Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Πρόστιμα αυθαιρέτων και υπολογισμός τους


Λολα

Recommended Posts

1.Ανέγερσης

2.Διατήρησης.

 

Διαβάζεις κ τον 1337/83 που θα τον βρεις πιθανώς στα downloads και είσαι έτοιμη.Για τον υπολογισμό των προστίμων είτε αγοράζεις εξειδικευμένο πρόγραμμα,ή πας στην Πολεοδομία, ή τέλος απευθύνεσαι σε φοροτεχνικό (πρέπει να ζήσουν κ αυτοί).Ακόμη κ κάποιοι συνάδελφοι εδώ μέσα μπορούν να τα υπολογίσουν,αλλά δεν θα βασιζόμουν σε αυτό αν ήμουν στη θέση σου.Είσαι μή μηχανικός,οπότε το πιό πιθανό είναι να σε αγνοήσουν,με την καλή έννοια βεβαίως-βεβαίως.

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση. οι απόψεις διίστανται. άλλος λέει οτι για τα πρό του 1983 δέν επιβάλλεται πρόστιμο διατήρησης, άλλος λέει το αντίθετο. τι από τα δύο ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

Δηλώθηκε το ακίνητο επί εποχής Τρίτση ή δεν δηλώθηκε?

 

Καμία άποψη δεν διίσταται,ο νόμος είναι σαφής.

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία νομιμοποίησης εν ολίγοις έχει ως εξής:

 

1.Εξαίρεση αυθαιρέτου από την κατεδάφιση.Ο μηχανικός σας θα παρουσιάσει σε σχέδια την αυθαίρετη κατασκευή κ θα ζητήσει την εξαίρεσή της.

 

2.Με το που εκδίδεται η απόφαση της εξαίρεσης από την κατεδάφιση,εντός 1 μηνός είστε υποχρεωμένη να πληρώσετε τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης ΕΦΑΠΑΞ,αλλιώς η εξαίρεση από την κατεδάφιση χάνεται ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ για το εν λόγω ακίνητο.

 

3.Εντός 2 μηνών από την απόφαση,ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει τη μελέτη νομιμοποίησης του αυθαιρέτου,αλλιώς το δικαίωμα νομιμοποίησης του αυθαιρέτου χάνεται επίσης ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.Επειδή ακριβώς σε αυτό το σημείο ο μηχανικός κρατάει τον ιδιοκτήτη από τα @@,θα είναι καλό για τον ιδιοκτήτη να μην εκνευρίζει το μηχανικό του=να τον έχει εξοφλήσει έτσι ώστε ο μηχανικός να έχει κάποιο λόγο για να έχει ΗΔΗ εκπονήσει τη μελέτη, να πηγαίνει στο μηχανικό cakes, να του γνωρίσει καμία νύφη/γαμπρό κλπκλπ.:)

Σε διαφορετική περίπτωση το αυθαίρετο έχει μεν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση,ωστόσο δεν έχει ΚΑΜΙΑ νομική υπόσταση,thus και το παράδοξο της ελληνικής Νομοθεσίας όπου ο ιδιοκτήτης παρόλο που έχει πληρώσει στις Υπηρεσίες ένα σκασμό λεφτά κ η αμοιβή μηχανικού του φαίνεται τεράστια πλέον ύστερα από τόσα έξοδα μαζεμένα, έχει πετύχει μία τρύπα στο νερό,μόνο κ μόνο επειδή βρέθηκε να το παίζει μάγκας στο μηχανικό του...βλέπετε λοιπόν τί τραβάμε....

 

4.Τα τυχόντα τμήματα του αυθαιρέτου που βρίσκονται σε ''κόκκινη'' περιοχή,δηλαδή μόνο τα τυχόντα τμήματα που υπερβαίνουν τις πολεοδομικές διατάξεις,σας υποχρεώνουν σε δια βίου πληρωμή του προστίμου διατήρησης που τους αντιστοιχούν.

 

Σε γενικές γραμμές αυτά.

 

Υπολογίστε επίσης κατ' ελάχιστο αμοιβή μηχανικού 12-15.000 ευρώ στις δύσκολες αυτές εποχές που περνάμε.Σε άλλες εποχές θα ήταν διπλάσια, για να ρισκάρει κάποιος συνάδελφος να ασχοληθεί με νομιμοποιήσεις,συνήθως οι νεότεροι αναλαμβάνουν τέτοιες αγγαρείες.15.000 ευρώ για εργασία 20 μηνών δεν νομίζω ότι είναι κ τίποτα σπουδαίο για έναν ελεύθερο επαγγελματία....ειδικά όταν η κανονική δουλειά του του αποδίδει τα διπλάσια στο μισό χρόνο, έτσι λοιπόν δικαιολογήθηκε και το γιατί συνήθως οι νεότεροι ρισκάρουν με τα αυθαίρετα.

 

Αν δεν έχετε στην άκρη τουλάχιστον 30-40.000 ευρώ,μην κάνετε απόπειρα νομιμοποίησης,θα πάει άκαρπη κ θα χάσετε κ τα λεφτά χωρίς να πετύχετε αποτέλεσμα.Εκπτώσεις η Πολεδομία και το ΙΚΑ δεν δέχονται, σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους,δυστυχώς.Τα αυθαίρετα προ του '83 μεταβιβάζονται κανονικά,εν τούτοις διατηρούν πλήρως το μίασμα των κοινών αυθαιρέτων αν εξαιρέσουμε το δικαίωμα μεταβίβασής τους.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες θα σας συνιστούσα κ θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο μηχανικό της εμπιστοσύνης σας,είμαστε 120.000 σε ολόκληρη την επικράτεια, πέτρα να σηκώσετε μηχανικό θα βρείτε από κάτω,είμαστε υπεράριθμοι για τις ανάγκες της χώρας.Μέσα από ένα φόρουμ μόνο γενικότητες μπορούμε να λέμε,κ ρισκάρουμε να χάσουμε την αξιοπιστία μας.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Δηλώθηκε το ακίνητο επί εποχής Τρίτση ή δεν δηλώθηκε?

 

Καμία άποψη δεν διίσταται,ο νόμος είναι σαφής.

 

Άμα έχει δηλωθεί τι γίνεται? δεν πληρώνει?

 

Και πιο συγκεκριμένα, αν ένα αυθαίρετο έχει δηλωθεί με Τρίτση, και έχει αργότερα προστεθεί ένα άλλο κομμάτι?

 

Αίτηση ένστασης για το κομμάτι που έχει δηλωθεί και αίτηση αποδοχής και έκπτωσης 50% η 45% για το κομμάτι που είναι μεταγενέστερο?

 

Βοήθειαααα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.