Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Γεωθερμία


mariadim

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

εδώ και λίγο καιρό προσπαθώ να μαζέψω πληροφορίες για εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας σε διόροφη μονοκατοικία στην Αθήνα. Με ενδιαφέρει να το χρησιμοποιήσω και για θέρμανση και για κλιματισμό και αυτό που προτείνεται για το σκοπό αυτό είναι τα fun coils.

Οι εταιρίες τα παρουσιάζουν όλα ιδανικά. Πολυ καλή απόδοση και για θέρμανση και για ψύξη, μικρή κατανάλωση ρεύματος και σίγουρη απόσβεση της επένδυσης σε λίγα μόνο χρόνια.

Ωστόσο θα ήθελα μια πιο ουδέτερη γνώμη κάποιου ειδικού που δεν "πουλάει" κιόλας μια τέτοια λύση. Πολιτικοί μηχανικοί - κατασκευαστές που έχω ρωτήσει δεν έχουν άποψη καθώς έχουν βάλει ποτέ αλλά όλοι είναι πολλοί επιφυλακτικοί μιας και το κόστος είναι μεγάλο και είναι κάτι ελάχιστα διαδεδομένο στην Ελλάδα.

Τελικά αξίζει να επενδύσει κανείς στη γεωθερμία; Είναι όντως μια καλή πρόταση για θέρμανση - κλιματισμό;

Link to comment
Share on other sites

mariadim

Πριν περίπου 2 χρόνια ασχολήθηκα με τη γεωθερμία (σε ημερίδες και συζητήσεις με εταιρείες του χώρου) και επιγραμματικά σου παραθέτω την προσωπική μου άποψη

1. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά όσο τα παρουσιάζουν οι εταιρείες.

2. Η απόσβεση δεν γίνεται τόσο γρήγορα όσο ισχυρίζονται

3. Για την περίπτωση του κλιματισμού τα πράγματα είναι ζόρικα. Αρκετές εταιρείες δηλώνουν ότι μόνον δροσισμός είναι εφικτός.

4. Όσο πιο πολλές απαιτήσεις έχεις από το σύστημα τόσο πιο πολύπλοκο γίνεται και με ακριβότερο κόστος εγκατάστασης.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η γεωθερμία αξίζει τον κόπο εφόσον ο ιδιοκτήτης μπορεί να καλύψει το αρχικό κόστος εγκατάστασης, αρκεί να γίνει η σωστή επιλογή του συστήματος.

Όμως επειδή η τεχνολογία για τη γεωθερμία εξελίσσεται ταχύτατα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς στον μηχανικό σου και να του ζητήσεις να κάνει μια έρευνα αγοράς και να σου εισηγηθεί την υπεύθυνη γνώμη του.

Υ.Γ. τονίζω ότι τα παραπάνω αποτελούν προσωπική μου άποψη και σε καμμία περίπτωση δεν διεκδικώ το αλάθητο.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά arcgeo ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.

 

Βασικά αυτό που θα με ενδέφερε ώστε να προχωρήσω στην επένδυση είναι να μπορώ να χρησιμοποιήσω τη γεωθερμία αντικαθιστώντας και το παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης με λέβιτα αλλά και τα κλιματιστικά σε όλο το σπίτι.

Εννοείται πάντα με σωστή μελέτη και με το όποιο αυξημένο κόστος.

Το θέμα είναι το εξής: είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Ή ή ότι δεν καίμε σε πετρέλαιο θα το καίμε σε ρεύμα για τη γεωθερμία και θα αρχίσουμε σιγά σιγα να συμπληρώνουμε με κλιματιστικά για τις ζέστες του καλοκαιριού;

 

Επίσης, πέρα από τη "μόδα" των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξίζει τα λεφτά του ένα τέτοιο σύστημα ή είναι υπερτιμημένο;

Link to comment
Share on other sites

mariadim

Κατ' αρχήν μπράβο που έστω και διερευνητικά σκέπτεσαι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη και αξίζουν τον κόπο.

Φοβάμαι όμως ότι υπεύθυνη και αξιοποιήσιμη απάντηση στα ερωτήματά σου δεν μπορείς να πάρεις στα πλαίσια ενός φόρουμ.

Γι' αυτό σου επαναλαμβάνω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς στον μηχανικό σου και να του ζητήσεις να κάνει μια έρευνα αγοράς και να σου εισηγηθεί την υπεύθυνη γνώμη του.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι ήδη έχω απευθυνθεί στο μηχανικό μου και θα κάνει μια έρευνα αγοράς. Όμως δεν γνωρίζει καθόλου το αντικείμενο οπότε πέρα από τις εταιρίες του χώρου δεν μπορώ να βρω κάπου μια γνώμη ενός επαγγελματία που να έχει μια προσωπική πείρα.

