. Τουλάχιστον προς το παρόν, μέχρι να βγει ΤΟΤΕΕ, με τιμές και όχι γενικόλογες αναφορές, για τα βιοκλιμτικά.

 

Αλλά που αναφέρει η 2η ΤΟΤΕΕ αυτό που λες; Εκτός κι αν εννοείς τον πίνακα 4.

Link to comment
Share on other sites

Ναι για τον πίνακα 4 μιλούσα, δεν ήμουν πολύ σαφής.

Έγραψα και στο άλλο νήμα "Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ", ότι  κάπου είχα διαβάσει ότι παίρνουμε υπ' όψη

μέχρι και τα υλικά πριν την στρώση στεγανοποίησης.. Τελικά το βρήκα στις σημειώσεις από τα σεμινάρια των Εν. Επιθεωρητών.

Το έιχε πει η εισηγήτρια που ήταν ελεγκτης εκείνη την εποχή σε πολεοδομικό γραφεία. Δεν ξέρω βέβαια κατα πόσο ισχύει.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.