Jump to content

vk2626

Core Members
 • Content Count

  594
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

213 Πολύ καλή

2 Followers

About vk2626

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,894 profile views
 1. Συνάδελφοι υπάρχει κάπου υπόδειγμα της υπεύθυνης δήλωσης που ζητάνε από τους ιδιοκτήτες, για τα ποσά που έγινε η κατάθεση?
 2. Υπαρχει καμιά εξέλιξη με το θεμα; Εχω παρομοια περιπτωση. Σώζεται ή οχι τελικα;
 3. Γεια σας συνάδελφοι, θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς την διαδικασία για νομιμοποίηση κατασκευής με άδεια μικρής κλίμακας. Συγκεκριμένα πρόκειται για στέγαστρο το οποίο έχει κατασκευαστεί και θέλω να εκδόσω άδεια εκ των υστέρων. Γνωρίζει κανείς αν πρέπει να ενταχθεί και στον 4495/17 και να πληρώσει παράβολο?
 4. @mechgiann Η αποψη μου ειναι και παντα ήταν ότι είμαστε μηχανικοι κι ελέγχουμε το πολεοδομικό κομματι... Το πρόβλημα το έχει το συμβόλαιο. Πρέπει να γίνει διόρθωση(?) του τίτλου, κάτι άλλο? Δεν το γνωρίζω Μπορεί αρχικά να ήταν 2 ιδιοκτησιές και πολεοδομικά, αλλά μετά τον 1337/83, έγινε ουσιαστικά μια συνένωση. Και η οριστική εξαίρεση ενέχει θέση αδείας. Αν έβγαινε δηλάδη μια οικοδομική άδεια για συνένωση πως θα αντιμετωπιζοταν το θέμα από σκοπιάς συμβολαιογράφου. Δυστυχώς η βεβαίωση απαιτείται για την μεταβίβαση μιας ιδιοκτησίας (οριζόντιας ή κάθετης) και πρέπει να συνοδεύει αποκλειστικά μια ιδιοκτησία κι εκεί μπερδεύονται τα πράγματα. Και παλιότερα δεν ήταν απαραίτητη κάτοψη για την σύσταση μια οριζόντιας ιδιοκτησίας. Τακτοποίηση πάντως δεν χρειάζεται σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνεις. Ο 4495/17 κι όλοι νόμοι περί αυθαιρέτων ρυθμίζουν πολεοδομικές παραβάσεις κι όχι ιδιοκτησιακές Κάποιοι γνωρίζω ότι ίσως διαφωνούν με τα παραπάνω.
 5. Συμφωνώ. Προχώρα Γράψε τα πάντα αναλυτικά στην τεχνική έκθεση για τον δυσμοιρο μηχανικό του μέλλοντος. Στο πεδίο της βεβαίωσης επιλέγεις το β), ότι έχεις πολεοδομικές παραβάσεις που υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου. Και με αφορμή την περίπτωση του συναδέλφου, να θέσω το εξής ρητορικό ερώτημα. Έστω ότι εκδίδεται μια βεβαίωση κατά τα οριζόμενα του άρθρου 82 παρ. 2θ). Ας πουμε για κατηγορία 3, υπέρβαση μέχρι 5% και γίνεται κανονικά μεταβίβαση. Ο νέος έχει δικαίωμα να τακτοποιήσει. Ο λόγος δεν μας ενδιαφέρει, ας πούμε ότι θέλει να είναι τυπικός ή έτοιμος για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το θέμα της χρονοσφραγίδας σύνταξης του συμβολαίου? Οτί δεν μπορεί δηλαδή να γίνει τακτοποίηση εφόσον το συμβόλαιο είναι μετά τις 28/7/2011
 6. @dimitris GM Σαφής και ξεκάθαρος! Με κάλυψες! Οπότε σαν βεβαίωση δε δίνω για αδόμητο, αλλά ότι στην οριζόντια δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Εφόσον καταπλάτος της υφιστάμενης δεν υπάρχει κανένα άλλο κτίσμα, σωστά?
