Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράνομο Προεδρικό Διάταγμα για πολεοδομικές ρυθμίσεις στον Άλιμο


Engineering News

Recommended Posts

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 24/2010 γνωμοδότησή του έκρινε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην έγκριση πολεοδομικής μελέτης επέκταση τμήματος της πολεοδομικής ενότητας εκατέρωθεν της Λεωφόρου Αλίμου του Δήμου Αλίμου Αττικής, στο τέρμα της οδού Ζαλόγγου. Το ίδιο σχέδιο ΠΔ είχε κριθεί παράνομο από το ΣτΕ και το έτος 2008 με την υπ΄ αριθμ. 119/2008 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος. Το 2008 κρίθηκε παράνομο, με αφορμή την οριοθέτηση υδατορέματος που υπάρχει στην εν λόγω περιοχή.

 

Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, έγιναν κατόπιν αιτήματος δύο ιδιοκτητών ακινήτων προς τον Δήμο Αλίμου.

 

Το ΣτΕ αναφέρει στη γνωμοδότησή ότι «ο καθορισμός των όρων δόμησης και των χρήσεων γης πρέπει να υπαγορεύονται από πολεοδομικά κριτήρια, δηλαδή να αποβλέπουν στην αρτιότερη πολεοδομική διαρρύθμιση της πόλης και στη διαμόρφωση όρων λειτουργίας της και συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων με τους οποίους να εξυπηρετούνται οι κοινές ανάγκες από απόψεως, ιδίως, υγιεινής, ασφάλειας, οικονομίας, κυκλοφορίας και αισθητικής».

 

Η γνωμοδότησή του ΣτΕ καταλήγει ότι «η προτεινόμενη πολεοδομική ρύθμιση αποκλίνει, όσον αφορά τον καθορισμό του βασικού όρου δόμησης, ήτοι της αρτιότητας των οικοπέδων, από τον κανόνα που ισχύει για την υπόλοιπη εντός σχεδίου περιοχή εκατέρωθεν της Λ. Αλίμου, η απόκλιση δε αυτή επέλεγη με κριτήριο την υφιστάμενη πραγματική κατάσταση και συγκεκριμένα ενόψει του αριθμού και του μεγέθους των υφιστάμενων ιδιοκτησιών στην περιοχή ένταξης». Κατά συνέπεια το σχέδιο κρίνεται παράνομο καταλήγει το ΣτΕ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.