Μετάβαση στο περιεχόμενο

colin

Members
  • Περιεχόμενα

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

colin's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Έχοντας βρεθεί στο ίδιο ακριβώς δίλημμα επέλεξα τα Bosch. Τα Sanyo κόστιζαν επιπλέον περίπου 5000 ευρώ, επιπλέον χρήματα που δεν πρόκειται να αποσβεστούν ούτε καν στην 25ετία... Και αυτά λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Sanyo αποδίδουν 2% περισσότερο από "συμβατικά πάνελ" σαν το Βοsch. Αν λοιπόν δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου η λύση Sanyo δεν ενδεικνύεται, καθώς δεν εξασφαλίζει την αντίστοιχη παραπάνω παραγωγή που να δικαιολογεί τα έξτρα χρήματα, ενώ αντίθετα μεγαλώνει το χρόνο απόσβεσης της όλης εγκατάστασης κατά ένα χρόνο σχεδόν.
  2. Σε παράγωνη και μη επίπεδη κεραμοσκεπή (!) οι βάσεις έχουν ακολουθήσει αυτήν την ιδιαιτερότητα με αποτέλεσμα και τα πάνελ να έχουν μικρή διαφορά κλίσης (ως προς το οριζόντιο επίπεδο). Αν τα πάνελ μπουν σε ένα στρινγκ, πόσες μοίρες είναι η ανεκτή απόκλιση και τι άλλη λύση μπορεί να δοθεί για το βέλτιστο αποτέλεσμα; Όπως φαίνεται και στη φωτό η διαφορά κλίσης από άκρη σε άκρη είναι 3-5 μοίρες
  3. Δε διαφωνώ σε αυτά που λες, απλά επισημαίνω πως η πίτα των Φ/Β είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν σχεδόν όλοι, παρά την αυξημένη φορολογία. Και λέω να επιβιώσουν μένοντας εντός νόμιμου πλαισίου. Επίσης ένας που παρανομεί φανερά, ενδεχομένως να κάνει "καλό όνομα", αλλά πρόσκαιρα και βέβαια όχι για τους γνώστες ή τους στοιχειωδώς ψαγμένους πελάτες.
  4. Δηλαδή όσοι επιβιώνουν είναι παράνομοι και δεν υπάρχουν νόμιμοι στη δουλειά; ; Δεν είναι θέμα επιβίωσης συνάδελφε, είναι θέμα απληστίας ή και αισχροκέρδειας . Γιατί ένας μηχ/κός ενώ μπορεί να έχει βιώσιμη επιχείρηση με έργα εντός ορίων κανονισμών, θα κοιτάξει να βγάλει και τα έξτρα από περιπτώσεις όπου συνειδητά παρανομεί, στηριζόμενος στον παράγοντα "μπο@ρδ@λο ελληνικό κράτος"...
  5. Τα mono έχουν ακριβώς την ίδια απόδοση σε Kwh/Kw με τα poly, το πλεονέκτημα τους είναι η λίγο καλύτερη απόδοση ανά m2 ,που σημαίνει οτι χρειάζεσαι λιγότερη επιφάνεια εγκατάστασης.
  6. Μιας και μιλάμε για τιμές έχω να κάνω την εξής επισήμανση. Ένας μηχανικός (ή έμπορος) δίνει μια προσφορά σε έναν πελάτη, αυτός τη δέχεται και συμφωνεί σε μια συγκεκριμένη τιμή. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή, συνήθως μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 3-4 μηνών, μέσα στο οποίο η τιμή του πάνελ είναι πολύ πιθανό να έχει πέσει. Το θέμα είναι αν ο μηχανικός θα ενημερώσει τον πελάτη για τη μείωση, δίνοντας του και το μειωμένο κοστολόγιο ή θα καρπωθεί ο ίδιος αυτή τη διαφορά. Έχω τη εντύπωση οτι πιο συχνά συμβαίνει το δεύτερο...
  7. Τελικά μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στη λύση της επικάλυψης (βάψιμο) με ένα ειδικό υλικό στεγανοποίησης άμεσης εφαρμογής σε λευκό χρώμα.
  8. Η στατικότητα ελέγχθηκε και δεν υπάρχει πρόβλημα, κυρίως λόγω του αυξημένου πάχους του μετάλλου. Υπάρχουν βέβαια κάποια σημεία διάβρωσης ενώ η στήριξη εσωτερικά είναι πάνω σε ξύλινα δοκάρια. Δε θέλω να κάνω ολική αντικατάσταση στέγης καθώς η επιφάνεια που θα καλύψουν τα πάνελ είναι περίπου το 40% και θεωρώ πως δεν αξίζει τον κόπο. Μου πρότειναν να βάλω βιομηχανικό πάνελ αλλά νομίζω πως δεν θα έχει διαφορά όσον αφορά την άνω επιφάνεια, αφού και εκεί είναι λαμαρίνα που αντανακλά θερμότητα. Η λευκή τραπεζοειδή λαμαρίνα έχει διαφορά όσον αφορά την εκπομπή θερμότητας από τον βαμμένο λευκό τσίγκο; Υπάρχει κάτι σε συμπιεσμένο χαρτόνι για τέτοιες περιπτώσεις;
  9. Με τι υλικό μπορώ να κάνω επικάλυψη στη στέγη της αποθήκης (παλιός τσίγκος του 60') ώστε να μειώσω το φαινόμενο της συγκέντρωσης και εκπομπής θερμότητας κάτω από τα πάνελ;
  10. Λαμβάνοντας υπόψιν: α) θεωρητική απόδοση για το Sanyo +2% β) μειωμένη απόδοση -1,7% στην αποθήκη λόγω απόκλισης 450 από το Νότο, (Sunny Design) γ) επιπλέον κόστος 6000 ευρώ για το Sanyo στην 25ετία υπολόγισα -1800 ευρώ λιγότερα έσοδα, ενώ με το μάλλον τραβηγμένο για το Sanyo +5% βγαίνουν +3500 ευρώ επιπλέον έσοδα.
  11. astrah Δεν αμφιβάλλω για το αποτέλεσμα που βγάζει το πρόγραμμα, αλλά για το κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  12. Έχοντας πάρει άλλες 2-3 προσφορές οι αντίστοιχοι μηχανικοί βγάζουν σε απόδοση τα Sanyo, το λιγότερο +800 KWh/έτος χρησιμοποιώντας εξομοιωτικά προγράμματα σαν πχ της SMA. Η εξήγηση που δίνουν είναι πως το πρόγραμμα δίνει τις έξτρα KWh λόγω του άμορφου πυριτίου της κυψέλης.
  13. H δόμηση γύρω από την αποθήκη (πρόκειται για χωριό με διπλανά οικόπεδα ξένης ιδιοκτησίας) δεν έχει αλλάξει εδώ και 30+ χρόνια οπότε είναι μικρό σχετικά το ενδεχόμενο να σκιαστεί από διπλανό ανεγειρόμενο κτίριο. Περισσότερο δεν είναι θέμα σκίασης αλλά εκμετάλλευσης καλύτερου προσανατολισμού (25 μοίρες ΝΔ η στέγη - 55 μοίρες ΝΑ η αποθήκη). Από όσα διαβάζω η διαφορά στην απόδοση (Νότιο Δυτικά με Νότιο Ανατολικά) είναι αμελητέα και σίγουρα δεν δικαιολογεί το έξτρα κόστος για να συγκεντρωθούν στη στέγη περισσότερα πάνελ (δηλ. 30 πάνελ Sanyo - 30*240W=7200W)
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.