 7. @dimitris GM Σε ευχαριστώ θερμά! Έπιασες αμέσως την ουσία. Οπότε αυτό που μεταβιβάζεται είναι ο "αέρας" εις πλάτος. Έστω ότι εκδίδω την βεβαίωση, τι επιλέγω από τις 3 επιλογές. α) Δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή γ) Περί αδομήτου (την β) την απορρίπτω) Η αλήθεια είναι ότι όταν δίνω βεβαίωση για τον αέρα-δικαίωμα εις υψούν σε μια οικοδομή δεν ελέγχω όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες αν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Τον ντιμετωπίζω ανεξάρτητα. Εντός σχεδίου όμως αυτός είναι διαιρετός. Ο προβληματισμός μου είναι ότι επειδή τώρα πρόκειται για εξ' αδιαιρέτου, ουσιαστικά και στις δυο οριζόντιες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο αγροτεμάχιο (μια υλοποιημένη κα μια όχι) και οι δυο έχουν δικαίωμα στις 2 οριζόντιες με το εξ' αδιαιρέτου ποσοστό τους. Δηλαδή π.χ. στην κατασκευασμένη κατοικία κατα την γνώμη μου δεν έχει αποκλειστικό δικαίωμα η κόρη. Της ανήκει με ποσοστό εξ' αδιαιρέτου. Είναι λάθος ο συλλογισμός μου? Στην βεβαίωση δηλαδή θα βάλω μόνο την μητέρα που μεταβιβάζει με ποσοστό 100%? @VITO_COR Είσαι στην περίπτωση κε) του άρθρου 29, παρ.2) Ν.4495/17. Οπότε κατά τα οριζόμενα του άρθου 82, παρ. 2θ) θα μπορούσες να εκδόσεις την πολυπόθητη βεβαίωση Όσο για την καπνοδόχο στο δώμα: "6. Δήλωση του ιδιοκτήτη ότι: Στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου"
 8. Καλη Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους τους συναδέλφους! Έχω μια περίπτωση για έκδοση βεβαίωσης μηχανικού που λίγο έχω μπερδευτεί. Το ιστορικό έχεις ως εξής: Σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο επιφάνειας 5800τ.μ. το έτος 2005 η ιδιοκτήτρια και μητέρα μεταβίβασε στη κόρη της ποσοστό 48,276% και χρήση 2800τ.μ. επί του αγροτεμαχίου και παρακράτησε 3000τ.μ. και ποσοστό 51,724% εξ' αδιαιρέτου. Με βάση και το παραπάνω συμβόλαιο εκδόθηκε οικοδομική αδεια το έτος 2006 στο όνομα της κόρης και κτίστηκε διώροφη κατοικία με υπόγειο. Το 2010 με νέο συμβόλαιο ακυρώσαν το παραπάνω συμβόλαιο και μάλιστα ρηττά θεώρησαν σαν να μην έγινε ποτέ! Επειτα με νέο συμβόλαιο έγινε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για την διώροφη κατοικία με υπόγειο καθώς και σύσταση στο δικαίωμα της περεταίρω δόμησης κατά πλάτος της άνω διώροφης κατοικίας με τα αντίστοιχα παραπάνω ποσοστά εξ' αδιαιρέτου, 48,276% για την υπάρχουσα διώροφη κατοικία & 51,724% για μια αυτοτελή και ανεξάρτητη (μελλοντική) ιδιοκτησία. Σήμερα μου ζητείται βεβαίωση μηχανικού για την μεταβίβαση του δικαιώματος περαιτέρω δόμησης για την 2η ουσιαστικά "υποθετική" οριζόντια ιδιοκτησία. Το ερώτημα είναι τι ελέγχω? Ελέγχω την υφιστάμενη ιδιοκτησία ή δε με αφορά? Και 2ον η συμβολαιογράφος μου ζητά βεβαίωση αδομήτου για το παραπάνω τμήμα. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό κατά την γνώμη μου, εφόσον το αγροτεμάχια παραμένει κοινό κι αδιαίρετο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τίτλος. Και κατα τη γνώμη μου εφόσον τα ποσοστά είναι εξ' αδιαιρέτου δικαιώμα στο υφιστάμενο καθώς και στο μελλοντικό κτίσμα έχουν κι οι δυο συμβαλλόμενες με το εξ' αδιαρέτου ποσοστό τους. Έχω λάθος? Το υφιστάμενο κτίσμα δεν το έχω ελέγξει, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές βλέποντας τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, οι οποίες πιθανόν να αποκλείουν και την δυνατότητα περαιτέρω δόμησης.
