Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση αγωγών με μούφα 4"


ariss

Recommended Posts

Αυτές οι σωλήνες με τα σπειρώματα δεν χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε πλοία; Ίσως τον τρόπο υπολογισμού τον έχουν οι εταιρίες κατασκευής πλοίων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν δίνει την απάντηση στο αρχικό ερώτημα, αλλά βρήκα ότι αυτό το pdf είναι αρκετά ενδιαφέρον στο πώς καταστράφηκε το σπείρωμα ενός σωλήνα 2". Την τελική απάντηση δεν την δίνει βέβαια (μας κρατά σε αγωνία :smile: ) αλλά νομίζω είναι διδακτικό.

Σημαντικό είναι ότι τέτοια συστήματα (όπως αυτά που δείχνει το pdf) πρέπει να έχουν συντελεστή ασφαλείας 4 (και ότι εντούτοις αστόχησαν)

Link to comment
Share on other sites

CostasV αρκετά ενδιαφέρον το post. Το βάθος του σπειρώματος καθώς και το βήμα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες αντοχής των σπειρωμάτων και το εξηγεί καθαρά. Επίσης δείχνει το κλασικό σπείρωμα που φτιάχνουν τα χειροκίνητα εργαλεία. Εγώ πρότεινα να το κάνει πριονοειδές που έχει μεγαλύτερες αντοχές αλλά δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί (ειδικό εργαλείο) και δεν θα βρίσκει και τα κατάλληλα εξαρτήματα. Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι ότι κατά την δημιουργία του σπειρώματος επειδή αφαιρείτε υλικό (μέταλλο) από την σωλήνα, το πάχος της σωλήνας μειώνεται, άρα μειώνεται και η αντοχή της.

Οντως ο συνάδελφος μας ρωτάει πως μπορούμε να υπολογίσουμε το μήκος του σπειρώματος ώστε να αντέξει το βάρος αλλά και την διάσταση της σωλήνας που θα αντέξει. Πραγματικά ψάχνομαι, αλλά όπως είπα οι μέχρι τώρα απαντήσεις που πήρα είναι καθαρά εμπειρικές και δεν στηρίζονται σε υπολογισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Το πριονωτό δεν το βλέπω πιθανή λύση. Εξάλλου οι σωλήνες και οι μούφες του έρχονται έτοιμες και κομμένες.

 

Νομίζω η αρχική ερώτηση είναι του στυλ : Πόσο ασφαλές είναι το να κρεμάμε τόσο (πχ 2 τόνους) βάρος από αυτήν την σύνδεση; Στο πόσο % του μέγιστου ορίου βρισκόμαστε;

 

Βέβαια, μεγάλη σημασία έχει και το σωστό βίδωμα (να γίνει στο κατάλληλο μήκος), να μην στραβοπατήσει καμία βόλτα στο πάσο, να μην είναι χτυπημένο το σπείρωμα (από τυχόν σωλήνες κατά την αποθήκευση ή μεταφορά), να μην είναι σκουριασμένο κτλ.

 

Βρε, θα υπάρχουν όλα στα βιβλία του Γραικούση (υπολογισμός αντοχής σπειρώματος), αλλά ποιός τα βρίσκει, εκει που είναι τώρα...

Κανένας νέος που να τα έχει κοντά του, δεν υπάρχει ; :smile:

Link to comment
Share on other sites

έλα ντε..:(

Οπως πολύ σωστά είπες, απ'αυτήν τη σύνδεση, την 1η που θα παίρνει το μεγαλύτερο βάρος. Αλλά σκέψου πόσες συνδέσεις πρέπει να κάνει μέχρι το τέλος και να είναι όλες "καλές" ...

Link to comment
Share on other sites

Αν λάβουμε υπόψη μόνο το βάρος των σωλήνων και νερού, τότε με βάση τον υπολογισμό για 15 bar, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα,

 

attachment.php?attachmentid=1980&d=1265205575

 

προκύπτει ότι η καλύτερη λύση (μέγιστο μήκος 93 m ) είναι η σωλήνα 4" με πάχος 2,108 mm (!!!)

 

Εάν αντέχει το σπείρωμα, αυτήν την πίεση των 15 bar, είναι άλλη ιστορία (είναι αυτή που ψάχνουμε δηλαδή :smile: )

post-5538-131887232341_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.