Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Κλείσιμο" Ολυμπιακού Σταδίου Ρίο λόγω διάβρωσης


 

Recommended Posts

Παίρνω πάσα από τον καλό συνάδελφο nvel σε άλλο νήμα, και ανεβάζω φωτογραφίες από την διάβρωση που εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Το στάδιο είχε κατασκευαστεί για τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2007, δηλαδή είναι σχετικά νέα κατασκευή.

Μια γενική όψη του σταδίου:

_66648869_66648817.jpg

 

... και οι φωτογραφίες της διάβρωσης:

image.jpg

 

978665-15979947-640-360.jpg

Επίσης, ένα βίντεο εδώ:

http://www.guardian.co.uk/sport/2013/mar/27/rio-2016-olympics-stadium-closed

Link to comment
Share on other sites

Είναι κλασσική μακαρία του μηχανικού και του κατασκευαστή για να γλυτώσει φράγκα.

 

Τα μέταλλα

 

a) δεν έχουν priming

B) Υπάρχει stress corrosion cracking της άνω ινας

γ) οι συγκολλήσεις δεν είναι συνεχείς

δ) Σίγουρα έκαναν τις κεντρικές συγκολλήσεις υπο φορτίο για να μειώσουν το κατασκευαστικό κόστος.

ε) Οι μελετητές ήταν οι άσχετοι των ασχέτων. Δεν έκαναν πρόβλεψη για overlapping plating στο εσωτερικό της τελικής ραφής για να μειώσουν τις παραμένουσες τάσεις στην ραφή. Αυτό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 120 εκ +- απο την κεντρική. Ονομάζετε και inside jacketing και είναι κλασσική εφαρμογή στις πλατφόρμες που έχουμε παρόμοια προβλήματα. Με λίγα λόγια έπρεπε να προβλέψουν να κατεβάσουν την τάση πριν την ραφή τουλάχιστον στα 70 MPa ωστε να μπορεί το στοιχείο με τις παραμένουσες να πάρει άλλα 110-130 MPa απο την συγκόλληση.

ζ) Εκαναν την βάση της στέγης και μετά οι άσχετοι μηχανικοί/εργολαβοι έκαναν την συγκόλληση και μετά φόρτωσαν το ύφασμα.

η) δεν εκαναν μελέτη κόπωσης και δεν θα είναι παράλογο να δούμε οτι η αρχική ρωγμή ξεκίνησε απο το θερμικά επηρεαζόμενη ζώνη (σιγά την συγκόλληση) και μετά απο την ρωγμή έμπαινε νεράκι.

θ) θα πρέπει να βάλουν ρομποτάκι σαν αυτό που βάζουμε στους αγωγούς και να μετρήσει την απώλεια διατομής και να κάνει και LPR. Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να γίνεί μελέτη να δημιουργηθεί άνοιγμα να περάσει το ρομποτ.

 

Να δούμε σε κάτι δικά μας εδω τι θα κάνουν που έχουν ίδια προβλήματα.!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Να δούμε σε κάτι δικά μας εδω τι θα κάνουν που έχουν ίδια προβλήματα.!!!!!!

Αναφέρεστε σε αυτό;

"...Η κρίση κινδυνεύει να… γκρεμίσει ακόμη και την στέγη Καλατράβα στο Ολυμπιακό στάδιο! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», κάνοντας αναφορά σε μια σειρά παραλείψεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη συντήρηση του έργου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κίνδυνος είχε επισημανθεί από το 2005 σε έκθεση του γερμανικού οργανισμού «Germanischer Lloyd», όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά για κατασκευαστικές ατέλειες στο έργο, όπως στις συγκολλήσεις και τις διασυνδέσεις στην αψίδα. Από το 2009 είχε εγκριθεί κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για έργα επιδιόρθωσης και συντήρησης, ωστόσο η έλευση της τρόικας και οι περικοπές δαπανών κράτησαν στην αναμονή την υπόθεση..."

[πηγή: zougla.gr][/font]

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

σιγα μην είιναι το μόνο !!!!! :smile:

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΟΑΚΑ, σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της εξέλιξης του έργου, στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ο αρχιτέκτονας κ. Σαντιάγκο Καλατράβα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νάσος Αλευράς καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

 

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, η κυρία Αγγελοπούλου και οι κ.κ. Καλατράβα και Βενιζέλος, έκαναν -κατά σειρά- τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η συνάντηση με τον αρχιτέκτονα του έργου κ. Σαντιάγκο Καλατράβα, την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, όπως επίσης και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο πρόγραμμα αυτό από το Υπουργείο και από την ΑΘΗΝΑ 2004, έγινε για να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με όλο το έργο της ανάπτυξης του Ολυμπιακού Σταδίου που αποτελεί τον κεντρικό πόλο της διοργάνωσης των Αγώνων.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό το έργο, όχι μόνο για την Τελετή Έναρξης, αλλά γιατί πρόκειται για την καρδιά των Αγώνων και γι’ αυτό θέλουμε να παρακολουθούμε – και παρακολουθούμε συστηματικά – την εξέλιξή του. Πιστεύω, όμως, ότι την καλύτερη απάντηση για την πρόοδο του έργου μπορεί να τη δώσει ο ίδιος ο κ. Καλατράβα και να μας καθησυχάσει όλους σε σχέση με την εξέλιξη του.

