Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα


ntemhs

Recommended Posts

αν πρόκειται για περιοχή της Θεσσαλονίκης για Μάιο-Σεπτέμβριο, πραγματικές παραγωγές είναι 1.8-6.2KWh/KWp....

 

συνεπώς, αν θες να έχεις το κεφάλι σου "ήσυχο" υπολογίζοντας πως μπορεί και μόνο μια φορά τον χρόνο (Μάιο-Σεπτέμβριο) μπορεί να έχει 3 μέρες βαριά συννεφιά-βροχόπτωση, υπολογίζοντας απώλειες, γήρανση μπαταριών, την "υπέρβαση" του χρήστη κάποιες φορές σε καταναλώσεις καθώς αρχίζει να "εμπιστεύεται" το σύστημα, τότε θες  0,8-1KWp φ/β πάνελ....

 

βέβαια... μπορείς να κάνεις κάποιες "περικοπές"... αλλά την γκρίνια ποιος την ακούει? και ποιος πληρώνει τα πήγαινε-έλα... στην "στραβή"? 

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα προτεινα τις αναλογες "περικοπες"που θα κανει,να προμυθευτει ενα η/ζ 3-5kva.με 2-3 ωρες λειτουργίας θα μπορεσει να τροφοδοτησει το συστημα ωστε να φορτισουν οι μπαταριες ,μια "δυσκολη μερα".

Link to comment
Share on other sites

σύγκρινε το κόστος μόνο της γεννήτριας 3-5KVA με επιπλέον 0,2KWp φ/β...

 

δεν μιλάμε για αυτοματισμούς ή συντήρηση ή το "δεν πήρε μπροστά η γεννήτρια..." ή "πρέπει να κουβαλάω βενζίνη??? / κόστος βενζίνης???" ή πρέπει να μεριμνήσω για τα καυσαέρια της γεννήτριας κ.τ..λ .... 

 

άποψή μου... το αυτόνομο, ειδικά σε περιπτώσεις εποχιακής λειτουργίας (καλοκαίρι), πρέπει να είναι όσο πιο απλό γίνεται από άποψη χρήσης, χωρίς να θέλει πολλά πολλά από τον χρήστη της εγκατάστασης... 

Link to comment
Share on other sites

Ναι σε συγκριση με τα φωτοβολταϊκά δεν συμφερει με τιποτα.αν όμως συγκρινει με το οτι θα θελει την μιση αποθήκευση σε ενεργεια ,αν παρουμε και την προταση του genesis οι 7kwh θα γίνουν 3 η 4.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το σύστημα διαθέτει inverter-charger με μεταγωγικό διακόπτη (και όχι απλό inverter), η σύνδεση και χρήση της γεννήτριας είναι πολύ απλή και δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος χειρισμός.

Τα Φ/Β είναι πλέον φθηνά και καλό είναι σε κάθε περίπτωση να είναι λίγο παραπάνω απ' όσο χρειαζόμαστε.

Όμως, ακόμη και με υπερδιαστασιολογημένα Φ/Β θα υπάρξει η συγκυρία / συνθήκη που θα εξαντλήσει τις δυνατότητες του συστήματος και τότε μόνο η ύπαρξη μιας γεννήτριας μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Το κόστος μίας φορητής γεννήτριας 4 - 6kVA, μέσης ποιότητας, δεν είναι μεγάλο συγκρινόμενο με το κόστος του υπόλοιπου συστήματος και συνήθως υπάρχει ήδη.

Σε μία εξοχική κατοικία με χρήση 70 - 80 ημέρες τον χρόνο, ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι η γεννήτρια θα λειτουργήσει περίπου 10 - 40 ώρες τον χρόνο ανάλογα με το πόση χειμερινή χρήση γίνεται.

Εφόσον το σύστημα έχει διαστασιολογηθεί σωστά η χρήση της γεννήτριας από Μάιο μέχρι Οκτώβριο είναι σπάνια. Είναι όμως απαραίτητο να υπάρχει αν θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα κοιτάξω αν υπάρχει δυνατότητα γεννήτριας για να μειώσουμε την ισχύ των πλαισίων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.