Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση και διαστασιολόγηση θέρμανσης και κλιματισμού


Khadgarakos

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα να βάλω έναν προβληματισμό για το σύστημα της εξωτερικής θερμομόνωσης.

 

Έστω ότι γίνεται τοποθέτηση του από την αρχή και όχι σε ήδη υπάρχουσα κατοικία. Κάποιες εταιρίες ισχυρίζονται πως υπάρχει εξοικονόμηση όχι μόνο από την κατανάλωση, αλλά και από την μικρότερη διαστασιολόγηση που γίνεται σε θερμικά και κλιματιστικά εξαιτίας των μικρότερων ενεργειακών αναγκών.

 

Ήθελα να ρωτήσω αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί έχω την εντύπωση πως η διαστασιολόγηση γίνεται κυρίως βασιζόμενος στα τετραγωνικά μέτρα και όχι στις ενεργειακές ανάγκες.

 

Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Ήθελα να ρωτήσω αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο

Και φυσικά ισχύει.

 

 

... έχω την εντύπωση πως η διαστασιολόγηση γίνεται κυρίως βασιζόμενος στα τετραγωνικά μέτρα και όχι στις ενεργειακές ανάγκες.

 

Λάθος η εντύπωση σου.

Link to comment
Share on other sites

η διαστασιολόγηση γίνεται κυρίως βασιζόμενος στα τετραγωνικά μέτρα και όχι στις ενεργειακές ανάγκες

 

ναι ο κυρ-ταδε πριν τη σύνταξη έτσι ακριβώς θα το έκανε

 

Η μελέτη θερμικών απωλειών δεν είναι κάτι που το βγάζουμε ανά m2.

Πρέπει να λάβεις υπόψη απο το υλικό τις τοιχοποιίας μέχρι και τον προσανατολισμό του κτιρίου

Link to comment
Share on other sites

...ισχυρίζονται πως υπάρχει εξοικονόμηση όχι μόνο από την κατανάλωση, αλλά και από την μικρότερη διαστασιολόγηση που γίνεται σε θερμικά και κλιματιστικά εξαιτίας των μικρότερων ενεργειακών αναγκών.

 

 

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στην (α) εξοικονόμηση λόγω μικρότερης κατανάλωσης καυσίμου, και (β) στην εξοικονόμηση από μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ λόγω μικρότερων ενεργειακών αναγκών,

να δώσω ένα παράδειγμα.

Εάν η θερμομόνωση μειώνει τον ολικό συντελεστή θερμοπερατότητας κατά π.χ 40%, τότε εάν για την ετήσια κατανάλωση καυσίμου χωρίς θερμομόνωση πλήρωνε 1000 ευρώ, με την θερμομόνωση θα έξοικονομεί περίπου 400 ευρώ ανά έτος (θα πληρώνει δηλαδή 600 ευρώ).

Εάν η μέγιστη απαιτούμενη θερμική ισχύς χωρίς θερμομόνωση ήταν π.χ. 50.000 kcal/h και θα κόστιζε π.χ. 5.000 ευρώ (υλικά και εργασία) , τότε με την θερμομόνωση θα είναι περίπου 35.000 kcal/h (δηλαδή δεν θα είναι -40%, αλλά λίγο παραπάνω) και το κόστος εγκατάστασης θα είναι π.χ. 4.000 ευρώ, (δηλαδή όχι μείον 40%, αλλά ας πούμε μείον 20%), τουτέστιν 1.000 ευρώ εφάπαξ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

μελλοντικοι συναδελφοι να σας ρωτησω κατι που ισως σας φανει αστειο αλλα και εγω ως τελειοφοιτος που κανω την διπλωματικη μου ακομα ψαχνομαι.

αν εχουμε ενα κτιριο οπου ο κεντρικος κλιματισμος ειναι 771 kw και εχει εγκατεστημενους λεβητες συνολικης αποδοσης 850000 kcal , ποσο ειναι το θερμικο και ποσο το ψυκτικο φορτιο;σας ευχαριστω πολυ!!!

Link to comment
Share on other sites

parizianos όταν λέμε κλιματισμό ενοούμε θέρμανση/ ψύξη χώρου. Τι είναι αυτά τα 771 kw? Θερμική ή ψυκτική ισχύς? Αν δεν ξέρεις αυτό δε γίνεται να απαντηθεί η ερώτηση σου

Link to comment
Share on other sites

καταρχας να σε ευχαριστησω πολυ για την αμεση απαντηση.γνωριζω οτι τα 771 kw χρησιμοποιουνται για την ψυξη του κτιριου κατα τους θερινους μηνες.

να ρωτησω και κατι αλλο;αν γνωριζουμε την καταναλωση πετρελαιου-για θερμανση- μπορουμε να βγαλουμε θερμικο φορτιο;αν ναι πως;

και αν γνωριζουμε τις kwh ηλεκτρικης ενεργειας που καταναλωθηκαν για κλιματισμο μπορουμε να βγαλουμε το ψυκτικο φορτιο;

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!και ειδικα εσενα DARON που απαντησες

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά απ' όσο ξέρω δε νομίζω οτι μπορούμε να βρούμε τα μέγιστα θερμικά/ψυκτικά φορτία έτσι. Τα μέγιστα φορτία (peak loads) βασίζονται εκτός των άλλων και σε μετεωρολογικά δεδομένα μέγιστων/ελάχιστων εξωτερικών θερμοκρασιών οι οποίες πρακτικά εμφανίζονται για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα σε ένα έτος ενώ η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής ενέργειας για ψύξη/θέρμανση αναφέρεται σε όλο το έτος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.