 

Δημοσιογράφος: Φεύγετε πιο ήσυχη εσείς από τη συνάντηση;

 

Γιάννα Αγγελοπούλου: Κοιτάξτε εγώ θα είμαι ήσυχη μετά το τέλος των Αγώνων, αυτό το έχω πει πολλές φορές. Ωστόσο, έχει σημασία να παρακολουθούμε με βάση τα χρονοδιαγράμματα και όχι απλώς με αισιοδοξία, την πρόοδο όλων των έργων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πάρα πολλά έργα που γίνονται ταυτόχρονα – δεν είναι μόνο η στέγη του Σταδίου – και το ένα μπορεί να έχει επίδραση στην εξέλιξη του άλλου. Γι’ αυτό είμαστε όλοι εδώ σήμερα και γι’ αυτό έχει σημασία αυτό να γίνεται συχνά ως τον Μάιο, οπότε θ’ αρχίσουμε, ελπίζω, τα δοκιμαστικά, όπως και τον Ιούνιο, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Αύγουστο για τους Αγώνες.

 

Σαντιάγκο Καλατράβα: Πρώτα από όλα θα ήθελα να δώσω έμφαση σε ό,τι αισθάνομαι βλέποντας την πρόοδο των εργασιών στη στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο μέσον αυτής της διαδικασίας κατασκευής όλα εξελίσσονται εμπρόθεσμα, ακολουθούμε το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που ισχύει και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο στην ώρα του και θα παραδώσουμε στο Αθήνα 2004 τη στέγη στο απαιτούμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσει η προετοιμασία για τις τελετές. Είμαι πολύ υπερήφανος και θέλω να εκφράσω και πάλι το πόσο μεγάλη τιμή αισθανόμαστε όλοι οι άνθρωποι που εργαζόμαστε για το έργο αυτό, για το γεγονός ότι είμαστε μέρος αυτής της τεράστιας προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να προετοιμάσει τους ωραιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

 

Δημοσιογράφος: Για το χρόνο και τα χρήματα που πιθανώς θα απαιτηθούν…

 

Σαντιάγκο Καλατράβα: Ως προς το χρόνο τα είπα στην αρχή. Θέλω να τονίσω ότι όλα βρίσκονται εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και καθημερινά σημεριώνεται πρόοδος. Υπάρχουν βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είμαστε εντός των προθεσμιών. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το 95%-100% του χαλύβδινου σκελετού έχει συναρμολογηθεί και το πιο δύσκολο μέρος της ανέγερσης είναι έτοιμο. Αυτό δείχνει ότι δουλεύουμε επιμελώς και είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και όπως είπα είναι δύσκολο κανείς να διαπιστώσει την πρόοδο αυτών των εργασιών.

 

Η πλατεία είναι σχεδόν έτοιμη, η φύτευση δέντρων έχει ανατεθεί στους εργολάβους. Υπάρχουν και πολλά ακόμη στοιχεία που δεν είναι ορατά, αλλά προχωρούν. Όπως είπα αν δείτε το χρονοδιάγραμμα και το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα θα διαπιστώσετε ότι οι εργασίες προχωράνε και είμαστε μέσα στην προθεσμία.

Νομίζω, επίσης, ως προς τα οικονομικά, ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος, αν και αυτό δεν είναι μέρος της αρμοδιότητας μου. Έχουμε, πάντως, πολύ αυστηρό έλεγχο προϋπολογισμού και ολοκληρώνουμε τις εργασίες σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τους κατασκευαστές.

 

 

 

Δημοσιογράφος: Tι συμβαίνει με την κατασκευή του γιαλιού; Υπάρχει μία συζήτηση για τη ζέστη που μπορεί να προκαλέσει στο κοινό την εποχή των Αγώνων…

 

Σαντιάγκο Καλατράβα Αυτό είναι μία σημαντική ερώτηση. Εμείς θέλουμε να έχουμε μία οροφή που συμβολίζει την ομορφιά και την κομψότητα και η οροφή αυτή πρέπει να αντανακλά το πνεύμα αυτής της χώρας. Για αυτό θα τοποθετήσουμε μία μπλε διάφανη οροφή, η οποία το βράδυ θα «ανάβει» σαν λάμπα και θα είναι μέρος αυτού του γοητευτικού συνόλου. Όπως είπα και προηγουμένως όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις, προχωράμε μπροστά.

