Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορέας Ω/Σ εσωτερικά σε πέτρινο με ή χωρίς αρμό;


 

Recommended Posts

Γεια σας,

Σε ένα πέτρινο σπίτι 2 ορόφων φέρουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή σε καλή κατάσταση, έχουν πέσει το μεσοπάτωμα και η στέγη. Ο πελάτης θέλει να ρίξει τις 2 αυτές στάθμες με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος με κολόνες και πέδιλα. Εγώ πιστεύω ότι η πιο σωστή λύση είναι να στηρίξει τις πλάκες σε δοκούς που θα φητευτούν μέσα στην τοιχοποιία, έτσι ώστε να ενισχύσει και την τοιχοποία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να μελετήσω αν αντέχει η τοιχοποία το βάρος αυτό ( και το σημαντικότερο) ότι ο μπετατζής του χωριού σιγά μην ξέρει να κάνει όλη αυτή την διαδικασία(κάνουμε αυτά που ξέρουμε κολόνες). Άρα καταλήγω στο ότι οι 2 φορείς θα είναι στατικά ανεξάρτητοι και αφήνω αντισεισμικό αρμό μεταξύ τους. Η τοιχοποιία που δεν έχει τώρα τα ξύλινα δοκάρια και ούτε είναι πιασμένη με οπλισμένο σκυρόδεμα θα έχει πρόβλημα;

Ευχαριστώ........(Διάβασα παλαιότερες δημοσιεύσεις αλλά δεν κατέληξα σε κάποιο συμπέρασμα)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ναι, θα έχει πρόβλημα. Χωρίς την -έστω σχετική- διαφραγματική λειτουργία που προσφέρουν ακόμη και τα ξύλινα πατώματα, η τοιχοποιία είναι πολύ αποδυναμωμένη. Στην καλύτερη περίπτωση, που ο φορέας από Ω/Σ είναι πλήρως αυτοφερόμενος, όταν γίνει ένας καλός σεισμός θα μείνουν τα μπετά και οι πέτρες θα σωριαστούν κάτω... και όποιον πάρει ο χάρος.

 

Αλλά και να τα συνδέσεις μονολιθικά, πάλι μπορεί να οδηγηθείς σε κακό τελικό αποτέλεσμα, διότι (συνήθως) με τον φορέα από Ω/Σ προσθέτεις μάζα, χωρίς την ανάλογη αύξηση της δυσκαμψίας και χωρίς την ανάλογη αύξηση του κατακόρυφου φορτίου των τοίχων.

 

Αν θές τη γνώμη μου, η απλούστερη "καλή" λύση να ξαναγίνουν πατώματα και στέγη ξύλινα...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ.

Με καλό δέσιμο των πατωμάτων με την τοιχοποιία ακόμα και στις πλευρές που δεν πατάνε ξύλινες δοκοί

Link to comment
Share on other sites

Και στην περίπτωση που απαιτείται να γίνουν τα πατώματα από μπετό, που θα στηρίζεται σε μεταλλικές δοκούς οι οποίες θα φυτεύονται στην τοιχοποιία ; Τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η δυσκαμψία της κατασκευής;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.