Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελλοντική προσθήκη πλάκας σε πέργκολα από σκυρόδεμα


 

Recommended Posts

Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο μαλλον απευθύνεται σε μηχανικούς με εμπειρία στην κατασκευή...

Πρόκειται για μικρό υπαίθριο χώρο,όπου έχει πέσει η πλάκα οροφής υπογείου.Τα υποστυλώματα θα συνεχίζουν κανονικά.Για τα επόμενα χρόνια,ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει μια στέγη μόνο και να το χρησιμοποιεί ώς υπαίθριο χώρο για ψησίματα, συναντήσεις με φίλους κτλ..Σαν πέργκολα δηλαδή...όμως αργότερα ίσως αποφασίσει να ρίξει πλάκα επάνω και να τον κάνει το χωρο σαν δωμάτιο(γραφείο μικρό,αποθήκη κτλ) Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην αυλή του.

Άρα,ενώ τα κολονοσίδερα είναι 3μετρα,πώς θα γίνει να κατασκευαστεί η ξύλινη στέγη και μετά να τη βγάλει και να ρίξει πλάκα?Μέχρι τί υψος θα κάνει τη σκυροδέτηση?

Μία λύση που σκέφτηκα είναι να κατασκευάσει κανονικά το υποστήλωμα έως τα 3 μετρα,και μετά να το σπάσει προς τα κάτω καμιά 40αριά πόντους και να κάνει το δοκάρι και την πλάκα.Μιά άλλη λύση,να σκυροδτήσει έως τα 2.60m,ν αφήσει αναμονές 40 εκατοστά,και με τουβλα να χτίσει τους 40 αυτούς πόντους ώστε μετά να τα ρίξει εύκολα.

Υπάρχει κάποια άλλη λύση καλύτερη?

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων φροντίζουμε να είναι με πεζά και όχι κεφαλαία, συγκεκριμένοι και όχι γενικοί όπως "μία ερώτηση", "μία απορία", "αμοιβές μηχανικών" κλπ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

την 2η, αλλά οι αναμονές όσο το ύψος των μελλοντικών δοκών χωρίς συνδετήρες σε εκείνη την περιοχή. Μπορείς το τελικό κομμάτι των αναμονών να το σκυροδετήσεις με χαμηλής ποιότητας μπετόν που να σπάει μελλοντικά. Γιατί δεν κάνεις κανονικά τον σκελετό από Ω.Σ , να βάλεις κατάλληλες Ξ.Δ και μελλοντικά να βάλεις πέτσωμα...κλπ...κεραμ. και να έχεις στέγη ξύλινη? Θα είναι πιο όμορφη σας ξύλινη στέγη και θα αφαιρείται πιο έυκολα εφόσον θα είναι αυθαίρετη. Δεν ξέρω μονάχα αν στην πολεοδομία δεχτούν περιμετρικές δοκούς από Ω.Σ, αν ελέγχεται από πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για το χρόνο που δίεθεσες για την απάντησή σου.Εννοείς να κάνω την κατασκευή με υποστυλώματα και δοκούς κανονικά? Και η πλάκα η οποία ίσως γίνει μελλοντικά,πώς θα προστεθεί σε μια τέτοια περίπτωση?Τί εννοούσες με την συντομογραφία ΞΔ? Και κατασκευαστικά η διαδικασία πώς είναι?Η ξύλινη στέγη θα γίνει άμεσα.Αυτή λογικά πού θα πατάει?

Link to comment
Share on other sites

Ξ.Δ. = Ξύλινες Δοκοί αν κατάλαβα καλά.

Αυτό που σου είπε ο Άρης είναι μόνο στύλους μέχρι το ύψος που ξεκινούν οι δοκοί. Αν ρίξεις δοκούς πώς θα τις συνδέσεις με τις μελλοντικές πλάκες;

Link to comment
Share on other sites

Είπα να κατασκευάσει στύλους και περιμετρικούς δοκύς από Ω.Σ και να βάλει επάνω τις ΞΔ (ξύλινες δοκούς) της πέργκολας. Μελλοντικά να φτιάξει ξύλινη στέγη μονοκλινή και όχι από σκυρόδεμα , χρησιμοποιώντας τις ΞΔ της πέργκολας

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί ντέ και καλά να πέσει πλάκα; Ας κάνει την κεραμοσκεπή και μετά ας κάνει πέτσωμα με μόνωση ή πιό απλά, να κάνει μια γυψοσανίδα για οροφή. Πολύ απλό και σίγουρο...