 

Δημοσιογράφος: Tι θα γίνεται όμως την ημέρα, με όλη αυτή τη ζέστη του Αυγούστου. Οι θεατές θα νοιώθουν τη ζέστη στο εσωτερικό του Σταδίου;

 

Σαντιάγκο Καλατράβα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στο ύπαιθρο, υπάρχουν τα φυσικά φαινόμενα, ο άνεμος, ο ήλιος. Και βέβαια η οροφή θα προσφέρει τη σκιά που θα πρέπει και θα προσφέρει επίσης και ανακούφιση στους θεατές καθώς ο εξαερισμός της έχει δοκιμαστεί.

 

Ευ.Βενιζέλος: Tα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι πολύ κρίσιμα για δύο λόγους. Και γιατί εδώ θα χτυπάει η «καρδιά» των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γιατί εδώ κατασκευάζεται το μεγάλο αρχιτεκτονικό μνημείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Άρα ό,τι γίνεται εδώ έχει τεράστια πρακτική, λειτουργική και συμβολική σημασία. Δύο ήταν τα θέματα που συζητήσαμε στη σύσκεψη με την κ. Αγγελοπούλου, τον κ. Καλατράβα, τον κ. Αλευρά και όλους τους τεχνικούς υπευθύνους του έργου. Το πρώτο, ακολουθούμε πιστά το χρονοδιάγραμμα; Θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως; H απάντηση είναι σαφής, κατηγορηματική, ναι, ακολουθούμε το χρονοδιάγραμμα και θα είμαστε εμπρόθεσμοι, όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Δεύτερο ερώτημα: Όλα όσα γίνονται σε σχέση με τη στέγαση του Σταδίου μπορούν να συνδυαστούν με τις ανάγκες της τελετής έναρξης , που είναι ένα καθοριστικό γεγονός για το κύρος και την επικοινωνιακή εμβέλεια των Αγώνων; Γιατί δισεκατομμύρια θεατών από όλον τον κόσμο θα δουν το Στάδιο, θα δουν την Ελλάδα, θα δουν την Αθήνα, με τη στέγη αυτή και την τελετή έναρξης;

To έργο αυτό του κ. Καλατράβα, όπως κατασκευάζεται, είναι έτοιμο να εναρμονιστεί με τις τεχνικές ανάγκες της τελετής έναρξης; Η απάντηση είναι ναι, αυτό είναι εφικτό και θα γίνει με όλες τις αναγκαίες συνεργασίες και συνέργειες οι οποίες ήδη αναπτύσσονται με εξαιρετικό τρόπο. Και τόσο εγώ και ο κ. Αλευράς, όσο και η κ. Αγγελοπούλου, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, ώστε ο κυβερνητικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Οργανωτικής Επιτροπής, οι ανάδοχοι που κατασκευάζουν το έργο και ο τεχνικός σύμβουλος, δηλαδή ο κ. Καλατράβα και το γραφείο του, να δουλεύουν μαζί προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους αυτούς. Ήταν λοιπόν μία πολύ συγκεκριμένη, πρακτική και ωφέλιμη συνάντηση η οποία μας επέτρεψε επίσης να δούμε πως προχωρούν τα έργα, εμείς βέβαια τα βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα τα έργα αυτά και έχουμε μία εικόνα πολύ ρεαλιστική.

 

Δημοσιογράφος: Tι εννοείτε όταν λέτε «συνέργειες»;

 

Eυ. Βενιζέλος: Eννοούμε πάρα πολύ απλά ότι αυτό το έργο το οποίο έχει μία λειτουργική αλλά και μία αισθητική αξία τεράστια, πρέπει να είναι ένα βασικό πλεονέκτημα της τελετής έναρξης.

 

Δημοσιογράφος:Πότε τελειώνει και πόσο χρόνο έχουμε για δοκιμές;

 

Eυ. Βενιζέλος: Το έργο τεχνικά θα είναι στην τελική του θέση πριν το τέλος Απριλίου, όπως έχουμε πει και όπως έχουμε δεσμευτεί. Όπως τόνισε ο ίδιος ο Σαντιάγκο Καλατράβα, για αυτόν το σημαντικό γεγονός είναι ότι το βιομηχανικό μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί. Ήδη έχει ολοκληρώνεται η ανέγερση των δύο πλευρών και μετά έχουμε την «ολίσθηση» στην τελική θέση που έχει και ένα πολύ μεγάλο τεχνικό ενδιαφέρον και ένα ενδιαφέρον επικοινωνιακό γιατί είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και είναι πολύ θεαματικό

 

 

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε τέλος Απριλίου, εννοείται ότι το Ολυμπιακό Στάδιο θα έχει πάρει τη μορφή που θα έχει στους Αγώνες.