Η αλήθεια είναι ότι με προβληματίζει αυτό με την έννοια ότι ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον και πολλοί ασχολούνται πχ με το θέμα φωτοβολταικά με τη γεωθερμία ασχολούνται μάλλον ελάχιστοι. Ενδεικτικό είναι ότι οι αναφορές της γεωθερμίας στο φόρουμ αυτό που είναι ελάχιστες.

Αν αξίζει, γιατί να συμβαίνει αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Με την γαιωθερμία παρά τα πλεονεκτήματά της ασχολούνται λίγοι γιατί το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό και συνήθως οι μικροϊδιοκτήτες το αποφεύγουν. Περαιτέρω για την εφαρμογή της γαιωθερμίας απαιτείται και ικανή έκταση οικοπέδου, πράγμα που αποκλείει τα σχετικά μικρά οικόπεδα.

Όσο για τις λίγες αναφορές στο φόρουμ είναι αναπόφευκτο λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Έχει δίκιο ο arcgeo.

 

Η αβαθής γεωθερμία (που είναι και σαφώς οικονομικότερη αλλά και πιο εύκολη ως διαδικασία), θέλει περίπου 2τμ σκάματος για κάθε τετραγωνικό κατοικίας....

 

Βέβαια, είναι και μικρή η πληροφόρηση του κόσμου.

 

Το τμήμα του ΚΑΠΕ έχει τμήμα γεωθερμικής ενέργειας και από εκεί μπορεί να γίνει μια ενημέρωση και σε 'σένα αλλά και στον μηχανικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχει γίνει μελέτη, λόγω χώρου μιλάμε για κατακόρυφο σύστημα σίγουρα. Ένα ενδεικτικό κόστος που μου έδωσε εταιρεία για 2 διαμερίσματα 140 τετραγωνικών είναι 50.000 - 60.000 ευρώ με τις διαβεβαιώσεις όμως που ανέφερα στο 1ο post (πολύ καλή απόδοση και για θέρμανση και για ψύξη -ψύξη όχι δροσισμό-, μικρή κατανάλωση ρεύματος και σίγουρη απόσβεση της επένδυσης σε λίγα χρόνια).

Το ποσό είναι σεβαστό οπότε αν τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά όσο λένε οι εταιρείες όπως έγραψε ο arcgeo θες τη γνώμη κάποιου που έχει δει την εφαρμογή της γεωθερμίας στην πράξη.

Στη θεωρία όλα ακούγονται πολύ ωραία αλλά στην πράξη;

Ευχαριστώ για την πληροφορία για το ΚΑΠΕ. Θα ρωτήσω και εκεί!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καταρχήν κλιματισμός γίνεται μόνο με κλιματιστικές μονάδες που μπορούν να κάνουν και υγρανση του αέρα.Άρα δεν μιλ'αμε για κλιματισμό αλλά για δροσισμό με νερό 5-7 βαθμούς κελσίου.

Τα γεωθερμικά συστήματα αβαθούς γεωθερμίας είναι όντως πολύ αποδοτικά με την μόνη προυπόθεση ότι πρέπει να μελετηθούν συγκεκριμένο τρόπο και όχι με την χρήση εμπειρικών παραδοχών.

Δυστηχώς στην ελλάδα δεν υπάρχει απο πολλές εταιρίες πείρα στην μελέτη...

Τέλος αποσβεση θα έχουμε μόνο αν το κτίριο που θα γίνει η εγκατάσταση χρησιμοποιήται για θέρμανση κ δροσισμό ή όταν υπάρχουν δυσμενής κλιματολογικές συνθήκες (αυξημένο κόστος χρήσης θέρμανσης π.χ.)

Link to comment
Share on other sites

Έχει τύχει να το ψάξω σαν υποψήφιος χρήστης και παραθέτω την προσωπική μου γνώμη.

 

Καταρχήν ήταν η πρώτη μέθοδος που ψάξαμε, για οικονομία λειτουργίας και για απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Υπάρχει χώρος στο οικόπεδο για οριζόντιο εναλλάκτη και το κόστος εγκατάστασης είναι μικρότερο από την κατακόρυφη.

 

Παρόλα αυτά το αρχικό κόστος παραμένει σημαντικό και δεν έχω καταλήξει με σιγουριά πόσα χρόνια απαιτούνται για την απόσβεση του.

Για το λόγο αυτό το αποκλείσαμε.

 

Εναλλακτικά μπορείτε να κυττάξετε και για αντλία θερμότητας αέρα, δείτε σχετικά εδώ http://michanikos.gr/showthread.php?p=162923#post162923.

 

 

Επίσης όπως σας είπε και ο συνάδελφος μιλάμε για δροσισμό και όχι για ψύξη το καλοκαίρι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.