Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός θερμικής αγωγιμότητας (για το τζάμι)


papage@noc.ntua.gr

Recommended Posts

Ρε παιδιά, κάνω κάτι υπολογισμούς για κουφώματα και έχω μπλεχτεί άσχημα. Μπορεί να βοηθήσει κανείς?

 

Λοιπόν, στο http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_thermal_conductivities βρίσκω ότι η θερμική αγωγιμότητα του γυαλιού σαν υλικό, είναι περίπου 1.1 W/(mK). Αυτο καταλαβαίνω ότι είναι τα W που περνάνε από υλικό πάχους 1μ, ανά μ2 επιφάνειας και ανα βαθμό Κ.

 

Για να υπολογίσω λοιπόν το συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας ενός τζαμιού πάχους 6μμ, λέω: 1.1 W/(mK) / 0.006m = 183 W/(m2*K)!!

 

Αλλά σε πολλά σημεία έχω βρεί ότι ο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας ενός τζαμιού είναι περίπου 3.2 εώς 4.2 W/(m2*K)... Καμια σχέση το 183 με το 4.

 

Τι κάνω λάθος?

 

Σ.

Link to comment
Share on other sites

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_transmittance

 

Με μια πρώτη ματιά εδω πέρα λέει ότι για μονό τζάμι το U είναι 5.7(W/m2Κ). Μάλλον τα 3.2 έως 4.2 είναι λίγα που έγραψα για μονό τζάμι.

 

Καμία σχέση με τα 180 που υπολόγισα πάντως. Βρήκα την απάντηση στο ερώτημα πάντως, ψάχνοντας στο internet. Στους υπολογισμούς τηε θερμικής αντίστασης, μπαίνουν μέσα οι θερμικές αντιστάσεις των υλικών (πχ το τζάμι) αλλά *και* οι θερμικές αντιστάσεις λόγω συναγωγής που έχουν να κάνουν με το ποσό θερμότητας που μπορεί να μεταφέρει ο αέρας στο τζάμι. Η αντίσταση λοιπόν λόγω συναγωγής, ειδικά στην εσωτερική πλευρά του τζαμιού δεν είναι καθόλου μικρή. Είδα σε μια μελέτη θέρμανσης ότι είναι περίπου 0.14m2K/Kcal δηλαδή περίπου 8W/m2K για την εσωτερική πλευρά του τζαμιού an θυμάμαι καλά τα νούμερα). Στην εξωτερική μπορεί να είναι και 0 η αντίσταση.

 

Συνεπώς η χειρότερη περίπτωση για τα τζάμια είναι τα 8W/m2K, το οποίο μειώνεται ανάλογα με τις πρόσθετες αντιστάσεις που βάζεις.

 

Τώρα εχω και μια ακόμα ερώτηση ελαφρώς σχετική, αλλά θα κάνω άλλο post για να μην τα μπλέξουμε.

 

Ευχαριστώ,

Σ

Μηχ-Μηχ

Link to comment
Share on other sites

Οταν ο ερωτών βρίσκει την απάντηση μόνος του, και την δημοσιεύει κιόλας, τότε το φόρουμ έχει (τοπικό) συντελεστή απόδοσης κοντά στο ... 100% :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.