 

Ευ.Βενιζέλος: Ναι βεβαίως και αν δείτε τη μορφή που έχει πάρει το ποδηλατοδρόμιο που είναι το ίδιο έργο σε μικρότερη κλίμακα, θα αντιληφθείτε τι ακριβώς λέμε. Και βέβαια το ερώτημά σας είναι –αν καταλαβαίνω καλά- εάν ενώ γίνεται το έργο θα γίνονται παράλληλα γεγονότα, δοκιμαστικά γεγονότα, γεγονότα σε σχέση με την τεχνολογία. Η απάντηση είναι ναι, υπάρχει ένα ενοποιημένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο τα συμπεριλαμβάνει όλα αυτά και το οποίο τηρείται χωρίς παρέκκλιση.

 

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά τη Νερατζιώτισσα;

 

Eυ.Βενιζέλος: H Νερατζιώτισσα είναι ένα έργο το οποίο το χειρίζεται το Υπουργείο Μεταφορών και είναι ένα έργο το οποίο λειτουργικά δεν είναι αναγκαίο, είναι ένα έργο αισθητικό πάρα πολύ σημαντικό αλλά μας ενδιαφέρει να λειτουργεί το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν είναι κάτι που απασχολεί αυτή τη στιγμή την Οργανωτική Επιτροπή ή την Κυβέρνηση ώστε να το θέσει ως θέμα.

 

Δημοσιογράφος: Το κόστος του έργου;

 

Eυ.Βενιζέλος: Το κόστος του έργου είναι κάτι που δεν απασχολεί τον κ. Καλατράβα, το κόστος του έργου προσδιορίζεται από τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων. Πρόκειται για ένα κλασικό δημόσιο έργο που το παρακολουθεί η προϊσταμένη αρχή, ένα έργο που έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στο οποίο εφαρμόζεται η νομοθεσία περί δημοσίων έργων.

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Πόσο κόστισε η στέγη Καλατράβα?

 

Υπλογίζετε στα 300εκ ΕΥΡΩΠΟΥΛΑΚΙΑ

 

τα

 

"είχε εγκριθεί κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για έργα επιδιόρθωσης και συντήρησης" δεν φτάνουν ούτε για γιουπι. Στο χωριό μου βέβαια σκεφτόμαστε διαφορετικά

 

Α) θα κάνουμε τους ελέγχους (χαλαρά σας λέω οτι τα 2-3 εκ είναι οι έλεγχοι). Τι χρειάζετε

 

1) Mechanized radiometric Weld Inspection System

2) Κινητό XRD για να μετρήσει τις παραμένουσες τάσεις

3) Mechanised wall thickness system

4) Mechanised LPR για ρυθμό διάβρωσης

5) 3D Laminography για να βρει ρωγμές πάνω απο βαφή.

 

Β) Τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν μοντελο FE πάνω στο FE μοντέλο της στέγης και να λυθεί (χαλαρά 2 εκ)

 

Γ) θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι το 75% της μελέτης εφαρμογής (μόνο σχεδιαστικό κόστος είναι 0,5 εκ) για να κάνουμε τεύχος διαγωνισμού

 

Μέχρι στιγμής είμαστε στα 5,5 εκ.

 

 

Με λίγα λόγια ανθρακας ο θησαυρός.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω ( αν μου επιτρέπετε , σαν πανεπιστημιακός που είστε κ Ροδόπουλε ) αν το 1/10 ( τυχαία επέλεξα το ποσοστό ) του τότε ( άγνωστου μέχρι και σήμερα !!! ) συνολικού κόστους για την διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας πήγαινε για την υλικοτεχνική και ερευνητική ανάπτυξη των πανεπιστημίων της χώρας μας σε ποιά κατάσταση εκτιμάτε ότι θα ήταν αυτά σήμερα ;

Link to comment
Share on other sites

Πιθανότατα στην ιδια που είναι και σήμερα. Η Ελλάδα δεν έχει ερευνητική νοοτροπία στα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το πρώτο που θα πρέπει να προσέξουμε πριν επενδύσουμε σε υλικοτεχνική δομή.

 

Η ερευνητική νοοτροπία έχει να κάνει κατα βάση με το κράτος που θα πρέπει να καταλάβει και να θεσμοθετήσει οτι η έρευνα δεν είναι μια διαδικασία με διαλείμματα χρηματοδότησης, δεν είναι χώρος για μικροπολιτικές και κομματισμούς. Εαν τα παραπάνω δεν εξαλειφθούν τότε όσα χρήματα και να επενδύσεις απλά τα πετάς.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σας η οποία θεωρώ πως αποδίδει , σε μεγάλο βαθμό , την σημερινή πραγματικότητα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.