 9. @venezia Eυχαριστώ πολύ για την απαντηση σου. Πηρα την αποφαση μου να παω με την νομιμη οδο. Αυριο λοιπόν επισκεψη στο Νεωτερων. Συναίνεση δε χρειαζομαι γιατι ειναι απο κατασκευής η "εκχωματωση" ( πιο πολύ μη υλοποίηση του περιβαλλοντος χωρου θα ελεγα οτι ειναι) Αποδεικνυεται κι απο τον τιτλο κτησης που αναφέρει την προσβαση στον ακαλυπτο. Με υψη ειμαι οκ ως προς την οριζοντια μου. Το σύννομη ήταν λαθος λέξη αυτού που εννοουσα. Ηθελα να πω οτι προκειται για νόμιμο κτίριο με οικοδομικη αδεια. Αλλα όντως τηρηθηκε και το περιγραμμα. Θα ενημερώσω οταν εχω νεα
 10. Ας ρωτησω κι εδω κι αν υπαρχει συναδελφος απο Θεσσαλονικη ή μη ας πει τη γνωμη του. Στο ιστορικο κεντρο της Θεσσαλονικης που τυγχανει και ιστορικος τοπος πρεπει να ρυθμισω υπογειο αποθηκευτικο χωρο που βλεπει στον πισω ακαλυπτο και αλλαξε χρηση σε διαμερισμα.Κι εκχωματωση του πισω ακαλυπτου για προσβαση σε αυτον απο το διαμερισμα. Απο αυτα που διαβαζω τείνω στην αποψη του kan62 οποτε χρειαζομαι εγκριση απο ΥΠΠΟ, σωστα; Που απευθυνομαι για γνωμοδοτηση; Νεωτερων ή ΕΦΑ; Τι κυρωσεις θα εχω αν δεν παρω γνωμοδοτηση. Επειδη προκειται για αγοραπωλησια με πιεζουν οι πελατες να το προχωρησω γρηγορα χωρις εγκρισεις.Τι μπορω να κανω; Δεν θελω να το παρατησω γιατι ήδη εχω κανει αυτοψια, σχεδια κλπ. Να τονισω ότι η οικοδομη ειναι συννομη με Ο.Α.
 11. Απο σελίδα που πρότεινε ο @dimitris GM Βρήκα για το ιστορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη ότι χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/21565/992/26-4-1994 - ΦΕΚ 384/Β/24-5-1994 ( βλ. εδώ) Από το άρθρο 116 παρ.9 , δεν διευκρινίζει αν η αυθαιρεσία έχει γίνει πριν ή μετά την κύρηξη του ιστορικού τόπου, σωστά? Οπότε χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πως λαμβάνεται αυτή? Με ποια διαδικασία. Του στέλνω e-mail? Έψαχνα στο νήμα να βρω για Άνω Πόλη κι έπεσα στα περί ιστορικού κέντρου και θορυβήθηκα. 'Εχω κάνει κάποιες ρυθμίσεις στο κέντρο (που όλες σχεδόν αφορούσαν διαφορετική διαμερισμάτωση, λόγω παλαιότητας των κτιρίων κι αγνοούσα την παραπάνω διάταξη. Τι μπορώ να κάνω τώρα? Θεωρώ ότι αρκετοί συνάδελφοι δεν είναι ενημερωμένοι για το παραπάνω
 12. Δεν είναι όλες ίδιες όμως. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε βαθμολογίες και για συγκεκριμένα πολεοδομικά γραφεία. Και φανταστείτε την βαθμολογία την δώσανε επιχειρηματίες κι όχι μηχανικοί, που υφίστανται και την ταλαιπωρία
 13. Για να βγει το υπερπλεόνασμα! Υπάρχει κάποιος που να έχει πάρει τις προκαταβολές άραγε?
 14. Απλά να πω ότι πλατφόρμα για το ανέβασμα των αρχείων άνοιξε αρκετό καιρό μετά την δημιουργία του νόμου. Με πολλές ασάφιες περί δικαιολογητικών και το τι έπρεπε τελικά να περιέχει αυτό το διαβόητο διάγραμμα κάλυψης και το διαβόητο ΔΕΔΟΤΑ. Οπότε σκεφτείτε τι φόρτος δουλειάς μαζεύτηκε ενώ έτρεχαν και τα τρέχοντα που προανέφερε και συνάδελφος. Από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα για τα δικαιολογητικά έχω μηδενικές εκκρεμότητες. Κουβαλάω όμως αρκετές δηλώσεις από παλαιότερα, με αρκετά λάθη στον υπολογισμό των προστίμων και μη έχοντας και σαφή εικόνα του τι είχα υπολογίσει και πώς. Εν κατακλείδι θεωρώ ότι το κράτος δεν θα δυσαρεστήσει τα βαποράκια τους, (αφού τα τελευταία 8 χρόνια τους έχουμε μαζέψει πάνω από 2 δις) και θα δώσουν γενναία παράταση.
 15. Το διαμέρισμα κατά τα άλλα είναι στον πόντο. Και εξώστες και ανοίγματα και τα πάντα. Και πάλι ευχαριστώ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.