Απο την άλλη, εάν επιμένει, οι λύση των σκέτων υποστυλωμάτων (με σκυροδέτηση εκ των υστέρων δοκών-πλάκας) έχει πρόβλημα στην κατασκευή της στέγης. Τις αναμονές τί θα τις κάνεις; Θα τις στραβώσεις; και μετά; Θα τις ξαναισιώσεις; Δεν είναι σωστό! Ασε που θα διαβρωθούν κτλ,κτλ. Μπορείς βέβαια να ρίξεις τώρα κολώνες και δοκούς κανονικά. Οταν αποφασίσει για πλακα, τότε, αφού ξηλώσει τη στέγη, με κατάλληλα μέσα μπορείς να φυτεύσεις αναμονές τύπου "Π" στις δοκούς (όπως έρχονται οι έτοιμες προεντεταμένες δοκοί γεφυρών) και εκεί πάνω να ρίξεις την πλάκα σου (δηλ. το αρχικό δοκάρι θα είναι +15εκ). Προσοχή όμως στην διασφάλιση συνοχής παλιού μπετού με καινούριο...

Link to comment
Share on other sites

Για να μη μπερδευόμαστε..Ξανά από την αρχή.Ο ιδιοκτητης τωρα,θελει να κάνει στήλους και να βάλει στεγη από πάνω.Μάλλον ξύλινη. Αλλά,μελλοντικά,ίσως,βγάλει τη στεγη και ρίξει πλάκαι για να το κάνει το χωρο στεγασμένο(κάποια αποθήκη,ξενώνα κτλ)

Το πρόβλημά μου είναι: Θα κάνω τους στηλους έως τα 2.60 και θ αφησω αναμονές για να κάνει μελλοντικά τις δοκούς με την πλάκα? Ή μηπως θα κάνω στήλους έως τα 3 μέτρα ύψος? Και αν ναι,μετά πως θα βάλω την πλάκα με τις δοκούς?

Την τελευταία λύση με τις ανάποδες (σχήματος Π) αναμονές πώς θα την εφαρμόσω? Εννοώ θα κατασκευάσω πρώτα τους στηλους με τη δοκό (τα ύψη?_ και μελλοντικά αν θελήσω να συνδ'εσω και πλάκα οροφής,θα σπάσω το μπετό της δοκού και θα φυτέυσω αναμονές τυπου Π?

Link to comment
Share on other sites

1)το πιο απλό αλλά και άσχημο είναι να κάνεις τους στύλους ως το 2.60 με τις αναμονές κανονικά.

2)το πιο απλό και όμορφο να κάνεις στύλους και δοκούς από Ω.Σ και μετά να βάλεις την πέργκολα. Ούτε αναμονές ούτε πλάκες. Αργότερα βγάζεις την πέργκολα και βάζεις ΞΥΛΙΝΗ ΣΤΕΓΗ. Είναι και πιο όμορφη.

Link to comment
Share on other sites

Αρη κι εγω αυτο σκεφτηκα σαν πρωτη λυση.Τη στεγη.Αλλά αυτός που πληρώνει,είναι ο ιδιοκτητης.

Για το 1 που ειπες,οι αναμονες σκεφτομαι να καλυφτουν με καποιο τουβλο ή τσιμεντοσανίδα.Δε θα ειναι ορατες. Για το δευτερο,το προβλημα μου ειναι κατασκευαστικό.Τί υποδομη θα δημιουργησω για να κανει μια πλακα μελλοντικα αργοτερα (αν το συνεχιζει να το θελει).

Link to comment
Share on other sites

αν αφήσεις τις αναμονές από τις κολώνες τότε με καλή προστασία από οξείδωση συνεχίζεις κανονικά την κατασκευή μελλοντικά με δοκούς και πλάκα Ω.Σ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.